2008-07-12 14 views
跟爸媽來這裡試試看~點了上湯豆苗, 炒鴨菘子, 酸辣湯, 雜果菘子魚, 高力芒果奶皇~雜果菘子魚 : 雖然只是罐頭雜果, 但醬汁味道還不錯! 魚也炸得很鬆脆!炒鴨菘子 : 菘子很多~很好味!!!其他的都是一般~跟其他菜館差不多!高力芒果奶皇 : 很不錯~芒果酸酸甜甜的!不會太膩~是不錯的選擇!
跟爸媽來這裡試試看~

炒鴨菘子 : 菘子很多~很好味!!!
其他的都是一般~跟其他菜館差不多!
高力芒果奶皇 : 很不錯~芒果酸酸甜甜的!不會太膩~

是不錯的選擇!
23.6.08 一號風球的晚餐原本去樓上『吉列』,但勁多人。退而求其次,而且不想走太遠便去了阿拉。叫了:- 雞絲粉皮:一向也覺得阿拉的雞絲粉皮很好吃,但今次的芝麻sauce過濃,而且粉皮少了,有點失望- 素菜包(4件):好味,朋友也說不錯,有點碎菇在內,幾香,不過$38四件細又好像不太值- 蛋白蝦冷麵($56):加麻醬、豉油都ok,蛋白跟蝦(都幾爽)也是沒有什麼味道的,所以算清,冷麵口感ok- 黑醋松子魚($96):這個最好味,黑醋很香,炸得都幾鬆,不過是deep fried囉坐路邊二人位,常害怕waiter會將d豉油飛過來。上次三個人可以坐卡位就好得多。還有不太喜歡桌上的吊燈,太強,有點熱。
23.6.08 一號風球的晚餐

叫了:

松子魚
素菜包
冷麵
$140 (Dinner)
松子魚
素菜包
2008-06-24 19 views
上星期同友人補祝生日,下大雨的晚上,搵間方便就腳的,便選了此處,好耐無黎哩度,之前上openrice望望食友有什麼推介,於是點了:-蘆筍山藥炒藕片,因為小妹愛吃蓮藕,一定叫啦,好味之餘,又爽又唔油,清清地,中和其他食物-石頭窩海鮮炒飯,份量幾多,炒飯好香又多料,重有少少飯焦,脆脆地,好正!-酸辣湯雲吞,有6只,而且好大隻,酸辣湯都幾辣架,我就好鍾意,友人就覺得辣了一點,2個人食到好飽!我friend鍾意食甜品,雖然好飽, 都叫了高力芒果奶皇,每人1件,餘下4件,叫她打包回家,哩味我響King Parrot group 的其他食店試過,連我對甜品麻麻的,都覺好味!
-蘆筍山藥炒藕片,因為小妹愛吃蓮藕,一定叫啦,
好味之餘,又爽又唔油,清清地,中和其他食物
$115 (Dinner)
  • 石頭窩海鮮炒飯
  • 高力芒果奶皇
  • 蘆筍山藥炒藕片
2008-06-03 10 views
六月三日(星期二)同老公同同事專情過黎呢度食lunch,因為上次比佢地既catalog吸引住!!^^上次黎食係上年既事lu~~今次試lunch,佢地有客飯同埋麵選擇,都幾多choice呀!!我地六個人叫左六個set lunch!每款都叫一個(有五款)之前,有前菜,係豆,我冇食到,但係好似唔好咁!仲有四寶茶,幾好飲呀!!!.....main dish有複蝦仁炒蛋:呢個好好食呀!!d蝦勁新鮮!仲有咕嚕小排骨,都好醒胃呢!!!醬爆牛肉,好多花生,辣辣地都幾野味呀!!!......d決可以撈飯呀!雪菜肉絲豆腐就比較遜色喇!冇mud味道!!!好淡!仲有個生根扒三菇,呢個都好好食呀!!!小菜加左10蚊,試左阿拉湯包,即小蘢包,皮薄多汁!仲有煎餃子,都好好食呀!!!五香牛肉同埋其他小食都都味!最後再加左個高力芒果奶皇,好味!!!!等左15分鐘都抵架!!!..........其他地方冇架!!!
六月三日(星期二)

上次黎食係上年既事lu~~

我地六個人叫左六個set lunch!

每款都叫一個(有五款)

之前,有前菜,係豆,我冇食到,但係好似唔好咁!

仲有四寶茶,幾好飲呀!!!.....

仲有咕嚕小排骨,都好醒胃呢!!!

雪菜肉絲豆腐就比較遜色喇!冇mud味道!!!好淡!

仲有個生根扒三菇,呢個都好好食呀!!!

小菜加左10蚊,試左阿拉湯包,即小蘢包,皮薄多汁!

仲有煎餃子,都好好食呀!!!

五香牛肉同埋其他小食都都味!

勁好味既蝦仁炒蛋
高力芒果奶皇!!!~~~
$70 (Lunch)
5月8日, 同媽媽預早慶祝母親節~ 屋企人同埋呀比一行6人去揀左去新裝修完的阿拉麵館食上海菜. 平日去加上媽媽早到, 基本上7點幾都唔係好多人兼唔洗等位.::: 梅干菜烤肉蓋交飯 ::: $45即係梅菜扣肉吧... 好好味~ 梅菜弄得鹹中帶甜, 肉味香濃又無肥膩感. 飯粒濕潤又吸收左梅菜肉汁味. 成個飯真係好開胃~ 值得一試!!::: 糖醋小排骨 ::: $40真係好小~ 份量. 不過都好好味. 排骨肉質係實得黎容易咬開. 個糖醋汁好冶味. 冶味到媽媽係甘用個汁點其他野食! ::: 雞絲粉皮 ::: $40食上海野必叫! 呢度既雞絲粉皮算做得唔錯. 青瓜絲, 雞肉絲同麻醬都好足料. 麻醬鹹甜適中, 粉皮較厚身通透, 兩者混在口中真的太美妙了~ 美中不足是份量較少.::: 阿拉湯飽 ::: $35即係小龍飽! 外皮較乾身. 肉汁都算豐富. 但係就冇乜特別囉~::: 石頭窩海鮮炒飯 ::: $58望落好普通~ 但食落口感好豐富既炒飯! 窩邊同窩底都有少少飯焦, 烘到d脆脆地好好味~::: 蒜泥麻醬茄子靈芝菇 ::: $45呢樣係凍食既. 唔係好重蒜味, 麻醬加茄子靈芝菇個感覺就好似沙律甘.

::: 梅干菜烤肉蓋交飯 ::: $45

::: 糖醋小排骨 ::: $40

::: 雞絲粉皮 ::: $40

::: 阿拉湯飽 ::: $35

::: 石頭窩海鮮炒飯 ::: $58

::: 蒜泥麻醬茄子靈芝菇 ::: $45
呢樣係凍食既. 唔係好重蒜味, 麻醬加茄子靈芝菇個感覺就好似沙律甘. 茄子軟淋淋好好味. 但係有d靈芝菇就略嫌生左少少. 感覺怪怪...

::: 上海粗炒 ::: $48
麻麻地~ 好一般~ d粗炒得d色水, 食落係冇味既. 拌炒既椰菜有d硬, 同埋望落都唔新鮮… 而且整體有d油… 唔係好好食!

::: 麻辣湯麵 ::: $30
賣相認真麻麻!! D湯有泡既!! 好辣~ 一小滴湯汁已經好辣!! Menu上面都有2隻辣椒仔!! 除左辣都唔知有d乜野味~

呢度d野食唔貴, 樣樣細細碟仲可以試多d唔同既野~ 而且裝修完之後好有特式~ 又坐得幾舒服, 真係唔錯~
石頭窩海鮮炒飯
麻辣湯麵
上海粗炒
石頭窩海鮮炒飯
  • 梅干菜烤肉蓋交飯
2008-05-30 5 views
平日晚黎食已經唔算多人,仲要係7點左右,去到已經有位,好開心。點左雞絲粉皮,男友仔同我都好鐘意食。等我下次整個愛心雞絲粉皮先得(係估唔到咁易整!)五香牛肉麵 — 麻麻地。d牛肉好似怪怪咁,我始終都係鐘意尖咀個間台灣牛肉麵。奶油鮮露筍 — 我係好鐘意食鮮露筍既。但呢個好似老左少少…有d根咁既感覺

$120 (Dinner)
我食咗:-1. 水飳鱔片 ~ 味道可以, 但鱔片太少 (4-5片), 太多沙河粉, 這道菜, 應說是"鱔片河" ~~ !! 2.酸辣湯 ~ 從未食過, 酸還酸, 辣還辣的酸辣湯, 好似加咗醋&辣油咁, D辣油浮晒係面.3.蒜泥白肉 ~ 得少 許炸到啡色的蒜泥, 放在100%堅硬的白肉(但一點肥肉都無)上. 完全稱不上蒜泥白肉.4.手撕雞 ~ 完全睇唔出係手撕雞, 因這道菜上枱時似豉油王切雞咁樣一嚿嚿.5.鴨舌 ~ 10000% 最似樣, 100%合格 .以上#1-4 , 是我畢生中, 從未食過咁難食的.
我食咗:-

5.鴨舌 ~ 10000% 最似樣, 100%合格 .

以上#1-4 , 是我畢生中, 從未食過咁難食的.
$180 (Dinner)
2008-04-23 6 views
早排舊同學生日當然要就下壽星女啦, 佢鍾意食上海菜最終由佢話事去左阿拉麵館, 以前經驗次次都要等好耐所以一早訂左位先, 果日有事我遲左7:45pm先到竟然無人排隊等位已經有d出奇, 因好肚餓坐低即刻睇下餐牌最後點左4樣: 醉雞, 臭豆腐, 阿拉湯包(即小籠包) & 石頭鍋海鮮炒飯, 起筷喇...醉雞: 雞肉夠滑, 酒味香但有輕微苦都算ok.臭豆腐: 夠脆唔油, 同學仔話正不過我覺得好似以前好食d.阿拉湯包: 一黎到其中2個小籠包d汁已經流左d出黎, 賣相差又乾, 小籠包頂部又硬, 好似蒸左好耐咁...石頭鍋海鮮炒飯: 份量夠多都幾香, 食到底仲有d飯焦幾脆口, 不過話明海鮮炒飯數堆得幾粒海鮮, 似雜豆炒飯多d.d侍應服務都ok經常主動加茶, 整體上比以前差左食物質素真係有待改善喇......

醉雞: 雞肉夠滑, 酒味香但有輕微苦都算ok.

臭豆腐: 夠脆唔油, 同學仔話正不過我覺得好似以前好食d.

2008-04-12
印象中阿拉麵館長期都好墟冚,但出乎意料之外,星期五晚七點半去到竟然無人排隊仲有好多吉檯,好,我哋再次光臨。本人對集團式經營既食肆一向都唔會抱太大期望,唔太差已算,今次都唔例外,不過感覺好似差過以前。上海菜以濃油赤醬見稱,但這間卻例外,我哋點咗三鮮湯麵,有蝦、墨魚,草菇等做材料,與湯麵分開上,湯麵清得嚟帶甜,簡直係一滴油都無,麵質亦頗煙靭彈牙;鮮蟶子肉泡飯大大碗,一個女仔實食唔晒,蟶子肉大大隻,不過可惜有沙,湯飯呈現奶白色,喝幾口感覺舒服;小籠包反而較失準,一夾就穿,又無鮮肉味,唔合格。飯後都見到原來有好多顧客在排隊,莫非現時人人工作都忙,連食飯時間都延遲咗?

2008-04-03 2 views
同男友六點食晚飯~無乜人,地方好大呀,我地被安排坐得好入地方舒服,chair好軟好大張,適合行完街又腳倦ge我地~點左:雞絲粉皮($40) --- 好好食呀~同南翔比都唔太差~不過都真係已經幾飽,花生醬好濃~我好鐘意食~~阿拉全盒(二人小餐,不被列入二人套餐,唯有叫為小餐) ($88) --- 四道菜兩菜飯,好抵,完全適合兩人又想試好多味菜ge人, 不過只係fix死係果四道菜a.鹵水豬肉--- 好味,但好肥,不過不失咁啦~b.兩塊冬菇,四塊煎豆腐--- 比較普通的一味,同出面食ge無分別c.炸雞塊--- 雖然無咁脆,粉比較多少少,但味道都算唔錯,d雞肉唔知點解仲紅紅地...開頭以為係蝦或者三文魚d.上湯浸娃娃菜--- 好好味呀~佢d汁混入菜裏,好好食,男友竟話有幸福的感覺(佢永遠唔會講呢d野),正~仲有菇相伴,幾好食~值得再叫~整體服務真ge唔錯上菜速度都幾快~~七點開始多人,佢地又無趕我地走,仲不斷斟茶俾我地~~d茶仲好香添~~我覺得佢地服務好有系統,各自負責一樣野,唔會亂龍~good賣數$137.5
同男友六點食晚飯~
無乜人,地方好大呀,我地被安排坐得好入
地方舒服,chair好軟好大張,適合行完街又腳倦ge我地~

點左:

a.鹵水豬肉--- 好味,但好肥,不過不失咁啦~

整體服務真ge唔錯
d茶仲好香添~~

我覺得佢地服務好有系統,各自負責一樣野,唔會亂龍~good

賣數$137.5
(Non-member)
阿拉除了食物中毒出名,一直都有人話佢的服務態度差, 但估唔到真係可以咁差...經過門口, 唸住留定座, 再去接朋友... 雖然冇乜人, 但留定位點都會好d... 點知位姐姐話冇呢個服務, 之後就走開了(咩野服務態度!!??) 之後我再主動問多佢一次,佢又是但咁答我話冇,之後又行開了... 我已經在客人不多的時間去, 服務和態度都極為惡劣... 點食得落呀? 之後過了翡翠拉麵食算了...

(Non-member)
N年都冇黎....今晚為左同朋友預祝生日而再黎...朋友book了window seat...本來感到好開心, 但無奈張table只可以由7:00 至8:30p.m., 但因為生日的朋友遲放工...成7點幾至到...所以到了交時間....我地都未食完....跟住一位waitress好有禮貌咁同我地講, 因為有客等緊我地張, 需要我地換, 我地都覺得好合理, 基本上有已可以, 但到調了, 我地諗住叫甜品, 同埋因為朋友生日, 另1位朋友拿了birthday cake來, 諗住要食cake, 所以叫waiter收哂面上的食物; 但當我地叫人拿cake出黎, 同埋我地仲諗緊叫唔叫甜品時, 有個waiter態度"非常唔友善"咁行埋黎同我地講, 如果我地唔叫甜品, 就要交返, 當時令我非常火, 因為我地調時, 那個waitress根本冇同我地講, 調左的新有時間限制, 而家我地新坐都未坐暖, 就行埋黎咁同我地講, 本來仲諗住叫甜品, 但因為那個態度咁有問題的waiter, 令我極火, 叫朋友咪鬼叫, 反正出面都大把甜品食, 本來諗住cake都唔食, 但另1個waitress己把cake拿來, 於是大家3扒兩撥的吃完, 跟住送禮物給朋友, then那個waiter又行過來, 要我地交, 我真係勁火, 如果唔係朋友生日, 我真係想搵個經理出黎compliant佢呀! 今時今日, 咁的服務態度, 簡直離哂普!

食物方面, 更加完全唔惦, 不用詳述, 總之叫了5/6樣野...可以話冇1樣惦, 全晚最好的可能係杯茶!

"阿拉湯包"(小籠包): 賣相其差, 冇汁, 真係"公仔"叮叮的, 仲好食過佢; "糖魚":極酸, 仲要帶苦味; "芝麻蝦吐士": 極乾/硬, 無味....唉....真係好耐冇食過餐樣樣都咁唔惦的飯....

總括而言, 食物極難食, service極惡劣! 永遠都唔會再幫襯, even有人請, 都唔會再去!
2007-12-18 10 views
同一班朋友唔知食乜所有走到黎呢度,見到阿拉麵館就試下啦...之前因為旺角果間出過事所以一直都冇試過去攞位莫名奇妙,明明有張靚靚大枱可以安頓我地一行八人,唔知點解卻俾左一張頹枱我地坐...???叫左七個飯餐一個麵餐,起菜的時間頗慢。本人吃了滑蛋蝦仁,唔係太多蝦,但真係幾好味。(朋友同樣食蝦仁就有好多蝦...攪錯~d 份量都唔一致既...)其他食品都ok,不過價錢唔算平。最後surprisingly係埋單超快,同攞位and起菜簡直有天壤之別...

叫左七個飯餐一個麵餐,起菜的時間頗慢。

其他食品都ok,不過價錢唔算平。

2007-12-13 8 views
1) 蝦仁豆腐(Free coupon)豆腐好淡味,蝦仁唔爽,嘛嘛!2) 阿拉湯包($35)賣相好唔掂,無晒湯,嘛嘛!3) 菜飯一碗($12)無特別!雖然多人,但侍應服務幾好,經常主動加茶。

1) 蝦仁豆腐(Free coupon)
豆腐好淡味,蝦仁唔爽,嘛嘛!

2) 阿拉湯包($35)
賣相好唔掂,無晒湯,嘛嘛!

3) 菜飯一碗($12)
無特別!

雖然多人,但侍應服務幾好,經常主動加茶。
2007-11-15 1 views
本人覺得kig parrot group D野都係爭D唔係有偏見,純粹個人覺得2個人食左湯包,臭豆腐,蒜泥白肉,排骨炒年糕,魚香茄子飯,蘆筍山藥炒藕片其實,係食唔晒O既湯包- 唔夠湯,粒肉餡大左少少臭豆腐-唔夠臭,太硬,食到個口損左蒜泥白肉,還可以排骨炒年糕-唔係排骨,係豬排......普通啦,冇乜味;豬排有雪味蘆筍山藥炒藕片,因為鍾意食菜,所以好FRESH好味魚香茄子飯-冇味,茄子硬冇魚香,都唔知係咩,而又食得最少因為好飽了!樣子搭夠......熱豆漿,勁甜!同埋糖水多過豆味!不過侍應都夠細心,但係人手唔夠囉!
本人覺得kig parrot group D野都係爭D
唔係有偏見,純粹個人覺得
其實,係食唔晒O既
湯包- 唔夠湯,粒肉餡大左少少
臭豆腐-唔夠臭,太硬,食到個口損左
蒜泥白肉,還可以
蘆筍山藥炒藕片,因為鍾意食菜,所以好FRESH好味
熱豆漿,勁甜!同埋糖水多過豆味!
不過侍應都夠細心,但係人手唔夠囉!