2009-06-10 51 views
與友人二人到小南國用膳, 點了酸辣湯, 雲吞雞湯, 醉雞, 清炖獅子頭, 蟹粉小籠包, 酒釀丸子, 惠顧 $250 以渣打簽賬送一份.入座後, 即到前菜一碟, 係甜甜酸酸的菜甫, 很開胃!!酸辣湯可以再辣一點...友人享用的雲吞雞湯據她說, 不俗醉雞: 很好, 很香的花雕酒味, 雞嫩清炖獅子頭... 是最差的一款... 獅子頭不論味道或賣相都與午餐肉無異, 又太油膩...蟹粉小籠包, 皮薄, 但 5 隻中有 2 隻的皮穿了..失策... 內裏的不是濃湯, 而是油... 恐怖...糖醋排骨雖是贈品, 但份量也不少, 味道也很好~酒釀丸子, 十分好!! 很香桂花味, 口感也不錯!!

入座後, 即到前菜一碟, 係甜甜酸酸的菜甫, 很開胃!!

酸辣湯可以再辣一點...
友人享用的雲吞雞湯據她說, 不俗
醉雞: 很好, 很香的花雕酒味, 雞嫩
糖醋排骨雖是贈品, 但份量也不少, 味道也很好~
酒釀丸子, 十分好!! 很香桂花味, 口感也不錯!!
2009-06-08
$160 (Dinner)
  • 醉雞
  • 酒釀丸子
  • 糖醋排骨
2009-05-24 19 views
約了又約最後終於等齊三個同事一齊食飯.由於同事愛上海菜,她生日俾她作主啦!坐低叫了茶再選擇了菜式.便開始食枱上的酸菜,酸菜又辣又酸好醒胃,坐下不久素鵝上枱,素鵝切得太薄,如果切得厚一點更好.素鵝的腐皮好好味又軟熟,唔會好硬,合我意.灌湯生煎包的湯好熱,外皮煎得香脆.入面的肉也鬆軟.熱食好好味,凍了效果欠佳.勝瓜蕃茄煮百葉,勝瓜切得細小也煮得夠淋和嫩,唔會太黃,百葉也好多和煙韌.煮出來的湯也好清甜.烤夫無乜味道唔多好食,可以不叫.秘制煄魚.雖然燒都唔會燒得好乾,好香口又唔油,用來送酒一流服務:一般,成日都搵唔到人幫手3個人食了340元,

服務:一般,成日都搵唔到人幫手

3個人食了340元,
酸菜
素鵝
灌湯生煎包
2009-05-22 29 views
打算預先吃母親節飯,又適逄上堂日,要等到8:30才可開飯,有點抱歉來到的時候已經點菜,原來他們都不想煩,點了HSBC的優惠套餐.前菜四小碟 - 當中以醬油海蜇頭最好吃,外表有點像豬皮,但咬落十分彈牙,醬油味不太重,反之清清的還不錯.糖醋骨不太酸,但肉有點實.燻魚和四喜烤夫則味道一般,不是我杯茶.清炒河蝦仁 - 據說這季節的河蝦都是很少的,所以這夜的蝦仁也一樣,比平時吃的少很多.口感不同了,味道還不錯,很鮮,但吃慣了肥肥的蝦仁,這樣子有點不慣.松子黃魚 - 來到我的至愛,酸酸甜甜的汁不用多介紹,送飯之選.但魚肉就有點不滯,有點削,不夠實.油豆腐粉絲湯 - 用小石鍋呈上,用料亦很用心,除油豆腐外,還有一件腐皮包裹著豬肉的小卷和有點似獅子頭的豬肉球.但我最欣賞的是粉絲,因為吸收了湯的精華,特別入味.反而湯有點咸,連帶豬肉亦言.咸豬脊肉小棠菜 - 很普通的一道菜,有點似煲完湯的湯榨,沒甚味道.糯米燒賣 - 傳統上海點心,皮厚了一點,但糯米飯經醬油調製,入口香濃,很不錯.南瓜露 - 南瓜蓉以外還幸運地有兩粒煲得很淋的清心丸,但太甜了,有點吃不消.服務還可以,算不上殷勤,但有一女士還算不錯,密密換

前菜四小碟 - 當中以醬油海蜇頭最好吃,外表有點像豬皮,但咬落十分彈牙,醬油味不太重,反之清清的還不錯.糖醋骨不太酸,但肉有點實.燻魚四喜烤夫則味道一般,不是我杯茶.

南瓜露 - 南瓜蓉以外還幸運地有兩粒煲得很淋的清心丸
,但太甜了,有點吃不消.

服務還可以,算不上殷勤,但有一女士還算不錯,密密換碟,加茶.但整體食物水準就變差了,以往都會有驚喜,但這次欠奉,還有點不滯.
前菜四小碟
清炒河蝦仁
咸豬脊肉小棠菜
松子黃魚
]油豆腐粉絲湯
糯米燒賣
南瓜露
2009-05-06
$200 (Dinner)
]油豆腐粉絲湯
2009-05-19 34 views
今日係Q君的生日, 我們11人同行到了時代廣場食通天, 逛了15分中, 終於選了小南國作為開party的地點!因為上次去過都ok本來我們打算是但食少少, 大家傾下計, 食個B cake就算, 但由於一位黑衫姐姐, 誠意權權帶著一個非常精彩的set dinner menu走來, 加上佢ge笑容, 信心十足的樣子, 我們11人終被她的誠意打動, 降服於$2500套餐之下=___= ---> ^_____^未講完佢ge江南8小碟真係有姿勢有氣勢夠實際,再加埋上菜果位waitress擺得靚, 真係為那個套餐打響頭炮!!醉雞, 茄子, 什麼馬蘭頭, 小排骨等等 exotic delicious!套餐入面我最喜歡係松子魚, 之前都試過, 仲有係之前未詆過ge陳皮雞, 非常入未 ,仲大到食唔晒tim食完之後個waitress仲幫我地換晒d 餐具食cake, 不過維一唔係咁好ge就係要成 $50切餅費, $30會合理d la ^__^不過總括來說, 100分我都比得出88.8分佢地ge, 因為我覺得d 野夠清潔, 食物同服務都唔錯, 係d枱迫左小小, 同埋noisy左d。

非常入未 ,仲大到食唔晒tim

2009-05-17
$285 (Dinner)
Birthday
  • 松子魚
  • 陳皮雞
  • 外婆肉
  • 醉雞
  • 小排骨
2009-05-17 7 views
今晚和老公到小南國用餐,點了小籠包、雞絲粉皮、紅油抄手、葱油麵和豆腐湯,食物質素強差人意:小籠包不夠鮮味、雞絲粉皮用的不是傳統的青瓜絲而是怪怪的生菜絲、紅油抄手的紅油完全不辣、葱油麵就如普通粥店的豉油王炒麵、豆腐湯又太淡。本來是餓著上餐館的,但也因為太不夠水準而只吃了五成的食物。離開餐廳後我老公多次表示感到失望。我想我們不會再到這館子用餐了。
2009-05-17
$150 (Dinner)
2009-05-05 4 views
一家人到小南國 慶祝毋母親節, waiters態度一般, 但菜式太咸, 甜味冇味,上菜太慢. 4人共消費$820 . 不會再去.
2009-05-04
$205 (Dinner)
Mother's Day
2009-04-25 5 views
今日一行四人去了time square 小南國,因有朋友要遲些到, 所以我們四人先叫了四個前菜1. 四喜烤夫 (味道可以)2. 醬油海哲頭 (侍應生好隨意咁問我地要蔥油定麻油, 咁我地話要麻油啦) 原來蔥油係$68, 醬油係$98...menu 係冇麻油架, 仲要呢兩樣食物係放係menu 同一版的一頭一尾, 根本唔會睇到.....但侍應生完全沒有提到兩種醬汁係差別$30架!! 咁當然佢最後當然係收了我們$98 啦!! 3. 雞絲粉皮 (不過不失)4. 花雕醉雞 (味道太淡)當還有一味菜吃到一半的時候,有位侍應生過來禮貌地指住一隻已吃罷的碟問我們"仲要唔要??" 我們當然答"不要了" 呢個時候她竟然以9秒9的速度將我們的碗碟、筷子全都收了,我們四人也來不及反應,只是好無奈。
1. 四喜烤夫 (味道可以)
3. 雞絲粉皮 (不過不失)
4. 花雕醉雞 (味道太淡)

2009-04-17
Birthday
2009-04-24 4 views
今日出去行街慶祝Year1結束. 同朋友去到銅鑼灣. 因爲好耐冇食上海菜,我地就去到小南國.星期五1點,小南國唔算太多人,我地入到一閒好安靜既hall,非常中式同埋華麗feel.因爲得我地2個,所以雖然個個菜都想食,只好有所選擇.我地叫佐涼拌馬蘭頭,香菇麵筋煲,糯米蒸排骨,齊菜炒年糕同招牌小籠包.佢速度幾快,3個字左右,全部齊0西.涼拌馬蘭頭:清談爽口. 不過果細細粒既豆腐乾數量太少,多d可以靚d呀香菇麵筋煲:幾好味. 尤其是麵筋,柔軟香滑,搭配菜心,湯汁又入味. 食得胃好舒服.糯米蒸排骨:lee個就可以改名. 差唔多全部都係糯米,排骨有係好少同埋勁細. 應該叫做‘糯米食排骨’好似果d糯米已經食佐果d排骨lar齊菜炒年糕:綠色齊菜葉點綴雪白年糕,好油,不過都好味,尤其是年糕,有嚼勁,唔錯!招牌小籠包:一開始好擔心,唔知果小龍包會點樣. 不過,咬開少少,即刻吸到湯汁,再食埋全部,薄皮,一d都唔叫人失望,我覺得好過翡翠拉麵小籠包呀. 其實今次d野都幾好食,得係果糯米太多,2個女仔望住佢唔知點算,都係服務員醒目,快d過來話幫我地打包lar. 有下次!不過希望可以多d人一齊食,0甘就可以揀多d

因爲得我地2個,所以雖然個個菜都想食,只好有所選擇.
佢速度幾快,3個字左右,全部齊0西.

有下次!不過希望可以多d人一齊食,0甘就可以揀多d野試下啦~
馬蘭頭
香菇麵筋煲
糯米蒸排骨
齊菜炒年糕
招牌小籠包
已經食得7788
2009-04-24
$160 (Lunch)
馬蘭頭
香菇麵筋煲
齊菜炒年糕
招牌小籠包
(Non-member)
The boss is kind of killing the waitress..which just 1 waitress and serving more than 10 tables...What I order 1) CHilli "water boil beef"2) Jelly Fish Head3) Fish Piece with WineThe Chilli Beef..is terrible...Dont wanna mention..Jelly fish with no taste,,,I think he even forgot to put some salt The sauce of the Fish Piece is as hard as a jelly....Good Luck my friend..if you've to pay for these...Myself ..I black listed them already

What I order
1) CHilli "water boil beef"
2) Jelly Fish Head
3) Fish Piece with Wine

2009-03-20
2009-01-26 15 views
0尋晚十幾個人來食團年飯因為唔想分開2張枱所以十幾個人迫埋一張枱好不熱鬧.食左好幾個小食,例如生煎包,糖醋小排骨,薺菜百頁卷, 醉雞.主菜有:外婆紅燒肉-----似普通豬肉 松子魚----------一般 蟹粉炒年糕----有驚喜,蟹粉鮮甜 百員卷----------唔係個個都食因為個味道怪怪地.最後個甜品到,太靚忍唔住同佢影張相.不過總結來說食到咁多0野,個價錢都唔係太貴,ok呀
主菜有:外婆紅燒肉-----似普通豬肉
松子魚----------一般
蟹粉炒年糕----有驚喜,蟹粉鮮甜

百員卷----------唔係個個都食因為個味道怪怪地.
最後個甜品到,太靚忍唔住同佢影張相.
不過總結來說食到咁多0野,個價錢都唔係太貴,ok呀
$150 (Dinner)
2009-01-06 7 views
前日晚上, 喺銅鑼灣行來行去, 都唔知食咩嘢.行到時代廣場12樓小南國狀元樓, 見到門前介紹菜牌, 好像唔錯, 就行入去啦!不過, 服務就差佐啲! 我哋跟帶位的侍應order佐飲咩嘢茶, 然後又有位侍應走埋嚟問飲咩嘢, 轉個頭, 又有人問...... 足足問佐四次. 俾壺茶又唔記得俾壺水你因為我哋只有兩個人, 所以叫佐個紅燒元蹄先.見到隻元蹄, 我哋就知唔駛叫其他嘢, 隻元蹄差唔多有9吋, 碟邊用啲小唐葉圍佐, 賣相都好吸引, 有90分!但食落就差佐啲, 炆得唔夠入味, 皮就OK.後來加多碗飯.
前日晚上, 喺銅鑼灣行來行去, 都唔知食咩嘢.

因為我哋只有兩個人, 所以叫佐個紅燒元蹄先.

但食落就差佐啲, 炆得唔夠入味, 皮就OK.
後來加多碗飯.

$110 (Dinner)
2008-11-05 6 views
老闆請大秘書食飯,有幸陪食.一行五個人到此晚膳.我們叫了叉子燒餅,味道非常一般.,清湯煨麵.,清而不油,不錯.菜肉雲吞,肉多少菜.生煎包麻麻地唔夠熱.好在都唔算煎得好油,糖醋排骨仔. 醃得唔夠味道烤夫整得唔夠味道.百頁小棠菜.清清地不錯.由於唔係叫餐,經理堅持唔送糖水.雖然話唔一定要送糖水.不過,有時叫了咁多野食,送下糖水俾客人都唔係過份,不過,這兒係絕對唔會有例外基本上這兒的服務都好一般.如果俾我自己揀未必會來呢

基本上這兒的服務都好一般.如果俾我自己揀未必會來呢
2008-11-01 11 views
等位時 門口知客口黑面黑, 先扣分等了30分鐘, 有2位了, 入到去勁迫, 坐得唔多舒服, 再扣了點分幸好食物方面, 倒也ok生煎包一入口肉汁非常多, 多到流出來, 簡直是灌湯生煎包不過一上枱要立即食, 放多一兩分鐘肉汁已被包索了一大半, 吃不出真味小黃魚煎得香脆, 魚肉嫩滑, 骨雖多卻也易入口嫩雞煨麵湯底鮮味, 可惜拉麵質感卻太稔小籠包明顯比金滿庭, 鼎泰豐之流遜色, 可以不試蒜香骨香口有餘, 肉味卻不足, 而且太乾身, 骨又多過肉, 也是失色之作服務實在麻麻, 店外己開始趕客, 店內侍應亦十問九唔應, 環境又迫, 若不改善, 客人難有回頭之日
等位時 門口知客口黑面黑, 先扣分

幸好食物方面, 倒也ok
生煎包一入口肉汁非常多, 多到流出來, 簡直是灌湯生煎包

小黃魚煎得香脆, 魚肉嫩滑, 骨雖多卻也易入口

嫩雞煨麵湯底鮮味, 可惜拉麵質感卻太稔

小籠包明顯比金滿庭, 鼎泰豐之流遜色, 可以不試

• 生煎包
每隔一陣子總會去小南國一次,但不會常去,因為吃來吃去都只有那幾個菜式是好吃的,其他都不太喜歡環境有些逼,但還可接受,服務不好不壞啦以下就是好吃的菜式四喜烤夫很入味,做前菜冷盤最好糖醋小排骨另一前菜冷盤,比從前細碟了很多,但味道仍然好吃五香素鵝也是前菜冷盤,很入味,很香薺菜百頁卷另一前菜冷盤,較清淡,算是OK啦腌篤鮮是湯來的,很鮮甜很好喝,裡面的材料也好吃特制蟹粉小籠包 $20 1隻OK大隻,蟹粉多汁多,鮮甜有蟹粉甜味又有肉味,很好吃生煎包算是OK啦椒鹽小黃魚 $25 1條外面炸得金黃香脆,但裡面魚肉仍然保持鮮甜嫩滑,十分好吃外婆紅燒肉 $108這個菜式比較油膩,所以雖然好吃卻很少叫,就算叫我也只 會吃瘦的部份,醬汁濃郁,好腍好入味,下面墊底的茶樹菇吸收了充滿油香的肉汁和濃郁的醬汁,也很好吃松子桂魚外面鬆脆,裡面魚肉嫩滑,甜甜酸酸,十分好吃叉子鬆餅算是OK啦上湯浸各種菜很清,各種菜都很嫩滑好吃咸肉百頁小棠菜咸肉香,百頁有豆香有咬口,小棠菜鮮嫩好吃石頭飯香口惹味,十分好吃心太軟甜品:紅棗釀糯米,煙韌軟糯,好吃紅棗蓮藕甜品:糯米釀蓮藕+紅棗+蓮子+桂花糖水,桂花清香,蓮藕蓮子鬆糯米煙韌軟糯,

環境有些逼,但還可接受,服務不好不壞啦

以下就是好吃的菜式

四喜烤夫
很入味,做前菜冷盤最好

糖醋小排骨
另一前菜冷盤,比從前細碟了很多,但味道仍然好吃

五香素鵝
也是前菜冷盤,很入味,很香

薺菜百頁卷
另一前菜冷盤,較清淡,算是OK啦

腌篤鮮
是湯來的,很鮮甜很好喝,裡面的材料也好吃

特制蟹粉小籠包 $20 1隻
OK大隻,蟹粉多汁多,鮮甜有蟹粉甜味又有肉味,很好吃

生煎包
算是OK啦

椒鹽小黃魚 $25 1條
外面炸得金黃香脆,但裡面魚肉仍然保持鮮甜嫩滑,十分好吃

外婆紅燒肉 $108

松子桂魚
外面鬆脆,裡面魚肉嫩滑,甜甜酸酸,十分好吃

叉子鬆餅
算是OK啦

上湯浸各種菜
很清,各種菜都很嫩滑好吃

咸肉百頁小棠菜
咸肉香,百頁有豆香有咬口,小棠菜鮮嫩好吃

石頭飯
香口惹味,十分好吃

心太軟
甜品:紅棗釀糯米,煙韌軟糯,好吃

紅棗蓮藕
甜品:糯米釀蓮藕+紅棗+蓮子+桂花糖水,桂花清香,蓮藕蓮子鬆糯米煙韌軟糯,非常好吃

蒸桂花紫米八寶飯
甜品,桂花糖水浸著紫米八寶飯,桂花清香,紫米八寶飯裡面有很多紅豆蓉,糯米煙韌軟糯,非常好吃

甜品花生酥,核桃酥等等都頗香頗特別

桂花拉糕
還OK啦

$120 (Dinner)
  • 四喜烤夫,糖醋小排骨,五香素鵝,腌篤鮮,特制蟹粉小籠包,椒鹽小黃魚,外婆紅燒肉,松子桂魚,上湯浸各種菜,咸肉百頁小棠菜,石頭飯,紅棗蓮藕,蒸桂花紫米八寶飯
2008-09-05 12 views
今日老細請食反呀~ 揀咗呢間小南國~好耐之前都聽過呢間嘢~ 但係就"未"食過呀!!! 我表妹就話好好味~七個人叫咗 a)石頭鍋反(阿姐指定要食架!!!) 名就真係唔記得嘞~ 辣辣地又幾好味喎~b) 醉雞~ 一般者,唔夠酒名丫(x翠好味d者)c) 雞絲粉皮~ 眼見佢d花生醬咁深色以為唔好吃~ 但又唔係喎~ okd) 小籠包~ 呢個令到我出洋相~ 因為佢d湯流晒出嚟丫bit到我件衫好dirty =@=e) 生煎包~ 我無食.沒有評語f) 义子酥~ 我食咗2個丫~ 其實唔係太特別~ 我貪佢夠乾身不油膩咋~g) 糖醋骨~ 一舨者又細碟 都唔抵既~h) 麻婆豆付~ 又係一般貨色~ 味道都係一般咋i) 上海炒面~ 一般者..無料既 j) 甜品~ 如意卷 皮薄豆沙饀 good ar & 桂花拉糕 (無桂花味,騙人既)綜合以上的訐論,又貴又唔好食~
今日老細請食反呀~ 揀咗呢間小南國~
b) 醉雞~ 一般者,唔夠酒名丫(x翠好味d者)
e) 生煎包~ 我無食.沒有評語
g) 糖醋骨~ 一舨者又細碟 都唔抵既~
h) 麻婆豆付~ 又係一般貨色~ 味道都係一般咋
i) 上海炒面~ 一般者..無料既
綜合以上的訐論,又貴又唔好食~

$200 (Lunch)
  • 如意卷