2024-01-07 227 views
:sʜᴀʀɪ sʜᴀʀɪ ᴋᴀᴋɪɢᴏʀɪ ʜᴏᴜsᴇ📍 ɢ/ғ, 𝟷𝟹 ᴄᴀʀᴏʟɪɴᴇ ʜɪʟʟ ʀᴏᴀᴅ, ᴄᴀᴜsᴇᴡᴀʏʙᴀʏ人氣長龍冰店,每次見到日式刨冰都會諗起小丸子😂呢間冰店係用純淨嘅日本水去做個冰底,加上每隔一排就會轉個期間限定口味,呢排聖誕節就係開心果,所以天氣就算凍冰冰都要趕去試吓佢!🍧開心果紅莓冰 $𝟷𝟹𝟶刨冰主要係開心果加紅莓醬係頂層有朱古力ᴄʀᴇᴀᴍ估唔到同個冰又幾夾用紅莓小小酸甜味去中和返開心果嘅膩食到入面仲有消化餅碎 增加返個冰嘅層次鍾意食冰又鍾意開心果嘅你快啲去試啦,錯過咗就唔知又要等幾耐🤭

sʜᴀʀɪ sʜᴀʀɪ ᴋᴀᴋɪɢᴏʀɪ ʜᴏᴜsᴇ

食到入面仲有消化餅碎 增加返個冰嘅層次

開心果紅莓冰
開心果紅莓冰
2023-12-27 228 views
自從搬咗去新舖就無再食過,因為次次經過都有好多人排隊😅今日經過見到唔使排隊,就入去食😍抹茶忌廉焦糖配白玉 $110刨冰份量好足🤩口感綿密,綠茶味香濃😍裏面有餅乾碎同焦糖冰,頂層3粒白玉. 焦糖粒同忌廉,白玉煙煙韌韌.撈埋一齊食,味道好夾,唔會好甜😋========================Shari Shari Kakigori House 氷屋銅鑼灣加路連山道13號地舖========================#hkig #sharisharikakigorihouse #銅鑼灣美食 #香港美食 #相機食先

抹茶忌廉焦糖配白玉 $110

========================
Shari Shari Kakigori House 氷屋
銅鑼灣加路連山道13號地舖
========================
2023-12-24 143 views
雖然氣溫下降但我地無懼嚴寒走黎食冰冰朋友話平時要排好耐我地今次只係等咗15分鐘左右可能個個都怕凍我地叫咗期間限定嘅開心果味同抹茶1)開心果賣相好聖誕睇落都好開心味道都好濃入面有紅莓冰同餅乾成個感覺好夾2)抹茶味食一啖已經好味都震好幸福嘅感覺抹茶控一定要食太好味了味道係最濃下次一定再食
雖然氣溫下降
下次一定再食
開心果冰
2023-12-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
開心果冰
  • 抹茶冰
2023-12-14 131 views
📍Shari Shari//銅鑼灣//▫開心果紅莓冰————————————▫開心果紅莓冰 $130面頭配料除左有紅莓同藍莓 仲有一個小小嘅薑餅人 好qq ₍ᐢ⑅•ᴗ•⑅ᐢ₎♡ 另外用咗朱古力忌廉 好順滑好軟綿綿~ 本身冇話特別鍾意食開心果 但都被驚艷 (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 好清新嘅味道 而冰裡面都加咗消化餅 兩個配搭起嚟啱啱好 唔會話邊個過於突出 (▰˘◡˘▰) 不過呢個冰比平時嘅可能貴啲啲 但係都好推薦大家來試一試!評價:9/10————————————推薦排名:【1】抹茶忌廉【1】芒果椰子【1】開心果紅莓【1】草莓【2】伯爵茶【3】提拉米蘇【3】芒果熱情果【4】黑芝麻【4】南瓜【4】雲呢拿朱古力【4】黑白天使
📍Shari Shari//銅鑼灣//

【4】南瓜
【4】雲呢拿朱古力
【4】黑白天使
2023-12-13 109 views
夏天好熱既時候會想食刨冰🍧,呢間日式刨冰店的款式真係好吸引。宇治金時味配白玉($110)個人是抹茶控,非點呢個宇治金時不可😍,佢既宇治金時夠曬濃味,非常好,白玉很Q彈,大大的一個刨冰十分滿足。

宇治金時味配白玉($110)
宇治金時味配白玉
2022-11-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
宇治金時味配白玉
2023-12-11 116 views
Shari Shari刨冰有幾出名就唔需要我多講啦🙈基本上每次去食都要排隊🤣今次我哋特登揀咗平日去,入咗去唔夠幾分鐘出邊就開始排隊,夠晒誇張🫢佢哋最低消費係每人$45 ,所以如果兩個人嚟可以叫一個刨冰大家分享~今次我哋就食咗佢嘅草莓乳酪味刨冰😋草莓味比較單調,感覺個冰去到下半部份比較好食,因為有啲餅乾碎同埋有乳酪,乳酪同士多啤梨加埋一齊嘅味道好突出😚😋對比我哋之前食過嘅草莓special味,我哋覺得special個款好食d,因為佢係士多啤梨牛奶味🫢呢個味道呢個價錢都係偏貴,但整體嚟講都算好食👍🏻

呢個味道呢個價錢都係偏貴,但整體嚟講都算好食👍🏻
終於回復高水準喇,香甜0冰感日式刨冰,世一刨冰🍧!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍫 榛子朱古力奶茶味 HK$120・味道:三個味都好balance,一入口先食到榛子嘅甜而不膩,然後朱古力嘅可可純香滲出嚟,最後收埋係日式奶茶嘅濃甘茶味,三者難得地夾👍🏻。最欣賞係榛子同朱古力呢啲好霸道嘅食材,好易搶晒fo,但喺呢個冰三者好平衡。・口感:奶蓋夠cream同時幾輕身,果仁碎仲有咬口,餅乾碎好香牛油味,配埋打到0冰粒嘅冰,入口即融,掂!🥭 芒果椰子味 HK$110・味道:唔係呂宋芒嚟㗎喇,但呢款芒果汁都好香甜唔會好假。入面嘅椰子味好香濃,好夠椰奶香,係椰子味冰嘅份量有啲少,最外層嘅芒果冰同最入嘅椰子冰中間有層冇味嘅冰,係有啲唔知點解?但整體都好食嘅。・口感:同皮0冰粒冰底,不過呢款唔太襯餅碎。印象中以前有奶凍餡,呢款襯奶凍餡一定更好食!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:對上次食已經係年頭嘅事,嗰陣仲因為shari shari掉咗落我嘅盲粉級大推甜品神壇而傷心🥲,今次食佢終於上返神壇回復水準,好滾動🥹!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
終於回復高水準喇,香甜0冰感日式刨冰,世一刨冰🍧!

🍫 榛子朱古力奶茶味 HK$120

🥭 芒果椰子味 HK$110

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~

2023-11-18
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
2023-11-18 304 views
📍ShariShari//銅鑼灣//▫ 抹茶忌廉焦糖————————————▫抹茶忌廉焦糖 $100 今日嚟到等咗10分鐘就可以入去 抹茶忌廉焦糖上面好濃 好好味 但食到下面抹茶味淡左啲 (๑• . •๑) 如果成個冰都可以一直咁濃味就好了 仲有今次木糠都唔係好足夠 (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 如果多啲就好啦~不過其實都好好食嘅~
📍ShariShari//銅鑼灣//
▫ 抹茶忌廉焦糖

▫抹茶忌廉焦糖 $100
解鎖多一個香港收藏清單,期待已久的刨冰店🤩,來到銅鑼灣分店,其實已經專門二訪,第一次夏天過來太多人等位放棄了。今次天氣不熱之下,人又不算多,假日下午等大約十分多鐘吧,店員安排得好好,比排隊客人睇住餐牌落單先,等有位店員會安排大家入座。基本上人流不斷,一枱走一枱入,出餐亦相當快手。.除左十多款固定的刨冰🍧,仲有季節期間限定款。▼抹茶白玉 HKD110▼成個刨冰放落枱個刻幾驚喜,一大碗巨型刨冰,份量夠兩個人share,一秒攝影打卡📸️就快手開動啦,遲多秒開始融🤣。刨冰質地十分綿密,香濃抹茶味滲透到整碗冰內,面頭蓋住cream和白玉,基本每啖都有味,配埋幼滑細緻cream更加分。白玉丸子口感煙韌有咬口,整個賣相諗番起日本食過類似刨冰,有日系既感覺,真心不錯!重點仲未完,一啖一啖食到中間見到餅乾碎碎和焦糖醬刨冰,襯埋濃郁回甘抹茶冰,甜度控制得剛好,唔會因為咁而特別膩😍。
除左十多款固定的刨冰🍧,仲有季節期間限定款。

抹茶白玉 HKD110

2023-11-08 213 views
SHARI SHARI Kakigori House 主要售賣日式刨冰,喺日本風味嘅刨冰🍧!仲要個份量又大又巨料!個人認為2個人去可以嗌一份share😉其實shari shari嘅刨冰已經唔記得食咗幾多次 但基本上每次都要大排長龍 特別喺星期五晚8 9點果啲位😂 大家要留意吓😉推薦😗: 🌟 伯爵茶朱古力味刨冰 呢個味道我暫時都只喺響Shari shari食道🫣 好特別又幾好食😋 但要留意夏天要快啲食 唔係會好快溶😉

推薦😗:
🌟 伯爵茶朱古力味刨冰
2020-01-14
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$150 (Last Night Supper)
  • 伯爵茶朱古力味刨冰
日本人開 🎏由銅鑼灣希雲街細舖食到依家老闆勁有性格 以前會出黎叫人排好啲隊😂保持到口感輕 綿密✅冰唔會死甜仲有我最愛嘅茶味白玉🤍地址:銅鑼灣加路連山道13號地下

日本人開 🎏
由銅鑼灣希雲街細舖食到依家
老闆勁有性格 以前會出黎叫人排好啲隊😂
保持到口感輕 綿密✅
冰唔會死甜
仲有我最愛嘅茶味白玉🤍

地址:銅鑼灣加路連山道13號地下
  • Strawberry  Special
氷屋🍧相信大家都唔陌生,今次小編同朋友去左位於銅鑼灣嘅分店三個人叫咗兩個冰🍧黑白天使 black white angel 🍧($95)雲呢拿味嘅冰底入口好香加埋冰中間嘅Oreo 倆個一齊食原來好夾!就好似食緊真實Oreo加埋夾心嘅味咁!🤤而個奶蓋小編覺得比較普通 比整體冰底蓋過咗個味伯爵奶茶味 Earl grey milk tea 🍧($100)冰底係好香濃嘅伯爵味入面有啲消化餅係入面小編認為倆者夾埋食會俾個餅搶過咗啲味😩睇返個餐牌發現原來仲會有布甸係底但食到底都好似冇發現有😕黃豆粉蕨餅 ($45)黃豆粉味好香就係就係普通嘅蕨餅味道😢呢個小編唔係特別太推薦😞整體嚟講都幾推薦大家嚟食佢地嘅冰,其他甜品就唔係特別太推薦成間店舖仲充滿住日本風🇯🇵🗾打卡一流!📸想提提大家一開始食如果食得比較慢就會好快開始溶 🫠𢳂起仲會跌到周圍都係食到最後會溶到一攤水💦其實應該就係食冰嘅缺點(唔代表話緊呢間出品味道差)大家記住帶定紙巾同埋水去食🫶🏻人均最低消費‼️‼️$45/1P評分(五星為滿分)⭐️⭐️⭐️⭐️Shari Shari Kakigori House 氷屋 (銅鑼灣)銅鑼灣希雲街14號地舖大家有咩想小編去試食
氷屋🍧
相信大家都唔陌生,今次小編同朋友去左位於銅鑼灣嘅分店
三個人叫咗兩個冰🍧

黑白天使 black white angel 🍧($95)
雲呢拿味嘅冰底入口好香加埋冰中間嘅Oreo
倆個一齊食原來好夾!
就好似食緊真實Oreo加埋夾心嘅味咁!🤤
而個奶蓋小編覺得比較普通 比整體冰底蓋過咗個味

冰底係好香濃嘅伯爵味
入面有啲消化餅係入面
小編認為倆者夾埋食會俾個餅搶過咗啲味😩
睇返個餐牌發現原來仲會有布甸係底
但食到底都好似冇發現有😕

黃豆粉蕨餅 ($45)
黃豆粉味好香
就係就係普通嘅蕨餅味道😢
呢個小編唔係特別太推薦😞

整體嚟講都幾推薦大家嚟食佢地嘅冰,其他甜品就唔係特別太推薦
成間店舖仲充滿住日本風🇯🇵🗾打卡一流!📸
想提提大家一開始食如果食得比較慢就會好快開始溶 🫠
𢳂起仲會跌到周圍都係
食到最後會溶到一攤水💦
其實應該就係食冰嘅缺點(唔代表話緊呢間出品味道差)
大家記住帶定紙巾同埋水去食🫶🏻

人均最低消費‼️‼️
$45/1P

評分(五星為滿分)
⭐️⭐️⭐️⭐️

銅鑼灣希雲街14號地舖

大家有咩想小編去試食或者想推薦小編去食嘅不妨留言或者DM小編推薦俾我啊🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
最緊要記住like👍🏻同埋share比朋友知銅鑼灣原來有間咁正嘅甜品舖😎📢
2023-10-28 162 views
🍧Shari Shari🍧真係幾時食都唔會令你失望嘅冰店,每次食完都好滿足,可以話係水準Keep住高質嘅甜品店❤️唯一缺點就係太多人,想食點都要排至少30分鐘🥹無辦法啦,因為佢真係好食嘛😣✴️萬聖節限定口味—南瓜冰✴️每年依個時候Shari Shari就會推出南瓜冰,次次都好期待😍金黃色嘅南瓜蓉打成厚身淋醬,黑色嘅係黑芝麻醬~南瓜味非常出,相反黑芝麻醬就比下去了,唔係好食得出🧐冰入面有消化餅碎、紅豆蓉同椰子味冰,每樣配料都夾得幾好🤩成個冰好清甜,食完好舒服,果然係全香港最好食嘅冰屋!❤️

南瓜冰

✴️萬聖節限定口味—南瓜冰✴️

$60 (Dinner)
南瓜冰
2023-10-25 137 views
日式刨冰店SHARI SHARI Kakigori House 氷屋由一位日本北海道籍的老闆主理。這裡以使用純淨的日本水製作的刨冰聞名,並且不時推出期間限定的新口味。以下是我品嚐的兩款刨冰:焙茶黃豆粉忌廉刨冰:這款刨冰以濃郁的焙茶口味和香氣為主,搭配著黃豆粉忌廉。刨冰的質地非常細緻,融化在口中時帶來清爽的口感,並與香濃的焙茶和滑順的黃豆忌廉相互融合。這道刨冰不僅味道美味,還給人一種濃厚的日本風味。士多啤梨刨冰配牛乳奶凍:這款刨冰以鮮紅的士多啤梨為主,搭配著牛乳奶凍。刨冰上滿滿的士多啤梨刨冰非常清爽,帶有天然的甜味,而牛乳奶凍則帶來了濃郁的奶香和綿密的口感。這道刨冰給人一種鮮美和滋味的結合,完美展現了士多啤梨的風味。SHARI SHARI Kakigori House 氷屋的刨冰品質非常出色,無論是口感還是味道都令人滿意。使用純淨的日本水製作的刨冰帶來了無比的清爽感,而店家不斷推出新口味也增添了驚喜和變化。此外,店內的服務也非常友善和周到,讓整個用餐體驗更加愉快。

焙茶黃豆粉忌廉刨冰:

士多啤梨刨冰配牛乳奶凍:

2023-10-03 271 views
食多過10次嘅冰🥹 永遠都咁高質,仲要間唔中會出期間限定menu 🤤 啲味喺其他冰舖係見唔到🥰 萬聖節南瓜味 $130 黃黑相間嘅南瓜醬好有萬聖節氣氛🎃 啲黑色係用竹炭染色,所以食落都係南瓜醬嘅味🤤 個醬真係超出色! 好似食緊天然南瓜蓉咁,但係係好幼滑個種,完全唔會過甜😍 個冰係椰奶味,微甜,同南瓜勁夾😜 冰入面仲有啲餅碎,每一啖都有足夠嘅配料,口感一百分💯 食到底仲有紅豆🫘 超級鍾意佢overall 嘅配搭,每一啖都體現到佢地嘅心思😝

萬聖節南瓜味 $130