2022-05-01 299 views
終於等到晚市四人一枱,即刻約飯局。由於想食日本野,又見到呢間餐廳的地點非常方便,就係openrice book 枱約6點半。餐廳要做兩轉,我地要8點交枱,唔係一個可以慢慢食同朋友gathering 的地方。不過,坐位好寬躺,坐得好舒服,仲有可以落簾同隔籬枱隔開,又是私隱度。而職員好細心會常常幫手添茶,又介紹菜式,大讚!食物方面,串燒係大推,全部都燒得啱啱好,外脆而保持到肉的鮮嫩。最愛燒雞皮❤️ 另外個燒草莓,個配搭就夠特別,可以試下。

燒鱈魚乾
燒鱈魚乾
黑松露滑蛋豬扒飯
雞串燒雜錦
燒鰻魚
呢間餐廳裝修環境一流入門口時有鳥居隧道可供拍照留念⛩️大部分坐位都可以望到香港人最自豪的維港美景🌃地方寬敞舒適可以把簾子放下增加私隱度及減低病毒傳染風險前菜- 北寄貝沙拉酸酸地好開胃鱈魚干$48口感鬆脆香口黑松露滑蛋豬扒丼$198滑蛋豬扒丼有唔同嘅煮法有啲人會將豬扒連埋湯汁加蛋一齊煮,會比較入味。但我本人就比較喜歡將炸豬扒放面,咁樣豬扒就會好脆身。夾開左豬扒後就會聞到濃烈的黑松露味,好香。水準之作。雞皮串燒$38雞油香味配上青擰汁,非常邪惡,好想要杯啤酒吖。鳥盛合 (雞翼、免治雞肉串2串、雞胸脆骨2串,山葵雞腿肉,鹽燒雞腿肉)$328好岩同朋友分享,可以一次過食到唔同的口味。個人好喜歡免治雞肉串,裡面有D軟骨,口感好得意。如果可以配上蛋汁就好了🤤白燒活鰻$98鰻魚肥美,燒到皮脆肉嫩,魚肉彈牙。高質👍🏻福岡豚肉野菜卷配士多啤梨🍓$58用五花腩包住草莓的串燒食嘅時候可以點煉奶一齊食味道並沒有違和感有啲似中菜嘅菠蘿咕嚕肉聽侍應講平時一串兩粒因為今日的士多啤梨比較細所以一串三粒士多啤梨可以解油膩感味道几得意,都有D新鮮感👍🏻整體來說,呢度係一間高質的居酒屋,但價錢略貴,我地每人食左大約$250,
呢間餐廳裝修環境一流

口感鬆脆香口
黑松露滑蛋豬扒丼

黑松露滑蛋豬扒丼$198
滑蛋豬扒丼有唔同嘅煮法
夾開左豬扒後就會聞到濃烈的黑松露味,好香。水準之作。

雞皮串燒

雞皮串燒$38
雞油香味配上青擰汁,非常邪惡,好想要杯啤酒吖。

好岩同朋友分享,可以一次過食到唔同的口味。

白燒活鰻

白燒活鰻$98
鰻魚肥美,燒到皮脆肉嫩,魚肉彈牙。高質👍🏻

福岡豚肉野菜卷配士多啤梨🍓$58
侍應講平時一串兩粒
因為今日的士多啤梨比較細
所以一串三粒
士多啤梨可以解油膩感
味道几得意,都有D新鮮感👍🏻

整體來說,呢度係一間高質的居酒屋,
但價錢略貴,我地每人食左大約$250,
但係未飽。😝😝😝
福岡豚肉野菜卷配士多啤梨
鱈魚干
黑松露滑蛋豬扒丼
白燒活鰻
2022-04-17 413 views
朋友介紹去咗海運幸匠燒,安排到海景位置,心情都會好D叫咗2個定食餐,另外追加原條燒魷魚,虎蝦,蠔,元貝定食餐先來豆腐沙律🥗,味道清新,沙律菜也新鮮這個是追加單,味道一般,用料不夠新鮮,有啲失望😞原條燒魷魚🦑,色香味俱全五色魚生追加温泉蛋飯,擺盆吸引,剌身也算新鮮,不過魚有筋….唔知係部位問題定切功唔夠好,有啲失望温泉蛋飯反而味道比想像中好味😋湯也不錯燒牛肉定食追加烏冬,賣相及味道有點失望😞最後甜品豆腐雪糕,奇怪點解唔係完餐之後送上,而係等埋單才上給你🤔整體來講上菜太快,食物唔係好熱,有啲似ready make
朋友介紹去咗海運幸匠燒,安排到海景位置,心情都會好D
叫咗2個定食餐,另外追加原條燒魷魚,虎蝦,蠔,元貝
定食餐先來豆腐沙律🥗,味道清新,沙律菜也新鮮
這個是追加單,味道一般,用料不夠新鮮,有啲失望😞
原條燒魷魚🦑,色香味俱全
温泉蛋飯反而味道比想像中好味😋湯也不錯
燒牛肉定食追加烏冬,賣相及味道有點失望😞
整體來講上菜太快,食物唔係好熱,有啲似ready make
2022-04-16
  • 九州槍魷魚燒
2022-04-16 270 views
由於幸匠燒可以使用海港城dining coupon 的關係,星期六的午餐就安排了在這間餐廳。餐廳服務不錯,甫入坐便上茶並詢問我們有沒有食物敏感方面的問題,頗細心。三個人,我們每人分別叫了一個定食,分別是華之盛、幸之盛和鰻魚飯。定食的沙律率先來到因為每次交易最多使用五張優惠券的關係,我們決定將優惠券用到最極致。我們另外再加了一客雞泡魚干和一個海之盛。食物質素不錯,但唯一美中不足的是食物來得太快了。因為串燒比較快變涼,涼了的話味道大打折扣。這個問題尤其反映在海之盛的蠔!雖然職員有提醒我們海鮮要趁熱食,但是已經太遲了。如果能夠緩一緩上菜的速度會比較好

幸之盛
華之盛
鰻魚飯

海之盛
雞泡魚干

如果能夠緩一緩上菜的速度會比較好

2022-04-09
$210 (Lunch)
幸之盛
華之盛
鰻魚飯
2022-04-13 206 views
今次同友人黎到位於海港城呢間幸匠燒主打食串燒燒物,餐廳可飽覽維港海景,見吾錯就試下,食物方面叫左免治雞肉棒,免治雞肉吃起來滿口豐富雞肉香味,雞軟骨碎亦帶脆爽口感,沾上日本生雞蛋黃汁,口感味道層次豐富,必叫之選福崗豚肉草莓卷 ,豚肉的香氣配上果肉的香甜多汁,再沾上煉奶味亦不錯,燒牛小排很多汁,超嫩口,油脂豐富,煎得外皮有些微脆帶點嚼勁的口感天婦羅食落去唔油膩,整體水準可以,但性價比不高,相信同價位有很多選擇~
2022-04-12 192 views
海港城coupon, 當然用下但4 人 分兩枱, 但單一齊計最多減$500分開計減多$300講回食物4 人各叫左4 午餐用原價計cp值非常低菜式好普通, 跟快餐差不多吾會有下次
海港城coupon, 當然用下
但4 人 分兩枱, 但單一齊計
最多減$500
分開計減多$300

講回食物
4 人各叫左4 午餐
用原價計cp值非常低
菜式好普通, 跟快餐差不多
吾會有下次
2022-04-01 169 views
Lukewarm yakitori and poor quality beef most noticeably at not so poor prices at this restaurant. A one-time visit clearly. Better choices are any of the Japanese restaurants just one floor below (3/F) at the Ocean Terminal. Very disappointed as this is the first time and the last time we come here. To be fair, the decorations and staff services were great here. The only problems are the food qualities and the cooking.

2022-03-22 212 views
星期日朋友生日,諗住食得特別啲,就去咗海港城「幸匠燒」。環境:⭐️⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️環境真係冇得輸嘅。如果鐘意假日行吓商場、買吓嘢,又想食飯睇到海景,「幸匠燒」真係冇得輸。不過最好預先喺 Open Rice 訂咗位,mark 定靚枱。🍷二人份刺身盛:食材新鮮、厚度啱啱好,唔會寒酸。拖羅油脂剛剛好;小編唔係好食吞拿魚,都忍唔住夾咗幾錢,諗番起都幾唔好意思。🙏😅叫咗兩個午市套餐。沙律 okay,反而鐘意食上面啲魚仔。天婦羅套餐蔬菜好新鮮,外層皮夠脆、乾身,可惜蝦天婦羅爭啲,肉唔夠厚實,冇咗海鮮天婦羅嘢應有質感。串燒套餐唔會整到太咸,呢度食到食材有嘅原味,唔似香港好多日式餐廳落手太重,失咗味道。雖然配菜唔多,但幾有特色。食日本嘢唔一定要飲 sake,飲兩轉 Highball,日本 feel 即刻返哂嚟。「幸匠燒」職員服務可以,服務唔會影響到食嘢心情,其實已經好好。😍😍 套餐太約300元多啲,同食物、環境成正比,okay 嘅。至於性價比 ⋯⋯ 去得海港城食飯,唔會考慮性價比。如果想享受優閒半天,好難同金公掛鉤 — 特別係朋友生日。😅🕵️🕵️對住個海,心情靚番哂😍。
星期日朋友生日,諗住食得特別啲,就去咗海港城「幸匠燒」。

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️

對住個海,心情靚番哂😍。

2022-03-20
Celebration
Birthday
  • 刺身五品定食
2022-03-20 158 views
🌊海港城呢間食日式串燒同居酒屋料理既餐廳,📷一入去即刻比佢門口裝修吸引住,呢個紅色通道絕對係打卡位!🎞🥚明太子幸福玉子卷($98)🥚🟡夾起光澤鮮豔既蛋皮,再配上份量啱啱好既明太子餡,食落唔會太鹹,👏🏻亦唔會搶左蛋本身既甜味,而佢大大塊食兩三件都開始飽肚🤪🍓草莓福岡豚肉野菜卷($58)🍓😎唔少食評都話呢個係推介食物,又見佢配搭相當特別,一於叫!🥓豚肉包住草莓黎燒,味道唔會話好怪,🍋但士多啤梨食落有少少酸,可能因為咁所以佢配個煉奶比你沾🍬🍘燒飯團($58) 🍘🎏鱈魚乾 ($48)🎏⚪️燒絹豆腐($48) ⚪️🐥雞膝軟骨($38)🐥🍢露筍($38)🍢🌱秋葵($38)🌱😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 8/10——————————————————————————————🌊This restaurant in Harbour City is serving Japanese Yakitori and Izakaya cuisine, 📷 their red entrance is eye-catching and perfect for photo taking! 🎞🥚Mentai

🥚明太子幸福玉子卷($98)🥚

🐥雞膝軟骨($38)🐥
🍢露筍($38)🍢
🌱秋葵($38)🌱

🥚Mentaiko Tamago-yaki ($98)🥚
🟡The egg is bright yellow in colour and look stunning, together with the right amount of Mentaiko, it taste just right, 👏🏻its a huge piece and I start getting full after having 2-3 pieces🤪

🍓Strawberry Fukuoka Pork Roll ($58) 🍓
😎This combination is unusual and 🥓there are quite a lot of reviews recommending this dish, so let’s try it out! 🍋The taste is not strange but the strawberry itself is a bit sour, so maybe that’s why they provide condensed milk for you to dip in🍬

🍘Rice Ball ($58) 🍘
🎏Grilled Cod Fish Skin ($48)🎏
⚪️Silken Tofu ($48) ⚪️
🐥Chicken Soft Bone ($38)🐥
🍢Asparagus ($38) 🍢
🌱Okra ($38)🌱

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 8/10
2022-03-19 1356 views
記得第一次到訪《幸.匠燒》係因為俾佢門口嘅鳥居走廊⛩️⛩⛩同 bar 枱設計吸引咗~穿過一排鳥居,餐廳內裏嘅裝飾設計&桌椅擺放都俾人舒適嘅感覺,玻璃窗外又可以欣賞到維港景色,先嚟個視覺上嘅滿足~😌除咗窗外嘅無敵海景,亦留意到餐廳選用咗好精緻嘅餐具,食物未上枱,已經感覺到餐廳喺裝潢上嘅用心~ 🍽叫咗兩個lunch set ,前菜有薯仔沙律、凍蕃茄同南瓜兩個sets各自都附有隻溫泉日本蛋😍同麵豉湯~ 裝住溫泉蛋嘅器皿好靚呀~嚟個cheers先~ 🥂麵豉湯嘅碗蓋像富士山嗎?🧐🗻主菜🔸幸串燒盛盒🐮👅🐷🐔🦐🥬🍄串燒係《幸.匠燒》嘅主打料理之一,呢個set最啱我第一次嚟想樣樣串燒都試吓嘅心態~😬7款串燒(和牛舌、黑豚長蔥燒、手羽先、華味鳥雞腿肉、大蝦、露筍 同 精選野菌)排得靚靚咁~✨✨,外層微炙小脆、內層肉質仍保持嫩滑、露筍和冬菇水份保持得很好,一次過可以試哂7種受歡迎嘅串燒材料,口感各有特色,味道配搭得宜!仲可以配吓三款自家調配秘製醬料,俾你21種口味😜!我特別鍾意”黑豚長蔥燒”嘅蔥香味配落黑豚嘅豐厚肉味,當然亦唔少得我至愛嘅”牛舌”啦~🔸華味鳥串燒丼 🐔🍱華味鳥之前喺去九州旅行時食過,鍾意佢雞

叫咗兩個lunch set ,前菜有薯仔沙律、凍蕃茄同南瓜

兩個sets各自都附有隻溫泉日本蛋😍同麵豉湯~
裝住溫泉蛋嘅器皿好靚呀~嚟個cheers先~ 🥂

麵豉湯嘅碗蓋像富士山嗎?🧐🗻

主菜

🔸幸串燒盛盒🐮👅🐷🐔🦐🥬🍄

🔸華味鳥串燒丼 🐔🍱

華味鳥之前喺去九州旅行時食過,鍾意佢雞肉嘅口感,後來上網了解,華味鳥其實就係高級版嘅走地雞🤣,有專用嘅飼料配方,而且喺開放嘅農場養飼,當然係冇加類固醇、激素同添加劑啦,完全符合哂食安健嘅要求喎~

長方形盒嘅丼飯面舖上免治雞肉棒、手羽先雞肝、雞肉長蔥燒 同 雞肩肉,各款雞肉串燒都燒得金黃香口,而且保存華味鳥獨特嘅肉味~

最後食埋雪糕甜品,又一餐美食+靚景的雙重享受 🍱✌🏼🌇
$350 (Lunch)
2022-02-19 225 views
串燒盛合:$368油甘魚鮫:$308串燒盛合有豬牛雞蝦菇筍,除咗和牛食落有油香,其餘都冇咩賣點,尤其係隻蝦,酒樓白灼蝦幾大細。整體調味平庸,亦食唔出串燒嘅香味。油甘魚同日本居酒屋嘅大細相若,有油份但香味欠奉。前菜白飯麵豉湯皆平庸至極。似乎大部份嘅錢俾咗係地段同海景,食物不可取。
串燒盛合:$368
油甘魚鮫:$308

2021-07-23
$350 (Lunch)
2022-02-08 184 views
有海港城coupon,來了這家嘗嘗。環境不錯,海景無敵,但僅限靠窗位置。菜式不多,以燒烤為主。價位偏高,分量偏少、味道無特別。200一份的定食感覺吃不飽。兩個烤草莓40多,孩子非要吃哈哈。沒有coupon一定不來了。
有海港城coupon,來了這家嘗嘗。
環境不錯,海景無敵,但僅限靠窗位置。
沒有coupon一定不來了。
2022-01-31 358 views
🇭🇰 • 🇯🇵 JAPANESE前幾個星期日拎住4張就到期既海港城美食A券,諗住去食天穴,點知3點幾都仲有好多人排隊,咁就去左食幸匠燒。之前見到好多人食佢個omakase($1088),不過今次試左佢既午市定食🍱🤤每個定食都跟前菜沙律、飯同麵豉湯。講左刺身五品定食($288)先,五款刺身係牡丹蝦、帆立貝、赤身、拖羅同油甘魚/鱆紅魚(唔記得左🥲),不過呢五款刺身無咩特別,都係大路野🙂鰻魚鴨肝丼($268)有青蘋果🍏配鴨肝,令到口感清新d,無咁油膩;鰻魚雖然已經切到一粒粒,但都食到有骨,所以普普通通啦🤭至於海幸 • 天婦羅盛盒($238),有海老、帶子、椎茸、南瓜🎃同蕃薯🍠,炸粉薄,又有蝦同帶子,非常唔錯🤤💁🏻‍♂️另外仲叫左吉列豬扒拼南瓜($198)、2串雞膝軟骨($68)、1串雞腎($38)同1串和牛舌串($108)。呢度既串燒偏貴,價錢大約係尖沙咀d日式居酒屋既1.5倍,不過和牛串燒係好食既,都有d溶溶地既口感👍🏻幸匠燒 (尖沙咀)📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈4樓OTE402號舖
🇭🇰 • 🇯🇵 JAPANESE

鰻魚鴨肝飯

天婦羅盛盒

幸匠燒 (尖沙咀)
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈4樓OTE402號舖
天婦羅盛盒
2022-01-27 164 views
今日又到海港城吃午飯。中午時份,餐廳的食客不太多,充滿空間感,感覺舒適而寜靜。今日發現menu已經不一樣了,沒有串燒定食,然而午餐有八款選擇,有咖喱和牛、鰻魚飯、刺身、天婦羅等等,價格由$198-$308, 可另加$68-$108的串燒。前菜是豆沙律,味道唔太突出,就是豆配上粟米和充滿韌道的魷魚?燒和牛小排$308這和牛小排令人有點兒失望。和牛沒有預期的軟滑,雖然有牛肉味,但帶嚼勁,而且部分帶筋,結果部分的和牛要放棄了。鰻魚鴨肝飯$268鴨肝燒得甘香油潤,夾上清新的蘋果粒,平衡一下油膩感,鴨肝份量不多,少吃多滋味。這鰻魚十分肥美厚肉,細骨十分軟滑,而且鰻魚汁味道濃厚,配上白飯,剛剛好。串燒拼盤(雞腿肉、免治雞肉棒、椎茸)$68。雞腿肉啖啖肉,燒得唔乾;而那免治雞肉棒口感香滑,加上濃口醬油,幾可口;椎茸燒得軟滑多汁,有著茹菌的茹香。串燒拼盤(蠔、雞翼、草莓豚肉串)$108燒蠔大大隻,肥大肉厚,爽!雞翼燒得甘香,吃的是雞翼原味;草莓豚肉串有驚喜!一咬爆汁!清甜的草莓加上油香的豚肉,味道清新不膩口,十分滋味。整體而言,還是串燒比較美味。

今日又到海港城吃午飯。

中午時份,餐廳的食客不太多,
充滿空間感,感覺舒適而寜靜。

今日發現menu已經不一樣了,

前菜是豆沙律,
味道唔太突出,就是豆配上粟米和充滿韌道的魷魚?

燒和牛小排$308

這和牛小排令人有點兒失望。和牛沒有預期的軟滑,

鰻魚鴨肝飯$268

串燒拼盤(雞腿肉、免治雞肉棒、椎茸)

串燒拼盤(蠔、雞翼、草莓豚肉串)$108

整體而言,還是串燒比較美味。

2022-01-11
Type of Meal
Lunch
Coupon
又要清海港城coupon嘅日子,今日本來想去海港城日本餐廳吃性價比高的午餐,可惜沒有定枱,12:00pm 未到 所有餐廳已經開始排隊等候入座,我心儀的日本餐廳要排四十四張檯。😱  冇辦法啦,香港人越嚟越醒目!越嚟越識食!因此去了我的第二選擇: 日山,但原來日山只接受訂枱客人,最後來了幸匠燒。上個月同朋友來過吃晚餐,非常喜歡這裏的環境和食物: 串燒,曾經講過要來這裏試一試午餐,但是因為我們沒有定位,walk in 只能坐吧枱,不要緊,其實我也喜歡坐吧枱的。 餐廳服務員遞給我們餐牌,看到這裏的午餐餐牌只有八款選擇 (只有八款?),但是都不是串燒,串燒優惠是跟午餐加錢享用的, 即是你一定要叫一個日式普通午餐才可以加錢享用串燒優惠,點解一間主題係串燒嘅餐廳竟然午餐係要食一個普通嘅日式午餐先至可以加錢食呢?午餐包括前菜、御飯及味增湯,可+$10 御飯升級至:稻庭烏冬或溫泉蛋飯,及+$68 至 $108 享受五款串燒優惠。~前菜~燒和牛小排 $308 ~稻庭烏冬+$10稻庭烏冬真係好滑好好味。~刺身五品定食 $288呢個刺身係等於晚餐餐牌一個人嘅刺身份量,收呢個價錢在這一間餐廳算是優惠了。~溫泉蛋

~前菜
前菜
~燒和牛小排 $308
~稻庭烏冬+$10
稻庭烏冬真係好滑好好味。
稻庭烏冬
~刺身五品定食 $288
~溫泉蛋飯 +$10
溫泉蛋飯係有一隻溫泉蛋上面沈咗好多紫菜。
串燒優惠我們選了:
~串燒拼盤(蠔,雞翼,草莓豚肉串)$108
呢個拼盤燒得好好,但係亦都唔係太超值,只不過可以用$108食呢個拼盤都係一個好好嘅選擇。
串燒拼盤(蠔,雞翼,草莓豚肉串)
這個午餐餐牌選擇太少,最好當然是串燒拼盤, 幸好有商場優惠券,因為這裏的午餐性價比遠遠不及商場另一間我到過幾次的日本餐廳高 (刺身九品只需$328-還有海膽,八品更只需要$248,套餐還有燉蛋, 甜品以及只加$15有咖啡享用),有留意我食評嘅朋友就知道我講邊間㗎啦。

最後值得一讚嘅就係員工嘅服務水準,呢度嘅員工都好有禮貌,不時為我們加茶,而且還很有禮貌跟客人說多謝。
2022-01-18
$250 (Lunch)
Coupon
串燒拼盤(蠔,雞翼,草莓豚肉串)