2022-06-18 160 views
同妹妹去左CWB 行街🥰 見到依間小店裝修以黑色為主調,再配埋水泥牆,都幾型格😎 午市套餐都算幾多選擇👍🏻 同墊午市套餐已經包咗前菜🥗 同埋餐湯, 都幾抵食🥰 所以就入左去試下😋鐵板牛舌丼🐮+溫泉蛋🥚($85)牛舌質地軟熟,但有咬口👍🏻 而且份量都幾多🥰 加埋佢地既醬汁同埋隻蛋🥚 撈飯一流😆夏威夷海鮮丼🐟 ($98)近年好興既夏威夷海鮮丼🍱 有牛油果🥑 三文魚、吞拿魚🐟 配埋日本米🍚 完全係健康之選💪🏻白桃乳酸梳打🍑 (跟餐+$19)偷睇到佢地真係用白桃果汁🍑 加乳酸同梳打而成🍹 白桃香甜,唔會係個死甜或者藥水味❤️青森蘋果汁🍎 (跟餐+$18)甜甜既日本蘋果汁🍎不得不提當日男店員既服務真係💯分,佢見我地用清水浸住餐具🍴 即問我地需唔需要熱水🥰 仲幫我妹妹換過杯清水,真係超級細心同貼心❤️芯 (銅鑼灣)銅鑼灣銅鑼灣廣場一期201號舖

鐵板牛舌丼🐮+溫泉蛋🥚($85)

夏威夷海鮮丼🐟 ($98)

白桃乳酸梳打🍑 (跟餐+$19)

青森蘋果汁🍎 (跟餐+$18)
甜甜既日本蘋果汁🍎

芯 (銅鑼灣)
2022-06-16
2022-06-17 128 views
早前和朋輩來過銅鑼灣鬧市區,行完街剛經過銅鑼灣廣場,我們見到有間居酒屋🏮看來吸引,本身都想外賣因有折,但外面少少雨所以諗過都係入面食好啲!餐廳環境都不錯,舒服裝飾又有啲日本歌!午餐時間定食都吸引呀,套餐包湯和加錢有飲品,尤其鯖魚定食配藜麥薯仔🥔和紫薯,回頭率高因美味又夠健康!鯖魚鮮嫩可口!另外海鮮丼 三文魚和吞拿魚新鮮厚切,連埋溫暖的日本飯,任唔住食哂啦!芯 -日本料理銅鑼灣銅鑼灣廣場一期201號舖
餐廳環境都不錯,舒服裝飾又有啲日本歌!
午餐時間定食都吸引呀,套餐包湯和加錢有飲品,

另外海鮮丼
三文魚和吞拿魚新鮮厚切,連埋溫暖的日本飯,任唔住食哂啦!

芯 -日本料理
銅鑼灣銅鑼灣廣場一期201號舖
小店裝修以黑色為主調,簡約得黎夠開揚唔會太侷促,到訪當日見到唔少係附近翻工嘅食客,午市套餐抵食選擇又夠多,晚市仲有和牛嘆!(ง ˆ̑ ‵̮ˆ̑)ว゛❝大阪燒套餐❞ ($79)除咗今次點選嘅正宗口味之外,仲有芝士等口味可供選擇。大阪燒偏薄身但份量絕對足夠,口感外層薄脆而內層鬆軟,加上醬汁享用味道夠哂正宗,旁邊餃子皮夠薄又煙韌。隨餐附送餐飲﹑麵豉湯﹑一口甜品,唔收加一,飽肚之餘亦相當抵食~𓂃𓈒 𓂂𓏸 芯 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @shin_cwb__hk 銅鑼灣銅鑼灣廣場一期201號舖港鐵銅鑼灣站C出口,步行約2分鐘抵達每日11:45 - 21:30營業𓂃𓈒 𓂂𓏸 𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 𓏸𓂂 𓈒𓂃餐點味道 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡店舖環境 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡用餐體驗 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡適合場景 | 休閒用餐更多同區美食 ☞ #17銅鑼灣更多同類美食 ☞ #17日本菜♥️ 追 蹤 @17feelgood 發 掘 更 多 高 質 感 食 事 / 日 常 / 旅 遊 提 案 ♥️

❝大阪燒套餐❞ ($79)

𓂃𓈒 𓂂𓏸 芯 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @shin_cwb__hk

適合場景 | 休閒用餐

更多同區美食 ☞ #17銅鑼灣
更多同類美食 ☞ #17日本菜

2022-06-12 137 views
位於銅鑼灣廣場一期2樓,開有一家日式食店芯,交通非常方便,店鋪不大,但佈置得精緻企理,是典型的日式居酒屋風格。剛好是中午lunch時間,有多款套餐可選擇,套餐含有餐湯、飲品和甜品。我們選擇鰻魚蛋包飯和牛肋煮便當。餐湯是日式面豉湯醒胃夠健康。鰻魚蛋包飯:大大條淋有燒汁的鰻魚,覆蓋在蛋包飯的上面,足料加分不少,饅魚鮮甜軟腍,切開後拌在蛋包飯裏一起,口感豐富又有層次,齒夾留香。牛肋煮便當:買相十足,分有二層,一層蔬菜薯仔沙律,另一層牛肋和飯,牛肋惹味牛肉味濃郁,非常好味,好快請盤。飲品熱朱古奶一點也不馬虎,紅棗茶不是很甜,夠水準。飯後甜品軟糯香甜令人回味。人均消費100左右,性價比超高以後還會光臨!

2022-06-12 80 views
之前曾經黎過另間芯食晚餐已經覺得水準幾高!今次同朋友係銅鑼灣約出黎食飯決定試試兒地既lunch!兒地既lunch set包前菜&麵豉湯,唔算貴得黎份量都幾滿足.香煎雞扒配日式咖哩飯粒粒飽滿既珍珠米上鋪上煎得香脆既雞扒肉,再配以辛味中帶點甘甜既日式咖哩.雞扒肉嫩juicy!配埋甘甜帶點辣勁既咖哩汁下飯一流!簡單得黎又經典既日式料理之一.廣島燒相比大阪燒我更偏好層次更豐既廣島燒!將粉團配上豚肉,椰菜,紅薑絲煎香後再加上炒麵最後加上雞蛋令整個廣島燒變出3個層次.底下麵團充滿肉香及椰菜既爽脆同甜味,配上燒汁日式炒麵彈牙惹味,最後再加上蛋香,整份廣島燒絕對會令你感到滿足!白桃乳酸梳打白桃香甜加上酸酸甜甜既乳酸清爽解渴.青森蘋果汁蘋果汁帶住濃厚既甜味.

香煎雞扒配日式咖哩飯

廣島燒

白桃乳酸梳打
白桃香甜加上酸酸甜甜既乳酸清爽解渴.

青森蘋果汁
蘋果汁帶住濃厚既甜味.
  • 廣島燒
2022-06-10 71 views
最近疫情又好似有啲反覆咁,唔知道遲啲會唔會又收緊社交距離措施呢🫣,真係要好好珍惜出街食飯嘅日子!正宗大阪燒($7️⃣3️⃣)其實我想自己一個人食晒一個㗎🤣,大阪燒真係冇得輸,好好食,見到佢仲有其他味,下次一於試吓櫻花蝦味先!黑松露帆立貝($4️⃣9️⃣)呢個我覺得必點!真係好好食,佢燒得好靚,金黃色咁,黑松露又唔會搶晒帆立貝嘅味,我覺得呢個可以encore!南瓜千層豆腐($5️⃣3️⃣)呢款我哋未食之前都唔知係咩嚟!佢好似一個迷你漢堡包咁,個「包」質地有啲似蜂巢豆腐,好濕潤嘅,索晒啲豆奶味,中間嘅轉南瓜同埋一小塊軟豆腐,成舊嘢好有豆味!佢啲湯係豆奶,好清甜!明太子扁意粉($6️⃣7️⃣)因為我哋唔係好夠飽佢,所以就叫咗個意粉。啲扁意粉好掛汁,醬汁味好濃郁,意粉軟硬度都適中,都唔錯。另外我哋仲叫咗啲比較大路嘅嘢,例如串燒同埋壽司🍣。有樣嘢我想講就係,佢哋嘅服務態度真係好好🫣,俾人感覺好舒服!

正宗大阪燒($7️⃣3️⃣)

黑松露帆立貝($4️⃣9️⃣)

南瓜千層豆腐($5️⃣3️⃣)

明太子扁意粉($6️⃣7️⃣)

其實真係冇乜幾可出去食大阪燒 無論喺香港定日本都唔會😂😂但朋友話有間小店平靚正 仲要喺完全方便我嘅銅鑼灣 咁就試下😂🥢除左大阪燒 仲有鐵板燒、串燒🍢壽司🍣刺身等 每樣都唔貴 值得一試🥢🍢燒牛舌 $42超surprise derrrrr!! 估唔到係超級厚切嘅牛舌!仲有好香嘅牛油味🧈淋到極致嘅口感🥹好好味呀!🍝明太子扁意粉 $67本身驚太漏 但又冇😂每條意粉都掛汁🍳香蔥煎蛋大阪燒 $76作為極喜愛食煎蛋嘅我🍳見到大阪燒有得揀煎蛋就即決定要試🤣大阪燒本身內有豐富椰菜、八爪魚🐙配上燒汁同沙律醬🧂已經好惹味,另外而家再加埋蔥同將蛋汁撈落去🍳口感又更豐富😋仲多左juicy嘅口感😜🍖唐揚雞胸軟骨 $52炸到脆卜卜 加埋入面都係脆嘅雞胸軟骨 就係double crispy!!😂😂🍣炙燒左口魚裙邊壽司 $25🍣牛油果三文魚壽司 $29🥤巨峰梳打 $25🍇🥤白桃乳酸梳打 $32🍑

🍢燒牛舌 $42

牛舌
唐揚雞胸軟骨
炙燒左口魚裙邊壽司
牛油果三文魚壽司
芯-日本料理主打多款日本美食🎌好似大阪燒、鐵板燒、刺身、日式小食等等😍餐廳有個二人餐-御二人樣用🇯🇵有前菜、副菜、主菜、串燒同甜品,仲有埋清酒添🍶會根據返菜式而配搭唔同嘅酒🥃好特別🤩一個餐可以試到幾款酒,而且每款酒同菜式亦好夾😚🧡前菜韃靼吞拿魚塔係前菜🐟底層係牛油果🥑中間係韃靼吞拿魚,上層係三文魚籽、青瓜同蕃茄🥒🍅再加埋雲丹醬油,成個塔味道清新幾開胃😚配以翔雲純米吟釀🍶呢款米酒清清地帶有少少水果味,口感醇厚👍🏻💛一品目副菜係鯛魚飯🍚係risotto味道creamy,有粒粒鯛魚喺入面🐟上面仲有木魚絲添🥳🤍二品目主菜有封門柳、外側腹橫肌、豬鞍、和牛腹肉同和牛西冷可以揀🐮我揀咗封門柳🥩牛味突出,主菜會配瑞兆純米大吟釀🍶呢款清酒酒味比較濃,適宜搭配味道略重嘅料理,所以主菜飲呢個啱晒🍶🤎串燒串燒分別係車厘茄五花肉同蔬菜🍢 蔬菜串燒有冬菇、青椒同茄子🫑🍆另一個係五花肉包住車厘茄🐷🍅好juicy💦串燒燒得好惹味🔥💗甜品最後甜品係我最愛嘅巴克斯芝士蛋糕🍰香濃芝士味🧀有埋曲奇雪糕🍦太開心嘅配搭😍再配埋古酒仕込梅酒🥃甜甜嘅梅酒,一啖蛋糕再一啖梅酒,相當滿足🥰

🧡前菜

💛一品目

🤍二品目

🤎串燒

💗甜品

2022-06-08 67 views
我哋一向都好鐘意四圍發掘下啲小店,今日就嚟咗呢間喺銅鑼灣廣場食日本嘢,餐廳地點方便,環境寧靜舒適幾好坐🥰🥰仲要一啲都唔貴,性價比好高☺️☺️🍳黑松露炒蛋大阪燒($81)超級大份🤩🤩估唔到黑松露炒蛋同大阪燒又幾夾,香濃嘅黑松露炒蛋,配埋甜甜地嘅大阪燒醬,好惹味😋不過如果大阪燒再厚身啲就更加好😍😍🍱燒牛丼($97)經典之作燒牛丼,個汁調幾好,香香甜甜😙 牛肉係比較厚切,肉味香濃,份量都幾多🥰係飽肚幾好嘅選擇😛🦀吉列軟殼蟹($73)肉質鬆軟,唔會太多炸粉,軟殼蟹來講都算幾多肉嘅足料厚肉☺️🥩牛肋肉串燒($43)串燒整體黎講都幾高質,牛肋肉原來一份係有兩大串,都幾慷慨😋😋🍗雞皮串燒($19)想食串燒嘅話,又點可以唔試吓雞皮😋😋燒得熱辣辣好香好脆口,好想食多塊🤣🤣🐷豬大腸串燒($19)豬大腸係我哋嘅至愛,估唔到日式串燒咁樣整都幾好味🥰🥰🍇巨峰梳打($25)🍎林檎蘋果汁($23)

🍳黑松露炒蛋大阪燒($81)
黑松露炒蛋大阪燒

🍱燒牛丼($97)
燒牛丼

🦀吉列軟殼蟹($73)
肉質鬆軟,唔會太多炸粉,軟殼蟹來講都算幾多肉嘅足料厚肉☺️
吉列軟殼蟹

🥩牛肋肉串燒($43)

🍗雞皮串燒($19)

🐷豬大腸串燒($19)
豬大腸係我哋嘅至愛,估唔到日式串燒咁樣整都幾好味🥰🥰
牛肋肉、雞皮、豬大腸串燒

🍇巨峰梳打($25)
🍎林檎蘋果汁($23)
巨峰梳打、林檎蘋果汁

Dinner
黑松露炒蛋大阪燒
燒牛丼
吉列軟殼蟹
牛肋肉、雞皮、豬大腸串燒
巨峰梳打、林檎蘋果汁
  • 雞皮串燒
💖 芯 (銅鑼灣)✨銅鑼灣銅鑼灣廣場一期201號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️銅鑼灣廣場一期原來真係有好多嘢食㗎今日行過見到有一間叫做「芯」嘅餐廳,上網查先知原來係良心企業,一於走去幫襯下啦😚午市套餐已經包咗沙律同埋餐湯😋,有啲飲品仲唔使加錢添❤️-鰻魚蛋包飯🍛 $108呢個鰻魚飯夠晒大份,條鰻魚同隻碟個直徑一樣咁大條😍非常吸睛🙆🏻‍♀️中間嘅飯唔會有太多好鹹嘅鰻魚汁將鰻魚切開去買炒蛋一齊食味道剛剛好💕-夏威夷海鮮丼🐟 $98有牛油果、三文魚、劍魚🙆🏻‍♀️聽講平時係會用吞拿魚㗎,今晚我哋去嗰日吞拿魚冇晒貨,所以職員就轉左劍魚俾我哋。成個海鮮丼都好有鮮味,唔會話有腥臭味👍🏻三文魚同埋劍雨都好新鮮😍丼飯雖然個碗有啲細但係入邊份量好足夠㗎‼️-凍朱古力奶🍫 $12呢部朱古力奶係我哋睇住佢沖嘅,上面新鮮打出奶泡,甜到剛剛好飲完之後會起痰‼️-玄米茶🍵唔知有冇人同我一樣飯後飲茶,因為覺得飲茶好消膩✨想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩

💖 芯 (銅鑼灣)
✨銅鑼灣銅鑼灣廣場一期201號舖

午市套餐已經包咗沙律同埋餐湯😋,有啲飲品仲唔使加錢添❤️

-鰻魚蛋包飯🍛 $108

-夏威夷海鮮丼🐟 $98

-凍朱古力奶🍫 $12

-玄米茶🍵
唔知有冇人同我一樣飯後飲茶,因為覺得飲茶好消膩✨

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2022-06-08
Lunch
又開始掛住日本啦~🙊 要食翻啲日本菜平衡下心理先得😂 呢間居酒屋我之前嚟過一次,今次又發掘下啲新菜式先~😌位於銅鑼灣廣場一期,主打壽司刺身、鐵板燒、大阪燒、串燒等,全部都幾高質,定價幾合理又多選擇!👍 環境簡潔坐得幾舒服,店員都好有禮貌! 😚💛1. 🐮 安格斯封門柳($143/200g)封門柳即叫即燒,用鐵板燒完嘅肉幾香口,切件上,落單時叫咗五成熟,真係做得到👍 肉質粉嫩😋,點埋碟邊嘅岩鹽食味道就更突出,但記得唔好點咁多呀,太多就會過咸~🤣2. 正宗大阪燒 ($73)煎餅燒得幾香口,表面鋪滿鏗魚片、紫菜絲,望住鏗魚片扭動好治療☺️ 外層微脆內軟,入面有大量椰菜和煎到脆脆地嘅豬肉絲,再加上燒汁和沙律醬,非常惹味!😝 如果覺得鏗魚片唔夠,枱上仲有可以俾大家任加,好正!😍3. 🍣海鮮丼 ($139)有好大隻赤蝦、帶子、三文魚、油甘魚,刺身正常發揮,不過飯就偏硬身,希望軟熟啲就更好🙊

1. 🐮 安格斯封門柳($143/200g)

安格斯封門柳

2. 正宗大阪燒 ($73)

正宗大阪燒

3. 🍣海鮮丼 ($139)

海鮮丼

2022-05-19
$175 (Dinner)
安格斯封門柳
帶子刈包 呢個名好台式 擺盤靚到有fine dine既感覺 食落都係咁正 首先帶子。海膽。赤蝦 呢個組合已經冇得輸 仲要好新鮮 加埋個秘製蝦膏豉油 將個鮮味完全昇華 $138超抵食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻安格斯外側腹橫肌 呢個咁特別既位第一次見 好濃牛味又好腍 好好食😋吉列豬排賣相好靚 好鬆脆 豬排好厚仲好juicy 甲羅燒 好多地方都有 呢個出色在空口食都唔鹹 鮮味十足 仲好多蟹肉而最出名既大板燒都好食 但我覺得冇咩特別😆😆

帶子刈包

安格斯外側腹橫肌
呢個咁特別既位第一次見 好濃牛味又好腍 好好食😋

吉列豬排
賣相好靚 好鬆脆 豬排好厚仲好juicy

甲羅燒
好多地方都有 呢個出色在空口食都唔鹹 鮮味十足 仲好多蟹肉

而最出名既大板燒都好食 但我覺得冇咩特別😆😆
今日行經銅鑼灣廣場發現到呢間芯居酒屋 雖然位於銅鑼灣鬧市🏘 但係竟然冇乜人等位😟 見佢內籠雖然唔大 但係裝修都幾整齊骨緻 👍🏻 於是入去坐下食埋dinner😀餐廳上面都係一般居酒屋有嘅菜色😗 不外乎都係串燒🍢壽司🍣但係價錢上比較親民🤑 最重要係啲食物質素對得住個價錢💪🏻 最意外嘅係 呢間餐廳果日竟然唔係滿座🙁 咁難得嘅高質餐廳 絕對值得更多人認識😝👉🏻鐵板燒安格斯封門柳🥩💰HKD1️⃣4️⃣3️⃣牛柳我地簡左5️⃣成熟 上碟時熟度岩岩好😛 而且封門柳肉味濃郁😝 加少少海鹽同黑椒都已經好夠味🧂👉🏻 香蔥煎蛋大阪燒🍳💰HKD7️⃣6️⃣傳統大阪燒一般都重口味😲 唔係人人都咁岩食 但係呢到調節到適合香港人口咪🤩 加隻半生熟蛋🥚 加埋啲蛋汁入口更濃郁🤤👉🏻 海鮮丼🍱💰HKD1️⃣3️⃣9️⃣呢個海鮮丼價錢相對貴啲 但係食材新鮮 而且唔會切得好孤寒🌝 所以食落都好滿足👻 尤其是個劍魚腩🤤 食落啖啖油香 一個字正‼️👉🏻 抹茶紅豆千層蛋糕🍵🍰🍨💰HKD4️⃣5️⃣呢個甜品嘅主角其實係附送嘅雪糕🍨 食落有啲黏口 好似食緊麻薯咁😝 口感得意又好食加一服務費❌整體評分(滿分❤️x5)服務❤️❤️❤️❤️推薦度🧡🧡🧡🧡回訪度💛💛💛 💛抵食度💜💜💜環境💚💚💚💚

今日行經銅鑼灣廣場發現到呢間芯居酒屋

食落有啲黏口
好似食緊麻薯咁😝
口感得意又好食

加一服務費❌

整體評分(滿分❤️x5)
服務❤️❤️❤️❤️
推薦度🧡🧡🧡🧡
回訪度💛💛💛 💛
抵食度💜💜💜
環境💚💚💚💚
喜愛清酒和日本美食的朋友有福了,位於銅鑼灣的芯,推出了供二人享用的6-courses set,當中更有3款清酒pairing,絕對是性價比之選👍🏻-前菜吞拿魚他他作為冷盤除了有吞拿魚蓉外,更有牛油果和三文魚籽,亦加入雲丹黃油。.🍶翔雲純米吟釀質地較清,配清爽前菜最適合不過。-一品目鯛魚飯嫩滑鯛魚肉燴飯,面頭加入鰹魚片增加口感。味道就像日版的risotto。-二品目選擇了最期待的和牛西冷($90),加上了矜貴的一大片金箔,超級吸睛。至於M6和牛西冷,肉與油香平衡,牛味比日本牛更重,個人是認為不錯的👍🏻.🍶瑞兆純米大吟釀味道相對醇厚,配上同樣味道濃郁的牛肉很適合👍🏻-串燒有車厘茄五花肉和蔬菜,例如茄子和脆肉瓜。-甜品🍮為乳酪奶凍,口感超級細膩,乳酪味亦是非常濃郁,十分推介👍🏻🍶梅酒:酸甜清爽的梅酒,非常容易入口。
喜愛清酒和日本美食的朋友有福了,

前菜
吞拿魚他他

🍶翔雲純米吟釀
質地較清,配清爽前菜最適合不過。

一品目
鯛魚飯
嫩滑鯛魚肉燴飯,面頭加入鰹魚片增加口感。
味道就像日版的risotto。
二品目
選擇了最期待的和牛西冷($90),
加上了矜貴的一大片金箔,超級吸睛。

🍶瑞兆純米大吟釀
味道相對醇厚,配上同樣味道濃郁的牛肉很適合👍🏻
串燒
有車厘茄五花肉和蔬菜,例如茄子和脆肉瓜。

甜品🍮
為乳酪奶凍,口感超級細膩,乳酪味亦是非常濃郁,十分推介👍🏻

🍶梅酒:
酸甜清爽的梅酒,非常容易入口。
2022-06-04 49 views
唔講政見😅平時好多黃店都標榜自己黃店吸引人黎食野但係食物質素真係好參差🫣 好多次都試過中伏😅今日嚟到銅鑼灣呢間黃店😅都係抱住一試係防嘅心態。反正都中開伏😂去到舖頭入面竟然冇乜人等位🤔 難得星期五重再重開晚市雖然係咁 嘢食質素出奇地好👍🏻 而且價錢相比其他居酒屋更加合理😝呢間舖頭值得更多人知道😛👉🏻鐵板燒安格斯封門柳🥩👉🏻 香蔥煎蛋大阪燒🍳👉🏻 海鮮丼🍱👉🏻 抹茶紅豆千層蛋糕
唔講政見😅平時好多黃店都標榜自己黃店吸引人黎食野
但係食物質素真係好參差🫣 好多次都試過中伏😅