2016-09-24 525 views
約左二名好友午餐自己唔熟地區,一早到,見到個餐廳無乜人但又好舒適,是吃日本咖喱的,相信會是一個好選擇入座見到餐牌,就頭痛,無乜野啱心水,價錢唔咪貴,但唔值我的是日餐湯,是我最愛的corn soup, 嘩!幾難飲的開粉湯,咖喱也是一般,總結是有失望我二位的朋友對我一樣,食物真的不好味這類型的店會聯想起 COCO Curry ...如相比,CoCo 有4星的話,呢間最多得1星 ⋯
約左二名好友午餐

入座見到餐牌,就頭痛,無乜野啱心水,價錢唔咪貴,但唔值

我二位的朋友對我一樣,食物真的不好味

這類型的店會聯想起 COCO Curry ...
如相比,CoCo 有4星的話,呢間最多得1星 ⋯

$100 (Lunch)
  • 沒有
2016-08-28 576 views
第一次黎食,叫左個吉列炸蝦疏菜咖哩。中午好多人排隊,兩點黎食就差不多啦。都幾好味,熱辣辣上菜,啲吉列蝦好香好脆。但略嫌啲咖哩汁唔夠多。最仲意係啲咖哩入面有幾粒疏菜,食落唔會太"漏"。佢仲有好多款雪糕,下次要黎食
吉烈炸蝦疏菜咖哩
2016-08-17
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$75 (Lunch)
吉烈炸蝦疏菜咖哩
2016-08-26 372 views
白熊除左咖喱外, 其實佢的北海道雪糕都好正的每次去開信德食飯, 都會留少少肚買杯白熊雪糕食雪糕有杯裝同筒裝, 筒裝會平D, 但杯裝會大杯D因為唔中意食餅乾筒所以每次我都揀杯裝 (綠茶味HK$25)綠茶味足夠, 牛奶味又唔會過重, 質地好軟滑25蚊一大杯其實夠2 個人分CP值高過好多綠茶雪糕專門店, 亦唔洗大排長龍
白熊除左咖喱外, 其實佢的北海道雪糕都好正的
每次去開信德食飯, 都會留少少肚買杯白熊雪糕食

雪糕有杯裝同筒裝, 筒裝會平D, 但杯裝會大杯D
因為唔中意食餅乾筒所以每次我都揀杯裝 (綠茶味HK$25)
綠茶味足夠, 牛奶味又唔會過重, 質地好軟滑
北海道綠茶雪糕
25蚊一大杯其實夠2 個人分
CP值高過好多綠茶雪糕專門店, 亦唔洗大排長龍
2016-08-26
TakeAway
$25 (Lunch)
北海道綠茶雪糕
2016-07-17 792 views
自小喜愛日本料理的TastyBuddy經常四出找尋出色的日本餐廳,上星期在上環工作時巧遇白熊咖哩,就立即被白熊的咖哩味迷倒。TastyBuddy和同事分別點了咖哩吉列豬扒飯和咖哩牛肉飯,白熊的咖哩十分濃郁,味道比一般餐廳好,吉列豬扒味道ok,豬扒夠厚,炸皮也不會離開豬扒。不過,咖哩牛肉飯就跟盅頭飯的肉餅有異曲同工之妙,外表不太討好。同事表示肉餅其貌不揚,但味道還好。總括而言,咖哩味道很好,吉列豬扒值得一試,而肉餅味道更勝外表,份量亦夠多。
2016-05-18
$70 (Lunch)
2016-04-03 1196 views
本人很喜愛吃白熊咖喱,已經是第四次來了。^_^雞肉咖喱吉列豬排烏冬·吉列豬排-脆卜卜的,又不係太油膩·雞肉咖喱-香噴噴,鹹鹹地又不係說太鹹·烏冬-軟淋淋幾岩我炸雞脆卜卜,送出來的時候香噴噴,熱辣辣北海道牛乳Youghrt 冰冷的,吃到我起雞皮疙瘩 總體來說是很好吃的。 強烈推薦!
本人很喜愛吃白熊咖喱,已經是第四次來了。^_^

雞肉咖喱吉列豬排烏冬

·吉列豬排-脆卜卜的,又不係太油膩

·雞肉咖喱-香噴噴,鹹鹹地又不係說太鹹

·烏冬-軟淋淋幾岩我

炸雞

脆卜卜,送出來的時候香噴噴,熱辣辣

北海道牛乳Youghrt

冰冷的,吃到我起雞皮疙瘩

總體來說是很好吃的。

強烈推薦!

2016-04-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 雞肉咖喱吉列豬排烏冬
2016-02-17 988 views
經過呢度, 見到佢地標示雪糕用富良野3.7牛奶個人口味叫左兩款試齊奶味濃郁, 有少少冰粒感, 不過整得都算幼滑但可能用富良野3.7牛奶所以蓋過左綠茶味無咩食到有綠茶味係當中, 但唔會話唔好食, 只係普普通通一個雪糕, 不過同平時十蚊幾球個啲當然無得比啦, 但佢呢個價錢就偏細喇個雪糕, 加上兩款味好似貴啲試原味可能更好
經過呢度, 見到佢地標示雪糕用富良野3.7牛奶

個人口味叫左兩款試齊

奶味濃郁, 有少少冰粒感, 不過整得都算幼滑
但可能用富良野3.7牛奶所以蓋過左綠茶味
試原味可能更好
2015-10-17 768 views
今日午餐想食好D, 選間貴少少, 但係極失望, 漢堡扒有筋,從未食過會UN既漢堡扒, 好難食, 全店最貴最難食, 落單前三思, 我而家係食唔落打呢份食評好想俾十個crying 服務態度又唔好
好想俾十個crying

服務態度又唔好
2015-10-17
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2015-07-23 736 views
我很喜歡食咖喱,無論南亞式、南洋式、中式、日式我都很喜歡。所以,身體感覺良好的一天,我好多時會點上咖喱為我的中午時間充飢。是日,因為手上有一張保險公司送的 voucher,所以便專程來到上環的信德中心,找那指定的日式連鎖咖喱飯店,名叫《白熊咖哩》(シロクマカレー)。《白熊咖哩》,來自日本的北海道,據他們自家的網站介紹,《白熊咖哩》源自北海道當地的一間拉麵店,原本是該拉麵店的員工膳食,後來經由熟客同員工廣傳,令咖喱成為了拉麵店的名物,再而開始了《白熊咖哩》這一個品牌,並且衝出日本,在香港的屯門市中心開設了首間海外分店。執筆日又經過,可能是天雨關係,店子是絕對的人山人海,而我到的那一天,未到中午一點就直接安排到坐在吧檯位,食到近一點,又人山人海了,這可能是信德一帶比較少食肆的關係吧。那個指定的套餐,有一個沙律作為前菜,這是一個最簡單,任何人都識得整的沙律,雜菜、粟米加上日式沙律醬,已經令人覺得充滿和風。如果我說好好味、好好食,這就是哈日的力量。湯,是一個基本上只有麵豉的味噌汁,隱約中看到粟米粒。幸好味道可以,作為一個用餐的小配套,都接受到既。主食,就不同的,我面前的吉列豬扒奄列蛋咖喱飯,未

主食,就不同的,我面前的吉列豬扒奄列蛋咖喱飯,未吃已聞到奇香,主打同非主打的食品,的確有好大的分別。先說咖喱汁,是一個帶有豬肉香味的咖哩汁,味道有少辣,而且有濃濃的肉香味,這就是日式咖喱的特別之處。

吉列扒厚身,看似乾但內藏的肉汁也算是豐富,而且肉質夠腍,一點也不硬。以前小時候食慣了那些又硬又脆的快餐店吉列豬扒,點茄汁;到現在,味蕾開發了,吉列豬扒不可能是硬的,而且是厚切肉,外乾內帶肉汁,而且點咖喱是最正的,也最能顯出吉列豬扒香味的,所以我給予這豬扒飯的分數,是高的,再者,奄列蛋十分之香滑,可以用惹味來形容。
期間限定的柚子茶,我該要凍的,因為熱的也實在太熱了。味道好,也感覺很健康,用此來中和咖喱的濃味,是不錯的。
很好的咖喱,也有很好的吉列豬扒,雖然豬扒出品比不上那些吉列豬扒專門店,但總算做得出水準,而咖喱方面,是抵我去給一個讚的.....然而,那沙律同湯,就算了。

後事,據說《白熊咖哩》的始祖拉麵店《むつみ屋》,因為過度擴充業務的關係,於2013年申請破產而結業了。
Dining Offer
Coupon
2015-07-09 535 views
下午茶時間卻無下午荼餐牌, 散叫豚肉咖哩飯加吉列豬扒, 另加$20可選兩款:汽水, 湯, 沙律或 雪糕 (讚!), 咖哩汁足夠, 但內裡五花腩太肥, 完全吃不到, 豬扒也不錯。
下午茶時間卻無下午荼餐牌, 散叫豚肉咖哩飯加吉列豬扒
, 但內裡五花腩太肥, 完全吃不到
, 豬扒也不錯。
豚肉咖哩飯加吉列豬扒,
Other Info. : na
2015-07-07
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
  • 咖哩飯
2015-03-02 1049 views
個名好可愛既白熊咖哩,終於有機會食到了簡左$39蚊雞肉咖哩變套餐加$20加芝士蝦薯餅加$20佢地話咖哩無辛辣度既選擇,如果要辣,請自行加台面上既油先講咖哩,當然係日式甜甜地既風味,香料味不會重,係個平易近人既口味,但就真係好家庭既風味,好似我自己去超市買盒咖哩磚既感覺.再落埋那個油,落左好多,都只係BB級既辛辣....亦唔見得有咩特別.最神奇係塊芝士蝦薯餅送上來既速度,係食完個餅先黎....睇黎呢o的咖哩飯都係留番比白熊食....比較好
個名好可愛既白熊咖哩,終於有機會食到了

簡左$39蚊雞肉咖哩變套餐加$20加芝士蝦薯餅加$20

佢地話咖哩無辛辣度既選擇,如果要辣,請自行加台面上既油

最神奇係塊芝士蝦薯餅送上來既速度,係食完個餅先黎....

睇黎呢o的咖哩飯都係留番比白熊食....比較好
2014-11-24
$85 (Dinner)
2015-01-28 914 views
相信大家都知道正宗的日式咖哩飯是只有咖哩汁的飯,而且所謂的牛肉咖哩、雞肉咖哩、豚肉咖哩亦只是味道而已(肉的份量只有好少),如果要有肉做餸就一定貴少許,但我們同事有個好方法,叫咖哩飯之餘加個小食就最抵食又夠飽^^ 而且炸南瓜餅係超正^^結果一致通過全部一人一份炸南瓜餅^^ 香脆南瓜味濃郁,配上咖哩汁和飯一起一啖啖食真享受^^但這店好味的其實是免費添加的酸泡菜,有白菜、青瓜、香菇和小蓮藕片,混在咖哩汁中,味道特別香,特別開胃,好好味👍👍👍另外特別的辣椒油也要試啊,入口香,以為不辣,但其實辣油在喉嚨才有辣的感覺,所以係越食越辣的,試少許吧,有辣才是咖哩呢😜飯後一杯宇治抹茶紅豆特飲,耐唔耐獎勵一下自己吧😍
飯後一杯宇治抹茶紅豆特飲,耐唔耐獎勵一下自己吧😍
2015-01-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 南瓜餅
2015-01-07 648 views
今天是我的長假期、最後一餐在香港吃的午餐吧~ 跟我姊和外甥一行三人先吃午餐再到澳門,本來是要吃拉麵的,但我的外甥被招牌上的白熊吸引了進來。店裡頭有不少與熊有關的裝置,就連桌子上都有小熊的掌印呢!我們點了兩個套餐,包括了兩個咖哩飯、一湯、一沙律、一凍飲和一雪糕,兩大一細根本吃不完,還害我到晚上也沒吃多少...這個咖哩芝士豬肉漢堡蛋包飯芝味不太濃不會太膩、蛋很滑、豬肉漢堡很厚實,裡面放了香菇。重點推介咖哩吉列豬扒蛋包飯,吉列豬扒很厚很鬆軟,牛肉咖哩味很夾,有空記得試試啊!

店裡頭有不少與熊有關的裝置,就連桌子上都有小熊的掌印呢!

2015-01-02
$70 (Lunch)
2014-12-31 550 views
從澳門回到香港後,立即在信德中心覓食。首次來到白熊咖哩,感覺好像不錯。店內裝潢以熊熊為主,連餐枱上也有熊熊腳印呢,不過只是供應普通日式咖哩食物。每款都好像好吸引,最終單點了板燒雞扒咖哩飯。板燒雞扒咖哩飯貌相不錯,不過沒想像中般好吃,燒雞扒肉及皮都比較淋,而咖哩只得咖哩味,一點也不辣,而咖哩味道亦不夠重,整體不太難吃,尚算OK。而朋友點了吉列豬扒奄列蛋蔬菜咖哩飯,也覺得咖哩一般,味道不夠濃,不過幸好吉列豬扒脆口。

每款都好像好吸引,最終單點了板燒雞扒咖哩飯
板燒雞扒咖哩飯

2014-10-26
2014-12-14 642 views
呢間店在上環開業不久,好容易發現,基本上由澳門回港,左望就見大大隻熊 ,本來無打算食,行到店前,望下餐牌,心思思想食,白熊咖哩特色是張張桌都有對熊掌印 ,之前青衣店食過一次,印象麻麻,肉似即食罐頭開,今次上環店試招牌菜吉列朱扒蛋咖哩飯,又唔錯 ,朱扒外香脆,內嫩,有肉汁,咖哩唔辣, 正宗日本咖哩味,另外叫了個白熊拼盤,有洋蔥圈,茄子,芝士條,餃子,芝士條好味 ,中間全是芝士,餃子都ok,但茄子和洋蔥圈油份太多,總結來說,食物質數都在合理價格內,而服務都尚可,員工友善,和帶笑容
熊掌印
白熊拼盤
吉列朱蛋咖哩飯
炭烤咖啡
2014-11-27 509 views
通常d得意嘢都會吸引到我,今次都係被隻bear bear吸引來試,枱面有熊掌印好可愛呀Lunch set價錢由六十幾至八十蚊,加$10有小食。我要咗個什菌煙肉omelet咖哩飯,我初頭以為係蛋包住d什菌煙肉,原來係分開的,蛋炒得好滑好好味,什菌煙肉咖哩都好香,唔辣的,喜歡食辣的朋友這個絕對唔係你杯茶,不過我覺得好味!另加$10要咗個炸餃子,有3隻,係即叫即炸的,因為好熱,香脆。個餐包一杯飲品,有玄米綠茶、凍綠茶特飲或熱柚子蜜可選擇,我要咗杯凍綠茶特飲,原來係蜜桃味嘅綠茶,少少甜,清新。

什菌煙肉omelet咖哩飯

炸餃子

2014-11-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
什菌煙肉omelet咖哩飯