2006-05-10
一早訂左2圍,一行20幾個親戚6:40p.m.到,先飲番杯潮州嗲,唔係好夠味,但d酸菜就好好食喇,食完再要多碟~間鋪寫住潮州私房菜,地方細細,加埋都無10張枱,得兩三張大枱,雖然地方唔係咁好,但係睇得出呢度間係一間老字號~d野食既價錢都好經濟,$1480倒2大圍~order左十幾樣野,大致如下:1. 豬頭&豬腳凍(我覺得頭好過腳,因為有口感多d)2. 鵝中mix豆腐(咸左d)3. 墨魚mix豬腸胃病花生(d汁咸左d)4. 煎蠔餠 (多蠔好食,唔會太多粉漿,煎得幾干身,唔會油立立,食完碟底無咩油)5. 煎水瓜洛(好好食,水瓜新鮮有d甜味)6. 大芥菜排骨煲(芥菜好"林"好好食,個湯好鮮甜,因為有金華火腿)7. 蠔粥(大大鍋,好鮮味)8. 牙帶魚(有d汁,有芹菜&大蒜,好味) 9. 海參鵝掌煲(咸左d)10. 蝦"早"&蟹"早"( 即係炸蝦膠&蟹膠,蟹膠較好味)11. 胡椒豬肚湯少辣(雖然叫左少辣,但依然辣,但幾惹味,豬腸多但豬肚較少)12. 水晶包(即蒸即食12個,size細細粒,豆沙蓮蓉各半)13. 綠豆爽清心丸(熱食,d清心丸唔係太好食,合成好好多)P.S.有位亞姐講潮州話,感覺好親
1. 豬頭&豬腳凍(我覺得頭好過腳,因為有口感多d)
2. 鵝中mix豆腐(咸左d)
3. 墨魚mix豬腸胃病花生(d汁咸左d)
5. 煎水瓜洛(好好食,水瓜新鮮有d甜味)
7. 蠔粥(大大鍋,好鮮味)
8. 牙帶魚(有d汁,有芹菜&大蒜,好味)
9. 海參鵝掌煲(咸左d)
P.S.有位亞姐講潮州話,感覺好親切~