2021-11-27 1853 views
今日的晚飯,原本是個多月之前的生日宴, 可能是疫情的關係,大家都留港消費吧,因此一直都未book到位,一拖再拖到今日才成行。 一行七人抵達銅鑼灣避風塘岸邊, 再通知艇家接駁到船上用餐。用膳的地方是幾隻艇仔連駁在一起 ,減低搖晃的程度。之前是點了個8人用餐,因為7個人,所以店家收少了200元。首先上枱的是海蜇手撕雞伴豬耳,味道還算可以,只是雞的份量不多,基圍蝦稍為是大隻了點,東風螺都是一般水準。 炒蜆相對就不算得好了,很多未開口,醬汁又太多。聖子蒸得還好,不會過韌,約七吋長,未是較大隻的那種。到主角避風塘炒蟹出場啦:滿滿的炸蒜鋪滿了整碟蟹,賣相十分吸引,蟹肉咬落都算有味,沒有完全被炸蒜所掩蓋; 另一可取之處是用炸蒜拌著炒麵來吃,令炒麵非常美味 ;遺憾的是蟹膏和蟹肉不算多,可能是隻蟹不夠肥美所致。條魚就蒸得剛剛好,非常嫩滑。菜心灼得太冧,而韮菜花却又太硬,這兩味菜完全不合格。總括來說在艇上用餐是一大特色, 用餐的同時可以觀賞到中環和尖沙咀的夜景 ,食物的味道都算是中等;但有利亦有弊,亦因為在隻小小艇上用膳,環境就顯得狹窄,如厠就更加便了。另外要特別注意的是,套餐是不包括任何的飲品,連清水

到主角避風塘炒蟹出場啦:

條魚就蒸得剛剛好,非常嫩滑。

菜心灼得太冧,而韮菜花却又太硬,這兩味菜完全不合格。
另外要特別注意的是,套餐是不包括任何的飲品,連清水亦要自己準備,所以光顧時要切記自備。
2021-10-11 4810 views
兩小時嘅食飯時間,我地大家都覺得去咗一個小旅行咁!香港已淨返一間呢啲水上嘅餐廳!一早book訂預訂幾人餐,仲有特別嘅海鮮想食嘅要預語!除咗覺得好得意,仲估唔到個景可以咁靚咁地道!所以短短嘅時間都食得好開心,我地嗰個係6人餐,聖子好大隻,避風塘炒蟹好香,蝦🦐呀全部海鮮基本上好新鮮,但我地好欣賞佢招牌蟹油炒麵真係無得輸!話唔飲唔飲飲左3枝❤️我會繼續發掘多啲特別地方食飯!5人叫6人餐都只係hkd475真係抵到爛❤️
2021-10-06 3223 views
一早book定6人餐$2,280,睇下會唔會做左水魚,印象中做遊客生意既都厄人錢😂結果喜出望外,冇做到水魚,啲海鮮都ok! 最好味係避風塘炒肉蟹啲炸蒜😂😂 狂食!送飯一流。咁岩天氣勁好,睇到晚霞,維港夜景,黎個價錢黎個景,絕對抵呀!仲係一個好好嘅體驗🤣

2021-09-22 3088 views
這次我地一行人經怡東酒店停車場嘅隧道走去銅鑼灣避風塘,再沿著海邊行多幾分鐘,就到達船家同我地集合嘅地方,之後再坐駁船仔到達目的地。碼頭遠眺尖沙咀景色和兩岸夜景食物方面,一早跟船家定好6人餐,包括基圍蝦、避風塘炒肉眼、豉椒炒蜆、白灼東風螺、蒜蓉蒸聖子皇、手撕雞、油菜、蟹油炒麵。(hkd 2280套餐)手撕雞同埋聖子皇都煮得好味。其實,大家黎這裏一趟,都係想懷緬下往日海上鮮嘅風味,確實係一個幾好嘅體驗。

碼頭遠眺尖沙咀景色和兩岸夜景

手撕雞同埋聖子皇都煮得好味。

2021-08-28 3590 views
今日一朝早雷電交加又落大雨......都擔心會係船上會暈浪。幸好下午時段開始天氣無咁惡劣,真係天公作美🙏🏻同行6人Book咗6:00pm-8:00pm個場,叫左6人餐-$2280-加燒鴨瀨-$50-同艇仔粥-$90-🦀食物性價比高👍🏻唯一美中不足的就是食到趕頭趕命,7:45pm開始不停報時重有幾耐要交枱,正8:00pm要離場。如果時間能配合的話真喺滿分💯*利申:重有啲蟹未食哂就要離開🥲*
今日一朝早雷電交加又落大雨......
同行6人Book咗6:00pm-8:00pm個場,

🦀食物性價比高👍🏻

唯一美中不足的就是食到趕頭趕命,
7:45pm開始不停報時重有幾耐要交枱,
正8:00pm要離場。
如果時間能配合的話真喺滿分💯

*利申:重有啲蟹未食哂就要離開🥲*
2021-08-27
$500 (Dinner)
  • 艇仔粥
  • 燒鴨河粉
  • 蟹油炒麵
2021-07-31 3625 views
晚餐。是晚是老友生日,她要求去這裡時,我真是有未出發先滴汗(笑),這幾天每天都是33度以上,但抱著多年友情的責任感,熱就熱吧!預約了晚上7時,準時去到接駁地點,店家會安排小船接我們到“餐廳”。每組客人自己一隻艇,有點包廳感覺,一列排開好似五至六隻。坐定後是需要掃安心出行的,正規餐廳。上到餐廳船其實並不熱,當晚有點大風,因為在“避風塘”內吧,船身很穩。說回食物,我們預訂了一個二人餐,因為朋友吃不了辣所以加錢改動了菜單,以及加了三個菜:白灼東風螺(加菜)白灼蝦(套餐)蒜泥粉絲扇貝(加菜),超大隻!蒜泥粉絲蟶子(套餐)油鹽水煮蜆(套餐是豉椒炒,加了錢改油鹽水煮)灼菜(套餐)蟹油炒麵(套餐),不要看沒肉沒菜,香到不得了!夠獲氣!薑蔥炒蟹(套餐是避風塘炒蟹,免費改薑蔥炒),鮮甜。其實吃得很飽了,老闆娘問要不要加花姿卷?可加半份的啊!看到壽星熱刺眼神,加吧加吧!幸好在加單,香脆彈牙juicy ,再查一下,原來是名物!炸花姿卷半份(後加),讚!吃完後老闆娘幫忙快手叫船接我們,因為天文台預告大雨快殺到,風變得很大,怕下雨時我們上落不方便,很貼心。兩個人吃了九道菜,道道精彩,過程很新奇,夏天日長,用餐地
晚餐。

白灼東風螺(加菜)
白灼蝦(套餐)

蒜泥粉絲扇貝(加菜),超大隻!

蒜泥粉絲蟶子(套餐)

油鹽水煮蜆(套餐是豉椒炒,加了錢改油鹽水煮)

灼菜(套餐)

蟹油炒麵(套餐),不要看沒肉沒菜,香到不得了!夠獲氣!

薑蔥炒蟹(套餐是避風塘炒蟹,免費改薑蔥炒),鮮甜。

炸花姿卷半份(後加),讚!

吃完後老闆娘幫忙快手叫船接我們,因為天文台預告大雨快殺到,風變得很大,怕下雨時我們上落不方便,很貼心。兩個人吃了九道菜,道道精彩,過程很新奇,夏天日長,用餐地點看著天空慢慢暗下來很舒,托朋友的福能做一回遊客,確實舒心,推介。

2021-07-27
$720 (Dinner)
Birthday
  • 炸花姿卷
2021-07-13 2439 views
今日同高太唔係二人世界同多两位朋友一齊食飯黎依度信記食飯一定要預先訂位,無得walk in因為依度係要去碼頭度坐架接駁艇先去到果架小艇度開餐訂位時餐廳已經会send定餐牌,一般都会跟人數嗌餐廳既套餐如果有其他野食想加記得提早嗌艇家預訂係艇上面望到個海景真係無得輸靚到啪啪聲避風塘炒蜆炒蜆唔会有沙個醬汁辣辣地好惹味白灼東風螺😋😋鮮甜好味白灼東風螺只要啲螺新鮮都好難唔好食既白灼海蝦海蝦夠大隻,四人份量岩岩好蒜蓉蒸蟶子無蒸得過熟,蟶子爽口唔韌我地轉左做花雕蛋白蒸蟹蟹后高太表示好甜好好食蟹油炒麵炒得香口美味之後先知原來以前啲人去避風塘食海鮮都会必嗌一個炒麵四人餐$1680食到已經買少見少既老香港避風塘風味無敵靚海景都幾抵食不過夏天食就真係有少少熱
今日同高太唔係二人世界
同多两位朋友一齊食飯

黎依度信記食飯一定要預先訂位,無得walk in
因為依度係要去碼頭度坐架接駁艇先去到果架小艇度開餐

訂位時餐廳已經会send定餐牌,一般都会跟人數嗌餐廳既套餐
如果有其他野食想加記得提早嗌艇家預訂

個醬汁辣辣地好惹味

白灼東風螺😋😋鮮甜好味
白灼東風螺只要啲螺新鮮都好難唔好食既

白灼海蝦
海蝦夠大隻,四人份量岩岩好

蒜蓉蒸蟶子
無蒸得過熟,蟶子爽口唔韌

我地轉左做花雕蛋白蒸蟹

都幾抵食

不過夏天食就真係有少少熱

• 蟹油炒麵
2021-05-30 2083 views
搭一架艇仔去另一架艇仔食飯新奇又有趣,好有風味炒蜆,蟶子皇同秘製手撕雞是正的!我認為係一架艇仔度,啲姐姐煮倒呢啲一碟二碟係好強勁嘅一件事味道正正路路!樣子比較有堆頭嘅就係個避風塘炒肉蟹,啲炒乾 蒜粒yumyum到一個頂點,大家都無懼口臭,喺咁啪入口最敗筆係個炒麵,大家食咗一細碗就冇再食依家睇翻先知係有「招牌」同「蟹油」兩組字,但係喺呢碟炒麵入面一丁點都食唔倒呢兩組字😂 味道:6/10 信記避風塘海鮮美食 6人餐 $2280 白灼基圍蝦避風塘炒肉蟹避風塘豉椒炒蜆白灼東風螺蒜蓉蒸蟶子皇秘製手撕雞灼油菜招牌蟹油炒麵+$200 多一人份量 📍銅鑼灣
搭一架艇仔去另一架艇仔食飯
新奇又有趣,好有風味
炒蜆,蟶子皇同秘製手撕雞是正的!
我認為係一架艇仔度,啲姐姐煮倒呢啲一碟二碟係好強勁嘅一件事
味道正正路路!
最敗筆係個炒麵,大家食咗一細碗就冇再食

味道:6/10

灼油菜
招牌蟹油炒麵
+$200 多一人份量

📍銅鑼灣
要去呢度一定記得要提前Book位啊 Walkin應該就唔接受吧 主要有2人($1080)同4人($1480)套餐可供選擇 以價錢黎講4個人係抵食好多 我哋order左個2人套餐:·1. 白灼基圍蝦 (大隻肉結實夠鮮甜 蝦頭有糕甘甜)·2. 避風塘炒肉蟹(肉蟹大大隻 夠新鮮 肉一梭梭 食得滿足 而大量既炒蒜先係主角 入口非常乾脆 好夠穫氣之餘又唔會有”lone”味 正😋)·3. 避風塘豉椒炒蜆(肉質有嚼勁 但唔係韌 加上避風塘既風味 微辣香辛 好食)·4. 蒜蓉蒸蟶子王(呢個主要食新鮮海鮮既味道 火候剛好)·5. 灼油菜(顏色翠綠有光澤 口感夠爽脆 走油既效果)·6. 豉油皇蟹油炒麵(大大碟真係兩個人唔會食得曬 加埋頭先碟肉蟹入面既炒乾蒜不得了 好惹味😍😍·另外 再加多兩味 7. 清蒸沙巴龍躉 (好大條 不過略嫌蒸得有d過火🔥 搞到肉質有d鞋 浪費左條🐟·8. 腐皮花枝卷(外層炸得薄脆 裡面肉質彈牙 點埋泰式甜酸醬真係好好味)9. 可樂兩round少不了 不多說 你懂的🤣🤣

以價錢黎講4個人係抵食好多 我哋order左個2人套餐:
1. 白灼基圍蝦
(大隻肉結實夠鮮甜 蝦頭有糕甘甜)

2. 避風塘炒肉蟹

3. 避風塘豉椒炒蜆
(肉質有嚼勁 但唔係韌 加上避風塘既風味 微辣香辛 好食)

4. 蒜蓉蒸蟶子王
(呢個主要食新鮮海鮮既味道 火候剛好)

5. 灼油菜
(顏色翠綠有光澤 口感夠爽脆 走油既效果)

6. 豉油皇蟹油炒麵

另外 再加多兩味

7. 清蒸沙巴龍躉

8. 腐皮花枝卷
(外層炸得薄脆 裡面肉質彈牙 點埋泰式甜酸醬真係好好味)

9. 可樂兩round少不了 不多說 你懂的🤣🤣

2021-03-26
$780 (Dinner)
Anniversary
  • 古法避風塘炒肉蟹
  • 腐皮花枝卷
2021-04-02 2058 views
第一次係d船仔上面食海鮮,呢個體驗好新鮮。去到碼頭要打俾船家搵艇仔接,之後先會到達真係用餐既地方。🤩🤩🤩所有食物都係要預先訂既,質素ok啦,但價錢偏貴,真係食個景同埋體驗。🤨🤨🤨係銅鑼灣避風塘到睇住日落食野係幾爽既,但入夜會凍,記得著返件褸。🥶🥶🥶🥶個日食左個四人餐,味道ok既,最出色係個避風塘炒蟹,d蒜頭炸得勁好食🤣🤣🤣其他不過不失la...😗😗😗可以一試既。。。

2020-06-26 4463 views
thursday night eight pm,picked up at the port of causeway bay,on boat for few minutes then stepped on another boat with table setting,set meal but you can request for additional,here came with,boiled prawns,medium prawn remained freshand there soy sauce & chill soy sauce on the side,boiled seasonal veg.,with cooked oil & soy sauce,steamed scallop with minced garlic & green bean noddles, such tasty,wok fried clams with black bean sauce,follow by the fried spicy crab & fried noodles,overall in a g
thursday night eight pm,
on boat for few minutes then
here came with,
boiled prawns,
medium prawn remained fresh
on the side,
boiled seasonal veg.,
with cooked oil & soy sauce,
overall in a good portion,
brought my own a bottle of cold sake
so that went great, friendly services
and feelful environment..
2020-06-25
$550 (Dinner)
  • steamed  scallops
2020-06-25 4691 views
平時食海鮮大家一定popup流浮山/西貢個d 地方但有冇試過搭船出海係海上邊坐住架船仔食呢?🤣男朋友發現到信記就係咁!要事先book定咁就係銅鑼灣個碼頭仔上架小船去個連鎖船~大約有6架小船穿埋一齊~雖然係架船上面但不用擔心因為佢係避風塘入面所以其實好穩5怕暈船浪喔~係book位時你要同店家講明要邊個餐因為我地有4個人所以就叫左個4人餐啊~一共7樣菜(total:$1480)🌟白灼基圍蝦蝦好新鮮肥美~其實只要新鮮就點煮都好味😂所以冇咩特別好講~數量都正常5需要就住食!🌟避風塘炒肉蟹wow佢d蒜不得了!撈住之後d豉油王炒麵正到爆店家話d人會外賣返屋企食~至於個主角蟹就還好因為係肉鞋所以啲肉其實都唔係好多~🌟避風塘豉椒炒蜆lee個5會伏個個都有肉😂😂😂好惹味可口!夠鑊氣~btw佢d菜係會坐船送過黎~所以5怕有油煙味傳過黎~🌟白灼東風螺份量都係好足!又係5需要任何煮食技巧😂🌟蒜蓉蒸蟶子皇好味夠肥洗得乾淨!🌟油菜🌟豉油王蟹油炒麵lee個出色啵!可能因為落埋蟹油!佢除左主餐牌仲有個小食牌俾你點我地就多叫左個🌟鮮蝦花枝腐皮卷($158)好味係好味但我覺得完全overprice5需要叫!☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️
平時食海鮮
大家一定popup流浮山/西貢個d 地方
但有冇試過搭船出海
係海上邊坐住架船仔食呢?🤣
男朋友發現到信記
就係咁!
要事先book定
咁就係銅鑼灣個碼頭仔上架小船去個連鎖船~

大約有6架小船穿埋一齊~

雖然係架船上面
但不用擔心
因為佢係避風塘入面
所以其實好穩
5怕暈船浪喔~
係book位時
你要同店家講明要邊個餐
因為我地有4個人
所以就叫左個4人餐啊~

一共7樣菜(total:$1480)

🌟白灼基圍蝦
蝦好新鮮肥美~
其實只要新鮮就點煮都好味😂
所以冇咩特別好講~
數量都正常
5需要就住食!

🌟避風塘炒肉蟹
wow
佢d蒜不得了!
撈住之後d豉油王炒麵正到爆
店家話d人會外賣返屋企食~
至於個主角蟹就還好
因為係肉鞋所以啲肉其實都唔係好多~

🌟避風塘豉椒炒蜆
lee個5會伏
個個都有肉😂😂😂
好惹味可口!
夠鑊氣~
btw佢d菜係會坐船送過黎~
所以5怕有油煙味傳過黎~

🌟白灼東風螺
份量都係好足!
又係5需要任何煮食技巧😂

🌟蒜蓉蒸蟶子皇
好味夠肥
洗得乾淨!

🌟油菜

🌟豉油王蟹油炒麵
lee個出色啵!
可能因為落埋蟹油!
佢除左主餐牌
仲有個小食牌俾你點

我地就多叫左個

🌟鮮蝦花枝腐皮卷($158)
好味係好味
但我覺得完全overprice
5需要叫!
☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️
係好有特色ge一次食海鮮體驗
但食物質素其實還好
價錢都貴左d對比佢好味程度
但可能d錢係個船仔度😂😂😂
試下無妨!
2020-06-06 3253 views
由於疫情影響很少機會和朋友們聚餐了,昨天是我們第一次到信記晚飯。這真是一個難忘的經歷😄首先在銅鑼灣避風塘坐駁艇,坐艇期間可看到香港的美麗夜景,一定要把握時間拍照📷到達晚飯的船上之,仍可望到香港夜景😍我們訂了信記八人餐,菜式海鮮為主,十分新鮮好味👍我們自己帶來的五支酒,不收開瓶費,大家可算是盡慶而歸❤️
2020-06-05
$430 (Dinner)
  • 白灼東風螺
2020-01-11 5427 views
星期五晚上朋友們突然約食晚飯,想吃海鮮,誤打誤撞搵到[信記]我哋先致電預約,再跟據Whatsapp指示去到碼頭等候小艇接載。我哋要嘅係4人餐+1人份量,事前係whatsapp確認咗。提早預約會比較好,如果唔係會冇咁多選擇亦可以自備酒水,船上提供嘅飲品種類不多,有一般罐裝汽水/飲料、瓶裝水等等食物等候時間唔耐,大家閒談一陣,欣賞一下風景,好快就上菜了。如果時間早一點,仲可以欣賞到「幻彩詠香江」~豉椒炒蜆好惹味打包咗啲炸蒜返去撈公仔麵食每個菜式都好新鮮、美味份量不算多,我哋比較大食,再額外加咗一個小食、兩碗燒鴨湯瀨。花枝腐皮卷係咬到一粒粒爽口彈牙嘅花枝架~食飽飽之後Candy安排小艇送我哋返碼頭👋🏻船仔可以容納最多12人㗎~

我哋要嘅係4人餐+1人份量,事前係whatsapp確認咗。
提早預約會比較好,如果唔係會冇咁多選擇

如果時間早一點,仲可以欣賞到「幻彩詠香江」~
白灼基圍蝦、東風螺、油菜

豉椒炒蜆好惹味

蒜蓉蒸蟶子王
豉油王蟹油炒麵
避風塘炒肉蟹

打包咗啲炸蒜返去撈公仔麵食

每個菜式都好新鮮、美味
香炸鮮蝦花枝腐皮卷、燒鴨湯瀨

花枝腐皮卷係咬到一粒粒爽口彈牙嘅花枝架~

食飽飽之後Candy安排小艇送我哋返碼頭👋🏻

船仔可以容納最多12人㗎~
2020-01-10
$400 (Dinner)
Chinese New Year
白灼基圍蝦、東風螺、油菜
蒜蓉蒸蟶子王
豉油王蟹油炒麵
香炸鮮蝦花枝腐皮卷、燒鴨湯瀨
  • 白灼東風螺
2019-06-16 5539 views
今日我生日🎂,試左出海船上食海鮮看夜景🌃晚餐。一個兩人套餐有三款海鮮,一炒面及菜芯。首先,來呢度食都不是遊客專利,但真的不太多港人食,今晚食倒好開心🥳試左叫做見到呢度有六條船專係食野既,搖下搖下幾得意唔會暈船浪。呢度其中出名食物原來係炒面,我地要勁少辣 好野味,再來個炒蟹,好多好多蒜粒 大蔥,夾埋一齊食 好香口,整體海鮮全部都係好新鮮的,蟶子簡單既蒸,但已好食過自己在家整,真的想偷師下,今晚配埋咁好天氣,真的天助我也最後多謝肥先生🥰
今日我生日🎂,試左出海船上食海鮮看夜景🌃晚餐。

一個兩人套餐有三款海鮮,一炒面及菜芯。

見到呢度有六條船專係食野既,搖下搖下幾得意唔會暈船浪。

今晚配埋咁好天氣,真的天助我也

最後多謝肥先生🥰