2018-05-28 991 views
每次來觀塘,呢間店都未開。所以特意中午來食,但是味道並沒有期望中那麼出色。睇樣係非常OK,幾有吸引力,但係蛋包飯的蛋無味道,牛舌夠軟口,但係食多會油膩。配的沙律太少,如果多D清爽的配菜會好D。
每次來觀塘,呢間店都未開。
所以特意中午來食,但是味道並沒有期望中那麼出色。
配的沙律太少,如果多D清爽的配菜會好D。
2018-04-10 915 views
午飯叫了一個雞排蛋包飯,排雞扒食落去有點怪味、不新鮮的味道,晚上回家肚痛成晚!希望無中成為下一個受害者。價錢方面又有點貴,蛋包飯的蛋沒有味道,成落好像食舊膠咁!
價錢方面又有點貴,蛋包飯的蛋沒有味道,成落好像食舊膠咁!
附近返工周不時都會去駱駝7食Lunch, 然而【蒸冇門】同呢間蛋包飯就係頭號會揀到。過左一排冇去幫襯諗住食襯都係蛋包飯,今次去輕食個蛋牛治加杯嘢飲啦。首先蛋牛治38蚊貴過個普通蛋包飯35係有d唔明,不過可能係我無知,牛肉貴,心諗一定好多涵,女侍應問要唔要哄底,事後睇返餐牌哄底加兩蚊呢個都唔係問題,見牆身大大隻字寫住薑檸蜜咁就試一試啦。蛋牛治黎到,一眼望落d蛋唔洗食都已經覺得係煎到老哂,d牛又碎又少,連埋兩塊哄左好似冇哄過嘅麵包一啖咬落去,簡直係原全冇靈魂,係我要求太高還是對方出手太低。都算,諗住冇下次,等埋杯嘢飲到快食埋就算,點知杯嘢飲一黎到已經見到一條條薑絲係面,究竟係個水吧想表現刀功還是我太大驚少怪,我唔明一杯好地地嘅薑檸蜜點解要用薑絲,點解要用菜蜜,可能想表演真材實料同薑味出d?但可惜菜蜜嘅味完全蓋過薑味,其實一d薑味都飲唔出,杯嘢又唔熱,而且睇返張單先知,呢杯咁嘅嘢要收6蚊,因為切薑絲刀功價值6蚊?呢餐飯真係好失望。。。都係搞返好個蛋包飯好過啦。
失望蛋牛治
薑檸蜜
2018-04-03
$46 (Lunch)
2018-03-01 757 views
入到去有一種好舒適嘎感覺👍🏻可能我果個時間段無咩人 所以我覺得比較適合係裡面坐住思考任何野 蛋牛治係必點嘎 雖然裡面無信號 但係好貼心有WiFi 臨走前仲要打包佐份超級蛋牛治 返到屋企再食用一用焗爐整返熱都不失味道 值得一食 駱漆大廈1樓一出電梯一直行到盡頭就到 地鐵觀塘B1出口 落地鐵行過去唔算遠 唔識其實可以導航過去 如果好彩嘎話可能會見到文生哥哥係鋪頭 我果日去就見到佢本人親自招呼客人 好nice~ps:要觀塘店先會見到👍🏻
滋味三色拼盤  蛋牛治  超級蛋牛治  凍奶茶
蛋牛治  超級蛋牛治
2018-02-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
滋味三色拼盤  蛋牛治  超級蛋牛治  凍奶茶
  • 招牌蛋牛治
  • 蛋牛治
  • 蛋牛治烘底
2018-01-18 825 views
好耐之前已經聽講過有一位前兒童節目主持人喺呢度開咗間餐廳,其實一直都好想嚟試下,咁啱今日嚟到工廈覓食,實在無理由唔順便試下我揀咗個招牌蛋牛治,$28。對於一份$28嘅蛋牛治嚟講,我實在覺得有啲唔值蛋嘅份量偏少(可能係蛋炒到好薄身?又可能係麵包厚導致蛋嘅份量食起上嚟偏少??)少到我近乎係食唔到有蛋味,而且蛋炒過龍了,偏乾身牛肉亦都好碎,細細粒咁,無咩口感可言;最敗筆嘅係麵包好乾,最後我都食剩d白麵包,實在係呑唔落了 呢一份招牌蛋牛治實在令我太失望啦💔P.S 店主吱吱鼠真係好有禮貌,感受到佢同每一位離開嘅食客真心咁講多謝

我揀咗個招牌蛋牛治,$28。

招牌蛋牛治

對於一份$28嘅蛋牛治嚟講,我實在覺得有啲唔值
呢一份招牌蛋牛治實在令我太失望啦💔

之前都有睇過介紹話呢間嘢 知道佢地蛋牛治出名今日行開駱駝漆 就嚟食下結果好失望 蛋牛治味道可以 但係都唔平 我冇影相 但係另外嗰兩樣真係好失望……感動豬扒蛋包飯 $50味道可以 但塊豬扒薄到好感動 可以同隻匙羹柄差唔多……蛋包飯份量好細 女士可能可以 (其實我食完都唔飽)  男士絕對唔飽真係唔明點解前面啲comment可以話份量好大🤥 是日精選小食 麥樂雞飯加十蚊可以加個小食 今日係麥樂雞本身以為呢啲是日精選應該會扺啲啦點知黎到得三件……都算味道超。難。食薄到冇肉不在話下食落去得油益味食完簡直覺得麥記麥樂雞係人間美食價錢都唔算平 完全唔知有乜嘢咁值得吹捧🤷
之前都有睇過介紹話呢間嘢 知道佢地蛋牛治出名
今日行開駱駝漆 就嚟食下
結果好失望

蛋牛治味道可以 但係都唔平 我冇影相

但係另外嗰兩樣真係好失望……
感動豬扒蛋包飯
感動豬扒蛋包飯 $50
味道可以 但塊豬扒薄到好感動 可以同隻匙羹柄差唔多……
真係唔明點解前面啲comment可以話份量好大🤥
食落去得油益味
食完簡直覺得麥記麥樂雞係人間美食
價錢都唔算平 完全唔知有乜嘢咁值得吹捧🤷
2017-12-31 526 views
在2017 年尾和小朋友食lunch, 點了牛肉蛋包飯和超級三文治, 之前食蛋包飯是牛肉和蛋一起包住飯,現在分開上,三文治亦水準下降,芝士和包是凍的。 等了二十分鐘飲品仍未上!服務員拿著其他飲品和食物到處找枱號,好明顯是新員工。叫咸檸七竟然問我要凍定熱!來不及反應。如要做好歺廰,要有好食物,員工,服務和環境,如繼續這樣營運只會來的客人越來越少。希望貴公司好好改善
2017-10-23 824 views
話說喺創1返工lunch無飯腳就自己走過嚟食呢間猴左好耐嘅蛋包飯果然喺無令人失望,隻蛋真係整到又滑又多汁仲好似有陣陣奶香,分量適中之餘可以多汁所以蛋汁,牛肉汁同埋米香mix埋一齊真喺打工仔午間偷閒一大享受牛肉煎?總之煮得好好味,外脆內嫩好有咬口,重點喺同深水埗新香園有得揮呀真喺幸福呀唔使去深水埗都可以喺觀塘享受到呢種特級滑蛋<3
果然喺無令人失望,隻蛋真係整到又滑又多汁
仲好似有陣陣奶香,分量適中之餘可以多汁
牛肉煎?總之煮得好好味,外脆內嫩
好有咬口,重點喺同深水埗新香園有得揮呀
真喺幸福呀唔使去深水埗都可以喺觀塘享受到呢種特級滑蛋<3
  • 牛肉蛋包飯
2017-09-10 810 views
工廠區內有間藝人(伍文生)開既蛋包餐餐廳,有幾次去食都會見到佢,落手落力去服務。😍👍🏻lunch時間都幾多人食,每次都要一放lunch就去霸位店鋪不太大,但食野位置都舒服我今次叫了咖哩鴨胸蛋包飯蛋好滑配合咖哩好夾 ,幾好味蛋白飯可配三款汁(芝士白汁、燒汁、咖哩汁) ,我比較喜歡咖哩汁
lunch時間都幾多人食,每次都要一放lunch就去霸位

店鋪不太大,但食野位置都舒服

我今次叫了咖哩鴨胸蛋包飯
蛋好滑配合咖哩好夾 ,幾好味

2017-07-20 986 views
前藝人伍文生哥哥開的餐廳主打蛋牛治同蛋包飯入面唔算大 座位唔多Lunch時間真係要等位 約10分鐘建議早小小黎排食物價錢大約50蚊一個lunch set觀塘區黎講算係親民今日第一次黎食物就正常 唔算驚為天人燒汁龍利柳蛋包飯 $50魚係幾滑 但燒汁唔太夠味個蛋生熟程度岩岩好飯方便就淋左少少整體黎講個汁扣左分燒汁牛肉飯 $50牛肉幾滑 而且份量多感覺上抵食D朋友話佢食過幾次 感覺上以前好味D 希望佢之後keep到食物質素
前藝人伍文生哥哥開的餐廳

朋友話佢食過幾次
感覺上以前好味D
希望佢之後keep到食物質素
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
2017-06-10 797 views
用餐經驗奇差,待應冇禮貌,又不熟悉餐牌,推行緊會員招募及scan qr code儲印仔,既不主動推廣,埋單時又不提醒,問起就話張單冇左冇得儲,浪費了這次的消費,比番張單我做咩?仲要對唔住都冇句。blacklist, 以後不會再惠顧。
2017-04-09 5202 views
駱駝漆大廈的第三座,是現在觀塘隱世有名食店雲集的褔地。除了以蒸煮菜式有名,入選食店選舉的工廠食堂「新蒸X門」之外,還有一間大受白領藍領歡迎,傳媒熱捧,由前電視藝員所開的食店「SHY Dance Cafe」。「SHY Dance Cafe」的老闆,前藝員伍文生在電視給人最印象深刻的,就是在兒童節目《閃電傳真機》演出,在節目以角色「吱吱鼠」見稱,現在已經離開娛樂圈,變成轉戰飲食業的「伍文生」。伍文生離開娛樂圈後,曾經移民外國,是深水埗有名茶餐廳「新香園(堅X)」的女婿,以「新香園(堅X)」鎮店招牌菜「蛋牛治」聞名,現在於觀塘揚名立萬,成為觀塘工人文員熱捧的餐廳之一。當日我光臨「SHY」兼試食有名「蛋牛治」的時候,就有幸見到傳說中的伍文生。不過,我不是那些喜歡追星的人,我在西貢舖頭偶然做收銀工作時,就算遇上有明星藝員幫襯,我都不會有任何反應,由得他們結賬離開就算數好了。可能是「新香園(堅X)」有相當的知名度,又或者是伍文生曾經是電視藝員帶來的明星效應,所以「SHY Dance Cafe」全場座無虛席,我都是等了一段時間,才等到一人搭檯位,趕得及品嚐美味的蛋牛治。「SHY Dance Cafe

「SHY Dance Cafe」為了兼顧晚上做包場派對的生意,所以餐廳樓面間隔屬於開放式設計,方便下午休息後準備包場派對的佈置。所有間隔除了廚房之外,其餘的牆其實都是可移動的圍板,連同可以即時搬動的檯櫈在內,整間「SHY Dance Cafe」設計都是物盡其用的低成本工廠餐廳格局。

還有一點值得光顧「SHY」的人同時留意的是,店外還貼着很多人在「SHY」跟「新香園(堅X)」試食後跟伍文生的留念合照。可見伍文生不單有煮食的實力外,亦不缺乏為店舖宣傳的能力。
即使「SHY」內部裝潢其貌不揚,但餐廳依然每日人山人海,座無虛席。我好不容易才等到有座位可以入座,當然立刻想看看「SHY」除了「蛋牛治」之外,還有甚麼招牌菜式可以選擇。
當然是「SHY Dance Cafe」另一個有名的招牌菜「蛋包飯」啦,「SHY」不同款式的蛋包飯,價錢由港幣四十五元至五十元不等。不過,我在西貢吃完午飯才搭車出門,來到觀塘已經差不多是下午茶時間,所以真的很抱歉,蛋包飯我還是留待將來有機會再來品嚐吧!
我最後還是向侍應落單,點了一份烘底的「超級蛋牛治」,連凍奶茶一杯。「超級蛋牛治」跟「招牌蛋牛治」的最大分別,就是「超級蛋牛治」多了芝士跟午餐肉這兩款配料。

「超級蛋牛治」套餐價錢要四十二元,足足比單點「招牌蛋牛治」貴了差不多十八大元啊。不過,我始終都堅持「一分錢,一分貨」這個信念,就算「超級蛋牛治套餐連烘底」,加上凍飲足足要收了我四十七元,但我仍對「超級蛋牛治」有所期盼。
其實我都有心理準備,知道「SHY Dance Club」跟「新香園(堅X)」,製造蛋牛治的過程並非普通人想般簡單。不過,我大概等了十多分鐘後,我的「超級蛋牛治」就終於完成上檯。
其實我對「SHY」製作食物的時間,要求不算很高,「超級蛋牛治」大概十多分鐘後完成上檯。我看「SHY」還要同時製作大量蛋包飯,去招呼其他客人,所以心裡都沒有太大怨言。
在等待「超級蛋牛治」的同時,先喝了一杯港式的「凍奶茶」。「SHY」的「凍奶茶」都很大杯很有茶味。跟着侍應就開始從廚房裡面,把新鮮滾熱辣的「超級蛋牛治」端出來,送到我的面前。
雖然只是一碟普通尋常的「超級蛋牛治」,但「SHY」廚房師傅仍很用心,把兩件已經切好的蛋牛治砌好放在碟上面,令「超級蛋牛治」外表看來更美觀得體。
超級蛋牛治(烘底)
「SHY」的「超級蛋牛治」,麵包經過烘焗表面呈金黃色,外表很好看。「超級蛋牛治」麵包夾着三層餡料,分別有鮮牛肉炒蛋、芝士和煎午餐肉,「超級蛋牛治」有三層間隔,令三文治份量很充足。

鮮牛肉肉質很鮮嫩,廚師用蛋漿把牛肉煎成合體「鮮牛肉煎蛋」,好像很花心機很難做。三文治夾層的牛肉煎蛋下面,加上香煎牛餐肉和半熔的芝士。咬下一口的「超級蛋牛治」,第一個感覺是「牛肉很鮮嫩」,第二個感覺是「牛肉很多汁」,第三個感覺就是「三文治口感很豐富」。
此外,「超級蛋牛治」經過烘底之後,麵包變得很香脆很有咬口,香口麵包配上鮮牛肉煎蛋,和煎芝士午餐肉後,豐富的口感令我得到很完美的收穫跟結果。再喝一口凍奶茶,這餐「超級蛋牛治」下午茶,我得到一個很完美的結局。
吃完美味的「超級蛋牛治」,下次再來「SPY」,應該是時候試試他們的招牌「蛋包飯」了。
2017-03-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
超級蛋牛治(烘底)
係食到旦包住個沙爹牛既味, 個餡係還好既~!但始終好失望, 好失望, 好失望~ $30 旦牛治底又唔烘底....牛肉又有根...., , 如果你話收購20~25都好合理既. 附近康年早餐都係$30 有腿旦治, 有沙爹牛麵同野飲. 收得果個價就唔好用冇揀過牛肉(有根....真係好難咬), 包又淋(不如你直接收$32 包烘底 , 去保證食物質素)  相對$30旦牛治 加熱飲係好唔值,返兜?!   不了....PS 加油, 加油 !
係食到旦包住個沙爹牛既味, 個餡係還好既~!

返兜?!   不了....
PS 加油, 加油 !
2017-04-06
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$30 (Breakfast)
  • NO!!
2016-12-19 2858 views
這裡主打蛋包飯,我們每人來一個,有配牛肉、有配鷄翼,汁可選咖哩汁、牛排汁等。我和朋友都覺得不夠熱,應該是預先煮好番熱。牛肉靭又無味,鷄翼有點硬。只有蛋是可以吧。飯内也有放-些芝麻和柴魚之類的,可是不能加添美味,整體是不熱又不夠味。為何仍然那麼多人?
牛肉蛋包飯
2016-12-19
$48 (Lunch)
2016-11-07 2857 views
終於要發掘一下駱駝漆大廈的餐廳,由一樓開始。先選了一間吃生蠔意粉的jxx cafe。發覺手機收不到,便問店員Internet,因為要打電話給在途中的家人,得到的是一個非常無禮冷凍的「冇」字。便立即起來離開。這樣就到隔壁的Shy Dance Cafe。問店員Internet, 非常有善的告訴我密碼;要我想要的位,也非常殷勤地安排,多謝。這𥚃選擇不多,午餐時份只有蛋包飯和牛旦治或牛旦麵餐。蛋包飯有一半的給擦掉不再供應。Daily special 也只在一至五提供。在等人齊之前,先點了一個煎魚蛋包飯加白汁。陸續有人到。我見店員和其中一班客人說可以把背包放在其他空椅子上,真的很細心哦。人齊前先叫了一碟炸魚奄列飯,因為其他人肚餓。待人齊後,再加了一份牛肉蛋治和牛肉公仔麵。可以見到牛肉炒蛋是撚手小菜。夾在三文治中特顯它的香味。麵是日清的,所以很有味。奄列飯呢?對!一直不見蹤影。當你見你身邊枱枱遲來先上岸,而已經三摧四請而廚房還是沒有改變次序,當真把食慾扣減一半。奄列飯是非常普通,比日本的差很很多多。白汁𥚃雖然加入了basil葉,但提升不了格調。伴菜的kimchi和褪色海帶把格局拖低了。總括來說,是
終於要發掘一下駱駝漆大廈的餐廳,由一樓開始。
這樣就到隔壁的Shy Dance Cafe。
在等人齊之前,先點了一個煎魚蛋包飯加白汁。
人齊前先叫了一碟炸魚奄列飯,因為其他人肚餓。
待人齊後,再加了一份牛肉蛋治和牛肉公仔麵。
總括來說,是差多過好,所以還是未必會再來。
2016-10-08
Type of Meal