2023-08-28 266 views
永和街這老街,突然發現一間小清新,門面很英式的小店所吸引。起初以為咖啡鬆餅,原來係一間麻糬波波專門店,真係孤陋寡聞,原來佢由梅窩衝出港島區,可見有一定人氣,雖然係平日返工時間,但都有4,5個人排隊,難得有機會,就一次過試晒5種味,點知抹茶味同朱古力味都賣哂,退而求其次要左芝士味同肉鬆,食後發現什麼味都係錦上添花,只在乎個人口味,麻糬本色已做得很出色,Q彈軟糯,口感不錯,下次要試埋其它口味!
2023-04-05
Type of Meal
Tea
這間麻糬專門店聽說要排隊,下午去上環電腦舖買火牛,怎知就看到不用排隊,立刻買了一包。📍位置:在上環小巷裏近,上環站E1出口,走三分鐘。🏠環境:以綠色為主調,以少許植物作裝飾,室內面積不大,經過就聞到很香的麵包味,雖然細小但雅致,感覺舒服。🤵🏻服務:人手下單,只限外賣。🍽️茶市:可以獨立或兩款口味一包。肉鬆和紫薯麻糬波波 $35一包有六粒,平均每粒約$6,本來想點抹茶,但已售罄了。外型跟傳統麵包舖差不多,外皮挺軟靭,帶有少許黑芝麻,撕開就吃到少許餡,不是多😌,肉鬆就非常香口😍,紫薯就甜些😚,個人最推薦肉鬆味,味道比較突出😋,整體不錯,但不值排隊。
📍位置:在上環小巷裏近,上環站E1出口,走三分鐘。

🤵🏻服務:
人手下單,
只限外賣。

🍽️茶市:可以獨立或兩款口味一包。
肉鬆和
肉鬆就非常香口😍,
2023-08-04
$35 (Tea)
  • 肉鬆
2023-08-12 207 views
最近公司完咗一個project,manager請成條team食tea,見到有呢間鋪頭嘅option,即刻二話不說揀咗呢間人氣麻薯波波嚟試下🤤Packing入面有兩款味(朱古力同抹茶紅豆),兩款都好好食!🍫朱古力味唔會太甜,但都有好濃郁嘅朱古力味,入面嘅質地都好smooth,唔會好乾🥰🫘抹茶紅豆兩隻味都好出,唔會俾出中一隻味蓋過左,成件事好balanced😋不過個人認為朱古力味比抹茶紅豆更勝一籌,因為朱古力入邊嘅麻薯更加滑,抹茶紅豆稍為有少少乾!下次有機會要試吓其他味!

2023-08-12 145 views
梅窩名物 港島插旗 煙韌麻糬波波😗<肉鬆/紫薯/抹茶/朱古力麻糬波波>好耐都冇食過麻糬波波 好懷念🥺🫶🏻經過買咗近期好hit嘅麻糬波波🤍包裝靚靚貼紙好cute🥰每粒都脹卜卜😆唔係新鮮出爐食 所以唔脆但都十分煙韌有咬口😊肉鬆嗰款鹹香惹味入面有唔少肉鬆☺️紫薯味道天然入面仲有紫薯蓉👍🏼抹茶甜度適中仲夾有紅豆🫘朱古力香醇微甜有粒粒朱古力🍫🫶🏻~每款都好有水準✨有緣碰到新鮮出爐會再翻兜🤙🏿
梅窩名物 港島插旗 煙韌麻糬波波😗
<肉鬆/紫薯/抹茶/朱古力麻糬波波>
每款都好有水準✨有緣碰到新鮮出爐會再翻兜🤙🏿
2023-08-06 172 views
➲ 中環 Silver Mine Bake梅窩麻糬波波,一定要買有餡,等咗14分鐘左右,啱啱出爐。➳ 朱古力麻糬波波 ⁽⁸/¹⁰⁾朱古力充滿咗波波嘅中心,可以見到裏面一粒粒半溶朱古力同埋蜂巢格紋,軟綿底脆硬皮,加埋煙韌內餡,一級棒!➳ 肉鬆麻糬波波 ⁽⁷/¹⁰⁾面頭佈滿黑芝麻 入面好多餡 肉鬆根根分明 好吸引 係濕潤少少嘅餡 係似肉鬆包 同埋感覺上肉鬆撈咗啲奶油沙律醬,所以偏濕啲。⤵ @silvermine.bake中環永和街31號地舖#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #terapancake #香港美食 #香港食評 #中環美食 #朱古力 #肉鬆 #麻糬 #麻糬波波 #silverminebake

➲ 中環 Silver Mine Bake

梅窩麻糬波波,一定要買有餡,等咗14分鐘左右,啱啱出爐。

➳ 朱古力麻糬波波 ⁽⁸/¹⁰⁾

➳ 肉鬆麻糬波波 ⁽⁷/¹⁰⁾

@silvermine.bake
中環永和街31號地舖

上環成日大排長龍嘅麻糬波波!今日去附近食飯,經過竟然食飯之前見到冇人9秒九即刻衝過去排隊買咗兩包,買緊嘅時候已經見到有一條龍,真係好彩果斷決定食飯之前去買!買咗紫薯同綠茶味,仲有朱古力味,一包又可以混合味真係幾好!返公司請同事食都讚好煙韌好好味!價錢又唔貴,$35/6下次會再買!#甜品 #food #yummyfood #yummy #香港中環 #中環
上環成日大排長龍嘅麻糬波波!
價錢又唔貴,$35/6下次會再買!
2023-07-26 252 views
11-7-2023 (Tue)老公公司秘書又幫佢老闆喺呢喥買麻糬波波,佢買多幾個俾我老公,就係抹茶紅豆同紫菜肉鬆各兩個,老公喺已經公司已經食咗抹茶紅豆,剩返嗰啲就拎返嚟,到食完飯,佢就食埋紫菜肉鬆,剩返嘅就奉獻俾我.抹茶紅豆係我喺12-6-2023 (Mon)晏晝,特登走嚟買俾女友人DC時,冇晒嘅口味,諗起嗰次個女店員態度重麻麻添.今次我終於有緣食到喇,多謝秘書小姐嘅厚待.晏啲,我就先食好期待嘅抹茶紅豆味,呢個size好似細個啲,掰開後,紅豆餡跌咗出嚟,食落,只食到濃而唔甜嘅抹茶味,紅豆餡唔夠甜,而麻糬嘅口感係煙韌.味道:1.5分至於紫菜肉鬆呢,佢大個啲,而同樣掰開後啲餡跌咗落嚟,對比起之前兩次食過,佢冇咁鹹同冇咁韌,比較好啲.味道:5分上次亦係第一次食嘅食評係2023年3月23日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E6%9C%89%E5%8F%A3%E7%A6%8F-e4758903,而喺筲箕灣食嘅係2023年6月1日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review
抹茶紅豆同紫菜肉鬆麻糬波波
今次我終於有緣食到喇,多謝秘書小姐嘅厚待.

晏啲,我就先食好期待嘅抹茶紅豆味,呢個size好似細個啲,
抹茶紅豆麻糬波波
掰開後,紅豆餡跌咗出嚟,
掰開嘅抹茶紅豆麻糬波波
味道:1.5分

至於紫菜肉鬆呢,佢大個啲,
紫菜肉鬆麻糬波波
而同樣掰開後啲餡跌咗落嚟,
掰開嘅紫菜肉鬆麻糬波波
對比起之前兩次食過,佢冇咁鹹同冇咁韌,比較好啲.
味道:5分

上次亦係第一次食嘅食評係2023年3月23日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E6%9C%89%E5%8F%A3%E7%A6%8F-e4758903,而喺筲箕灣食嘅係2023年6月1日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E6%96%B0%E9%AE%AE%E7%86%B1%E8%BE%A3-e4841904

抵食係2.8 分
2023-07-11
Type of Meal
Other
紫菜肉鬆麻糬波波
掰開嘅紫菜肉鬆麻糬波波
2023-07-25 189 views
呢間麻糬波波都買過幾次,但早幾日經過竟然俾我遇到抹茶紅豆味新鮮出爐🤩 呢隻味每日出一次爐㗎咋,梗係即刻買返包試吓啦~~▪️抹茶紅豆麻糬波波🍵🫘因為啱啱出爐,外皮脆脆哋,入面微微煙韌。就咁聞都好香抹茶味,入面仲有好多紅豆,好綿密,有驚喜▪️朱古力麻糬波波🍫朱古力味好濃,唔甜,而且熱嘅時候有少少流心,如果外皮加啲朱古力粒應該會仲正▪️肉鬆麻糬波波最鍾意就係肉鬆味,入面滿滿嘅肉鬆,外皮有黑芝麻,食落好香口芝士味同原味就比較普通,最近仲出咗紫薯味,下次經過睇吓有冇先~Silver Mine Bake📍中環永和街31號地舖

▪️抹茶紅豆麻糬波波🍵🫘

▪️朱古力麻糬波波🍫

▪️肉鬆麻糬波波
最鍾意就係肉鬆味,入面滿滿嘅肉鬆,外皮有黑芝麻,食落好香口

Silver Mine Bake
📍中環永和街31號地舖
朱古力麻糬波波、肉鬆麻糬波波
朱古力麻糬波波、肉鬆麻糬波波
2023-07-11 271 views
第一次行過,見好多人排隊,就試吓係咪咁好食啦。我買咗原味同肉鬆味,由於新鮮出爐,所以係好食嘅。問題係,個個員工黑口黑面,買咗2袋包又唔講清楚點分辨,問又唔想回應,客人唔係欠你㗎囉!價錢唔係平,又要受氣,不了。完。

價錢唔係平,又要受氣,不了。

完。
2023-04-04
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2023-07-09 222 views
次次經過都超多人排隊,放lunch忍唔住去咗試,點知排咗45mins先買到😱真係好受歡迎!😍$35 / 6pcs 口感煙煙韌韌嘅麻糬波波,新鮮出爐即食脆脆地🤤🤤今次試咗朱古力🍫 同肉鬆味🐷🥚肉鬆味外皮有黑芝麻,口感更加有層次,食到中間有肉鬆,好好食!😋朱古力味唔會太甜,啱啱出爐中間仲要有流心嫁!都係必試啦🤪𝑶𝒗𝒆𝒓𝒂𝒍𝒍 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈: 味道: 𝟴.𝟱/𝟏𝟎抵食指數: 𝟴/𝟏𝟎𝑹𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕: 𝗬𝗲𝘀!😋

$35 / 6pcs
朱古力味唔會太甜,啱啱出爐中間仲要有流心嫁!都係必試啦🤪

𝑶𝒗𝒆𝒓𝒂𝒍𝒍 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈:
味道: 𝟴.𝟱/𝟏𝟎
抵食指數: 𝟴/𝟏𝟎
𝑹𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕: 𝗬𝗲𝘀!😋
今日路經上環,記得附近有一間出名賣麻糬波波嘅舖頭,所以順路去咗買嚟試吓!去到嘅時候係朝早9點半,啱啱遇到朱古力味新鮮出爐,買咗之後即刻趁熱食咗一粒,麻糬波波外皮脆脆地,裡面仲有流心嘅朱古力,朱古力味好香濃,而且一啲都唔甜。另外仲買咗肉鬆味,中間放滿肉鬆餡,外皮加咗黑芝麻,令味道冇咁單一,呢個鹹味嘅麻糬波波都值得一試!整體來講,呢度嘅麻糬波波口感唔算非常煙韌,但係好夠份量,外皮香脆夠厚,中間唔會係空心。

肉鬆麻糬波波
🎖️好好彩食到抺茶味😍.話說🐡🐡係中環食完大大碗越南牛河之後不停話好飽😂然後話呢間麻薯波波唔開架星期日架,搵完Openrice 又真係冇開🤣但對腳行下行下又黎左呢度😝離十丈遠比🐡🐡見到佢有開,佢已經係😍😍咁樣,頭先又聽到有人話飽🤭.去到有開不單只,竟然比我哋見到百年難得一遇既🍃抺茶味紅豆🫘味❤️仲要係新鮮熱辣出爐🥰入口香濃抺茶味加埋少少甜既紅豆係個甘香入面添加另一個層次既享受🤤除左呢隻味,非常推介肉鬆味😋又係老人家我同🐡🐡至愛!.#fatfat4ever_中環 #零食波波 #嗜甜老人 #fatfat4ever
🎖️好好彩食到抺茶味😍
2023-06-11
  • 抺茶紅豆味麻薯波波
2023-06-09 330 views
popular mochi ball ball bread $35 6 pieces , i bought chocolate and pork meat floss favour . allow max mixed of 2 favour suggest reheat it and chocolate chips get molten and taste really good ,chewy and puffy .meat floss is stuffed inside, i love it as well . definitely will come again and try other favours .
popular mochi ball ball bread

2023-05-28 452 views
中環小巷既一間售賣 #麻糬波波 店🩷〰️18:30關門 個日我哋去到已經18:00🫠位置真係比較偏僻 差啲摸門釘〰️去到既時候得返肉鬆同朱古力🍫最想食既原味賣晒了〰️➖肉鬆 $35/6pcs➖朱古力 $35/6pcs攞到手既時候仲係微熱架 食落唔算好煙韌 麻糬都唔係好多🤔味道方面 肉鬆味有驚喜😳!入面有芝麻 好香〰️朱古力味濃 但相對會普通啲 🤎

去到既時候得返肉鬆同朱古力🍫最想食既原味賣晒了〰️

➖肉鬆 $35/6pcs
➖朱古力 $35/6pcs

2023-05-28 395 views
「Silver Mine Bake」在中環發現呢間麻糬波波店。佢雖然店面細細,但已經在附近極具人氣!因為太多人大量買嘅關係,出爐都出唔切,搞到好多人想買都買唔到,所以老闆現在講明每人最多只限買3包,同埋冇得提前預訂,想食就只可以到店購買。佢哋共有5隻味,最搶手就係抹茶味,可惜去到當日,都係買唔到抹茶味。佢每包最多可以揀兩隻味入一袋,而我就揀咗(原味)同(朱古力),食落外層香脆,內裡煙靭,原味帶鹹香。朱古力也不錯,甜度剛好,能平衡到整件麻糬,正!
「Silver Mine Bake」
2023-05-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)