2020-08-28 934 views
返工日子,吃個普通午餐只是維持生命,今日有朋友約午餐,就當然要善待自己,行多幾步上九龍灣德福商場,見到 Simply Life 啲 Set Lunch 款式唔錯幾啱食兼價錢唔貴,主菜$88+湯/沙律$10和包一杯飲品,靚餐廳當然要比10% service charges,我見全場大部分都係靚靚 OL,值回票價😊。主菜上枱的份量不能要求太高,應該係適合 OL 的食量,但味道和配菜做得出色,上菜時間適中,服務員效率迅速,各方面都唔錯,可以再光臨。
2020-08-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$110 (Lunch)
2020-08-26 781 views
同好朋友食返個brunch太耐冇見了,所以一定要搵返個地方係坐得舒服又自在既環境。平日又撞正午膳時段,都要等15分鐘左右先有位。我地一齊㨂左All day menu 1+2 $98 有餐湯或沙律同主菜連埋飲料。整體黎講其實都幾抵食,值得推介👍🏻限定冰茶有淡淡既芒果味,幾清新。是日餐湯係蘑菇湯配法包,餐湯端上台仲係熱既,有濃濃既蘑菇香,點埋法包一齊食好滋味。主餐分別叫咗蘑菇忌廉汁闊條麵香草燒雞胸燒野菌同埋車打芝士煙肉牛肉漢堡。意粉整體味道唔錯,意粉既口感都彈牙不會過硬質感,雞肉同蘑菇既配料算多,雞肉嫩滑,不過忌廉汁略嫌過少。另外漢堡既份量尚算大份,兩個女仔share 食都已經好足夠。漢堡牛肉不會過熟,仲係呈粉嫩紅色,所以口感都juicy。
限定冰茶有淡淡既芒果味,幾清新。

2020-07-24 715 views
平時都唔會點入去食 純粹係因為呢間無人等附近又排哂長龍食飯時間就得1小時所以先會入左去點知真係唔怪得無人等啦個份量細到想喊唔知佢係今日出錯定係發生咩事勁少囉食完又唔飽嗚呀
平時都唔會點入去食
純粹係因為呢間無人等
附近又排哂長龍食飯時間就得1小時所以先會入左去
點知真係唔怪得無人等啦
個份量細到想喊
唔知佢係今日出錯定係發生咩事
勁少囉食完又唔飽嗚呀
2020-07-11 4292 views
上次和男友去吃大渣哥的時候,無意中發現了這間經常大排長龍的餐廳,並且看見它們的 ALL DAY MENU 全部都是劃一收費 $88,同時亦會包括一杯飲品,而且食物款式也相當吸引,所以今天中午我們便專程來到這裡吃午餐了No.1【全日早餐】$88這間餐廳的全日早餐並沒有我最討厭的沙律,而且蕃茄亦已經烤焗過了,簡直完全符合了我的口味,真心值得一讚!由於炒蛋的熟度控制得剛剛好,所以質感非常香滑柔順,入口即化,每一口都充滿著淡淡的雞蛋氣息,香飄十里,蛋香四溢,再配上香脆可口的多士,味道立即更上一層樓,簡直完美得無懈可擊,美味得讓人久久縈繞!另外德國腸和煙肉的味道亦相當出色,德國腸充滿著濃濃的肉汁,香甜可口,嫩滑多汁,口感豐富而飽滿,而煙肉的口感亦一點也不油膩,最後配上酸酸甜甜的茄汁豆,立即讓人垂涎欲滴,食指大動No.2【車打芝士煙肉牛肉漢堡】$88至於男友則點了這份重量級的牛肉漢堡,貪它可以「啖啖肉」嘛可惜牛肉的肉質卻有些粗糙,略為欠缺了牛肉的肉汁,有點乾巴巴的感覺...幸好芝士和煙肉非常濃郁惹味,滋味非常,而且漢堡包的皮更十分柔滑軟熟,軟綿香糯,同時蕃茄和生菜亦增加了清新的感覺,口感細膩而延綿

No.1【全日早餐】$88
全日早餐&車打芝士煙肉牛肉漢堡&本季限定冰茶

No.2【車打芝士煙肉牛肉漢堡】$88
車打芝士煙肉牛肉漢堡
至於男友則點了這份重量級的牛肉漢堡,貪它可以「啖啖肉」嘛

車打芝士煙肉牛肉漢堡
幸好芝士和煙肉非常濃郁惹味,滋味非常,而且漢堡包的皮更十分柔滑軟熟,軟綿香糯,同時蕃茄和生菜亦增加了清新的感覺,口感細膩而延綿,為這份漢堡包拉回了不少分數

車打芝士煙肉牛肉漢堡
而薯條雖然不是即叫即炸,但是質感依然非常香脆可口,油而不膩,我們滿口都充滿著淡淡的薯仔香氣,咸咸的,香香的,讓人唇齒生香,回味無窮

No.3【本季限定冰茶】跟餐免費
本季限定冰茶
套餐的飲品只有汽水和冰茶選擇,所以我們便選擇了比較健康的冰茶
冰茶混合了奇異果籽,每一口都品嚐到淡淡的水果氣息,口感清新而清爽,是夏天解渴一流的好選擇

本季限定冰茶
價錢方面,全部套餐劃一收費 $88/$98,$98只是多了一份餐湯而已,由於我們只需要飲品,所以只是 $88而已,餐廳另外設有加一服務費,兩人總共 $194

總結來說,雖然 $100一份午餐並不算特別便宜,不過全日早餐和牛肉漢堡的味道都相當出色,美味得讓人陶醉其中,念念不忘,大家有機會的話可以來品嚐一下
2020-07-01
$97 (Lunch)
全日早餐&車打芝士煙肉牛肉漢堡&本季限定冰茶
2020-06-23 1026 views
之前肺炎已經好耐冇食simply life諗住過黎食下回味下見佢有all day menu ($88)有d可惜佢以前蟹肉沙律唔係個menu上面咁就揀左個牛肉漢堡哇 唔食唔知幾恐怖個牛肉漢堡d牛乾到⋯⋯⋯⋯仲衰過我去d 快餐店食⋯⋯⋯真係有d野只可以回憶⋯⋯
之前肺炎已經好耐冇食simply life
諗住過黎食下回味下
見佢有all day menu ($88)
有d可惜佢以前蟹肉沙律唔係個menu上面
咁就揀左個牛肉漢堡
哇 唔食唔知幾恐怖
個牛肉漢堡d牛乾到⋯⋯⋯⋯

仲衰過我去d 快餐店食⋯⋯⋯
真係有d野只可以回憶⋯⋯
2020-06-12 1160 views
終於到星期五,請了半天假,先到德福食個靚午餐,再番公司嚟simplylife 食午餐約一百一蚊到,但食晚餐食差唔多嘅食物要成二百幾蚊!今日有我喜歡飲的磨菇湯配香脆微熱嘅麵包,磨菇湯帶有磨菇小粒,香濃忌廉奶香,麵包帶有麥香!我柯打燒海爐魚,因為每次都保持一貫水準,魚皮燒得皮脆,我喜歡食魚肉時連魚皮一齊食的雙重口感。唔係每間餐廳都做到依個效果雖然看似份量不多,其實夠胞,因為有薯仔及其他配菜!隨餐嘅果味冰茶,十分清新,但較甜

終於到星期五,請了半天假,先到德福食個靚午餐,再番公司

雖然看似份量不多,其實夠胞,因為有薯仔及其他配菜!

隨餐嘅果味冰茶,十分清新,但較甜

2020-05-25
$110 (Lunch)
2020-06-08 907 views
早上的紅色暴雨過後,出外用膳的人明顯少了,沒等多久就能入座。一個人出外用餐,很多時都會選擇連鎖快餐店,因為自己在餐廳霸一整張枱會很尷尬,尤其在繁忙的假日。這家餐廳確是快餐店外不錯的選擇。店員有禮地安排我坐在吧枱位置,這位置非常適合獨個兒享受下午茶的時光。漢堡包保持著店家麪包一貫水準,薯條夠熱,同樣外脆內軟。Cappuccino 不過不失,跟餐不用加錢,上面曬了朱古力粉。用餐時限60分鐘,上餐時間很快,足夠慢慢吃+稍作休息,整體水準不錯,這價錢可算物超所值👍🏻

哥達芝士雞肉漢堡拌香辣薯條
泡沫咖啡
2020-06-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
哥達芝士雞肉漢堡拌香辣薯條
泡沫咖啡
  • 哥達芝士雞肉漢堡
2020-06-06 554 views
一日之計在於晨,想有完美嘅一日,一個好開始是很重要的,好的早餐更是必需要的。今天返工早咗起身,決定食個靚早餐,選了Simply life.選了一個新鮮麵包,加一杯hot cappuccino, 佢嘅麵包香軟鬆脆,味道十分貼地,感覺不會太甜,好像較健康。咖啡質素亦很高,咖啡厚身,加咗咖啡cream後,感覺香醇幼滑。另外,餐廳裝修像傳統瑞士食館,有一部份卡位為木座椅🪑,溫暖舒適。當生活遇到不少無奈,很難找到出口時,吃一頓豐富嘅早餐,滿足的感覺就係咁簡單。

$27 (Breakfast)
2020-06-06 540 views
經開九龍灣德福,試下食呢間下午茶。$48 加一有杯果茶,同埋呢份牛油果乾蕃茄面包配薯條。個包唔算特別好食,上次下午茶食過雞肉burger 好似好食啲,一樣價錢。但薯條keep 住水準,炸得好香脆可口。如果想搵個坐得舒服既地方,同朋友吹水,又唔會趕人嘅,都可以係其中一個選擇。
牛油果乾蕃茄面包配薯條
2020-05-24 865 views
今日同朋友食個tea,聚一聚。。呢度坐得幾舒服,環境都靚,不過就覺得啲枱細張左小小。服務都幾好,好友善。下午茶餐牌,都以輕食包類為主雞肉漢堡個麵包整得好大個,又靚,入面夾住好大塊雞肉,其實都好大個。麵包有烘過,有牛油芝士,微熱。賣相仲擺得好靚添牛油果🥑酸種包麵包上面加上油車厘茄同辣肉腸。。感覺清新健康又夾。。。不過就覺得個包有點硬同乾。。香辣薯條🍟真係好好食!粗薯條,味道好香,有小小辣,個個味粉真係好好食!冰茶好清新嘅飲品,唔甜,啖啖茶香味!
今日同朋友食個tea,聚一聚。。

下午茶餐牌,都以輕食包類為主

雞肉漢堡

牛油果🥑酸種包
麵包上面加上油車厘茄同辣肉腸。。
感覺清新健康又夾。。。不過就覺得個包有點硬同乾。。

香辣薯條🍟

冰茶
好清新嘅飲品,唔甜,啖啖茶香味!

2020-05-18
$54 (Tea)
2020-03-29 1664 views
I have been visiting there almost every day during the a since January. Occasionally for breakfast. I am a coffee drinker. I love their coffee, and This is the place I found one of the best coffee in HK and probably the top quality coffee cream in the world. If your preferable menu are burgers, you might like to try their beef burger. Simplylife uses high-quality meat, bread, and cheese for the burgers. My second preferable menu is corn quesadilla. The test is pretty good. However, I did try th

If your preferable menu are burgers, you might like to try their beef burger. Simplylife uses high-quality meat, bread, and cheese for the burgers. My second preferable menu is corn quesadilla. The test is pretty good. However, I did try the chicken burger, I didn't like the test of chicken burger.

The employees are very nice and friendly. Overall will get my 100% approval. Probably the most friendly employees in HK. They have dealt with any issues and served me professionally.

2020-03-28
  • beef burger
  • corn quesadilla
2020-03-04 1423 views
位置好方便,$48加一下午茶餐的確好抵食,但想講返個哥達芝士雞肉漢堡雞肉有啲硬。飲品熱朱古力香濃但偏甜,食完包再飲好飽濟。反而個是日限定冰茶都唔錯,今次係香橙味。裝修靚,但略嫌枱同枱之間太近,我成餐飯就聽住隔離個女仔既工作困難 😅

飲品熱朱古力香濃但偏甜,食完包再飲好飽濟。

反而個是日限定冰茶都唔錯,今次係香橙味。

車打芝士煙肉牛肉漢堡 伴香辣薯條
哥達芝士雞肉漢堡 伴香辣薯條
2020-02-17 1183 views
似乎大家都開始 #按耐不住 日日留係屋企,等食、等瞓、等...😅 呢日本來諗住靜靜地留係屋企執吓間房... 最終都係受唔住誘惑,下晝走咗出去😆 既然 #米已成炊,就不如食啲嘢先去 #巡舖🛍 難得呢日 #Simplylife Bakery Cafe 人流唔多,一於試吓佢哋嘅 #下午茶餐🍽 可能大家同 #小秘書 一樣認為 #Simplylife 嘅食物價錢一定唔平,不過就以 #下午茶餐 嚟計,其實可能同 #茶餐廳價錢 差唔多🤔 我呢日要咗份 #車打芝士煙肉牛肉漢堡🍔 配 #薯條,再加咗杯 #果茶🍹 而 #朋友仔 就要咗份 #墨西哥薄餅🌮 配 #粟米🌽 等候嘅時間比預期中快,五分鐘左右我哋就有得食⏱ #漢堡扒 似乎預先整好,唔夠熱、食落口少咗份油香,跟餐嘅 #薯條 又太鹹,好在杯 #果茶 清清地又唔太甜,可以中和返個口味🤪 反而 #朋友仔 話佢份 #墨西哥薄餅 都唔錯... 其實係咪我 #太腌尖 呢?不過以呢度嘅 #裝修 同 #環境,我哋都只係比幾十蚊就可以入嚟食餐飽,加上 #服務員 都幾nice🙇🏻‍♀️🙇🏻 我覺得值回票價㗎👍🏻

2020-02-16
$53 (Tea)
2020-01-04 1082 views
今日返工時想著買個包返公司午餐吃,對腳就好自然地行到這間店,因為早前吃過他們的包,都覺得很好吃,所以一諗起買包就想著這裡。入到去,我俾一款叫做燒蔬菜三文治吸引著,雖然沒有肉,但樣子已經很靚,所以我就決定買它。到了下午,打開個包,原來入面有多種蔬菜,有燒紫茄子,青茄子,黃茄子和燒蕃茄,入面還有一些橄欖油,是一件很健康的三文治,包是面頭有點脆身的。吃落非常清新,不帶點肥膩感,就算吃多件都不會有罪惡感,真得佷好的午餐!

TakeAway
$26 (Lunch)
2019-12-26 877 views
約左朋友3點3,午茶時間,唔使等枱,不過都爆場,成班人約埋一齊,傾下計同埋可以輕鬆下。.朋友想點手工蛋糕🍰,但被告知售罄。估唔到咁早就買晒,係米想逼我地下次又嚟:P下午茶時間,餐都會跟埋嘢飲,點左墨西哥薄餅,配雞肉、墨西哥辣椒、車打芝士,再加薯條。熱辣辣烘出嚟,車打芝士熔晒,咬第一啖已經有拉絲,整體口感好軟,個薄餅睇落有少少竉,但勝在夠脆。朋友分左一半車打芝士煙肉牛肉漢堡比我,個麵包烘得好脆,由於下午茶時間,份量唔會好大,所以食完都係啱啱好,唔係我大食🤪。.p.s 如即場在門外買麵包蛋糕於場內進食,需加服務費。

p.s 如即場在門外買麵包蛋糕於場內進食,需加服務費。
2019-11-18
$55 (Tea)