2008-12-31 5 views
聖誕節, 女友簡選呢度, 為我準備窩心的午餐 T__T (感動)不過一個午餐差不多成百一二蚊, 都唔平呢, 好登女友荷包肉痛.... T__T (再感動)(沙律 + 麵包)麵包好脆, ok!沙律用小小酸的汁, 將菜、豆、茄片撈云食, 意外出奇地配合, 真係想搶哂黎食 (意大利蘑菇芝士雞漢堡 + 洋蒽番咖薯條)件雞堡真係幾juicy又厚呢, 芝士香而不漏, 再加d切左蘑菇, 好配合, 令味道更有層次, 絶讚!@! 洋蒽蕃茄又厚又大塊, 有少少濃濃地, 好香, 又新鮮, 著條炸得岩岩好, 讚! (薄荷茶)餐飲加$10轉的, 細細壺, 要自己到茶, 大約到三杯左右, 味道幾特別, 飲落去感覺舒服, 坐係度又悠閒, 好似渡假咁, 好relax~ 食少少野, 飲啖茶, 沖淡番味覺, 然後再大快朵頭, so good~~ 有機會一定再黎的!

(沙律 + 麵包)
麵包好脆, ok!

(意大利蘑菇芝士雞漢堡 + 洋蒽番咖薯條)
令味道更有層次, 絶讚!@!

(薄荷茶)
沖淡番味覺, 然後再大快朵頭, so good~~

有機會一定再黎的!
沙律
薄荷茶
$110 (Lunch)
沙律
薄荷茶
2008-12-29 29 views
X'mas與2位姊妹相聚, 本身打算去exp的, 但由於一人才於前天嘗過, 惟有另行選擇, 最終黎到simplylife一行3人點了以下菜色餐前麵包(2 for each): 被評為是晚最突出菜色; 但於本人而言, 麵包太乾身, 雖然simplylife可能以西化風格作主打, 所以口水分泌較多的西方人會冇所謂, 但對於東方人黎講會硬身小小水牛芝士茄子沙律: maybe落得太多黒醋, 蔬菜帶有大量澀味, 作為開胃菜色, fail蔬菜pasta: 有茄子, 青瓜等, 味道清淡, 可能由於一塊大cheese未煮溶, 成塊送埋上黎香茄大蝦天使麵: 只有一只大蝦, 其餘2只是蝦仁, 而大蝦煮到燶左, 成隻黑哂, 友人吃下即吐回, 大吐苦水; 反之天使麵麵身軟滑, 加上蕃茄汁幾醒胃環境方面, 桌子實在太小, 放下2道菜已沒有多餘空間; 服務方面, 侍應的確笑容可鞠, 但加水太頻密; 餐廳會於8時左右, 把每天賣剩的麵包pack成一袋袋, 交由waiter去推介給客人, 證明麵包天天新鮮製造, 絕不留夜. 雖然此飯局令是次聚會頗為失色, 但仍有可取之處, 可是真的不太明白為何得到這麼多笑面??

一行3人點了以下菜色

餐前麵包
水牛芝士茄子沙律
蔬菜pasta
香茄大蝦天使麵
$90 (Dinner)
2008-12-29 12 views
其實它的麵包及cake的款式不算很多, 相信它主攻堂食吧. 走到cake那裡, 見到有好幾款cheese cake, 全部細細件, 多數賣$25, 心思思最後選了件很靚青綠色的 lime cheese cake, 四四方方一小件, 食落cream cheese很滑, 但不夠酸, 不太濃味, 餅底是好味的消化餅底, 雖是細細件, 但食完都有些漏下, 整體質素ok, 如能再酸一點就更好了.
2008-12-28 39 views
晚上8時許,等位期間店員建議我們先看麪包特賣貨式,我們詢問店員有否bagel 售賣,初次她聽不見,我們再重複,幾位店員竟回答不知bagel 是甚麼,還報以輕佻咀臉。可能一般的西餐廳,店員未了解也不足為奇,但對於一間自稱專售賣特色麪包pastry的cafe,連一般bakery常識都沒有,實在不敢恭維。菜色一般,意式飯粒表面過"粉",內裡過硬,可能是用火過猛及烹煮時間短,餐廳的侍應,除了閒聊同事是非外,服務尚可。可能香港人做生意就是如此求其....
晚上8時許,等位期間店員建議我們先看麪包特賣貨式,
$100 (Dinner)
2008-12-20 11 views
一直很喜食沙律, 要有靚的沙律菜唔易, 要搵一間抵食更難....個人來講食buffet 的沙律都會食2-3round 先夠( 當然係要好味啦) 花生芝麻醬蟹肉沙律-- 呢度d菜非常新鮮. 很清甜爽脆 ... 如果自己去超市買都要$50-60 !! 蟹肉又多又新鮮....個汁好香, 增強食慾 ...... 一個非常好的開始, 只係須要 $88每order一個主菜, 都會有麵包送比你食..... 非常好味, 試過之後再買回家食!! 另外一個非常吸引的就係漢堡包, 牛肉十分juicy! 但雞漢堡就不推薦, 食牛的好味好多....2個女仔, 都好夠食, 如果加多個cake / 凍朱古力就perfect !!
花生芝麻醬蟹肉沙律

• 花生芝麻醬蟹肉沙律
2008-12-20 8 views
今次第2次嚟食,感覺一樣咁好!服務好,食物水準更好。1) 餐前麵包 (每人兩塊) 新鮮香脆,好食! 食完唔駛食其他嘢,哈哈! 2) 鮮蟹肉沙律 仍舊咁大碟,超抵食。 勁多蟹肉,蔬菜新鮮,配埋芝麻汁,正!3) 意大利蘑菇芝士雞漢堡 ($88) 見open rice個個都讚,所以要試吓...... 真係好好味bor! 啲cheese唔會太「漏」,正!4) 香蕉朱古力蛋糕 上次之食得太飽,冇試到!今次終於試到喇! 唔錯,香蕉 + 朱古力,好夾!唔會太甜。 仲有1小球雲喱拿雪糕伴碟,正!
今次第2次嚟食,感覺一樣咁好!

服務好,食物水準更好。
1) 餐前麵包 (每人兩塊)
新鮮香脆,好食!
食完唔駛食其他嘢,哈哈!

2) 鮮蟹肉沙律

仍舊咁大碟,超抵食。
勁多蟹肉,蔬菜新鮮,配埋芝麻汁,正!

3) 意大利蘑菇芝士雞漢堡 ($88)
見open rice個個都讚,所以要試吓......
真係好好味bor!
啲cheese唔會太「漏」,正!

4) 香蕉朱古力蛋糕
上次之食得太飽,冇試到!今次終於試到喇!
唔錯,香蕉 + 朱古力,好夾!唔會太甜。
仲有1小球雲喱拿雪糕伴碟,正!
正香蕉朱古力蛋糕
正香蕉朱古力蛋糕
2008-12-11 10 views
預先兩日打電話訂枱. 但回覆是booking已full, 於是只好去walk-in, 碰碰運氣~7:30左右去到, 大概排了20分鐘才有位.梳化位~ 不錯不錯! 很舒適呢!服務生勤快有禮. good!食物方面:麵包: 我本身不太吃麵包所以不能comment, 但朋友則讚不絶口, 連我的份兒也吃光龍蝦湯: 龍蝦味濃, 好味 (朋友話0既)洋蔥湯: 清清地, 好香, 唔錯. 水牛芝士茄子沙律:芝士好香. 但那種有少許澀味的菜太多, 不合我口味. 但朋友頗喜歡豬肉&牛肉腸意粉 :好味xx牛尾有機飯 : 我最喜歡這個甜品: 兩件甜品都沒有給我們驚喜. 所以已經不太有印象了.連名字也記不起.
7:30左右去到, 大概排了20分鐘才有位.
梳化位~ 不錯不錯! 很舒適呢!

服務生勤快有禮. good!

食物方面:

龍蝦湯: 龍蝦味濃, 好味 (朋友話0既)

洋蔥湯: 清清地, 好香, 唔錯.

豬肉&牛肉腸意粉 :好味

xx牛尾有機飯 : 我最喜歡這個

有一層太甜!
Type of Meal
Dinner
2008-12-09 9 views
呢到d裝修好得意呀~麵包 - 好味, 脆脆的~夠鬆軟磨菇湯 - 淨係好大陣mushroom味, 淡淡的三文魚沙律 - d煙三文魚包住d salad, 煙三文魚幾好味, 但不算突出鵝肝 - 可能我食過更好食的..所以無覺得特別好食, 但呢個價錢算係咁了~羊扒 - 無問我地幾成熟......不過應該6成到~都幾鮮嫩既~~最好味反而係呢個~ 個sauce幾好味其實呢個價錢食到咁多野, 加上水準又幾好, 都叫值回票價 ^^
呢到d裝修好得意呀~

麵包 - 好味, 脆脆的~夠鬆軟
磨菇湯 - 淨係好大陣mushroom味, 淡淡的
最好味反而係呢個~ 個sauce幾好味

2008-12-03 17 views
記得差不多一個月前來過呢間野度食tea~順便hea下(tamama最愛!)well, 其實呢間店嘅擺設係唔錯的~但週末實在太多人啦~又嘈雜~但係俾佢整包嘅bakery吸引住~所以好快咁走左入去揀~~揀左Honey Rasin Cake 同埋肉桂味嘅Danish~ 加上Cappuchinno同Latte~Honey Rasin Cake唔好食~~tama食左四分一就停唒口~~最終要我食埋!肉桂味嘅Danish就ok~好濃肉桂味!比tama食左四分三!!!麵包拿出來嘅時候係凍嘅~要佢加完熱番來都係凍嘅~ 咖啡細杯,未見突出!~總括來講我唔覺得呢度係”飲啖荼,食個包”嘅好地方~非下午荼之選!kerokero~
記得差不多一個月前來過呢間野度食tea~順便hea下
(tamama最愛!)

但係俾佢整包嘅bakery吸引住~
所以好快咁走左入去揀~~
最終要我食埋!

麵包拿出來嘅時候係凍嘅~要佢加完熱番來都係凍嘅~
 咖啡細杯,未見突出!~

$40 (Tea)
  • Danish
2008-12-02 13 views
LANCOME的ba打電話告知我的會員禮品已到,於是便趁著星期日下午過去又一城攞,順便試埋simplylife每次來又一城都很少上到L2,今次走到simplylife才發現原來這裡頗有些柳暗花明又一村的感覺,大半座位都設在出面,與意粉屋為鄰,坐在靠邊角的沙發位上,身後即是大大的玻璃窗,午後溫暖的陽光照在身上,幾乎讓人忘卻一切煩惱原來過了三點仲有brunch,大食的我自然選擇了1+2+3的set, daily soup,松露汁野菌幼麥麵,因為最近胃不舒服,飲品轉了熱薑茶,而最後的蛋糕仔也自然不能缺少,遺憾的是要甚麼蛋糕是沒得撿的,也罷,反正也鮮少有我不中意的蛋糕是日例湯似乎是青豆泥湯(果waitress講話好細聲,聽不清楚),因為忌廉的味道比較重,我的味覺分不到究竟有沒有豆味,但塊硬包塗上牛油再配埋湯汁味道相當不錯跟住就上了ginger tea,是茶包來的,但ginger的味道不會感覺很人工,亦不會過濃過辣,ok喇然後,就到了我期待已久的主菜時間!waiter端著它甫出場我就被它的外表所吸引,野菌與蔥均勻分布在幼麵的上面,與白汁配合得天衣無縫,食落第一啖就覺得自己沒有叫錯,松露汁的存在使

然後,就到了我期待已久的主菜時間!waiter端著它甫出場我就被它的外表所吸引,野菌與蔥均勻分布在幼麵的上面,與白汁配合得天衣無縫,食落第一啖就覺得自己沒有叫錯,松露汁的存在使整碟麵不至於太粘膩,野菌的口感也給稍硬的麵身帶來一些層次感,不過食到最尾稍稍感覺有些油

最後則是我最愛的甜品時間了!今次吃到的是藍莓cheese cake,個樣就有些似大理石蛋糕,但同大理石的口感完全不同,與其說是cheese cake,我倒更認可它似mousse cake多一些,非常軟及滑,沒有我最愛的new york cheese的酸味,但又不甜膩,幾特別,看來偶爾換個口味也不錯

餐廳的服務也幾好,不斷會有人refill水,再加上舒適的環境,無論是友人傾計或是情侶約會此處都是一個很好的地點,如果不得閒的,買幾塊蛋糕帶回家做飯後甜點也是個不錯的選擇,下次再來又一城一定會再來此地幫襯的
好似是青豆泥湯
ginger tea
松露汁野菌幼麥麵
blueberry cheesecake
$130 (Lunch)
好似是青豆泥湯
松露汁野菌幼麥麵
blueberry cheesecake
  • 藍莓芝士蛋糕
  • 黑松露汁野菌幼麥麵
2008-12-02 8 views
十點幾先黎食晚飯....好彩十點半先 last order....兩個人....食左:Caesar Salad + grilled chicken - 好大份....好新鮮....雞一D鞋口..一D OK....總括而言都好味....香煎爐魚茴香配有機糙米飯 - 感覺似 risotto....魚都OK好味....飯唔夠熱.....同埋少左D...因為晏食飯....已過肚餓時間....唔係實唔夠飽....每檯都會送一籃飽....我打包留番第二日當早餐...點知硬到爆.....失望
Caesar Salad
香煎爐魚茴香配有機糙米飯
$90 (Dinner)
Caesar Salad
2008-11-29 7 views
去到看見很多人在排隊 >< 但既然決定了便繼續排~~中途有人serve了古古力香蕉蛋糕和AppleSoda~終於到我地了~! 邊看menu侍應邊奉上麵包&牛油~經過一論研究後點了:鮮蟹肉沙律 w/ 芝麻汁*超大碟!! 以為食完會食唔落其他野....如果有half portion更好~ 蟹肉很多~但不知怎的總覺得和芝麻汁味道不太夾""黑松露汁野菌幼麥麵*味道不會過淡或過濃~~加上少少芝士..很讚!!份量多返少少會比較好~酸辣海鮮糙米飯*我們都不太愛吃這個...香料味太重...八角的味道太強了...orz而且蝦貌似不太新鮮..只吃到一陣濃濃的"烤"味服務粉好~常自動自覺加水~
去到看見很多人在排隊 >< 但既然決定了便繼續排~~
中途有人serve了古古力香蕉蛋糕和AppleSoda~

終於到我地了~! 邊看menu侍應邊奉上麵包&牛油~
經過一論研究後點了:

鮮蟹肉沙律 w/ 芝麻汁*
超大碟!! 以為食完會食唔落其他野....

黑松露汁野菌幼麥麵*
味道不會過淡或過濃~~加上少少芝士..很讚!!
份量多返少少會比較好~

酸辣海鮮糙米飯*
而且蝦貌似不太新鮮..只吃到一陣濃濃的"烤"味

服務粉好~常自動自覺加水~
麵包*
酸辣海鮮糙米飯*
麵包*
  • 黑松露汁野菌幼麥麵
開張了那麼久還是第一次幫襯, 可能寄望過大, 試後又不覺得十分一試難忘吧!餐前麵包冷冷的,吃了提子法包,也算鬆軟。蟹肉沙律配香辣芝麻醬 – 很大碟, 蔬菜新鮮, 蟹肉也下得不吝惜, 芝麻醬略少, 如下多些更能帶出鮮甜味。鮮茄香草豬肉腸扁意粉 – 味道一般而已, 意粉分量偏小, 扁意粉煮得有點過火。矮瓜、青黃瓜、雞脾菇菠菜直通粉 – 有Basil葉增添香味, zucchini 清爽, penne 煮得比扁意粉恰當, 煙韌彈牙, 但olive oil 下得太多, 吃得一口油.環境不錯, 侍應加水頻密, 但桌子實太小, 只適合下午茶容量.

餐前麵包冷冷的
,吃了提子法包,也算鬆軟。
, 芝麻醬略少, 如下多些更能帶出鮮甜味。

2008-11-13 10 views
Had dinner with partner on Monday night. It was fully booked but there were vacancy when we arrived at 7:30.Crabmeat salad is very delicious. many many crabmeatCod with brown rice is also good. chewy rice and fat fish. Can come again!

Can come again!
  • Cod with brown rice
  • Crabmeat salad
2008-11-09 13 views
從簡單的南瓜湯就知道這是用心的店子幸運的中午沒有遇上人潮坐進店內望住麵包櫃和師傅搓包選了1+2+3是日餐湯是南瓜湯很濃郁 有驚喜旁邊一片麵包非常非常好吃主菜選了脆皮魚真的皮脆肉嫩清如果可以濃味少少就更好他選了龍蝦汁xx寬條麵噢 al dente!!每條麵條也沾滿濃濃的汁..甜點是小小的cheesecake和brownies不夠不夠立即追加一件大大的banana pie;DD底層夾着caramel與上面的cream混和了甜度剛好侍應有禮真的要彈就有絕對絕對絕對會再來當然simplylife主打的pastry和麵包也不容錯過
從簡單的南瓜湯就知道這是用心的店子

主菜選了脆皮魚
真的皮脆肉嫩清
如果可以濃味少少就更好
他選了龍蝦汁xx寬條麵
噢 al dente!!
每條麵條也沾滿濃濃的汁..
甜點是小小的cheesecake和brownies

當然simplylife主打的pastry和麵包也不容錯過
魅力南瓜湯
還可以更好
濃濃的龍蝦汁xx寬條麵
追加banana pie!!
$110 (Lunch)
魅力南瓜湯
濃濃的龍蝦汁xx寬條麵
追加banana pie!!