2022-10-08 669 views
街坊美食 蕃茄湯麵🍅唔知大家有無對咩食物抵抗唔到呢😎小編只要見到係蕃茄湯 就會抵受唔到一定想試今日就試左上環大排檔之一既勝香園❤️Menu唔多但夠有茶餐廳風味🥢麵底可以選米粉 通粉 公仔麵🍜👉🏻蕃茄湯碎牛肉炒蛋通粉(💸$35)一直以為碎牛肉同炒蛋係分開點知碎牛肉同埋蛋一齊炒🔥令牛肉香味滲透雞蛋😋滑蛋食落勁香牛肉味👍🏻蕃茄湯都夠蕃茄味🥫但如果食得好清既人士就會覺得較為濃味啦👅回味指數:8.5/10 因為天氣太熱既關係 所以買左外賣🥡下次一定要坐係現場感受一下香港地道風味🥸
街坊美食 蕃茄湯麵🍅
唔知大家有無對咩食物抵抗唔到呢😎
小編只要見到係蕃茄湯 就會抵受唔到一定想試
今日就試左上環大排檔之一既勝香園❤️

👉🏻蕃茄湯碎牛肉炒蛋通粉(💸$35)
一直以為碎牛肉同炒蛋係分開
因為天氣太熱既關係 所以買左外賣🥡
下次一定要坐係現場感受一下香港地道風味🥸
TakeAway
2022-09-20 797 views
"/【魚湯米線】未試過嘅店通常點招牌都唔會伏得去邊,鮮茄魚湯夠濃,墨魚餅一食就知係現炸,又唔怕太油,好味~店家會分開裝,唔怕話浸到冧曬,有下次!-|是日餐點🥡丨🌟香煎墨魚餅鮮茄魚湯米線
"/
【魚湯米線】

|是日餐點🥡丨
🌟香煎墨魚餅鮮茄魚湯米線
.願意夏日炎炎三十幾度同你食露天檔的人👧🏻👦🏻難得一日一齊去中環行街諗住食一d老小店 (呢排太多老店執🫠)揀左去勝香園食粉麵諗住食完再去PMQ行鋪頭附近好飛鴿子🐦我地坐左馬路邊開揚位置叫左蕃茄雞翼粉沙嗲蛋牛麵奶油脆脆加兩杯冰凍飲品太熱啦🥵想像下本身仲行左去己連拿利神秘天橋食物方面 👦🏻第一次食表示不錯👍🏻其實都係正常食物 不是一試難忘但會令人偶爾想去食係食野期間,見到有好多熟客同店員有講有笑連店員叫「咩」姐都知 (我唔記得)食完個咩姐仲行出馬路邊同人講bye bye 之後又有一位相對後生女子 又同店員有講有笑相信呢d就係呢間鋪一直存在既價值令人熱天 無裝修 無得打卡都會想去食既店希望呢類小店可以係社會上佔一席位繼續保存😊註:鋪頭呢個零星期應該暫停營業抖暑我都係偷聽店員同熟客傾計返黎🫣
願意夏日炎炎三十幾度同你食露天檔的人👧🏻👦🏻
難得一日一齊去中環行街
諗住食一d老小店 (呢排太多老店執🫠)
揀左去勝香園食粉麵
太熱啦🥵想像下本身仲行左去己連拿利神秘天橋
食物方面 👦🏻第一次食表示不錯👍🏻
其實都係正常食物 不是一試難忘
但會令人偶爾想去食
係食野期間,見到有好多熟客
同店員有講有笑
連店員叫「咩」姐都知 (我唔記得)
食完個咩姐仲行出馬路邊同人講bye bye
之後又有一位相對後生女子 又同店員有講有笑
相信呢d就係呢間鋪一直存在既價值
令人熱天 無裝修 無得打卡都會想去食既店
希望呢類小店可以係社會上佔一席位
繼續保存😊

註:鋪頭呢個零星期應該暫停營業抖暑
我都係偷聽店員同熟客傾計返黎🫣
2022-07-15 1666 views
每一次去勝香園也是掛念那兒的牛油檸檬汁蜜糖脆脆,這天趁車爸爸有空我們又來重溫美味。十年如一日的勝香園來多少次也是那份親切感我們的例牌飲品凍檸茶走甜$15和熱奶茶$13,最喜歡這兒的檸檬茶不用自己篤有姐姐代勞,茶味夠檸檬味又夠真不是每間茶記做得到這種味道!牛油檸檬汁蜜糖脆脆$22口感依舊烘得鬆脆,加上酸酸甜甜的檸檬蜜糖吃多少次也不會覺得厭倦。一場來到當然要吃埋另一名物番茄湯,車爸爸吃番茄鮮牛肉通粉$35,這兒的番茄湯其實比起好多茶餐廳濃郁,但始終我煮的實在太濃香所以車爸爸沒有覺得特別好吃。而我則選了番茄豬扒通粉$35,我的感覺也是一樣不算十分好吃但我覺得已經交足功課。其實香港剩下的老店真買少見少了!有機會一定要多吃幾趟免得失去時才後悔。

十年如一日的勝香園來多少次也是那份親切感

2022-04-14
Type of Meal
Lunch
2022-07-13 1063 views
天氣開始越來越熱,只有在早上或晚上才可坐在沒有冷氣的大排檔覓食,今早又在貓咪陪伴下共進早餐,看著貓咪休閒的神情,人也特別舒泰。番茄非常美味,營養價值又高,而且有效避免便祕並降低罹患大腸癌的機率,所以間中我也喜歡食用;在香港番茄湯底做得最好的,可能就係這裡,湯底不但帶有濃濃的番茄香味,還有大量切件番茄,味道唔會太酸或太甜,加多隻煎蛋及公仔麵就係美味的佳餚;檸蜜脆脆也是這裡的名物,香脆而不過甜,一客四件,吃吧非常滿足;熱奶茶反而就一般般啦,香滑但唔夠茶味,一試也無妨!勝香園地址: 中環美輪街2號排檔電話: 25448368

勝香園
地址: 中環美輪街2號排檔
電話: 25448368
2022-07-09
$65 (Breakfast)
  • 牛油檸檬蜜糖脆脆
  • 熱奶茶
  • 番茄煎蛋公仔面
2022-07-11 641 views
老店系列去中上環有邊個無聽過 勝香園牛油檸檬蜜糖脆脆夠脆又做到香口👍🏻一開頭食到 甜甜地之後有 蜜糖既清香咖央多士上脆中下軟只食到甜食不到咖央味結 : 牛油蜜糖脆脆 推介👍🏻#牛油蜜糖脆脆#咖央多士#勝香園
老店系列

#咖央多士
#勝香園
  • 牛油檸檬汁蜜糖脆脆
2022-06-15 936 views
同女朋友一齊專程去中環食依間人氣大排檔成日聽到依間係好出名,想試佢好耐,之前落咗幾日雨,咁岩今日好天,就出去食好西蕃茄湯牛肉通心粉岩岩入去就聽到通心粉剩返最後一個,咁就立刻叫蕃茄湯牛肉通心粉一個,真心好彩。姐姐都話真係醒目,立刻留左個通心粉,下一個岩岩入黎既都無得食味道方面蕃茄味好濃烈,似係好多蕃茄煲出嚟,牛肉好淋又無雪藏味,就算好大塊都吾會咬唔到,最後成個湯飲晒。檸蜜脆脆包好香既蜜糖味,甜甜酸酸,酸酸甜甜好開胃,個脆脆包好脆,好似薯片咁,入口索索聲。奶油脆脆包奶油豬,因為太好食😋,食一個都吾夠,我地要叫多另一個口味,奶油香氣撲鼻
同女朋友一齊專程去中環食依間人氣大排檔

蕃茄湯牛肉通心粉
岩岩入去就聽到通心粉剩返最後一個,咁就立刻叫

味道方面

檸蜜脆脆包
好香既蜜糖味,甜甜酸酸,酸酸甜甜
好開胃,個脆脆包好脆,好似薯片咁,入口索索聲。

奶油脆脆包
奶油豬,因為太好食😋,食一個都吾夠,
我地要叫多另一個口味,奶油香氣撲鼻

• 茄牛通
  • 奶油脆脆
  • 牛油檸檬汁蜜糖脆脆
2022-06-13 517 views
嚟到中環呢一間大排檔粉麵店 除咗佢哋個茄牛通之外 佢哋嘅脆脆豬都相當之出色💕上次就食咗個牛油檸檬汁蜜糖脆脆 口味好特別🤩全部都即叫即整 熱辣辣 脆卜卜 檸檬汁好清新 再加埋蜜糖醬同牛油 都幾開胃🍋
2022-06-10 431 views
呢一間喺中環嘅舊式大排檔 真係長期都大排長龍!嚟到當然要食佢哋個蕃茄湯麵🍜蕃茄湯係偏酸 個人好鍾意❤️而且好足料 有好多蕃茄肉🍅另外佢哋個蜜糖脆脆都好出名 甜甜地脆卜卜 真係好正!
2022-05-23 1116 views
#勝香園 相信是香港老字號的街邊茶檔,無論平日還是假日,客流不絕。不過,個人覺得,炎熱夏天還未來臨前,是光顧的最好時機。星期六上午差不多十時,幸運尚有一張吉枱,點了這裡必吃的#蕃茄湯鮮牛肉公仔麵 ,#熱奶茶 ,還有大推必吃的#檸蜜脆脆 。等待不久便先上奶茶,這裡用的是黑白淡奶,奶與茶比例剛剛好,茶香不會被奶蓋過,坊間真的很難找到一杯好喝的奶茶。而#蕃茄湯鮮牛肉公仔麵,鮮牛肉不會太乾或太淋身,選是正常的,蕃茄湯雖然不是超濃厚哪款,但有滿滿真蕃茄肉於湯內,公仔麵吸收了蕃茄湯的汁,酸味味的,不自覺地就會邪惡地吃完一大碗🫣。重點來了,就是香脆的#檸蜜脆脆 豬仔包,平時很少會點豬仔包的我,來到這家茶檔,的確是一試愛上,每次都會點,吃過就會明白🫠結帳,兩人兩碗公仔麵,兩杯茶,一份檸蜜脆脆盛惠$120。 中上環區,不只是吃風味而同時吃味道的懷舊茶檔。

檸蜜脆脆

而同時吃味道的懷舊茶檔。
蕃茄鮮牛肉公仔麵
2022-05-21
$60 (Breakfast)
檸蜜脆脆
蕃茄鮮牛肉公仔麵
  • 熱奶茶
  • 蜜糖檸檬脆脆
𓐐.•*¨ 閒逛大館後 繼續遊走中上環的橫街窄巷中想起附近的蕃茄麵 剛好又無人排隊心想也該有一兩年沒食了 不如抽個時間ᴛᴇᴀ ᴛɪᴍᴇ 順便也當是懷愐吧( ˘͈ ᵕ ˘͈ )蕃茄湯底幾鮮甜 滿滿的茄蓉牛肉是滑滑的那種 不老也不韌同伴點的火腿蛋麵也是正常發揮安慰一下五臟廟後 又到其他咖啡室探店去𖠚ᐝ𓇠𖤥 勝香園 中環美輪街2號排檔༶ 蕃茄鮮牛肉蛋通粉₃₆༶ 蕃茄火腿蛋麵₃₆𓇠
𓐐.•*¨

༶ 蕃茄鮮牛肉蛋通粉₃₆
༶ 蕃茄火腿蛋麵₃₆
𓇠
2022-04-08 601 views
話說好耐之前未有疫情時 同人好有興緻出城去鼎鼎大名嘅勝香園食過靚早餐 再去行山仔🤣點知年少無知嘅我地真係太天真 當時仲係大家擁擠地坐埋一張又張嘅長枱 個個都好似熟客仔咁見位就sip 我地呢啲明顯外行嘅就企係啲就黎食完嘅人附近捕住😂但咁到體驗到人間有愛🥰當時香港人好齊心咁夾住大家各自有幾多位 互助互利 呢個都係我多年黎仲記得食勝香園到咁回憶深刻嘅原因。。。🦔👉奶油脆豬 $21實在太多款脆豬多士😂又有混醬唔混醬 加唔加咖央咁 最後都唔知係咪點咗呢款 但有加煉奶就是幸福的🤩烤得咁脆 牛油塗得好平均 成塊咁食唔係罪惡感嘅問題 因為好夠好食!!。。。🦔👉牛油檸檬汁蜜糖脆脆 $21呢個大推!!! 脆豬點幾多個都得 但呢個就一定要點😎好特別咁有吊味嘅檸檬汁 所以加埋蜜糖汁咁食都唔會太漏🤭呢個脆豬second attempt絕對很夠worthy。。。🦔👉蕃茄碎牛炒蛋 $33黎到呢度重點其實要食蕃茄湯粉😂就咁蕃茄湯都有成份A4 size一開二嘅menu揀 即使同朋友揀咗類似嘅餸 但味道其實差唔多🤣係視乎你想食幾多款料 我就咁碎牛蛋已經好滿足 就唔另加滑牛了 雖然話係碎牛炒蛋 但其實都係煎蛋咁上啦🤪浸係湯

👉奶油脆豬 $21

👉牛油檸檬汁蜜糖脆脆 $21

👉蕃茄碎牛炒蛋 $33
黎到呢度重點其實要食蕃茄湯粉😂就咁蕃茄湯都有成份A4 size一開二嘅menu揀 即使同朋友揀咗類似嘅餸 但味道其實差唔多🤣係視乎你想食幾多款料 我就咁碎牛蛋已經好滿足 就唔另加滑牛了 雖然話係碎牛炒蛋 但其實都係煎蛋咁上啦🤪浸係湯都唔會有違和感 因為蕃茄湯真係相比好濃稠好入味💕果然唔係茄醬開嘅差好遠
2022-04-03 532 views
老人家好鍾意講一句「呢間嘢好食、但係以前好食啲」勝香園,細細個都已經去,幫襯左20年,真係以前好食啲。點解 : 我最懷念以前嗰個紅腸,佢個紅腸並不是普通紅腸,唔係紅腸入邊再包左一條腸,「即是腸中腸,食完唔會變對穿祥」 (笑)靈魂番茄麵 : 以前食完唔會口渴,今時今日可能加咗茄膏,變咗容易煮、客人唔使等太耐,這樣變相下降質素,魚與熊掌,明既有一樣嘢佢哋作風多年不變,就係你叫任何檸底,無論佢幾忙,都會細心地同你篤到爆🍋,真正做到「爆🍋」境界如果唔使排隊,係好值得食㗎,但係如果排隊排到好似輪街症咁,咁就可免則免,地方🈶️Feel , 仲有其他地方都有feel 㗎
2022-03-29 614 views
又到中環Lunch 時間,去左呢間野試下。去之前睇過評價,叫左圖片果d 野食,茄牛通都好食,主要個湯不錯,牛就好普通。脆脆要即刻食,食食下已經開始淋,比想像中普通,係好脆既,但可能醬汁唔夠,一個人食晒,覺得有d 損,個口腔。最好既真係杯奶茶,香滑唔gip, 全部盛為七十蚊,價錢都合理。不過不失,如果要排隊唔會諗囉。
茄牛通
牛油檸檬脆脆  +  奶茶
茄牛通
2022-03-22 411 views
當日同朋友係附近book 咗酒店satycationcheck in完之後就去搵野食咁岩見到呢間都有人氣嘅勝香園蕃茄豬扒雞翼麵超水準嘅蕃茄湯底整碗麵要滿滿一粒粒蕃茄食公仔麵麵可以好健康又好味❤️不過豬扒同雞翼比較林 就冇咁香<咖央多士>正 好香脆充滿馬拉風味🤙🏽勝香園 (中環)中環美輪街2號排檔
當日同朋友係附近book 咗酒店satycation
不過豬扒同雞翼比較林 就冇咁香

<咖央多士>
正 好香脆
充滿馬拉風味🤙🏽

勝香園 (中環)
中環美輪街2號排檔