2018-03-29 714 views
今曰,明知會出尖沙咀,已經心思思想食星林居!我已經避開Lunch 時間,去到2點幾,都有人排緊隊!前面有個外國人排緊2位,差唔多到佢時,但佢個朋友未到,阿姐堅決唔俾佢入!外國人一面無奈~我一坐低就點左個過橋米線$26,加左豬軟骨$12同牛展$12,加麻辣加酸加芫茜(免費)!今曰啲豬軟骨好硬,一碗得兩夠…咬左一夠已經好攰,所以放棄左一夠,其他都食哂~
過橋米線

2018-03-27
5 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
過橋米線
2018-02-11 1138 views
D位好逼好細,我背住一個backpack同拎住一袋野入到黎想食個lunch,本身d位都好窄,坐抵就攬住自己個backpack, 然後將袋野(A4 size咁大)放喺貼住自己張凳隔離,以免阻住人,點知個四眼收銀阿姐(束馬尾)走埋黎拍我膊頭話我袋野阻住人,態度好差,好冇禮貌,我都想有位擺個袋,奈何已經攞到貼張凳,仲可以攞邊?!下次再見到呢個四眼中女就唔會再入黎幫襯!另一個四眼短髮後生女侍應服務好好,好落力執枱抹枱。好大反差!
2018-02-11
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$34 (Lunch)
2018-01-14 1313 views
見到門口大大張相有寫住藍帶大廚,朋友說平時要排長龍,見今日不需要排隊,就即管入去試試。由於我係有選擇困難症,見到張紙咁多選擇頭都痛埋,最後我選擇了B2 雲南過橋 $61 好似咩都有。豬腩肉、雞翼、紅腸、腸仔、豆卜、蟹柳、腐竹、牛𦟌。到職員送上食物時,我有啲surprise一碗充滿芽菜酸辣湯,旁邊有一碟涼拌的豉油撈米線,再加上每樣有一小片的餸。分量對我來說不算少,但可否在餐牌上寫清楚是涼拌撈米線。食物的味道同品質都OK,非常一般。都係一間普普通通冇乜特別的米線餐廳,價錢都非常適中。認真說,要排隊我一定唔會選擇。下次不需要排隊,我都會入嚟再食。

豬腩肉、雞翼、紅腸、腸仔、豆卜、蟹柳、腐竹、牛𦟌。

到職員送上食物時,我有啲surprise
分量對我來說不算少,但可否在餐牌上寫清楚是涼拌撈米線。
食物的味道同品質都OK,非常一般。
都係一間普普通通冇乜特別的米線餐廳,價錢都非常適中。
認真說,要排隊我一定唔會選擇。
下次不需要排隊,我都會入嚟再食。
2018-01-03 978 views
Lunch見好耐無食就黎食下話說俾韓國人食到出名左鋪入面都有好多韓國遊客今次點左豬肚, 豬軟骨中少辣送同米線的份量都少左好多.而且擺佈完全唔美觀味道差左, 米線太淋, 豬肚無咩味環境坐得唔太舒服, 而且當日無冷氣可言
Lunch見好耐無食就黎食下話說俾韓國人食到出名左
鋪入面都有好多韓國遊客

今次點左豬肚, 豬軟骨中少辣
送同米線的份量都少左好多.
而且擺佈完全唔美觀
味道差左, 米線太淋, 豬肚無咩味
環境坐得唔太舒服, 而且當日無冷氣可言
2017-10-05
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2017-12-16 1018 views
首先,店裡比較昏暗位置非常窄小,不太建議身材豐腴魁武的人去,不然這頓飯會吃得不太愉快。當天是下午五點去吃,門口大約有10人排隊,但只排了不到10分鐘就有位置坐(2人),花了五分鐘劃單點餐,結果等了30分鐘我的麵才來。等待時間長且餐點沒按順序上,隔壁桌比我們早點餐,卻比我們慢上菜,反之另一桌韓國客人在我們點完餐才入坐,餐點卻最早到。再來是餐點,麵條一般,湯頭是酸的,我個人喜歡酸,點了個正常酸,覺得剛好。朋友點了微酸(他不愛吃酸),覺得酸度可以接受。加料有金針菇、豬肝、貢丸。豬肝不新鮮,是台灣常吃到那種粉的,且不知道什麼原因,我這碗豬肝只有三片,朋友那碗量是我的一倍多。價格上,單點確實便宜,但一定會加料,如此花費跟一般茶餐廳一頓差不多。整體來說,餐點唯有湯可以稱讚,這種酸湯不常見,但不愛吃酸的就路過吧,當天用餐等待時間過長,餐點又不突出,香港好吃的東西特別多,沒必要花時間再去吃。
2017-12-16
2017-12-01 935 views
舖內不大. 非繁忙時間唔駛等位.靚姐帶位. 枱面有紙仔、有筆. 自己擇食咩餸、要幾辣、要幾酸. 仲有一項叫特別要求 最啱啲鍾意多咩、少咩、走咩菜的人 所以我去開尖沙咀久不久就去食 貪佢可以完全滿足我嗰刻嘅口腹之慾 張餐紙仲有中英對照,遊客入到嚟到唔驚睇唔明 舖內都有唔少外國人食ga今日食咗雞中翼、紫菜、蘿蔔米線 多蔥、多芫茜 蘿蔔夠曬入味,美中不足係老左少少,有筋。 劃咗少少辣,有辣油香味,但又唔覺得辣,岩曬我。 一大碗 埋單$47
舖內不大. 非繁忙時間唔駛等位.靚姐帶位.
枱面有紙仔、有筆.
自己擇食咩餸、要幾辣、要幾酸.
仲有一項叫特別要求 最啱啲鍾意多咩、少咩、走咩菜的人
所以我去開尖沙咀久不久就去食
貪佢可以完全滿足我嗰刻嘅口腹之慾

2017-11-23 720 views
入到去到搵位有3個位 2個係圓椅 1個係梳化椅 因本人拎住個大袋同大褸 如果坐圓椅放大脾會跌落黎 要求坐梳化個邊 都係單人位者 個阿姐唔比 之後有個男人肯同我調位 算係安頓好 後來落order 叫3聲都專登唔應 之後仲大大聲係其他食客面前講說話比我聽。。甘巴閉。。。去酒店食啦 。。。即時著火 起身去人 上openrice見勁多負皮 個個都係負評個阿姐
入到去到搵位
之後有個男人肯同我調位
算係安頓好
後來落order 叫3聲都專登唔應
之後仲大大聲係其他食客面前講說話比我聽
。。甘巴閉。。。去酒店食啦 。。。

即時著火 起身去人
上openrice見勁多負皮
個個都係負評個阿姐
2017-11-23
5 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
2017-11-09 912 views
在isquare看完Spider-Man home coming, 晚上下著傾盆大雨,一個人急急的在樂道解決晚餐。在金馬倫道的星林居是我至愛的米線,比X仔三哥,南X粉麵都好很多。一進入店裡,OMG,就覺得非常非常非常不乾凈。地面好想從來沒人清潔。枱面也没人抹。點的米線,可幸還是十分美味。但碗邊全是湯和油,其實碗身也全是!星林君的米線是我覺得最好味,湯夠酸夠濃,十分開胃。但這裡比金馬倫道的髒得多。一問之下,原來兩家是不同老闆的。此處是由「淑女飲食集團」管理的。為什麼淑女會如此邋塌?
點的米線,可幸還是十分美味。
但碗邊全是湯和油,其實碗身也全是!
為什麼淑女會如此邋塌?
2017-07-16
$60 (Dinner)
2017-10-26 973 views
好耐無食過星林居 所以下就午餐時間揀左黎呢到食 嗌左個牛𦟌豬腩肉多酸多蔥 碗野黎到都好熱 食得好滋味 但去到夜晚又屙又嘔左成個晚上 聽同事講衛生不嬲麻麻 當買個教罰 無下次!。
2017-09-05 1630 views
放工後 ,同同事去咗掃貨,點知一掃掃得太夜啦!都唔知邊度仲有餐廳未收,突然心血來潮 諗起“星林居”應該會開到好夜㗎喎?所以就去咗食啦!店內每將枱會有一張點菜紙,只要你剔番你想食嘅配菜就ok㗎喇。而我今次就叫咗豬大腸豬皮小鍋米線。 本身叫咗豬紅㗎,點知太夜啦, 豬紅已經賣曬冇計啦。湯底都可以自己選擇辣度及酸度。而配料有:青蔥,芫茜,芽菜,酸菜及肉碎。唔鍾意食的話,可以隨時走咗去㗎。先評論食物方面:豬大腸:好腍好入味 。豬皮:爽口好趣入面。米線:煮得過火左,腍哂,夾起時已經散開哂,口感一般。總結:好似無以前咁好食啦,同埋CP值不高,一碗米線要成50幾60蚊都算貴,飲埋野唔止,勝在開到好夜啦。
放工後 ,同同事去咗掃貨,點知一掃掃得太夜啦!

湯底都可以自己選擇辣度及酸度。

先評論食物方面:
豬大腸:好腍好入味 。
豬皮:爽口好趣入面。
米線:煮得過火左,腍哂,夾起時已經散開哂,口感一般。

2017-08-25
Type of Meal
Dinner
2017-07-04 2136 views
第二次食星林居,今次自己一支公黎尖咀食lunch,梗係去d又多人又逼既小店啦,而且鐘意食辣米線既我有時諗起都已經流口水了一坐低肚子已經咕咕聲,一口氣叫左4個餸!魚腐:有3件,正正常常似魚片頭既味(咦 定係我叫左魚片頭?)腐竹:唔係日本米線店果種好淋好淋既白腐竹,呢隻係實身d但佢都煮淋左,有口感d豬肚:都有幾多件,味道入味,不過有幾塊夾雜左大腸,我就無所謂既,照食!金菇:都好大舊下,不過無撕開,所以要自己食既時候扯一扯,金菇唔老,d纖維都咬到,好味!湯: 叫左個小中辣,介乎小辣同中辣之間,都唔小惹!食到我成身成面汗 又流晒鼻涕,呢d真係一個人食自在d (ps , 聽聞韓國呢排興食米線,原來係堅的!是日食米線左右都係韓妹,等緊米線既時候都有野望下xD)

一坐低肚子已經咕咕聲,一口氣叫左4個餸!

2017-06-26 1147 views
鐘意食星林居既酸菜,記得以前係可以叫佢另上一兜酸菜既,但自從多人去之後就多酸菜要加錢了。例牌,油麥菜唐生菜多蔥多芫茜,送到上黎每次都係勁大碗綠色,好開心。湯底有酸菜既酸味又麻麻辣辣咁,好開胃。坐得舒服,職員態度良好,係唔錯既選擇。

坐得舒服,職員態度良好,係唔錯既選擇。
2017-06-08 925 views
好耐之前有朋友帶過我嚟食,所以知道呢間野好出名,上次嚟都好多人,但今次下午茶時間嚟所以冇咩人,可以慢慢坐!叫咗蘿蔔雞翼豬腸,小辣!其實本身都食唔到辣,但每次食親米線都要叫小辣,流晒鼻水咁食,個感覺好正!餸就無咩特別,但就好鍾意佢個湯底夠濃味,又有少少肉碎咁,好正,所以其實食米線湯底真係好重要!而且我最鍾意食蔥、韭菜、芫荽呢啲配料!撞啱有朋友唔食,仲會幫佢哋食晒,正!總括嚟講,喺尖沙咀可以平平哋食一餐算係咁!

總括嚟講,喺尖沙咀可以平平哋食一餐算係咁!
2017-06-02 801 views
因為平時我食野好慢,而我朋友其實仲有5分鐘就到,咁我入去諗住食住先,我一入去話2位。個呀姐即刻妙咀話大大聲話:2位?你邊到2位呀,跟住話一係你叫埋你朋友個份。我覺得叫埋都唔係問題,係個咀臉真係好黑人憎。我覺得你人多我明,我亦無諗住阻你做生意,點知一入黎就俾個呀姐喝,咁唔通我朋友食完我未食完你趕是但一個走?定叫我食快啲?!你可以講明限食幾耐,唔係一黎就喝!唔係忽然想食米線都唔行入去,跟住發現隔離呀四仲好!唔係要幫睇戲去食譚仔三哥或者雲桂香仲好!

我覺得叫埋都唔係問題,係個咀臉真係好黑人憎。

你可以講明限食幾耐,唔係一黎就喝!

2017-05-22 883 views
朋友話呢間好好好出名, 要去試一下, 所以今次路過,就決定去試下!係門口已經見到頗多人排隊,好似好熱鬧咁, 好啦 等jor 25分鐘左右, 終於到我地入去. 入面比較細, 密密麻麻檯燈, 好窄, 好cozy, order 野食係自己寫紙,比較清晰,容易order !但係一坐低, 就聽見d 服務員阿姐同d 旅客好似鬧交咁既音量和語氣對答, 聽到好唔舒服. 對d客人態度係比較凶惡~ 冇禮貌.  我諗佢地既服務係令到大部分的客人都不會舒服. 好啦, d 野食到jor , 其實唔算好特別,我那個係要求小小辣同走酸 , 覺得個湯底不過不失, 味濃 帶甜, 雖然味道同其他米線店唔同, 但係又不會覺得好好好特別, 同好好味咁.  而個環境的話因為好齋 同隔離臺好親密, 覺得食得好唔舒服. 雖然味道 價錢 係可以接受, 但係佢地既服務令我卻步. 沒有什麼嘢可以令我下一次再黎.  有時候, 我地想要的只係禮貌對待.

有時候, 我地想要的只係禮貌對待.
加兩個菜
2017-05-13
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$45 (Dinner)