2018-08-18 446 views
風靡萬千韓國人嘅米線店,其實無論係食物和服務嘅評價都唔多好,但都走去試一試因乜嘢令韓國人咁捧場?那裡有名物:黑臉嘅阿姐、粗聲粗氣嘅阿姐和粗心大意嘅阿姐......身旁坐咗三位韓妹子,佢地各人電話都有張相係翻譯咗劃餸紙嘅食物名稱作對照!明顯係有備而來嘅!可以想像到係韓國應該幾出名......等位唔耐,最耐係等嗰碗米線!等咗半個鐘有多.....🤦🏻‍♀️問題唔係客人太多、唔係漏單!而係根本好耐好耐先見到阿哥哥仔拎一兩碗麵出嚟,然後再等好耐好耐哥哥仔先再拎一碗麵出嚟......全場係呆等✩✩米線淋到相信無牙都可以直接瀡落去胃部,小辣係......唔辣......食得辣嘅朋友,我斷估叫中辣以上至有feel🤔,不過佢味道係ok嘅~✩✩丸類都係普通貨式✩豬潤好鞋和偏硬.....✩✩✩✩白蘿蔔幾好,夠淋和入味,無渣唔苦✩✩凍檸茶茶膽偏淡,一般般.......地方淺窄,清潔衛生一般,矯正坐姿梳化......46蚊麵底餸另計,以呢種貨式完全不值,食完都唔明白點解會咁多local和遊客去食🤷🏻‍♀️而我竟然係其中一個🤦🏻‍♀️
丸類都係普通貨式

豬潤好鞋和偏硬.....
✩✩✩✩
白蘿蔔幾好,夠淋和入味,無渣唔苦
✩✩
凍檸茶茶膽偏淡,一般般......
地方淺窄,清潔衛生一般,矯正坐姿梳化......
2018-08-17 379 views
係尖沙咀做完野,有時太累,就會想食番碗米線,每次行到海防道頭,就會諗起星林居👍🏻星林居係以前窮書生出尖沙咀必食既地方,佢個秘製醬汁真係好正,無咩地方可以比得上,更重要係,呢到可以揀好食既涼拌米線,今日叫左腩肉魚皮餃小辣,呢到既辣真係非同小可,我自己本身都已經算食得辣,但一路以黎挑戰到既只有中小辣🙈辣得好過癮,有時辣得滯,都會叫杯奶茶飲,中和番🙈🙈雖然我成日覺得涼拌係少過小鍋米線既,可能佢唔熱,好快就爬晒,但食完起身果下就好似消化晒咁😂如果份量多少少就好了👍🏻
因一個雜誌d 報導...........就返去尋找回憶既味道.....點知.. 一碗應該係速食既米線, 等左20 分鐘....仲聽到個女侍應鬧人鬧左20 分鐘... 唔想做咪唔好做.. 有冇諗過黎食野既唔係要受氣... ...碗米線終於到.. 個樣唔好唔緊要, 但湯底味精味重又唔夠熱, 酸辣味大把小店米線好味過佢, 米線好淋... 點解.... 真係好傷心...........所以話往事只能回味,舊事還是不要重提,唔再見了.....
2018-08-06 361 views
星期日的尖沙咀,想找點便宜的選擇,加上本身是個「米線怪」的港女,便想起了久違的星林居。也許是尖沙咀的關係,店內很多「同胞」,本覺得沒太大問題,只是她們的行李太多,本身店舖的座位已經不算多,她們的「戰利品」卻是佔據了一些本應可以再坐客的位置,有點不方便。喜歡星林居的配料很多,酸度辣度也有調整的空間,配菜也是。唯獨叫飲料的時候,本應跟牆上的選擇點熱鴛鴦,店員態度很一般地指鴛鴦沒有熱的,好,點熱奶茶吧,奶茶也是沒有熱的,只有熱咖啡。最後來了一杯不怎麼樣的咖啡。我點的是魚腐、腩肉、海帶、油麥菜小窩米線,配料很一般,海帶的感覺像是日本麵豉湯那種泡水會發起那種軟軟小小的海帶乾,魚腐也不是自己想像中的魚腐,像吃魚片頭的味道,很明顯是雪藏久了的感覺,腩肉則較像普通火鍋時候的豬肉片,也沒有特別好吃什麼的。湯底也沒有想要一口接一口地喝,吃完米線就完全失去依戀的湯,唯米線的口感正常。然後尾聲的時候好像留意到有客人外賣,好像客人是忘了在單子上寫上「外賣」,店員隨即爆了一句粗口拿著單據回到廚房,火氣甚大。

喜歡星林居的配料很多,酸度辣度也有調整的空間,配菜也是。

最後來了一杯不怎麼樣的咖啡。

$50 (Lunch)
2018-07-30 416 views
幾年前食過星林居,今日同朋友係附近又想食米線,就落左去叫外賣。價錢都無咩特別貴左既,不過今次食呢間就第一次,之前係係金馬倫道個間食,食過都覺得幾好先決定食。行到落去,認唔到係星林居,個門面好亂下,好多唔同廣告咁😂叫左個*紫菜腩肉酸辣米線(少酸大辣)*首先食左紫菜都正正常常唔大問題既,但個湯底好結下,辣度對我來講岩岩好,不過稍稍酸左dd。再食埋個腩肉,餣味太重,而且un ,不太欣賞。最最出事在個米線,淋到糊仔咁,無諗過會差成咁,雖然係我地講話外賣湯唔洗另上,但佢一出左外賣比我地基本上兩分鐘已上返朋友公司開餐,根本無諗過會淋到一pat 野咁😨,最basic個米線底都咁好失望下,怕怕,唔敢再食🙈仲有朋友話之前個豬大腸好好食,今日一食佢話~臭架😱

行到落去,認唔到係星林居,個門面好亂下,好多唔同廣告咁😂
紫菜腩肉酸辣米線(少酸大辣)

叫左個*紫菜腩肉酸辣米線(少酸大辣)*

仲有朋友話之前個豬大腸好好食,今日一食佢話~臭架😱
2018-07-28
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$44 (Dinner)
2018-07-27 229 views
聽過好多人講過星林居既米線出名,好多人遊客都慕名而來,今次咁岩黎尖沙咀,就一於去試下🙆🏻‍♀️咁岩黎到唔使排隊,但眼見都係遊客多有張紙比你揀鐘意既餸and口味💁🏻‍♀️酸度同辣度都有得比你自己揀落單後都等左一段時間先有得食,大概超過15分鐘😢米線叫左小小辣,但完全唔辣,建議叫辣d會好食d酸度就叫左正常,但整體係偏酸,如果叫辣d再夾埋一齊食,個味應該會出d但整體而言,味道一般,有點兒名過其實
咁岩黎到唔使排隊,但眼見都係遊客多

有張紙比你揀鐘意既餸and口味💁🏻‍♀️
酸度同辣度都有得比你自己揀
落單後都等左一段時間先有得食,大概超過15分鐘😢

米線叫左小小辣,但完全唔辣,建議叫辣d會好食d
但整體而言,味道一般,有點兒名過其實
2018-07-22 347 views
兩個字 失望 一直聽聞呢間米線好受旅客歡迎 又話咩米芝連 就諗住黎朝下聖 但點知完全係浪費自己時間第一 服務態度極差 無論收銀定上菜 態度惡劣 唔講以為我自己做錯野激嬲左佢 佢話無豬潤 我想轉第二樣姐 佢都要俾臉色我睇第二 作為一間餐廳 態度差都算啦 野食仲咁難食 憑咩仲態度咁差 豬紅食落又凍又咸 湯底得個咸字 蓋過晒酸味辣味 仲有陣味精既甜味 食兩啖已經想搵水飲 總括而言 好耐未食過咁差既米線 一定唔會再有下次 唔明點解仲有咁多人排隊食 !!!!
兩個字 失望

2018-07-15 339 views
之前聽朋友話依間米線幾好食,去左幾次都大排長龍,一直都無食到,今日經過見到唔洗排隊即刻就入左去試,選擇都幾多,完全可以根據個人要求選擇,總有一款適合你。叫左個腐皮角魚腐小鍋米線小小辣正常酸走莞茜走蔥,小小辣完全食唔到辣味,下次可以叫辣D,湯底微微酸,但係魚腐唔係我諗個隻譚仔既魚腐,似魚蛋多D,唔係幾岩食。腐皮角就好正常,因為都係煮熟就食得既野。份量唔會太多,女仔食應該岩岩好,男仔就可能會唔夠食喇。味道都OK,但服務態度就真係麻麻,可能真係太多客,唔夠人手,店員講野既態度都好差。
2018-04-10
$40 (Lunch)
2018-07-13 303 views
曾經係尖沙咀住左好多年,經常去金馬倫道的星林居,是一個充滿回憶的地方。好耐冇來尖沙咀,係周圍買完嘢經過樂道呢間,唸住試下。點完餐等足20分鐘,態度勁差,搭檯的姐姐忍唔住走左,個老闆好似慣左冇乜所謂,後來見到其他幾個人都陸續退單離開。米線味道麻麻地,以後唔會再來。卑大家參考下。
2018-07-13
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$65 (Dinner)
2018-06-17 735 views
11點幾突然想食下宵夜,但又唔想食茶餐廳又唔想食糖水,所以最後我地入左呢間米線鋪。一向都好鍾意食米線,亦知呢間經常比人評分好高,今次黎到,我地好比心機揀餸時,竟然接到張紙話比我地知有成10樣野已經冇哂,都明既,人地都就收鋪,所以最後我淨係揀左腐皮角少辣正常酸少米線,呢到辣度分得好清,每級中間都會再細分,啫少辣同中辣中間會有少中辣,跟住多咩少咩亦都分得好好,所以一張紙攪掂哂一上枱,飲啖湯先,少辣比出面較唔辣,亦偏酸,米線亦都淋左啲,腐皮角OK啦,始終唔係自己想食既餸,但整體都OK,頂到下雲南酸辣種米線味
,跟住多咩少咩亦都分得好好,所以一張紙攪掂哂

腐皮角少辣米線
2018-06-16
$40 (Last Night Supper)
腐皮角少辣米線
2018-06-16 330 views
年紀大的兩位員工服務極差,得門口的女仔有做嘢,態度極惡劣,最諷刺係我地等緊時聽到佢地抱怨上fb見到呢評越來越多,多數係話服務差同味道唔及以前,我地即刻領教到,一定唔會再黎。
2018-06-09 475 views
如果有零分,我會俾零分,什至負分。真心,一次太差的體驗。漏單,等左半個鐘以上,都算,我本身叫腩肉、水餃米線,上檯又發現漏餸,冇左水餃,而且唔止我,係好多檯都漏餸,淨麵咁上俾客...點解可以錯成咁…湯底唔熱,米線極少,而且餸都好少,腩肉兩片。。。我以為睇錯...少得好誇張,每款餸六蚊但份量得一蚊...成件事好差,以前成日都黎食,點知事隔數年再來,退步到咁誇張,不會再來...亦不建議人來...其實係咪賣左盤,點解同以前可以爭咁遠...
2018-06-09
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
$43 (Lunch)
2018-05-06 821 views
本身入到間鋪,已經聞到陣勁臭既廁所味,想離開,當時夜晚9點幾,朋友話想食米線,咁就坐低左⋯未嗌野食前,上左黎openrice睇下有咩好食,見倒評語麻麻,都心知不妙,嗌左碗蘿白雞翼酸辣米線,諗住實無死啦,點知黎到,蘿白好似未熟咁,隻雞翼係無味既,究竟點解我會入左黎...... 食左一半,已經放棄左吾想再食。真係無下次,吾洗比錢都吾會考慮入黎食。
真係無下次,吾洗比錢都吾會考慮入黎食。
2018-04-23 752 views
之前係書到見過廣告,幾吸引講自己整獨家湯底,一直都想試下,但附近太多野食,所以到左今日先順路試下,兩三個人等位,等左幾分鐘就到我,入面都幾迫,但至少唔駛背對背,要左豬肚($8)魚腐米線($6),小酸辣,多莞茜來到碗野個樣都好吸引,真係好多莞茜(正),飲啖湯都叫普通,同某間雲桂x 連鎖米線店個酸辣好似,米線都正常唔太硬唔太淋,魚腐咬落去仲凍,一定好少人食,所以冇解凍,豬肚有少許臭味,唔估係唔新鮮定洗得唔乾淨,但呢間野冇下次

2018-04-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
2018-04-10 634 views
雲南米線一向都競爭激烈。。其實口味人人不同,各人有各人喜好,星林居的米線勝在多自選項目,可以走青,又可以多莞荽,辣度都可以細分,小小辣,小辣,中辣等等....... 雖然分得細,但出餐時間都尚算可以,繁忙時間都唔會等太耐。湯底的調味都幾濃,選擇小小辣或更辣口味會有肉碎,這次點了墨魚丸,雞翼,羅白。3款餸的份量都適中,湯底選了小小辣和正常酸度,辣味真的好輕好輕,酸度個人認為正常酸都偏酸了一點。總括是可以再幫襯的繁忙時間等候時間都幾長,多人排隊,需要人齊才可入座,記得若果約朋友食,要等齊人先啦

多莞荽加豬軟骨