2022-10-24 850 views
Must try it cocktail pairing dinner! Absolutely stunning! Looking forward to the upcoming menu!Words can’t capture the freshness, skill and thoughts behind each dish and cocktail. I’d say that this menu can charge around $1000-$1500 in Central or TST, coming with 4 drinks and in such generous portion.非常有heart 的chef and mixologist! HatsOff to you both for bringing about this stunning dinner!

Amuse  bouche
1st  course
Crab  roll  in  avocado
Yellow  chicken  roulette
2022-10-22
$780 (Dinner)
1st  course
Crab  roll  in  avocado
Yellow  chicken  roulette
  • Cocktail  pairing  dinner
2022-09-25 636 views
第一次嚟呢間咖啡店,感覺相當唔錯!下午兩點半,客人唔多,感覺好relax,冇人會埋嚟騷擾你,可以享受一下一個人靜靜地嘅時間。叫咗杯Cold Brew Fizz ($60),賣相都幾靚,亦都好飲👍🏼 下次經過有時間一定會入嚟再幫襯😋
2022-08-17 743 views
𝘷𝘦𝘳𝘺 𝘰𝘶𝘵𝘴𝘵𝘢𝘯𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘴𝘵𝘰𝘳𝘦𝘧𝘳𝘰𝘯𝘵 𝘥𝘦𝘴𝘪𝘨𝘯 𝘸𝘩𝘪𝘤𝘩 𝘥𝘦𝘧𝘪𝘯𝘪𝘵𝘦𝘭𝘺 𝘤𝘢𝘵𝘤𝘩𝘦𝘴 𝘺𝘰𝘶𝘳 𝘦𝘺𝘦𝘴 𝘯𝘰𝘵 𝘢 𝘵𝘺𝘱𝘪𝘤𝘢𝘭 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘪𝘰𝘳 𝘴𝘦𝘵𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘰𝘧 𝘢 𝘤𝘢𝘧𝘦 𝘣𝘶𝘵 𝘵𝘩𝘦 𝘩𝘪𝘨𝘩 𝘤𝘦𝘪𝘭𝘪𝘯𝘨𝘴, 𝘴𝘱𝘢𝘤𝘪𝘰𝘶𝘴 𝘴𝘦𝘢𝘵𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘩𝘪𝘭𝘭𝘪𝘯 𝘷𝘪𝘣𝘦𝘴 𝘮𝘢𝘳𝘬 𝘩𝘦𝘳𝘦 𝘢 𝘤𝘰𝘮𝘧𝘺 𝘴𝘱𝘰𝘵 𝘧𝘰𝘳 𝘢 𝘤𝘶𝘱 𝘰𝘧 𝘤𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 / 𝘸𝘪𝘯𝘦𝘨𝘢𝘪𝘭𝘺 𝘤𝘰𝘭𝘰𝘶𝘳𝘦𝘥 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘪𝘰𝘳 𝘸/ 𝘤𝘢𝘧𝘦 𝘹 𝘣𝘢𝘳 𝘦𝘭𝘦𝘮𝘦𝘯𝘵𝘴 𝘢𝘭𝘭 𝘢𝘳𝘰𝘶𝘯𝘥𝘢𝘮 𝘢𝘭𝘸𝘢𝘺𝘴 𝘢 𝘣𝘪𝘨 𝘧𝘢𝘯 𝘰𝘧 𝘴𝘰𝘶𝘳𝘥𝘰𝘶𝘨𝘩 𝘥𝘪𝘴𝘩𝘦𝘴 𝘣𝘶𝘵 𝘩𝘢𝘷𝘦 𝘯𝘦𝘷𝘦𝘳 𝘦𝘷𝘦𝘳 𝘵𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘢 𝘴𝘸𝘦𝘦𝘵 + 𝘴𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘺 𝘰𝘯𝘦 𝘥𝘪𝘥𝘯𝘵 𝘦𝘹𝘱𝘦𝘤𝘵 𝘵𝘩𝘦 𝘤𝘰𝘮𝘣𝘪𝘯𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘸𝘰𝘰𝘥𝘺 𝘤𝘪𝘯𝘯𝘢𝘮𝘰𝘯 𝘢𝘱𝘱𝘭𝘦 𝘸𝘪𝘧 𝘤𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘴𝘮𝘰𝘬𝘦𝘺 𝘣𝘢𝘤𝘰𝘯 𝘸𝘰𝘶𝘭𝘥 𝘵𝘢𝘴𝘵𝘦 𝘵𝘩𝘢𝘵𝘵𝘵𝘵𝘵𝘵 𝘎𝘖𝘖𝘋🔥𝘨𝘶𝘦𝘴𝘴 𝘪 ’𝘭𝘭 𝘤𝘰𝘮𝘦 𝘣𝘢𝘤𝘬 𝘧𝘰𝘳

𝘨𝘶𝘦𝘴𝘴 𝘪 ’𝘭𝘭 𝘤𝘰𝘮𝘦 𝘣𝘢𝘤𝘬 𝘧𝘰𝘳 𝘪𝘵 𝘢𝘨𝘢𝘪𝘯

𝗖𝗶𝗻𝗻𝗮𝗺𝗼𝗻 𝗮𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗯𝗮𝗰𝗼𝗻 $𝟴𝟬
(𝘵𝘰𝘢𝘴𝘵𝘦𝘥 𝘴𝘰𝘶𝘳𝘥𝘰𝘶𝘨𝘩 𝘸/ 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦, 𝘤𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭𝘪𝘴𝘦𝘥 𝘤𝘪𝘯𝘯𝘢𝘮𝘰𝘯 𝘢𝘱𝘱𝘭𝘦 𝘨𝘭𝘢𝘻𝘦, 𝘤𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘣𝘢𝘤𝘰𝘯 𝘢𝘯𝘥 𝘳𝘰𝘢𝘴𝘵𝘦𝘥 𝘯𝘶𝘵𝘴)

𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝘆 𝗰𝗿𝗼𝗶𝘀𝘀𝗮𝗻𝘁 $𝟲𝟬
(𝘸/ 𝘵𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦𝘥 𝘴𝘤𝘳𝘢𝘮𝘣𝘭𝘦𝘥 𝘦𝘨𝘨𝘴)

𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 $𝟰𝟬

𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 $𝟯𝟱

2022-08-16 480 views
First time trying this cafe, many options and variety for coffee and coffee beans ! Good vibes with lots of spacious. -Toro open toast special for the day $108 The danish toast is right on! Super crunchy , lovely combination of the toro and avocado on top! Super delicious -Salted caramel coffee chocolate tart $68 A bit disappointing because not much coffee taste not salted caramel, only can taste mostly chocolate, good thing is not very sweet -Cold brew fizz Cold & well delivered coffee (cold b

-Cold brew fizz
Cold & well delivered coffee (cold brew )

Will come back to try other coffee for sure !
Cold  brew  fizz
Salty caramel  coffee chocolate tart
Toro  open  toast
Toro  open  toast
見有人盛讚佢哋嘅tiramisu神級好食係好濃酒味,所以決定同朋友去試吓,點知無論係賣相定味道,都唔係嗰回事嘅😭-圖中可以睇到,有一邊嘅ladyfinger喺全乾,而有浸濕嗰幾啖仔係唔錯嘅,但係個size勁細,仲細過杯咖啡闊度,大概得5cm左右大但要$50🥲-另外我哋仲叫咗mocha $45同earl grey latte $45,兩杯都係偏重奶,冇乜咖啡味/伯爵茶味🥲但個奶泡係打得幾好嘅~-雖然我哋叫咗三樣都覺得麻麻,但嗰度啲店員係幾好人幾nice嘅,同埋都見到幾多人去wine tasting品酒🍷

从20年开始,旧区深水埗呈现出新店井喷模式,当时喝过好几家咖啡店,整体来说感受平平。·到了21年,发现这个区的咖啡店已然达到饱和状态,而且开店的势头还没有停止下来。·相比之前,感觉现在的综合水准有了显著提升,咖啡文化也涵养得更成熟了一点。不仅文青店扎堆,精品咖啡品牌也在深水埗争相开店,比如这家,就是Brew Job的新店(可惜大角咀的本店已经结业了)。·很好拍的一家店,门面很低调,店内风格却很有感觉,空间高挑,吧台宽敞,工作日来比较安静,久坐也很是享受。·更是很好喝的一家店,咖啡豆均是自家烘焙,整整两页的手冲&虹吸豆单,一看就晓得来对了地方。也有意式咖啡和餐食选择,晚上还有happy hour。·喝到一杯念念不忘的【PNG手冲】,一股清新脱俗的果酸在味蕾上跳脱,是芒果和百香果,一口接一口,洋溢出盛夏的快乐氛围。口感再润一点会更完美。·期待看到疫情缓和与活化改造之后,这个街区会绽放出更加令人惊喜的潜力。
2021-09-29
➊ Tiramisu \ $50 /屬於酒味濃的掛,好喜歡~~濕潤的口感,不甜不苦,一切都剛剛好,十分推介!不過感覺比上次吃份量少了(・・?)➋ German Waffle w/ Ice Cream \ $50 / 雪糕的雲呢嗱味突出,配著窩夫吃好美味,不過略嫌窩夫蛋味不濃。➌ Mint Mocha \ $50 /好好喝,第一口的薄荷味很驚豔,有點像明治薄荷巧克力的味道~週末來一點甜的不二之選!週末咖啡店客人很多,兩位店員很是忙碌,不過態度都好好,食物和飲料的質素也在線,值得稱讚!
➊ Tiramisu \ $50 /

➌ Mint Mocha \ $50 /

2022-02-16 332 views
有酒嘅咖啡,唔多地方有,但呢度有幾款揀,我叫咗Coffee Old Fashioned,成份好簡單,whisky, bitter, coffee。whisky唔會太濃,另外落咗橙皮所以有橙香,再加咖啡,成杯好清新。Whisky嘅香,同橙皮嘅香,好夾,一啲違和感都無。我呢次只係淨飲,無叫嘢食,但唔會覺得要有食物送酒嘅感覺。
2022-02-12
這間酒吧風格的cafe靠近太子,從門口的顏色配搭已經引人入勝,場內左邊是寬闊的吧檯位置,可以看咖啡師沖咖啡,我喜歡它就算是吧檯也是足夠讓大家舒適地坐下「攤開」自己東西的格局。右邊是一列對著吧檯的座位,桌子有點小,放少量食物加飲品剛剛好。這裡食物選擇頗多而且很有特色,另外要特別highlight是它真的還有酒供應,朝啡晚酒來這裡真的很有氣氛。🔹Cinnamon Apple Bacon🍎 $80這個鹹甜的組合在其他cafe相對少見,不過味道一點都不伏!😋大大片煎到香脆的煙肉放在煙韌的酸種麵包上,鹹味和鬆化的麵包之間有甜甜的蘋果粒中和油膩感,玉桂醬為麵包增加濕潤感卻不會太甜太過火,還有堅果碎做點綴豐富口感,份量算多,如果可以有少少沙律菜或乳酪會更好。🔹German Waffle with ice cream $50這款窩夫簡簡單單就只是配上一球雪糕,這樣反而有驚喜!窩夫比比利時窩夫薄,令脆口感覺更加強烈,上面灑上慢慢的糖霜,直接吃也有足夠的甜度配合散發焦香的窩夫,上面的雲呢拿雪糕質感厚實,奶味非常濃郁又不容易溶化,慢慢切開吃依然可以點上冰冰的雪糕,好吃~🔹Earl Grey Latte $4

🔹Cinnamon Apple Bacon🍎 $80

🔹Earl Grey Latte $45
太精美的拉花讓我們都忘記要喝它,伯爵茶香徐徐飄來,奶和茶的比例剛剛好,奶泡的厚度值得讚賞!

🔹Flat White $40
喜歡大大杯的咖啡,讓我可以慢慢喝一整個下午😍 咖啡的味道很柔和,又做到flatwhite奶泡比較滑溜的口感,不錯。
Flat White
Earl Grey Latte
flat white
Cinnamon Apple Bacon
2022-01-29 311 views
今日同朋友行深水埗,想搵個地方休息下吹下水,所以就黎左呢間coffee shop ,可能因為係平日,而且又偏早,所以成間鋪頭都冇人,播住音樂,同朋友好chill 咁一邊吹水一邊飲野!係門口睇左menu, 呢間coffee shop 主要都係提供唔同咖啡同埋輕食為主,如果係咖啡愛好者或者想休息下消磨下時間嘅話,呢間係一個唔錯嘅選擇因為我同朋友都唔太愛咖啡,純粹因為個環境而吸引左我地入黎,我地都各種叫左杯latte,佢就叫左凍嘅earl grey latte ($50),而我就叫左個matcha latte($45),我地仲一齊share 左個plain bagel ($40)Earl grey 味比奶味濃,但唔知係咪凍嘅原因,味道偏淡,同埋因為凍嘅原因,冇左個靚靚拉花,朋友勁後悔!下次都係飲返熱嘅!賣相好靚,抹茶味重,但重得黎又飲到香濃奶味!至於bagel 方面,佢有3種味,包括原味、莓味、黑芝麻味!我地就叫左個原味,唔知係太早嘅原因定係點,好似係隔夜嘅麵包,但翻熱得唔好嘅感覺,唔建議大家試。cream cheese 個味都okay, 就係普通嘅cream cheese 味,最令人接受唔

Earl grey latte

Matcha  latte

賣相好靚,抹茶味重,但重得黎又飲到香濃奶味!

Bagel

至於bagel 方面,佢有3種味,包括原味、莓味、黑芝麻味!我地就叫左個原味,唔知係太早嘅原因定係點,好似係隔夜嘅麵包,但翻熱得唔好嘅感覺,唔建議大家試。cream cheese 個味都okay, 就係普通嘅cream cheese 味,最令人接受唔到嘅係佢個外皮,超級硬,咬落去好似成緊法國麵包咁,要咬勁耐先得,所以唔建議大家試!

如果大家真係想食輕食,可以試下其他!

Matcha  latte
2022-01-09 372 views
Everything's on point! 因為同一天早上我已經飲過了咖啡,所以到訪時選擇了Chai Latte,拉茶味道突出,奶香十足,質感濃稠,十分適合冬天來一杯。友人稱讚Slash的酒品種類多,她選了Down to Earth,伯爵茶琴酒,不諳調酒的我覺得很新奇,入口清新,下次也要來試試看。Tiramisu甜苦恰到,值得一讚。
Everything's on point!

Tiramisu甜苦恰到,值得一讚。
2021-12-17 600 views
一放假或者星期日就想訓晏啲 然後就去coffee shop坐下chill下 Hea下 食下野 飲下coffee咁 今次搵左間新野 深水埗真係多左好多文青cafe 去左探索新cafe 「slash」飲杯cold brew fizz 配個cinnamon apple bacon toasted sourdough個toast 又甜又咸咁心諗都唔多好味架啦 但食落又幾夾架喎 哈哈🧑🏻‍🦱就飲左杯orange mocha比上次另一間飲既好味 再加個巴斯克芝士蛋糕😋😋間cafe最正既係外面有個打卡位 岩哂鐘意影靚相既朋友仔今次呢間裝修好靚 岩哂姐妹淘黎影相 Outdoor 位同埋室內位 都岩哂打卡
一放假或者星期日
就想訓晏啲
然後就去coffee shop坐下chill下
Hea下
食下野 飲下coffee咁
今次搵左間新野
深水埗真係多左好多文青cafe
去左探索新cafe 「slash」
飲杯cold brew fizz
個toast 又甜又咸咁
心諗都唔多好味架啦
但食落又幾夾架喎 哈哈
Cold  brew  fizz  and  cinnamon  apple  bacon  toasted  sourdough

🧑🏻‍🦱就飲左杯orange mocha

都岩哂打卡
Orange  mocha
巴斯克蛋糕
2021-12-15 276 views
呢間咖啡店位處於深水埗新興文化區嘅外圍,所以嚟得呢度嘅都係口碑相傳而嚟嘅朋友。Interior: 金屬工業風格調,特別鍾意佢高樓底。bar 枱上空掛住幾塊金銅色鐵網,可以話係佢嘅icon。我同friend 子揀咗兩款咖啡同2款小食:1)cold brew清脆利落嘅cold brew, 淡淡嘅after taste,滲透住微微果香味🍊,係夏日消暑嘅好選擇。2)affogato Expresso ☕️配合雲呢拿雪糕🍨,冰凍奶香滑溜之中,混合咖啡獨有嘅甘苦,係另類享受咖啡嘅方式。享受一杯小小嘅affogato, 就如品嚐了人生中嘅甜酸苦辣,以及百態中嘅炎涼。唯獨呢度嘅雪糕質感比較近gelato,欠缺咗creamy嘅口感;另外,expresso 偏酸,蓋過雪糕嘅甜香。或者係襯返呢度cool cool 哋嘅型格風味😎4)tiramisu 呢度嘅tiramisu 有濃厚嘅expresso 同brandy味,正👍🏻3)Blueberry Bagel Bagel 應該係雪凍咗再番叮熱嘅,口感有啲不似預期。😶總括而言,呢度好啱心情cool cool地時候嚟cool 一吓😎

我同friend 子揀咗兩款咖啡同2款小食:
1)cold brew

2)affogato

Affogato

4)tiramisu
Tiramisu

3)Blueberry Bagel
Bagel 應該係雪凍咗再番叮熱嘅,口感有啲不似預期。😶

2021-12-13 230 views
大南街有唔少文青風既cafe,但呢間就係行現代型格路線,非常特別~✨Latte咖啡豆唔係好roasty,屬於中度烘培既豆,所以飲落唔會好濃好苦。而且咖啡豆偏nutty,飲落唔會有酸味。加埋奶之後,除左飲到奶香,仲帶有少少焦糖甜味。✨Mocha正如之前所講,咖啡豆本身唔重味,所以加左朱古力之後,朱古力既味道比較突出,得after taste 有少少咖啡味。而且我冇加syrup既情況下,都飲到甜甜地,所以唔係特別中意甜既既人可以唔加syrup。✨Basque burnt cheesecake 味道偏向乳酪味,食落酸酸地,好清爽,一啲都唔會膩。質地柔軟濕潤,入口即溶。同咖啡好夾~呢間cafe 除左有咖啡之外,夜晚仲會有酒飲架,好適合同朋友兩三個黎呢到傾計,小酌幾杯~

✨Latte

✨Mocha

✨Basque burnt cheesecake

-🧀 | 𝗖𝗮𝗺𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿𝘁 𝗠𝗲𝗹𝘁 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗦𝗼𝘂𝗿𝗱𝗼𝘂𝗴𝗵 $𝟵𝟬 |看了𝗠𝗲𝗻𝘂也不太懂是什麼 於是請教店員~原來是將一種芝士叫卡門貝爾乳酪與炒蛋一起火燒下🔥濃郁的氣味與綿密的口感 超好吃的!🌟8/10🍎 | 𝗖𝗶𝗻𝗻𝗮𝗺𝗼𝗻 𝗔𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗕𝗮𝗰𝗼𝗻 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗦𝗼𝘂𝗿𝗱𝗼𝘂𝗴𝗵 $𝟵𝟬 |整個麵包都是甜的煙肉連糖都煎到焦糖化了上枱及吃的時候都十分香噴噴☺️🌟8/10🍵 | 𝗘𝗮𝗿𝗹 𝗚𝗿𝗲𝘆 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟰𝟱 |🍋 | 𝗣𝗶𝗻𝗸 𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻𝗮𝗱𝗲 $𝟲𝟬 |略嫌普通了一點 沒有深刻印象😳🌟6/10-📍𝗦𝗹𝗮𝘀𝗵深水埗基隆街107號地舖

看了𝗠𝗲𝗻𝘂也不太懂是什麼 於是請教店員~
原來是將一種芝士叫卡門貝爾乳酪
與炒蛋一起火燒下🔥
濃郁的氣味與綿密的口感 超好吃的!
🌟8/10

整個麵包都是甜的