去AEON shopping,發現有新餐廳,又見到冰粉自助任食,所以試下。冒菜      一碗有多種配料,可以解決選擇困難症。湯底三選一,基本六款配料,在肉類再選二款。藤椒湯底+寬粉+豬頸肉+川燒牛腩藤椒湯底,麻味重。但湯身較為液體,不易掛汁,要以湯匙來一拼把寬粉和湯底放入口裡。豬頸肉無食到,但成功偷來一件牛腩。雞湯底+小麵+魚片+黃豆豬蹄雞湯麵,自古以來已經存在,所以點這款配搭。麵條鹼水味不明顯,沒有影響雞湯原味。黃豆豬蹄 豬肉跟豬皮皆軟綿綿,無需太多牙力即可享用。  豬手不太鹹,配雞湯底很和諧。 黃豆口感似薯蓉豆沙,無牙阿婆都食到。魚片是一般火鍋配料那個黑魚片,滑溜無骨。個人覺得魚片放在藤椒湯底,更顯鮮味。來到碗底,要處理六款配料。蓮藕是粉紅灰色,沒有經過漂白,食得安心。個人更希望有更多青菜,仲要芫荽山。香脆小酥肉  九蚊一小碟,份量剛剛好。表面炸皮夠香脆,浸一浸藤椒湯底更美味。烤串串  一套有五支,細細支,可以大家分享,還有細火長期保溫。 每支竹籤都乾淨無油,雙手可以保持乾淨。玉米小串  一粒粒粟米串在一起,直接食,無需刨粟米,無需擔心有粟米鬚攝牙縫。 卜卜脆的粟米灑上鹹香辣調味
去AEON shopping,發現有新餐廳,
又見到冰粉自助任食,所以試下。
冒菜
一碗有多種配料,可以解決選擇困難症。
湯底三選一,基本六款配料,在肉類再選二款。
藤椒湯底+寬粉+豬頸肉+川燒牛腩
藤椒湯底,麻味重。
但湯身較為液體,不易掛汁,
要以湯匙來一拼把寬粉和湯底放入口裡。
豬頸肉無食到,但成功偷來一件牛腩。
雞湯底+小麵+魚片+黃豆豬蹄
雞湯麵,自古以來已經存在,所以點這款配搭。
麵條鹼水味不明顯,沒有影響雞湯原味。
黃豆豬蹄
黃豆豬蹄 豬肉跟豬皮皆軟綿綿,無需太多牙力即可享用。
豬手不太鹹,配雞湯底很和諧。
黃豆口感似薯蓉豆沙,無牙阿婆都食到。
魚片是一般火鍋配料那個黑魚片,滑溜無骨。
個人覺得魚片放在藤椒湯底,更顯鮮味。
來到碗底,要處理六款配料。
蓮藕是粉紅灰色,沒有經過漂白,食得安心。
個人更希望有更多青菜,仲要芫荽山。
香脆小酥肉
九蚊一小碟,份量剛剛好。
表面炸皮夠香脆,浸一浸藤椒湯底更美味。
烤串串
一套有五支,細細支,可以大家分享,還有細火長期保溫。
每支竹籤都乾淨無油,雙手可以保持乾淨。
玉米小串
一粒粒粟米串在一起,直接食,
無需刨粟米,無需擔心有粟米鬚攝牙縫。
卜卜脆的粟米灑上鹹香辣調味粉,夠惹味。
半肥黃牛肉串
小小一塊牛肉。十零蚊有五支,價格可接受。
坨坨羊肉串
半肥瘦羊肉,下方小火加熱,
把部份羊脂溶化在鍚紙上,也令羊脂變得脆口。
但羊肉要有羊脂,再加上孜然粉,才算美味。
冰粉
平時十几蚊碗,如今自助任食,
有椰汁,提子乾,山楂餅,黑糖,酒糟 ,桂花蜜,珍珠,
可以自己選配料,自己調校味道。
剛才串串都是辣的,來一口甜甜的冰粉,可解辣。
下次來Aeon入貨,又多一個好選擇了。
2025-01-20
黃豆豬蹄
2025-01-28 0 views
係將軍澳想食冒菜嘅時侯,就比我發現依間撒冒所以我就叫左一碗碗雜麵,碗雜麵原來係一種撈麵,配上小辣便會有香辣嘅味道。我個人更喜愛佢嘅串燒,坨坨羊肉串,肥美適中,淡淡羊臊味,再加上辣椒粉非常之香。藤椒雞尖串,藤椒味好香,而且炸得好脆。魷魚須小串,魷魚非常之彈牙。一份小酥肉小食都只係需要$9我另外仲叫咗一份甜品,川渝紅糖酒釀丸子有淡淡酒香味,小丸子就好似飲品中嘅小丸子一樣大小,好容易入口。至於飲品方面,我推薦紫米豆漿和黑豆漿,有益健康又好飲。
係將軍澳想食冒菜嘅時侯,就比我發現依間撒冒

藤椒雞尖串,藤椒味好香,而且炸得好脆。
魷魚須小串,魷魚非常之彈牙。

一份小酥肉小食都只係需要$9

至於飲品方面,我推薦紫米豆漿和黑豆漿,有益健康又好飲。
˗ˏˋ 撒冒小面 ˎˊ˗川菜以麻辣鮮香見稱 🌶️「撒冒」主打的正是最具代表性的美食重慶小面和成都冒菜✨鍾意食辣嘅一定唔可以錯過!最特別嘅係店內設有冰粉自助區,可以按自己喜好添加配料包括紅糖汁、葡萄乾、桃膠、薄荷葉等多達12款配料任君配搭🤤🥄 冒菜:魚片午餐肉麻辣湯米線 麻辣湯偏重麻香味 米線比起一般食開嘅米線粗身 但勝在夠煙韌彈牙🤤魚片大大塊而且冇骨 午餐肉夠厚切所以吸晒啲湯!🥄冒菜:小酥肉午餐肉藤椒湯薯粉小酥肉炸得夠香脆 而且藤椒湯香濃但唔辣 配上掛汁嘅粗薯粉🫶🏻🥄串燒✨五花肉串:每一寸份量係一口size同埋勝在肥瘦均勻牛肉串:偏向乾身少油脂 但幾香脆 !魷魚鬚串:比較食到食材本身嘅味道 偏向比較清淡啲嘅口味!粟米串:反而依個有驚喜 每一粒粟米串上竹籤 咬落有肉汁!‎✎ܚ𝗡𝗼𝗻-𝗿𝗲𝘀𝗽𝗼𝗻𝘀𝗶𝗯𝗹𝗲/ 𝗽𝗿𝗼𝗳𝗲𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗺𝗮𝗿𝗸𝗶𝗻𝗴 ᝰ✍︎꙳⋆Recommendation: 7/10 | Environment 6.5/10 | Services: 6/10 | Tasty: 8/10 | Cp Value: 8/10 ⸝⋆將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓Kiosk A
˗ˏˋ 撒冒小面 ˎˊ˗

🥄 冒菜:魚片午餐肉麻辣湯米線

🥄冒菜:小酥肉午餐肉藤椒湯薯粉

🥄串燒✨
五花肉串:每一寸份量係一口size同埋勝在肥瘦均勻
牛肉串:偏向乾身少油脂 但幾香脆 !
魷魚鬚串:比較食到食材本身嘅味道 偏向比較清淡啲嘅口味!
粟米串:反而依個有驚喜 每一粒粟米串上竹籤 咬落有肉汁!

⸝⋆將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓Kiosk A

2025-01-24 105 views
川燒牛腩小麵~揀咗小辣,好香而且份量都唔少,麵條係幼身的,非常吸汁😋冒菜~湯底可以選麻辣/雞湯/藤椒,本身已包含大量蔬菜,然後再自選兩種肉類,麵底還可以選寬面,份量都幾多,非常惹味👍秘製酸菜魚麵~魚片滑嫩,啖啖肉,湯底酸酸地很開胃😄乾拌抄手~大大粒皮很薄,餡料滿滿的,好食😋麻辣鍋粑土豆~外層酥脆甜甜哋帶點微辣,入口口感軟綿👍還有不少烤串種類可供選擇,我哋揀咗黑椒香豬肉串和半肥黃牛肉串,調味調得好好,微辣惹味👍自助任食冰粉$9/位,備有多款配料,如桃膠、果乾、山楂等等,最後加埋桂花糖水/紅糖水/椰糖水,解辣好味✨

秘製酸菜魚麵~魚片滑嫩,啖啖肉,湯底酸酸地很開胃😄

乾拌抄手~大大粒皮很薄,餡料滿滿的,好食😋

麻辣鍋粑土豆~外層酥脆甜甜哋帶點微辣,入口口感軟綿👍

2025-01-22
Lunch
2025-01-21 134 views
凍冰冰想食麻辣川菜~去咗將軍澳廣場「撒冒」小食有麻辣鍋巴土豆,加少少甜辣醬~炸薯仔又軟糯又易入口冒菜揀左藤椒湯底,連同蓮藕、萵筍、豆卜、豬頸肉、牛肉作配料,主食嘅寬粉超級大片,一人食一碗已經好飽紅油抄手用辣椒、醋、蒜調味,味道鮮香,可當主食又可以當開胃小食,咬落啖啖肉😍朋友同我都未聽過重慶碗雜麵呢啲當地嘢~有蜜豆,大量蒜蓉,蔥以及肉碎嚟乾撈麵,份量超多!叫咗好多款串燒同friend邊食邊傾,其中坨坨羊肉串勁推!羊獨有嘅臊味好正!特別粗嘅竹籤穿住間肥間瘦嘅羊肉,好有街頭小食嘅感覺黑椒香豬肉串食落好Juicy!所有菜式同埋串燒下面有蠟燭keep住食物溫度加$9仲可以任食紅糖冰粉,以桂花蜜同埋紅糖作主要調味,配料有我最鍾意嘅提子乾+桃膠!
凍冰冰想食麻辣川菜~去咗將軍澳廣場「撒冒」

小食有麻辣鍋巴土豆,加少少甜辣醬~炸薯仔又軟糯又易入口

特別粗嘅竹籤穿住間肥間瘦嘅羊肉,好有街頭小食嘅感覺

黑椒香豬肉串食落好Juicy!

所有菜式同埋串燒下面有蠟燭keep住食物溫度

2025-01-14 113 views
冒菜有幾個湯底可以揀,中意食辣當然係揀麻辣底,唔食辣嘅朋友亦可以選擇雞湯。主菜都有得揀,但食冒菜我覺得最夾都係寬粉,可以吸滿曬成個麻辣湯汁,而且十分有嚼頭。雖然價錢好平,但應有嘅都有齊,而且分量唔少。配菜有土豆片、金菇、蓮藕片、海帶、青笋等等,都係經典嘅配菜。另外仲可以揀多2個餸菜,推介魚片好滑。麻辣鍋巴土豆即炸,外皮薄薄地一層,非常酥脆,入面口感軟綿。味道甜甜地少辣,非常推薦!乾拌抄手雲吞份量非常多,外皮非常薄,餡料係滿滿嘅豬肉,味道比一般市面上更加麻。最後一定要加$9自助冰粉,多達十幾款配料選擇,例如紅糖汁、葡萄乾、桃膠、薄荷等等。冰粉食落好似果凍咁,主要靠配料同糖水嘅味道,口感冰涼,非常解辣。隔離仲有個茶水區,有唔同嘅茶包,例如玫瑰荷葉茶,呢D出面要十幾蚊嘅野,呢度係完全免費,非常抵!

冒菜

麻辣鍋巴土豆

乾拌抄手雲吞

2025-01-08
2025-01-08 213 views
在將軍澳廣場Aeon購物後,見剛開左間#撒冒,老友話係大角嘴食過,味道正宗好好味,見有位便即時入座囉。小鍋冒菜,湯底㨂了麻辣(小辣),選了入口幼滑的酸菜魚同新鮮牛肉,配菜還有豆卜、海帶、萵筍、金菇菜….,麵底要了麵質較粗的小面,麻辣(小辣)對於我哋嘅來講都算辣,而且份量很足夠。秘製酸菜魚麵,魚片幼嫩滑口,冇骨啖啖肉,湯底酸酸的令人食得開胃,配搭爽彈口感的幼麵都很捧啊。老友至愛的四川擔擔麵,要了bb辣,有肉碎同蔥花,拌勻底下的花生醬,見佢食得好開胃喎。乾拌抄手,抄手皮薄又夠滑,豬肉結實有咀嚼感,麻辣味好惹味。小香腸小串燒得香口,坨坨羊肉串,加埋孜然粉,非常滋味。黑豆漿,紫米豆漿,低糖夠健康。自助解辣冰粉,配料可按自己的喜好加進冰粉內,有紅糖汁、葡萄乾、桃膠、爆珠…等多達10款,抵食又可解辣。

乾拌抄手,抄手皮薄又夠滑,豬肉結實有咀嚼感,麻辣味好惹味。

小香腸小串燒得香口,坨坨羊肉串,加埋孜然粉,非常滋味。

黑豆漿,紫米豆漿,低糖夠健康。

2025-01-08
2025-01-07 230 views
撒冒小面 (將軍澳).將軍澳廣場角落開左間細細地嘅小店,見近近地又平就入去試下.▪️秘製酸菜魚麵▪️.酸菜魚肉好多,但略嫌唔多酸.▪️自選冒菜▪️.個底叫左寬粉底,餸叫左豬腸,牛柏葉,豬頸肉佢本身已經有萵荀,蓮藕,金菇等配料,湯我唔太食得辣就叫左雞湯!.▪️乾拌抄手▪️.夠香夠辣,份量仲要幾多下!.📌 撒冒小面 (將軍澳)將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓Kiosk A.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
撒冒小面 (將軍澳)

將軍澳廣場角落開左間細細地嘅小店,見近近地又平就入去試下

▪️秘製酸菜魚麵▪️
酸菜魚肉好多,但略嫌唔多酸

▪️自選冒菜▪️
個底叫左寬粉底,餸叫左豬腸,牛柏葉,豬頸肉

▪️乾拌抄手▪️
夠香夠辣,份量仲要幾多下!
📌 撒冒小面 (將軍澳)
將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓Kiosk A
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-12-02 502 views
叫咗一個招牌冒菜8個菜配小麵,同埋一個麻辣牛肉擔擔麵,一個雞皮小串,同埋一個半肥黃牛牛肉串,竟然可以冇一樣嘢、冇一件餸係好食。面同湯唔係分開上,啲面浸到發脹變腍,一夾就斷。要咗小酥肉,竟然離譜到浸落啲湯度,嚟到之後又淋又黐埋一舊一pat嘢,完全冇可能接受,究竟係乜嘢廚師同埋餐廳先至可以有啲咁嘅搭配?小蘇肉就係食佢酥脆嘅口感,浸落個湯度除咗係因為懶,或者唔想再包裝,我諗唔到其他理由。要咗藤椒湯底,但係個湯冇味,配菜要咗嫩牛肉同埋川燒牛肉,串燒牛肉得幾舊,少得可憐; 擔擔麵又一 pat嘢,冇一樣嘢落得口,雞皮又軟,牛肉又韌到好似翻叮咗20次咁,要求走蔥又冇理,呢次用餐體驗係我人生裏面最差嘅一次!

2024-12-02
Waiting Time
30 Minutes (Delivery)
$100 (Dinner)
經過將軍澳廣場見到呢度開咗呢間撒冒小面,鍾意食辣嘅,聞到咁香,當然要試吓。酸菜魚豬頸肉麻辣米線 麻辣湯底係幾出色,酸菜魚都滑牛肉豬大腸雞湯寬粉 豬大腸份量很少 雞湯湯底都出色呢度啲粉個碗連埋個爐外觀就好大,但實際份量係超級之少,啲米線同寬粉 ,完全係兩三啖就食晒,小鳥胃的我都完全吃不飽。建議份量真係可以加啲

酸菜魚豬頸肉麻辣米線 麻辣湯底係幾出色,酸菜魚都滑

牛肉豬大腸雞湯寬粉 豬大腸份量很少 雞湯湯底都出色

2024-11-21 588 views
My husband wanted something spicy and mouthwatering. So we walked pass this new restaurant in tko plaza on a weekday and gave it a try. When we were seated, the service was ok for a place selling noodles at around 50 dollars. I ordered noodle with sour and spicy fish. It was so bad as I could taste it’s ready made fish from China. The fish had no texture even with its skin on. Obviously, it was soaked in pre made pack for long. It didn't taste like fish at all and the texture was more like a smooth jelly. i wished i went to tam jai instead for lunch. the price was low but definitely not good for low quality ready made food. I dont recommend.