2017-12-13 265 views
很久沒吃『SMILE』了,雖然現在是冬天,但前兩天經過銅鑼灣稀慎的分店突然很想吃,還發現未試過的抹茶口味,實在忍不住了!!LOL「I LOVE GREEN TEA」盛惠$72,是價錢最貴的味道之一,不過絕對物有所值!先說頂層:原味乳酪雪糕是一貫的滑嫩美味;灑上脆脆的朱古力粒;加上兩塊抹茶芝麻薄脆,芝麻味很濃,浸出淡淡抹茶香;小女子最喜愛的是抹茶朱古力塊,抹茶味又濃又甘甜;還有抹茶糯米滋,Q彈口感十足!中層有一大件抹茶布丁,抹茶味雖不是太濃,奶味卻很香,如果口感再軟綿一點就更好了;另外還有木槺碎,夾著乳酪和布丁吃一流~終於吃到底層,驚喜發現除了甜甜的芒果粒,原來還有brownie粒,朱古力味很濃,又不會過甜。配料份量真是十分多,基本上每一口乳酪都可夾著不同的配料來吃~而且味道一流,以這個質素來說其實是值得賣這個價錢喇!------------------------------By alvahana

I LOVE GREEN TEA

By alvahana
2017-12-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$72 (Tea)
I LOVE GREEN TEA
2017-11-29 269 views
當你行街行到累,想搵個地方坐低傾下計,呢到岩曬你!呢間乳酪店共有24個室外座位,無人會趕你,想坐幾耐都無問題啦!地方有點髒,很多人吃完也沒有清理垃圾,亦未見有員工出來清理但有bar枱有分加呢到既乳酪配料選擇很多,還有而且挺有特式,更有set好既配搭,有外觀又有味道!這裡的乳酪雪糕偏酸,很濃的乳酪味道,感覺很足料啊!這次我只選擇了朱古力汁($45),這朱古力汁不是醬,而是遇見雪糕會凝固的朱古力,而且朱古力有一點苦苦的,另外還混合了粟米片,為雪糕加添了口感。(阻止不了的給人咬了一口相機食先是常識吧!)沒有其他配料,這令我意外的喜歡,乳酪雪糕要吃到濃濃的乳酪味道就是要小一點配料,或許太多配料會覆蓋乳酪的味道吧!

地方有點髒,很多人吃完也沒有清理垃圾,亦未見有員工出來清理
但有bar枱有分加

(阻止不了的給人咬了一口
相機食先是常識吧!)
2017-10-14 384 views
乳酪一定要層層疊才好吃。Smile Yoghurt 的乳酪杯有不同主題設計,在造型和配料上都各有千秋,當然客人也可以自己調配,喜歡咖啡的我選了期間限定的Coffee Mountain Smile。配料包括最搶鏡的金箔的朱古力塊、鋪面有口感十足的咖啡曲奇和咖啡磚、夾心有咖啡脆脆、底層有香滑的咖啡凍👈🏻這個有驚喜!整體來說味道很棒! 作為午後輕食不會太heavy 又有質素!
乳酪一定要層層疊才好吃。

Coffee  Mountain  Smile

Coffee  Mountain  Smile
  • smile coffee
2017-09-14 418 views
Smile Summer $68.好耐無黎食yogurt 始終呢間比較貴 今次路過見有新款就幫襯下 材料幾豐富 網上又唔覺有人po 唯有靠印象回憶下😎😎😎.新款疑似夏季限定 一分錢一分layer 首先最搶眼果幾塊藍白色其實係白朱古力黎 竪咁高食既時候注意下會跌 眼利既會留意到白色yogurt上有半透明既sauce 係檸檬味 另外有些少杏仁粒藍莓同蛋糕仔(好似係)鋪係面 再落係黃色食落似柚子味多啲芒果層 無記錯係jelly黎 再低啲係紫色既疑似紫薯層 有一舊野加jelly.咁我個人覺得呢款新產品都幾好食 最鍾意啫喱口感.雖然唔係其每款都試過 感覺算有少許突破 唔知係咪熱潮過後定咁岩今次無人排隊唔使等 舍得使錢又鍾意yogurt既不妨一試
Smile Summer $68
咁我個人覺得呢款新產品都幾好食 最鍾意啫喱口感
2017-08-31 390 views
這杯特別嘅的甜品叫做mountain smile 68元一杯,價錢都算貴㗎😅 外表像雪糕,其實是一杯yogurt圓咕碌插在yogurt雪糕上的是朱古力,淋在 yogurt雪糕面的黃色糖漿有荔枝味。yogurt 杯裏面食物豐富~有咖啡味的啫喱,有咖啡味的曲奇餅,有咖啡味的曲奇餅餅碎 散佈在杯內, 還有咖啡味的布甸(布甸入口即溶,好似 mousse,又像朱古力)。 整體味道很豐富,不錯餐廳還有outdoor area,如果天氣不太熱的話,可以在外面坐著嘆yogurt,非常享受
這杯特別嘅的甜品叫做mountain smile

Mountain Smile
Mountain Smile
2017-08-21 258 views
Not sure if that the yogurt you go for if eating light is your goal. But if you just like the yogurt taste and want to be indulged in a yummy sweet treat, that's what you're looking for. Loved the Chocolate Lover!Price is not especially cheap but the location is good and there's a terrace if you fancy hot weather eating cold sweet treats.
2017-08-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$62 (Tea)
  • CHOCOLATE LOVER
2017-08-10 257 views
吃完麻辣鍋,時間又早,不如吃個甜品!通常都食中式的 今次忽然有朋友話想食的好繽紛的東西,於是我們選了這個雪糕類名哂繽紛啦其實唔止呢兩款 不過我覺得我叫的 什麼healthy真的不錯 有些類似cereal 的東西 中間有新鮮生果!其實最重要是有個室外坐的位置,很適合我們說說笑笑 而且昨晚也比較涼 吃著雪糕在外面都不覺熱。

2017-08-07 257 views
與絲打到銅鑼灣濕平,路經微笑乳酪店,被櫥窗中一杯杯美輪美奐的乳酪雪糕杯吸引著,忍不住立即買下來。芒果乳酪蘊含粒粒芒果肉,又有棉花糖,甜得來清新,帽子是有芒果味的脆筒,堅好食,好芒果好清新,夏天吃是不二之選!乳酪香蕉船其實與真正的香蕉船大相逕庭,是關有過之而無不及呢。朱古力漿加有粒粒脆花生,多久未試過凝固在冰凍的奶酪上的糖漿,萬料不到的是濃郁中帶出一抹的清香。趁的蝴蝶酥和士多啤梨是一絕,還有最底的什果,所有東西一起吃,好味指數爆錶!吃後何止微笑,我們是高興得大笑!

Mango Fever
Banana Split
吃後何止微笑,我們是高興得大笑!
Type of Meal
Tea
Mango Fever
Banana Split
  • BananaSplit
  • MangoFever
2017-08-06 167 views
天氣熱得難以忍受,只好躲到商場內避避,這個商場內有很多食店,每當經過呢間鋪頭都會忍唔住望多幾眼,但又想起減肥,都是頭也不回地走🙈但今次因爲媽媽在😆所以任性地讓媽媽買給我,望住展櫃內的甜品😳每一樣都想試一下,但只可挑其一,想了很久,最終挑了chocolate lover❤️乳酪雪糕配上百搭既朱古力,完勝啊!每一啖都可有朱古力一齊食,係好幸福❤️雪糕幼滑,濃濃的朱古力配著,也有脆脆chocolate 粒,也有軟糯既mochi 卷,實在太好食了😍
天氣熱得難以忍受,
只好躲到商場內避避,
這個商場內有很多食店,
每當經過呢間鋪頭都會忍唔住望多幾眼,
但又想起減肥,
都是頭也不回地走🙈
但今次因爲媽媽在😆
所以任性地讓媽媽買給我,
望住展櫃內的甜品😳
每一樣都想試一下,
但只可挑其一,
想了很久,
最終挑了chocolate lover❤️

乳酪雪糕配上百搭既朱古力,
完勝啊!
每一啖都可有朱古力一齊食,
係好幸福❤️
雪糕幼滑,濃濃的朱古力配著,
也有脆脆chocolate 粒,
也有軟糯既mochi 卷,
實在太好食了😍
2017-08-01 197 views
這日的旺角可以話係熱得像個火爐,企一陣係條街到都會滴汗,阿皆老街更是熱得像條沙漠之路,呢個時候路經新世紀緊係入去熄下火先啦,醒起呢到有間食yogurt, 就捐窿捐罅搵返間野出黎~個位都幾入架!所以人流唔算多!有好多款yogurt你揀,睇你喜歡咩配料啦我就揀左個叫咩very health mix果款個頂淋左啲蜜糖同甜既麥皮脆脆,中間就夾左啲凍冰冰鮮果呀,又有熱情果味香蕉味既醬咁,成個yogurt酸酸甜甜又凍冰冰,又唔覺膩~又唔會太甜~真係解暑聖品呀又有位俾你坐係到慢慢嘆~價錢方面就略為貴,呢杯就$55,有啲款就成$75添.......值唔值呢家野見人見智啦
有好多款yogurt你揀,睇你喜歡咩配料啦
我就揀左個叫咩very health mix果款
值唔值呢家野見人見智啦
Very  healthy  Mix
Very  healthy  Mix
2017-07-31 150 views
放假約咗好姊妹談心想搵個地方坐低好好傾就俾我地搵到哩度希慎寧靜嘅一角哩間嘢主打yogurt 有圖示分析各款yogurt嘅配搭令你喺食之前用想像試味朋友唔太鍾意yogurt揀咗右邊嘅cream brûlée 味道都唔錯 我就揀咗Chocolate Lover 試下Chocolate Lover顧名思義 裏面嘅餡 都係朱古力味有朱古力味百力枝朱古力脆脆 brownies 朱古力餅等等而我最鍾意嘅係上面嗰粒口感好煙韌嘅朱古力冰皮卷
放假約咗好姊妹談心

朱古力餅等等
而我最鍾意嘅係上面嗰粒
口感好煙韌嘅朱古力冰皮卷
2017-07-30 134 views
來到希慎,本身想去食brown 雪糕,點知已經執咗🤦🏻‍♀️。天氣熱,又唔想四圍走,所以去咗尼間食乳酪雪糕。淨係望住玻璃櫃入面嘅display 已經好吸引,仲有好多款選擇。最後揀咗C the garden。話明係花園,所以有桂花啫喱,荔枝玫瑰醬同埋紅桑莓棒棒。乳酪雪糕係原味,加埋其他配料,感覺都好似唔會太肥🤣中間仲有啲類似餅碎嘅粒粒(食完已經唔記得🤦🏻‍♀️)。加埋雪糕,口感幾得意。食完好滿足,有機會會想試下其他味。😌
食完好滿足,有機會會想試下其他味。😌

2017-07-29
2017-07-18 3320 views
以前好興食froyo自己配搭配料,老實講我唔係太"好"呢個玩法,因為我總係配D好基本的材料,所以最好都係人地幫我配好曬~有次朋友帶我去呢間乳酪店,即刻成為我最愛.因為除左普通乳酪之外,佢仲有greek yogurt揀,而且佢提供的preset yogurt款色好多,賣相又吸引我最鍾意就係呢個咖啡乳酪,其他水果為主gei乳酪都偏甜,但呢個因為用左好多咖啡整gei配料,所以有D苦澀,加埋乳酪gei酸甜味道互相平衡最正係上面呢D(我懷疑係)麵包粒粒,都係有咖啡味~同乳酪一齊食口感好特別另外就係呢D脆脆,拍得住蛋糕o個D脆脆餅底~最高級就係呢個咖啡jelly,真係得咖啡味,有D冰到碎冰狀態,所以會有DD苦但好似我咁脆脆+乳酪+jelly一齊食就完美啦除左咖啡配料,佢仲有白朱古力條(佢其他產品)響上面,所以真的幾抵食~~胃口細的朋友可以同人share,但我自己一個都食得曬~哈哈另外呢度其實最主打係D蛋糕,個個都好有特色,想買生日蛋糕的話,呢度都係一個唔錯gei選擇!

smile coffee

另外就係呢D脆脆,拍得住蛋糕o個D脆脆餅底~

但好似我咁脆脆+乳酪+jelly一齊食就完美啦

smile coffee

胃口細的朋友可以同人share,但我自己一個都食得曬~哈哈
smile coffee

$55 (Tea)
2017-07-17 206 views
出到來銅鑼灣依然大雨,還有半小時才與朋友吃晚餐,我又走來希慎「偷」吃smile yogurt的乳酪雪糕。我好像都有一年沒吃過了?由於一會要大吃特吃,所以我都份量減少,吃cone款的乳酪雪糕,我也是第一次吃,平時都吃杯裝的。喜歡水果的我選了mini fruity,看起來也不錯,乳酪雪糕頗挺身,不會很容易溶化,而且酸酸甜甜的乳酪味很開胃。焦糖脆塊挺香甜的,不會有死甜的感覺。士多啤梨,藍莓新鮮甜美,絕對是乳酪雪糕的好拍檔。以為只有藍莓和士多啤梨? 那就錯了! 吃到中間的時候還有芒果粒呢,不過吃起來有點微酸。在往下一點還有彈性十足的甜滋滋芒果布甸,整體味道不俗。

TakeAway
2017-07-06 254 views
男友對甜品既愛好我真係冇辦法想像, 次次食完飯都話想食甜品, 天氣熱又話想雪糕雪條, 望住佢個肚腩越黎越大, 我再望下自己果個, 唉, 真係慘不忍睹…琴晚收工同男友食完飯, 佢又話想食雪糕爽下, 我梗係話唔得, 再食真係變死肥豬啦. 行多兩步, 眼角就見到呢間 Smile Yogurt, yogurt食落冰涼,爽D又健康D, 好過食雪糕啦, 於是就拉埋男友入店啦.呢間野裝修都幾簡約精緻, yogurt眼見都有好多味道選擇, 原來呢度仲有蛋糕既。望下我隔離果位, 佢已經目不轉睛咁睇緊個Menu, 款款都話想食,最後我揀左Mango Fever, 好清新既芒果味男友就揀左Wild Summer, 荔枝肉好大粒有咬口拎上手其實都幾大杯, 同佢menu張圖真係整到一模一樣, 可以見到佢一層乳酪一層水果, 好靚啊!乳酪口感軟滑,而且甜酸適中,不過我自己鐘意甜D既乳酪2杯Yogurt既水果配搭都偏酸, 而且佢又凍冰冰, 真係食到我打冷震,不過食完真係通體舒暢, 爽啊!埋單合共$140, 相比起出面既yogurt好似貴左小小, 不過用水果做配搭, 健康又好味, 貴D都可以接受啦!
我再望下自己果個, 唉, 真係慘不忍睹…

好過食雪糕啦, 於是就拉埋男友入店啦.

最後我揀左Mango Fever, 好清新既芒果味

男友就揀左Wild Summer, 荔枝肉好大粒有咬口

乳酪口感軟滑,而且甜酸適中,不過我自己鐘意甜D既乳酪
不過食完真係通體舒暢, 爽啊!

2017-07-05
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)