2017-01-06 570 views
每次經過Smile Yogurt & Dessert Bar,總會有不少遊人在店內外窺看着。👀 千萬不要低估希慎廣場裏的「Smile」的威力, 它有股攝人的威力,令不少逛街的遊人都停下腳步,帶着smile走向櫥窗欣賞,甚至放低銀兩。 究竟裡面有咩乾坤?🤔 原來櫥窗擺放着一杯杯賣相吸睛的Froyo,還有一個個fancy fancy的Chiffon Cake, 全部都美如藝術品,由著名甜品大師Tony Wong 👨🏻‍🍳所悉心設計。 我們食完晚飯後經過,即使已經是晚上10時多, 食客還有10多個,真的很受歡迎呢!😯 為食貓😻見人食又想食, 就係款式眾多的Froyo中選了Golden Smile ($70)作為飯後甜品。 店員接過order後,隨即在乳酪吧中製作froyo,保證froyo的新鮮,真的是即叫即造呢!😳 希慎廣場的「Smile」有個好處, 就是露台有個空中花園,可以比食客坐下食下乳酪談下心。😏 高高的乳酪上掛着新鮮的🍓士多啤梨和薄如蟬翼的🍍菠蘿脆片,口感像是菠蘿乾,散出陣陣濃郁的菠蘿香。 奶白色的乳酪,質感幼滑,酸甜醒胃。 中間夾着一層自家製的香口脆粒和一層紅桑莓小紅莓布甸,口感

千萬不要低估希慎廣場裏的「Smile」的威力,

究竟裡面有咩乾坤?🤔

我們食完晚飯後經過,即使已經是晚上10時多,

食客還有10多個,真的很受歡迎呢!😯

為食貓😻見人食又想食,

希慎廣場的「Smile」有個好處,

就是露台有個空中花園,可以比食客坐下食下乳酪談下心。😏

奶白色的乳酪,質感幼滑,酸甜醒胃。

中間夾着一層自家製的香口脆粒和一層紅桑莓小紅莓布甸,口感層次分明。

布甸呈啫哩狀,莓味濃郁又帶果香,

配上鮮甜芒果和香甜的芒果醬造成強烈的對比。

Golden Smile
 整體來說,

雖然乳酪整體味道搭配,味道不俗,

但索價$70,值嗎?

我個人就覺得有點兒貴。☹️
2017-01-02
TakeAway
$70 (Tea)
2016-11-14 995 views
一直都是Froyo 的Fans,恰巧與朋友經過Smile,兩個人又甜品癮發作,所以最後決定叫一杯一起開心Share!是次選了I love Green Tea 綠茶味!白色的乳酪依舊是質感幼滑,酸酸甜甜,非常喜歡。 面頭的芝麻脆脆像芝麻糖,味道普通。綠色的正方型粒粒是綠茶麻糬和綠茶朱古力,麻糬軟糯有嚼口, 夾陣陣陣的綠茶味,不錯;而綠茶朱古力應該是Melty Kiss 來的,一貫的香濃細滑。由於材料非常豐富,我們每次也要花二人之力才能KO一整杯。總括而言,雖然很多配料是綠茶味,但若果主角是綠茶味乳酪,我想會更吸引 !
是次選了I love Green Tea 綠茶味!

Type of Meal
Tea
2016-11-14 626 views
Chocolate lover63已經有多年無食嗰呢間,價錢雖然偏貴,但其實唧得幾大杯下,面頭有朱古力旦粒,朱粒同百力滋,酸奶味有點香,食落幾醒神,雪糕幾多下,乳酪雪糕食落無咁肥,個底仲有脆脆同orea曲奇碎,食到幾濃牛油味,令我食到回憶味呀。
Chocolate lover63
Type of Meal
Last Night Supper
2016-11-02 838 views
第一次喺Smile買生日蛋糕。始終都係大師Tony Wong既出品, 賣相已經肯定殺食; 朋友見到蛋糕時都感嘆一句“乜Smile有蛋糕賣咩?”。其實, 我等蛋糕時所見佢地既蛋糕真係消情暢旺。呢個芒果蛋糕, 淡淡既芒果味, 入面亦有頗多果肉, 雖然迷你, 暫時係我食過既迷你蛋糕賣相及味道最好既一個.  下次好想試其他味道.  個生日牌要加8蚊, 雖然大多數都唔會食, 但價錢亦算合理. 咁靚.......淨係影相都開心.

Celebration
Birthday
2016-10-26 684 views
每一次食都係充滿期待嘅.. 太多款都想食.. 都唔知點揀好.. 哈哈.. 果然係女孩最愛嘅甜品.. 而且夠大杯情侶飯後食一流.. 每次點餐後基本都要等15-30分鐘度.. 真係只能夠說一句"慢工出細貨".. 😂不過我今次飯前食左先.. ☺️睇中左幾款最後都係決定試新野.. 就係呢杯Mountain smile.. 原來係主打咖啡味.. 但食落去其實唔覺得好重咖啡味.. 對於愛咖啡嘅人可能會失望.. 愛甜嘅我當然都覺得唔夠sweet啦.. ❤️但整體有好味嘅yogurt搭夠.. 所以下次都係試返最愛chocolate lover 好了..

Mountain  Smile
2016-10-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
2016-10-13 515 views
平日食得太多雪糕,今次轉食Yogurt,感覺健康D!餐牌好多選擇,款款都好吸引,色彩繽紛。叫咗 ,又呃吓自己先!XD最上層有一粒士多啤梨,甜的,如果切埋個芯,方便的會加分。然後食yogurt,配有甜甜的蜂蜜,再加脆目脆的燕麥片,口感好豐富。食到一半,中間夾有新鮮生果:蜜瓜、西瓜、蘋果...最底則有香蕉蓉,同yogurt最夾,食完仲想encore!Smile價錢合理,味道唔錯,下次會再光顧。
平日食得太多雪糕,今次轉食Yogurt,感覺健康D!

餐牌好多選擇,款款都好吸引,色彩繽紛。

叫咗 [Very healthy],又呃吓自己先!XD

最上層有一粒士多啤梨,甜的,如果切埋個芯,方便的會加分。

食到一半,中間夾有新鮮生果:蜜瓜、西瓜、蘋果...

最底則有香蕉蓉,同yogurt最夾,食完仲想encore!

Smile價錢合理,味道唔錯,下次會再光顧。
Very Healthy
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$53 (Tea)
Very Healthy
  • Very healthy
2016-10-10 432 views
世人已經阻止唔到綠茶勢力的擴張喇❗️N種綠茶配料的Yogurt😛抹茶控表示:我不行了😫不如你一槍打死我啦😂名副其實的「I LOVE GREEN TEA」💚🍵($72)超足料呀!😍😍😍▫️入口即溶的綠茶melty kiss🍫▫️煙韌到無朋友的綠茶麻糬🍵▫️咬落croc croc聲的綠茶芝麻脆脆🍪▫️幼滑到𠽌一聲的綠茶布甸🍃▫️好sweet sweet的朱古力brownie🍩▫️fresh fresh清新的芒果bb🍋嘩!足料程度佢認第二🤔無人敢認第一啦!😂咁多種配料夾埋有神奇的化學作用😳味道出乎意料地好match呀👏🏻👏🏻👏🏻酸酸的yogurt同芒果配搭好清新☺️口感幼滑中帶煙韌😋朱古力的微甜同綠茶的淡香crossover得perfect池😎層次感爆豐富呀❕味覺多重衝擊😛😛😛抹茶控們Are you ready?😏
[抹茶控系列🍵]

味覺多重衝擊😛😛😛
抹茶控們Are you ready?😏
2016-04-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$72 (Tea)
  • I LOVE GREEN TEA
2016-09-11 845 views
聽阿妹講話呢度嘅綠茶yogurt好大杯又話一個人係食唔曬咁我都想挑戰下原來佢話一個人食唔曬嘅原因係因為好多配料一杯72蚊我已經覺得好過分原來佢貴在 啲配料上面完全唔係我想像中想要嘅嘢yogurt冇綠茶味佢加咗好肥膩嘅綠茶啫喱除咗不知名嘅綠茶味嘅啫哩仲有不知名綠茶味嘅粒粒嘢極度飽肚如果食飽咗千祈唔好食有一個脆卜其實我覺得太甜加埋立立雜雜餅乾碎加桃又有brownie其實我覺得個味唔夾因為我唔會返食亦都好覺得 自己嘥咗錢所以會俾負評
聽阿妹講話呢度嘅綠茶yogurt

其實我覺得個味唔夾

因為我唔會返食亦都好覺得 自己嘥咗錢

所以會俾負評
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2016-09-06 538 views
整體感覺好酸,士多啤梨、芒果。最上面個紅色波係士多啤梨羅勤雪芭,味道係幾特別嘅,不過都係酸。下次佢唔會係首選,呢隻味,試一次就夠。海鹽有機亞麻籽藜麥脆脆棒 $38Seasalt Organic Flaxseed & Quinoa Stick Stick佢呢個系列有幾種味,入面有5條。今次揀呢隻試下,同個名一樣,咸咸哋,好脆口,但無咩特別驚喜。

海鹽有機亞麻籽藜麥脆脆棒 $38

2016-09-06
Dining Offer
Coupon
銅鑼灣美食多大家也知道的,這天來到銅鑼灣吃飯,吃飯之後就來到希慎吃甜品,今次就選擇了好似比較健康的 Yogurt,Smile 這家店我久不久也會來的,我過去都選擇吃芒果的,今次跟妹妹一人點一個,我的就是 Let's smile 2016 而她的就是 Golden Smile 我們幾個人就分享吃了。坦白說 Smile 的 Yogurt 真的不算是很便宜的,當然也沒有很貴的。Yogurt 的味道帶有一點酸,很好入口的,而配料是巧克力,略帶一點苦味,特別是棒棒糖模樣的巧克力。妹妹點的 Golden Smile,這杯 Yogurt 整體都比 Let's smile 2016 酸一些,特別是在中層的 Jelly 更是酸的,不知是否因為我吃到芒果是甜,之後就覺得其他是酸。 我還是吃回我的 Let's smile 2016 好了。

我還是吃回我的 Let's smile 2016 好了。
2016-08-09 643 views
平時喺Smile只會點佢哋嘅yogurt嚟食賣相靚,感覺又幾健康!今年媽咪生日揀咗喺道買蛋糕我哋呢幾年都試咗唔少牌子嘅蛋糕,C_OVA、TONY W_ONG、帝_⋯⋯次次都有不同驚喜今次本身想買S_FT,於是去咗希慎睇,點知俾樓上Smile嘅蛋糕吸引咗,因為真係好靚好靚!呢道有出mini、6"同8"蛋糕,6"蛋糕價由HKD380到HKD410不等。其實有幾款都好想試,不過最後揀咗Rose Garden蛋糕同frozen yogurt冇關係嘅,整體味道都算okay,清清哋,唔花巧;cream有啖啖玫瑰味同撈咗果仁粒,口感新鮮,但係個人都係鐘意剩cream嗰種滑滑口感多啲;蛋糕中間係三層橙香味海棉蛋糕,仲有啲士多啤梨肉𠻹
平時喺Smile只會點佢哋嘅yogurt嚟食

賣相靚,感覺又幾健康!

今年媽咪生日揀咗喺道買蛋糕

Rose  Garden  Chiffon  Cale  (6")
2016-08-07
Celebration
Birthday
2016-07-23 507 views
Smile (yogurt CWB shop)今年夏天好似特別熱咁 成日都好想食消暑野 咁岩行到希慎見到有Smile即刻忍唔住想食返杯今次叫左fruity fruity 不過走芒果 因為近排整親醫生話唔好食d濕熱野住 唔知係唔係走芒後令杯野唔完整左 個味就係一杯好單純既乳酪雪糕 而裡面既各種水果都淡而無味 士多啤梨更加係過份地酸 而個雪葩都係酸既 成杯野似乎變到乳酪同果香味都俾酸味遮蓋晒 突然覺得好似唔太值成$6x一杯 記得第一次食呢間野時係係九龍城食 當時覺得雖然個價都幾貴 但佢既質素都值呢個價 今次食覺得冇咩特別 不過夏天整返杯乳酪雪糕又幾消暑既
Smile (yogurt CWB shop)

2016-07-06 266 views
每次行希慎都不敵smile 既yogurt, 賣相好得之餘仲好好味tim雖然唔平架啦, 但係而家咁熱, 點都要食d凍野啦消下暑未試過綠茶, 今次叫左I LOVE GREENTEA $72有綠茶芝麻脆脆, 好香芝麻味同綠茶好夾, 成個FROYO即刻豐富左, 中間仲有綠茶味麻糬, 好軟熟, 煙韌, 仲有一粒粒脆既朱古力豆, 口感提升左, 下面仲有芒果Yogurt一如已往咁滑, 重奶味, 唔太酸, 脆脆同麻糬幾好食,但係我個人唔係好鐘意佢既綠茶味, 又同芒果唔係太夾,下次我都係叫返其他, 唔好食呢個
雖然唔平架啦, 但係而家咁熱, 點都要食d凍野啦消下暑

下次我都係叫返其他, 唔好食呢個

The limited Hysan Place editon Smile Yogurt is mainly lychee flavoured. The yogurt is constructed with some fresh lychee at the bottom, bursting lychee pearls, maybe some oats, a generous amount of yogurt wiht some syrup, then some honey comb, and dehydrated raspberry on top. Not to forget that a "HYSAN PLACE" biscuit logo is also put on top for you to mix with the yogurt but I personally think that the yogurt itself was already delicious enough to be enjoyed on its own!
2016-07-03
$60 (Last Night Supper)
2016-06-09 252 views
炎熱嘅天氣不得不走進商場內避暑,避得暑緊係要食個甜點降降溫啦哈Cone Cone $50 由於個人Keep Fit階段 不能食太多,所以點了份量比杯裝少嘅Cone Cone.賣相十分討好.有個小甜筒好可愛不過不失嘅乳酪雪糕令我又有驚喜又有失望,驚喜嘅係雪糕裡面有荔枝爆珠,會爆小小汁口感好特別.粉紅色係紅桑莓脆糖,帶點酸,加埋一齊食幾夾,好開胃! 令我失望就係食第一啖個筒都經已淋了 希望會改善。會再來試埋其他款式

CONE CONE
Cone Cone $50