2022-08-07 605 views
cafe好有空間感,睇到介紹先知原來係社企,見到店員都有殘疾人士,食材都採用有機,無激素產品檸檬香草無激素雞扒配茄蓉意粉份量好夠,雞扒應該係焗過,雞皮好脆又唔會油膩,雞肉都保持到嫩滑同肉汁,帶有檸檬同迷迭香香味,茄蓉意粉帶有大量茄肉蓉,蕃茄味可以濃郁啲。跟餐有一小碗素湯,素湯有好多湯料有紅菜頭,腰果,紅蘿蔔,西芹等等,清清哋又可以攝取纖維,仲有時令鮮果鮮奶咖啡拉花好精美好有心機,咖啡+$5可以加大,周末冇lunch set要額外散叫Mocha 朱古力粉味好濃,如果唔加糖會有少少苦,配搭咖啡唔錯

檸檬香草無激素雞扒配茄蓉意粉

2022-08-06
Lunch
2022-07-03 582 views
環境柔和舒適,食物水準很高,咖啡好飲,味道唔會好重,all day breakfast 食材豐富和牛肋十穀飯牛好軟滑入味,服務態度良好,值得再試,有cake和蛋糕可選擇
這家是新生精神康復會旗下的餐廳,為復康人士及弱勢社群提供工作機會除了so330, inno330和 cafe330都是他們經營的~他們還有舉辦身心靈工作坊和共融咖啡師課程~★自助下單★掃二維碼 QR code下單❈午巿套餐❈{主菜}☞ 香草檸檬烤雞扒配十穀飯 Grilled Chicken Thigh w/ herbs and lemon w/mixed grains rice HK$98 | 評分:7.5/10皮炸得好香脆,有焦香味,雞肉也很嫩醬汁蕃茄醬為基礎,酸酸的還有些許的辣,散發出微微的香草味和檸檬清香,跟雞肉一起吃很惹味配上穀米飯,很健康 {是日餐湯}☞ 雜菜湯 Vegetable Soup | 評分:6/10中規中矩,不會很油{水果}☞ 哈蜜瓜兩小塊 {飲品} (追加:跟餐半價)☞ (熱)有機可可咖啡 Organic Mocha +HK$20 | 評分:8/10好可愛的拉花聽店員說是咖啡師養的寶貝狗狗🐶味道香濃,微苦不酸~咖啡可以要求用燕麥奶來沖泡,甜度也可以自選 {甜品}

他們還有舉辦身心靈工作坊和共融咖啡師課程
~

★自助下單★
掃二維碼 QR code下單

❈午巿套餐❈
{主菜}

皮炸得好香脆,有焦香味,雞肉也很嫩

配上穀米飯,很健康

{是日餐湯}

中規中矩,不會很油

{水果}
☞ 哈蜜瓜

兩小塊

{飲品} (追加:跟餐半價)

(熱)有機可可咖啡 Organic Mocha

好可愛的拉花
聽店員說是咖啡師養的寶貝狗狗🐶味道香濃,微苦不酸~
咖啡可以要求用燕麥奶來沖泡,甜度也可以自選

{甜品} (追加有優惠)
☞ 巴斯克焦香抹茶芝士蛋糕 Basque Burnt Matcha Cheese Cake +HK$20 (原價:HK$38) | 評分:8.5/10

口感有點像慕斯,味道不錯,甜甜的帶有抹茶的苦和甘
蛋糕小小的,跟餐追加剛剛好

❈單點 (散叫)❈
☞ 煙三文魚 (鮪魚)香草多士配牛油果醬 Smoked Salmon Focaccia Toast HK$58 | 評分:8/10

朋友點選的,味道也不錯,就是平時吃到的味道,只是這裡的沒有加檸檬汁
不過她覺得沙拉菜有點苦,然後我說好像我吃過的羅莎紅一般都是微苦的🤔

☞ 意式奶凍配有機抹茶 Panna Cotta w/ Organic Matcha HK$58 | 評分:9/10

一看就知道很滑溜滑溜啦

本來糾結要咖啡味還是抹茶味,但又想因為已經有喝的咖啡,還是選抹茶好了~
幸好沒讓我失望,抹茶味很香濃,抹茶的微苦和奶凍的甜取得了平衡,口感也很細滑
,很喜歡 (只是大家如果去點要這的話可要記得提醒店員後上噢~我們沒那麼聰明,結果這奶凍是第一上盆呢

★温馨提示★
5月份結賬滿HK$200的客人,餐廳會送香蕉合桃蛋糕

香蕉合桃蛋糕

回到家後才試試蛋糕,甜度剛好,有香蕉味,還有合桃粒來增添口感,還不

📢沒有服務費😇

❈總括❈
環境寬敞舒適
食物的賣相、口感和味道都不錯
服務周到,職員有耐性有禮貌

良心社企,值得表
Lunch
(熱)有機可可咖啡 Organic Mocha
  • (熱)有機可可咖啡OrganicMocha
  • 香草檸檬烤雞扒配十穀飯GrilledChickenThighw/herbsandlemonw/mixedgrainsrice
  • 巴斯克焦香抹茶芝士蛋糕BasqueBurntMatchaCheeseCake
  • 煙三文魚(鮪魚)香草多士配牛油果醬SmokedSalmonFocacciaToast
  • 意式奶凍配有機抹茶PannaCottaw/OrganicMatcha
2022-01-24 1357 views
在這個生活節奏急速的城市,很多人都會匆忙解決三餐。你有多久沒有好好靜下來吃一頓飯,仔細咀嚼每一口呢?在灣仔玩具街 (太原街)排檔背後的行人道,有一間由新生精神康復會所營運的社企café——SO330,推廣靜觀飲食概念,讓客人在短暫的用膳時間放下腳步,享受慢活滋味。SO330不只是一間咖啡店,為康復者提供訓練及就業機會,同時是共融咖啡學院和身心靈健康工作坊。原來SO330的命名很有意思!「SO」代表社會企業 (Social Enterprise),而「330」有「身心靈」健康的意思。或許你會好奇,怎樣的食物可以帶來「身心靈」的體驗?餐廳從食材方面著手,推廣低碳飲食和素食。每天嚴選有機食材,堅持不添加味精,減少調味或以天然調味,有助令人保持心情愉快。SO330裝潢走清新自然的風格,擺放了不少綠植,提供一個療癒寧靜的用餐環境。餐廳更設有「一席 Solo Dining」的座位,就算一人用餐都可以有個私人空間。SO330的午餐菜單選擇不多,有4個lunch set,定價在$100以內,包括餐湯及水果,營養均衡之餘又性價比高!♢ 🍱有機豆腐定食 $88食養生活講求「不時不食」,餐廳以本地時令有機食

♢ 🍱有機豆腐定食 $88
食養生活講求「不時不食」,餐廳以本地時令有機食材入饌,會根據當月的當造食物更新菜單。這個定食非常豐富,包含照燒有機豆腐﹑胡麻醬海帶芽﹑青瓜漬物﹑十殼飯,配有蕃茄蘿蔔湯及青提子。有機豆腐的表面煎至金黃色,內裡嫩滑,豆味濃郁,再醮醮餐廳特調的照燒汁,微甜的味道十分可口!平時五殼飯見得多,很少餐廳有提供十殼飯。這碗飯帶有黑糯米、紅糯米、薏仁、芡實、蓮子等等,足料又含豐富營養,有嚼口感。雖然這個定食沒有肉類和太多蔬菜,但是食完很有飽肚感!

♢ 🍰巴斯克芝士蛋糕 (小山園抺茶味) $38
蛋糕味道不錯,芝士香氣十足,質感幼滑,滲出淡淡的抺茶味。略嫌蛋糕表面不是烤得太焦,有點不夠burnt。

SO330的食物質素很不錯,無論是店舖理念﹑環境﹑食物都很有特色,看得出是間用心經營的社企,很值得我們去支持!我個人十分欣賞SO330推行健康飲食和慢活的概念,讓客人透過感恩慢嚼,從食物中療癒自己,亦喚醒大家需要重視自己的心靈健康。
$130 (Lunch)
2022-01-22 751 views
行灣仔玩具街,轉下轉下便來到呢度,看一看很有意思,一定要入去坐一坐喝一杯咖啡先。一進門,店員便有禮地打招呼,我周圍望,發現原來只有我這個人客,咁我就仔細搵吓邊一個位啱錯啦,店員給我一個餐牌,我揀完之後諗住過去cashier度落單, 點知店員有禮貌地走過來話可以幫我落單, 我都不用打攪佢,我說不如一齊直接行去櫃檯俾錢, 全程的親切態度令到我十分之舒服。我點了有機峰蜜黑咖啡,真的好飲,由於之前食得太飽,我都冇點甜品,下次我一定會再來。

2022-01-16 565 views
灣仔呢間由新生精神康復會開設嘅社企Cafe,協助復元人士重新投入社會。餐廳環境、食物、服務等,以身心靈為主題和注重均衡飲食。茄蓉煙三文魚有機意粉將煙三文魚捲成一朵玫瑰花,十分精緻,茄蓉酸酸甜甜很開胃,雜菌再多d就更好,Set Lunch配是日水果及餐湯煙三文魚香草多士多士搽滿滿滿牛油果醬,混合淡淡香草味道,十分清新。

茄蓉煙三文魚有機意粉

煙三文魚香草多士
多士搽滿滿滿牛油果醬,混合淡淡香草味道,十分清新。
2021-12-21 624 views
呢間餐廳係社企餐廳,仲竟然有提供素食all day breakfast, 真係驚喜!趁住聖誕假期,就去食個lunch支持下,個lunch同杯咖啡真係應景到不得了,鹿仔個杯係Moca coffee, 聖誕老人個杯係Ginger Latte, 店內仲有聖誕樹裝飾添,非常配襯,真係吾捨得飲呀!呢段時間有個心意卡郵筒提供,應該可以寫信比聖誕老人話佢知你想係餐廳食d乜啦!甘我就希望聖誕老人話佢地知d咖啡拉花好靚,如果可以提供多d素食餐就更加好lol!
2021-12-21
  • Moca
  • Vegetarian all day breakfast
2021-11-24 734 views
-🦄SO330 @so330___-有機時蔬定食 Hkd98Rating🌕🌕🌕🌑🌑-呢排自己都留意多咗啲社企餐廳今次嚟到灣仔嘅 @so330___ 慢活一下@so330___ 其實開咗大約1-2個月 唔係好耐以三合一嘅概念推廣身心靈健康 療癒身心佢哋係隸屬於新生精神康復會 唔知大家有無聽過呢-三合一包括 健康咖啡店 身心靈空間 共融咖啡師學院詳情我就唔多講了 大家可以去佢哋嘅網頁查詢一吓-一踏入 @so330___ 其實心境都會得以平靜落嚟餐廳入面有好多綠色植物 仲有提供一人空間座位環境舒服寧靜 小清新 一人座位啱哂我呢啲獨食家-而我係因為佢哋嘅定食而到訪 真係十分之吸引本來我收藏咗佢哋嘅茄子定食 因為我係茄子愛好者可惜佢哋前排已經轉換咗餐牌 餐牌係定期轉換嘅我都事先問過店員 餐牌係大約2-3星期轉一次根據當時當造嘅蔬菜而定 不時不食實屬養生之道今期嘅季節時蔬係薑黃椰菜花 同樣地都係咁吸引店員送餐來嘅時候都建議由冷盤開始進食好多時候 大家食一汁三菜定食 都會感到迷惘可能唔知道 應該由邊一碟開始食起 選擇困難其實 飲食應該由較清淡嘅開始 如水果或蔬菜咁樣可以打開味蕾 然後就因應自己喜好選
🦄SO330 @so330___

@so330___ 位於灣仔街市附近 要細心觀察先會發現
唔係嘅話 好容易因為繁忙嘅腳步而錯過咗佢哋架😜
2021-11-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$98 (Lunch)
2021-11-14 531 views
係尋找新餐廳時,發現灣仔多一間社企,一定要支持。餐廳不設訂位,嚟到排隊好彩都快,一人坐自閉位都可以。用手機落單幾方便。初頭以為湯係紫薯湯,原來係紅菜頭,非常之清。主菜叫左雞扒意粉,雞扒味道唔錯但細件,好彩茄蓉意粉夠多,甜品是西瓜,另加錢要咗薑汁咖啡,有水準。
紅菜頭湯
雞扒意粉
薑汁咖啡
$120 (Lunch)
2021-10-21 597 views
Lunch break想揾個地方休息下,無意中發現呢間cafe門面好靚,入黎試下。空間感好大好舒服。設有自閉位,好貼心😊all day breakfast 每樣野都有啲,個飽配cream cheese 好鬆軟好好味,沙律嘅汁都好香。唯一不足係飲品唔夠熱。以後會常來👍
2021-10-21 427 views
已光顧數次,咖啡、早餐味道是同類cafe的中等偏上。又新開不到一年,環境裝修乾淨舒服,又夠大,是可以讓你舒服久坐的cafe。然且,它是社企,經過又想吃早餐的話,都會更願意光顧。
全日早餐
2021-10-21
Breakfast
全日早餐
2021-10-18 338 views
喺條雜亂嘅太原街有呢間咁cosy 嘅餐廳,粉色系門面加入面係淺色系,感覺好似繁市中一個休息地,可以放鬆一下。好先進,係用手機QR code 自己落單。叫咗個午餐茄茸雜菌煙三文魚有機意粉,餐已經包湯同水果,加飲品半價。成個set 好有誠意,賣相攞分。個湯係素菜湯,清清地同埋夠熱,西瓜就一般唔係太甜,但都夠juicy。主菜意粉都好食,足料,有煙三文魚、菇、蕃茄、沙律菜。我有加到薑黃豆奶,主要係因為健康,同埋佢應該係用原味無糖豆奶所以係唔甜。
2021-10-16
$94.5 (Lunch)
2021-10-18 264 views
I came here to try the five-grain rice and had high expectations. However, they ran out of it and just gave me plain rice without asking me. When I asked the waitress, she simply stated that they ran out of five grain rice. I am very disappointed with the service since I would not have ordered that dish if not for the rice. I ordered tumeric soy milk which has a nice presentation. The food quality is similar to its name: so-so. The restaurant is a social enterprise. It has nice decor and atmosph
I ordered tumeric soy milk which has a nice presentation. The food quality is similar to its name: so-so. The restaurant is a social enterprise. It has nice decor and atmosphere compared to nearby restaurants, but apart from that, I find it difficult to point out any particular outstanding qualities.
2021-10-10 300 views
係灣仔要搵間坐得舒服既cafe,真係唔易,仲要係星期日,就更加難。依間so 330明顯係新開,明顯唔係大街,所以未需要排隊就有得食,最好既安排,係佢有自閉位,即一個人食。講到輕食,佢個牛油果醬多士就啱啱好,食完再加杯咖啡,咁就飽晒。味道同咖啡既水準都係正常水平,不過新開黎講,算係咁
2021-10-03 368 views
我們於2/10(六)約中午時分都達餐廳,餐廳人流不多,環境清幽恬靜,樓底很高。職員給了我們一張QR code说可以在網上付款。我們叫了一個lunch set: 茄茸雜菌煙三文魚有機意粉,另外叫了豆腐芝士餅及抹茶鬆餅。❶茄茸雜菌煙三文魚有機意粉($78):set lunch配是日水果🍉及一碗羅宋湯,而意粉🍝的茄茸很多,相反雜菌較少,而煙三文魚也有數塊,略嫌不夠熱。❷豆腐芝士餅($38):可能是豆腐沒有什麼味道,但蛋糕很滑。❸抹茶鬆餅($18):沒有特別濃郁的抹茶味,也不是太鬆軟,不過不失。PS餐廳也是有洗手間🚻提供,侍應服務🆗
職員給了我們一張QR code说可以在網上付款。
PS餐廳也是有洗手間🚻提供,侍應服務🆗
茄茸雜菌煙三文魚有機意粉
豆腐芝士餅
抹茶鬆餅
2021-10-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$67 (Lunch)