2024-10-25 166 views
前幾日經過灣仔一條人來人往嘅小巷有一個超靚嘅Cafe發現原來係社企Cafe好似鬧市中嘅綠洲咁 環境超舒服裏面為傷健同復康人士提供就業機會食物味道都唔錯👍🏻仲有手沖咖啡-沙律菜新鮮夠爽脆 而且煙三文魚食落都幾肥美 油脂分明 最驚喜都係手沖咖啡☕️有淡淡的果香 口感清爽
好似鬧市中嘅綠洲咁 環境超舒服
裏面為傷健同復康人士提供就業機會
食物味道都唔錯👍🏻仲有手沖咖啡
大隱隱於市。隱藏在灣仔街市/太原街,就算路過都不一定留意到。走進去則豁然開朗,超高樓底,簡約明亮。so 330 是一家社企的餐廳,聲稱目標是幫助弱勢社群。平日這裡午餐是爆滿的。我在周六去,有座位。我選了韓式壽司套餐 $98,冇加一,不包飲品。飲品散叫。平日的跟餐飲品半价,周末則正價。我這個餐是全素的。我吃素没問题,現在外出用饍很多肉也不理想,寧願吃素,並不是宗教原因。湯是紅菜頭湯,足料,有很多素菜。前菜有二: 芝麻酱拌菠菜與凉拌木耳豆芽,都不錯。完全不是西餐,屬中式口味多些。韓式紫菜卷,內有青瓜红蘿白菠菜等。味道大路,不過不失。總結來説,這家餐廳價錢中等,食物也 OK,環境很好,位置方便,是不錯的。這裡的早餐有包飲品,似乎不錯,有機要再來試試。

so 330 是一家社企的餐廳,聲稱目標是幫助弱勢社群。

這裡的早餐有包飲品,似乎不錯,有機要再來試試。
2024-09-14
$100 (Lunch)
2024-03-27 1704 views
難得喺office一班同事落街食,去咗社企so330,難得有位,大家都明,唔好要求太高,但坐得幾舒服😌。QR code落單,我叫咗紅酒🍷燉牛面頰十穀飯($108)加鮮奶咖啡☕️($17),飯🍚、湯🥣、咖啡☕️同西瓜🍉唔錯👍🏻,牛汁太酸,唔洗加一正👍🏻
2024-03-27
$120 (Lunch)
午餐(紅酒🍷燉牛面頰十穀飯+latte)
鮮奶咖啡
紅酒汁牛頰肉十穀飯
  • 西瓜
  • Latte
  • 十穀飯
2023-11-09 2135 views
今日送完阿仔反學路經啲間鋪之前一路都想試,但因為太早未開今日遲左反學,反而撞正時間來試下早餐都有好多選擇而我選擇左一個為一天帶來醒神開始既早餐🔆dayday330全日早餐賣相非常之靚!有煙三文魚、太陽蛋2隻、炒雜菇、意式香草包配忌廉芝士 同 香醋汁田園沙律!食材非常豐富,雞蛋係日本蛋,所以製作成太陽蛋,蛋汁濃郁,煙三文魚新鮮,炒雜菇啲菇夠軟滑,黑椒味配搭得岩岩好!意式香草包係鋪頭現場焗,包邊脆口內裏軟熟! 🔆餐飲配:有機伯爵茶味道比一般茶濃小小同香啲,質素不錯!在此忙裏偷閑,休息一下,叉下電真係不錯!
今日送完阿仔反學
路經啲間鋪
之前一路都想試,但因為太早未開
今日遲左反學,反而撞正時間來試下

早餐都有好多選擇
而我選擇左一個為一天帶來醒神開始既早餐

🔆dayday330全日早餐

賣相非常之靚!

意式香草包係鋪頭現場焗,包邊脆口內裏軟熟!

🔆餐飲配:有機伯爵茶

味道比一般茶濃小小同香啲,質素不錯!

在此忙裏偷閑,休息一下,叉下電
真係不錯!
2023-07-28 2075 views
呢間係一間新生精神康復會開設嘅社企Cafe,佢協助復元人士重新投入社會,希望大家比多D包容同支持呢間餐廳既職員。午餐set 有5項選擇, 有輕食沙律、又有素食選擇。午市套餐包括湯及水果。飲品及甜品需要另加。我揀左煙三文魚意粉,多加一個有氣熱情果綠茶,套餐加飲品有半價優惠。食物質素唔錯,味道方面會較清淡。食完冇甘大負擔嘛。餐廳環境都簡約舒適,唔使話食完即刻要起身走人, 壓力冇甘大。推薦比附近上班族,忙裡偷閒輕輕鬆鬆嘆返個午餐。
$110 (Lunch)
2023-07-15 1740 views
成日出街食好西,肥咗勁多。今日放lunch想食清淡啲,俾我揾到灣仔so330輕食 cafe,自此成為我嘅午餐top pick。So330諧音「身心靈」,由新生精神復康會經營。新生會致力服務精病康復者,330系列仲有cafe330,inno330,共融咖啡學院等,助他們融入社會,自力更新。俾錢食好西同時支持弱勢社群,係我喜歡呢間餐廳嘅原因。環境簡約風,打卡都幾靚😝▫️素肉燥茄子定食 $98茄子份量夠多夠大,調味清淡,相對健康,中意健康嘅你一定喜歡。十穀飯營養價值高,比普通白飯糖份低,仲有更高飽肚感,食完返office一啲都唔眼瞓!瘦身食必選😄▫️和橙骨定食 $128手工和橙醬煮一字骨、青瓜漬物、黑醋涼拌有機菜、十穀飯選用有機肥料栽種的和橙烹調而成,天然滋味。第二日又黎食,因為真係冇乜「脂肪負擔」!輕食好care-free~一字骨起碼有7、8舊,估唔到咁多!和橙醬酸酸甜甜,清新開胃。鴻喜菇爽口,前菜蕃茄仔好惹味。

俾錢食好西同時支持弱勢社群,係我喜歡呢間餐廳嘅原因。

環境簡約風,打卡都幾靚😝

▫️素肉燥茄子定食 $98

▫️和橙骨定食 $128
手工和橙醬煮一字骨、青瓜漬物、黑醋涼拌有機菜、十穀飯
選用有機肥料栽種的和橙烹調而成,天然滋味。

2023-07-14
$110 (Lunch)
  • 素肉燥茄子定食 $98
2023-06-17 1443 views
🧡 so330📍 灣仔太原街38號太源閣地下A-C號舖------------------------------1️⃣ 有機洛神花醬煮陳醋香骨定食 $118推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻一字骨搭配了洛神花醬及陳醋 有淡淡的洛神花香味 酸酸甜甜 開胃 肉質軟淋淋 一咬就開 不錯🥰十穀飯 用了十種穀物去煮飯 很香穀物味 健康 適合養生人士💕紅菜頭湯 清甜 足料 有紅菜頭 紅蘿蔔 西芹腰果😋還配了青瓜漬物 黑藻涼拌有機小蕃茄 新鮮水果(西瓜) 😍2️⃣ 檸檬香草烤無激素雞扒 $118推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻無激素雞扒很大塊 厚身 煎得剛好 嫩滑多汁 還有香草味及檸檬味 味道有層次 美味😋蕃茄意大利粉煮得剛剛好 麪身軟硬適中 蕃茄汁用新鮮蕃茄做的 還有蕃茄肉及蘑菇🤩蕃茄味濃郁 調味剛好 不會過甜過酸 好食😍 湯和配菜與上述一樣 3️⃣ 薄脆焦糖泡沫咖啡 (跟餐+$24)推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻口感豐富😍4️⃣ 菊花杞子有機蜂蜜 (跟餐+$17.5)推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻有菊花的香氣 亦有杞子味 加入了有機蜂蜜 潤喉 甜度適中 不錯🤩------------------------------餐廳由新生精神康
🧡 so330
📍 灣仔太原街38號太源閣地下A-C號舖
1️⃣ 有機洛神花醬煮陳醋香骨定食 $118

紅菜頭湯 清甜 足料 有紅菜頭 紅蘿蔔 西芹腰果😋

還配了青瓜漬物 黑藻涼拌有機小蕃茄 新鮮水果(西瓜) 😍

2️⃣ 檸檬香草烤無激素雞扒 $118
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

3️⃣ 薄脆焦糖泡沫咖啡 (跟餐+$24)
口感豐富😍

4️⃣ 菊花杞子有機蜂蜜 (跟餐+$17.5)
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻
餐廳由新生精神康復會經營的社企 值得支持🥰餐廳環境舒適 午餐套餐分量十足 一定夠飽🩷套餐包羅萬有 食材很健康 全是有機的 沒有味精 有家的味道 可以做到均衡飲食☺️

總評
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-06-01 1126 views
去開灣仔順便去玩具街行吓,發現原來有間好唔起眼嘅 cafe喺啲排檔後面,決定入去試吓。餐廳個樓底都幾高,裝潢以白色木系為主,連天花板個風扇都係木造,成個感覺令人舒服~ 🍊 和橙骨定食 個餐好豐富! 有紅菜頭湯、青瓜漬物、黑藻涼拌有機菜、和橙骨、十穀飯同生果。細細碗紅菜頭湯有晒紅蘿蔔、西芹、紅菜頭、腰果,足料清甜好味。其實我唔知咩係和橙,店員話係一隻有機橙嚟,佢地將和橙整成果醬,再入饌,成個過程聽落都幾繁複。和橙骨分量好多,大大嚿7件,味道酸酸甜甜,好開胃,係有幾嚿肉質鞋左少少。整體嚟講好飽腹,食到食物原味道,值得一試~😋蘋果紅菜頭汁 (跟餐半價 原價$33)跟餐半價揀左枝蘋果紅菜頭汁,蘋果同紅菜頭都抗氧化,味道酸酸甜甜,健康得嚟好啱夏天解渴飲。食食吓發現原來呢間係新生會社企嚟,周圍有啲關於身心健康嘅書同宣傳單張。社企原來都可以咁高質,真心難得,會繼續支持!👍👍

🍊 和橙骨定食

和橙骨定食

蘋果紅菜頭汁 (跟餐半價 原價$33)
2023-04-01 1562 views
二訪這間標榜身心靈主題的咖啡店,座落於灣仔露天街市旁,因為被其他店舖遮蓋住,這所咖啡店是完全不起眼的。餐廳衞生環境一般,感覺今天到來更差,時不時有蚊滋仔飛過。員工總會在有客人的時候拖地,說實在確實太奇怪,雖然店中人客稀少,但又不是有客人倒瀉東西於地上,不停地在我們的腳下拖地就太阻礙客人了。說回食物質素,甫坐下已經有店員告知只剩下蛋糕和飲品,廚房的食材已經暫停。好,不要緊,但當時只是4點,有點奇怪所有東西也賣完,還是沒有足夠食材給予顧客呢。嗌了一杯熱蜂蜜,但完全沒有蜂蜜味,伏芝麻海棉蛋糕,整體一般,質地淋身,但芝麻和海棉同樣沐身就口感欠奉。幸好,最後這個巴斯克綠茶芝士蛋糕還不錯,很和濃的綠茶味,芝士亦很厚實,屬於中上的水平。總體而言,這間餐廳就不會再去了。

杞子菊花蜂蜜

嗌了一杯熱蜂蜜,但完全沒有蜂蜜味,伏

芝麻海棉夾心蛋糕

巴斯克抹茶芝士蛋糕

總體而言,這間餐廳就不會再去了。
巴斯克抹茶芝士蛋糕
2023-02-19 1362 views
好耐之前食過下午茶,今次食早餐。呢間係新生精神康復會經營嘅社企 ,330是「身」「心」「靈」嘅意思。約咗朋友返工前早餐聚一聚,可以坐得耐又傾到計,就試吓呢間。八點到佢哋剛開門,朋友揀咗有機薑黃厚多士配jam,我揀咗三色意大利香草包,QR code 手機點餐。我冇問朋友好唔好食,見佢個多士真係好黃!我個意大利香草包味道清新,三色係 avocado paste/tuna mayo/egg mayonnaise,絕對飽肚又健康!其實我要 black coffee,唔知係店員攪錯定朋友落單揀錯,我冇深究因為我樂意照飲唔會浪費,而且店員好有心機拉花!希望下次早返工可以試吓佢其他早餐。
三包香草包早餐
Type of Meal
Breakfast
三包香草包早餐
2022-12-21 1422 views
上兩星期食過全素沙律, 好食, 今日同埋同事再來吃, 1229 order全素沙律餐及午餐, 5分鐘後午餐到。1240叫女服務員快點出餐, 佢話吹咗廚房, 1259同事巳吃完, 我再吹多次女服務員, 佢冇乜禮貌答廚房忙要造四十幾個外賣, 跟住行開冇回應及冇再吹厨房, 我即走。臨走見門口用cordon tape封住, 寫住1330先可再入內, 做唔切。不知所謂, 做唔切唔好做堂食囉, 服務態度差, 好食有乜用。不會再來!
話說🐻係一隻社福🐻,個次同同事去灣仔上堂,咁岩遇到尼間社企cafe,一定要試下啦 😀 環境超級舒服,原來係一間結合健康咖啡店、身心靈空間、共融咖啡師學院三合一的新概念cafe,推廣關愛共融及身心靈健康 💖 ⁡🐻の試食‼️✨dayday330 全日早餐 $108✨紫薯有機豆奶 $36⁡今次🐻食既all day夠曬靚,滿滿又有心思既擺盤,真係心情都開心番曬 😆 最有驚喜會係兩塊薑黃色多士,配上牛油忌廉好開胃 🧈 紫薯有機豆奶反而豆味好出,感覺都健康啲 🥛 另外見到同事試既牛肋條十穀飯、檸檬香草烤無激素雞扒、有機豆腐定食都好正 🍱🐮🐔 每杯既咖啡同可可拉花都唔一樣啊 😀 希望大家都要多多支持✨

🐻の試食‼️
✨dayday330 全日早餐 $108
✨紫薯有機豆奶 $36

性價比:8.5/10~品牌介紹~呢間社企餐廳由新生會營運,致力提供低碳飲食、素食選擇、有機食物既comfort food。有機蔬菜自家種植,不用味精,亦盡量減少調味。👉🏻 #有機洛神花醬煮陳醋香骨定食 ($108)~好味指數:😍😍😍😍✅大約有八件陳醋骨🍖咬落去啖啖肉,肉質軟冧,醬汁適中唔鹹。✅洛神花醬有種自然花香🌷整體配搭新鮮。✅附送既係十穀飯🍚係真材實料嘅穀物,仲另外加入咗少量豆,呢碗飯煮出嚟好有飯香,可以算係近年食過最好食既穀飯。✅定食包括餐湯、海帶、青瓜絲🥒及西瓜粒🍉,成件事好似日式均衡飲食咁。👉🏻 #紅酒牛肋條 配十穀飯 ($88)~好味指數:😍😍🙂✅都係足料既❎但味道比較普通,感覺似係羅宋湯嘅湯料多啲🤣環境來講真係幾舒服嘅,裝修係木色日系風格。而且午市套餐可以用平啲嘅價錢加甜品,我今次試咗:👉🏻 #巴斯克芝士蛋糕(小山圓抹茶味) Basque burnt cheesecake (+$20) ~好味指數:😍😍😍😍✅外表幾似樣,有少少似係焦燶感覺✅味道係濃郁既小山圓抹茶味,呢隻牌子抹茶粉出名貴,所以+$20就有得食,抵呀。✅不過食落以為係日本輕芝士蛋糕,完全唔係厚身嗰款,所以呢樣
性價比:8.5/10

~品牌介紹~

👉🏻 #有機洛神花醬煮陳醋香骨定食 ($108)~
好味指數:😍😍😍😍
✅大約有八件陳醋骨🍖咬落去啖啖肉,肉質軟冧,醬汁適中唔鹹。
✅洛神花醬有種自然花香🌷整體配搭新鮮。
有機洛神花醬煮陳醋香骨定食

👉🏻 #紅酒牛肋條 配十穀飯 ($88)~
好味指數:😍😍🙂
✅都係足料既
❎但味道比較普通,感覺似係羅宋湯嘅湯料多啲🤣
紅酒牛肋條配十穀飯

好味指數:😍😍😍😍
✅外表幾似樣,有少少似係焦燶感覺
✅不過食落以為係日本輕芝士蛋糕,完全唔係厚身嗰款,所以呢樣要調整下期望。

👉🏻 #有機豆腐芝士餅 Tofu cheesecake (+$20)
好味指數:😍😍😍😍
✅呢款一向係330王牌甜品,食完較濃味既正餐最適合就係搭配輕盈口感既甜品
✅ 豆腐味都算幾濃,芝士餅係比日式芝士蛋糕更加 light 既口感,所以單單食完呢件係唔飽既🤣
有機豆腐芝士餅
2022-08-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$128 (Lunch)
有機豆腐芝士餅
  • 洛神花醬煮陳醋香骨
  • 巴斯克芝士蛋糕
2022-09-07 880 views
哩間cafe一直都bookmark咗想去不過未有閒情探路今日路過太原街本想快食頹麵lunch但人很多隨便向前行原來cafe就在不遠處😍試咗藜麥沙律配麵包感覺份量唔係好夠但午餐有跟紅菜頭湯及西瓜都是喜愛的食材味道也不錯社企都能交出好貨式值得支持如果店內的植物能換上真的綠葉感覺會更加自然清新
哩間cafe一直都bookmark咗想去
值得支持

如果店內的植物能換上真的綠葉
感覺會更加自然清新
2022-08-31 690 views
職員有禮貌,無激素雞扒配有機意粉,意粉份量係正常雙倍。足料紅菜頭菜湯,最感動係湯有落腰果煲,其實可有可無,但係屬於較貴嘅食材,唔係一般餐廳整菜湯會用,可見有心思同願意落本。一百蚊突少少非常物有所值。
無激素雞扒配有機意粉
2022-08-21