2022-04-26 163 views
SOL CommitteeClassic tiramisuCoconut cold brew價錢💲: $68/ $58 好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.5/5環境🗾: 4.4/5性價比🥢: 3.5/5回頭率😚: 3.7/5-好多去馬灣的朋友都會去呢間cafe,因為環境大,有室內室外位置,又係pet-friendly,仲好近碼頭同巴士站,啱晒一落船/車,或者走之前去呢間都試下。餐廳主打輕食,所以食件cake飲杯野就最啱😌-✅Classic tiramisu. 呢個望落會好開心,食落都唔差。大舊的,適合2人share😬 mascarpone cheese比較甜膩,不過夠滑😆手指餅浸到好濕,成舊tiramisu好滑好濕潤唔乾👍🏻 咖啡>酒味,呢個比例我都覺得唔錯,起碼食到小小酒的感覺!同埋大量可可粉令到件事好朱古力,好味~-✅✅Coconut cold brew. 係估唔到的清新!甘醇濃郁的cold brew微苦帶甘,唔酸,係我中意的類型😌 咖啡同椰子水各佔一半,清新清甜的🥥水中和咖啡的苦😍 飲落好似清泉咁!呢個比例剛剛好。-叫的2件都唔錯,唔伏,下次去馬灣一定會再去,想試下佢地的
SOL Committee
Classic tiramisu
Coconut cold brew
價錢💲: $68/ $58
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 3.5/5
環境🗾: 4.4/5
性價比🥢: 3.5/5
回頭率😚: 3.7/5
好味~

叫的2件都唔錯,唔伏,下次去馬灣一定會再去,想試下佢地的意粉。坐outdoor真係好舒服!望著青馬大橋的景無得頂😗

🌴假日就是要去海邊走走🌊🤍 夏日的晌午總是充滿睡意,復活節四日連假也如是!想起因為這個疫情,我實在太太太太久沒有見過우린친구😝,所以還是精心打扮出門,和友人去享受一個海邊溫暖的夏日!🌞🌞🌞 我們趁著假期第一天就來到了馬灣的太陽系委員會!🏝🐚⛱ 坐在落地玻璃窗旁的座位,不但可以吸收陽光之餘,還能把整個青馬大橋的橋景盡收眼簾。🌁今次要介紹的是:▫️花雕蟹意粉 $138▫️明太子意粉 $128
💖花雕蟹意粉第一次吃用花雕酒調味的西式意粉!🤣🤣🤣 這個中西合璧的配搭,感覺也太新奇了吧!🤪 原本友人說聽起來怪怪的,不如還是點其他好了。但我抱著一種好奇、想要試伏的心態,心裡暗忖:為了廣大的忠實讀者,上刀山、下火海也在所難免,一於點來嘗嘗看吧!🤔(純粹設計對白~ 現實的內心對白哪裡會這樣誇張呢!哈哈哈哈)我覺得花雕和蟹肉兩者比我想像之中夾。我本身蠻喜歡花雕做的菜式,例如醉雞醉鮑魚等等(很久以前有介紹過另一家尖沙咀餐廳「煲底」,那裡我有吃過幾款醉菜式,花雕酒一絕!)這裡用上的花雕酒十分濃郁,香氣遠遠已經撲鼻,配上一大堆蟹肉,酒香很能帶出那種蟹肉鮮美的味道。🦀️ 味道不算主流,女生可能會怕吃完會有蟹肉的海鮮腥
今次要介紹的是:
▫️花雕蟹意粉 $138
▫️明太子意粉 $128

💖花雕蟹意粉
我覺得花雕和蟹肉兩者比我想像之中夾。我本身蠻喜歡花雕做的菜式,例如醉雞醉鮑魚等等(很久以前有介紹過另一家尖沙咀餐廳「煲底」,那裡我有吃過幾款醉菜式,花雕酒一絕!)這裡用上的花雕酒十分濃郁,香氣遠遠已經撲鼻,配上一大堆蟹肉,酒香很能帶出那種蟹肉鮮美的味道。🦀️ 味道不算主流,女生可能會怕吃完會有蟹肉的海鮮腥味殘留在嘴中。我認為畢竟是招牌意粉,也是cafe心機之作,值得一試!👻
💖明太子意粉
和風style的明太子意粉味道甜甜的,明太子醬汁幼滑香濃,上面加了紫菜點綴,賣相超棒!😍 重點是 這裡的店家非常佛心,一碟給了6片大大塊的帶子,口感彈牙,吃下去新鮮甜美,我和友人都超喜歡!🤍

最後不得不說 這家cafe很適合打卡📸,幾個位置都看到有女生互相幫對方拍美美的照片(我和友人都有拍幾張留個念🥰~)
而且它還是一家寵物友善的餐廳,所以我們還看到很多可愛小狗狗🐶🐶,瞬間直讓我的心融化掉! 💗 能夠近距離摸狗狗真的超興奮!!!😍😍😍

太陽系委員會 (馬灣)
馬灣珀麗路8號珀麗灣臨海廣場2樓1A號舖

黎到馬灣 天氣咁熱 當然想搵間Cafe坐低chill下 上網見到有人介紹呢間 個景好似幾靚 見到入面有位就決定入去因為未食lunch所以嗌咗好多嘢食 明太子帶子意粉 質素正常 份量同一般Cafe一樣都係比較少因為想食啲肉所以叫咗份雞鎚 雖然睇落好似揸得好犀利 但食落又唔覺得特別熱氣或者硬 另外嗰張好驚喜 同雞鎚好夾 值得一試之後仲嗌咗一份煙三文魚酸種包 個人就覺得麻麻 個包比較硬 用刀麵好難切 整體份量好少 性價比好低之後嗌咗一杯焙茶Lattle同埋焙茶紅豆冰Latte唔會太濃或者太淡 但有個問題就係擺得耐左啲焙茶粉沉澱得好犀利 但佢又冇提供一隻匙羹或者攪拌棒 二杯茶紅豆冰真係有紅豆冰你上面村麻糬都好軟淋 幾特別

之後嗌咗一杯焙茶Lattle同埋焙茶紅豆冰

有海看的日子就是好日子🌊🤍這天趁著假期來到馬灣逛逛走 本來是計畫去另外一家泰國餐廳的(雖然後來也去了飲飲料🤣)但是友人遲到太多(傻眼🙄??)白熊便獨自去了這裡邊喝咖啡邊等 最後我們的午餐也在這裡解決~-🌟-▪️花雕蟹意粉 ($138)本來我對這個有點遲疑🤔花雕酒跟意粉的配搭也太特別了吧🤣平日最多也是吃花雕醉雞什麼的 但友人堅持點 我也試試看~整體來說是挺特別的 不算太乖 花雕酒的味道很濃 蟹肉份量也算多 喜歡嘗鮮的朋友可以一試!▪️明太子意粉($128)基本上看每一台都有點!粉紅色的明太子真的很適合打卡🤪明太子微辣 帶子很鮮甜 推薦!▪️Espresso Tonic ($42)無論桌上的咖啡是一杯還是兩杯 也無礙我對espresso tonic的愛🤍-🌟-室內裝潢偏復古 每個角落都是打卡位🤩 餐廳是pet friendly 看到很多人也帶自己的小毛孩來chill (拉到最後有胖狗video 🤪) 室外的位置看著青馬大橋的海景 真的瞬間以爲自己去了度假😍超推薦大家來打卡唷😗建議指數:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5

-🌟-
▪️花雕蟹意粉 ($138)

▪️明太子意粉($128)

▪️Espresso Tonic ($42)

-🌟-

建議指數:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5
espresso  tonic
  • 明太子意粉
2022-04-16 108 views
復活節連假,揀左去馬灣cafe chill一chill!12點半到,Cafe外面已經坐滿人同狗狗,好熱鬧,我地係餐廳入面搵左位坐。朋友推介番茄芝士蟹餅長通粉,果然冇介紹錯。酸酸地既長通粉配搭埋芝士,食落好開胃。最好味係個炸蟹餅,外脆內軟。一碟意粉有兩塊蟹餅,夠晒足料!另外,想叫份小食,揀左卡邦尼醬薯條。薯條好香脆,慢慢食都唔會好快淋,傾住計食就岩晒!黎到Cafe,當然要飲番杯咖啡啦!我叫左杯White Latte,唔會太甜,望住個靚靚拉花,心情都愉快D。朋友就叫左杯Hojicha Red Bean Iced Latte,有一串小丸子放左係杯咖啡上面,好可愛,用黎打卡一流!
復活節連假,揀左去馬灣cafe chill一chill!

番茄芝士蟹餅長通粉

卡邦尼醬薯條

黎到Cafe,當然要飲番杯咖啡啦!

番茄芝士蟹餅長通粉
卡邦尼醬薯條
2022-04-14 91 views
遠離繁囂 近近地去個馬灣小旅行 🧡環境好𝖼𝗁𝗂𝗅𝗅 食物好好食 仲有好多可愛既狗仔會係鋪頭行黎行去 🤣⁡⟣ 花雕蟹意粉($𝟣𝟥𝟪) ⟣ 蕃茄醬芝士蟹餅長通粉($𝟪𝟪)⟣ 太陽系烤雞鎚($𝟩𝟪)⁡一場嚟到梗係要試吓咁𝖿𝗎𝗌𝗂𝗈𝗇 既花雕蟹意粉!聞落好香花雕酒香 但食落忌廉味比較重,蟹肉份量都唔少✨長通粉唔錯但上枱已經凍暖暖地 熱啲應該會好食啲 小吃大力推介雞鎚🧡 應該係𝖻𝗎𝖿𝖿𝖺𝗅𝗈 𝗐𝗂𝗇𝗀 食落好惹味佢地仲用自家炒既咖啡豆 好值得支持下架⁡
遠離繁囂 近近地去個馬灣小旅行 🧡
環境好𝖼𝗁𝗂𝗅𝗅 食物好好食
仲有好多可愛既狗仔會係鋪頭行黎行去 🤣

⟣ 花雕蟹意粉($𝟣𝟥𝟪)
⟣ 蕃茄醬芝士蟹餅長通粉($𝟪𝟪)
⟣ 太陽系烤雞鎚($𝟩𝟪)

一場嚟到梗係要試吓咁𝖿𝗎𝗌𝗂𝗈𝗇 既花雕蟹意粉!
聞落好香花雕酒香 但食落忌廉味比較重,蟹肉份量都唔少✨
長通粉唔錯但上枱已經凍暖暖地 熱啲應該會好食啲
佢地仲用自家炒既咖啡豆 好值得支持下架
2022-04-14 87 views
I always if there’s a proper cafe here in the island would be perfect. And yay! We got one finally! Love this spot with an amazing view of the Tsing Ma Bridge. Quiet atmosphere on weekdays. Good place to read a book! Oat milk cafe latte is my usual. But i love their iced banana latte. I guess they used the korean banana milk. And the caramelized banana is delicious. Definitely a good choice for summer time. And of course they do a good job on my usual - oat milk caffe latte

2022-04-13 67 views
這間ᴄᴀғᴇ的景觀真的是世界級,可以看着青馬大橋嘆咖啡應該只有在這能做到,室內室外位置任君選擇🤣除了咖啡之外,亦有提供主食及甜品,可以坐足整個下午😌⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ʀᴇᴅ ʙᴇᴀɴ ɪᴄᴇᴅ ʟᴀᴛᴛᴇ> $58<ᴇsᴘʀᴇssᴏ ᴛᴏɴɪᴄ> $42這杯焙茶紅豆配上白玉小丸子絕對是必點,不論是賣相還是味道都很棒,自家煲製的紅豆奶經過店主多番研究,喜歡那紅豆起沙的口感,而且白玉小丸子很煙韌軟糯🤤ᴇsᴘʀᴇssᴏ ᴛᴏɴɪᴄ的咖啡味很濃,入口過後仍會有餘韻!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<ғɪɢ ᴀɴɢᴇʟ ᴄᴀᴋᴇ> $58當天蛋糕有ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ 及ғɪɢ ᴀɴɢᴇʟ ᴄᴀᴋᴇ,感覺後者較為特別就點了,切開會見到三層蛋白蛋糕,外層就塗滿忌廉,再放上粒無花果乾!蛋糕鬆軟濕潤,味道就是普通的原味蛋糕加ᴄʀᴇᴀᴍ🍰

⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫
<ᴇsᴘʀᴇssᴏ ᴛᴏɴɪᴄ> $42

⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫
<ғɪɢ ᴀɴɢᴇʟ ᴄᴀᴋᴇ> $58
$100 (Tea)
2022-04-11 68 views
一向覺得馬灣無啖好食,咁啱之前喺朋友嘅相見到哩間cafe,佢有outdoor seat感覺好似好chill,所以今日就嚟哩度hea吓。其實疫情其間,唔係有outdoor seat嘅餐廳其實都唔係好敢去,希望疫情快啲過去⋯一去到的確好有驚喜,內部裝修好有玩味好文青,好多影相打卡位,可惜我竟然唔記得影相,因為周圍實在太多得意嘅狗狗,俾佢哋搞到我分咗心!真激氣無錯,哩間cafe係pet friendly的,有顧客仲帶埋鸚鵡🦜過嚟,真係令人目不暇給。我叫咗杯薑汁布甸latte,本身係超級薑汁控,老公就叫咗Americano。我哋好好彩喺室外搵到兩張櫈仔,真係遲少少都無。感覺哩度好多顧客都係熟客仔或附近嘅住客,有顧客仲自備枱櫈,成間cafe都好chill好casual,職員態度都好友善。最嘅係間cafe對正海灘,環境一流超寫意,咁啱今日又天公造美,好嘢👏🏽講返杯咖啡先,講真,有少少失望,雖然個名好特別,但飲落真係麻麻地,無乜薑汁味之餘亦唔係好飲到咖啡味,我亦唔係好明杯嘢點解有布甸兩個字🧐🤔。今日好開心,多謝哩間cafe俾咗我同老公一個好寫意好暢快嘅下午會繼續支持!
,希望疫情快啲過去⋯

無錯,哩間cafe係pet friendly的
,有顧客仲帶埋鸚鵡🦜過嚟,真係令人目不暇給。

薑汁布甸latte

會繼續支持!
2022-03-27
$48 (Tea)
薑汁布甸latte
2022-04-08 93 views
最鍾意平日入嚟馬灣,我享受陽光與海灘。同埋平日少d人,個感到舒服d.最鐘意呢間cafe, 食物質素好,員工有善,無論室內室外都坐得舒服,一啲都唔迫。今次叫咗一杯iced mocha, 特別叫咗少冰,溫度啱啱好之餘仲有好濃嘅咖啡味,仲有飲到朱古力味,最鍾意去免曾鋪得滿滿嘅朱古力粉。另外個蕃茄意粉分量十足,醬汁份量啱啱好,有好濃嘅蕃茄味,意粉係al dente, 上面仲有好多芝士碎,個炸蟹餅係新鮮炸起之餘仲唔會油冧冧,推介!

$130 (Lunch)
要數全港我最喜愛的ᴄᴀꜰᴇ必定非ꜱᴏʟ ᴄᴏᴍᴍɪᴛᴛᴇᴇ 莫屬,空間感強,自然光透過落地玻璃照亮每個角落,望出去有好靚的海景配青馬大橋,黃昏的時候還可以看到日落🌅 室內室外也非常舒服,而且人流不多~食物飲品也不錯💯💯💯🔹明太子意粉 ($128 )明太子醬非常ᴄʀᴇᴀᴍʏ,意粉煙韌,十分掛汁,配上三文魚籽和紫菜碎,不論口感或味道都好豐富🍝🔹ᴄᴀʀʙᴏɴᴀʀᴀ ꜰʀɪᴇꜱ $68薯條脆口不油膩,份量很多,配上ᴄᴀʀʙᴏɴᴀʀᴀ ꜱᴀᴜᴄᴇ 很香口!讓人一口接一口,完全停下了🍟

🔹明太子意粉 ($128 )
🔹ᴄᴀʀʙᴏɴᴀʀᴀ ꜰʀɪᴇꜱ $68

( ͡° ͜ʖ ͡°) 𝚂𝙾𝙻 𝙲𝚘𝚖𝚖𝚒𝚝𝚝𝚎𝚎 - 𝙲 𝚊 𝚏 𝚎 ❝/ 放假𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕下馬灣遊/ 太陽系悠閑打卡空間感𝚌𝚊𝚏𝚎❞▪️𝙲𝚊𝚛𝚋𝚘𝚗𝚊𝚛𝚊 $88不過不失 偏乾身嘅意粉個人比較鍾意𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢嘅▪️𝙰𝚟𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘 𝚏𝚛𝚒𝚎𝚜 $68黃金炸牛油果配鹹蛋黃醬未試過炸牛油果 好特別!外層脆脆鹹蛋黃 內裏牛油果軟軟口感唔錯~值得一試!▫️𝙴𝚡𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘 𝚝𝚘𝚗𝚒𝚌 $42友人點左哩杯 整得好靚亦都好好飲~▫️𝙵𝚕𝚊𝚝 𝚠𝚑𝚒𝚝𝚎 $40咖啡好飲~推介指數:🌟🌟🌟🌟/ 5

/ 放假𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕下馬灣遊
/ 太陽系悠閑打卡空間感𝚌𝚊𝚏𝚎

▪️𝙲𝚊𝚛𝚋𝚘𝚗𝚊𝚛𝚊 $88
不過不失 偏乾身嘅意粉
個人比較鍾意𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢嘅

▪️𝙰𝚟𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘 𝚏𝚛𝚒𝚎𝚜 $68
黃金炸牛油果配鹹蛋黃醬
未試過炸牛油果 好特別!
外層脆脆鹹蛋黃 內裏牛油果軟軟
口感唔錯~值得一試!

▫️𝙴𝚡𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘 𝚝𝚘𝚗𝚒𝚌 $42
友人點左哩杯 整得好靚
亦都好好飲~

▫️𝙵𝚕𝚊𝚝 𝚠𝚑𝚒𝚝𝚎 $40
咖啡好飲~

推介指數:🌟🌟🌟🌟/ 5
鮮果麵包布丁 $68呢個同想像中既有啲出入😂 麵包布丁用上幾種麵包去整 但都係偏淋身 加上加咗少少檸檬乾 會有少少甘香 唔係人人都接受到😕 而且個醬有啲太甜太膩 特別係個麵包好吸醬下 食落一半已經覺得好滯了🥲評分: 5/10🌟傅統提拉米蘇 $68以呢個價錢黎講Tiramisu都算大舊 大個人share絕對無問題👌🏻 食落都幾香咖啡同酒味 兩者比例好平均令整體既味道好夾 不過mascarpone cheese整既忌廉唔夠軟滑 同心目中既口感差啲 整體感覺一般🤥評分: 7/10🌟花雕蟹意粉w/陳年花雕酒 $138意粉賣相唔錯 但第一啖食落我同男朋友都覺得好似魚柳包既味(好多年冇食過)!🥵唔知係咪因為花雕酒既關係先有啲咁奇怪既味道?! 不過再食闊條麵幾煙韌同食到蟹肉 整體黎講一般喇 主要黎打卡唔係為好食就冇失望既🤣評分: 7/10🌟ICED HOJICHA CHOCOLATE $58飲品賣相都唔錯 面頭有滿滿既可可粉😚 飲落朱古力味較濃🍫 後來有淡淡既焙茶香 兩者夾埋一齊都唔錯 幾特別😆評分: 8.5/10🌟————————————————————————太陽系委員會 (馬灣)馬灣珀麗路8號
鮮果麵包布丁 $68

評分: 7/10🌟

ICED HOJICHA CHOCOLATE $58
評分: 8.5/10🌟
————————————————————————
太陽系委員會 (馬灣)
馬灣珀麗路8號珀麗灣臨海廣場2樓1A號舖
鮮果麵包布丁
鮮果麵包布丁
傅統提拉米蘇
花雕蟹意粉w/陳年花雕酒
ICED HOJICHA CHOCOLATE
ICED HOJICHA CHOCOLATE
2021-11-02 251 views
帶着狗狗去散步,搵一個靚地方坐下,偷得浮生,半日閒,簡直係爽。這裏的環境好大,望出去有好靚的海景,好舒服!而且是一間pet-friendly的餐廳。Rufus好喜歡來這裏嘆世界。佢雖然唔可以飲或食得,但坐下都好開心。餐牌唔係好多選擇,主打係咖啡,小食或意粉。所以我點了果汁及雞鎚試吓,都唔錯。

以元朗人嚟講,入馬灣都係轉兩次車,算幾方便🥲 一個月內去咗兩次,就算星期六去都唔會好多人,感動💛 呢間小店可以望到青馬大橋同海景,影相就坐出面正啲,但怕熱嘅可以坐入面,冷氣好夠🤪咖啡店仲有好多小物賣,而且會搞下Workshop,逢星期二都會專心研究咖啡,好有心☕️💰卡邦尼意粉 $88賣相普遍但食落唔錯,係偏乾身小小嘅意粉,但都好夠味!💰榨菜醬薯條唔記得咗幾錢,但好大兜!榨菜配薯條,勁特別🤪 我就覺得一般般,但朋友話好好食,都幾得意!💰Iced Black $38夠凍夠醒神☕️ 夏天飲好正!💰Vanilla Seeds Cheesecake $60正正常常,無咩特別~📍太陽系委員會SOL Committee🔍地址︰馬灣珀麗路8號珀麗灣臨海廣場2樓1A號舖

💰卡邦尼意粉 $88
賣相普遍但食落唔錯,係偏乾身小小嘅意粉,但都好夠味!

💰榨菜醬薯條

💰Iced Black $38
夠凍夠醒神☕️ 夏天飲好正!

💰Vanilla Seeds Cheesecake $60
正正常常,無咩特別~

📍太陽系委員會SOL Committee
🔍地址︰馬灣珀麗路8號珀麗灣臨海廣場2樓1A號舖