2017-11-02 5405 views
某天「蟹迷」豬男友碌FACEBOOK時,碌到位於大角咀的珀麗酒店協奏坊有蟹為主題的「蟹之盛宴」海鮮自助晚餐,他立刻心心眼的看著我,其實一踏入秋天他已經叫我陪他叫大閘蟹,但我不吃大閘蟹呀!我覺得那紫蘇葉很臭!他說「蟹之盛宴」不是大閘蟹,死都要我請他吃,我看價錢很便宜所以就答應他了,畢竟他剛剛才請我吃鐵人旨花呀(笑)。*一踏進酒店坐電梯按2就到餐廳了,我特意選了星期一來吃,希望不要太多人,誰不知是完全滿場呀!我們訂了7點半,但自助餐其實6點半就開始了,豬男友看到滿座的情境深怕他的蟹被人搶光光。**一住下侍應就給我們送上波士頓龍蝦配芒果莎莎,每人有半隻,所以我們兩人合共就有一整隻啦!龍蝦身量不小,肉質很有彈性而且甜美,雖然是贈品但還是有質素。*這是我最喜歡的「蟹柳」!雖然知道它一定是雪藏的,但解凍後肉汁也沒有隨冰水流走,還是有適當的海水味保留著。 蟹腳長而幼,剪開兩旁後拿出就是真的蟹柳了!*蒜蓉粉絲蒸阿拉斯加蟹腳這道蒜蓉粉絲蒸阿拉斯加蟹腳大家從頭到尾都一直在搶,搶的是它的蒜蓉粉絲呀!我夾的時候還鬥一點粉絲,不過我還是喜歡它蟹箝比較多,剪殼後動兩動就衝出來了,一口放進口裡真的很爽呀,我們前後吃
波士頓龍蝦配芒果莎莎
波士頓龍蝦配芒果莎莎
蟹腳
蟹腳
蒜蓉粉絲蒸阿拉斯加蟹腳
這道蒜蓉粉絲蒸阿拉斯加蟹腳大家從頭到尾都一直在搶,搶的是它的蒜蓉粉絲呀!我夾的時候還鬥一點粉絲,不過我還是喜歡它蟹箝比較多,剪殼後動兩動就衝出來了,一口放進口裡真的很爽呀,我們前後吃了快12隻!
蟹肉芒果牛油果沙律
蟹肉芒果牛油果沙律
蟹肉芒果牛油果沙律也是我很愛的一道,也是很搶手!「蟹肉+芒果+牛油果」這個清新的配搭是永不敗的!
熱情果啫喱配蟹肉慕斯
熱情果啫喱配蟹肉慕斯
這些凍啫喱永遠也是我不敢碰的,實在是太客易做得不好吃了。我看豬男友拿了才偷吃一口,熱情果啫喱配蟹肉慕斯完全不是我想的那回事,這個搭配是我從未吃過的,鮮鮮酸酸甜甜,後來我自己又拿了一個吃。
我發覺這裡的搭配都是我的菜,煙三文魚忌廉芝士卷是外層包了一片煙三文魚,裡面塞滿忌廉芝士跟三文魚蓉,同時感受三文魚的鮮美和及芝士的酥香。
松露海膽賽螃蟹(上)/北海道蟹肉蒸蛋(下)
松露海膽賽螃蟹
松露海膽賽螃蟹有一很多切粒的蟹肉在裡面,配上海膽醬同松露醬,鮮味非常突出。
如果不夠飽的可以試試這個即炒的白汁蟹肉意粉,小小的一盤不怕吃太飽。
蟹膏蟹肉炒飯
想吃飯的也有蟹膏蟹肉炒飯,一併炒香蟹膏、蟹肉和飯粒,飯粒炒得乾身不會油膩,吸盡蟹膏的精華。我吃了一小盤,要不是有我不喜歡的青豆我會吃更多!
日式麻醬冷麵
壽司刺身

其他熱蕈
清蒸原條石斑
Movenpick雪糕
Movenpick雪糕

我最愛的水果!雖然是有點沒志氣,但吃飽飯真的要吃水果呀。
甜品
Pancake

Pancake

還有自助PANCAKE機!這應該是豬男友最喜歡的,我看他沉迷做了好幾次,每次也有一大球雪糕在上面,我只吃一個,還是留給他這個瘦子吃吧。
雖然到9點半就完了只吃了兩小時,但我們已經吃得很盡興了。我看周邊的客人都是一家大小或者一班朋友來吃的,有幾台還是慶祝生日,這便宜的價錢的確是很適合一大班人來吃沒有錯。至於食物的質素平均來講的話是很OK的,雖然食物款式不是很多,但該有的都有,而且都是用心設計過呀,不是隨便放一款出來。呀對了,食物會一直添一直添,不怕遲來就被人搶光光!
Other Info. : OPENRICE有優惠價HK$288 ,要先列印出來和5天前訂位
2017-10-23
$288 (Last Night Supper)
  • 蟹腳
  • 蒜蓉粉絲蒸阿拉斯加蟹腳
  • 蟹肉芒果牛油果沙律
  • 熱情果啫喱配蟹肉慕斯
  • 松露海膽賽螃蟹
  • Pancake
秋風起又係食蟹嘅季節啦😍於是就黎試下呢間酒店自助餐啦😎星期一至四晚原價$368星期六日 原價$398但提早5日訂位$288就食到😉抵到呢😂除左每位贈送嘅半隻龍蝦之外😍🦂呢個主題當然要食蟹啦🦀🦀長腳蟹 😍 麵包蟹😍(唔太辣就好啦😂) 蟹拑😍 北海道蟹肉茶碗蒸 😍Refill得都好快😋😋仲有好多款壽司種類任君選擇唯一失色嘅一定係無生蠔食😢但咁嘅價錢真係唔可以太多再求嘅😂😂每位入座都會送半隻龍蝦😍🦂仲配左芒果莎莎 酸酸甜甜好fresh 好開胃😋😋龍蝦肉肉質嫩滑厚肉😋😋好易就可以將龍蝦肉拆出黎😍😍……………………🌟北海道蟹肉茶碗蒸 😍用日本雞蛋 鮮菇 鏗魚高湯 蒸製而成😋仲會食到北海道鱈場蟹腳肉😋蛋白嫩滑仲食到啖啖蟹肉 要encore呀😎😏……………………🌟清蒸石斑魚肉質嫩滑 蒸煮時間剛剛好👍食得出係新鮮魚 絕對唔係死石斑魚😋大條到食極都仲有肉😂……………………🌟蒜蓉蒸亞拉斯加蟹腳配上粉絲蒜蓉蒸煮而成食落鮮味十足 簡單嘅食材已經突顯到蟹腳的鮮味😋😋略嫌多油左少少😂不過有濕紙巾又唔怕手污漕嘅😏最後重點就係有movenpick雪糕任食!!有movenpick雪糕任食!!有movenpick雪糕任食
秋風起又係食蟹嘅季節啦😍
於是就黎試下呢間酒店自助餐啦😎
星期一至四晚原價$368
星期六日 原價$398
但提早5日訂位$288就食到😉抵到呢😂
除左每位贈送嘅半隻龍蝦之外😍🦂
呢個主題當然要食蟹啦🦀🦀
長腳蟹 😍 麵包蟹😍(唔太辣就好啦😂)
蟹拑😍 北海道蟹肉茶碗蒸 😍

• 海鮮
  • MOVENPICK
  • 刺身
2017-10-23 2035 views
上星期有幸同朋友一齊去食自助餐食左餐滿足既"蟹之盛宴"全晚都瘋狂食食食係太子站行十分鐘就到一入門口已見到各式各樣既海鮮有蟹有蝦有青口有魷魚應有盡有所有海鮮都好新鮮話明「蟹之盛宴」當然要試下佢個長腳蟹果然啖啖肉好鮮味一咬落去D海水味走哂出黎蟹肉都幾彈牙唔駛點D咩醬都已經好好味每人都會有半份波士頓龍蝦送原隻龍蝦上龍蝦肉煮得剛剛好有咬口得黎唔會太韌夠哂爽口食左好多海鮮之後食返啲冷盤清新一下軟殼蟹沙律夠Fresh夠開胃食D壽司醫下肚先壽司款式都算多鰻魚同北寄貝最好食另外佢仲有三種刺身(三文魚、希靈魚同吞拿魚)望落都幾新鮮食夠主食後就黎到甜品時間佢有部一分鐘整班戟機整出黎既班戟好有蛋香好好食自己配喜愛既醬同toppings配焦糖漿同杏仁超香超好味焦糖燉蛋細細份岩哂樣樣都想試既人面頭焦糖夠哂脆身燉蛋都算幾滑仲有各式各樣既蛋糕同甜品見到都心心眼芝士又有朱古力又有花多眼亂除左蛋糕類仲有唔同既水果連椰汁西米露都有仲有唔同既Mousse甜品最後最後!最正既莫過於佢有Movenpick雪糕有五款味道可以揀食哂就會換唔同味道真係好抵食好想瘋狂食雪糕整體黎講呢餐buffet真係食得幾開心有唔同款式既食物可以揀食
上星期有幸同朋友一齊去食自助餐
食左餐滿足既"蟹之盛宴"

全晚都瘋狂食食食

係太子站行十分鐘就到
一入門口已見到各式各樣既海鮮

海鮮

有蟹有蝦有青口有魷魚
應有盡有
所有海鮮都好新鮮

長腳蟹
話明「蟹之盛宴」
當然要試下佢個長腳蟹

軟殼蟹沙律夠Fresh夠開胃

食D壽司醫下肚先
壽司款式都算多
鰻魚同北寄貝最好食

另外佢仲有三種刺身(三文魚、希靈魚同吞拿魚)
望落都幾新鮮

呢餐buffet真係食得幾開心
有唔同款式既食物可以揀
食物質素都唔錯
有興趣既朋友唔好錯過啦
Other Info. : 五天前預訂有優惠!每位$288 起咋!記住訂位呀!
2017-10-19
$368 (Dinner)
長腳蟹
凍波士頓龍蝦配芒果莎莎
班戟
Cream Brulee
Movenpick 雪糕
2017-10-14 1465 views
一個蟹既愛好者~見到以蟹為主題的自助餐.點可以唔黎試試~以自助餐價錢來說.不錯喲~ 重要係見到有此優惠~(現凡星期一至日訂枱即享有8折優惠 (另凡五日前訂枱更可以優惠價盡享自助晚餐).即刻約埋朋友黎聚聚舊~一入場就見到此場景..蟹呀蟹呀蟹呀!第一round更係要食長腳蟹啦,其實都食過不少自助餐.而大多都有提供長腳蟹!但不是太咸就啲肉不夠爽!但此間的自助餐有驚喜啊!咸到剛好.肉質鮮甜再加上refill又很快!而我有留意坐在我們隔離枱的女士成餐自助餐也只是吃長腳蟹,吃得津津有味呢!每人會送半隻龍蝦.肉質夠爽口..配埋芒果沙沙醬汁.好fresh!蒜蓉粉絲蒸阿拉斯加蟹腳 - 另一種食法.蒸蟹腳保持著蟹既鮮甜.粉絲吸滿蒜蓉香味.龍蝦啫哩 - 蟹肉藏係啫哩內..配上芒果的甜同黑色一粒粒的醋.還有原來啫哩是用白酒整成.吃了很醒胃.還有壽司區、沙律區、甜品區、生果區、熟食區看到甜品居然有最愛既蛋白餅..一定要試.這個是咖啡味的蛋白餅.咖啡的苦配上蛋白的甜..想不到會咁match.減少了蛋白餅的甜味.反而更好.雪糕品牌要用上movenpick的..有朱古力、咖啡、Tiramisu同士多啤梨口味!個人大愛

一入場就見到此場景..蟹呀蟹呀蟹呀!

還有壽司區、沙律區、甜品區、生果區、熟食區

雪糕品牌要用上movenpick的..有朱古力、咖啡、Tiramisu同士多啤梨口味!個人大愛士多啤梨味..很幸福啊!
2017-10-10
2017-10-11 1294 views
喜歡食長腳蟹既朋友得知呢度既自助餐主題係食蟹, 所以就拉埋我入去擦蟹XD環境就唔大既, 但係眼見所準備既食物都算齊全, 而我地個位可以時刻睇住D蟹腳幾時REFILL就即刻沖出去反而第一樣我唔係食凍蟹先, 我見呢個蒜蓉粉絲蒸蟹腳就忍唔住想要先, 岩岩蒸好啊~, 好香, 蟹冇蒸過頭然後呢D都係有大大舊蟹肉係入面既, 黑色既係黑松露, 黃色果D原來係海膽! 好豪華呢~呢度就係我地成日黎既地方, HAHAH, 蟹腳好食, 因為佢唔係好重海水味, 即係唔會好咸呀, 後面仲有青口, 面包蟹, 蝦炸物都有蟹既出沒呢, 炸軟殼蟹食落好香口, 個款變得好脆, 如果唔係我食得太飽真係會食多2件, 推介~最右邊有爐端燒, 雞翼燒得好味, 皮脆肉嫩的, 隔左排見到員工仲會燒墨魚餅甜品方面我最喜愛就係焦糖燉蛋同埋蛋白餅配咖啡味既CREAM, 咖啡CREAM有咖啡既苦味, 同下面好甜既蛋白餅一齊食就岩岩好餐廳仲有供應movenpick 雪糕同埋其他野食, 不能盡錄呢!每客都會送半隻龍蝦配芒果沙沙

每客都會送半隻龍蝦配芒果沙沙
2017-10-10
2017-10-05 1323 views
一行十五人,有老有嫩,中秋佳節又不想同人逼及限時限刻,所以決定去食buffet。見協奏坊近日好評如潮,而且價錢相宜,去一試又何妨呢!坦白說,食物種樣不太多,熟食更是廖廖可數。 每位人客有半隻龍蝦,我很好彩,我的龍蝦有很多膏,味道不錯,不過肉不夠嫩滑 。冷盤方面,長腳蟹算鮮甜,鮮蝦、青口、面包蟹不過不失。熱盤我只吃了三、四款,橋底辣面包蟹惹味,蝦子餅給我的蟹蓋多膏又香。即煮鮑魚蟹肉天使麵很好味,蝦子餅不斷encore。看似平凡的蟹粉蒜蓉包,又香又脆,值得一讚! 熱盤也有蒸魚、咖哩雞、炸餃子、越南春捲章魚小丸子等。 壽司方面種類很多可惜八點多就沒有再refill。我只試了兩件,味道也不錯 。也有炭燒魚餅和五花腩,味道還可以的。甜品方面,蝦子餅最愛杏仁燉蛋白,可惜我太飽沒有吃。我也試了數款甜品,最喜愛是綠茶麵包布甸,而法式焦糖燉蛋也不過不失。小女生最喜愛的就是自製班戟,又有得玩又有得吃 。雪糕有四款口味,品牌是movenpick,可惜雪糕筒不脆,破壞了整個雪糕的整體味道。水果有哈密瓜、西瓜和菠蘿。 哈密瓜和西瓜都很甜,我們都吃了不少。飲品只有咖啡、熱檸茶和熱檸水供應,不過單點啤酒也算便宜,不
見協奏坊近日好評如潮,而且價錢相宜,去一試又何妨呢!
,蝦子餅給我的蟹蓋多膏又香。即煮鮑魚蟹肉天使麵很好味

甜品方面,蝦子餅最愛杏仁燉蛋白
,可惜我太飽沒有吃。我也試了數款甜品,最喜愛是綠茶麵包布甸
。雪糕有四款口味,品牌是

飲品只有咖啡、熱檸茶和熱檸水供應,不過單點啤酒也算便宜,不用$30一杯。
總括而言,加埋一都是$320, 長者和小孩 就$210。 這個價錢,這些食物,在這日子裡,真的可以接受呢!

2017-10-04 1090 views
4人去食,回家後兩人肚柯,食物一般有D變味,蟹腳有苦味吾新鮮。刺身也不新鮮,又硬又有渣,味道怪怪的,甜品可以但品種少,總體如果要評分,1至10分,我比4分。下次吾會再去。
2017-10-01 1264 views
一早都想食呢间,因為平今次係用正价加生日優惠送汔油一支唸住食海鲜自助餐,点都会有好多种,点知得凍蝦,蟹就有長腳蟹,麵包蟹,青口,尤魚每卜送半隻龍蝦,有膏,但一般熱耷好少好少,基本上冇咩野食最特別係冇汽水飲但係咁既价差多
一早都想食呢间,因為平
今次係用正价加生日優惠
送汔油一支

每卜送半隻龍蝦,有膏,但一般

熱耷好少好少,基本上冇咩野食

最特別係冇汽水飲

但係咁既价差多
2017-09-18 1463 views
晚餐自助餐, 是HK$298, 我認為已經是較平價了. 一般都要$400以上. 所以沒有太大祈望, 反而覺得不錯一坐底每人半邊龍蝦, 味道新鮮, 好多膏, 好香看到蟹腳好新鮮, 份量好多, 就夾在一大碟,果然不負衆望, 鮮甜多肉, 不會死咸, 全場最好味藍青口, 尤魚圈, 都好新鮮, 尤其尤魚圈, 好爽口彈牙魚生,寿司, 款式不多, 講真是一般貨式.沙津, 甜品, 熱食, 生果,款式偏少, 選擇確實不多, 大路的都有, 一般你出三四次, 應該要重覆食物了. 總括我認為可以接受, 因食物質素算中等, 以這個價錢可以說接受了.

一坐底每人半邊龍蝦, 味道新鮮, 好多膏, 好香

藍青口, 尤魚圈, 都好新鮮, 尤其尤魚圈, 好爽口彈牙

魚生,寿司, 款式不多, 講真是一般貨式.
2017-08-24
$298 (Dinner)
Dining Offer
Group-buy
2017-09-16 1802 views
同老公來這裡食半自助午餐,吓,有冇聽錯?$100一位。咁平都擔心質素,但一試無妨。十二點開始,未夠鐘也可入座,只是夠鐘待侍應話👌才開始取食物。一開始,我們先看沙律區,有多款菜蔬,亦有不用自己加醬的凱薩沙律。菜很新鮮,醬汁亦有多款選擇。還有一般的沙律配菜,但火腿同腸仔都細上的,切了絲及片。水果有波蘿、哈蜜瓜同西瓜。如果鍾意食甜點的,這裡都有多款,荳腐花、西米露、細細件芝士餅、布甸及雪糕等。熱葷有越南春卷、小籠包、酒煮青口、咖哩魚蛋豬皮等。有三款主菜可選擇,我們揀了焗鰻魚飯及炭燒黑豚肉。鰻魚飯很細小,鰻魚只有5cm X5cm, 飯粒略硬。反而我的黑豚肉賣相及味道都很好。肉不鞋,但彈牙,有口感,還有肉的鮮味。$100來食一次不錯,但不會再來,始終選擇少。如果晚餐,這裡就更一般,因為我之前也試過晚餐,雖然平,但選擇太小。我寧願食放題😅
2017-09-14
$100 (Lunch)
2017-09-09 879 views
Imagine my excitement when I found out that the Lobster Fever Seafood Dinner Buffet was doing a promotion here at Rosedale. If you book more than 5 days in advance, you can enjoy a $288 promotion per person, which is such a bargain! Even if you don't book 5 day in advance, you can still get a 20% discount from the original priceThe food choices are great too, you can find dishes from all sorts of cuisines in this buffet. Not only that, everyone gets a serving of half a lobster, along with a plat

The food choices are great too, you can find dishes from all sorts of cuisines in this buffet. Not only that, everyone gets a serving of half a lobster, along with a plate of mango salsa. The best part of it all is the unlimited Movenpick ice cream, which is perfect for an avid fan like myself. They even change flavours whenever one runs out, meaning you can try a lot of different flavours, my personal favourite being the yoghurt one.

Be right back whilst I pick up my phone for another reservation because this lobster fever is ending after September!
2017-09-01
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday
一大班朋友gathering,為了聚舊傾計多,不志在吃,所以就找間便宜些的buffet吃,$288一人晚餐buffet,好抵!仲要龍蝦做主題又見好評極多。點知......每人有半隻龍蝦,用來影相打卡,沒有味道😅最好食的是長腳蟹,有蟹味,肉多,不霉!小食有魷魚鬚、pizza、春卷,味道一般,不要抱有太大期望。壽司沒有太多款式,但味道正常😌熟食選擇不多,味道正常這些冷盤我勸大家盡量少吃,因為有不少蚊滋仔圍著芝士、火腿飛來飛去有蝦餅、脆片點咖哩吃👍🏻👍🏻👍🏻甜品無一樣是好食想再食的🤦🏻‍♀️要讚的是有movenpick雪糕,還有4款口味選擇!👍🏻
又見好評極多。點知......

每人有半隻龍蝦,用來影相打卡,沒有味道😅

最好食的是長腳蟹,有蟹味,肉多,不霉!

壽司沒有太多款式,但味道正常😌

熟食選擇不多,味道正常

有蝦餅、脆片點咖哩吃👍🏻👍🏻👍🏻

2017-08-23
$288 (Dinner)
協奏坊西餐廳(SONATA WESTERN RESTAURANT) 位於九龍珀麗酒店二樓,而九龍珀麗酒店則位於大角咀。今次揀依間吃自助餐因為姨甥女暑假期間去咗一個6日5夜既自我提升體能訓練營,佢好叻女順利完成咗一定要好好獎勵佢,加上佢好鍾意食龍蝦,見到OPENRICE既相關食評同相片都很不錯,而咁啱又有優惠價*仲要優惠至31/8/2017,咁就要趁開學前嚟試下啦。==============================*「龍蝦狂熱」海鮮自助晚餐5天前訂優惠價(推廣期至31/8/2017):星期一至日、公眾假期及其前夕成人每位HK$288, 長者(60歲或以上)/小童(11歲或以下)每位HK$188標準價:星期一至星期四  (公眾假期及特別日子除外)成人每位HK$368長者 (60歲或以上) / 小童 (11歲或以下) 每位HK$238星期五至星期日、公眾假期及其前夕成人每位HK$398長者 (60歲或以上) / 小童 (11歲或以下) 每位HK$268所有價格須另加10%服務費==============================設計走簡約路線海鮮冷盤區源源不絕既長腳蟹好厚肉

*「龍蝦狂熱」海鮮自助晚餐
5天前訂優惠價(推廣期至31/8/2017):
星期一至日、公眾假期及其前夕

標準價:
星期一至星期四  (公眾假期及特別日子除外)
成人每位HK$368
星期五至星期日、公眾假期及其前夕
成人每位HK$398

所有價格須另加10%服務費

設計走簡約路線

海鮮冷盤區

源源不絕既長腳蟹

好厚肉既魷魚圈

龍蝦沙律杯,啱晒唔想起肉既人

各式火腿和芝士

冰鎮生果

壽司

快速掃一掃就返去開餐 (其實仲有D區域無影相)

每位可獲贈半隻波士頓龍蝦配芒果莎莎,我地兩個就啱啱好有一隻

啖啖肉啊 !!!!

吃罷半邊龍蝦,就要出動拎野食

食完要拆殼既海鮮少不了要用濕紙巾抹手,餐廳在出入口設置了一部自動濕紙巾機,用者自取  !

DIY HAM and Melon SALAD

起初以蝦上是日本芥辣,即是卻步,後來發現原來係牛油果醬呀
  即刻食番幾粒
   繼續食我喜歡既HAM and Melon , 我大大話話食咗十幾件

姨甥女話個周打魚湯好味(我食BUFFET多數揀中湯或菜湯飲),我都試番半碗先,湯內有很多碎上的海鮮,不錯。
部份熱葷

龍蝦白酒啫喱,造型好嬌巧可愛,味道清新

星期四無得玩添

巨輪上的蟹肉龍蝦汁燴意大利飯

巴馬臣芝士巨輪拌蟹肉龍蝦汁燴意大利飯

一開頭見到有好多龍蝦鉗.... 但係之前食緊冷盤諗住之前先食,但係但係..... 某些食客道然掃晒D龍蝦淨番伊麵.... 太過份啦

要食番D甜野比自己開心番先得....

竟然有日本食肆食過既煙韌豆沙卷同綠茶MONCHI , 仲有楊枝甘露啫喱,好啱我口 !
  好難得我唔係只揀朱古力甜品。

有自助班戟機,乾手淨腳 ,一定要試下。

這兒既雪糕是MOVENPICK , 再加分

最後梗係要以甜品為這餐畫上句號,PANCAKE機按了三下就出了三片PANCAKE, 再加我愛朱古力和草莓雪糕,就成了這晚DIY甜品 ,有得玩又有得食,大滿足
2017-08-24
$320 (Dinner)
2017-08-25 853 views
見到好多media大推依間buffet只係$288,主題仲要係龍蝦,所以搵個得閒日子同屋企人試試佢。今次遲左入場,啲相影得麻麻地。但野食佢係有keep住refill既。👍冷盤比較出色,有齊魷魚圈,青口,蝦,麵包蟹同長腳蟹。蝦就正正常常甘啦,麵包蟹原來比想像中淡味,所以食左一舊就轉戰長腳蟹,味道鮮甜有海水味,我食左好多 😂😂 係回本之選。另外魷魚圈係食完會唔記得佢陣味個種平凡,可以不試。另外個啲蝦多士同龍蝦啫喱其實唔太好食,個多士直頭軟既 😓主菜龍蝦先係最敗筆,可能雪過龍 😕😕 淨係睇依個工整既切口都知係冰感十足。食落雖然未至於梅肉,但都無乜鮮味,肉又唔算多,限左一人得半隻,不過甘既質素,半隻都夠架啦。 😂之後食刺身,當晚有三款,三文魚吞拿魚同希靈魚。我淨係食左三文魚,第一次拎仲要比腩位,厚切肥美新鮮 😋 高分! 師父仲比得好大方架~ 壽司都係正常水準,幾多款式,只係正常都唔會buffet食太多壽司啦 🙈 旁邊有燒烤,燒雞翼同牛舌。雞翼好香孜然味。牛舌有一絲絲肉,軟滑。沙律吧配料算多同新鮮,但係我無見過任何buffet係連沙律都做唔好 😂 包括K-buffet。所以無分加 🙈熱盤係最失色

熱盤係最失色既部份,選擇好少。大部分野用奶或芝士煮...剛好媽媽對奶制品係敏感既,好多野都食唔到...唯有食多少少飯,炒菜同雞翼 🙈 但平時食其他buffet係無試過有依個問題,我諗佢個餐單可以set得balance啲。即使我同妹妹乜都食得既,都唔覺得佢有好多選擇...食左舊雞...同菜。所以如果係同屋企長輩(嫲嫲爺爺個啲),真係唔太適合,老人家唔食芝士唔食生冷已經幾乎無野可以食。😓 另外餐廳有舊大芝士煮意大利飯,味道不俗,但好漏。最好淺嘗就算。

最後,甜品都算多野揀喎。加上有movenpick坐陣,都唔會太劣評。哈哈因為我本身就係一個雪糕控,食下雪糕同水果已經係一個大滿足既甜品了。

總括而言,如果你唔介意喪食冷盤刺身加雪糕,依個自助餐係ok既。不過$288真係好難要求人地做到一個靚料又all-rounded既buffet,要食長腳蟹就要犧牲一啲野 😂 所以都係視乎你個人重視既係乜野啦。
2017-08-21
$320 (Dinner)
  • 三文魚刺身
  • 海鮮
  • MOVENPICK
2017-08-21 1086 views
從來未寫過食評, 但哩餐真係食得好冇引, 見到用我至愛既龍蝦做主題, 又有麵包蟹, 先至會揀哩間試下, 點知中晒伏 =.="我準時6點25分到餐廳, 一望自助餐食物區, 好細, 諗住如果好味都唔緊要. 安排入坐, 我坐得好近餐區, 望得好清楚.6點半開始拎野食, 第一時間攞麵包蟹, 我拎左各一件半邊蟹身有膏, 半邊腳, 拎左幾條長腳蟹腳, 就返位食.食完想再拎麵包蟹, 但冇refill, 食其他熟食, 選擇真係好少, 重點係唔好味, 所有肉類都好乾身, 而且味道好淡, 佢個龍蝦伊麵D蝦仲乾過雞胸肉.龍蝦"口者"喱係得日本冷麵汁既味, 龍蝦pizza得青椒味, 基本除左本身送既每人半邊龍蝦係有龍蝦味, 其他所謂既龍蝦料理係冇味既好喇, 想食多件麵包蟹, 但等到8點都仲未有refill過, 由一坐底只得開波個轉係有, 之後都冇refill喇, 哩點好離譜囉另外長腳蟹腳8點等到8點半都冇見refill喇仲有個個龍蝦芝士燴飯, 本身個飯食落中間生生地都唔食第二轉, 點知見整飯個個裝好一碗碗俾人攞的, 有個唔知經理定咩人, 見到叫佢裝少D, 明明裝好一碗碗都要拎番走D飯, 哩個動作勁少家, 本身

另外長腳蟹腳8點等到8點半都冇見refill喇
仲有個個龍蝦芝士燴飯, 本身個飯食落中間生生地都唔食第二轉, 點知見整飯個個裝好一碗碗俾人攞的, 有個唔知經理定咩人, 見到叫佢裝少D, 明明裝好一碗碗都要拎番走D飯, 哩個動作勁少家, 本身個場已經少野食, 連粒飯都要慳, 唔俾咁多D 客食, 真係睇到O左咀.
至於甜品, 我竟然一粒都攞唔落手, 款式仲衰過食放題, 至於味道, 連我熱愛食甜品既男友都話唔好味, 冇再拎第二次.
成個自助餐係得長腳蟹同雪糕正常.
真係有史以來第一次, 冇乜要求既我都接受唔到哩餐, 出面唱K自助餐都好食過佢.
未試過食自助餐兩個鐘未夠就走. 仲要唔飽 =.="
2017-08-19
$316 (Dinner)
Celebration
Birthday