2022-07-18 160 views
純粹Staycation完畢,經過見到唔多人即管就試吓。今日同屋企人一齊Ordered Sonia經典全日早餐,或者健康原因?件雞扒無咩味😅但沙律菜好新鮮。我另外叫咗一杯Hazelnut Latte,味道超淡,一D榛子味道都無☹️最後同職員反映加番包咖啡糖總叫有D甜味,連McCafe都好飲過佢 (已唔計Starbucks嗰D)。屋企人都話佢杯Mocha唔好飲😅但每人口味唔同,我哋叫做試過,下次唔會再嚟🫣
純粹Staycation完畢,經過見到唔多人即管就試吓。

但每人口味唔同,我哋叫做試過,下次唔會再嚟🫣
2022-07-13 162 views
雙重溏心蛋沙律吐司($108)和風蒜香帆立貝意粉($98) 忌廉焦糖吉士布丁($68)皇家奶茶布丁($72)飲品 - LatteSea salted caramel chocolate ($8跟餐加購)經過MOKO見到呢間好有日本feel既cafe入面有濃厚既西洋風日本裝修好似返左日本咁,佢地除左提供咖啡同甜點之外仲有吐司、意粉呢啲鹹點食。雙重蛋外表好吸引,溏心蛋係用醬油漬左既溏心蛋,鹹左少少,吐司係有烘過既,暖暖地,同本身凍既餡料一齊食有少少怪。意粉好乾,蒜味淡左啲,而且冇乜鹹味,帆立貝救左唔少都唔太細粒。甜品方面,布丁都有蛋奶香係唔太滑同紥實左少少,奶茶味布丁就真係冇乜奶茶味。至於飲品,latte art都整得幾靚,咖啡我就冇得comment,而個Sea salted caramel chocolate就好甜,冇乜朱古力味,麻麻地。
雙重溏心蛋沙律吐司($108)
和風蒜香帆立貝意粉($98)
忌廉焦糖吉士布丁($68)
皇家奶茶布丁($72)
飲品 - Latte
午後開會後饞嘴,想吃點甜品。路過看到非常日風的Sonia Coffee,覺得很吸引。下午茶時段的套餐,選項全是甜品。套餐價錢已包一杯 $40內的飲料。🥞喫茶店原味鬆餅 (💰$88) 這款日式hotcake,蛋香味濃,質地鬆厚紮實,口感實在。對比梳乎厘pancake的空氣感,今天的心情更喜歡這種鬆餅的實在感。成功在「鬆」於「實」之間取得平衡,但沒有美式鬆餅的軟軟的口感。上碟時溫度一流,非常新鮮。值得一讚的事,細烘鬆餅配的是蜜糖,並不是糖漿。蜂蜜令日本蛋香更突出,不會像糖漿般喧賓奪主。🥐牛油果黑松露炒蛋日式牛角包材料充足,味道平衡的日式牛角包。Croissant焗得溫熱鬆脆,開半後塞滿牛油果跟炒蛋。最後,再加一坨黑松露醬和mayo在表面。牛油果跟mayo令整體口感很creamy,而黑松露醬則為這種豐厚的口感加了一點香氣。非常討好的味道!海鹽焦糖鮮奶咖啡 (💰$44)口感香味層次豐富,淡淡焦糖味,緊扣咖啡烘培香。香濃奶底順滑,各個點都非常平衡,高質。順帶一提,店內位置比較逼,而且燈光較昏暗,所以經過幾次都未有入內用餐。但食物質素很好,完全蓋過當初對樓面的第一印象。
午後開會後饞嘴,想吃點甜品
路過看到非常日風的Sonia Coffee,覺得很吸引。
下午茶時段的套餐,選項全是甜品
套餐價錢已包一杯 $40內的飲料。

🥞喫茶店原味鬆餅 (💰$88)
喫茶店原味鬆餅

這款日式hotcake,蛋香味濃,質地鬆厚紮實,口感實在。
上碟時溫度一流,非常新鮮。
值得一讚的事,細烘鬆餅配的是蜜糖,並不是糖漿。
蜂蜜令日本蛋香更突出,不會像糖漿般喧賓奪主。

🥐牛油果黑松露炒蛋日式牛角包
牛油果黑松露炒蛋日式牛角包

材料充足,味道平衡的日式牛角包。
Croissant焗得溫熱鬆脆,開半後塞滿牛油果跟炒蛋。
最後,再加一坨黑松露醬和mayo在表面。
牛油果跟mayo令整體口感很creamy,
而黑松露醬則為這種豐厚的口感加了一點香氣。
非常討好的味道!

海鹽焦糖鮮奶咖啡 (💰$44)
海鹽焦糖鮮奶咖啡

口感香味層次豐富,淡淡焦糖味,緊扣咖啡烘培香。
香濃奶底順滑,各個點都非常平衡,高質。

但食物質素很好,完全蓋過當初對樓面的第一印象。
$99 (Tea)
喫茶店原味鬆餅
牛油果黑松露炒蛋日式牛角包
海鹽焦糖鮮奶咖啡
📍旺角和風喫茶店‼️• 豐富all day breakfast💖 -- Sonia Coffee☕️🇯🇵=============================上星期同朋友嚟咗旺角MOKO商場嘅sonia coffee💖呢到menu選擇多,環境都好舒服👍🏻------------------------------⭐️明太子煙三文魚意粉 $108 (3/5)意粉portion大份,意粉彈牙~煙三文魚頗有鹹香!•⭐️皇家奶茶布甸 $32 (4/5)布甸口感軟滑,蛋香濃郁~如果奶茶味再濃啲會更喜歡呢😋•⭐️Sonia 經典全日早餐 $138 (3.8/5)好豐富嘅all day breakfast!!有牛角包、牛油果、香腸、三文魚、炒蛋、雞扒、茄汁豆😋牛角包好大個,外脆內軟,牛油味都幾濃😆炒蛋嫩滑,加埋黑松露夠晒香❣️·⭐️黑芝麻鮮奶 $44 (4.4/5)呢杯好飲😻黑芝麻味濃郁唔太甜,好似飲緊芝麻糊咁😻·⭐️伯爵茶鮮奶 $44 (4.2/5)伯爵茶味道幽香,同牛奶平衡得幾好😋------------------------------整體嚟講食物大份幾抵食😆環境舒適,同朋友傾下計都係個唔錯嘅選擇😋--
=============================
⭐️明太子煙三文魚意粉 $108 (3/5)

意粉portion大份,意粉彈牙~煙三文魚頗有鹹香!

⭐️皇家奶茶布甸 $32 (4/5)

布甸口感軟滑,蛋香濃郁~如果奶茶味再濃啲會更喜歡呢😋

⭐️Sonia 經典全日早餐 $138 (3.8/5)

⭐️黑芝麻鮮奶 $44 (4.4/5)

呢杯好飲😻黑芝麻味濃郁唔太甜,好似飲緊芝麻糊咁😻
⭐️伯爵茶鮮奶 $44 (4.2/5)

伯爵茶味道幽香,同牛奶平衡得幾好😋
賣相:3.8/5
味道:4/5
性價比:3.5/5
回頭:maybe
店舖資料
名稱:Sonia Coffee
地址:旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場MTR層M52號舖
前往方法:旺角東站D出口
2022-06-20
Lunch
叫左明太子牛油果牛角包、同蒜香帆立貝意粉、Americano & Latte 🥐☕️牛角包同咖啡都正常既👎🏽但意粉真心勸你唔好食😂😂😂 無味,得胡椒味,唔知啲蒜香啲蒜去左邊😂😂😂 洋蔥係烚,唔係炒既… 👎🏽由於佢係open kitchen, 睇到佢點煮。意粉見到佢係一早烚好,拎出黎,就將所有材料撈埋一齊,可以叫撈意粉😂😂😂 黎到仲要唔熱既… 👎🏽成舊水食碟得胡椒味既意粉😂😂😂🌚員工態度都係西口西面🌚🌚🌚

🥐☕️牛角包同咖啡都正常既

👎🏽成舊水食碟得胡椒味既意粉😂😂😂

🌚員工態度都係西口西面🌚🌚🌚

蒜香帆立貝意粉
2022-06-26
$160 (Lunch)
2022-06-20 119 views
來自東京嘅喫茶店啲甜品🍮真係幾出色!上次就試咗個朱古力布朗尼鬆餅🥞賣相真係好吸引!面頭鋪滿朱古力忌廉、朱古力醬、布朗尼同埋朱古力雪糕🍦超級豐富!鬆餅係偏實淨嘅口感 食完都幾飽🍫
2022-06-19 140 views
☆ 𝙎𝙤𝙣𝙞𝙖 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場MTR層M52號舖✦ 雙重溏心蛋沙律吐司一上枱覺得好大份好正,本身好鍾意食蛋嘅我真係對呢個吐司愛不釋手,溏心蛋好正,厚吐司烘過外脆內軟,仲配埋少少沙律菜,好味道!✦ 煙三文魚牛油果蛋沙律日式牛角包牛角包好酥脆,牛油果熟得岩岩好,配埋煙三文魚真係無得輸,正!✦ 忌廉焦糖吉士布丁焦糖味出,好滑溜,但唔會好鬆散,下次想試埋伯爵茶味(๑˃̵ᴗ˂̵)✦ Latte咖啡味濃,比起平時嘅latte少d奶,但都好飲。✦ Black Sesame Latte雖然顏色無平時個d咁深色,但係芝麻味都好出,好飲,同埋拉花飲到底都keep到。

☆ 𝙎𝙤𝙣𝙞𝙖 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚
旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場MTR層M52號舖

✦ 雙重溏心蛋沙律吐司

✦ 煙三文魚牛油果蛋沙律日式牛角包

✦ 忌廉焦糖吉士布丁

✦ Latte
咖啡味濃,比起平時嘅latte少d奶,但都好飲。

✦ Black Sesame Latte
2022-06-14 149 views
最近逛街發現了這間走昭和風格嘅咖啡店,在日本京都已超過半世紀歷史的喫茶店,店內以黑色為主調。Sonia 經典全日早餐份量比較大,臻至牛角包大,口感酥脆,本身有煙三文魚,我+$15可加添份量,玫瑰花型好靚,鹹香美味;照燒雞肉就比較淡,黑松露嫩滑炒蛋嫩滑、和風香腸、茄汁豆、牛油果、野菜沙律,好飽肚!明太子煙三文魚意粉口感好creamy,醬汁幼滑,每一啖意粉都掛滿明太子,鮮味,煙三文魚鹹香。忌廉焦糖吉士布丁本身已經飽,不過甜品點都要試,限量供應的吉士布丁,口感幼滑,質感厚實,焦糖香滑又唔太甜。

Sonia 經典全日早餐

明太子煙三文魚意粉

忌廉焦糖吉士布丁
2022-06-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Breakfast
2022-06-13 1128 views
呢間嚟自日本京都過江龍係日本有超過50年歷史以昭和🍵喫茶店為概念主打昭和喫茶店招牌虹吸咖啡仲有輕食同甜品Lunch set仲好抵😆🔸Sonia經典全日早餐 $128呢個All Day Breakfast 非常豐富,有大大個牛角包、雞扒、炒滑蛋、香腸、煙熏三文魚、茄汁豆同埋沙律。有咁多唔同種類嘅食物,真係照顧到唔同嘅營養。炒蛋非常之滑,牛角包亦好香脆,食物整體質素唔錯🤩🔸喫茶店拿玻里意粉 $78意粉熟度煮得啱啱好,口感好彈牙。醬汁食得出係以茄醬為主,食茄甜甜哋,都幾開胃。香腸都幾多片,食落有小小辣,不過混埋意粉醬就中和返,成個意粉嘅醬汁同配料都好夾🔸忌廉焦糖吉士布丁 $32呢間cafe嘅布丁非常出名,食完之後果然名不虛傳,布丁蛋味香濃,而且非常嫩滑,配埋焦糖同吉士就更加好味🤤🔸榛子朱古力鮮奶 $17同樣地拉花好吸睛,榛子同朱古力簡直係絕配,甜度適中,飲落好香滑🔸紫薯鮮奶 $17呢杯飲品嘅拉花好靚,飲落奶味香濃,亦都好重紫薯味,兩者混埋一齊好夾,相當之好飲☺️
呢間嚟自日本京都過江龍

🔸榛子朱古力鮮奶 $17

🔸紫薯鮮奶 $17

2022-06-08
2022-06-11 137 views
見到Openrice好多人彈哩間Cafe,今次特登走黎試吓,其實真係唔差🥲 喺京都都有50幾年歷史嘅喫茶店,品質有一定保證。明太子煙三文魚意粉 $108推介🌟 每一啖都有好濃郁嘅明太子味,加埋洋蔥、紫菜同彈牙嘅意粉,成個配搭都倍感滋味😋+ Cappuccino $15咖啡味好香濃,見到佢哋唱滴漏咖啡新鮮製作,加分!!+ 忌廉焦糖吉士布丁 $38個人唔鐘意食Cream,嫌太肥所以冇食到😂 個布丁好香滑,係蛋味偏小🫣雙重溏心蛋沙律吐司 $108份量好足,建議可以同朋友share食🙌🏻 厚烘方包加左足足一隻溏心蛋同好多蛋沙律,口感好豐富又高蛋白質,好啱最近要減肥既我食😂

明太子煙三文魚意粉 $108

+ Cappuccino $15
咖啡味好香濃,見到佢哋唱滴漏咖啡新鮮製作,加分!!

+ 忌廉焦糖吉士布丁 $38

雙重溏心蛋沙律吐司 $108
2022-06-09 116 views
一直想試呢款甜品好耐 試過下午5點到訪售罄 今次終於食到 幸好無失望🤍-✨忌廉焦糖吉士布丁 ($38)布丁好滑溜 而且焦糖好足 啖啖都充滿焦糖香ʕ •ᴥ•ʔ✨Sonia 經典全日早餐 ($138)All day breakfast 包括有柚子醋sauce沙律、牛油果、三文魚、黑松露炒蛋、雞扒、香腸、茄汁豆 仲有個超巨大既牛角包 2個女仔share食都覺得好飽肚 至於味道就不過不失 特別欣賞黑松露炒蛋炒得幾滑✨Matcha Latte呢間鋪特別之處可以自行簡想要既杯 但當天忘記了說 所以店員自行安排🍵Matcha Latte 茶味都幾濃郁 而且甜度適中 飲到最底都無粉粒✨昭和雪糕梳打 ($68)簡左波子汽水味 飲落幾fresh 甜度適中 但雪糕溶得好快🥺🥹
✨忌廉焦糖吉士布丁 ($38)
布丁好滑溜 而且焦糖好足 啖啖都充滿焦糖香ʕ •ᴥ•ʔ

✨Sonia 經典全日早餐 ($138)

✨Matcha Latte

✨昭和雪糕梳打 ($68)

• 忌廉焦糖吉士布丁
之前上網見到有間係京都有五十年歷史既喫茶店會黎香港開 bookmark左好耐 今個禮拜放假終於可以去試下😬 (去之前睇左openrice d食評 個個都彈到…所以抱住中伏既心態去試..)喫茶店鬆餅 ($58) - 新鮮煎好 熱辣辣 又軟熟 配埋牛油同糖漿好好味🥞忌廉焦糖吉士布丁 ($38) - 想食布丁好耐啦 佢整得好靚 質感係比較實嗰種 好香吉士味 配埋個醬好夾🍮經典全日早餐 ($138) - 大份到不得了 2個人分都夠食 佢有煙三文魚 司華力腸 雞扒 黑松露炒蛋 茄汁豆 牛油果 牛角包 仲有沙律 我覺得每樣野都整得幾好喎 牛角包係有整熱過既 蛋炒得好滑 沙律又有落醬汁 (好多餐廳d沙律無汁我會唔想食😅)輕怡全日早餐 ($88) - 呢款都係好大份 有野菌 同埋吐司 個吐司烤得好正 個人覺得性價比高過上面個份雙重糖心蛋沙律吐司 ($108) - 個糖心蛋好味呀 不過最好味係佢d碎蛋沙律 同吐司係絕配熱Cappuccino ($36) - 我就唔飲咖啡既 屋企人話杯咖啡好香 冇落糖都唔會苦唔知係咪無期望咁去試 要求無咁高 我又覺得佢地既食物都係水準之上喎 每款都好有心機整 整得好靚 好

唔知係咪無期望咁去試 要求無咁高 我又覺得佢地既食物都係水準之上喎 每款都好有心機整 整得好靚 好有日本喫茶店既感覺 不過每樣野都好大份 大家唔好好似我咁眼闊肚窄😂
2022-06-07
$120 (Breakfast)
2022-06-07 153 views
呢間日式西餐cafe裝修得好似日本嘅咖啡店,坐得幾舒服😝好適合下午同朋友行到攰就去食個下午茶😙 嗰日平日兩點去食就唔係好多人,唔使排隊😌【Sonia 經典全日早餐】$138有牛角包、煙三文魚、照燒雞肉、和風香腸、黑松露炒蛋、牛油果、野菜沙律,食物嘅味道都可以,而且份量幾大,好豐富😆【和風蒜香帆立貝意粉】$98意粉軟硬適中,係偏乾身嘅意粉😙比較重黑椒味,蒜香味就唔係好突出,不過都有幾多粒帶子😆【忌廉焦糖吉士布丁】$38布丁好滑溜,又重蛋味🤩 加埋啲焦糖醬都唔會過甜,好好味🤤【Latte】$36 咖啡味香醇濃郁,而且有靚靚嘅拉花,同埋好夠熱😛
Sonia 經典全日早餐

【Sonia 經典全日早餐】$138
和風蒜香帆立貝意粉

【和風蒜香帆立貝意粉】$98

忌廉焦糖吉士布丁

【忌廉焦糖吉士布丁】$38
布丁好滑溜,又重蛋味🤩 加埋啲焦糖醬都唔會過甜,好好味🤤
Latte

【Latte】$36
咖啡味香醇濃郁,而且有靚靚嘅拉花,同埋好夠熱😛
2022-06-01 188 views
啱啱開嘅時候,日日都經過,日日都排隊!過咗一排之後,已經睇晒大家所有嘅食評先夠膽來試,已經避開晒大家話唔好食嘅嘢!因為好多佢都唔好食,只係食咗個布甸同埋個鬆餅!諗住試咗正常先叫其他嘢!已經叫咗全場最穩陣嗰兩樣嘢,我唔知點解佢可以整到咁難食,啲忌廉係散嘅,個布甸係鞋嘅!同無印有d 似!到個鬆餅,個樣好靚好靚,不過除咗啲牛油同糖漿,個鬆餅係冇味既!好在醒目冇食其他嘢,名副其實試咗就算,如果你話喺日本都有嘅,佢哋總公司應該會好失落!
啱啱開嘅時候,日日都經過,日日都排隊!

今日係moko ,上OpenRice睇下Lunch食咩好,睇其他comment見到唔錯同埋賣相幾好就揀咗嚟呢間食。叫咗一個原味布丁同一個和風咖喱海鮮意粉。👉🏻先講布丁$38布丁正常,唔會太甜,口感結實,都算滑,加埋佢隻杯同匙羹靚,香所以整體OK,但未會想再訪。👉🏻和風咖喱海鮮意粉$128一上枱已經失望,首先賣相完全唔ok,唔係話要求好高,但係喺呢間日式Cafe裏邊出現一碟咁嘅樣嘅意粉,仲要$128!!真係唔係好符合呢間Cafe應有嘅質素。咖喱汁係啲粉感 杰撻撻嘅咖喱,係好差嘅咖喱汁撈一啲好霉嘅海鮮。食完第一個感覺係,去普通茶餐廳食個五六十蚊嘅咖喱意粉,都可以好過佢好多倍!茶餐廳嘅意粉仲會有啲配菜蔬菜添呀為咗唔好浪費嘢食都照食晒,但係食完真係嬲嬲地真係唔太推薦呢間餐廳
叫咗一個原味布丁同一個和風咖喱海鮮意粉。

👉🏻先講布丁$38

👉🏻和風咖喱海鮮意粉$128

為咗唔好浪費嘢食都照食晒,但係食完真係嬲嬲地

真係唔太推薦呢間餐廳

2022-05-24