2024-10-25 334 views
10月中終於食到朋友9月尾嘅生日飯😅佢揀咗呢間日式cafe,雖然座位唔多,但平日夜晚七點幾去到唔使等位直接入座~原本我哋想叫一個一人餐再加一個單點意粉,但係套餐包嘅巴斯克蛋糕指定咗口味冇得轉,所以就決定全部單點👅喫茶店拿玻里意粉意粉彈牙帶啲番茄味,無乜汁比較乾身香腸似普通雞尾腸,冇香草味亦冇乜油脂香味,非常普通😅👅浦燒鰻魚玉子關西風意粉呢個意粉味道同佢個名稱完全相符,不過原來呢個味嘅意粉我同朋友都覺得幾奇怪唔太夾😅😅鰻魚同玉子就係正常水準~👅焙茶巴斯克芝士蛋糕焙茶味唔算好突出,我自己會鍾意實少少,呢款係比較Creamy偏軟身👅Syphon (Yunnan)餐廳有張隱藏嘅虹吸咖啡餐牌,可以自己揀咖啡杯款式,朋友試咗中國製帶士多啤梨味個款,佢話都OK ,不過成$70一杯個人認為有啲貴🙈原本都想同朋友傾耐啲敘下舊,但係餐廳8:30已經閂門,同埋背景播住比較嘈吵嘅音樂😅😅如果唔介意都可以試吓#soniacoffee #日式Cafe #新世紀廣場 #moko #旺角餐廳 #旺角西餐 #西餐推介
10月中終於食到朋友9月尾嘅生日飯😅

👅喫茶店拿玻里意粉

意粉彈牙帶啲番茄味,無乜汁比較乾身
香腸似普通雞尾腸,冇香草味亦冇乜油脂香味,非常普通😅

👅浦燒鰻魚玉子關西風意粉

鰻魚同玉子就係正常水準~

👅焙茶巴斯克芝士蛋糕

👅Syphon (Yunnan)

如果唔介意都可以試吓

2024-10-17
$173 (Dinner)
2024-10-29 232 views
兩年前食過正常,但今次成個用餐體驗嚇死人...一坐低,有陣好臭嘅味道,來自張枱🤢係酸宿嘅臭抹布抹過張枱🤢🤢強烈到要用酒精自己再抹一次先可以繼續坐。落柯打時,戴粗黑眼鏡嘅女店員服務態度不太友善,黑口黑面冇笑容,講嘢冇尾音,俾你嘅感覺係好唔耐煩😅個pancake一擺低真係嚇一嚇,舊牛油仲厚身過個pancake衰過麥當勞熱香餅😅十分硬食而味道又好奇怪難食到食一啖就食唔到落去唔知係個油唔新鮮定咩事... 真係食到一肚氣幾年前食過呢個pancake都冇問題,同menu上面個樣唔會差太遠!咁嘅pancake都敢出餐,真係好過份🤡👋🏼 永遠唔會再幫襯呢間Sonia Coffee
兩年前食過正常,但今次成個用餐體驗嚇死人...

一坐低,有陣好臭嘅味道,來自張枱🤢
係酸宿嘅臭抹布抹過張枱🤢🤢
強烈到要用酒精自己再抹一次先可以繼續坐。

落柯打時,戴粗黑眼鏡嘅女店員服務態度不太友善,
黑口黑面冇笑容,講嘢冇尾音,俾你嘅感覺係好唔耐煩😅

衰過麥當勞熱香餅😅
十分硬食而味道又好奇怪
難食到食一啖就食唔到落去
唔知係個油唔新鮮定咩事... 真係食到一肚氣

鬆軟pancake
🐯去旺角感受下昭和氣氛,扮下返鄉下啦!🐭⭐️按「更多」睇詳細食評😋懶惰二人組去旺角Moko行到對腳攰攰地,經過早年進駐香港嘅日本京都過江龍【Sonia Coffee】見有位,就入左去坐。懶惰鼠早兩年嚟過呢度坐,當時都有好多人排隊。今次好好彩我地可以即時入座,休息下。去日式喫茶店見到啲日式布甸,都心郁郁想上下。見到2:30後可以點甜品套餐,於是就點左一份餐,套餐包一杯$40以下的飲品。《特調咖啡布丁 Sonia's House Blend Coffee Pudding》$72 (套餐價)布甸本體唔算好大個,表面都好有光澤。擺放佢嘅餐具都幾靚。布甸質感唔錯而且有少少咖啡嘅苦澀味,平衡返布甸本身比較甜既味道。🐯:重咖啡味,不過一個人食會太漏。《蜂蜜鮮奶咖啡 Honey Cafe Latte ハニーラテ》(熱) $40 (跟套餐剛剛好,不用另收差額😜)🐭:一開始飲落去有淡淡的蜜糖味,不過感覺唔係咁出嘅?飲到最尾先發現原來未攪勻。🙄《美式咖啡・Americano・アメリカーノ 》(凍)$36🐯:感覺一般~未見十分特別。🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟整體 ❤️唔知係咪冇揀到一啲比較有特色嘅咖啡,
🐯去旺角感受下昭和氣氛,扮下返鄉下啦!🐭
⭐️按「更多」睇詳細食評😋

🐯:重咖啡味,不過一個人食會太漏。

🐯:感覺一般~未見十分特別。

🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
整體
❤️唔知係咪冇揀到一啲比較有特色嘅咖啡,例如虹吸咖啡。感覺咖啡味道同出邊啲單品咖啡比較,未算十分出眾。甜品都屬正常水平。
💚環境方面,因餐廳係日式洋風Cafe,裝修有復古寧靜的感覺。
💛服務方面,員工有禮。

Rating:
懶惰鼠😻😻😻+0.5
懶惰虎 🤩🤩🤩

📍Sonia Coffee (旺角)
旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場MTR樓M52號舖
💰人均消費:$60連加一
⏰營業時間 : 星期一至日09:00-20:30

$60 (Tea)
2024-10-03 283 views
2024年10月3號3:15諗住飲杯咖啡,門口貼住繁忙時間用餐60分鐘,但係我冇諗過下午3:15都係繁忙時間,店員話俾我聽60分鐘交枱,我同佢講而家係繁忙時間咩?跟住佢話俾我聽多人都要交枱,咁一係你喺鋪面貼住全日都係繁忙時間啦,唔怪之得個個都北上消費啦。點解而家仲係咁嘅服務態度?我覺得你係一間Cafe點解會限時60分鐘,價錢又唔係平見到個店員嗰啲服務態度都已經唔想入去入邊唔係好多人數埋得八個人點解仲係要60分鐘?我真係好唔明而家香港食肆究竟係點樣知唔知道已經去到好惡劣嘅情況?

2024-09-10 423 views
朝早經過諗住入去飲杯咖啡,一入門口服務態度勁差,俾個侍應喝狗咁樣喝,侍應冇行出嚟帶位,諗住自己行去坐埋邊個位,個侍應喺水吧位大聲喝我哋用手指住話呢個位唔坐得!差啲以為自己踩咗地雷,如果有啲禮貌,其實可以講唔好意思,呢個位唔坐得。個侍應呢個行為真係好冇禮貌,員工態度拉低餐廳嘅水平,老闆真係要正視。俾個侍應咁樣倒米,睇返食評都唔止我一個人覺得餐廳服務態度差,只可以話下次都唔會去,如果想感受一下呢種特別嘅服務態度,不妨一試。
朝早經過諗住入去飲杯咖啡,一入門口服務態度勁差,俾個侍應喝狗咁樣喝,侍應冇行出嚟帶位,諗住自己行去坐埋邊個位,個侍應水吧位大聲喝我哋用手指住話呢個位唔坐得!差啲以為自己踩咗地雷,如果有啲禮貌,其實可以講唔好意思,呢個位唔坐得。個侍應呢個行為真係好冇禮貌,員工態度拉低餐廳嘅水平,老闆真係要正視。俾個侍應咁樣倒米,睇返食評都唔止我一個人覺得餐廳服務態度差,只可以話下次都唔會去,如果想感受一下呢種特別嘅服務態度,不妨一試。
2024-09-10
$40 (Breakfast)
2024-08-30 568 views
點咗全日早餐,除咗沙律菜,蕃茄,煙三文魚,炒蛋係正常溫度,其餘應該熱的食物都係唔熱嘅。試想想雞扒,香腸及bacon只是微溫,切都切唔到底嘅實的的質感。上前去櫃檯反映,有小姐話「做過俾我」。 另外再加一句,「吓,紫薯係凍㗎喎!」。等咗一陣,小姐走過來拎走我已切過,堆疊在一旁小茶碟中的冷凍食物,將那整碟堆疊切過的一次過原碟拎去「翻熱」。完全令人不敢恭維的服務及食物質素。對比餐牌上show 住日本師傅嘅專業相片及字句,大家都明白本地食肆點解生意每況愈下。

完全令人不敢恭維的服務及食物質素。

All  Day  Breakfast
2024-08-30
$50 (Breakfast)
2024-07-16 1107 views
不會再來了,常常經過都想試,見很多人排(之前)今天沒太多人排便試了,可惜可惜,食物是不錯,叫了ALL DAY Breadfast ,可以的話不用這樣多蛋,咖啡不錯,是休閑呢,今天冷氣好像壞了有點熱,店員來叫我們埋單,原來限時60分鐘,但進來時我們沒和我們說,她說已貼在外面我們沒留意,但是什麼是繁忙時間60分鐘齊人入座?沒和她理論了免影響心情,那我們趕快吃,之後店員叫我們快啲,說你們已過了很多時間,我們只過了10分鐘我剛剛坐了70分鐘,繁忙時間沒人等位是非繁忙時間嗎?還有當時並沒有人排隊,還有一張吉枱,為何要這樣趕人呢,閒白生意難做,但作為一間咖啡店60分鐘實在有點趕,當然我們是選擇進入或不進,可惜當時我看不到這個60分鐘告示
2024-07-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$180 (Tea)
Dining Offer
Credit Card Offers
2024-04-25 1951 views
在moko尋找輕食,發現這家昭和風咖啡店,店比較細,但晚餐時段沒有人想吃咖啡店,所以座位非常空,也算坐得舒服😌看完餐牌,點了二人餐,選了一份日式全日早餐和明太子奶油義大利麵,包兩杯$40樓下飲品和一份咖啡布丁。飲品挑了一杯焦糖latte和一杯mocha ,家母表示咖啡十分好喝,她很喜歡,我沒有喝咖啡習慣,所以分不清好喝還是難喝,能喝就行了。義大利麵熱騰騰的到場,明太子奶油基本上很難出錯,就是再多一點配料和汁我會更高興。全日早餐份量非常足,材料也豐富,不過我一向覺得全日早餐就是自己也能整的騙錢玩意,家母吃的滿足就行。咖啡布丁很滑,味道濃郁,就是有點甜,不過我能理解,日本甜品本來就甜。整體來說,餐廳不錯,想不到吃什麼可以光顧。

整體來說,餐廳不錯,想不到吃什麼可以光顧。
2024-04-18 1485 views
天文台預報會落雨☔️,加上個天陰陰地,最好都係留喺大商場食飯🫢。同同事一齊去咗食Cafe,之前未食過,希望好食啦🤣!-🍴煙三文魚明太子雜菌意粉🍝($103)意粉口感都幾硬,要咬多幾吓先可以吞到😗。煙三文魚有一大片同一小片,會捲成一朵玫瑰花🌹放喺意粉上面,明太子會有少少鹹,不過完美混合意粉,所以每啖都會食到明太子味嘅鹹香😙。意粉入邊亦都有唔少嘅雜菌粒同埋洋蔥,配料上面唔會太過單一。-🍴朱古力鮮奶咖啡 Mocha ☕️(+$15)個拉花好靚,係3個心心🤎🤎🤎!咖啡加咗奶泡,味道上唔會苦,仲會有一浸奶香味🥛!
🍴煙三文魚明太子雜菌意粉🍝($103)
🍴朱古力鮮奶咖啡 Mocha ☕️(+$15)
2024-04-18
$130 (Lunch)
2024-03-23 1147 views
亂入日式咖啡店坐位不多 下午茶時段都要等位下午茶時段有tea set 😋🐷有不少日式甜品 再配上一杯咖啡😍🥞喫茶店原味鬆餅外貌不是那種空氣感滿滿的鬆餅 而是鬆軟又充滿蛋香味的 配上蜂蜜糖漿 pancake不會太乾🍮特調咖啡布丁 超日式的布丁😍表面有香草和忌廉作裝飾布丁口感好滑溜 好香蛋味和焦糖味 但不會過甜 配上一杯美式真是剛剛好門口實在太多人等位 不能坐太耐就要離開 期待下次再試他們的虹吸咖啡和甜品

亂入日式咖啡店
坐位不多 下午茶時段都要等位

🥞喫茶店原味鬆餅

🍮特調咖啡布丁
超日式的布丁😍表面有香草和忌廉作裝飾

門口實在太多人等位 不能坐太耐就要離開
期待下次再試他們的虹吸咖啡和甜品

2024-03-12 988 views
想到花墟去逛街前,就到附近MOKO 新世紀廣場找點吃的,看到這間🇯🇵日式西餐廳,便進入去試試。☀️這個和式全日早餐非常特別,一般我們都是看到英式早餐,看到這個和風全日早餐,就叫了一個試一試。🍞吐司很鬆脆很香,雞扒很滑,加上照燒汁,非常和風口味。🍳炒蛋半熟很滑。🍠和風甜薯也很好吃!🍝很想吃意粉的我,選擇了🦐蝦肉蒜香扁意粉,蝦肉新鮮,蒜味非常夠,意粉硬度適中。☕️咖啡也十分好喝,店員也做了拉花,很美的心心❤️!另外叫了一杯mocha,🍫朱古力味也非常濃郁!店員也十分友善,食物價錢相宜😊

店員也十分友善,食物價錢相宜😊
和風全日早餐
蝦肉蒜香扁意粉
和風全日早餐
蝦肉蒜香扁意粉
2024-01-26 1109 views
創立於1970年京都,昭和風喫茶店提供和式洋食,連裝潢都充滿昭和風情。- 喫茶店拿玻里意粉 HK$78 🍝經典的日式茄汁炒意粉,茄汁略帶甜味,配料有大肉腸肉感十足非常多汁,青椒及洋蔥提供蔬菜甜味特顯茄汁甜味,增添層次感。芝士粉香氣十足,配搭煮得剛剛好的意粉,口感彈牙又惹味, 充滿懷念味道。- 特調咖啡布丁(跟餐) HK$30 🍮味道濃郁,布丁的質感偏實,口感有點像奶凍,非常滑順。蛋的味道濃郁香濃,布丁上面加上鮮忌廉,奶味十分濃郁。焦糖醬帶有焦香味,同時也帶有一點甜味。絕對係經典味道!!

喫茶店拿玻里意粉

- 喫茶店拿玻里意粉 HK$78 🍝

特調咖啡布丁(跟餐)

- 特調咖啡布丁(跟餐) HK$30 🍮
$110 (Dinner)
喫茶店拿玻里意粉
特調咖啡布丁(跟餐)
  • 特調咖啡布丁
一入到這間餐店,首先俾茄汁意粉嘅香味吸引。意粉軟硬啱啱好,啖啖茄汁,夠哂鮮味,真係撈得開心!咬一啖芝士照燒雞蛋沙律吐司,雞扒嘅嫩滑,融合埋芝士同蛋沙律嘅creamy,份外滋味!忌廉焦糖吉士布丁,上面一層焦糖啪咔咁脆,下面布丁滑溜ooi哋,食落滿嘴焦糖香😋。靜落黎飲返杯咖啡,Café Latte滲出咗一種舒服香味,啱啱好嘅苦澀;而ShizuokaMatcha Latte嘅抹茶香味真係正,甜中帶點微微嘅苦,熱熱地正好撚合今日天氣🍵。間店環境悠閒,埋一張窗邊格落去,真係chill 到不得了。如果想搵間得閒飲杯東西、食啲輕食嘅地方,呢間絕對係不錯選擇👍。而家諗起尼個茄汁意粉,真係好想即刻再食多次!

2024-01-23 768 views
無無聊聊行下moko,個肚有啲空虛,見到Sonia Coffee就即刻走入去食個tea set先。奶油黑松露蝦肉雜菌意粉🍝以蝦肉同香濃黑松露為主,味道濃鬱,每一口都感受到黑松露嘅香氣同蝦肉嘅鮮味,配埋離菌真真yummy食意粉點可以唔配埋佢哋嘅咖啡,佢地用自家製烘焙嘅咖啡豆,同出面連鎖咖啡店無得比

奶油黑松露蝦肉雜菌意粉🍝

2023-12-11 1210 views
餐廳喺MOKO商場入邊平時經過見都好想試,但次次見到到好長龍就放棄咗。今日好好彩12點去到唔使排隊就入得。本來好想試佢哋個布丁,但由於中午未食飯想食啲煮食,所以可能要留返下次再試。餐廳空間唔係好大,檯與檯之間距離好近。不過入邊裝飾同環境有日系咖啡廳嘅感覺。另外餐廳係用虹吸式技術沖咖啡,所以店內擺滿好多好多政精緻嘅咖啡用具,而且有寄賣來自唔同國家嘅咖啡。🍳Sonia 經典全日早餐 $138(牛角包,煙三文魚,照燒雞肉,香腸,黑松露炒蛋,日式甜番薯,牛油果,野菜沙律)呢個All Day Breakfast 好豐盛而且賣相吸引。 見到牛角包幾驚喜因為一般All Day Breakfast都係多士。不過照燒雞肉同香腸味道一般。仲有黑松露炒蛋,黑松露同滑嫩嘅炒蛋好夾加埋牛油果都係一啲健康同爽口嘅配搭,增添輕盈嘅口感。鍾意佢哋入面有甜蕃薯軟熟嘅口感同甜味,中和之前食嘅鹹食。總括黎講,呢個經典全日早餐味道豐富又滿足。🍝明太子煙三文魚意粉 $118首先,意粉煮得恰到好處,彈牙又有嚼勁。至於明太子味道唔會過濃,都有一啲微微嘅辣味,同驚喜同煙三文魚嘅煙燻味道,增添啲層次同驚喜。另外仲加紫菜絲令意粉賣相瞬間

🍳Sonia 經典全日早餐 $138

🍝明太子煙三文魚意粉 $118
首先,意粉煮得恰到好處,彈牙又有嚼勁。至於明太子味道唔會過濃,都有一啲微微嘅辣味,同驚喜同煙三文魚嘅煙燻味道,增添啲層次同驚喜。另外仲加紫菜絲令意粉賣相瞬間變好日系。