整體食物ok可以接受, 和式西餐就係埋單時完全唔講有信用卡優惠, 我老公拎左$500出黎, 而我又咁岩睇緊野, 係我發現既時候問佢, 佢只係岩岩拎緊我地張$500, 個店員話出左單無得改, 呢間野誠信有d 差。為左賺多少少得失客人
整體食物ok可以接受, 和式西餐

2024-10-12 1020 views
下午茶時段,有甜品心太軟,餐廳內無咩客,但要等足20分鐘,太肚餓個陣就唔好揀。心太軟味道不錯,有濃厚嘅朱古力味,偏甜,且朱古力醬流出來,做到心太軟效果,配雲呢嗱雪糕。只係唔知點解會配一大堆忌廉,已揀少忌廉,都仍然好多,本以為忌廉要特別配呢個心太軟,但食落無特別同肥脷感,唔夾心太軟同雪糕,最後都放棄左啲忌廉。玫瑰朱古力不錯。但要另加$14,略貴。
心太軟
玫瑰朱古力不錯。但要另加$14,略貴。
玫瑰朱古力
心太軟
玫瑰朱古力
食完晏帶老爸去嘆杯咖啡傾下偈揀咗兩隻靚靚咖啡杯平時唔會打卡嘅老爸都忍唔住影相 send 比老友記 ~~下午茶餐。忌廉焦糖吉士布丁 + 美式咖啡 HK$58焦糖布丁上面有忌廉和薄荷葉布丁較紥實,入口有蛋香配上香滑忌廉和焦糖一起食,甜度適中賣相靚靚好打卡又好食 ~~** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定

食完晏帶老爸去嘆杯咖啡傾下偈
揀咗兩隻靚靚咖啡杯
平時唔會打卡嘅老爸都忍唔住影相 send 比老友記 ~~

下午茶餐。忌廉焦糖吉士布丁 + 美式咖啡 HK$58
焦糖布丁上面有忌廉和薄荷葉
布丁較紥實,入口有蛋香
配上香滑忌廉和焦糖一起食,甜度適中
賣相靚靚好打卡又好食 ~~

2024-09-11
  • 忌廉焦糖吉士布丁
  • 美式咖啡
同朋友一齊嚟咗呢間日式西餐餐廳食晚飯🤣$98「和風全日早餐」:材料包括 法包配草莓果醬、黑松露嫩炒滑蛋、照燒雞扒、烤蕃茄扒、煙三文魚、骨付腸、野菜沙律🥗,都幾豐富,最特別係有草莓🍓果醬,酸酸哋甜甜哋有啲啲士多啤梨香味要嚟搽麵包幾好食😋$98「蟹肉胡麻意粉」:都有幾多蟹肉,又有幾多菇菌,意大利粉煮得腍腍哋,口味大眾化🤣;最大賣點係好大碟,如果食晒就飽到呢🤣$78「喫茶炙燒煙鴨胸溫泉蛋沙律配胡麻醬汁」:呢隻「胡麻醬汁」味道好濃同埋溫泉蛋撈埋沙律菜一齊食,好食喎🤣,炙燒煙鴨胸亦都係沾滿胡麻醬汁,咁當然又係味道濃郁啦🤣食得好飽嘅一餐🤣
同朋友一齊嚟咗呢間日式西餐餐廳食晚飯🤣

食得好飽嘅一餐🤣
$150 (Dinner)
2024-09-07 1155 views
Cafe好有日本風,野食都唔錯,係一個適合休息嘅地方厚切汁燒牛舌蓋飯 $98🐮牛舌好腍!😍牛味好重,牛舌好好味!啲飯係日本米偏濕小小,整體個牛好好味!值得一試,但如果多返啲汁就更加好食蟹肉胡麻意粉🍝 $98個意粉有驚喜!好creamy! 個汁加左小小胡麻醬,令個汁有小小麻香同好小嘅酸味,好開胃,唔會濟,同埋小小嘅麻香,令個汁更好味,仲有大量嘅魚籽,增加口感,必嗌!忌廉焦糖吉士布丁🍮 $42依個係招牌菜,毫無疑問一定好食!口感好滑!蛋味好重,每一啖都好creamy,焦糖啱啱好,唔想太甜可以唔夾住啲焦糖醬食紫薯鮮奶 $52奶味比較重,淡淡嘅紫薯味,唔會太甜泡沫濃縮咖啡$30正正常常,係酸味重嘅咖啡餐廳風格好友日本70年代年感覺,燈光黃黃地,坐得幾舒服,都係一個適合休息嘅地方

Cafe好有日本風,野食都唔錯,係一個適合休息嘅地方

厚切汁燒牛舌蓋飯 $98🐮
牛舌好腍!😍牛味好重,牛舌好好味!

蟹肉胡麻意粉🍝 $98

忌廉焦糖吉士布丁🍮 $42
依個係招牌菜,毫無疑問一定好食!口感好滑!

紫薯鮮奶 $52
奶味比較重,淡淡嘅紫薯味,唔會太甜

泡沫濃縮咖啡$30
正正常常,係酸味重嘅咖啡

$176 (Lunch)
  • 和風蟹肉胡麻意粉
來過幾次這間昭和風喫茶店ソニアコーヒ買咖啡豆和吃「焦糖布丁」🍮 覺得很不錯除了咖啡和甜品之外日式洋食的風評也不錯特別找一日晚上來吃-蟹肉胡麻意粉 $98蟹肉的鮮味和日式胡麻醬汁融和,溫熱的醬汁包裹每一條意粉,軟硬適中份量比不少Cafe大方厚切汁燒牛舌蓋飯 $98將舌心部份厚切,每塊都約有2cm厚,牛舌口感偏腍,不過依然有咬口,而且非常多汁,拌上米飯都吃光了除了各款日式甜品外,大家別錯過Sonia Coffee的招牌自家焙煎咖啡豆,品質很棒飲品方面 飲品有拉花有誠意咖啡一如以往的好朋友晚上不想飲咖啡 抹茶latte
來過幾次這間

咖啡一如以往的好

朋友晚上不想飲咖啡 抹茶latte

• 靜岡抹茶鮮奶
2024-09-06 795 views
如果你想品嘗一下和洋料理,「Sonic Coffee ✨」絕對係一個唔可以錯過嘅餐廳!佢哋嘅日式咖哩蛋包飯同和風 all day breakfast 都非常好味,仲有日式咖啡同特飲,真係好食又抵食!首先推介佢嘅就係「蕃茄汁炸蝦滑蛋蓋飯」🍤🍳,呢碗蓋飯上面有香脆嘅炸蝦,配上滑滑嘅蛋,淋上酸甜嘅蕃茄汁,味道好開胃,真係好好食!接住就係「椰菜花燴飯配香烤南瓜」🥦🎃,呢個菜式健康又美味,椰菜花燴得剛剛好,配上香烤南瓜,增添咗多重口感,簡直係一個健康選擇!最後要推介嘅就係「厚切汁燒牛舌蓋飯」🥩🍚,牛舌切得厚厚,燒得香嫩,配上特製醬汁,真係好入味,每一口都令人陶醉!總之,「Sonic Coffee ✨」真係一間非常有質素嘅和洋料理餐廳,無論係食物定飲品都非常吸引。

2024-08-27 741 views
去運動前 在mikiki覓食~ 看見一家很有日本昭和風喫茶店棕木色的裝潢 復古感很濃 彷彿走了一趟日本的感覺餐牌價格不是很貴 味道也不錯 值得一試⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆🍳「和風全日早餐」全日早餐份量十足 豐富內有黑松露嫩炒滑蛋、照燒雞扒、烤蕃茄扒、煙三文魚、骨付腸、野菜沙律及重點士多啤梨果醬軟韌的厚片多士配多啤梨醬 很香甜 不錯不錯~雞扒也很大塊肉滑 最愛骨付腸 很有口感.🍝「蟹肉胡麻意粉」蟹肉蟹籽量很多 更有元貝粒意粉比較幼身爽口 Creamy 醬汁很足夠.🍘「和風芝士年糕」芝士年糕香味濃郁 口感煙韌切開流心芝士湧出 超好吃😋.🍮「忌廉焦糖吉士布丁」一定要吃布丁 好香蛋味 又滑口感綿密輕盈 配上焦糖 不會過甜果然是皇牌產品.🍡「靜岡抹茶蕨餅 配黑蜜」抹茶蕨餅不帶苦味 入口有軟綿帶少彈性配上濃郁黑蜜 甜而不膩 很好吃地好好味
去運動前 在mikiki覓食~
看見一家很有日本昭和風喫茶店
棕木色的裝潢 復古感很濃 彷彿走了一趟日本的感覺
餐牌價格不是很貴 味道也不錯 值得一試

⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆
🍳「和風全日早餐」
全日早餐份量十足 豐富
軟韌的厚片多士配多啤梨醬 很香甜 不錯不錯~
雞扒也很大塊肉滑 最愛骨付腸 很有口感

🍝「蟹肉胡麻意粉」
蟹肉蟹籽量很多 更有元貝粒
意粉比較幼身爽口 Creamy 醬汁很足夠

🍘「和風芝士年糕」
芝士年糕香味濃郁 口感煙韌
切開流心芝士湧出
超好吃😋

🍮「忌廉焦糖吉士布丁」
一定要吃布丁 好香蛋味 又滑
口感綿密輕盈 配上焦糖 不會過甜
果然是皇牌產品

🍡「靜岡抹茶蕨餅 配黑蜜」
抹茶蕨餅不帶苦味 入口有軟綿帶少彈性
配上濃郁黑蜜 甜而不膩 很好吃地好好味

2024-08-26 607 views
自從啟德站開通,去Mikiki有新通道,吸引其他區嘅人到來,而呢個商場亦有唔少餐廳係pet friendly,好似呢間由日本引進嘅Sonia coffee。甘栗椰菜花燴飯配香烤南瓜用珍珠米做燴飯,食材適合素食者,無肉。食飯果陣會食到甘栗粒同椰菜粒,燴飯味道唔錯。和風全日早餐內有法包配草莓果醬,黑松露嫩滑炒蛋,照燒雞扒,烤蕃茄,煙三文魚,骨付腸,野菜沙律,好豐富。海苔醬油年糕串 年糕加上日式醬油,唔係煙韌拉絲果種,唔會食到痴晒牙。Honey AmericanoCharcoal Latte特色咖啡有好多選擇,無奶嘅Americano有淡淡蜜糖味,竹炭果杯有灰黑色型格拉花。🛎️必試指數:8/10🔆

甘栗椰菜花燴飯配香烤南瓜

海苔醬油年糕串
年糕加上日式醬油,唔係煙韌拉絲果種,唔會食到痴晒牙。

Honey Americano
Charcoal Latte

🛎️必試指數:8/10🔆
2024-08-25
今日約咗愛人係呢間Sonia coffee食tea傾下心事,裝修好木系靜靜地氣氛幾浪漫。蟹肉胡麻意粉呢隻係比較幼身爽口嘅意粉質地,意粉好Creamy,配埋鮮甜清爽嘅蟹肉,成個口感好夾。好味!和風全日早餐呢個all day Breakfast同出邊食開西式嘅材料有啲唔同。感覺成個精髓係個士多啤梨醬,超級香甜士多啤梨味,令到成個餐upgrade咗一個Level。所有食材都好新鮮豐富。抵食!南蠻炸雞配他他醬雞肉比較肥美,外脆內軟。配埋佢哋自製嘅蛋黃醬汁,日式style既炸雞永遠都係咁出色!正白桃梳打成個味道好啱,唔係好甜而且好重碳酸味。好balance到成個餐。推介!

蟹肉胡麻意粉

南蠻炸雞配他他醬

白桃梳打
2024-08-18 608 views
今日帶左媽咪去mikiki 食佢最鍾意既布甸Sonia 有幾間分店去左間比較少人既分店性價比十分之高先點左2份正餐和風全日早餐All day breakfast 好豐富,有黑松露嫩炒滑蛋、照燒雞扒、烤蕃茄扒、煙三文魚、骨付腸、野菜沙律,仲跟埋士多啤梨果醬雞扒好大塊,雞肉好滑,蕃茄烤得好靚,好淋好多汁,骨付腸好有口感 ,沙律菜好新鮮蟹肉胡麻意粉好多蟹肉蟹籽,仲有粒粒元貝,份量好足意粉好夠醬汁忌廉焦糖吉士布丁布甸好香滑軟熟,焦糖味適中吾會太甜布丁軟硬度適中,加上cream 好滑靜岡抹茶蕨餅 配黑蜜抹茶不會太苦,配上黑蜜甜甜地好好味
今日帶左媽咪去mikiki 食佢最鍾意既布甸
Sonia 有幾間分店
去左間比較少人既分店
性價比十分之高

先點左2份正餐
All day breakfast

蟹肉胡麻意粉
好多蟹肉蟹籽,仲有粒粒元貝,份量好足
意粉好夠醬汁

忌廉焦糖吉士布丁
布甸好香滑軟熟,焦糖味適中吾會太甜
布丁軟硬度適中,加上cream 好滑

靜岡抹茶蕨餅 配黑蜜
抹茶不會太苦,配上黑蜜甜甜地好好味
2024-08-18 482 views
新蒲崗Mikki 商場內有間幾chill 㗎啡嗏室,好有日本咖啡室的感覺, 另外仲有室外位置。除咗有咖啡之外,仲有好多美食餐點。蟹肉胡麻意粉 $98蟹肉鮮味配上特色醬汁,意粉煙靭度剛剛好, 再加上蟹籽,非常美味厚切汁燒牛舌蓋飯 $98大大件的牛舌煎香,加上甜甜地的醬汁,好開胃,大大碗飯,我都食得晒Iced Cappuccino $40香醇順滑,奶味濃,夠冰凍Flat White $36這間餐廳的特色熱咖啡可以自選咖啡杯,咖啡香濃

蟹肉胡麻意粉 $98

厚切汁燒牛舌蓋飯 $98

Iced Cappuccino $40
香醇順滑,奶味濃,夠冰凍

Flat White $36
這間餐廳的特色熱咖啡可以自選咖啡杯,咖啡香濃
$140 (Lunch)
2024-08-13 517 views
位於新蒲崗Mikiki既Sonia Coffee,係一間走昭和風格既喫茶店,有多款嘅日式洋食、甜品同飲品等,旺角同荃灣均有分店。🍴雞皮餃子($28)雞皮包住肉餡整成既餃子,外皮脆脆地,內層煙韌爽口👄帶油脂香,沾上酸甜既醬汁,可以中和油膩感👍🏻🍴醬燒厚切牛舌($48)牛舌口感軟腍有汁💦有牛香,而且幾入味👅🍽️京蔥柚子胡椒豚五花蓋飯($88)五花肉肥瘦分明🐖脂肪同肉既比例一半一半,脂肪部分爽口,加上柚子胡椒既調味,酸甜得黎冇咁漏👅肉既部分幾腍身。白飯煮得幾好🍚軟硬適中,撈埋京蔥同醬汁一齊食,味道更香👐🏻🍽️軟殼蟹大葉青醬意粉($108)軟殼蟹炸到金黃酥脆,醬汁Creamy😋帶青醬嘅香味,意粉口感煙韌,幾掛汁💁🏻‍♀️

🍴雞皮餃子($28)

🍴醬燒厚切牛舌($48)
牛舌口感軟腍有汁💦有牛香,而且幾入味👅

🍽️京蔥柚子胡椒豚五花蓋飯($88)

🍽️軟殼蟹大葉青醬意粉($108)

【2023 年 11 月】原來 Sonia Coffee 係新蒲崗 Mikki 都有分店平日下午 2:30pm 食客唔多,可以即時入座咁就入去食個 late lunch ~~2:30-6pm 有午後套餐和甜品套餐供應傻媽點咗份  ● 喫茶店拿玻里意粉 (HK$58)意粉都幾大碟,裡面有青椒、香腸和火腿配上酸甜嘅蕃茄醬,清新開胃+HK$15 可以楝一杯 HK$40 以下嘅飲品儍媽點咗杯。熱美式咖啡Order 熱咖啡仲可以自選咖啡杯 ~~ 由於餐廳採用手機 QR Code 自助點餐如果要揀杯子,記得與店員講啦Tea Set 選擇都幾多 ...** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定

【2023 年 11 月】

平日下午 2:30pm 食客唔多,可以即時入座
咁就入去食個 late lunch ~~
2:30-6pm 有午後套餐和甜品套餐供應
傻媽點咗份  ● 喫茶店拿玻里意粉 (HK$58)
意粉都幾大碟,裡面有青椒、香腸和火腿
配上酸甜嘅蕃茄醬,清新開胃
+HK$15 可以楝一杯 HK$40 以下嘅飲品
儍媽點咗杯。熱美式咖啡
Order 熱咖啡仲可以自選咖啡杯 ~~

由於餐廳採用手機 QR Code 自助點餐
如果要揀杯子,記得與店員講啦
Tea Set 選擇都幾多 ...

2023-11-03
  • 喫茶店拿玻里意粉
2024-05-02 804 views
與妹妹染完頭髮,預約了晚餐還不夠時間,所以去吃甜品,飲杯茶,聊天打法時間😂有埋室外坐位、不過近住馬路邊以木材料為主題👍🏻餐牌及自助餐具🥢忌廉焦糖吉士布丁 ( $38):這間必點的皇牌產品,濃郁的忌廉口感與焦糖的香甜結合,每一口都能感受到濃濃的奶香和焦糖的香甜,帶上布丁口感細膩滑順。🥢靜岡抹茶蕨餅配黑蜜 ($28):有淡淡的抹茶香氣。蕨餅的軟綿質地與黑蜜的甘甜相得益彰,這道美食結合了抹茶的苦甜與黑蜜的濃郁,不過食一、二粒就已經足夠,不然會過膩🤣!🥢波蘿脆脆牛奶 ($48): 結合了脆片的香脆和牛奶的滑順,每一口都能感受到脆片的酥脆口感,同時享受到牛奶的濃郁滋味,不足之處就是嚐不到波蘿的味道。🥢甘草薄荷茶 $48 :結合了甘草的甜味和薄荷的清新,口感獨特。一開始喝時,有一點兒不習慣,但喝多一杯就嚐出甘草帶來淡淡的甜味,薄荷的清涼。整體來講,很不錯,而且可以坐很久,我們差不多坐了兩小時,都沒有人叫我地買單走🤭是談天說地的好地方!

有埋室外坐位、不過近住馬路邊

以木材料為主題👍🏻

餐牌及自助餐