2024-05-09 305 views
喺社交媒體網站見到 啲人推薦呢一間串燒 然之後見到佢啲沙嗲好似好鬼正 就嗌咗個撈麵 唔知係咪外賣 所以拎到返屋企食嘅時候成個面已經硬咗 不過佢啲沙嗲醬真係幾夠 食落好好濃味 相信如果日日食 唔使一個月應該腎虧
2024-03-19 353 views
舖頭好細 見到佢啲價錢合理終於一試唔差 可以再食食物質素都可以重點一提調味唔重口味所以如果鍾意重口味 可能要提前講台灣腸 正常五花肉 1:3 瘦肉:肥肉佢唔係一片片 係一嚿嚿好食嘅 只係肥咗啲😅雞肉唔知係咪無醃過 所以無乜味雞肉味菇大大嚿 唔係一片片有口感啲燒牛油粟米牛油可以再搽多啲無牛油味粟米都甜嘅
舖頭好細 見到佢啲價錢合理

無牛油味
粟米都甜嘅
燒粟米

2023-02-07 1367 views
喺太安樓對面有一間串燒店,門口細細,不過招牌幾搶眼,個名好型,叫串魂丼。小店不定時休息,記得睇吓佢哋有冇開。可以網上落單,WhatsApp都好快有人應,15分鐘就燒好攞得。熱辣辣噴曬煙,估唔到每串份量都幾大好飽滿我一共叫咗五串,沙嗲口味燒雞皮雞肉台灣腸五花腩燒菠蘿燒菠蘿睇落平平無奇,好大支好聚手,食落超甜爆曬汁,一定會encore呢個!燒雞皮夠乾身香口唔油膩好少見燒雞肉會咁大串,好似食緊雞髀咁啖啖肉五花腩超軟滑,油香喺口中爆出台灣腸鹹度適中,又有少少甜味中和返除咗太安樓裏面嘅串燒,記得都要黎試吓依間呀

熱辣辣噴曬煙,估唔到每串份量都幾大好飽滿

我一共叫咗五串,沙嗲口味
燒雞皮
台灣腸
五花腩
燒菠蘿

燒雞皮夠乾身香口唔油膩

好少見燒雞肉會咁大串,好似食緊雞髀咁啖啖肉

五花腩超軟滑,油香喺口中爆出

台灣腸鹹度適中,又有少少甜味中和返

除咗太安樓裏面嘅串燒,記得都要黎試吓依間呀
2022-07-25 1654 views
早幾日先知有依一間小店突然之間想食宵夜⋯⋯但因為知道依幾日都有好多同路人去幫襯所以我預先Whatsapp落單23:27佢哋收到張單,話預20-25分鐘結果23:38已經話差唔多搞掂可以去拎我一共嗌左6款野食豆卜墨魚丸肥牛金菇五花腩雞中翼羊柳肉真係每一樣都燒到岩岩好,,唔會太乾好多時食串燒最怕就係燒到乾爭爭但依一間完全唔會另外..串燒嘅靈魂係個汁我揀咗沙嗲汁,大辣個汁真係不得了,好香好濃但係佢又唔會喧賓奪主搶晒啲肉味超級推介仲有支冬瓜茶唔會好甜,清清地好好飲另外店員都好有禮貌呢一間我覺得個評價都幾高希望佢哋繼續加油💪🏻
早幾日先知有依一間小店

肥牛金菇
五花腩
雞中翼
羊柳肉

真係每一樣都燒到岩岩好,,唔會太乾

好多時食串燒最怕就係燒到乾爭爭
但依一間完全唔會
另外..串燒嘅靈魂係個汁

我揀咗沙嗲汁,大辣
個汁真係不得了,好香好濃
但係佢又唔會喧賓奪主
搶晒啲肉味
超級推介

仲有支冬瓜茶
唔會好甜,清清地好好飲

另外店員都好有禮貌

呢一間我覺得個評價都幾高
希望佢哋繼續加油💪🏻
2022-07-24
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Last Night Supper
太安樓附近新開咗間丼飯加串燒外賣店,經過聞到好香就買咗啲試吓😍食落肉質好好唔會係cheap cheap雪藏肉味,推薦~醬燒豬頸肉丼🐷🍚 $58丼飯幾抵食又多選擇,雞牛豬鰻魚都有,仲送冷泡茶👍🏻,米是珍珠米😀,豬頸肉燒到好香又腍,醬汁好惹味,好食到我10分鐘就食完🤤串燒叫咗雞翼,雞腎,牛仔骨,娃娃菜,韮菜,十幾到三十幾蚊不等,幾抵食。揀大中小or 走辣都得,又有麻辣 沙嗲 鹽燒 蒜蓉味揀,我自己最鍾意小辣加孜然粉味。菜類好吸味,我最鐘意食個韮菜,肉類全部都肉質幾靚,又燒到啱啱好 好juicy,依到張會變成我嘅宵夜食堂😀。
醬燒豬頸肉丼🐷🍚 $58

2022-01-05 840 views
串魂丼📍西灣河喺西灣河新開嘅串燒外賣,全部即叫即燒,除咗串燒之外仲有丼飯賣😋今次就試咗8款串燒,質素都唔錯😛🐷燒五花腩串 $16五花腩肥瘦啱啱好,外層燒得好香脆,但係入面仲保留咗好多肉汁🤤🐮香燒肥牛金菇卷串 $18呢個真係一定要試,一咬落去金菇同埋肥牛嘅汁就爆曬出嚟💦肥牛嘅油脂好夠,食落口感好豐富🤩🐣燒雞腎串 $18雞腎食落好爽口,配埋中辣好惹味,送酒一流🌶🍡香燒墨魚丸(四粒) $16呢度嘅墨魚丸好特別,食落入面有粒馬蹄😲比起出邊一般嘅墨魚丸更加有口感同層次,好推薦大家試吓🥰
串魂丼📍西灣河

🐷燒五花腩串 $16

🐮香燒肥牛金菇卷串 $18

🐣燒雞腎串 $18
雞腎食落好爽口,配埋中辣好惹味,送酒一流🌶

🍡香燒墨魚丸(四粒) $16
2022-01-02 673 views
這區一向多掃街小食,最近放工經過見到間食串燒的,感覺幾特別,於是決定買d串燒返屋企加餸!餐廳是即叫即製的,每款串燒價錢都非常合理,好多都係十幾二十蚊就食到,絕對可以食到好滿足☺️串燒的味道是偏健康的,不是死落味精,而且肉質都幾好,特別喜歡外脆內嫩的雞翼,還有雞軟骨和燒到外皮脆香,肉有咬口的燒五花腩串另外仲有芝士丸、雞腎等,真係可以一次過滿足曬想食串燒嘅願望😍下次再去時要食下個2人餐,幾豐富得來還有自家冷泡茶,的確夠抵食,性價比高~

燒雞肉串

燒雞肉串
2021-12-30 439 views
跟友人於東大街晚膳後意猶未盡,決定回家繼續開懷暢飲,於是步行到西灣河買點小食回家佐酒太安樓那邊太繁囂,沒有找到心水,穿過大廈發現一家小店傳來陣陣烤肉香氣外賣店不設座位,主要供應丼飯及串燒,由於我們已吃得很飽,只買了幾串串燒串類價錢親民,有麻辣、鹽燒、蒜蓉或沙嗲口味挑選!也可按個人口味要求走辣、小辣、中辣、大辣或走孜然粉除了食物外,更有自家製飲品點了燒雞皮串、燒雞肉串、燒雞中翼串、燒雞軟骨、燒豬頸肉串、燒五花腩串及香燒芝士丸串,燒得入味並帶有焦香冬瓜茶清甜甘醇!低糖的蜜桃烏龍冷泡茶甜美果香與茶香完美融合,絲滑潤口
除了食物外,更有自家製飲品
串類
飲品類
2021-12-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Last Night Supper
串類
飲品類
2021-12-29 170 views
今天剛好經過西灣河太安樓附近,偶爾看見一家小店串魂井,小小的店鋪外面有好多客人,生意蠻紅火的。香噴噴的串燒味,令我食慾大增,忍唔住叫上幾串試嚇。燒豬頸肉串:醃制好的豬頸肉發出陣陣香味,加上的孜然粉,吃到嘴裡,齒夾流香。燒五花腩串:肥瘦均勻,肉質軟腍。香燒安格斯牛仔骨串:大件惹味,濃郁的牛肉味超級好吃,肉嫩汁多,強烈推薦。燒台灣腸串:甜甜的脹卜卜好滋味。香燒芝士丸串:芝士爆漿,滿口芝士好滿足。再來點蔬食,秘製汁燒鮮冬菇串是不錯的選擇,冬菇爽脆,菇味鮮香。秘製汁燒豆腐串:皮脆夠香。吃完燒烤,再來杯百香果冷泡茶下下火,真是絕配。物美價廉,以後還會光顧!

2021-12-25 650 views
西灣河太安樓抵食串燒店工作加班到八點,身心都很疲倦,坐車來到西灣河的美食集中地太安樓,看看內里有什麼可以打包回家品嚐,但卻找不到想吃的。偶然看到旁邊一對情侶拿著熱辣辣的串燒,才知道原來太安樓附近新開了一間細小的串燒店,價錢不高,由兩位店員打理,倒不如一試!其實我都沒有什麼不吃,所以就叫店員幫我選幾樣招牌的串燒,但我要求一定要有韭菜&雞翼,因為我最喜歡就是雞翼配韭菜~肉串的質素都很平均,點完之後等10-15分鐘就會幫你打包,另外加了兩支冷泡茶,都是小清新的口味,整體是一間很地道的串燒小店,希望在2022年可以繼續加油撐下去吧!努力!燒豬頸肉串 燒雞腎串 燒台灣腸串燒雞肉串 燒五花腩串 燒雞翼串 燒韭菜冰糖雪梨茉莉冷泡茶鳳梨桂花雪梨冷泡茶串魂丼西灣河太康街1號麗灣大廈地下K5室#燒雞腎 #串魂丼 #西灣河 #太安樓 #冷泡茶 #燒韭菜 #燒雞翼 #BBQ #冰糖雪梨 #茉莉 #鳳梨 #桂花 #DINNER #晚餐 #香港 #香港島 #抵食 #好味道 #加油 #香港人 #祝福你 #聖誕節快樂
西灣河太安樓抵食串燒店

串魂丼
西灣河太康街1號麗灣大廈地下K5室

2021-12-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
2021-12-23 124 views
太安樓附近新開左間串燒店,經過聞到好香就決定買番屋企慢慢食。除左串燒外仲有丼飯,叫左個蒲燒鰻魚丼,送一支冷泡茶,我揀左金桔檸檬百香果冷泡茶。蒲燒鰻魚丼份量唔少,足夠食,鰻魚燒得剛剛好,有點焦香味,鰻魚汁香甜,送飯一流。串燒我揀左雞腎串,雞皮串,雞中翼,雞軟骨,燒豬頸肉,五花腩肉,安格斯牛仔骨。平時我唔食雞皮,但呢個雞皮燒到脆卜卜,好食。五花腩肉肥瘦適中,唔會太肥膩。金桔檸檬百香果冷泡茶清新,酸酸甜甜,配串燒好夾。

金桔檸檬百香果冷泡茶清新,酸酸甜甜,配串燒好夾。
2021-12-20 134 views
以前有一排好鐘意食串燒,但香港搵間價錢相宜又有質素真的唔易,最近屋企附近開左間新嘅,前幾日搵埋個fd一路食一路吹水燒墨丸 豬頸肉 🥰🥰🥰🥰🥰 雞肉雞翼 🥰🥰🥰 外脆內軟娃娃菜🥰🥰🥰🥰🥰🥰 好好食 簡單得嚟又清新 必叫牛仔骨 🥰🥰 都幾好,又大件呢份蒜茸牛油雜菌又係高質必叫🥰🥰🥰🥰🥰食左咁多肉,再食呢份格外清新,香味十足👍👍👍👍👍👍烏龍茶 金桔檸 食完清清個口之後仲叫左燒雞皮,但沒影相個味唔錯,如果燒得再脆口d更好👍👍呢區有間高質抵食串食做宵夜,今次想唔肥都難😂😂😂😂十幾蚊串好易係咁咁

燒墨丸 豬頸肉 🥰🥰🥰🥰🥰 雞肉

雞翼 🥰🥰🥰 外脆內軟
娃娃菜🥰🥰🥰🥰🥰🥰
好好食 簡單得嚟又清新 必叫
牛仔骨 🥰🥰 都幾好,又大件

呢份蒜茸牛油雜菌又係高質必叫🥰🥰🥰🥰🥰
食左咁多肉,再食呢份格外清新,香味十足👍👍👍👍👍👍

烏龍茶 金桔檸
食完清清個口

之後仲叫左燒雞皮,但沒影相
個味唔錯,如果燒得再脆口d更好👍👍

• 蒜蓉牛油雜菌
  • 娃娃菜
  • 燒雞翼
  • 豬頸肉
2021-12-17 120 views
食串燒真係會上癮🤤啱啱食完飯係太安樓掃完街,肚仔又餓了🤧見價錢唔貴,即刻嗌返幾串先😎💛香燒芝士丸串💛 $16有芝士緊係要食啦,芝士丸連帶內餡都有燒烤味🔥❤️燒豬頸肉串❤️ $20豬頸肉燒完油脂好香,加埋孜然粉好正😍🤎燒雞腎串🤎 $18口感實在,爽脆有咬口🤪🧡燒雞肉串🧡 $16燒完肉質依然鮮嫩多汁,啖啖肉😗❤️燒台灣腸串❤️ $16見到脹卜卜嘅台灣腸都流口水啦🤤🤍燒五花腩串🤍$16食串燒又點可以唔食五花腩肉呢?孜然粉嘅味同腩肉完美結合🥰❤️香燒安格斯牛仔骨❤️ $38呢個價錢有三件牛仔骨,最高性價比呀!筋位唔多,而且熟成度啱啱好😚💛金桔檸檬百香果冷泡茶💛 $20酸酸甜甜又清香,自家製嘅冷泡茶甜度拿捏得啱啱好😌🧡冰糖雪梨茉莉冷泡茶🧡 $20食完串燒,飲返冰糖雪梨潤下喉就啱啦😙其實店舖除咗串燒仲有丼飯,下次食埋先😆老闆娘好好,遇到有選擇困難症嘅客人會主動推薦串物🍢老闆娘果然冇推薦錯,依幾款串燒都好好味呀😛📍 串魂丼 📍 西灣河太康街1號麗灣大廈地下K5室
食串燒真係會上癮🤤
芝士丸

💛香燒芝士丸串💛 $16
有芝士緊係要食啦,芝士丸連帶內餡都有燒烤味🔥
豬頸肉

❤️燒豬頸肉串❤️ $20
豬頸肉燒完油脂好香,加埋孜然粉好正😍
雞腎

🤎燒雞腎串🤎 $18
口感實在,爽脆有咬口🤪

🧡燒雞肉串🧡 $16
燒完肉質依然鮮嫩多汁,啖啖肉😗

❤️燒台灣腸串❤️ $16
見到脹卜卜嘅台灣腸都流口水啦🤤

🤍燒五花腩串🤍$16
食串燒又點可以唔食五花腩肉呢?孜然粉嘅味同腩肉完美結合🥰

❤️香燒安格斯牛仔骨❤️ $38

💛金桔檸檬百香果冷泡茶💛 $20
酸酸甜甜又清香,自家製嘅冷泡茶甜度拿捏得啱啱好😌

🧡冰糖雪梨茉莉冷泡茶🧡 $20
食完串燒,飲返冰糖雪梨潤下喉就啱啦😙

📍 串魂丼
📍 西灣河太康街1號麗灣大廈地下K5室
芝士丸
豬頸肉
雞腎
2021-12-17 75 views
經過太安樓附近想買啲串燒食,見到有間招牌好突出嘅燈牌~呢度嘅串燒款式選擇好多,叫咗雞翼、豬頸肉、雞腎、牛仔骨、台灣腸、豆卜、雞肉、 五花腩、豆腐卜~另外重叫左支蜜桃烏龍冷泡茶••••叫咁多,等咗一陣都好快有!雞腎幾爽口,雞翼我最鍾意,雞翼燒得脆口,而重有肉汁,不錯 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻食串燒未試過豆腐卜,都幾好食,幾得意 五花腩真係下次可以再食過~好香又有好有豬肉味!整體黎講食物款式多,味道都好正~

叫咁多,等咗一陣都好快有!
雞腎幾爽口,雞翼我最鍾意,
雞翼燒得脆口,而重有肉汁,不錯 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
食串燒未試過豆腐卜,都幾好食,幾得意
五花腩真係下次可以再食過~
好香又有好有豬肉味!
整體黎講食物款式多,味道都好正~
今日放工突然好想去太安樓掃街,咁就搭隧巴過海啦,一落車就見到太安樓對面有間串燒舖好多人等緊,見人氣咁高就決定試吓啦😍串魂丼係間小店,淨係得外賣無堂食,門口掛住個紅色燈籠仔,好有日本嘅feel 🇯🇵 我哋兩個人,見佢個價錢都唔貴,十幾蚊串,就點咗好多款串燒試吓,嗌咗小辣🌶🐣雞中翼串: $18一串有兩隻,燒得好香,個皮好脆,佢嘅seasoning有啲似七味粉,好惹味😍🐟香燒墨魚丸串: $16一串有四粒,白色嘅外皮帶有少少嘅微燶,一見到已經流哂口水🤤🐔燒雞腎串: $18一串有四舊,好爽口彈牙😋唔錯唔錯🐤燒雞皮串: $16呢個可能唔係好啱女仔食,我平時食雞都唔食雞皮🤣🤣 不過佢燒得好香好脆,同男朋友黎嘅話值得一試,咬一啖就俾佢食埋佢😂👧🏼燒金妹牌芝士腸串: $16係我最愛嘅金妹牌芝士腸呀!!! 一串有五舊咁多,咬一啖啲芝士已經必哂出黎😆🐷燒五花腩串: $16呢個都好好味,好脆口,佢又唔會好似平時啲五花腩咁油咁肥,可能燒個過程已經將啲油逼咁啲出黎 🙈🐖燒豬頸肉串: $20佢都係屬於唔太肥嘅豬頸肉,油同肉嘅比例啱啱好,唔會太油膩,值得推介🤡🍄秘製蒜蓉牛油焗雜菌一盒: $32食咗咁多肉,就食咗盒菇去

🐣雞中翼串: $18

燒墨魚丸串

🐟香燒墨魚丸串: $16
一串有四粒,白色嘅外皮帶有少少嘅微燶,一見到已經流哂口水🤤

燒雞腎串

🐔燒雞腎串: $18
一串有四舊,好爽口彈牙😋唔錯唔錯

燒雞皮串

燒豬頸肉串

🐖燒豬頸肉串: $20

秘製蒜蓉牛油焗雜菌

🍄秘製蒜蓉牛油焗雜菌一盒: $32
食咗咁多肉,就食咗盒菇去中和吓。呢個菜係用牛油同蒜蓉一齊焗,超重蒜蓉味,啱哂啲中意食蒜嘅朋友☺️一盒都好大大份,食完咁多菇感覺好健康🤗

冬瓜茶

我哋仲加咗$20換咗枝東瓜茶同蜂蜜柚子茶😍 好好味😋😋

2021-12-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
燒墨魚丸串
燒雞腎串