2019-09-09 152 views
晚上到了這一間樓上餐廳吃了一個高質素的晚餐, 這裏的環境不錯, 幾有氣氛和有格調。餐牌上有意粉🍝、海鮮、肉類等等。我們點了一隻生蠔, 還有兩款主菜。餐前會有麵包供應, 旁邊附上橄欖油。Tilefish - 很喜歡它的presentation, 魚在泡泡的中間, 底下亦有薯蓉。魚皮炸得非常香脆, 連魚鱗都可以吃, 魚肉幾鮮嫩。湯汁以Sichuan pepper調味, 帶一點辣味。薯蓉很creamy。這道菜式 - Braised French baby milk fed lamb belly - 會跟上蒜蓉法包。調味汁很入味, 吃蒜蓉包前, 把麵包沾一沾那些調味汁, 很好吃! 蒜蓉包質感香脆, 有蒜香味之餘, 還有些像忌廉汁的味道。

2019-09-09
$500 (Dinner)
2019-06-16 583 views
星期六都要返工,見去開港島區,夜晚就同老婆係中環搵間好啲嘅餐廳放鬆一下。呢間酒吧餐廳好有情調,絕對適合情侶黎拍拖。先點左一個Beef Tempura打頭陣!雖然佢件數唔多,但食落好有驚喜!外面有層炸到脆卜卜嘅紫菜,包住入面軟淋淋嘅牛腩肉,正!我地點左Chitarra同Carbonara各半份,咁就可以試多幾款唔同款式嘅食物啦!Chitarra嘅龍蝦汁味濃,蟹肉多,而且意粉唔係我地平時食開嗰啲幼幼嘅意粉,係粗而煙韌,好有咬感!Carbonara同樣煮得出色!濃濃嘅卡邦尼汁,配埋呢個菜嘅重點 - 海膽,簡直係絕配!海膽味鮮濃,好好食呀!最後我地仲點左個Iberico Pork,煮得好淋,啖啖肉,配埋底下甜甜嘅南瓜蓉,為今晚晚餐畫上完美且滿足嘅句號!聽聞呢到星期五仲會有live band,下次可以約埋班朋友嚟呢度把酒談心,再輕鬆多一晚!
呢間酒吧餐廳好有情調,絕對適合情侶黎拍拖。

2019-05-26 565 views
大約半年前都嚟過Spark 晩餐 印象不錯所以今次就黎試吓佢嘅LUNCH 晏晝上嚟嘅感覺別有一番風味了餐前同夜晚一樣都會有烤麵包做前菜 小小脆 入面軟的 點橄欖油非常開胃 今日嘅DAILY SOUP有來南瓜湯南瓜湯加咗少少薑味 平時一啲都唔鍾意薑味 但佢同南瓜味非常之夾 呢個味道我係未食過的非常之特別同埋美味!!!LUNCH SET沙律同平時餐廳食開嘅沙律非常之唔一樣 就咁睇已經覺得非常有心機 主菜我揀咗蘑菇Risotto出乎預期嘅一道主菜 店員一擺低已經香氣撲鼻 雖然佢好香牛油味但係食落去一啲都唔漏 飯粒不軟有硬 而且蘑菇份量好多 混合一起吃口感不錯

今日嘅DAILY SOUP有來南瓜湯

主菜我揀咗蘑菇Risotto

2019-05-25 295 views
滂沱大雨的晚上, 收咗工唔想周圍行,最啱就係搵間舒服嘅餐廳,同朋友傾下偈, 享受一頓豐富的晚餐。呢一間《Spark Bar & Restaurant 》 位於雲咸街LKF29 大厦, 行上少少斜路樓梯, 對面就係中環藝穗會。呢一間餐廳每逢星期五都有live band駐場, 聽聞仲有機會遇到C all Star添, 一路聽下輕鬆嘅音樂, 一路飲番杯, 嘆返一餐高質素嘅晚餐, 實屬享受人生。點菜後, 侍應便會遞上自家製嘅餐包, 香草蕃茄包摸落暖笠笠, 而且非常軟熟, 滲出陣陣香草氣味,伴以芳香嘅橄欖油, 簡單美味。呢間餐廳嘅食物質素,無論係味道或者擺盤方面都非常高質素。 呢一款前菜《Cuttlefish》, 係呢度嘅招牌菜式。 薄切嘅墨魚爽口彈牙, 配上帶有鹹香嘅明太子醬泡沫,加埋鮮甜嘅海膽,以及鹹鮮嘅三文魚子, 就如將整個海洋放入口裏面。 墨魚非常之新鮮爽, 而且味道濃郁,海膽creamy, 喺口入面溶化。另外一款廚師推介的前菜《18 hours Sous Vide Prime Short Rib Tempura》 係一款西日fusion的菜式。 將美國頂級牛小排用慢煮的方法烹調十八個鐘

另外一款廚師推介的前菜《18 hours Sous Vide Prime Short Rib Tempura》 係一款西日fusion的菜式。 將美國頂級牛小排用慢煮的方法烹調十八個鐘, 令到肉質變得軟熟。 大廚創新地用紫菜包裹住慢煮牛肉, 然後再沾上天婦羅炸漿, 令外層炸得香脆, 入口鬆化。 紫菜和牛肉出奇地配搭, 牛肉嘅騷香配上紫菜嘅脆卜卜, 再點上日式燒汁, 係一道非常出色嘅fusion菜式。

主菜方面, 非常推介呢一款《Slow Cook Iberico Pork》。 一向都對西班牙的伊比利亞豬印象良好, 伊比利亞豬肉質嫩滑多汁, 而且肉香, 而且肥瘦適中。 慢煮方法令伊比利亞豬的優點發揮出來, 經過香煎之後外層變得焦香, 配上酸蘋果片, 平衡咗豬的油膩感, 酸酸甜甜的感覺加上肉味令人欲罷不能。 另外的南瓜蓉夠creamy, 南瓜蓉比起薯蓉更加香甜, 呢一度煮菜品質相當之高, 難怪成為廚師推介。

呢一間餐廳氣氛良好, 星期五嘅晚上又可以聽下柔和嘅音樂, 除咗飲番杯之外, 仲可以品嘗到高質素嘅食物, 難怪得到相當多嘅好評。

2019-05-22 211 views
星期五晚相約朋友到中環共聚晚餐,朋友選spark這地方既寧靜又舒適是不錯的選擇😊Bread先來自家製麵包配橄欖油Carbonara-entree $238用左lumachine黎整pasta, 配上溫泉蛋同海膽一齊食, 味道好濃郁,十分滋味可口😋😋Milton Park Shira $88唔中意飲甜酒,所以點左杯house red,入口都幾純,在這環境下嘆杯美酒十分怡人😊Wasabi Mochi $118西瓜粒和西瓜味的刨冰唔係好好甜,另外配了三小球味道濃郁的豆腐雪糕Tofu Gelato 和脆口的脆米花Rice Krispies 和烤至香脆的薄荷海綿蛋糕Mint Sponge Cake😋食出多重味道!

Bread
先來自家製麵包配橄欖油

Carbonara-entree $238

Milton Park Shira $88

Wasabi Mochi $118
2019-05-20 279 views
上個禮拜同同事中午見完客喺中環附近咁啱lunch time, 喺附近搵吓有冇餐廳嘅時候上OpenRice就睇到依間,行過去唔使3分鐘於是就上去試吓喺門口都擺咗menu, 見到佢哋有lunch set就入去試一次佢哋嘅lunch set都會有沙律同餐湯,我好耐都冇食過咁新鮮嘅沙律,佢哋嘅車厘茄一放入口感覺已經好清新,而且沙律菜亦都非常爽脆問過店員佢哋當日嘅係南瓜薑湯,味道非常濃郁,南瓜嘅清甜配上薑嘅香辣,醒胃叫咗佢哋嘅肉眼扒配烤薯,薯仔非常好食,烤焗程度啱啱好,入邊嘅奶油加上千層批嘅口感而且肉眼亦都煎得啱啱好,睇返Menu先知原來係USDA prime 嘅肉眼,正佢啲環境亦都好舒適,如果喺中環地區想休閒食個午餐,呢間真係唔錯嘅選擇

2019-05-15 230 views
若然你是C all Star的歌迷,該會知道這中環的Spark Bar是他們四子有份投資的,我雖然也很喜歡C all Star的歌曲,但顯然並不夠迷,在牆上獨看到他們的簽名海報也不以為意,是事後才在網絡上得知的,據說,C all Star的成員偶爾也會出現,但並不定期。餐廳位於LKF29的4樓,眼下是中環藝穗會一帶的夜色,店內燈光幽幽,甚具情調;餐廳的一隅有一個小舞台及各式樂器,是Spark的最亮眼處,原來每逄星期五晚的十點鐘,餐廳也會有live band演出,享受過豐富的晚餐後, 聽著live music, 點杯小酒,實屬 人生一樂也;餐廳裝潢走金屬工業風,𨋢門圃打開便看到以Sheet pile鏤空的餐廳大名,極富玩味。奉送的餐前麵包,上桌的時候還是保持溫熱,麵包當中夾雜了蕃茄和果乾,通常蘸麵包也是用油醋汁,但今日隨附的只有橄欖油,不知是這橄欖油 質素 的關係,還是沒有了意大利黑醋的干擾,竟然覺得這橄欖油比平常份外的香,塞翁失醋,焉知非福。Cuttlefish,材料有新鮮海膽,魷魚,三文魚子,海藻以及明太子蛋黃醬,魷魚口感軟嫩,魷魚味比一般吃到的強烈,及後在網上見到有食友指是因為經過

Cuttlefish,材料有新鮮海膽,魷魚,三文魚子,海藻以及明太子蛋黃醬,魷魚口感軟嫩,魷魚味比一般吃到的強烈,及後在網上見到有食友指是因為經過四小時的慢煮,慢煮豬牛雞就試得多,慢煮魷魚我還是首次嘗到,海膽新鮮,吃後在口腔內散發應有的回甘,四款食材跟明太子蛋黃醬同吃,也是十分的配。

18 Hours Sous Vide Prime Short rib Tempura,這個tempura真是十分出色,食材的配搭有新意之餘,味道亦非常搭調,核心的內圍是經過18個小時慢煮的牛肋肉,在核心的內圍包上紫菜後再拿去炸,炸香的紫菜跟慢煮牛肋肉的口感與味道感覺非常創新,白色圓形一點點的是布冧蛋黃醬,而底部的那一抹黑色的竟然是鰻魚汁,有一點西日fushion的感覺。

Chitarra,這個手做pasta的口感非常特別,比寬條麵少了一點煙韌,但又帶有 一點軟糯,加上手做的意粉獨有的強烈小麥香氣,只是意粉的已叫人感到精彩;味道是滿滿的海洋風味,由一梳梳的新鮮拆肉藍蟹帶出,醬汁濃稠,更能鎖定海水的味道。

對酒吧的食物水準本是不會强求,但Spark的表現卻是叫人感到驚喜,據說主廚師承米之蓮一星大廚。挾着’星’・ ’星’之名,自是比一般酒吧貴上一點,但亦同時反映了在食物的質素味道之上,要是想到酒吧但對食物有要求的,Spark Bar會是一個很好的選擇。
2019-05-09 199 views
今天是我和男朋友的拍拖紀念日,男朋友在港島區找了一間酒吧餐廳,打算和我好好慶祝一番。餐廳在蘭桂坊附近,不算難找。餐廳內環境寬敞有情調,特別適合我們今天的慶祝晚餐。點餐之後,職員為我們送上麵包。麵包脆脆的,配以附上的橄欖油,為今晚揭開序幕。前菜我們點了18 Hours Sous Vide Prime Shot Rib Tempura,上桌有點像壽司,外面有一層紫菜,已經炸得脆脆,包裹著卻是已煮腍的牛肉,感覺是燜了好久,既入味又軟腍的牛腩肉,一腍一脆對比很大,但包起來卻異常配合!因為我選擇困難症又發作🙈想試Lumachine Carbonara,又想試Chitarra,所以每款都點了半份,餐廳提供半份份量實在太好👍🏻Carbonara我一向愛吃,賣相相當吸引,最吸引的是這裡配上大大舊海膽😍海膽鮮甜,而且份量不少,與Carbonara通粉一口吃下去完全是大滿足!另外一道是Chitarra龍蝦汁蟹肉意粉,有不少蟹肉,彈牙煙韌的自家製意粉掛上濃濃的龍蝦汁,口感豐富!下次來要一嚐這裡特別的飲品,而且餐廳前方有舞台,希望下次再光顧可以遇上live band表演!

餐廳內環境寬敞有情調,特別適合我們今天的慶祝晚餐。

坐落在蘭桂坊,外圍的風景不錯。但餐廳內因開放式廚房、全餐廳充滿油煙、那天天氣很熱、完全沒有冷氣、請其中一位年輕女侍應開了風機、不知為何有個白髮女侍應、態度語氣非常差、一聲唔出走嚟熄咗部機、真係好奇特的服務態度。成餐飯食到成頭大汗癡粒粒、出了餐廳都成身油煙味、好似去了食韓燒。食品不過不失、沒有特別好味,也沒有特別不好味、但因環境實在太侷促、太大潮濕霉味,侍應服務態度實在太高端、只是這2點、即使有100分的美食,也將餐廳完全倒扣-200分,更何況食物都不外如是。讓當日請朋友的生日飯、很失禮、完全被好評蒙蔽了選了這餐廳。當日只吃了一個牛扒(沒吃完)、2個小食,1杯難飲的紅酒,就匆匆買單走了。
2019-04-26
$450 (Dinner)
Celebration
Birthday
2019-05-02 238 views
係中環食lunch係幾頭痛又唔想同人逼又要好食咁岩比我揾到一間SPARK位置好方便係正LKF隔離佢地lunch set都包哂standard項目有前菜,餐湯,餐包 同飲品今日個前菜係西班牙火腿加薯仔蛋沙律唔係誇張我覺得好好味好欣賞佢放醃黃瓜即刻好惹味好開胃好岩我鐘意食酸野既人餐湯係南瓜薑湯都算新鮮既組合極濃郁 勁厚身口感好豐富南瓜味同薑味都岩岩好而且好夾到主菜係homemade自家製既意粉佢配料有豬面頰,紅洋蔥個醬係辛辣蕃茄醬條條意粉都軟硬適中真正al dente 自家製果真唔同點成餐lunch都好好味所有菜式都有驚喜食得好滿足
係中環食lunch係幾頭痛
又唔想同人逼又要好食
咁岩比我揾到一間

SPARK位置好方便
係正LKF隔離

佢地lunch set都包哂standard項目
有前菜,餐湯,餐包 同飲品

今日個前菜係

南瓜味同薑味都岩岩好
而且好夾

到主菜
係homemade自家製既意粉
佢配料有豬面頰,紅洋蔥
個醬係辛辣蕃茄醬
條條意粉都軟硬適中
真正al dente
自家製果真唔同點

成餐lunch都好好味
所有菜式都有驚喜
食得好滿足
2019-04-24 200 views
每月一度Lady’s night, 是次選址中環。餐前麵包富士山下青檸薄荷味的mocktail, 清爽解渴。Chitarra Entree 蟹肉味濃,甚為驚喜,味道酸甜濃郁,麵條口感富咬勁,好吃!Japanese style poached black cod外層微焦脆,肉質嫩滑,配上香滑薯蓉及炸魚皮,相當新穎。Grilled USDA prime ribyes肉味香濃富肉汁,肉質軟熟。附上一條牛骨髓,其實沒什麼味道,只吃其脂香。不錯的寫意餐廳,在老蘭想休閒喝酒吃得飽,是不錯的選擇。
每月一度Lady’s night, 是次選址中環。
餐前麵包

富士山下
青檸薄荷味的mocktail, 清爽解渴。
Chitarra Entree
蟹肉味濃,甚為驚喜,味道酸甜濃郁,麵條口感富咬勁,好吃!

外層微焦脆,肉質嫩滑,配上香滑薯蓉及炸魚皮,相當新穎。
Grilled USDA prime ribyes

不錯的寫意餐廳,在老蘭想休閒喝酒吃得飽,是不錯的選擇。
2019-04-23 138 views
早收難得,但更難得的是有朋友跟你一起早收,立刻相約落中環chill一chill!這間restaurant & bar正好讓我們先飲後吃一坐下立即點了自己最愛的Gin Tonic🍸🥖Appetizers 隨便點了 cuttlefish, 內容很豐富,吃到很多不同種類、口感的海鮮,又fresh又特別!Chitarra意粉和醬汁都好好味,一整份的分量2個人分超級足夠French Fries不知道是酒調得好、環境夠chill還是食物夠熱又調味足的關係,平日不太喜歡粗薯條的我都喜得很滿意~

這間restaurant & bar正好讓我們先飲後吃

2019-04-16
Type of Meal
Dinner
2019-04-22 133 views
我公司細team有個傳統,就係每年有新graduates都要請食新人飯😂今次就得一個graduate 要請成班total9個人(當然我地會partly reimburse番個新人,唔會咁無人性😂)我地order左13碟菜式, 因為大家都好好肚餓,所以都叫左好多主食pasta。值得一提既係佢地既pasta都係幾好食同al dente,連餐包都幾軟熟,細節位加分!另外佢個美國肉眼牛扒牛骨髓都係必點之一,我地係點左medium, 肉質非常tender同juicy😋
2019-04-20 108 views
Happy Friday跟姊妹們聚會,選了好評甚高嘅Spark飲品都以歌名命名,而且Non-alcoholic嘅飲品選擇都頗多,點了Pretty Boy嘅Mocktail,elderflower加上薄荷分外清新。餐前麵包ChitarraEntree portion份量足夠2-3人share,加入大量蟹肉令味道更濃郁,而且pasta口感都幾彈牙,幾有驚喜Japanese style poached black cod外層微微煎香,肉質保持軟滑感,配上薯蓉同Cream sauce味道更豐富Grilled USDA prime ribyes點了7成熟嘅ribyes肉味香濃富肉汁,旁邊附上一條牛骨髓,比想像中冇咁油膩!

餐前麵包

Chitarra

Grilled USDA prime ribyes
Type of Meal
Dinner
  • Chitarra
上星期夜晚同朋友行開中環就揀咗呢一間餐廳食西餐。去到中環地鐵站都要行一段斜路路先上到黎。環境真係唔錯,對住夜晚冇乜人嘅中環同埋舊建築物別有一番風味。 好似拍緊壹號皇庭咁,雖然有啲澳School坐低叫咗嘢食店員就會送上餐包俾你,再配埋橄欖油。首先我哋叫咗一Beef tempora panel $168.呢個牛肉天婦羅應該係用咗牛腩嘅部位,外面包住紫菜一齊炸。但係有冇揸到個牛肉好乾, 識落亦帶有紫菜嘅香味同香脆,牛肉味亦都好濃郁。係一個好好嘅餐前小食之後我地點左半分蛋黃海膽通粉$238。個通粉係用忌廉汁煮成,配有新鮮嘅海膽同埋蛋黃喺上面。感覺好creamy,海膽嘅鮮味令到成個通粉嘅味道升華咗之後叫咗呢個黑松露火腿多士$158。香脆嘅多士裏面夾着黑松露,巴馬火腿,同埋芝士,感覺唔會太漏,有好濃郁嘅黑松露香味。之後就點左呢個紅菜頭芝士雲吞$148。呢個雲吞好特別同平時食開嘅唔同,外面果皮好林,好似煮到好熟嘅雲吞咁。裏面嘅紅菜頭已經變成蓉一樣,裏面大有好香濃嘅芝士味呢個係賣點。同朋友每人食咗大約$500,環境係靚嘅

坐低叫咗嘢食店員就會送上餐包俾你,再配埋橄欖油。

同朋友每人食咗大約$500,環境係靚嘅
  • C All star