2015-11-02 2440 views
用TableMap 訂位,可以以半價享用安東元祖奶奶雞,點知落Order時,店員又冇同我地講有呢個優惠,So Sad lor… 個Menu吾係太多選擇,款式太小,太多芝士,叫左個芝士年糕,好似食腸粉甘,好膩。個牛肋骨上既時候出曬煙甘,點知一食,入面是凍的。埋單後,聽到一聲巨響,原來係爆玻璃,成塊碎裂左,都幾嚴重。
2015-10-29
$150 (Dinner)
燒肉?炸雞?韓國美食紛紛擁現香港,豈止這兩味!辛安東元祖奶奶雞,其實你問我是甚麼來的我都不知道,只知道荃灣店每晚排長龍!我朋友吃過說非常不錯,今天她帶我們這班大鄉里來吃,剛好有一張枱~超lucky不用等位!一入內就給這裏的佈置吸引住。好可愛的小雞留言板~食韓餐少不得這個糖漿七喜,氣氛立即推特高高的~朋友說這個芝士奶奶雞她未試過,那一於試一下。可以挑辣度,我們要了小辛。我覺得這辣度好食入口,入門點這辣度就對了。襯熱辣辣,把芝士撈勻。由雞到配菜都煮得好入味,真心好好食。叫兩碗白飯,可以連汁都撈埋!底部有粉絲,吸收了日月精華後實在好味到冇朋友。下次再來吃,我應該會叫原味。不是因為這個不好,而是芝士在這裡其實發揮不了甚麼作用,本身已經好入味,而芝士並沒有提高了層次。牛肋骨窩,又是另一佳作,非吃不可!濃湯牛味濃郁,亦是由牛肉到配料都極之入味,十分有老火湯的感覺。三大件牛,不少蘿蔔,芋絲等等,湯好好味,飲到見底啊!梨花鐵板芝士炸雞,韓國人食炸雞都幾多花款…這款上面有甜忌廉,和粟米片,好特別。我朋友只沾芝士吃,但我就覺得沾忌廉不錯。這一道菜實在是太邪惡,肥到爆,但肥到爆的通常都好好味哈哈~一口芝士餃
一入內就給這裏的佈置吸引住。好可愛的小雞留言板~
食韓餐少不得這個糖漿七喜,氣氛立即推特高高的~
三大件牛,不少蘿蔔,芋絲等等,湯好好味,飲到見底啊!
一口芝士餃子,沒辦法,今天有芝士控,甚麼都要加芝士。沒有去數有多少隻餃子,底部還有肉碎,好芝味,但餃子有點點炸過龍。
芝士地獄薄餅,看見地獄二字,好想挑戰一下。一碟四大隻,適合多人分享。
內裡原來是辣肉醬,和芝士餃子窩底的肉醬是一樣的。我覺得不算好辣,但夠過癮。兩款食物有點異曲同工,若是兩款選一,我比較喜歡薄餅多一點啊!(兩者同價)

韓國食店給我的感覺較適合年輕人,煎炸食物多,但奶奶雞改變了我對韓食的看法,原來炆的一樣出色。當中的奶奶雞更加是必食之選!不能錯過!
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2015-11-01 1702 views
上次食過元祖奶奶雞幾正,今日又黎食過,但試下另外隻味先。上次考慮了很久要元祖好定芝士好,今次就一於要芝士先,大大盆雞,多汁多芝士,仲有粉絲底,好雞嫩又入味,好味又飽肚。仲叫左梨花鐵板炸雞,呢種芝士又唔同上面個種,芝士味無咁强,亦比較稀,當汁點炸雞食又唔錯,炸雞香脆有肉汁,唔錯。牛肋骨鍋,韓國菜出名之作,一於又試下呢度嘅先,湯頭鮮甜,牛肋骨炆得好淋,一咬已骨肉分離,好味喎。地獄芝士薄餅,大量芝士,肉碎,辣椒碎等整成嘅薄餅,口感豐富,食落唔算好辣,除非咁啱咬中粒辣椒核,哈哈,好味呀。芝士一口餃子,餃子細細粒,一啖一粒方便食,雖然細隻但餡料都好飽滿架,黐住芝士食一流。黎食韓國野都會叫嘅特式飲品,甜甜嘅果醬加汽水又幾好飲,同埋咁樣倒轉擺又真係幾型,但要小心撞跌囉,哈哈。今餐叫左好多芝士野,正呀正呀。
上次食過元祖奶奶雞幾正,今日又黎食過,但試下另外隻味先。

今餐叫左好多芝士野,正呀正呀。
2015-10-25
2015-11-01 1450 views
仲記得第一次食奶奶雞喺旺角,真係幾好味不過等位等到痴線熱潮過去,又係時候再嚟啦真露,真係抵飲,幾十蚊大大支不過都係溝返隻濁酒好味啲,就咁飲烈左少少雞賢,用韓式醬汁煮精華喺晒大葱同蒜頭度,好味!不過雞賢有少少韌燒牛肉生菜包份量比想像中大,韓式辣醬味道略咸,不宜多用牛肉就好好味,件頭夠大,有牛味本來想叫返奶奶雞,但見佢有個新嘅芝士炸雞就試試佢雞炸得香脆,芝士味香濃加左啲粟米片落去,用芝士痴啲一齊食,又多份脆口另外個cream都幾特別,而家韓式炸雞好鍾意咁做啲cream會慢慢溶晒,會有淡淡嘅甜味溶左喺炸雞上面個炸雞只係比上不足比下有餘,下次都係食返奶奶雞好如果食炸雞都係去返啲專賣炸雞嘅地方
仲記得第一次食奶奶雞喺旺角,真係幾好味
不過等位等到痴線
熱潮過去,又係時候再嚟啦

真露,真係抵飲,幾十蚊大大支
不過都係溝返隻濁酒好味啲,就咁飲烈左少少
雞賢,用韓式醬汁煮
精華喺晒大葱同蒜頭度,好味!
不過雞賢有少少韌
燒牛肉生菜包
份量比想像中大,韓式辣醬味道略咸,不宜多用
牛肉就好好味,件頭夠大,有牛味
本來想叫返奶奶雞,但見佢有個新嘅芝士炸雞
就試試佢
雞炸得香脆,芝士味香濃
加左啲粟米片落去,用芝士痴啲一齊食,又多份脆口
另外個cream都幾特別,而家韓式炸雞好鍾意咁做
啲cream會慢慢溶晒,會有淡淡嘅甜味溶左喺炸雞上面
炸雞只係比上不足比下有餘,下次都係食返奶奶雞好
如果食炸雞都係去返啲專賣炸雞嘅地方
2015-11-01 1134 views
朋友介紹咪去試下,自己對韓國菜唔係太有興趣,但係一試後立即有種飛左去韓國既感覺佢既奶奶雞好大碟好足料,真露煮蜆有種酒香飄出黎,但最好味係原條燒鰻魚同豬肋骨,配埋韓國汽水實在一絕

2015-11-01 1026 views
今日係荃灣收工,不過因為太夜唔想買菜,所以決定同屋企人出去食,行行下見到辛安東元祖奶奶雞唔使排隊,咁就一於食呢間啦!平日7點到,入去都仲有好多位,但8點打後就多人。上次飲完清酒溝汽水就愛上,今次再點,甜甜地都易清新。辛安東元祖奶奶雞是招牌菜式,今次點半隻雞及小辣,入口其實都幾辣下,不過食食下又OKAY。重點係雞肉非常滑溜,而且入味,自己屋企好難有咁多時間燉煮到相同效果。仲有,配菜都非常惹味,吸收全部醬汁精華,好味!我最喜歡烤鰻魚,完全不會有泥味,肉質結實彈牙,食落啖啖肉。真露煮蜆,一般般,無咩味道。用柚子蜜煮雞翼,無諗過甜甜地的醬汁包住巨型雞翼會咁好味。老公最喜歡的牛助骨鍋,煮得非常入味,但絕對不會太鹹,嫩口的牛肉配上清新蔬菜,好味!
平日7點到,入去都仲有好多位,但8點打後就多人。
上次飲完清酒溝汽水就愛上,今次再點,甜甜地都易清新。
我最喜歡烤鰻魚,完全不會有泥味,肉質結實彈牙,食落啖啖肉。
真露煮蜆,一般般,無咩味道。
用柚子蜜煮雞翼,無諗過甜甜地的醬汁包住巨型雞翼會咁好味。
2015-11-28
$300 (Dinner)
2015-10-31 814 views
安東奶奶雞的人氣好勁, 所以就算身邊幾多朋友吃過, 都忍住未去....擔心要排隊. 友人今次忍不住要一親奶奶雞香澤, 我終於去吃啦.裝修是我很喜歡的型格系. 餐牌雖然短短的一頁紙, 但己經好頭痕, 樣樣都好正, 幾經苦惱點了以下各種, 今次未吃的我一定會下次再來ko 佢.前菜是冷海哲,$58. 分量多, 而且醬汁不少, 味道像日式的冷海哲, 不辣. 主菜是半隻辛安東元祖奶奶雞, 中辛, $148一大盤好有氣勢啊. 和我想像的奶奶雞不同, 是沒有奶的. 味道以醬油調味, 濃香, 有點重慶雞煲的味道, 但加了紅羅白的甜味. 雞肉少少肥十分嫩滑, 入哂味. 底部原來是一堆木薯粉, 盡收醬汁精華. 我們點的中辛, 雞件是一點都不辣的, 全部辣味都集中在木薯粉內, 我們吃得辣就覺得很惹味. 木薯粉是扁身像河粉粗幼, 很有重慶感覺, 濕濕地都不會一餅餅, 好正. 朵朵蔥蛋飯, $68要訓身大力推介. 友人點這個, 我本來是拒絕的. 友人堅持, 話個樣似佢喜歡的牛角飯. 朵朵蔥蛋飯由薑蓉, 蔥花, 滑蛋, 紫菜絲和飯粒組成. 石頭窩熱辣辣, 把薑蔥的香味都迫出. 純雞蛋拌的飯, 把白飯的清香味道都帶

前菜是冷海哲,$58.
分量多, 而且醬汁不少, 味道像日式的冷海哲, 不辣.
主菜是半隻辛安東元祖奶奶雞, 中辛, $148
朵朵蔥蛋飯, $68
要訓身大力推介. 友人點這個, 我本來是拒絕的. 友人堅持, 話個樣似佢喜歡的牛角飯. 朵朵蔥蛋飯由薑蓉, 蔥花, 滑蛋, 紫菜絲和飯粒組成. 石頭窩熱辣辣, 把薑蔥的香味都迫出. 純雞蛋拌的飯, 把白飯的清香味道都帶出來, 沒吃過這麼好吃的飯. 比起平時泡菜呀, 辣醬呀, 肉呀弄成的石頭飯更好吃. 一定要試.
最後點了燒原條鰻魚, $148.
拌辣醬和生菜包著吃 有風味. 只是鰻魚沒有下醬汁燒 相對比較淡味, 變成吃泡菜卷.
滿足的一餐
2015-10-26
$240 (Dinner)
  • 朵朵蔥蛋飯
2015-10-30 794 views
說起韓國料理,近年大熱當然是又香又脆的韓式炸雞。不過炮製雞肉的方法有千百種,煎、炒、煮、炸、炆、燉、焗……作為無雞不歡的雞肉愛好者,又怎可以錯過每一款口味!今次來到荃灣辛安東元祖奶奶雞,和家人一起嚐新。其實這間韓式料理店算不上新店,只是自己一直沒有吃過,所以才覺得比較新奇,住在該區的朋友對這間韓國過江龍應該早就見怪不怪吧?平日七時到達,不用等位就能直接入座。線條簡單而色彩繽紛的裝潢,原以為韓國料理只吸引年輕人,沒想到當天也有很多中年人來吃,甚至外國人都有。餐廳有自己的專屬logo。看起來有點像地鐵路線圖的餐牌。選擇不算很多,但勝在每款也吸引度高。先來米酒,記得要搖均才飲用,味道頗易入口。Cider Rita,原本點梨味,不過來錯柚子味,幸好味道非常清新,中和飽膩感。冷海哲,辣辣的感覺十分開胃,加上海哲爽口彈牙,當前菜很適合。牛肋骨鍋,牛肉細嫩而肉味濃郁,個人最愛其超級濃厚的湯汁,整成個鍋味道提升,就連配菜也變得相當好吃。主角是辛安東元祖奶奶雞(半隻),上桌的份量大到讓我以為是一整隻雞。雞肉不論任何部位都很嫩滑,而且在燉的過程中吸收大量醬汁,非常入味。蔬菜類的配菜固然是精華,但也不要忘記
平日七時到達,不用等位就能直接入座。
餐廳有自己的專屬logo。
看起來有點像地鐵路線圖的餐牌。
選擇不算很多,但勝在每款也吸引度高。
米酒
先來米酒,記得要搖均才飲用,味道頗易入口。
Cider Rita
辛安東元祖奶奶雞
雞肉不論任何部位都很嫩滑,而且在燉的過程中吸收大量醬汁,非常入味。蔬菜類的配菜固然是精華,但也不要忘記底層的薯粉,軟軟綿綿的口感很讚,但小心多吃會口渴。
梨蜜雞翼
梨蜜雞翼,超級巨型的雞翼不會煮得過火,外脆內軟,加上甜甜的梨蜜汁包裹整隻雞翼,好味道!
火山吉列蠔
火山吉列蠔,金黃炸蠔拌在溫泉蛋沙律中,以蔬菜的清新中和炸物的油膩。
燒原條鰻魚
燒原條鰻魚,魚肉鮮嫩而厚身,每一口都是肥美的魚肉,不論是沾燒汁,還是原汁原味放入口也一樣好吃。
真露煮蜆
真露煮蜆,略嫌沒有味道,酒味和蜆味也嚐不到。
韓牛炒飯
韓牛炒飯,粒粒分明的炒飯相當吸睛,重點是不會炒得太油膩,吃兩碗也沒問題。
安東炒雜菜
安東炒雜菜,以洋蔥、芽菜、鮮菇為主,醬汁不會太濃郁,可以吃到蔬菜本身的味道。
2015-10-28
$300 (Dinner)
米酒
Cider Rita
火山吉列蠔
燒原條鰻魚
韓牛炒飯
安東炒雜菜
2015-10-28 600 views
今次用餐時間比較早,六點半就去到,所以唔使等位,超正!😻餐廳環境係用咗而家最Hit嘅坐鐵罐,夠潮!今次主菜食咗辛安東元祖奶奶雞,餐廳非常體貼,分別分左無辛,小辛,中辛同激辛,將所有食辣同唔食辣嘅客人都照顧周到,讚!👍雞肉嫩滑,配上QQ嘅薯粉,紅蘿蔔,薯仔同洋蔥,所有配料都好入味,加左唔少分!再叫左個雜菜海鮮煎餅,配上檸檬加kimchi,絕不油膩,再帶點脆,非常美味!潮人當然唔少得再加多杯韓國大熱飲品~柚子味Cider Rita,賣相一絕,post上fb都扼到唔少like😂,雖然只不過係柚子味嘅7up...總括黎講,鍾意韓國又或者鍾意食韓國餐嘅朋友,不妨可以一試,店內不時播放着K Pop,令你有身處於韓國嘅感覺!😊
今次用餐時間比較早,六點半就去到,所以唔使等位,超正!😻
餐廳環境係用咗而家最Hit嘅坐鐵罐,夠潮!
雜菜海鮮煎餅
柚子味Cider Rita
2015-10-27 413 views
去完荃灣探朋友,友人話想食炸雞,搵下搵下就見到原來奶奶雞係荃灣開咗分店,仲有炸雞添,試下先!冷海蜇,無乜驚喜,好係現成即食海蜇嘅味道.梨花鐵板炸雞半隻,炸雞上面都係有甜忌廉,下面有芝士可以點嚟食,芝士味好淡,無乜芝士味.炸雞OK啦,陪配甜忌廉真係有啲夾,唔知點解,又咸又甜咁,幾好!蘆筍韓牛炒飯,用石鍋上,熱辣辣咁,仲跟咗好多韓式紫菜,將啲紫菜放落去一齊嚟食,牛肉份量都唔少係露筍少咗d,如果多番啲蘆筍就very good 喇!
冷海蜇,無乜驚喜,好係現成即食海蜇嘅味道.
2015-10-25
呢晚好大雨!!衝入最闊落既餐廳算了XD又真係幾好坐,唔會好逼,肢體語言超誇張的我都唔會整到人,因為真係隔好遠~^^韓國人到底有幾多種整雞的方法,呢個奶奶雞好營養啊~有瓜有薯有薯粉~我下次要食芝士奶奶雞!!!!!! 牛肋骨鍋湯也清了~呢個方法係咪有助keep住汽水d汽?好好飲~飲幾多先放幾多出黎XD
呢晚好大雨!!衝入最闊落既餐廳算了XD

有圖有真相的餐牌

韓國唔係淨係得炸雞

牛肋骨鍋湯也清了~

真露煮蜆

Cider Rita 豐梨味~

海蜇

梨蜜雞肉
2015-10-05
韓國唔係淨係得炸雞
真露煮蜆
Cider Rita 豐梨味~
海蜇
梨蜜雞肉
2015-10-26 575 views
愈來愈多韓國餐廳出現,聽朋友介紹有間辛安東元祖奶奶雞幾好食又多人排隊,係韓國當地已經有好多間分店,亦有人氣明星光顧,講到咁犀利,所以就一早Book定台。去到果然排曬隊,好彩有Book到,都係等左一陣十五分鐘等汁台就有得入去食。入到去地方好大,夠光猛,餐具整潔乾淨。行街行到口渴,我地先叫左飲品。潮飲倒轉啤酒,有藍莓,梨,柚子味揀。啤酒味不太濃烈,藍莓味好重好香,柚子既話會有一條條切左柚子肉係底部。可以一邊飲一邊咬下d柚子肉,都幾清甜,降溫一流。頭盤小食,海哲本身好爽口仲有d脆脆地既感覺tim。加上芝麻同香油之後,食落又幾香口。外面既紫菜好脆好香,入面有青瓜,羅白好新鮮。再加上香噴噴的麻油,帶出飯香真味。永遠都係市場上最受歡迎既食品。用上一個茶煲盛滿蜆肉,幾特別。而蜆肉大大隻啖啖肉,非常低食。根據店員說佢地用左濃度為二十二度酒精,所以酒氣散發後,酒既甜味滲入蜆中。主要食材都由韓國總店日日運來,雞味香濃肉質嫩滑,帶有韓式豉油醬味但又甜甜地,真係百感交雜。雞鍋裡既水晶粉也是特別之一,煙煙韌韌與滑溜,加上吸收了燉雞的辣味後令人最為美味,叫人一吃難忘。
入到去地方好大,夠光猛,餐具整潔乾淨。
行街行到口渴,我地先叫左飲品。
Dry B Rita
紫菜飯卷
真露煮蜆
辛安東元祖奶奶雞 (半隻)
$230 (Dinner)
Dry B Rita
真露煮蜆
辛安東元祖奶奶雞 (半隻)
秋風起正是行山好時節這天跟家人又行城門水塘,特意帶姨甥仔看馬騮。。行完山實在太累又肚餓了,因為已是午餐時間的尾聲周圍逛逛看看有甚麼美食醫肚,突然姨甥仔望到一個可愛的雞logo,好奇心驅使下便走過去看看原來是 食元祖奶奶雞呢是上年跟團去韓國旅行時,沒有試過的韓國名菜呢,好, 就試這間吧!進內發現餐廳內部闊落新派韓式店很多都用這款桶桶櫈,方便客人收納袋子不用另找櫈子放東西餐廳又配合萬聖節,加了不少應節裝飾餐牌的設計 有些像地鐵線路圖正合鐵路迷姨甥仔的心意,他拿了一份回家跟玩具火車玩皆因大家又喝又攰, 首先點了飲品Drink menu 主推韓式飲品我選了柚子Cider Rita $38味道不會太甜,好清爽,解渴一流一路飲,瓶中的cider會慢慢流入杯中我們先來一些前菜小食燒肉生菜包 $68燒肉肥瘦適中,搭着泡菜餐廳已用生菜墊好了方便我們直接拿來吃如光吃泡菜及燒肉,味道較重,不過包了生菜,剛好中和了,變得很易入口,不會太辣因這菜始終帶點小辣,所以我食埋姨甥仔那件雜菜海鮮煎餅 $68因剛剛的生菜包是辣,所以點了雜菜海鮮煎餅姨甥仔問這是不是pizza,我笑說這是韓國pizza煎餅上加了沙律醬,十分
秋風起正是行山好時節
這天跟家人又行城門水塘,特意帶姨甥仔看馬騮。。
行完山實在太累又肚餓了,因為已是午餐時間的尾聲
周圍逛逛看看有甚麼美食醫肚,
突然姨甥仔望到一個可愛的雞logo,
好奇心驅使下便走過去看看
原來是 食元祖奶奶雞呢
是上年跟團去韓國旅行時,沒有試過的韓國名菜呢,
好, 就試這間吧!

進內發現餐廳內部闊落
新派韓式店很多都用這款桶桶櫈,
方便客人收納袋子
不用另找櫈子放東西
餐廳又配合萬聖節,加了不少應節裝飾
餐牌的設計 有些像地鐵線路圖
正合鐵路迷姨甥仔的心意,他拿了一份回家跟玩具火車玩

皆因大家又喝又攰, 首先點了飲品
Drink menu 主推韓式飲品
我選了柚子Cider Rita $38
味道不會太甜,好清爽,解渴一流
一路飲,瓶中的cider會慢慢流入杯中

我們先來一些前菜小食
燒肉生菜包 $68
燒肉肥瘦適中,搭着泡菜
餐廳已用生菜墊好了
方便我們直接拿來吃如光吃泡菜及燒肉,味道較重,
不過包了生菜,剛好中和了,變得很易入口,不會太辣
因這菜始終帶點小辣,所以我食埋姨甥仔那件

雜菜海鮮煎餅 $68
因剛剛的生菜包是辣,所以點了雜菜海鮮煎餅
姨甥仔問這是不是pizza,我笑說這是韓國pizza
煎餅上加了沙律醬,十分開胃
沾些魚露,增加咸鮮味
或者沾生菜包配的韓式辣醬也可以呀~~

牛肋骨鍋 $88
又是我的至愛了
這次的牛肉鍋加了不少葱絲,在熱鍋上葱的香氣隨隨滲出
主要是用了牛腩部份,炆得非常軟冧冧, 把湯汁都滲進肉內
蘿蔔清甜,果然越近秋冬便是吃白蘿蔔的好時節
湯底十分清甜,我們問餐廳要了兩碗白飯來撈湯汁,一流

主角來了
辛安東元祖奶奶雞 $148
有4個程度的辣度可選:無辛、小辛、中辛及激辛
因有小朋友在,所以選了不辣的
我想這個奶奶雞的出現應該是源自韓式家庭菜吧
不sell賣相,味道才是重點
實在有小時候,食婆婆煮餸的感覺,
就是 “只要煮這道餸,便可配3碗飯” 的感覺
雖然不辣, 但味道濃郁,雞肉已是炆至一咬便能離骨的程度
而且老人家煮的家庭菜一定會講究均衡,有肉有菜
這奶奶雞當中也加了不少蔬果,如蘿蔔,青瓜,洋蔥
一來另整道菜更清甜,二來蔬果也吸收了雞肉的精華,相得益彰
底下還加了不少紅薯粉,索盡汁醬,十分美味
總而言之, 餸飯一流

梨花鐵板炸雞 $148
去過韓國都會知梨花大學附近的新村商店街是女生為之瘋狂的地方
雖然我不知這菜跟梨花大學有無關系
我只知 這菜應是芝士迷也會為之瘋狂
香口的炸雞 加上滿滿的芝士
上面加了一些忌廉,令芝士汁更幼滑
傳說中的奶奶雞果然名不虛傳,能成為韓國必食菜之一自有其原因
$185 (Lunch)
  • 燒肉生菜包
  • 雜菜海鮮煎餅
2015-10-25 516 views
雞。有多種做法,有炸雞焗雞燒雞煎雞燉雞······而辛東安奶奶的雞就是炆雞!炆雞非常簡單,但炆雞炆得雞嫩而且美味就不是容易做到的!而奶奶雞在這方面做得也不錯!是日下雨天,有幸早放工,能與愛人一起享用晚餐!當日我們點了:奶奶雞半隻半隻奶奶雞份量足夠2~3人分享,雞炆得入味,似是濃油赤醬的冬菇薯仔炆雞,個人認為十分不會過咸,奶奶雞底的薯粉吸收所有醬汁味道,是全碟雞的精髓,本人不能吃辣但叫了少辣,少辣程度能夠接受,更認為辣能令這雞錦上添花!推薦!!梨花炸雞炸雞色彩繽紛,以青紅椒和粟米片點綴,配上忌廉和淡淡芝士味醬汁!比奶奶雞遜色,但雞脆,肉熱而嫩滑,如果味道更濃郁一點更好!cider rita 梨味近期流行的汽水倒樹蔥的飲品!我也要“握like”!汽水充滿柚子味不會過甜,配上炸雞,非常適合!原汁提子汁男朋友飲的,提子汁充滿果肉!橙味炭酸汽水男朋友飲的,少見的韓國汽水!梨蜜雞翼雞翼沒有厚厚的炸粉,而且炸得外乾身脆口,咸香咸和,加上柚子蜜汁,比梨花炸雞好味得多!推薦!!野人韓牛韓國牛肉表面輕燒至微熟,再切至薄片上碟,包上生洋蔥和蔥花,加上以麻油調味的醬汁,奇妙!從未吃過的口味!比想像中更美味,男

是日下雨天,有幸早放工,能與愛人一起享用晚餐!

當日我們點了:

奶奶雞半隻

梨花炸雞

cider rita 梨味

原汁提子汁
男朋友飲的,提子汁充滿果肉!

橙味炭酸汽水
男朋友飲的,少見的韓國汽水!

野人韓牛
韓國牛肉表面輕燒至微熟,再切至薄片上碟,包上生洋蔥和蔥花,加上以麻油調味的醬汁,奇妙!從未吃過的口味!比想像中更美味,男朋友說吃得出是韓國牛肉!

溫泉蛋泡菜沙律
為了增加菜的纖維,所以叫了個海律,豆腐淡淡豆味,沙律新鮮,不錯!

牛肋骨鍋
這牛肋骨鍋男朋友極之欣賞,牛肋骨肉比例多
鍋中的蘿蔔,芋絲和年糕條更是一絕,十分濃郁和入味!這絕對要配一碗白碗!推薦!!

味道不錯的奶奶炆雞,個人認為粉絲是才是主角!

另外發現餐廳有個鐵網就如願望樹般以供食客掛上留言願望卡!
我自己也寫了一張!非常欣賞餐廳這個做法!!
也是這願望卡和奶奶雞而開心了一個晚上!
2015-10-11
$390 (Dinner)
  • 辛安東元祖奶奶雞
上星期要到荃灣陪朋友看樓看完後又是吃無花果不是花天板滲水就是沒有電梯朋友為了慰勞已經陪她奔走了數天於是就帶我來到了辛安東奶奶雞來~~ 上次我是光顧銅鑼灣的店子覺得招牌奶奶雞真的很好吃!!!味道其實比韓國的更加好雞肉是超嫩滑,亦相當入味所以來到荃灣店子來我是相當興奮不知這間質素如何呢~~ 坐下后可以劃單點菜了~~menu 是相同的, 不過我的注意力已放在 元祖奶奶雞了~~~點了 玄米漿來喝這個米漿不錯感覺似椰子汁很潤喉亦能解辣比汔水果汁口感清淡一點好味道~~~ 一行4人就來個大的辛安東元祖奶奶雞吧~~選了 無辛的~~上桌是大大的一份裡面的雞件很多底層放了滿滿的薯粉另外亦有很多配菜如薯仔和香葸熱辣辣的飄來香味口水直流! 雞肉不負所望, 又香又滑又嫩呢~~雞脾肉亦有很多相信是原隻雞來弄雞肉吸收了濃濃的醬汁很嫩滑惹味又不會太咸!!薯仔超粉好吃另外薯粉亦吸了醬油滑滑又Q彈的好味好味~~ 另外亦點了溫泉泡菜沙律份量不少, 可以足夠2人吃~~~~ 溫泉疍一刺即破香濃味美的疍汁滲進沙律菜和豆腐中又綿又滑, 再加上微辣的泡菜更能添加口感是一道能刺激胃口的前菜~~~ 吃韓菜又怎少得芝士?點了這個芝士
上星期要到荃灣陪朋友看樓

看完後又是吃無花果

不是花天板滲水就是沒有電梯

朋友為了慰勞已經陪她奔走了數天

於是就帶我來到了辛安東奶奶雞來~~
上次我是光顧銅鑼灣的店子

覺得招牌奶奶雞真的很好吃!!!

味道其實比韓國的更加好

雞肉是超嫩滑,亦相當入味

所以來到荃灣店子來我是相當興奮

不知這間質素如何呢~~
坐下后可以劃單點菜了~~

點了 玄米漿來喝

這個米漿不錯

感覺似椰子汁

很潤喉亦能解辣

比汔水果汁口感清淡一點

好味道~~~
一行4人就來個大的辛安東元祖奶奶雞吧~~

選了 無辛的~~

上桌是大大的一份

裡面的雞件很多

底層放了滿滿的薯粉

另外亦有很多配菜如薯仔和香葸

熱辣辣的飄來香味

口水直流!
雞肉不負所望, 又香又滑又嫩呢~~

雞脾肉亦有很多

相信是原隻雞來弄

雞肉吸收了濃濃的醬汁

很嫩滑惹味又不會太咸!!

薯仔超粉好吃

另外薯粉亦吸了醬油

滑滑又Q彈的

好味好味~~

另外亦點了溫泉泡菜沙律

份量不少, 可以足夠2人吃~~~~
溫泉疍一刺即破

香濃味美的疍汁滲進沙律菜和豆腐中

又綿又滑, 再加上微辣的泡菜

更能添加口感

是一道能刺激胃口的前菜~~~

吃韓菜又怎少得芝士?

點了這個芝士咖喱年糕

上桌時是剛焗好的

咖喱味混和芝士香不住飄來....
整體口感我覺得怪怪的

首先這個菜比較水汪汪

我不知道怎麼會有這滿滿的一盤汁水

芝士味道香濃

但配以咖喱來吃

二款味濃的東西走在一起

感覺有些兒不配~~~

再加上整盤水汪汪的..

真的吃不完.....
再點了安東炒雞腎

這款絕對是美味的

雞腎很脆卜卜, 而且醬汁很美味又不會太咸

但是內裡蒜頭的比例很多

甚至有蒜頭多過雞腎的感覺

比較不太值的一個菜~~~

2015-10-11