2017-03-01 2367 views
人手不足,自己揾位。沒人執枱。没人落單。没人冲水。食物要45分鐘才送到,女侍應說落單後20分鐘才有。食物到了只放在一旁没人處理。可能是我們到的時候是他們的午飯時間吧!
2017-02-24 1855 views
係公司春茗上抽中現金獎既我,又被同組同事屈左去請食飯,咁我個組人又唔係多,所以就算喇~而請得人食野,我就定會揀d好少少既餐廳,但當然都唔想去咁遠,於是就去左這酒家~~~韭菜炒腩肉~~油水好好,韭菜色澤好靚,炒得嫩嫩綠綠,咸香適中,不會過火,食得出好有鍋氣!!佛跳墻係真材料良心作!因為盅入面又鮑魚又海參又瑤柱,湯底濃郁無味精,鮮甜到爆,好味!!呢碟百里香雪花牛肋排都係好野!牛肋排厚切無呃人,肉質鮮嫩,同醬汁嘅搭配非常好,口感juice,用來送埋碟旁既意粉一齊食就更滿足,最後我地連汁都食鬼晒同埋去得酒樓唔少得既燒腩仔就梗要食過先安落喇!呢度既燒腩仔皮脆肉嫩,肥瘦適中,一食就感到口中有好多種層次同時發生,個感覺好正~食畢埋單每位都係2百左右,都算合理,同廚師堅炒得d餸有鍋氣

韭菜炒腩肉

吉品佛跳牆
百里香雪花牛肋排
冰燒三層肉
2016-09-15 3929 views
本人是此酒樓常客,平時多數星期六日中午或下午茶時段光顧,食物還可,貪佢易揾位,但今天八點幾食早市,入到去沒人示意坐那裡,我地二人加二BB 車,見到沒有細枱,唯有坐住大枱,職員又沒有跟進,叫茶又唔帶我地去細枱,諗住沒問題,因為其實所有大枱都沒人, 點知食食下俾個應該較高級的職員過來串我地,問我地是否六人,佢明知我地兩個個人,俾説話我地聽,我地解釋入到來沒人理,又沒細枱,但她還繼續講,駛唔駛呀!?實在好無奈!另外叫了牛肉腸,來了齋腸,同職員講,佢聽完即刻走左去,當聽不到,多番同較高級的講才肯check 返單,真辛苦!今日食得好受氣,以後不會再幫襯了!
2016-07-07 4305 views
選擇中午~不厭~餐頭盤义燒拼小黑木耳這义燒全瘦且偏甜是個人的口味也是是最愛黑木耳也有效黑醋效果只是稍微不到位淡淡的差少少就成為差別!可惜。這個豬薏米茨實有點“清補涼”~風的中湯很不錯料也十足值75分只是個人挑剔怕油膩!最特別的藍莓一字骨juicy,大量汁液,看出下了工夫,但口味 雖新奇好吃度香卻始終選义燒有點太甜和不“”夾”我拿它沒什 辦法65分野菌水晶餃新興吃法夠味這羅漢素食炒麵非常好兩面黃炸法挑選最脆部分拍照留戀汁兒滑溜面脆而少咸少油 88分另加陶源甜點。不包甜點楊枝甘露普通水果分量味道稍甜沒驚喜蛋白杏仁茶太甜失手之名店甜品
選擇中午~不厭~餐
頭盤义燒拼小黑木耳
這义燒全瘦且偏甜
是個人的口味

也是是最愛

黑木耳也有效黑醋效果
只是稍微不到位
淡淡的
差少少就成為差別!
可惜。
只是個人挑剔
怕油膩!
最特別的
藍莓一字骨
juicy,大量汁液,
看出下了工夫,
但口味 雖新奇
好吃度香卻始終選义燒
有點太甜和不“”夾”
我拿它沒什 辦法

蛋白杏仁茶
太甜
失手之名店甜品

2016-06-30
$120 (Lunch)
  • 芒果千層
2016-07-04 2625 views
朋友食齋,我食什,叫個义燒拼木耳,人人有得食見到啲义燒咁瘦,心裏想。。。吾慌好食點知食落去都好林,好香,面頭嘅蜜汁仲好正添原來义燒一樣不可貌相木耳爽口,好香麻油味,入口清爽藍梅汁一口骨,這個餸非常濃味,骨面被汁重重包著,入口香甜,排骨選料上承,肥瘦適中,最適合我這個食肉獸我食到吾停口呢羅漢齋煎麵,本人對齋吾識評論,但這個麵煎等很香,很脆,味不太濃,但好味
朋友食齋,我食什,叫個义燒拼木耳,人人有得食
見到啲义燒咁瘦,心裏想。。。吾慌好食

點知食落去都好林,好香,面頭嘅蜜汁仲好正添
原來义燒一樣不可貌相

木耳爽口,好香麻油味,入口清爽
我食到吾停口呢
2016-06-30
Type of Meal
Lunch
2016-04-04 2120 views
訂了枱,但侍應還是叫我們「自己搵枱」,搵了一張枱坐下又想那張不行😒😒😒。點心水準一般但尚算新鮮,只是等得耐一點。埋單又等了廿分鐘,怎了找錯了單,又再等,最後$280埋單,是一分價錢一分服務囉!

點心水準一般但尚算新鮮,只是等得耐一點。

2016-04-04
$80 (Breakfast)
2016-01-13 1817 views
假日中午時段居然不用等位我們2人叫了4個點心鳳爪排骨飯, 排骨肥多瘦少,幸肉汁不少鳳爪完整無爛, 皮半淋不彈口醬汁適中, 味道好. 白飯做得乾身一粒粒看得見, 加了些少豉油, 甜味尚好蝦餃用料新鮮皮尚算煙韌, 也不厚蟹籽燒賣,豬肉肉質爽彈配上大量脆口的蟹籽,不錯叉燒腸粉叉燒比較瘦,腸粉真的很滑很薄地方裝修簡约整潔,服務也不錯
假日中午時段居然不用等位
我們2人叫了4個點心
鳳爪排骨飯, 排骨肥多瘦少,幸肉汁不少
鳳爪完整無爛, 皮半淋不彈口
醬汁適中, 味道好. 白飯做得乾身
一粒粒看得見, 加了些少豉油, 甜味尚好
蝦餃用料新鮮皮尚算煙韌, 也不厚
蟹籽燒賣,豬肉肉質爽彈
配上大量脆口的蟹籽,不錯
叉燒腸粉叉燒比較瘦,腸粉真的很滑很薄
地方裝修簡约整潔,服務也不錯
2015-12-20
2016-01-05 1166 views
情況每況愈下以前好好食而家好難食叉燒極鞋燒肉唔脆 又肥魚香茄子茄子勁大塊又冇味炸蝦球ok稍為甜左少少侍應勁推燒鱔反而幾正好彩餃類皮薄餡靚雜菌炆伊麵—d味都冇麵條勁淋瑞士汁炒牛河唔夠味套餐勁唔好食
情況每況愈下
麵條勁淋
瑞士汁炒牛河唔夠味
套餐勁唔好食
2015-08-10 1561 views
很久没來喝早茶了,假期來是一定没位,今天星期一来才有位,叫了两個天仙配,燉蛋配蒸蘿蔔糕($28.8)和棉花鷄配叉燒腸($32.8)再加長春卷($38)還要了魚蒸肉餅飯($9.8) 很滿足,點心没有太多調味但入味卻又清清地,不錯!最喜歡燉蛋的奶味很濃郁卻又不失蛋味平行得剛剛好, 蒸蘿蔔糕的蘿蔔是那種厚切的,吃的時候明明吃到蘿蔔但入口即融 ,滑 !好味! 價格,可能是平曰所以都算合理。
天仙配,大約一個月會改一改,下次來不一定是這些配了
長春卷香脆,口口都是虾
叉燒腸一般
好味道呢!吃完才想起照相
最愛蒸蘿蔔糕
長春卷香脆,口口都是虾
好味道呢!吃完才想起照相
最愛蒸蘿蔔糕
2015-03-08 1804 views
新年菜苦瓜炆花膠, 味道不錯, 薄身花膠炆煙韌,苦瓜入味碧綠蝦球珊瑚蚌, 蔬菜爽脆蝦球彈牙。發財好市海鹽味重求好意頭。牛仔骨加入洋蔥,味道帶點葱香肉質不會太韌海哲爽滑麻油香。
新年菜
苦瓜炆花膠, 味道不錯, 薄身花膠炆煙韌,苦瓜入味
碧綠蝦球珊瑚蚌, 蔬菜爽脆蝦球彈牙。
發財好市海鹽味重求好意頭。
牛仔骨加入洋蔥,味道帶點葱香肉質不會太韌
海哲爽滑麻油香。
2015-01-25 1812 views
假日來到淘源酒家品嚐點心,雖然經常在黃埔飲茶但還是第一次來這裡。假日中午時段幸好不用等位。點心一般一籠有三件剛好三位享用。蒸蘿蔔糕淡淡的蘿蔔香和臘肉的咸香,一點不過膩反而澱粉略為過多。叉燒腸粉很滑剛剛蒸好,不錯。叉燒包,以鮑汁製作比一般的叉燒包較juicy反而有點過鹹,沒有傳統叉燒般帶點蜜糖的甜味。姬松茸遼蔘粉菓蒸得晶瑩剔透,玻璃一樣的粉菓皮全透出餡料色彩,外表十分吸引,味蕾充滿松茸菇香。嫩滑鮮蝦豆苗餃同樣剔透,外表別緻物如其名十分嫩滑,表皮煙韌豆苗夠嫩。海哲比較粗身很爽脆。拍青瓜加入大量蒜頭。涼盤小食藍莓醬配上淮生很清甜。
叉燒腸粉很滑剛剛蒸好,不錯。
海哲比較粗身很爽脆。
拍青瓜加入大量蒜頭。
涼盤小食藍莓醬配上淮生很清甜。
2014-12-19 1541 views
  之前起yahoo團購訂佐隻乳豬,咁11月尾已經訂佐今日19/12/2014中午12點黎拎咖啦。唸住唸完再起附近食野,因為都比較趕時間。 去到俾佐團購張單同講佐電話號碼,個齊蔭女知客就好有禮貌叫我坐陣等等.結果一等就喺25分鐘.我忍唔住行過去問,喺另一位知客,斜蔭化佐妝,著自己黑色外套,我同佢講等佐好耐,到底幾時可以拎.佢無乜表情甘話你等陣.但喺佢行完翻黎都無示意我過去。真喺好趕,我就問點嘛,幾時拎得?點知佢竟然話,我唔知wor,向齊蔭個位知客方向望過去,同我講,你問佢.黑曬面甘.我心唸我宜家邊度得罪你阿.我黎拎隻乳豬姐,洗唔洗俾臉色我睇阿??  等齊蔭個位同事做完手頭上嘅野,我再問一次,佢話,嚇?x生,你唔喺拎佐咩?我話,我電話喺....我喺x小姐!佢話你等等,就起度搵單。我話,我連團購張單都俾曬你wor. 之前黑我臉個位知客就不停起隔離話,佢到底有無單先?喺甘質疑我.然後齊蔭個位就去佐唔知邊度搵.而黑臉個位完全唔理我,有其他人問野就照理,但喺就當我透明。我就再講多次,我張單都俾曬你地。佢依然超寸甘講,咩名?呢度啲單無你嘅名。然後唔理我。  心入面真喺想講粗口!!!可能我團購個2百
  心入面真喺想講粗口!!!可能我團購個2百零3百蚊好細生意,但喺你咩態度?最後發現喺將我張單同個x生搞亂佐,x生一早就走佐.但喺都無辦法,唔錯都錯佐,等成50幾分鐘終於拎到傳説中嘅乳豬.然後宜家塞埋車連飯都食唔成就要趕住去翻工。雖然等甘耐,但喺齊蔭位知客真喺好有禮貌,而另一位,呵呵,一直起度睇戲食花生嘅樣。
2014-12-19
Waiting Time
50 Minutes (TakeAway)
Dining Offer
Group-buy
2014-11-04 1683 views
大閘蟹季節又到啦,今年我哋一家再去陶源食大閘蟹餐。每位$568,報紙有coupon買一送一。不過我媽話見到d侍應都會現場派coupon,可以唔駛帶去都得。上次食呢個餐係一年前,已經冇咩印象。今次去見到附近去三四檯都係食呢個餐。我哋啲食物等咗好耐先上檯。叉燒半肥瘦帶筋,五花腩個皮幾脆蟹粉小籠包食唔出蟹粉味金湯應該係南瓜湯,加埋小米同遼參,口感幾煙韌每人兩隻5兩半的大閘蟹,膏唔算多。食完一隻佢先會再上第2隻俾你。所謂龍躉扒唔好食,同普通魚柳差唔多咁。天使麵冇特別出街食飯梗係要食菜先健康黑芝麻湯丸外皮夠滑,內餡夠香。因為我要減肥,上面幾道菜我有幾樣都係食咗少少就唔食俾咗屋企人,原本湯丸我諗住只食一粒,最後忍唔住食晒....最後仲有時令鮮果,有西瓜同哈密瓜,夠甜好味。因為我啲屋企人食蟹食得好仔細好乾淨,上菜又上得慢,所以呢餐差唔多食到間嘢閂門先食完.....其實如果為咗食蟹,真係冇必要食呢間.....
大閘蟹季節又到啦,今年我哋一家再去陶源食大閘蟹餐。
每位$568,報紙有coupon買一送一。

上次食呢個餐係一年前,已經冇咩印象。
冰燒三層肉配一哥叉燒
叉燒半肥瘦帶筋,五花腩個皮幾脆
生拆蟹粉小籠包
蟹粉小籠包食唔出蟹粉味
金湯小米燴遼參
金湯應該係南瓜湯,加埋小米同遼參,口感幾煙韌
太湖大閘蟹
太湖大閘蟹
每人兩隻5兩半的大閘蟹,膏唔算多。
食完一隻佢先會再上第2隻俾你。
西式香煎龍躉扒
所謂龍躉扒唔好食,同普通魚柳差唔多咁。天使麵冇特別
珍菌米湯浸豆苗
出街食飯梗係要食菜先健康
薑茶湯丸
黑芝麻湯丸外皮夠滑,內餡夠香。
原本湯丸我諗住只食一粒,最後忍唔住食晒....

最後仲有時令鮮果,有西瓜同哈密瓜,夠甜好味。

因為我啲屋企人食蟹食得好仔細好乾淨,上菜又上得慢,
所以呢餐差唔多食到間嘢閂門先食完.....
其實如果為咗食蟹,真係冇必要食呢間.....
2014-10-24
$350 (Dinner)
冰燒三層肉配一哥叉燒
金湯小米燴遼參
珍菌米湯浸豆苗
薑茶湯丸
早兩星期帶阿媽來過紅磡呢間陶源,環境、食物、招呼都ok, 又有得訂位。於是母親節再訂約埋一家大細來飲茶。訂了12:30pm, 等了差不多25分鐘便安排入座,喺今日呢啲大節日,都算快。入座後不久,隔離幾枱突然尖叫,抬頭一看,假天花上有一隻黑色的物體,但很快便消失了。我們繼續剔點心紙,落單不久,又再次聽到隔離枱大叫,今次可清楚看見,黑色的物體原來是老鼠。嚇到個個大叫,老鼠還從假天花探頭向下望,當時以為去咗廸士尼翠樂庭,居然有老鼠陪飲茶。 原想叫走,但啲點心剛來,難有以9秒9清枱走人。 當個個尖叫的時候,啲侍應若無其事,還說不是第一次,經常都有。既然不是第一次,為何從沒有人舉報。從此不敢再去陶源了……

原想叫走,但啲點心剛來,難有以9秒9清枱走人。

既然不是第一次,為何從沒有人舉報。

從此不敢再去陶源了……
2014-05-11
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
Celebration
Mother's Day
2014-01-06 2150 views
廚皇炒飯 $98D 油多到得人驚! 味道是OK的,材料都好多!但真係啖啖油!食到最底真係忍唔住放棄了!排骨:可以唔食,好多肥肉,好多油!蝦餃:還可以。。。叉燒包:唔好食!又係好多肥肉,仲有一陣好似““梳打粉““味! 最後叫咗個甜品 - 紅棗糕,唔錯嘅!可以一試!兩個人埋單二百幾。。。
廚皇炒飯 $98
排骨:可以唔食,好多肥肉,好多油!

蝦餃:還可以。。。

最後叫咗個甜品 - 紅棗糕,唔錯嘅!可以一試!

兩個人埋單二百幾。。。
2014-01-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)