1K
2023-12-03 66 views
聽日就係星期一,人生需要一點甜,究竟要食幾多先夠頂到星期五呢?尖沙咀開咗間好fine嘅甜品店同時仲有點心食吓,環境幾舒服呢度有一人set二人set咁配搭,一格格自由揀二人六格格可以揀兩款甜品三款點心各兩粒紅豆沙非常之綿,紅豆煮得夠爛,陳皮香出眾,誠意之作蓮子合桃露煲得好smooth,合桃香撲脷,相當足料點心方面,有香脆迷你魚膠春卷,外脆內彈牙沙薑玫瑰脆雞球炸得好脆,啖啖雞肉有口感。酒味雞蛋幾嫩口,夠冰涼一人set都可以食到六格格,同樣三款點心各兩粒,配一份糖水腐竹薏米白果糖水一打開蓋就好香,有白果喺裡面幾香甜香脆大蝦球炸得爽脆,蝦肉夠份量港式咖喱角唔會好heavy,啱啱好但好香口

尖沙咀開咗間好fine嘅甜品

同時仲有點心食吓,環境幾舒服

二人六格格

呢度有一人set二人set咁配搭,一格格自由揀

二人六格格可以揀兩款甜品三款點心各兩粒

新會遠年陳皮紅豆沙

紅豆沙非常之綿,紅豆煮得夠爛,陳皮香出眾,誠意之作

特製蓮子合桃露王

蓮子合桃露煲得好smooth,合桃香撲脷,相當足料

點心方面,有香脆迷你魚膠春卷,外脆內彈牙

一人六格格

一人set都可以食到六格格,同樣三款點心各兩粒,配一份糖水

腐竹薏米白果糖水一打開蓋就好香,有白果喺裡面幾香甜

香脆大蝦球炸得爽脆,蝦肉夠份量

港式咖喱角唔會好heavy,啱啱好但好香口
2023-12-03
$135 (Dinner)
二人六格格
新會遠年陳皮紅豆沙
特製蓮子合桃露王
一人六格格
2023-12-03 54 views
甜品店通街都有,要食得健康,尖沙咀中式糖水舖「星十五」有驚喜~天氣轉冷想食返一啲熱嘅糖水,呢間絕對是高質傳統糖水店,主打精緻點心同靚料糖水,利用食材本身的甜度,製作養生又美味少糖嘅甜品,在氣候乾燥來一碗暖暖的糖水 ,感覺既窩心又滋養 ,真是冬夜恩物🥰我哋兩個點咗一人六格套餐($78)包三款點心,每款兩件,再任揀甜品/飲品一款,已經夠晒飽了!格格套餐幾有特色,點心有糖心蛋、春卷、蝦球、咖喱魚蛋、雞翼同咖喱角~新會遠年陳皮紅荳沙 ($98)用咗18年或以上嘅陳皮反覆熬製,陳皮味十足仲要有「起沙」添!紅豆入口軟腍,清甜中帶一股果皮香,甜度恰到好處,最怕食到一啲甜流流嘅紅豆沙~特制蓮子合桃露王($68)將合桃炒至金黃香脆再生磨,再加入鮮准山及其他藥材,令合桃露多份焦香味,質地濃稠,合桃香氣配上鬆化的蓮子,感覺清清潤潤~嫩香蛋白杏仁茶 ($36)超級香杏仁味,採用原粒杏仁來研磨,白滑細緻,加上蛋白,雙重潤澤~

新會遠年陳皮紅荳沙 ($98)

特制蓮子合桃露王($68)

嫩香蛋白杏仁茶 ($36)
2023-12-02 42 views
在尖沙咀食完晚飯,很難抗拒不在附近周圍閒逛。走著走著,瞄到一家甜品店,即使剛才吃得多飽也好,女生的第二個胃即時活躍起來!餐廳主打甜品,但其實也有其他鹹點的,只不過我們的集中力全都擺放到甜品上!椰皇燉鮮奶,真是任何人都難以抗拒的甜品,不論是想皮膚白滑,還是愛吃嗜甜的人都不招架。尤其在微帶涼意的天氣,嘴唇開始有點裂的時候,特別想吃。椰皇清甜、鮮奶香濃、蛋白幼滑,三者合而為一簡直天下無敵!當舀出香滑的鮮奶蛋白,一啖吃下,口感水潤嫩滑,濃濃的蛋香及奶香充滿口腔之中,感覺非常滋潤。食完蛋白鮮奶,還可以刮出內裡的椰肉來享受,清甜中帶著淡淡椰奶香。嗜甜的胃又一次得到極度的滿足!

椰皇燉鮮奶

嗜甜的胃又一次得到極度的滿足!
Dinner
椰皇燉鮮奶
2023-11-27 55 views
上次初嘗香滑芝麻糊,今次都係買外賣,夜d當宵夜食,揀咗個養身的陳皮紅豆沙!第一啖入口食到粒粒分明的紅豆,軟硬度適中,細味下食到陣陣幽香的陳皮香味😋,少少甜,最愛此種甜度適中的中式糖水!👍外賣份量都有一大湯碗,各方面都非常滿意👍抵讚!
外賣份量都有一大湯碗,各方面都非常滿意👍
抵讚!
陳皮紅豆沙

陳皮紅豆沙
尖沙咀新開了一間中式糖水舖,據說是由多年經驗的國家級大廚黎耀成主理,主打高質的中式糖水,以獨門秘方,利用食材本身的甜度,製作養生又美味少糖嘅甜品。咁有來頭當然要一試!招牌嘅新會遠年陳皮紅荳沙$88一定要試,用咗18年或以上嘅陳皮反覆熬製,陳皮味十足,而且仲要「起晒沙」添!甜度適中能夠品嘗到淡淡幽香的陳皮味,食過最好食嘅紅豆沙🤤而第二款招牌特制蓮子合桃露王$62,將合桃炒至金黃香脆再生磨,再加入鮮准山及其他藥材,令合桃露多份焦香味。蓮子有如糖心咁甜,再加上幼滑嘅合桃露,令人上癮~此外仲有不同套餐選擇,例如六格格套餐$78,除了糖水還有點心和甜品選擇,當中可以選擇雲吞、春卷、咖哩魚蛋、蝦球、雞球、擂沙湯丸、酒香雞翼、咖哩角和酒香蛋。有賣相之餘亦非常好食👍🏻大滿足!

甜度適中能夠品嘗到淡淡幽香的陳皮味,食過最好食嘅紅豆沙🤤

1K
2023-11-22 66 views
👧🏻😋👅🍽✨靚料傳統糖水-星十五🇭🇰 尖沙咀加連威老道26A號地舖 🇭🇰-🌟 主打精緻點心同傳統靚料糖水, 中式糖水由$36至$88不等, 坐得舒服仲有茶飲! 老闆有出黎同客人吹下水, 新派裝修同擺盤之餘又不失人情味🌟格格套餐最有特色! 用方形盤放點心同糖水, 好似便當咁; 每日精選點心寫晒係黑板任君選擇; 我地兩人叫左一人一個一人六格格, 基本套餐價 $78包三款點心, 每款兩件, 再任揀甜品/飲品一款 (原價超過$36需補差價)-🫘新會遠年陳皮紅豆沙 原價 $88💯遠年陳皮係唔同啲, 真係特別甘香; 糖水好足料, 每一匙都有滿滿紅豆同陳皮, 仲有少少西米令質地更杰身; 整體唔會太甜, 同點心一齊食係唔錯配搭-🥜特製蓮子合桃露王 原價 $62✨熱辣辣合桃露聞落已超香, 比起出面食開既合桃露多左蓮子粒; 基本連點心一齊食都可以做一個light dinner-🍱點心💯當晚9款點心我地揀左6款: 雲吞, 春卷, 蝦球, 雞球, 擂沙湯丸, 酒香蛋💯比較特別佢脆脆春卷皮下係魚膠, 充滿晒成條春卷更有咬口💯湯圓係芝麻味, 個皮好軟熟, 皮薄爆多芝麻餡; 酒香溏心蛋都好正係花雕味
👧🏻😋👅🍽✨

🥜
特製蓮子合桃露王 原價 $62

🍱
點心
💯比較特別佢脆脆春卷皮下係魚膠, 充滿晒成條春卷更有咬口

2023-11-20 69 views
經過呢間糖水舖幾次😉次次見到門口排長龍😱好想試啊😜前幾日好想食甜野😆終於到我哋食喇😋⭐️🇭🇰星十五黑白裝修▪️▫️主打高質傳統港式甜品🍮仲有點心☺️一次過可以滿足曬兩個願望✌🏻店員同老闆好熱情❤️‍🔥坐低會提供熱茶🫖😋⭐️楊枝甘露王少甜版✨啖啖都係果肉🥭好足料👍🏻芒果又清又甜😍奶露中有柚子✅西米✅椰果✅芒果粒✅葡萄柚肉✅超豐富啊💛😋⭐️二人六格格 配 特製蓮子合桃露王呢個好靚💕睇得又食得🤩點心二人可以揀3️⃣款😉我哋揀左溏心蛋🥚雞翼🍖流心芝麻擂沙湯圓🍥款款都好食😋餐廳介紹必食之一🏅入口好順滑嘅核桃露🙌🏻佢唔單止用核桃去褒☺️加入蓮子同淮山😛食落唔會苦澀😚忍唔住會食多幾啖😌😋⭐️新會遠年陳皮紅豆沙係起沙嘅紅豆沙🫘一碗絕對唔夠喉🤭入邊仲有陳皮🍊好甘香✨每粒紅豆都很飽滿👍🏻

經過呢間糖水舖幾次😉

呢個好靚💕睇得又食得🤩

😋⭐️新會遠年陳皮紅豆沙
2023-11-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Last Night Supper
2023-11-20 55 views
甜品店周街都有,但要食得健康,可以去尖沙咀新開的甜品舖「星十五」中式甜品店,此甜品店主打節氣相應及滋潤養生的中式甜品,摻雜一些養生保建食材,如紅棗補中益氣、杏仁預防心血管疾病及陳皮行氣止痛等。師傳黎耀成功力深厚,甜品除養生外,同時都少糖,但保持到美味,今次吃了....🔸新會遠年陳皮紅荳沙🔸($88)用咗18年或以上嘅陳皮反覆熬製,陳皮味十足仲要有「起沙」,非一般紅豆沙感受。🔸特制蓮子合桃露王🔸($62)將合桃炒至金黃香脆再生磨,再加入鮮准山及其他藥材,令合桃露多份焦香味,這款甜品為我當晚最愛,推薦。🔸南北杏燉雪梨🔸($36)🔸六格格套餐 (點心及甜品自行選擇)🔸($78)如點一人份,可點3款點心,每款有2件,已足夠飽。這次從6款小食中點了蝦球,蛋,和麻糬湯圓。

🔸新會遠年陳皮紅荳沙🔸($88)

🔸特制蓮子合桃露王🔸($62)

🔸南北杏燉雪梨🔸($36)

🔸六格格套餐 (點心及甜品自行選擇)🔸($78)

南北杏燉雪梨
2023-11-14
$150 (Dinner)
Celebration
Birthday
南北杏燉雪梨
2023-11-17 49 views
行過嘅時候,見到一間中式甜品!喺尖沙咀附近全部都係比較西式!呢間甜品有意外驚喜!師傅本身係教學院教廚!有多年經驗嘅廚師!在冬天轉冷,氣候乾燥之時,端來一碗溫暖滋潤的中式糖水,絕對是取暖恩物。合桃糊係即磨!堅果香!口感滑!食落去真係有唔同嘅口感!純滑又香!自己整好麻煩!加上唔會整得咁好食!值得一試!❤️🥳而烏卒卒嘅芝麻糊, 好明顯師傅又將黑芝麻炒香再磨碎!黑芝麻本身有養顏的作用!食落去唔會太甜!完全感受到師傅用心製作!唔係普通用粉開水嘅味道!真係值得推介的一間糖水舖!#尖沙咀甜品
行過嘅時候,見到一間中式甜品

真係值得推介的一間糖水舖!
#尖沙咀甜品
2023-11-16 39 views
今晚尖沙咀晚飯,食飽飽經過間中式甜品店,見天氣轉涼,買碗外賣回家歎吓😄揀咗一碗養身芝麻糊,外賣碗都大大地,倒出黎都差不多一大隻麵碗份量!唔太甜,我最愛,陣陣香滑的芝麻糊,值得大家一試👍

唔太甜,我最愛,陣陣香滑的芝麻糊,值得大家一試👍

TakeAway
尖沙咀新開中式糖水舖「星十五」星十五由多年經驗中菜師傅主理,主打傳統、滋潤養生的中式糖水甜品,必試的一定係新會遠年陳皮紅荳沙,用上18年或以上的陳皮煮成,令看似簡單的紅荳沙食落一啲都唔簡單。紅豆大粒又飽滿,仲會食到陳皮碎、西米,一筆起就知有幾咁足料。特制蓮子合桃露王質地十分濃稠,仲有陣陣焦香的味道,加入蓮子食起來添上口感。合桃有補腦的功效,仲可以潤腸,真係食多幾碗都唔怕。1人六格格都算係玩玩新意思,可以食糖水又配特色點心,雙重滿足。我地就揀左楊枝甘露,味道清甜,粒粒芒果、西柚、西米,口感豐富。旁邊有三款點心,分別是醉雞翼、醉蛋、擂沙湯丸,最鐘意係擂沙湯丸,一咬開啲芝麻餡流出黎,好正!🔸1人六格格套餐$78🔸新會遠年陳皮紅荳沙 $88🔸特制蓮子合桃露王 $62📍#星十五(#尖沙咀美食) @star15hk#尖沙咀 加連威老道26A號地舖
尖沙咀新開中式糖水舖「星十五」

🔸1人六格格套餐$78

• 新會遠年陳皮紅豆沙
  • 特制蓮子合桃露王
  • 楊枝甘露
2023-11-09 57 views
入座的時候一點都吾多人落order後就坐滿成間店用QR code 下單仲要有不同的語言選擇好方便不同地方去的旅客生磨河南芝麻糊 湯丸兩粒Freshly Ground Henan Black Sesame Paste Soup Two Rice Balls 特制蓮子合桃露王Supreme Walnut Soup with Lotus. Seed 吾會好甜有別於一般中式甜品店生磨河南芝麻糊Freshly Ground Henan Black Sesame Paste Soup 楊枝金露王Supreme Cold Mango Pomelo Sago Sweet Soup
入座的時候一點都吾多人

楊枝金露王

2023-11-08
Dinner
2023-11-06 55 views
有誠意高質中式糖水店舖光潔明亮,店員老闆有禮大方。蛋白杏仁茶味道剛好,杏仁味香,雖然價錢比一般糖水店略貴,但是品質相對地有質素。日本流心蛋腐竹薏米白果糖水蛋香腐竹香,未食已聞到,整個出品誠意之作。此店期望保持質素,專程來食都值得的。
有誠意高質中式糖水

店舖光潔明亮,店員老闆有禮大方。

蛋白杏仁茶

日本流心蛋腐竹薏米白果糖水
蛋香腐竹香,未食已聞到,整個出品誠意之作。

此店期望保持質素,專程來食都值得的。
2023-11-04 66 views
Shopping 行過見到皇牌合桃糊幾個字吸引我行去門口望清楚發現店舖仲有點心供應啱晒我又想食啲咸點又想食啲甜品入到去睇餐牌又有驚喜有二格格至九格格任揀幾多款咸幾多款甜終於-個人揀咗個四格格加-甜品個合桃糊真係有驚喜店主介紹話入邊有淮山蓮子唔怪之得食落覺得好濃好香小點酒雞翼亦有驚喜唔係普通雞翼咁簡單雷沙湯丸都好好食最重要係店主好好客態度友善 周圍招呼客人大推這間店舖 會繼續支持今時今日服務態度首要條件環境亦舒服光猛乾淨
Shopping 行過
大推這間店舖 會繼續支持
今時今日服務態度首要條件
環境亦舒服光猛乾淨
2023-10-31 58 views
#🔙回頭率:7/10🌈性價比:6/10同友人食飽晚餐,經過見到一間裝潢好特別既糖水舖,正當考慮緊要吾要入去試之際,發現入面既樓面都係親切又彬彬有禮叔叔💝就決定入去了~入完去無耐,出面就排長龍了。裝潢設計偏現代風格且舒適,入座時仲有一杯茶提供,有中西合璧既感覺,員工親切有禮,食品選擇亦不少。*・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:*・・*:.。..。.:*・———————————————🍴:生磨河南芝麻糊😋友人極愛芝麻糊所以叫左呢個試試,不過佢就認為未多濃郁,感覺似係落多左水?不過筆者原本不太愛芝麻糊,剛好碰到呢碗少淡的芝麻糊,令我吃了一大半碗😚🈵 6.5/ 10🍴:金沙擂沙湯丸(兩粒)😋入座前見到餐牌有,但手機apps落單無顯示,不過樓面同事聽到我問友人點解無,就直接話可以幫我落order🥰上菜時,見到個外表有少少似日式蕨餅?真係好好食!無論係外面既粉末(因為芝麻餡太濃郁未食出係花生粉末定黃豆粉🤣),抑或係內裡芝麻餡,都令我同友人一試難忘🤩🈵 9/10*・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:*・・*:.。..。.:*・🍽: 星十五 (尖沙咀)📍尖沙咀加連威老道26A號地
#

🔙回頭率:7/10
🌈性價比:6/10

———————————————

🍴:生磨河南芝麻糊
🈵 6.5/ 10

🍴:金沙擂沙湯丸(兩粒)
🈵 9/10

🍽: 星十五 (尖沙咀)
📍尖沙咀加連威老道26A號地舖
2023-10-27
$30 (Last Night Supper)