2024-01-12 14 views
二人拍拖好去處,食飽飯個肚仲有少少位,又唔想周圍去,最好就係可以座一座,食返啲糖水小食咁,來到尖沙咀既繁榮市區,人流多,行下就見到一間糖水店,呢間舖唔算好大,一眼睇晒,見入面仲有位,咁就入去食了😻😻😻😻😻😻😻😻😻😻😻🫶🏻酒香蛋🫶🏻睇到好多都好有營養好滋補,價錢都接受到,坐係度既感覺都幾舒服,叫一份酒香蛋,好好食,應該係用酒浸過,好香酒味,蛋味都好鮮,凍凍地咁,好易入口🫶🏻鳳凰馬蹄露🫶🏻我就食呢碗,諗起好細個既時侯有食過,之後就無食,而家食返好有回憶,好地道,裡面好多馬蹄,仲好有質感,正🫶🏻新會遠年陳皮紅豆沙🫶🏻朋友就食紅豆沙,講起新會遠年陳皮紅豆沙🍲,梗係要讚佢幾句啦!首先,紅豆沙嘅味道香滑細膩,入口即溶,啖啖紅豆咁飽滿,完全唔會有啲平時食到嘅粗糙感覺😋。再加上陳皮嘅香氣,混合晒喺紅豆沙裏面,滿口都係暖意,真係幾過癮😌。跟住就係啱啱好嘅甜度,唔會太甜膩,又唔會太淡,啱哂唔鍾意食嘢太甜嘅人👌🏻。 陳皮仲帶點微微嘅苦澀,啱啱好咁中和咗紅豆沙嘅甜味👍🏻,食落去一啲都唔會覺得膩。 新會呢個地方出產嘅陳皮真係一等一嘅好嘢🥇,用黎整紅豆沙,個味道獨特得嚟又健康🌿。食落有益氣血、養顏美容嘅功效,又可
🫶🏻酒香蛋🫶🏻
🫶🏻鳳凰馬蹄露🫶🏻
🫶🏻新會遠年陳皮紅豆沙🫶🏻
朋友就食紅豆沙,講起新會遠年陳皮紅豆沙🍲,梗係要讚佢幾句啦!首先,紅豆沙嘅味道香滑細膩,入口即溶,啖啖紅豆咁飽滿,完全唔會有啲平時食到嘅粗糙感覺😋。再加上陳皮嘅香氣,混合晒喺紅豆沙裏面,滿口都係暖意,真係幾過癮😌。跟住就係啱啱好嘅甜度,唔會太甜膩,又唔會太淡,啱哂唔鍾意食嘢太甜嘅人👌🏻。 陳皮仲帶點微微嘅苦澀,啱啱好咁中和咗紅豆沙嘅甜味👍🏻,食落去一啲都唔會覺得膩。 新會呢個地方出產嘅陳皮真係一等一嘅好嘢🥇,用黎整紅豆沙,個味道獨特得嚟又健康🌿。食落有益氣血、養顏美容嘅功效,又可以暖身暖胃,真係涼天飲一碗最啱啦☕️。無論係大人細路,都啱曬食,新會遠年陳皮紅豆沙絕對係可以討好晒成家人嘅甜品👨‍👩‍👧‍👦。
2024-01-12 9 views
今日剛好給我遇到一間值得推介的甜品店,店裡的格調簡約,環境舒服,樓底很高,空間感很大,而且店內的設施,例如:風扇,都充滿中華文化的感覺,服務員態度良好,而且最重要甜品優質🌻介紹一下,這間飲品店叫☘️星十五☘️值得一讚是餐牌介紹清晰,而且很多選擇,只看相片已經很吸引🌝💁🏻‍♀️ 鳳凰馬蹄露,賣相很美,很適合少女們用來打卡用,材料很充足,很香的馬蹄味,味道都很特別👅👅💁🏻‍♀️ 清爽嘅呂宋芒涼粉,真係炎炎夏日嘅完美解暑聖品🍧!首先,嗰碗涼粉啲顏色就靚得嚟,黑嘅涼粉同黃澄澄嘅芒果擺一齊,視覺效果已經攞晒分👀。啲芒果切成啱啱好嘅塊狀,每一塊都爽口多汁,甜而不膩,每一啖都似乎係品嚐緊呂宋最純正嘅夏日滋味🥭!涼粉自己嘅質地滑溜又Q彈,未夾落口之前已經令人期待😋,同芒果嘅清甜勁嘅組合,相得益彰。再加上嗰杯糖水,嘅微甜同啲粉涼解膩,俾整個口腔都感受到一陣陣清新嘅感覺✨。享受完啲芒果嘅天然甜味,再來一小口配埋嘅涼粉,真係可以令人由裏到外清涼解暑。無論你係想尋找一下午茶嘅小憩,定係想為呢個夏天帶黎啲清爽,呢個呂宋芒涼粉都係一個非常好嘅選擇👌🏻。最後,贊埋個擺設,簡單得嚟非常用心,一碗涼粉配上一塊木板,一碗糖水,令
介紹一下,這間飲品店叫☘️星十五☘️
值得一讚是餐牌介紹清晰,而且很多選擇,只看相片已經很吸引🌝
💁🏻‍♀️ 清爽嘅呂宋芒涼粉,真係炎炎夏日嘅完美解暑聖品🍧!首先,嗰碗涼粉啲顏色就靚得嚟,黑嘅涼粉同黃澄澄嘅芒果擺一齊,視覺效果已經攞晒分👀。啲芒果切成啱啱好嘅塊狀,每一塊都爽口多汁,甜而不膩,每一啖都似乎係品嚐緊呂宋最純正嘅夏日滋味🥭!涼粉自己嘅質地滑溜又Q彈,未夾落口之前已經令人期待😋,同芒果嘅清甜勁嘅組合,相得益彰。再加上嗰杯糖水,嘅微甜同啲粉涼解膩,俾整個口腔都感受到一陣陣清新嘅感覺✨。享受完啲芒果嘅天然甜味,再來一小口配埋嘅涼粉,真係可以令人由裏到外清涼解暑。無論你係想尋找一下午茶嘅小憩,定係想為呢個夏天帶黎啲清爽,呢個呂宋芒涼粉都係一個非常好嘅選擇👌🏻。最後,贊埋個擺設,簡單得嚟非常用心,一碗涼粉配上一塊木板,一碗糖水,令整個味覺體驗都既雅緻又舒適🍴。總括來講,呂宋芒涼粉絕對係清新,解暑,又美味,一試難忘嘅甜品,值得每個鍾愛甜品嘅朋友試吓!👏🏻🥄👅👅
2024-01-12 11 views
食飽飽,見到對面有一間中式糖水舖😃1️⃣特制蓮子合核露王秋冬必叫🥺我的最愛😻香濃合桃味,質地亦好滑👍🏻2️⃣椰皇燉鮮奶老細話岩岩蒸好,叫我地一定要試😂咁真係有好香濃的椰子味,燉奶亦好滑,好味😋
食飽飽,見到對面有一間中式糖水舖😃

1️⃣特制蓮子合核露王
秋冬必叫🥺我的最愛😻香濃合桃味,質地亦好滑👍🏻

2️⃣椰皇燉鮮奶

2024-01-11 9 views
和老公在尖沙咀閒逛,偶然進入一間甜品店。小店裝修簡潔,打開menu頓時覺得很吸引。店內即可以掃碼點單也可以直接落單。老闆隨即奉上兩小杯熱茶,小小的日式茶杯很精緻。我們點了兩款傳統甜品,腐竹薏米白果糖水和合桃露王+黑芝麻糊。出品賣相很好,味道也很地道。特別是合桃勾黑芝麻糊,很香甜濃郁,入口細膩。雖然是不經意路過的小店,但的確給我們留下了很深的印象。看到菜單上還有二人格格的選項,既是甜品搭配點心,應該也不錯,下次來尖沙咀再來嘗試二人格格套餐
試完呢間美味既甜品,即刻喺好姊妹群組分享,希望下次可以再同好姊妹黎食。首先,餐廳裝飾好靚好有特式,而且衛生程度仲要係超級滿意!💯📌清爽呂宋芒西米露🥭擺盤非常美麗,西米露軟冧得來有少許彈牙,配上香濃既椰奶甜甜地又順滑,越食越大啖😆 加上呂宋芒散發出濃郁芒果香氣,甜甜地,開胃又爽口,非常足料,真係令人再三回味,講起又想食了💃🏻📌 清爽呂宋芒涼粉超級豐富同足料💃🏻涼粉爽口順滑又彈牙,呂宋芒香氣十足,同西米露一樣又甜又足料,一齊食落香滑又好味,最緊覆降火又清爽,城市繁忙勞碌既人必食之選🕺🏻不得不提店家佈置超有感覺,木吊扇好有以前細個係香港食店既feel,無得彈啊😍如果想感受香港濃厚氣氛既朋友仔,又想打卡既你,絕對不容錯過!
📌清爽呂宋芒西米露🥭
📌 清爽呂宋芒涼粉
2024-01-11 5 views
尖沙咀有一間叫做✨星十五✨嘅糖水舖,我同媽咪都好鍾意呢間糖水舖,所以我哋成日都會走嚟呢到食糖水,有時仲會外賣攞返屋企啊!今次媽媽叫左呢個蓮子合桃露王,今次試咗一碗蓮子合桃露,真係必須讚一讚👍!首先,佢個色澤金黃誘人🌟,睇落去就知道滋味一定好豐富。第一啖嘗落去,香滑嘅口感直接襲住味蕾,合桃嘅香味同蓮子嘅清香完美融合,甜味恰到好處,唔會太膩。😋每一啖都感覺到廚師嘅用心,用料十足,啲合桃粒粒飽滿,同蓮子融合得天衣無縫。😍跟住,沉醉於啲合桃同蓮子嘅絕妙搭配之間,每一啖都係一次味覺嘅享受🎉。啲香味繚繞喺口腔中,久久不散,真係飲食之中嘅一大樂事。同時,啲甜度控制得宜,食咗之後仲令人回味無窮,心情都跟住變得好開懷。🌈簡單嚟講,喺今日嘅甜品當中,呢個蓮子合桃露可以話係王中王👑,實在係飲品界嘅一股清流💧。無論係飲料嘅外觀,定係內在嘅味道,都係令人讚不絕口。如果你鍾意傳統嘅中式甜品,呢碗合桃露絕對值得一試。最後,心情好到飛起,一試難忘,推薦程度五星級⭐⭐⭐⭐⭐!而我就叫左呢個椰皇燉鮮奶,成隻椰皇上賣相已經好加分,再加上入面嘅燉鮮奶燉到岩岩好,好滑溜溜,鮮奶仲要好濃郁,好滿足。除咗呢兩個糖水之外,我哋都試過

除咗呢兩個糖水之外,我哋都試過佢哋其他嘅糖水,感覺上每一款都好出色,絕對唔會令我哋失望,所以一直都好鍾意呢一間糖水舖!
2024-01-10 10 views
最近媽咪話好耐無食港式甜品,見網上介紹間係尖沙咀既甜品店,所以特登叫埋媽咪放工一齊去試下,呢間餐廳叫星十五,餐廳環境乾淨企埋,裝修又靚,媽咪表示喜愛💁🏻‍♀️首先好欣賞清爽呂宋芒西米露,芒果味香濃,芒果肉質鮮甜多汁。搭配奶滑既椰奶同西米露,每一啖都能感受到濃郁芒果同椰奶互相融合既香氣,媽咪話超正好回味💋。圍住西米露既係一系列香港特有既小食,好有兒時回憶啊!有香脆大蝦球-香脆迷你魚膠春捲-港式咖喱角-香脆粤式嫩雲吞-酒香雞翼-沙薑玫瑰脆雞球,媽咪都忍不住回憶返佢既兒時回憶🥰跟住有黃金番薯薑王糖水,咬落去嘅時候,首先感受到嗰種薑香四溢,暖笠笠嘅,喺秋冬季節特別適合。呢種糖水散發出自然嘅清甜,唔會太膩,糖味適中,喺嗰種暖陣陣嘅薑味之間,又帶有淡淡嘅清香。黃金番薯本身綿密,入口即化,搭配上薑王嘅暖意,令整個糖水飲落去特別有層次感,既能暖身又滋味無比。番薯嘅甜,與薑嘅微辣互相輝映,創造出一個甜中帶辣,辣中帶甜嘅獨特口感。飲完一碗之後,渾身暖笠笠,感覺好似飲咗一碗能量湯水咁,既暖胃又舒服。黃金番薯薑王糖水亦非常養生,薑王嘅選用保證咗糖水嘅質量,而且黃金番薯本身又有豐富嘅營養,適合各種年齡層食用。無論
黃金番薯薑王糖水亦非常養生,薑王嘅選用保證咗糖水嘅質量,而且黃金番薯本身又有豐富嘅營養,適合各種年齡層食用。無論係做甜品或者係食物送暖,呢一款糖水都能夠令人心情愉悅,食得健康之餘,又能品嚐到自然嘅甜美。簡直係涼天裡嘅一抹溫暖,畀人一種由內而外嘅滿足感。
仲有金沙擂沙湯丸,表皮非常脆口,咬落好軟冧,餡料係熱辣辣流心,非常好味😋我地忍唔住叫多左一份😛

上星期先食完,而家睇返啲相又想再食啦,已經約定媽咪聽日放工再食🥳
2024-01-10 14 views
中式糖水舖就食得多,但好食嘅就得好少,今日咁啱俾我同男朋友搵到間好食嘅。呢間中式糖水舖叫星十五🧋位於尖東站B2出口附近,好方便🤩而且店鋪環境乾淨企理,裝修好靚,連盞燈都好有中式嘅感覺🧹我鐘意食燉蛋,所以叫咗燉鴛鴦日本蛋,果然冇令我失望,超級大碗,而且好特別,層次分明,上面係蛋黃下面係蛋白,滑捋捋,口感好好!糖水就叫咗南北杏燉津梨🎖️南北杏炖津梨係一款既滋養又清甜嘅糖水,視覺同味覺都非常吸引人。喺這碗糖水入面,能夠望見津梨嘅爽口細嫩,配上南北杏嘅樸實香甜,每一啖飲落去都感受到了港人對傳統糖水嘅執著同熱愛。津梨天然嘅果香味撲鼻而來,而南北杏則帶來微微嘅杏香味,兩者相輔相成,醞釀出一種淡雅而不膩嘅甘甜。從呢道看似簡單嘅傳統甜湯入面,感受到嘅係純粹嘅自然之美,以及熬煮過程中南北杏同津梨釋放出嘅豐富養分。暖暖嘅湯水飲落肚裏,不單止能夠緩解喉嚨嘅不適,更多嘅係給予身體一份慰藉同埋能量。這款南北杏炖津梨喺口感上甜而不膩,完美咁打造出適合任何季節享用嘅滋味。特別適合作為飯後甜品,或者喺幾個輕輕鬆鬆嘅時刻享用,喺繁忙嘅生活節奏中尋找一個味蕾上嘅慰藉。整體來講,呢款糖水嘅調配既考究又富含情懷,正正體現咗港式
呢間中式糖水舖叫星十五🧋
位於尖東站B2出口附近,好方便🤩
而且店鋪環境乾淨企理,裝修好靚,連盞燈都好有中式嘅感覺🧹
這款南北杏炖津梨喺口感上甜而不膩,完美咁打造出適合任何季節享用嘅滋味。特別適合作為飯後甜品,或者喺幾個輕輕鬆鬆嘅時刻享用,喺繁忙嘅生活節奏中尋找一個味蕾上嘅慰藉。整體來講,呢款糖水嘅調配既考究又富含情懷,正正體現咗港式甜品嘅經典與真摯。
仲有各款嘅特色小食,包括港式咖喱角,外皮脆卜卜,濃濃嘅咖喱味,好香口!香脆粤式嫩雲吞,非常足料,外脆內軟,口感一流!沙薑玫瑰脆雞球,好有咬口,口感好特別,而且價錢合理🌟
2024-01-09 19 views
最近食咗一個食物水準好高、價錢都好合理嘅餐廳🫶🏻餐廳位於尖沙咀加連威老道26A號地舖,地鐵站行8分鐘就到,入面充滿文青氣息,餐廳由菜餚嘅配襯都充滿著格調❤真系一次享受!👏🏻黃金番薯薑王糖水******結合了黃金番薯和薑王的營養價值和獨特口感。金沙擂沙湯丸******湯丸以鮮嫩的肉餡為主,外層裹上金黃酥脆的擂沙,肉餡鮮美多汁。香脆大蝦球和香脆迷你魚膠春捲******大蝦球以新鮮的大蝦裹上酥脆的外層,炸至金黃鮮嫩,口感鮮美。迷你魚膠春捲******外脆內嫩,口感香脆。港式咖喱角******咖喱角內餡以蔬菜和肉類為主,味道濃鬱,令人回味無窮。香脆粵式嫩雲吞******以鮮嫩的豬肉和蔬菜為餡料,包裹在薄脆的皮中,煎至金黃酥脆。酒香雞翼和沙薑玫瑰脆雞球******酒香雞翼以雞翅醃製後油炸,帶有微醺的酒香味道,外皮酥脆,內部嫩滑多汁。沙薑玫瑰脆雞球******口感香脆多汁。口味獨特,風味豐富。蓮子合桃露王******蓮子合桃露王嘅味道真係好特別,令人一試難忘🤤!首先,蓮子嘅清甜🌸同合桃嘅濃香完美地結合喺一齊,嗰啖啖幼滑嘅合桃露入口即溶,再咬到軟糯嘅蓮子,轉化成一種淡淡嘅香甜,真係令人欲罷不能😍。合
港式咖喱角******咖喱角內餡以蔬菜和肉類為主,味道濃鬱,令人回味無窮。香脆粵式嫩雲吞******以鮮嫩的豬肉和蔬菜為餡料,包裹在薄脆的皮中,煎至金黃酥脆。酒香雞翼和沙薑玫瑰脆雞球******酒香雞翼以雞翅醃製後油炸,帶有微醺的酒香味道,外皮酥脆,內部嫩滑多汁。沙薑玫瑰脆雞球******口感香脆多汁。口味獨特,風味豐富。蓮子合桃露王******蓮子合桃露王嘅味道真係好特別,令人一試難忘🤤!首先,蓮子嘅清甜🌸同合桃嘅濃香完美地結合喺一齊,嗰啖啖幼滑嘅合桃露入口即溶,再咬到軟糯嘅蓮子,轉化成一種淡淡嘅香甜,真係令人欲罷不能😍。合桃露王嘅每一啖都充滿咗合桃嘅獨特香氣,飲落去既滋潤又暖胃,喺涼涼嘅天氣裏面尤其適合品嘗🌬️。而且,佢嘅甜味度拿捏得啱啱好,唔會過甜,令人飲得舒服又不會覺得膩口👌。而家說到蓮子合桃露王嘅功能性,係一款既可以美容又有滋補功效嘅甜品,對於鍾意留意健康嘅朋友嚟講,絕對係一個不錯嘅選擇🍀。有時候夜晚嘅時候嚟一碗,既可以安神助睡眠,又或者開餐前來一小碗,有助提升食慾😋。無論以任何方式享用,蓮子合桃露王總會給你帶嚟一種溫馨同滿足感,每次品嘗都好似係享受一場甜蜜嘅旅程🎉,呢款甜品簡直就係香甜同營養嘅完美代表👏!
2024-01-09 17 views
一行3人,由落單到埋單成個過程25分鐘都冇,點解咁快呢,因為有一枱10個人嘅客係門口等緊,咁啱我地隔離張枱枱客走咗,佢地打算隔離枱加我地張枱留埋俾呢枱客。所以d 店員由知道出面有10個人嘅呢枱客開始,不停嚟關心我地食完未,一放底隻匙羹就走嚟裝下你碗糖水仲有冇,收得野未。受到店員咁熱情嘅關注,全員擺出一副就係等緊我地食完嘅樣子,一食完一樣,即刻極有效率地高速幫我地收野,真係食龍肉都冇味,絕對唔會有下次。係門口想你入去食就好好態度,有枱大客等緊,即刻想趕走你咁。厲害厲害
2024-01-09
Type of Meal
Last Night Supper
2024-01-05 9 views
第一次去係因為收到傳單咁啱係附近未食飽去試下新開的糖水舖就叫咗普通紅豆沙味道幾好 唔係好甜店員大叔態度好好招呼價錢相宜都幾適合聚會完同朋友們一齊食甜品第二次就天氣較凍想食返個薑味蕃薯糖水暖下薑味幾濃郁落料十分足夠如果有機會 想試下他們的下午茶小食睇落去都幾吸引
第一次去係因為收到傳單
落料十分足夠
如果有機會 想試下他們的下午茶小食
睇落去都幾吸引
2024-01-04 32 views
一年一度既SOGO感謝祭又開始,當然要同Fd去血拼,買完野冇曬力,搵間好餐廳補充系體力💎🤪,呢間餐廳夠有情調而且裝修都好特別,決定試試佢。🙂🙂💙燉鴛鴦日本蛋 (上面蛋黃下邊蛋白) 💙以分層燉煮的方式製作,上半部分是蛋黃,下半部分是蛋白,呈現出獨特的視覺效果。帶來豐富的層次感。蛋黃濃鬱滑順,帶有濃厚的蛋香和奶香,而蛋白則蓬鬆細膩,口感清爽。💙清爽呂宋芒涼粉💙芒果帶有豐富的甜度和芳香味道,與凍粉的爽滑口感相互融合,產生一種清新爽口的感覺,相輔相成。💙冰凍透心紅豆涼粉💙冰凍透心嘅紅豆涼粉味道真係清新爽口😋,非常合適炎炎夏日食用。首先,紅豆經過悉心烹煮,既保留咗豆粒完整嘅形狀,又做到軟熟易嚼,每啖都食到紅豆嘅鮮甜香味👌🏻。而且紅豆嘅甜味自然,唔會過分甜膩。至於涼粉本身,則質感滑嫩得黎彈牙,輕輕一啜就嗲得入口,同紅豆嘅口感形成一個好完美嘅對比🤤。佢透心嘅冰凍感覺,一啖落去立即喺口腔裡散開,帶來一陣陣清涼之意,真正做到涼爽解渴😍。加上,啲涼粉喺甜度上掌握得好好,不會太甜影響咗清涼嘅口感,反而能夠更好噉突出紅豆同涼粉本身嘅風味🍧。食落去嘅時候,那份清新感令人感到即時嘅舒爽,就好似係炎熱天氣中吹嚟一陣
💙燉鴛鴦日本蛋 (上面蛋黃下邊蛋白) 💙
💙清爽呂宋芒涼粉💙
💙冰凍透心紅豆涼粉💙
冰凍透心嘅紅豆涼粉味道真係清新爽口😋,非常合適炎炎夏日食用。首先,紅豆經過悉心烹煮,既保留咗豆粒完整嘅形狀,又做到軟熟易嚼,每啖都食到紅豆嘅鮮甜香味👌🏻。而且紅豆嘅甜味自然,唔會過分甜膩。至於涼粉本身,則質感滑嫩得黎彈牙,輕輕一啜就嗲得入口,同紅豆嘅口感形成一個好完美嘅對比🤤。佢透心嘅冰凍感覺,一啖落去立即喺口腔裡散開,帶來一陣陣清涼之意,真正做到涼爽解渴😍。加上,啲涼粉喺甜度上掌握得好好,不會太甜影響咗清涼嘅口感,反而能夠更好噉突出紅豆同涼粉本身嘅風味🍧。食落去嘅時候,那份清新感令人感到即時嘅舒爽,就好似係炎熱天氣中吹嚟一陣陣涼風噉😄。簡直就係酷暑中一抹清涼,令人心情都為之一振。總括嚟講,這款冰凍紅豆涼粉係一道既傳統又現代,既清爽又美味嘅甜品,實在係熱天裡嘅一個絕佳選擇👍🏻😊。

好好enjoy同閨蜜既歡樂時光。呢間餐廳食物質素高服務好,值得再光顧!👭👭
2024-01-04 10 views
前幾日去尖沙咀啲野😎仲要交收☺️有空檔時間又未食飯,本身諗住求其食一間算,點知食完之後咁驚喜,好好食,入面雖然唔係好大,但就有著小店人情味🥳再加上仲要環境幾舒服,店員都好親切,價錢好合理「鳳凰馬啼露」鳳凰馬啼露係中式甜品嘅精品,質感滑潤而且味道香甜。啲雞蛋絲絲嫩嫩,喺甜湯入面舞動,有啲似金黃色嘅瀑布,既美觀又吸引😍。湯底以燉雞湯做基礎,再加上點甜味,正正好好嘅組合,食落去唔會膩口🥄。仲有,入口即溶嘅雞蛋絲,交織出一種幼滑而豐富嘅層次感😋,真係令人一啖再啖。搭配上嘅糖水冇有過份甜膩,反而係咁啱好,提升咗整體嘅滋味,令人愛不釋口💖。喺炎熱嘅日子裏,享受一碗冰凍嘅鳳凰馬啼露,絕對係清涼解渴嘅最佳選擇😌。甚至喺寒冷嘅天氣,來一碗熱辣辣嘅,都係暖笠笠嘅享受🌟。不論係視覺上定係味覺上,呢碗甜品都係將傳統中華美食嘅精髓表達得淋漓盡致,俾人一種優雅悠閒嘅感覺,絕對值得細細品嚐同分享💯。另外再食一些小吃🙂擇了香脆大蝦球、香脆迷你魚膠春捲、港式咖喱角、香脆粤式嫩雲吞,主體來講都炸得好香煎得好香,大蝦球既蝦味好鮮,春捲裡面有魚膠好特別,咖喱角既咖啡非常入味🤩好想再追食多舊,而雲吞又真係做到港式既味道,認真好食
「鳳凰馬啼露」

另外再食一些小吃🙂擇了香脆大蝦球、香脆迷你魚膠春捲、港式咖喱角、香脆粤式嫩雲吞,主體來講都炸得好香煎得好香,大蝦球既蝦味好鮮,春捲裡面有魚膠好特別,咖喱角既咖啡非常入味🤩好想再追食多舊,而雲吞又真係做到港式既味道,認真好食!
2024-01-03 15 views
一直都好鍾意食燉蛋燉鮮奶之類嘅甜品,所以搵到一間啱自己口味嘅真係好幸福🌸以前食極都係嗰幾間出名嘅,今日終於俾我搵到一間小店,佢哋嘅燉蛋同燉鮮奶好出色,一啲都唔輸蝕比傳統老店。💛燉鴛鴦日本蛋💛 表面睇落超平滑,一放入口更加係不得了!小店好有心機,分別將蛋白同蛋黃分開燉,咁樣就能確保蛋白同蛋黃燉嘅時間合適,絕對冇過老乾水嘅問題🥣🤍椰皇燉鮮奶🤍本身已經好鍾意燉鮮奶,加埋椰皇真係冇得頂🥥講起椰皇燉鮮奶,真係一種既滋潤又健康嘅甜品😋!想像下新鮮嘅椰皇水同燉到軟滑嘅鮮奶完美結合,每一啖都充滿咗椰香同乳香,真係食到心都暖笠笠嘅😊。椰皇燉鮮奶嘅做法其實都唔算複雜,就係將鮮奶慢火燉煮,加進新鮮挖出嚟嘅椰肉同埋椰皇水,要煲到啲奶收汁,椰肉變得好入味,咁就得啦!食嗰陣,你會發覺奶味同椰味咁融合,仲有啲椰肉嘅Q彈口感,真係好正👍!啖啖都甜得嚟又唔膩口🤤。喺冬天嘅天氣入面,食碗椰皇燉鮮奶,暖暖的,簡直係冬日嘅小確幸😍。另外,椰皇燉鮮奶仲有養顏美容嘅功效,睇番個樣都覺得食咗之後皮膚會好啲...
💛燉鴛鴦日本蛋💛
🤍椰皇燉鮮奶🤍
2023-12-29 9 views
尖沙咀甜品店林立,要成功突圍絕對唔係容易😈近期大熱嘅甜品店✴️星十五✴️就憑住味道同賣相跑出,吸引好多人嚟食嘢打卡📸[滋潤之選👉🏻南北杏燉津梨]廣東糖水中嘅南北杏燉津梨係一碗美味又養生嘅選擇😌。一端上檯,糖水散發出來嘅清香就已經足以引人入勝🍐。津梨燉得軟熟,每一啖都能感受到梨嘅天然甜味同細膩嘅果肉。南北杏嘅加入使得整體口感更加豐富,而且佢哋帶有嘅微妙甘香能夠有效地中和津梨嘅甜味,令每一啖都保持清新不膩口😋。杏仁般嘅味道可以舒緩喉嚨,尤其適合變天或者感到口乾嗓痛嘅時候飲用。喝落去,個糖水既順滑又清甜,真係啱哂喺冬天嗰陣飲用🌤️。無論係作為下午茶嘅輕食或者飯後甜品,都非常適合。而且呢碗糖水嘅熱量唔高,健康飲食嘅你都可以放心享用👍。總的來講,南北杏燉津梨嘅糖水既能滿足你嘅味蕾,又能提供你身體所需嘅潤肺滋陰功效。係養生同品味上都達到咗一個完美嘅平衡,實屬不可多得嘅好選擇🥄。下次想飲啲甚麼養生又好味嘅,記得一定要試下這款糖水👏🏻![清爽之選👉🏻呂宋芒涼粉]穩打穩陣嘅甜品,永遠都唔會有問題😚涼粉有口感,夾埋甜度高嘅芒果很不錯👍🏻佢哋嘅格格點心配糖水都好出名,小食分開一格格咁呈上,影相好靚🙈下次嚟一定要食
[滋潤之選👉🏻南北杏燉津梨]

[清爽之選👉🏻呂宋芒涼粉]

佢哋嘅格格點心配糖水都好出名,小食分開一格格咁呈上,影相好靚🙈下次嚟一定要食埋小食先可以💗