2024-11-12
我知香港有好多專門用作打卡嘅餐廳,但呢一間,堪稱打卡餐廳嘅終極形態。“Staro”位於諾士佛台嘅星空奇遇記,Staro並唔係只有幾個打卡位置,而係成間餐廳都好似係星空入邊。佢嘅燈光昏暗,喺大部份嘅座位,你都會感受到非常浪漫嘅氣氛。另外,如果有需要,職員甚至可以提供背光燈嚟影相,打卡誠意十足。當然呢度唔係淨係食環境,佢都有相當多唔同嘅美食同cocktails。同樣地,當中有啲係打卡十足😂。Mocktail Apollo $98有極靚仔嘅造型,黐住太空人😂。雖然冇酒精,但有Passion Fruit同芒果嘅味道,甜酸兼備,可口怡人。CocktailAries $148白羊座,用上地球儀嘅杯,大致上係荔枝同grapefruit嘅混合體加酒精版,玩味同味道兼備。即刨意大利黑松菌牛肝菌燉意大利飯Porcini Tartufo Risotto $178即刨黑松露本來就唔會輸,佢嘅意大利飯仲有大量嘅牛肝菌味道,米粒比較接近飯嘅質感。巴馬火腿肉醬水牛芝士火焰餃子手工薄餅Calzone Pizza $178餐廳特色菜之一,好似一個巨型餃子。職員用火焰燒過後,食落去會有好多肉醬同芝士味道。薄餅嘅皮好新鮮明
“Staro”
Mocktail
Apollo $98
有極靚仔嘅造型,黐住太空人😂。
Cocktail
Aries $148
即刨意大利黑松菌牛肝菌燉意大利飯
Porcini Tartufo Risotto $178
巴馬火腿肉醬水牛芝士火焰餃子手工薄餅
Calzone Pizza $178
餐廳特色菜之一,好似一個巨型餃子。職員用火焰燒過後,食落去會有好多肉醬同芝士味道。薄餅嘅皮好新鮮明顯係手工製造。
My Sign $148
餐廳隱藏甜品。可以寫上慶祝字句 (例如今晚係同行人士生日) ,味道係雜莓朱古力。個人幾欣賞佢唔會太甜,糖皮亦有一定煙韌性,相當唔錯!
現場有好多”星空位”,就好似星空蓋出嚟嘅屋。可惜我哋坐唔到,如果坐到一定會更加有氣氛😅。