2015-11-29 497 views
今日見到menu 有韓國野,試下先…叫左個三十一蚊 韓國炸雞拼紅酒豬柳飯。炸雞味道唔算好特別,食落同出面一般炸雞差唔多,可以接受。而且佢都炸得好勁,成大舊雞皮mix 埋堆炸粉比我起左出黎。個飯仲有d 紅酒汁豬柳,豬柳細細塊,不過d 汁幾重鮮茄味,食落都幾好味。加埋佢地最拿手既嫩口炒滑蛋(雖然個組合有d 怪怪地),都攞番唔少分數。$31 一個餐有埋野飲黎講都算ok,可以接受。
今日見到menu 有韓國野,試下先…

$31 一個餐有埋野飲黎講都算ok,可以接受。
今日又去polyu canteen 食dinner。經過canteen 叫左個勁耐冇叫既豬柳漢堡飽,因為就收檔,呀姐仲比多左薯條我。一路做野一路食。個飽真係好鬼大,足足成隻手掌咁大 (我隻手仲要係大手黎)。次次都係食一個飽就飽,d 薯條要慢慢食埋先得。d 薯條真係好鬼多,你見成個外賣盒都係。佢個隻係大薯條黎,次次都係即炸,熱辣辣,仲要做到外脆內軟。每次食落都覺得好有滿足感。個飽塊豬柳都厚過人,十足出面d 餐廳講既 "厚切"。佢除左豬柳仲會有一大塊蕃茄,如果唔想食記得同呀姐講。個飽除左一般漢堡有既料之外仲會加左d 肉醬上去,所以個味道會有d 濃,但食落個層次感好強。先係包面,然後係鮮茄同肉醬,最後先去到厚厚既豬柳。鐘意漢堡既朋友千祈唔好錯過!
今日又去polyu canteen 食dinner。

鐘意漢堡既朋友千祈唔好錯過!
Other Info. : 漢堡飽系列都好正!
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
  • 豬柳漢堡飽拼薯條
2015-11-20 364 views
平日都有食開既一間餐廳,紅磡區黎講對學生都減少左好多負擔。對打工仔黎講簡直係恩物。今次食呢個飯不過不失,廿蚊有雙拼燒味飯,出面至少要三十。不過今次d 切雞好少,應該冇乜淨。個師傅本來都叫我轉油雞,但我唔知係因爲冇乜淨,問多句佢話“得!做比你,咁就中招了”d 叉燒其實都幾硬身,可以唔夠肥。切雞都幾嫩口,只係細件同少左d咁解。飯既份量好夠,唔夠亦可以叫多飯。汁同薑蓉都好夠味,撈哂成個飯都得。20蚊黎講真係算唔錯,幾好食,加多幾蚊就已經可以要埋野飲,正。Anyway, 係度食野都係開心既。食飯都即刻平左一半,慳番唔少。

2015-10-10
TakeAway
$20 (Dinner)
2015-10-12 404 views
韓式炸雞配薯條連凍飲,都係$23, 真係非常之抵食。如果係行返落去尖沙咀個邊,一個double都唔知食唔食到講返啲食物,炸雞同薯條都係預先炸好,唔算熱辣辣,但仍保持著餘溫。雞肉大件之餘,食嘅時候亦有肉汁,證明平野唔一定無好野

2015-10-11
$23 (Tea)
2015-09-08 486 views
.............Polyu canteen 芝士腸仔包$5 👍👍👍(5分滿分).............👉購由polyu 舊can的芝腸包🙈👉polyu的canteen都係由#美心 經營既🙈所以麵包質素都還可以😌👉定時定後有#新鮮麵包 出爐 要注意哦👉#腸仔 有點過咸😂👉#芝士 係咸咸地既芝士 焗到硬一硬 一舊野咁 吾店😂👉#麵包 算幾鬆軟 不過一個熱一個凍 好明顯一個係新鮮出爐一個吾係😂但都係今日整既😌------------------------------
.............
.............

👉購由polyu 舊can的芝腸包🙈
👉定時定後有#新鮮麵包 出爐 要注意哦

👉#腸仔 有點過咸😂
👉#芝士 係咸咸地既芝士 焗到硬一硬 一舊野咁 吾店😂

$21.5
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2015-08-16 549 views
我不是理工生,不過,由於理工大學的位置優越,理工,是我去得最多的大學學府。而,我在校園內飲飲食食的足跡,多年來,可以說是不少。起碼,每一次去睇演唱會,理工的舊 can 是我食飯的熱點之一。後來,理工也發現問題了,校園內的大部份食肆實行了嚴格的會員制,非校園工作人員、學生、教師、校友,均不能光顧及進入,頓時令到理工大學眾餐廳、酒樓、canteen,甚至是咖啡店,變得 "這麼近又那麼遠"。這一次,同食友兼校友 Siphor 一起來到理工,分了兩天重新研究一下現在的理工大學有什麼平靚正既野食,在工作日的一個中午,我們由學生會的大can/舊can 開始《理工大學吃》。以前的大學 canteen ,的確是會有學堂食肆的獨特色彩,但,自從外判的營業權紛紗地由三大快餐店包辦了,好多學府內及醫院內的餐廳,其出品變得千篇一律,但說食物種類同分類,當然比掛正名的快餐店多,只是味道上同快餐店沒有大分別。這一天在學生會舊 can,守衛是絕對的深嚴,每一名來訪者,都要經過保安作簡單的查證才能進入,而且要每人一證,絕對沒有一人帶一人的例子。我同朋友二人都覺得,既然回到了學生飯堂,吃的當然是當年最喜歡的學生餐,而在

我同朋友二人都覺得,既然回到了學生飯堂,吃的當然是當年最喜歡的學生餐,而在香港的學府 canteen,又快又方便又夠飽的,非燒臘飯莫屬,所以,我們異口同聲地要了燒味飯,而且二人都要了叉油雞飯。

叉油雞飯,是快餐店的形式,不過,舊 can 是由那一家快餐店合作經營我就沒有考究了。不過,出來的品質同份量,就同快餐店的出品完美地劃上一個等號。皮光肉滑的雞,夠腍的叉燒,向來,我都覺得快餐店的燒臘是不錯的。
飲品,雖可以選擇,但跟餐不加錢,就是一杯橙汁,正確來說,是一杯橙水。作為一個學生哥頹飯的跟餐飲品,要乜L求丫,唔駛飲清水清茶已經好好。
以美食角度來評價,只可以說是一般般;但以學生餐的質素來評價,我就可以加好食這兩個字來耀武揚威一下,畢竟,理大周邊好食的地方不少,而且價錢相差又不會太大,能夠吸引到學生留在 canteen 用餐,除了平靚正之外,就是平靚正了。
$30 (Lunch)
2014-10-18 740 views
即使係去茶記,大家都知同一個地方同一樣野唔同時間(早餐vs 常餐)價錢都會差緊d。而polyu canteen的早餐同一下午茶左都係一樣道理。除左下午茶多左可以拎蜜糖查麵包次外,早餐是好多了。正所謂鳥兒有蟲吃,特登輪晨中早起身上8半鄧sir tut的我當然都deserve一個豐富的早餐雖然經過幾個承辨商的朝代變遷,雞扒餐依然迄立不倒一定有他的原因。對於早起做gym的人,他是一份instant的蛋白質來源,對於下午有assignment同lecture的我來說,一塊扒兩隻蛋連多士加個麵是對一天的支持。今天的雞扒有點overcook了,而且雞皮也不脆(所以我將佢切走左),吃起上來並沒有雞味,但是加上大家樂式的茄汁依然很易入口。其實21.5蚊雞扒餐雞扒用雪藏野雞肉無雞味係好正路,但其實雞皮有油脂點雪都係好難會無雞味的,因此如果今日塊雞皮係好似上個星期咁脆的話,一相信連也皮食會開心好多。點餐時特意叫了太陽蛋,但不幸地其中一粒黃比哥哥夾爆左,好在仲有一粒。而麵方面沒有什麼特別,剛好碌出來的麵加上額外要的辣油吃完成個胃暖哂。飲杯咖啡開工!

雞扒早餐
2014-10-16
$21.5
2014-09-24 446 views
去開POLY食早餐的都知道魚柳好快會賣晒!今次一落左9半堂就去, 好采有得食!有魚有米有蛋有野飲, 30蚊都唔洗!D魚柳雖然佢係炸左好耐, 擺埋係個盤度但係都仲熱緊!D米就唔洗多講啦, 都係用味精湯滾熱佢不過個茶真係加晒分! 味夠濃,同gip!
去開POLY食早餐的都知道魚柳好快會賣晒!
今次一落左9半堂就去, 好采有得食!
有魚有米有蛋有野飲, 30蚊都唔洗!
D魚柳雖然佢係炸左好耐, 擺埋係個盤度但係都仲熱緊!
D米就唔洗多講啦, 都係用味精湯滾熱佢
不過個茶真係加晒分! 味夠濃,同gip!
2014-09-09
2014-09-19 586 views
平時星期一至五黎呢度都要查証先入得...如果你唔係呢度ge學生就sorry la!呢度ge早餐係超好味! 本身又唔太貴, 而份量又唔細今次叫左份腸仔蛋多士加榨菜米份多士真係永遠都咁正, 佢係哄完冇耐就送到你手上, 包保脆!不過今次叫左外賣...淋左 另外,個榨菜米其實味道都係咁上下, 不過份量夠多! 同埋叫外賣ge話記得唔好要咁多湯!如果唔係熱死loll另外熱飲叫左熱咖啡, 之前上ECON堂個阿sir話美心同埋starbucks係同一個集團, 我當自已飲緊starbucks ga 哈哈其實本身係好飲ge, 個陣味係好鮮, 唔似自已平時粉沖個隻
平時星期一至五黎呢度都要查証先入得...
如果你唔係呢度ge學生就sorry la!

呢度ge早餐係超好味! 本身又唔太貴, 而份量又唔細

今次叫左份腸仔蛋多士加榨菜米

多士
榨菜米
2014-08-30
TakeAway
2014-09-13 429 views
D食物都算不過不失,尤其系咖哩,偏向日式(sweet),會合女仔既口味!我食左幾味野,有咖哩雞,D雞五滑,好難入口,材料五系好新鮮,不過有D咖哩汁搭配,都算系不過不失~另外,仲有奄列咖哩飯同白汁意大利面,我覺得無咩特別,普普通通,D汁無咖哩汁特別,要40幾蚊,真系五低啦~不過,就勝在夠大份,男仔都夠飽......
不過,就勝在夠大份,男仔都夠飽......
咖哩奄列飯
白汁意粉
咖哩雞
咖哩漢堡飲
2014-09-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 咖哩漢堡飯
是日一早,約了Cc和印度小女M到紅磡relax鬆弛一下。兩人早到,躲入理大的邵逸夫樓嘆冷氣。大家仍未吃早餐,也毫無頭緒,就決定勇闖學生飯堂,重拾那些年的味道。飯堂以自助形式經營,先取食物,後埋單。時間尚早,用餐人數不多,咱們仨人雖非學生,仍能闖入,並以學生價購買早餐,確實一次難忘的旅程……食物大都是一早炒好、煎好或炸好,放在鐵盤中。我們三人自行在水吧點了自己喜歡的早餐,再到汽水機前斟汽水。倘若閣下想飯凍檸茶奶茶等飲品,可到某櫃位,有阿姐負責沖調。然後,到收銀處付款,再自行拿取所需餐具,就可坐下慢慢享用。阿姐和收銀員的態度,真的是絕頂傲慢懶散。無辦法,這就是廉價學生canteen的一部份﹗小妹點了炒麵魚柳煎蛋配百事樂$可19.5,以普通市民的角度,飽肚兼抵食。當然,價錢如此,味道也不能有太高的期望。果然,炒麵份量是多,但麵條偏濕淋,口感欠佳,也沒甚炒料。與現崇山客滿庭的炒米粉相比,價錢相近,但味道簡直是差天共地。煎蛋也是凍冷冷,如膠質般冷硬。幸而,炸魚柳仍外脆內嫩,食味正常。唉,無辦法,味差質劣,這也是廉價學生canteen的另一部份﹗

小妹點了炒麵魚柳煎蛋配百事樂$19.5,以普通市民的角度,飽肚兼抵食。當然,價錢如此,味道也不能有太高的期望。果然,炒麵份量是多,但麵條偏濕淋,口感欠佳,也沒甚炒料。與現崇山客滿庭的炒米粉相比,價錢相近,但味道簡直是差天共地。煎蛋也是凍冷冷,如膠質般冷硬。幸而,炸魚柳仍外脆內嫩,食味正常。唉,無辦法,味差質劣,這也是廉價學生canteen的另一部份﹗
2014-08-31
$19.5 (Breakfast)
2014-03-16 1524 views
誰說學生飯堂不能點評?有得吃的地方就有食評達人存在!這天因為工作關係出現在理工大學,難得探訪大學,當然要試試學生言談間流傳的「頹」飯啊!還記得以前的大學飯堂容許外人進入的,但現在保安卻嚴密得很(怕外人吃光學生的飯菜?),要Check學生證才可進入,由於工作人員是理工學生關係,所以容許我這外人進入。張誇很喜歡學生飯堂,除了可以重新感受校園氣息外,還可以吃到很便宜的飯理大這個飯堂除了很大,而且還能看到游泳池,由於還處於冬期,沒幸看到游泳女將呢看看餐牌,發現所謂的「頹」飯已不存在,取而代之的是很誇張的套餐...日式拉麵、韓式石鍋飯、鐵板鋸扒餐、四川口水雞,甚至連Shabu Shabu都有!現在的學生這麼嘴刁了嗎?四寶飯竟然淪為「頹」飯之列...張誇走了轉圈,看到了越式河粉類,有提過自己挺喜愛東南亞菜,因其香料味道濃郁於是張誇就點了個越式生牛河,看著廚師即席煮河粉,夾的卻竟然是打邊爐的肥牛,而且還有雪黏在上面,這.....越式生牛河:生牛肉是打邊爐的雪花牛,還好雪藏味已去,但靠溫熱的湯只能浸成半生熟而且很韌。蘿蔔很多渣但煮得夠腍。最可惜是個湯底!越式生牛河竟然是用港式麵湯去煮,還好湯能喝得出沒
誰說學生飯堂不能點評?有得吃的地方就有食評達人存在!

現在的學生這麼嘴刁了嗎?四寶飯竟然淪為「頹」飯之列
...

越式生牛河:生牛肉是打邊爐的雪花牛,還好雪藏味已去,但靠溫熱的湯只能浸成半生熟而且很韌。蘿蔔很多渣但煮得夠腍。最可惜是個湯底!越式生牛河竟然是用港式麵湯去煮,還好湯能喝得出沒下味精,有甜甜的蘿蔔味。河粉煮得太熟,很易夾斷,說成越式真的過不去。
^學生飯堂收$30.5實在有點兒貴,難怪「頹」飯還是大行其道。

作為學生飯堂,價錢應該比在外便宜,可能現在學生都出身小康級別以上
所以飯堂的價錢也比張誇以前的12蚊飯貴上幾倍
雖然有很多新穎而且豐富菜單讓學生選擇是好,可是價錢也升價十倍,然且食物質素卻仍是學生級數,這真有點過不去啊...
希望未來學生飯堂也能成為米芝蓮吧,哈!
Other Info. : #誇張嗜食 #張誇 #Nickel
2014-03-10
$30.5 (Lunch)
2013-07-04 227 views
今日去開理工, 就順手係度食埋LUNCH~睇完一輪~都係選左最穩陣同最抵既三寶飯!一碟飯, 加咸蛋, 雞, 腸仔, 叉燒咁多野都係$17.5, 好抵成碟飯~全部野都係出面正常燒味店水準, 完全無伏, 唔錯 (大學canteen真係好易中伏...燒味係好穩陣既選擇黎...)而且, 今次幸運地, 師傅係比左雞脾位我~好開心, 叉燒係半肥瘦, 唔錯~一個字做總結: 抵

成碟飯~全部野都係出面正常燒味店水準, 完全無伏, 唔錯
而且, 今次幸運地, 師傅係比左雞脾位我~好開心
, 叉燒係半肥瘦, 唔錯~

一個字做總結: 抵

Other Info. : 如果人多個陣, 佢地要check理工證件先入得
2013-01-18 174 views
全港最方便的大學圖書館,應該是理工大學。 其對舊生收費,相比起其他數間大學,是最高的。今天約了朋友在此,順道探訪飯堂,食了一個茶餐。水準出奇的好, 火腿湯意粉,份量不多,幾塊小火腿,但意粉幼度適中,煮得彈牙唔粉。另炒蛋賣相好,似酒店滑蛋級數,小型司華力腸,雖非油煎,但暖身脆皮,最差都是塊麵包,硬而實,但供應任取牛油和糖蜜,放你一馬吧!連即磨咖啡,只收廿元,望住泳池,優閒地等老友到來。但要提醒大家,今天飯堂有人全程檢查証件,與大學無關的人不能進入,未知實施時間至何時。最好查詢清楚先嚟幫襯。:)

2013-01-18
$20 (Tea)