2014-10-18
即使係去茶記,大家都知同一個地方同一樣野唔同時間(早餐vs 常餐)價錢都會差緊d。而polyu canteen的早餐同一下午茶左都係一樣道理。除左下午茶多左可以拎蜜糖查麵包次外,早餐是好多了。正所謂鳥兒有蟲吃,特登輪晨中早起身上8半鄧sir tut的我當然都deserve一個豐富的早餐雖然經過幾個承辨商的朝代變遷,雞扒餐依然迄立不倒一定有他的原因。對於早起做gym的人,他是一份instant的蛋白質來源,對於下午有assignment同lecture的我來說,一塊扒兩隻蛋連多士加個麵是對一天的支持。今天的雞扒有點overcook了,而且雞皮也不脆(所以我將佢切走左),吃起上來並沒有雞味,但是加上大家樂式的茄汁依然很易入口。其實21.5蚊雞扒餐雞扒用雪藏野雞肉無雞味係好正路,但其實雞皮有油脂點雪都係好難會無雞味的,因此如果今日塊雞皮係好似上個星期咁脆的話,一相信連也皮食會開心好多。點餐時特意叫了太陽蛋,但不幸地其中一粒黃比哥哥夾爆左,好在仲有一粒。而麵方面沒有什麼特別,剛好碌出來的麵加上額外要的辣油吃完成個胃暖哂。飲杯咖啡開工!