2012-08-21 2681 views
以前去過打邊爐,用料新鮮,但近日去過食小菜,反而感覺小菜非常之出色,價錢公道,所以最近再去都轉食小菜,當晚菜單如下:花膠螺頭蟲草花燉雞,煎封一夜情,芝麻咸香雞,胡椒炒大肉蟹,客家𡢄腩肉,懷舊粉絲蝦㷛,蛋家三寶蒸菜遠,鮑汁撈麵。價錢$1688,8位用不包酒水。食物要讚的是煎封一夜情,其實係煎封石班魚,魚身鮮香肉滑。粉絲蝦煲啲粉絲超香濃。芝麻雞,原來老闆選用嘉美雞所以肉質滑有雞味及咸香。鮑汁撈麪係佢地自家制的鮑汁無加味精。其他嘅都好好味,碟碟清晒!仲老細話佢沒有餐牌,因為佢主張不時不食,所以每日係街巿見到有咩新鮮嘅當晚就有咩菜食!👍👍👍👍👍👍👍👍整體係超班,依家仲變咗係我嘅食堂!只可惜忘記咗影相😞😞
價錢$1688,8位用不包酒水。
食物
要讚的是煎封一夜情,其實係煎封石班魚,魚身鮮香肉滑。
粉絲蝦煲啲粉絲超香濃。
芝麻雞,原來老闆選用嘉美雞所以肉質滑有雞味及咸香。
鮑汁撈麪係佢地自家制的鮑汁無加味精。
其他嘅都好好味,碟碟清晒!
整體係超班,依家仲變咗係我嘅食堂!只可惜忘記咗影相😞😞
Dining Offer
Others
  • 煎封一夜情
2012-01-14 2151 views
本來我一向去九龍城、長沙灣、大角咀嘅火鍋館,甚少會過尖沙咀。今次因朋友要近西鐵站,所以選擇尖沙咀了一向喜歡幫襯火鍋店,一來沒有酒樓那麼多人,二來又沒有咁多茶、小費同貴一貴嘅酒水...哈哈!上網找尋,找到這間大叢,沒有好多人寫過這間食評,只得幾個,但都是正面!所以就試下喇,其實未上去之前都怕佢會好貴..哈哈一上到去,小小的地方已全滿,因為有3張大伙兒在慶祝,比較迫夾!但一坐下四人卡位,好闊落,可以坐6個人!伙記非常好禮同好欣勤,服務好好,一打開火鍋紙,平均都係38-68蚊,手切肥牛都係一百頭,正呀!今次埋單,四個人 1100蚊,食到好滿足呀~~~~ 佢地好多湯底,我地今次點選得蘿白牛腩鍋,好正~~~順帶一提,普通沙嗲清湯都係38蚊~~抵呀!
今次因朋友要近西鐵站,所以選擇尖沙咀了

所以就試下喇,其實未上去之前都怕佢會好貴..哈哈

但一坐下四人卡位,好闊落,可以坐6個人!

今次埋單,四個人 1100蚊,食到好滿足呀~~~~

即炸,仲有醬汁,即食又得滾佢3秒又得~~
炸魚皮,好薄好脆又唔油
鬼馬墨魚,一向食開都係一大舊佔上墨魚滑,這個細細舊仲好
好甜好鮮
必食,正,魚角!
手切肥牛,不是好特別,但勝在夠新鮮又多汁,呵~
鵝腸又夠肥,少少地食下破下戒,正
生魚皮,唔好睇佢咁多蔥花,其實好多魚皮,食到尾都仲有好多~~正呀
Other Info. : 題外話,我一向好少寫食評,因為我成日掛住好吃地方係要『保育』,不然會變得又要等位又會讓佢變差, 但因大叢食評真係比較少而又值得嘉許! 所以,破例一次~~哈哈~~
2012-01-13
$270 (Dinner)
即炸,仲有醬汁,即食又得滾佢3秒又得~~
鵝腸又夠肥,少少地食下破下戒,正
手切肥牛,不是好特別,但勝在夠新鮮又多汁,呵~
炸魚皮,好薄好脆又唔油
必食,正,魚角!
鬼馬墨魚,一向食開都係一大舊佔上墨魚滑,這個細細舊仲好
好甜好鮮
  • 上述圖片也是推介
2011-04-22 1252 views
除咗味一番係我飯堂之外,呢間大叢都會成為我飯堂. 老闆風趣,幽默,亦好客,大家都係美國畢業,所以都有點一見如故! 食物質素好好,而且用心製作,極之有水準!!地方寬敞 小食魷魚鬚同山東泡菜十分好食. 魷魚好入味,泡菜酸甜平衡適當,好開胃!! 金銀菜燉豬展陳腎湯底 - 呢度特式係燉湯. 午飯時間套餐包埋燉湯都係三十幾蚊,十分抵食. 所以到晚市亦有燉湯做湯底. 清甜潤喉,飲咗大半煲先再加豬骨湯開始打邊爐!! 雪花肥牛 - 睇個樣真係好靚!! 呢碟肥牛入口軟滑,牛味甚濃!! 不過我喜歡有咬口,牛味更濃嘅粗獷版. 生猛田雞 - 真係即劏架,上檯時肌肉仲跳跳吓. 我都係第一次食咁新鮮嘅田雞. 果然食落同平時真係唔同. 肉質十分甜而且嫩,正呀!!!! 鮮魚雲 - 真係好新鮮,魚雲滑滑,又係超好食. 鮮打丸 - 每款都極之新鮮,超掂!!!炸子雞 - 原來用上新鮮雞,果然係皮脆肉嫩,有驚為天人感覺!! 炸子雞都食唔少,不過要皮薄又脆,有雞味,肉又嫩真係唔係一般酒家做到嘅水準! 呢度個廚真係唔少嘢喎!!! 白灼魚皮 - 原來佢有款拿手小食係魚皮. 仲要係自己去魚鱗,唔係交貨. 有魚味亦爽口,但又唔會爽到好
地方寬敞
鮮魚雲 - 真係好新鮮,魚雲滑滑,又係超好食.
鮮打丸 - 每款都極之新鮮,超掂!!!
白灼魚皮 - 原來佢有款拿手小食係魚皮. 仲要係自己去魚鱗,唔係交貨. 有魚味亦爽口,但又唔會爽到好假,酸酸地醬汁都好夾!! 好食!
鮮炸魚皮 - 即叫即做,新鮮熱辣辣,極之鬆脆!!!
砵酒焗鱔球 - 老闆吹水話佢咩嘢都整到. 我地挑戰佢要佢整呢味菜牌上冇嘅菜式. 果然又做得有板有眼喎!! 鱔片夠爽口,冇泥味,而且吸收哂砵酒味,極之好食!!
煎堆仔 - 老闆話係包滿意甜品......哈哈,果然.....我都話好食. 十分香口,唔油膩,蓮蓉餡亦唔過甜,又真係好食喎!!!
2011-03-25
  • 金銀菜燉豬展陳腎湯底
  • 雪花肥牛
  • 炸子雞
  • 生猛田雞
  • 白灼魚皮
2010-09-09 885 views
呢間大叢火鍋食材非常新鮮,湯底夠料。蠔/牛肉簡直係頂瓜瓜~~~~值得試一試!!早兩個禮拜五同班舊同事試過,見到佢係Open Rice有登記,就緊係要留個食評啦!佢地亦有近期火鍋非當流行既番茄餃,味通非常之唔錯!精選推介:安格斯牛肉 - 夠滑夠多油。美國筒蠔 - 夠晒大隻,直情係啖啖肉。香茜牛肉餃 - o岩晒鍾意芫茜既我。原條東星起片 - 放落爐就咁拖一拖就食得,夠晒鮮甜。牛肉刺身 - 入口即溶,不過好似唔係成日有。記住一定要豬骨湯底啊,個鍋D豬骨全部都啖啖肉,落料好足!番茄湯底都OK的~我地12人每人夾$200,價錢可以接受!

值得試一試!!

佢地亦有近期火鍋非當流行既番茄餃,味通非常之唔錯!

精選推介:
安格斯牛肉 - 夠滑夠多油。
美國筒蠔 - 夠晒大隻,直情係啖啖肉。
香茜牛肉餃 - o岩晒鍾意芫茜既我。
原條東星起片 - 放落爐就咁拖一拖就食得,夠晒鮮甜。
牛肉刺身 - 入口即溶,不過好似唔係成日有。

我地12人每人夾$200,價錢可以接受!
牛肉刺身
2010-08-27
$200 (Dinner)
牛肉刺身
  • 安格斯牛,美國筒蠔,香茜牛肉餃,炸魚皮,牛肉刺身
2010-09-09 714 views
其實HOTPOT 多數都係差唔多............但佢D 蕃茄餃/西洋菜餃~~~真係好鮮甜 !D蠔又好好味 ! 又好大隻~~ 好有口感 ! 又鮮 !水魷 同 墨魚都好新鮮 !由於我唔食牛, 所以唔知O 唔 OK, 但我D FRIEND 話佢個牛刺生就好"正"D啤酒又夠涷 ! 我地成十幾日 飲埋啤酒都係$250/位....都OK 啦!!!!
其實HOTPOT 多數都係差唔多............
但佢D 蕃茄餃/西洋菜餃~~~真係好鮮甜 !
D蠔又好好味 ! 又好大隻~~ 好有口感 ! 又鮮 !
水魷 同 墨魚都好新鮮 !
2010-08-27
$250 (Dinner)
  • 蕃茄餃,西洋菜餃,水魷,墨魚