2019-02-21 242 views
突然想食豆腐花,於是行左去係屋企附近嘅糖水舖睇吓邊間有豆腐花食。睇咗幾間,之後發現小方糖竟然有木桶豆腐花食,超開心。$38一個木桶豆腐花算正常價,店員會將木桶豆腐花同timer一齊拎黎,然後提醒客人要等3分鐘timer響先開蓋⏰。一打開~豆腐花上面有好多窿窿呀!😫即係好似屋企蒸蛋但係整得唔靚會出現果d窿,突然間好失望,因為見到咁多窿的話通常都係代表唔好食。一食落口,果然⋯口感完全唔係豆腐花應該有既滑溜,入口好鞋,好似d豆未磨碎既感覺。而且冇乜豆腐花嘅豆香味,只可以不斷落糖拎到有返少少甜味。平時食豆腐一定食得晒,但係今次竟然淨返三分一已經完全無辦法再食落去。
2019-02-09 171 views
作為一個將軍澳人,甜品舖同人口比例一直都唔夠,所以每次夜晚去食通常都要排隊,但要食始終要食,小方糖算係幾間選擇入面款式同味道最喜歡果間,每次必點心太軟或榴槤系列,水準一直維持到,如果連價格都可以維持唔加就真係無敵啦
2019-01-23
$70 (Last Night Supper)
2019-01-23 231 views
今天吃完晚飯,心思思就帶女兒一起去小方糖食甜品,由於今天是星期一,門口都不像週末那樣有長長的人龍,我們很快就被安排進去。我仨一人一個甜品,冬天我們當然是點熱品,熱蛋白燉鮮奶、熱金絲銀杏薏米腐竹糖水跟熱杏仁芝麻糊。熱金絲銀杏薏米腐竹糖水:用料十足,每口都是銀杏和薏米而且不太甜膩,加上有蛋花既配合,也不錯。熱杏仁芝麻糊:芝麻糊磨得得香,杏仁味也濃,2者配合很好,絕不是水汪汪的感覺。熱蛋白燉鮮奶:滑滑的燉鮮奶是女兒至愛,甜甜的,滑滑的,吃完感覺皮膚也滑了。

2019-01-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Last Night Supper)
2019-01-03 377 views
今晚難得呀妹返P準時返工,就約埋一齊去將軍澳間小方糖食甜品慰勞下佢。由排隊人數可見佢受歡迎既程度,足足等左成20分鐘先有位入去食。我地叫左兩個甜品黎share 食。分別叫左朱古力粒粒拿破侖and 椰皇湯丸芋圓燉蛋白。朱古力粒粒拿破侖:個朱古力粒粒拿破侖都幾大份,好彩係share 食,如果一個人食都幾滯。拿破崙上有好多cream同朱古力醬,隔離有幾片香蕉同一球朱古力雪糕。幾好食,但建議share食。椰皇湯丸芋圓燉蛋白:個椰皇湯丸芋圓燉蛋白好重椰味,一上台已聞到椰味,而佢依間既湯丸同芋圓都好煙韌,好好食。個蛋白加入左椰汁不單止好滑,仲要好香。而且佢唔係好甜,所有唔會好滯。最開心係仲可以用匙羹慢慢將椰肉潷出嚟食。

朱古力粒粒拿破侖:

椰皇湯丸芋圓燉蛋白:

2019-01-03
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$49 (Last Night Supper)
  • 椰皇湯圓芋圓燉蛋白
2018-12-31 153 views
冬天梗係要食甜品啦。。。。。如果唔係邊夠暖呀。。。。腐竹雞蛋糖水由細識到大, 但係腐竹蛋花糖水就真係小方糖先開始食啦。對甜味好敏銳嘅我, 覺得呢個蛋花糖水甜而不膩, 但係的確有少少飽嘅。 因為啲料好足, 入邊嘅生熟薏米有個款嘅四分一, 睇佢啲材料就知道真材實料啦。第二款係黑芝麻湯圓, 芝麻糊就 一般般啦, 可能我知道佢哋係一個工場做出嚟嘅, 始終會有少少覺得唔係即刻做, 只係返熱, 個味道仲係差啲, 湯丸個皮就唔好咁話啦, 因為我食過再滑啲嘅湯圓。。。。
冬天梗係要食甜品啦。。。。。
如果唔係邊夠暖呀。。。。
腐竹蛋花糖水
黑芝麻加湯圓
腐竹蛋花糖水
黑芝麻加湯圓
2018-12-31 93 views
冇諗過一間小小嘅甜品舖~~~~ 逢禮拜六日都排曬長龍~~~~放工返到去食玩甜品真係好開心!!!怕酸嘅我竟然會鍾意食一碗雜果豆腐花~~~ 我揀咗芒果汁… 小小鮮甜嘅味道一啲都唔酸~最令我驚訝嘅!!! 係龍眼肉, 鮮甜可口, 仲有少少鬆鬆地!!!但係豆腐花就唔係太夠滑啦………不過貌相同埋水果~ 真係攞曬分!!!!第一次放工返到屋企!!!唔係食公仔麵就係煎煎炸炸嘅嘢食!!! 食呢一個起碼健康啲!!! 個人都甜啲!!!如果價錢可以平少少就太完美啦!下次再試埋其他甜品先~~~
冇諗過一間小小嘅甜品舖~~~~
逢禮拜六日都排曬長龍~~~~
放工返到去食玩甜品真係好開心!!!
怕酸嘅我竟然會鍾意食一碗雜果豆腐花~~~
我揀咗芒果汁… 小小鮮甜嘅味道一啲都唔酸~
但係豆腐花就唔係太夠滑啦………
不過貌相同埋水果~ 真係攞曬分!!!!
第一次放工返到屋企!!!
唔係食公仔麵就係煎煎炸炸嘅嘢食!!!
食呢一個起碼健康啲!!!
個人都甜啲!!!
如果價錢可以平少少就太完美啦!
下次再試埋其他甜品先~~~
雜果豆腐花
雜果豆腐花
2018-11-14 234 views
食飽飯行到攰, 就好想坐低食個糖水第一次試呢間, 有D驚喜wo芒果樂園入面有牛乳布甸, 芒果雪糕, 椰果, 芒果肉, 水晶珠全部都係我鍾意食既, 就好似一次過滿足哂幾個願望咁!芒果好甜, 正風花雪入面有豆腐花, 日本紅豆, 意式涼粉, 自選一球雪糕~涼粉好似意粉一條條咁, 又幾過癮仲有朋友最愛既紅豆, 正!
食飽飯行到攰, 就好想坐低食個糖水
第一次試呢間, 有D驚喜wo

芒果樂園
入面有牛乳布甸, 芒果雪糕, 椰果, 芒果肉, 水晶珠
全部都係我鍾意食既, 就好似一次過滿足哂幾個願望咁!

芒果好甜, 正

風花雪
入面有豆腐花, 日本紅豆, 意式涼粉, 自選一球雪糕~
涼粉好似意粉一條條咁, 又幾過癮

仲有朋友最愛既紅豆, 正!
2018-11-06
2018-09-29 319 views
Happy Friday 就梗係約朋友去食糖水,吹下水!係將軍澳區,寶林就係糖水既集中地,同一條街,係寶林地鐵對面,就有齊哂小方塘、松記同聰嫂!個人黎講比較鐘意食小方糖同松記起碼坐都坐得舒服dd侍應又有禮貌d平時小方糖成日排哂隊,今日小人d,就想都無想衝左入去糖水種類多除左多選擇,糖水都好新穎!唔會淨係得屋企都煲到既腐竹糖水。見到相都好吸引朋友叫左楊枝甘露真材實料,芒果唔會太酸!不過裝飾既芒果就熟左少少,賣相爭d我就叫左芒果樂園,同楊枝甘露有d似樣但係就多左我鐘意既雪糕同樣地d芒果有d太熟,同埋d汁太過濃不過overall都好味既另一個朋友叫左風花雪,有豆腐花,意式涼粉同埋紅豆,朋友話比想像中失望,d涼粉味道好淡,散散地咁,同埋太水不過球雪糕就幾好食不過價錢算係幾平啦!吹下水都無人趕你走!所以都係會推薦比大家
Happy Friday 就梗係約朋友去食糖水,吹下水!

個人黎講比較鐘意食小方糖同松記
起碼坐都坐得舒服d
d侍應又有禮貌d
平時小方糖成日排哂隊,今日小人d,就想都無想衝左入去

糖水種類多

楊枝甘露

朋友叫左楊枝甘露
真材實料,芒果唔會太酸!
不過裝飾既芒果就熟左少少,賣相爭d
芒果樂園

我就叫左芒果樂園,同楊枝甘露有d似樣
但係就多左我鐘意既雪糕
同樣地d芒果有d太熟,同埋d汁太過濃
不過overall都好味既
不過球雪糕就幾好食

不過價錢算係幾平啦!
吹下水都無人趕你走!
所以都係會推薦比大家
2018-09-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$30 (Last Night Supper)
楊枝甘露
2018-09-08 199 views
又係飯後甜品既時候,哩間之前都想試下,見apps好多人食黃金拿破崙,我都叫一份黎食,實在好大份,可能晚飯仲未消化,我食唔晒,面頭有芒果肉同忌廉,拿破崙好脆,一齊食可以中和返甜度,食落唔會太乾或太膩,唔錯。
2018-07-19 224 views
自己住將軍澳咁耐~ 以前比較食聰嫂甜品多 ~但因為佢已經冇咗雜果類嘅甜品~ 所以而家比較鍾意去小方糖~我最愛最愛 炭燒藍山雪糕雪芭 佢嘅咖啡係超香超濃 有咖啡味嘅啫喱都好好味 我冇記錯好似33蚊一個 我男朋友嘅就係食芒果類嘅甜品~ 我自己就忘記咗咩名lu 之後我哋試過加咗個心太軟試下~~ 唔知係咪因為佢哋比較想做多幾轉生意~~所以個心太軟焗得唔夠透嘅 ~個心仲有啲硬~並唔夠心軟 所以覺得唔係太好食~~ 不過佢哋個士多啤梨乳酪芭菲~ 好似係仲有芒果味同朱古力味 ~但士多啤梨係我最愛 ~都係好好食~不過怕肥唔敢再食~~ 但如果大家想傾計~ 坐耐啲 ~就真係唔適合去呢間啦~ 因為呢間比較嘈~同佢哋好趕住返抬 ~好想你哋快啲走咁嘅
我男朋友嘅就係食芒果類嘅甜品~ 我自己就忘記咗咩名lu

之後我哋試過加咗個心太軟試下~~
唔知係咪因為佢哋比較想做多幾轉生意~~
所以個心太軟焗得唔夠透嘅 ~個心仲有啲硬~
並唔夠心軟
所以覺得唔係太好食~~

不過佢哋個士多啤梨乳酪芭菲~
好似係仲有芒果味同朱古力味 ~
但士多啤梨係我最愛 ~都係好好食~
不過怕肥唔敢再食~~
但如果大家想傾計~ 坐耐啲 ~
就真係唔適合去呢間啦~
因為呢間比較嘈~同佢哋好趕住返抬 ~
好想你哋快啲走咁嘅

• 炭燒藍山雪糕雪葩
  • 士多啤梨乳酪雪糕
2018-06-18 198 views
寶琳區甜品店很多!😋😋小女兒非常熱愛這間小方糖😂事實上, 小方糖的甜品選擇都多種類👍有中式糖水, 芋頭, 豆腐花, 椰皇, 芒果...下午茶時段, 客人都多! 但職員只有一個😌要等待耐一點...女兒獨愛這款乳酪雪糕🍦有3球雪糕~有啫哩~我點了芒果丸子凍椰皇燉蛋白🍮味道不錯, 可惜燉蛋白雪耐了, 影響口感😞...如果價錢可以降低一點就更好😜😜😜評分: 5⭐最好食物: ⭐⭐⭐環境: ⭐⭐⭐價錢: ⭐⭐⭐服務: ⭐⭐⭐
寶琳區甜品店很多!😋😋
小女兒非常熱愛這間小方糖😂

事實上, 小方糖的甜品選擇都多種類👍
有中式糖水, 芋頭, 豆腐花, 椰皇, 芒果...

女兒獨愛這款乳酪雪糕🍦
有3球雪糕~有啫哩~

我點了芒果丸子凍椰皇燉蛋白🍮
味道不錯, 可惜燉蛋白雪耐了, 影響口感😞...

如果價錢可以降低一點就更好😜😜😜

評分: 5⭐最好
食物: ⭐⭐⭐
環境: ⭐⭐⭐
價錢: ⭐⭐⭐
服務: ⭐⭐⭐
2018-06-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
2018-05-09 184 views
頭先去完尖沙咀烏蠅館食完個邊爐當然要食下糖水啦黎到將軍澳 去左小方糖叫左兩個外賣回家今晚我就叫左個黃金拿破倫 D皮好脆 上面再加芒果同煉奶好正但今晚煉奶加得太多啦 比較甜 下次可以落小D跟住再加個心星 呢個清清甜甜 正 👍👍👍平時堂食我會叫個心太軟 呢個👍👍👍👍心太軟 D朱古力唔係好濃 係我鐘意食個款 再配兩個雪糕我最鐘意配芒果味同士多啤梨味 好清甜呢度最正一樣係個心太軟個碟D員工會用朱古力醬畫D公仔係度 大人小朋友都鐘意
頭先去完尖沙咀烏蠅館食完個邊爐

TakeAway
  • 黃金拿破崙
  • 心太軟
2018-03-06 220 views
今個星期第二次食糖水啦!好過份呀!今晚又係食小方糖,因為好早食完飯,9點左右就到左小方糖,唔使等位!不過坐坐下食緊既時候出面已經大排長龍!今日叫左個 齒頰留香 同埋 芒果樂園。齒頰留香 $45足料呀!榴連肉勁大舊勁香!仲有個牛乳布甸,好多珍珠!有椰果同埋水晶珠!啲水晶珠質感好似食緊壽司大大粒啲三文魚子!榴連真係好正呀!名附其實齒頰留香!芒果樂園 $33呢個芒果樂園超多料!有一個牛乳布甸,芒果粿子心,芒果雪糕,水晶珠,椰果同埋無限既芒果汁。呢個真係唔錯!料又多!芒果又甜!好中意佢個芒果粿子心,爽爽地既啫喱咁!掛住食都唔記得左幫佢影返張獨照!

今日叫左個 齒頰留香 同埋 芒果樂園。
齒頰留香

齒頰留香 $45

芒果樂園 $33

齒頰留香
2018-02-21 146 views
食完個夜晚唔夠飽口痕就緊係搵糖水食架啦見到隔離街聰嫂感多人 所以都係食小方糖算啦😐等左5分鐘度就入得去啦 都算幾快👍🏻☺️諗都唔洗諗 就揀左勁薑蕃薯糖水落完單 5分鐘後即刻有得食見到有3大舊蕃薯 係好開心🤗首先飲左啖糖水 有啲失望 無之前感薑 同埋唔夠熱又唔夠味 有啲淡😐到試啖蕃薯 無咩味同有啲硬😐見到佢個心未煮熟哂 所以有啲硬有啲失望 仲要無咩蕃薯味😞成件事真係失望左🤦🏻‍♂️希望我下次黎食 佢會有改善 變番之前我食開個碗😞
食完個夜晚唔夠飽
有啲失望 仲要無咩蕃薯味😞
成件事真係失望左🤦🏻‍♂️
希望我下次黎食 佢會有改善 變番之前我食開個碗😞
2018-02-18 119 views
老夫老妻在情人節沒有特別節目 ,我們在家中吃完飯, 變想到樓下的甜品店吃一個甜品!我們到達時差不多八點鐘 ,可能今天是情人節吧, 所以也差不多坐滿 。我們都點了自己最喜歡的甜品,其實每一次我們來這裏吃甜品幾乎90%都會點這個甜品。我點的是勁薑蕃薯糖水配芋圓湯圓 ,糖水有很強的薑味,有點辣,好正!蕃薯有兩大舊,不過不是太甜。 有三粒小小的芝麻湯圓,還有四五粒地瓜圓和芋圓 ,很好吃!老公叫了一個椰皇湯丸芋圓燉蛋白 ,因為我不吃椰子味的東西,所以無法評價 ,但這是老公的favourite!

2018-02-14
$30 (Dinner)