2017-06-01 1009 views
住在將軍澳新都城附近的朋友,其實都挺幸福的,由一、二、三期樓上,到樓下的地舖,也不缺乏賣雪糕糖水的甜品店,由傳統的中式糖水「聰X私房甜品」,賣雪花冰的「松X糖水」,到今次比較風格新穎的甜品店「小方糖甜品」。不過,「小方糖甜品」跟很多糖水甜品店都一樣,營業時間都會比較晚,要等到下午三時才正式開門營業。偏偏我在新都城戲院,買了下午三點四十分的場次戲票,我有點擔心,吃完「小方糖」未必能趕得電影放映前入場。所以我等到下午三點,「小方糖甜品」正式開門營業,我立刻入內,並立刻向店員點菜,儘量速戰速決,務求在電影開場前儘快吃完,又要避免吃得太快,無法認真試食「小方糖」的甜品。由於新都城分店「小方糖」下午三點才開門營業,所以店內除了我一個人之外,就暫時沒有其他顧客在場。甚至是「小方糖」甜品的上菜時間,也比我預期中來得快捷,我點了的甜品「芒果蜜糖吐司」,只需兩分鐘就立刻成功上檯。「小方糖」果然跟一般的甜品店有點不同,除了找到一般的中式糖水,如「蛋白燉鮮奶」跟「蛋白杏仁露」,其餘傳統甜品店會有的台灣雪花冰,今次我竟然也找不到。反而我今次,卻找到一款創意新穎食法的甜品,如「芒果蜜糖吐司」以及「士多啤梨乳酪雪
住在將軍澳新都城附近的朋友,其實都挺幸福的,由一、二、三期樓上,到樓下的地舖,也不缺乏賣雪糕糖水甜品店,由傳統的中式糖水「聰X私房甜品」,賣雪花冰的「松X糖水」,到今次比較風格新穎的甜品店「小方糖甜品」。

反而我今次,卻找到一款創意新穎食法的甜品,如「芒果蜜糖吐司」以及「士多啤梨乳酪雪芭」,難怪「小方糖甜品」真的給我一種新鮮的感覺。

其實「小方糖」還有很多新穎甜品,如「龍珠改」、「黃金拿破崙」和「士多啤梨乳酪雪芭」勾起我的好奇,奈何都是我的胃口和時間有限,用有限的金錢先試食一款,「小方糖」比較有名和有創意的「芒果蜜糖吐司」好一點。

看過其他跟「小方糖甜品」有關的食評,知道「小方糖」的「芒果蜜糖吐司」是其中一道甜品代表菜,試食之前我還沒有為意,到試食「芒果蜜糖吐司」才能完全被確認,是一道創意食法的新甜品

甜品店內吃吐司,並非今時今日才發生的事,一般吐司多數會在表面上,淋上忌廉、朱古力和流質蜜糖等配料作裝飾,再用刀叉將吐司切開多格享用,感覺有點像我們平日在餐廳食「西多士」一樣。

但是「小方糖甜品」的「芒果蜜糖吐司」,外表有點打破常規,以一個闊身的玻璃罩杯,底層噴了一些鮮忌廉,去盛載新鮮芒果、芒果雪糕、朱古力餅乾條跟一些在早餐食品會有的蜜糖星星,外型跟傳統的吐司完全不一樣。
芒果蜜糖吐司

最值得慶幸的是,「芒果蜜糖吐司」裡面的芒果,果肉已告成熟。不知道是芒果已經成熟,還是被店員加以工夫催熟了,我的口吃親自吃到的是芒果果肉很甜,沒有太酸澀的感覺。

吐司是被風乾了麵包粒,食用「芒果蜜糖吐司」時,不須動用刀叉,只須用匙羹攪拌杯內的麵包粒、新鮮芒果、蜜糖星星和芒果雪糕,就可以吃到有吐司味道,新穎的蜜糖吐司甜品

吃到後段,還給我發現到,「小方糖甜品」的「芒果蜜糖吐司」內,原來還有一顆顆原粒的新鮮藍莓。當藍莓只是純粹裝飾效果的生果配菜也罷,在整杯「芒果蜜糖吐司」內,裡面的水果份量比想像中多了重手了。

就連「芒果蜜糖吐司」底層噴上的忌廉,也不是隨便求其噴一點敷衍了事,把忌廉配上吐司粒,以及味道開始成熟轉甜的新鮮芒果,或許這就是「小方糖甜品」當初設計「芒果蜜糖吐司」的原意吧?

而且,「芒果蜜糖吐司」,打破了一般人吃吐司的原有習慣,以鐵匙羹代替餐刀,還是吐司在外表凍冰冰的情況下,仍然用匙羹吃到,有原粒麵包口感,和感受到新鮮水果味道的甜味吐司。

「蜜糖芒果吐司」最值得欣賞和嘉許的地方,是改變了一般人對吐司食法的固有看法,吐司不再需要雙手拿着刀叉去切它,只需用匙羹把芒果和麵包送入口中就已經足夠。

「芒果蜜糖吐司」難能可貴之處,是突破了一般人對吐司食法的固有框框,麵包配上芒果、雪糕、蜜糖星星、藍莓等,看似風馬牛不相及的食材,也能配襯出令人驚艷和訝異的創意甜品組合。

2017-05-11
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
芒果蜜糖吐司
2017-05-13 144 views
其實將軍澳有嘅糖水舖真係唔多,呢間都算係其中一間可以坐得耐少少,而且嘢食OK嘅鋪頭。一開始開張嘅時候,呢間嘅芒果拿破崙真係好出名架,基本上可以話係必叫嘅甜品。以後每次都真係會叫, 但係今次叫我就覺得有啲失準。我覺得佢個酥皮整得太脆,冇咗應有嘅口感同埋層次。然後都有叫士多啤梨多士粒粒,呢個就不過不失啦,因為佢都係有士多啤梨啦,小小多士粒,加啲蜜糖星星同埋cream組成嘅,所以都係好穩陣嘅選擇。反而我覺得最有驚喜嘅係個焦糖燉蛋,佢食落唔會有甜到漏嘅感覺,而且個蛋真係好滑,呢個係我推介嘅整體來講好似質素有啲下降,不過將軍澳真係冇咩選擇,只係希望佢可以保持水準。

2017-05-08 568 views
星期天,我倆係新都城MCL睇“春嬌救志明”,散場後口乾乾,打算近近地過對面啲糖水舖解解渴。過咗條馬路,先發覺「聰嫂」滿晒人,行過少少有「松記」及「小方糖」,呢兩間就大把位嘞,不如就試試未吃過嘅「小方糖」喇……坐低睇menu, 款式種類倒也不少,齊齊揀咗椰汁雪糕西米露。一人一份,雪糕分別在於芒果味及曲奇味!第一時間喝一口先,唔凍嘅?!西米露口感軟糯,但唔夠Q彈囉!唯一可取嘅係嗰兩球雪糕,先至夠冰涼咋!解完渴,繼續上路去……
,行過少少有「松記」及「小方糖」,呢兩間就大把位嘞
,不如就試試未吃過嘅「小方糖」
喇……
坐低睇menu, 款式種類倒也不少
,齊齊揀咗椰汁雪糕西米露。
椰汁雪糕西米露

椰汁雪糕西米露
?!西米露口感軟糯,但唔夠Q彈
囉!唯一可取嘅係嗰兩球雪糕
,先至夠冰涼咋!
解完渴,繼續上路去……
2017-05-07
$24 (Other)
無次到新都城行街, 走之前都會到聰嫂食糖水, 但每次見無窮盡的人龍, 都不禁令人卻步。 今晚行過小方糖, 比佢其中一款甜品吸引著 -- “即製豆腐花”。 豆腐花係糖水舖係普通的甜品, 我也試過很多, 大多水準一般, 可能同佢地通常由食物工場入貨而吾係自己做有關。 但佢話係即製, 好奇心驅使下入去一試。order 時店員已經講要等大約10分鐘, 當豆腐花上枱時, 店員比埋 timer 我地, 叫我地夠鐘才打開。 呢個大約3分鐘的時間, 很令我期待。到夠鐘打開一試後, 發覺喜出望外, 無落糖, 都滲出黃豆淡淡的香甜, 味道可以拍得住南丫島出名的阿婆豆腐, 好好味下次嚟一定要再 encore.

下次嚟一定要再 encore.
2017-05-01 195 views
黎開將軍澳次次都食聰嫂,今次就試下其他甜品店,見附近呢間叫小方既就試下先。三人行叫左榴戀天使/熱蛋白鮮奶同埋即撞豆腐花,榴戀天使入面有一球榴槤肉+vanilla雪糕+水晶珠(不過不失啦,始終聰嫂都係優勝好多)蛋白鮮奶真心地覺得唔掂(燉得過老),最抵讚既只得即撞豆腐花,老人家就非常like喇,上枱既時候仲有個timer計時兩分鐘,好有豆味好滑連糖水/黃糖都唔駛落。正

• 即撞豆腐花
2017-04-04 186 views
好久沒閒日放假了,平日到處都沒甚麼人好爽皮~跟姊妹到了寶琳逛街,看不中衫,剛好肚餓了,便吃個甜品再戰吧。除了芋圓它還有芝麻湯圓,不會太甜。蕃薯份量不算多,糖水也不太辣,芋圓有五至六粒,略嫌過硬,不過沒甚麼味道,不太推薦。
好久沒閒日放假了,平日到處都沒甚麼人好爽皮~

蕃薯芋圓糖水
2017-03-29 349 views
適逢年30晚, 去迫完年宵之後,口淡淡想食下甜品, 就決定去位處寶琳既依間"小方糖"喇!年30晚鋪頭開夜左好多, 老闆話大約凌晨3點幾先會關門!依日都預左好多人, 等左大約15分鐘先入到去,甜品種類都幾多, 一行5人嗌左唔同款既甜品 綠茶棉花冰 ($38)係有d假既綠茶味, 上面仲加左d煉奶,蜜糖星星,小丸子同紅豆,正正常常, 不過不失啦~黃金拿破崙 ($36)見好多枱既人都叫左依客黃金拿破崙,於是都叫左一客, 估唔到依個幾有驚喜 拿破崙焗得好鬆脆, 入面好有空氣感, 唔會太乾, 芒果都幾甜, 上面淋落去既芒果汁唔係好假果d芒果味, 水果新鮮, 整體非常唔錯! 熱蛋白燉鮮奶 ($22)都幾滑, 奶味幾香, 正常既一客傳統甜品!龍珠 ($36)依個其實係龍眼冰加椰奶加龍眼肉加珍珠,椰奶加龍眼都幾match, 不過兩者加埋食左半碗就覺得好漏,都係比較鍾意聰嫂既龍眼椰果冰~法式焦糖燉蛋 ($30)最鍾意面層脆脆既焦糖,不過燉蛋燉得有d老, 一般般吧~整體都唔錯既, 甜品種類夠多, 下次會再黎試新款!
適逢年30晚, 去迫完年宵之後,

口淡淡想食下甜品, 就決定去位處寶琳既依間"小方糖"喇!

年30晚鋪頭開夜左好多, 老闆話大約凌晨3點幾先會關門!

依日都預左好多人, 等左大約15分鐘先入到去,

甜品種類都幾多, 一行5人嗌左唔同款既甜品
綠茶棉花冰
綠茶棉花冰 ($38)

正正常常, 不過不失啦~
黃金拿破崙
黃金拿破崙 ($36)

見好多枱既人都叫左依客黃金拿破崙,

於是都叫左一客, 估唔到依個幾有驚喜

拿破崙焗得好鬆脆, 入面好有空氣感, 唔會太乾,
熱蛋白燉鮮奶
熱蛋白燉鮮奶 ($22)

都幾滑, 奶味幾香, 正常既一客傳統甜品!
龍珠
龍珠 ($36)

依個其實係龍眼冰加椰奶加龍眼肉加珍珠,

都係比較鍾意聰嫂既龍眼椰果冰~
法式焦糖燉蛋
法式焦糖燉蛋 ($30)

最鍾意面層脆脆既焦糖,

不過燉蛋燉得有d老, 一般般吧~

整體都唔錯既, 甜品種類夠多, 下次會再黎試新款!
2017-01-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$35 (Last Night Supper)
黃金拿破崙
熱蛋白燉鮮奶
龍珠
2017-03-27 195 views
呢間甜品鋪之前都有食過,印象唔錯,而且唔貴,於是係寶琳食完晚飯,就順便做飯後甜品。個人本身好中意食yogurt,就叫左呢個朱古力乳酪雪糕,呢個總共有三球雪糕,有一球朱古力雪糕,另外兩球乳酪雪糕,上而就鋪左d香蕉,粟米脆片同朱古力條,我最中意就係個乳酪雪糕,好重乳酪味,不過雪糕質感唔係滑身,有少少沙冰感覺,不過都ok,$33蚊咁大杯,算係值食朱古力乳酪雪糕 ($33)

個人本身好中意食yogurt,就叫左呢個朱古力乳酪雪糕
朱古力乳酪雪糕 ($33)
2017-02-28 164 views
o係將軍澳食甜品通常都係揀小方糖lei 度多 d o野食揀今日食 o左宇治金時刨冰 ($30)阿姐好細好咁提醒我 lei 個唔係棉花冰d 綠茶刨冰有少少煉奶 o係入面 令到個味道無 o甘寡另外仲有好多丸子同椰果好抵食
o係將軍澳食甜品通常都係揀小方糖
lei 度多 d o野食揀

今日食 o左宇治金時刨冰 ($30)
阿姐好細好咁提醒我 lei 個唔係棉花冰

宇治金時刨冰
2017-02-28
  • 宇治金時刨冰
2017-02-12 228 views
年初四時突然好想食芋圓, 走去上次吃過的小方塘吃西米露芋圓, 可惜沒上次好吃西米露太水,芋圓有點淡味同不太Q(唔彈牙),沒有上次水準, 有點失望。 唔知係咪過年人多或師傅放假啩
平時呢間係人龍之選啊, 難得撞正吾使點等位, 我 來 也~  杏仁蛋白露 材料足嘅, 味道中規中矩; 椰皇湯丸燉蛋白就幾抵讚呀, 材料款式算多, 西米呀 湯丸呀 ok 的, 芋圓咬口同味道雖然都係勉強合格, 但係 椰香撲鼻 整體感覺滑溜溜加分 加分~ 同枱搭枱嘅人都忍唔住估 + 問我食嘅係咩糖水, 話下次想叫呀~以 $40 蚊黎講, 好 ok 呀算係, 哈哈!!!
平時呢間係人龍之選啊, 難得撞正吾使點等位, 我 來 也~

杏仁蛋白露 材料足嘅, 味道中規中矩;

以 $40 蚊黎講, 好 ok 呀算係, 哈哈!!!
2017-01-05 182 views
啱啱除夕倒數完,唔想咁快返屋企,見到有啲頸渴,於是打算返到屋企附近嘅寶琳站,食個糖水先至返屋企。今日開得特別夜,相信除夕夜都有好多人約埋成班朋友一齊來,係門外等嘅人數眾多,我哋等咗大概15分鐘之後,就可以入去。始終大時大節要做到咁夜,仲要忙到冇停手,員工都好少炆憎,服務態度令我再次加分!其實今次光臨之前,已經嚟過兩次,因為覺得呢度啲甜品的確唔錯!如果唔想次次都係食傳統嘅甜品,或者棉花冰之旅嘅,呢度係一個好好嘅選擇。因為呢度嘅款式比較多,佢哋會用唔同嘅甜品crossover,而且味道好夾,唔會有一種求其配搭嘅感覺。佢哋研究出特別款式甜品嘅心值得一讚!今次想食啲清啲嘅嘢解解渴,就揀咗呢一款芒果沙冰豆腐花。食芒果嘅甜品,最重要就係個芒果夠甜。呢度嘅芒果都唔令我失望,而且仲好足料,豆腐花亦都好滑,估唔到配合芒果嘅沙冰一齊食係咁夾,我會推介呢款(建議撈勻好沙冰落豆腐花裏面先開始食,如果唔係最尾剩返豆腐花嘅味就會好寡)另一碗係士多啤梨乳酪雪芭相信小朋友睇起上嚟都已經覺得好開心,顏色好靚。甜品裏面加左朱古力卷、星星脆脆、蒟蒻等等嘅材料,令到成件事都豐富左好多!唯一係覺得乳酪嘅味道太強,食完之後解唔到

今次想食啲清啲嘅嘢解解渴,就揀咗呢一款芒果沙冰豆腐花。
芒果沙冰豆腐花

另一碗係士多啤梨乳酪雪芭
士多啤梨乳酪雪芭
相信小朋友睇起上嚟都已經覺得好開心,顏色好靚。甜品裏面加左朱古力卷、星星脆脆、蒟蒻等等嘅材料,令到成件事都豐富左好多!唯一係覺得乳酪嘅味道太強,食完之後解唔到渴之餘,仲覺得更加頸渴,呢個甜品唔係太啱我口味,但喜歡食乳酪嘅朋友可以試一試!
呢度嘅甜品用料好足,亦都好有心機,兩份甜品加埋都只係$66 ,超抵之選!

2017-01-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$33 (Last Night Supper)
Celebration
New Year's Eve
芒果沙冰豆腐花
士多啤梨乳酪雪芭
帶埋班小孩來這店,很快便叫了宇治金時,賣相都幾靚,價錢算抵食。綠茶雪糕好味,紅豆及丸子都不會太甜。朱古力綿花冰-剩看都夠吸引,食落都很大杯,正常味道沒有特別。士多啤梨雪芭-雪芭當然不像雪糕甜,酸酸的,如果喜歡乳酪雪糕便會接受。我覺得酸了一點。香蕉船,有三個雪糕球,很新鮮的香蕉,沒有特別。芒果拿破崙,這個是勁讚。首先,它十分抵食,一碟有三大件,甜甜的芒果醬及芒果肉在面,下面是鬆化香脆的拿破崙。雖然很肥,但忍不住了😋。若再經過,都會再光顧👍🏻
2017-01-02
$32 (Tea)
  • 黃金拿破崙
2017-01-01 121 views
寶林除左聰嫂 另一個就係小方糖 朋友食左聰嫂好多次 我同老公就同帶兩個朋友仔去食下 老公就推介但地食拿破崙 另一個朋友就同我一樣叫牛乳紅豆芋圓 再叫左個糖不甩一齊食 芒果拿破崙係好香 但似食左陣風 中間中空得好緊要 所以我喜歡芒果蜜糖吐司多d 吐司會脆d 最少飽少少 唔似一陣風 我個碗就一如往常 因為我喜歡食芋圓 今日仲第一次仲試埋佢個糖不甩 份量ok 但佢d 料再磨細d 會好 d 宜家好清楚見到d芝麻大大粒 😂 老公仲叫左腐竹糖水 五樣野加埋都只係$134 絕對抵既
芒果拿破崙
牛乳紅豆芋圓
糖不甩
2016-12-31
$33 (Tea)
牛乳紅豆芋圓
  • 芒果蜜糖吐司
2016-12-12 209 views
來到小方糖, 試了兩款皇牌甜品, 月半灣拿破倫, 朱古力漿和忌廉多到幾乎遮蓋了拿破倫啦!! 拿破倫好鬆脆, 口感好好,  配上香蕉, 朱古力漿和忌廉, 甜味十足, 簡直邪惡度爆登!! 拿破倫有3塊, 要捉埋朋友一齊食就最啱!! 再來椰皇湯丸燉蛋白,  配料很多, 有蛋白, 杧果肉同珍珠....食完大滿足!
來到小方糖, 試了兩款皇牌甜品
月半灣拿破倫
椰皇湯丸燉蛋白