今日約左朋友去荃灣黎個黃店food tour~ 我地已mark實好幾間一陣要嚴厲咁懲罰下佢地 !其中小方糖呢間係我既first pick ,去過佢地其他分店,好多款甜品都做得好出色,上網睇過荃灣店有個限定養生花果茶系列,咁就梗係要試試佢啦 花果茶系列有 3款茶品,分別係玫瑰美顏茶、皇菊明目茶同熱帶水果茶甜品呢亦都有 3款:蜂蜜梳乎厘蛋糕、朱古力粒粒拿破崙同埋原味/綠茶味可麗露 大家可以自由mix &match~~~~我地兩個人叫左個熱帶水果茶拼朱古力粒粒拿破崙 share (一陣仲有幾間黃店要試!) 嗰時仲未好多人,我地可以坐多陣嘆嘆花茶慢慢傾下計。傾住計等左陣個甜品就黎到,嘩好精美既一個set ~~粒粒朱古力拿破倫:拿破崙餅皮非常香脆,喺店家細心咁將切至剛好一口嘅size,喺上加埋煉奶,朱古力醬,忌廉,再配合埋呢個充滿左粒粒朱古力碎嘅朱古力雪糕,令到味道口感都有更多嘅層次。熱情果水果茶:凍凍地嘅天氣最啱就係飲返杯熱辣辣嘅水果茶,叫左呢個熱情果水果茶,入面有濃郁果香嘅百香果,酸甜十足嘅菠蘿,健康之選嘅西柚,仲有果汁滿滿嘅橙,加埋清香茶底,係下午茶嘅不二之選。

大家可以自由mix &match~~~~

我地兩個人叫左個熱帶水果茶拼朱古力粒粒拿破崙
share (一陣仲有幾間黃店要試!)

• 養生花果茶系列
2020-12-02 100 views
我一直都是甜品迷來的,最近試了小方糖甜品的芒果丸子西米露,和芒果雪糕 pancake,西米露裡的丸子軟軟糯糯的,西米又Q又彈,新鮮的椰汁和芒果,充滿了口腔,滋味無窮。 酥皮有3塊,好鬆化又脆,每層上面都鋪滿新鮮香甜大大粒的芒果和軟滑的奶油。 店鋪裝修雅緻,環境乾淨,甜品也好吃,值得下次再來品嚐其他的甜品。 小方糖甜品 荃灣 Sugar Dessert

在荃灣吃完飯還是想到路德圍走走(順道看一下豆腐花之戰🤪)還順道看到小方糖開了新店,當然入去一試吧🤤👦🏻見到menu上一大頁龍珠theme的東西,揭了兩下還是停留左那頁,然後好高興的點了這個龍珠改,雲呢拿沙冰+小丸子+新鮮龍眼肉+椰果!雲呢拿沙冰超好吃的呀🤤而🧒🏽看到炭燒藍山咖啡雪芭是沒法抗拒(在👦🏻在選龍珠的時候已經選定了🤩)咖啡味超級濃的呀炭燒感很重,中間的奶凍加上一旁的咖啡雪芭好好吃呀,不過就好像有點溶得好快🧐👦🏻走時問我們好像有在另一些地方見過這家,然後說我下次要吃其他龍珠系列的(ehhh好像剛吃完又想吃的肥👦🏻)
龍珠改
炭燒藍山咖啡雪芭

龍珠改
炭燒藍山咖啡雪芭
2020-11-20 114 views
今日同老婆去試下依間甜品,因為見佢裝修唔差,所以就入去試下佢得唔得。menu 都算多野選擇,但始終第一次食,我就叫左個芝麻糊食. 甜品黎到我見個樣都唔差,滿心歡喜咁食,點知一食..... 可能佢地唔係主要做中式糖水!所以碗芝麻糊就真係麻麻,我食唔到黑芝麻既味道,同碗芝麻湖傑到一個點.....而我老婆叫左心太軟,一黎到就見到用朱古力畫既蠟筆小新既小白,好有心機畫隻小白。之後食落都唔差,味道中規中矩。希望下次去食芝麻糊有所改善!!

希望下次去食芝麻糊有所改善!!
2020-11-20
2020-11-18 104 views
第一次食呢間,係行過見到。見佢價錢幾平餐牌都吸引,又幾多人食 就試下。加上佢醫護有折,良心店。佢好多特別款既甜品 ,大部分30零蚊。份量又足,好抵食賣相都好睇。今次叫左焦糖燉蛋同心星係芒果士多啤梨沙冰燉蛋要熱食,焦糖皮脆,燉蛋又香又滑好creamy,38蚊呢個價錢好抵食,好高質。另外個沙冰就正常 ,唔係話好特別 ,中規中矩,料足抵食。下次會再想試下佢其他甜品,環境都唔錯。最緊要係良心小店,價錢又抵,值得一試
係芒果士多啤梨沙冰
2020-11-08 141 views
食完飯,同朋友想搵糖水舖Hea下,所以行咗去路德圍多糖水鋪嘅地方,以前無得𢵧,得虫x排晒長龍,佢哋D伙記又串又無服務,而家小方糖加入戰團,即刻多咗個選擇,同路人當然要即刻支持下.最後叫左個芝麻合桃露湯圓及心太軟,合桃露啲味比芝麻味搶晒所以唔係好feel到合桃嘅味,如果合桃露D味濃D就更好,湯丸係芝麻心.心太軟附有2球雪糕,但內仍有啲粉粒未攪勻,但味道OK。總括來說,味道不差價錢亦大眾化,下次會繼續幫襯。
荃灣是我常常會去的地區,這晚與男朋友吃過晚飯後,突然很想吃糖水。😆本來打算吃某一間糖水舖,卻發現原來新開了一間「小方糖」,鋪內坐滿了人,鋪外還有不少人等位。我們等了十五分鐘左右就有位了⋯..餐牌內有不少選擇,有中式和西式,價錢我認為是合理的。.「椰王蛋白蓮子燉雪燕」$55🍽:椰王都算大,職員送來時已經有股很香的椰汁味道,裡面材料有蓮子、雪燕、蛋白,很足料,絕不馬虎!女士吃有種很滋味的感覺,可惜是太飽關係,沒有吃椰皇內的椰肉。😂.「勁姜番薯芋圓糖水」$28🍽:姜味很重,整體味道不錯,如果可以再多幾粒芋圓就更好了!🤗

餐牌內有不少選擇,有中式和西式,價錢我認為是合理的。

「椰王蛋白蓮子燉雪燕」$55

「勁姜番薯芋圓糖水」$28

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$45 (Last Night Supper)
  • 椰皇蛋白蓮子燉雪燕
今日講個小故事俾大家聽😚係好耐好耐以前,荃灣路德圍海壩街一向都係甜品舖既兵家必爭之地,松記、明師傅同友記三家鬥得你死我活,最終只有松記仍然屹立不倒,奪得依場戰爭既勝利。事至多年,竟然有間甜品舖夠薑開係松記隔離,仲要係黃店黎,而佢就係👉🏻👉🏻👉🏻👉🏻小方糖,實在太荒唐喇,以後喺路德圍食糖水又多個選擇喇😈😈• 法式焦糖燉蛋 $38一上枱已經見到個焦糖面燒到金黃色好靚又夠脆,中間燉蛋部分夠哂creamy,細心品嚐可以感受到佢細膩既質感,仲好香蛋味,見唔見到啲雲尼拿籽,真係落足料㗎,配合埋個焦糖個甜度就岩岩好🥰• 80度暖意心太軟 $48好驚喜會有公仔畫喺上面😳,畫左三隻雞仔真係好有心思😚一切開個心太軟,澎湃既朱古力醬慢慢咁流出嚟,識食一定係同舊雪糕一齊食,黎個冰火五重天❄️🔥• 芒果樂園 $38鍾意食芒果嘅小肥妹見到個名就緊係唔放過😳,香甜嘅芒果汁底配上冰凍既芒果雪糕,加埋滑溜既奶凍、煙韌既椰果、彈牙既芒果粿子心、同爽脆水晶珠,口感超豐富😚
今日講個小故事俾大家聽😚

• 法式焦糖燉蛋 $38

• 80度暖意心太軟 $48

• 芒果樂園 $38

1K
讚1.環境闊落,呢頭既糖水店甜品鋪都好少有2.點左薑湯番薯芋圓,薑湯係重身既,份量好足料彈1.番薯的確係唔夠鬆化,以家下秋冬季節黎講,應該有更好既選擇;芋圓亦煮得有進步空間,中心係硬既,可能叫凍既甜品會好啲

1.環境闊落,呢頭既糖水甜品鋪都好少有
2.點左薑湯番薯芋圓,薑湯係重身既,份量好足料

2020-10-26 235 views
食飽飯想食糖水,就當然去路德圍望下啦!本身都諗住去松記食嘅,但係見到有間新開嘅小方糖,令到我諗起幾年前夜晚成日都揸車去九龍城食糖水嘅情形,好啦!就試下佢啦!坐低之後望下個menu ,同以前都唔同左好多,最深印象嘅就係以前我成日食個龍珠,我記得係龍眼肉再加個珍珠,而家竟然又有悟空同埋比達,笑左!都幾特別。不過我地都係叫左個古靈精怪同埋個勁薑蕃薯糖水。首先係古靈精怪,係個底有紫米飯,雲呢拿沙冰,珍珠同埋芒果肉。個雲呢拿沙冰真係好香好濃雲呢拿味道,紫米飯係凍,芒果肉都好甜,成個甜品襯係黎都幾夾。跟住就係勁薑蕃薯芋圓糖水,係熱食嘅,兩舊大大嘅蕃薯肉,再加3粒芝麻湯丸,少少芋圓,最值得欣賞就係糖水如其名,真係好夠薑味,愛吃薑嘅真係可以一試,湯丸都好味,芝麻味道好濃,蕃薯肉好淋,芋圓感覺就有少少格格不入,多左,但係都算係有野咬下。整體黎講兩個都好味道 ,價錢合適,會再幫襯。

不過我地都係叫左個古靈精怪同埋個勁薑蕃薯糖水