(Non-member)
2008-01-21 133 views
呢間冰廳, 已經開左2,30年啦~~老闆以前同我係隔離鄰舍黎~~佢\未裝修前,有自製ge小型漢堡飽, 同埋d西餅.我推介大家試下食佢\d酥皮蛋撻同朱古力三角啦~~味道唔錯ge~~
呢間冰廳, 已經開左2,30年啦~~
老闆以前同我係隔離鄰舍黎~~

佢\未裝修前,有自製ge小型漢堡飽, 同埋d西餅.
我推介大家試下食佢\d酥皮蛋撻同朱古力三角啦~~
味道唔錯ge~~

2007-09-29 91 views
之前睇其他人既相中沙嗲牛肉好似好香沙嗲汁又多又好食知道o係公司附近一直想試但平時番工怕lunch無胃口好少會食咁多野做早餐今日終於因為工作需要預左lunch都會skip於是一朝早黎幫襯叫左特餐b:沙嗲牛肉米粉+餐包+餐肉煎雙蛋+凍檸茶沙嗲牛肉米粉~沙嗲汁無期望中咁香濃,但唔係好特別,汁又唔係特別多,牛肉無乜味,米粉又有煮得未夠淋,一般餐包~自家製,好大個,雖然凍晒唔夠香,但都算鬆軟餐肉煎雙蛋~餐肉輕輕煎唔夠脆口,反而蛋面煎得脆,加少少鹽好好食凍檸茶~唔夠茶味,但檸檬有成四片咁多呢度好多都係街坊幫襯阿叔見我咁生面口都不時望住我搞到我鬼咁尷尬(加價左,以前只係19蚊+1蚊凍飲)
之前睇其他人既相中
今日終於因為工作需要
預左lunch都會skip
於是一朝早黎幫襯
叫左特餐b:沙嗲牛肉米粉+餐包+餐肉煎雙蛋+凍檸茶
餐包~自家製,好大個,雖然凍晒唔夠香,但都算鬆軟
凍檸茶~唔夠茶味,但檸檬有成四片咁多
呢度好多都係街坊幫襯
阿叔見我咁生面口都不時望住我
搞到我鬼咁尷尬
(加價左,以前只係19蚊+1蚊凍飲)
2007-08-20 80 views
我希望試均全港有自家製麵包的茶餐廳,今次又輪到呢間。地方乾淨舒服,原全唔似一般屋、工廠區的茶記。先試菠蘿包,不是新鮮出爐,表面依然脆皮,包身鬆軟,如果是新鮮會更加好。再叫一個三文治餐,是雞蛋沙爹牛肉雙併,第一次食沙爹牛肉三文治,沙爹醬又濃又多,牛肉不會過份醃製,但仍然有雪味。雞蛋炒得過老,而自家製的白方包,好軟熟,包邊還是脆口的。老公的茶餐是沙爹牛麵、配午餐肉、炒蛋及多士。沙爹牛麵的醬汁比一般的多,與三文治一樣,有濃濃的沙爹香,絕不是行貨。而奶茶方面,我要的是少奶,茶與奶兩者配合得宜,有奶味又有茶香。反而老公是正常的,就奶味過重。
我希望試均全港有自家製麵包的茶餐廳,今次又輪到呢間。
地方乾淨舒服,原全唔似一般屋、工廠區的茶記。
2007-07-30 62 views
又衰左,前幾編食評仍大聲嫉呼那裡會有平靚正食肆,但未過數天就自打咀巴。這茶記落腳於石蔭路,除了靠在屋村,其實還貼近工業區,午餐時段有很多附近上班的人士來這裡幫襯。是日到麗晶找朋友前就來這裡幫襯出名的特餐,剛午餐時段,光顧人流相當赫人,筆者真的未曾試過座卡位像座巴士一樣,旁邊座著的是陌生的食客,而這經驗就在這裡所得,但見其他卡位都是這樣,而其他食客亦尤然自得,這証明旺市幫襯這裡的老規矩。有午餐、快餐及特餐選擇,都是廿元一客的,當然是選連雜誌都談過的特餐沙爹牛麵,雙蛋午餐肉多士配紅豆冰。顧客太多,要等成十多分鐘特餐才上檯;而份特餐賣相不錯,起碼沙爹牛肉件件分明,看不到水汪汪或腍腍的,而咬下,沙爹香味不錯,應不是純用沙爹醬開水煮的,而牛肉片片彈牙,有牛肉味,應不是雪藏貨色,配上不過腍的公仔麵及清湯底,這碗沙爹牛麵很是得妥。落單時要熟蛋的要求都能做得到,雖然煎蛋及午餐肉都是普通貨色,唯獨是件多士烘得夠晒脆口。不得不提這杯套餐價錢多加三元就可以的紅豆冰,雖然怎樣比都比不上廣成或美都,但以茶餐廳的水準來說,這裡已經合格,紅豆粒粒分明,夠腍夠味,奶味夠香又不太甜,這大熱天時用一杯紅豆冰結尾,這特餐來

不得不提這杯套餐價錢多加三元就可以的紅豆冰,雖然怎樣比都比不上廣成或美都,但以茶餐廳的水準來說,這裡已經合格,紅豆粒粒分明,夠腍夠味,奶味夠香又不太甜,這大熱天時用一杯紅豆冰結尾,這特餐來得更完美。

若人流多的時候幫襯這裡都幾辛苦,除了座位窄窄外,還雖與其他食客排排坐;但以食味、價錢這裡絕不懷疑,看到光顧人流絡繹不絕已經知悉;服務員客客氣氣,尤以收銀的老板娘,多謝前多謝後;另外這裡亦自制麵包糕點,而奶茶亦是這裡的另外主打,一次下午茶一定有著落。
2007-06-20 38 views
我最愛係呢間冰室吃特餐,通常都是點沙爹牛肉米,因為呢度d沙爹牛肉最好味~~跟住仲有餐肉煎蛋,還有多士或包。不要錯過這裡的包,不是普通餐廳的牛油方包,而是自製的提子餐包,大大個,有誠意。不得不提這裡的奶茶也很好喝,很有茶味...連凍飲都只是21蚊,又抵又好吃!另外,呢間冰室會做麵包之餘也會做西餅的,例如蛋糕仔,蝴蝶餅等...感覺很懷舊呢...而且店員的服務也很殷勤,很有人情味...
2007-06-09 76 views
曾經見過雜誌讚呢間冰室嘅沙嗲牛肉通粉好食,所以今早要OT,所以就買返公司試吓,呢間嘅早餐獨孤一味係火腿通粉,但老闆娘話特餐都可以點,晨早溜溜食特餐都有點兒怪怪地,但一定要食沙嗲牛肉通嘅我就點了特餐。特餐包括:沙嗲牛肉通粉(牛肉好入味,湯底都好濃沙嗲味,仲有點辣添)午餐肉煎雙蛋(一般煎蛋啦,但午餐肉就林PATPAT唔好味啦)牛油多士/包(佢忘記比我,我返到公司至知道)茶/咖啡(夠濃)凍飲加1元服務都唔錯架,阿老闆娘好NICE,但就論論盡盡咁啦,伙記都大部份上年紀,但都細心!NICE TOO!所以呢到嘅客人大部份都係師奶、伯伯同婆婆!
特餐包括:
沙嗲牛肉通粉(牛肉好入味,湯底都好濃沙嗲味,仲有點辣添)
牛油多士/包(佢忘記比我,我返到公司至知道)
茶/咖啡(夠濃)
凍飲加1元
所以呢到嘅客人大部份都係師奶、伯伯同婆婆!

(Non-member)
2006-05-05 33 views
I love the milk tea here. I used to live nearby. I have the tea set that after my hiking trip. The milk tea is excellent. I think it\\\'s better than 蘭芳園. Highly recommend!