2024-11-07 1080 views
昨晚七點到粉嶺街市二樓熟食中心新廣發食火鍋,一行五人叫了秘製好味鷄煲,點了小辣口味,雞肉鮮嫩夠味。拿了肥牛很對版,不是半肥瘦的,也很好味。而有一碟限量海鮮供應,有生蠔和海蝦好新鮮美味,亦有種類繁多丸子、水魷牛柏葉及蔬菜選擇,推介是韮菜餃子和皇帝菜,冰筒內有五種啤酒選擇和汽水及茶類飲品種類繁多,我揀了純滑嘉士伯。最後食到肚滿腸肥,十點埋單走人,新廣發火鍋是一個性價比高的火鍋店,適宜一家大細或朋友聚會的好地方。👍
2024-11-06
$140 (Dinner)
2023-12-17 2185 views
$140一位,其實真心冇乜要求,但求唔好太難食、食得飽就算,但係真係對新廣發好失望。今日12月17號天氣寒冷,街市勁多人打邊爐,當時6:30,好不容易有個位置坐低,就叫咗個雞煲任食。味道: 第一次食雞煲,雞肉勁羶,成個湯底都係好重羶味,好難食。 至於啲丸,唔係好食嘅丸囉,有啲味道怪怪地。食物份量: 食物嚴重不足,可以睇到下邊兩張相,丸嗰邊已經有啲冇貨。至於蠔同埋蝦係要拎張單過去每台一份,我哋兩個人,俾咗三隻蠔,八隻蝦。坦白講,味道算係OK嘅,食落都新鮮! 但係唔知個份量/人頭係點計,有啲人多啲有啲人少啲。現場所見嘅海鮮有青口同埋極少量蜆,拎咗5粒之後,就冇再見過。 問過兩次,都係話未有。 所以蟹、魚仔嗰啲更加唔使旨意有。大約7:15出去想拎啲菜食,大部份都冇… 或者得返幾條,無人得閒refill 。調味料方面,有豉油、炸蒜、濕蒜、辣椒、蔥、麻油、醋。 濕蒜同埋蔥去到嗰陣已經冇晒,好多人都反映冇調味料,大約等咗15分鐘終於有😅環境: 講真,喺街市食都預咗環境差,有人食煙。 可能現場真係太多人,拎食物嘅位置人山人海,非常迫同污糟。服務: 都係嗰句,$140/位唔會預有咩服務。加湯、換Gas

服務: 都係嗰句,$140/位唔會預有咩服務。加湯、換Gas都係我地自己嚟,呀叔阿姐都好鬼忙。

隔籬枱班呀叔都喺度嘈話冇嘢好食,跟住開始食煙😂所以食到咁上下,我地都係決定嗱嗱臨走,我諗以後都唔會嚟呢度食。 寧願比多少少食其他餐廳。 總括而言,我會比3/10分,原因係佢真係平,但基本嘅要求未達到。 或者你好鍾意飲啤酒嘅話,呢度有skol 同藍冰…

否則,真係唔建議你過嚟中伏。

以上全部全真心食評,絕非打手。
2023-12-17
$140 (Dinner)
🥢粉嶺 $140全包無限時麻甩任食卜卜蜆煲鮮甜大桶蠔火鍋🥢繼上次去咗沙田店非常後悔超熱34 度爆汗咁打邊爐,想起粉嶺街市熟食入面都有間分店,上次去隔離舖頭食都見到呢一度有蟹等海鮮提供,街市呢啲飲食檔口,一定要早去食,因為夜咗咩海鮮都俾人拎曬,今日同樣係6:00 星期日到達,有幾抵食先🥢潮爆卜卜蜆煲火鍋 $140 /位(全包)🥢火鍋最平$128 起就可食到任食火鍋,包曬任食火鍋飲品自取配料,及一碟是日海鮮,,今次好想食卜卜蜆煲,湯底係好多蒜同芫荽的味道,就同澳門的卜卜蜆煲一樣,充滿蒜香,如果想再蒜味濃啲可以醬料區自取蒜蓉及炸蒜加入,蜆肉粒粒非常飽滿肥美,一粒沙所無非常高質🥢是日海鮮上次經過佢地當天提供花蟹,今日變成了大大隻桶蠔及大蝦,海鮮由是按人頭分配,但份量都夠曬多,有六隻大蠔,隻隻都好新鮮飽滿甜美,蝦是新鮮爽彈的口感🥢火鍋配料用上經典的紅筲箕裝住丸類及肉類,可以隨便自由取,肥牛味道正常,平時街市買嗰啲質素咁上下唔會太韌,丸類類別非常多選擇,另外鐘意蔬菜全部都有洗乾淨🥢今日提供現包的韭菜餃子同新鮮魚仔,餃子係用雲吞皮薄薄的幾滑,滿滿的韭菜餃香氣,另外魚仔肉質超甜,不過有d 骨,如果識食
🥢粉嶺 $140全包無限時麻甩任食卜卜蜆煲鮮甜大桶蠔火鍋

🥢潮爆卜卜蜆煲火鍋 $140 /位(全包)

🥢火鍋

🥢是日海鮮

🥢火鍋配料

🥢今日提供現包的韭菜餃子同新鮮魚仔,餃子係用雲吞皮薄薄的幾滑,滿滿的韭菜餃香氣,另外魚仔肉質超甜,不過有d 骨,如果識食魚先至好攞,攞完一轉之後就冇見到佢再提供啦,見到一定要攞左先

🥢啤酒汽水
啤酒有重本日本麥啤超市買都唔平,另外數過共有7款啤酒,喜力嗰d 都有,仲有大部分汽水茶飲都有,可以一班人暢飲大聲傾計都唔怕,而且無限時貪夠麻甩熟食市場就係爽

🥢鐘意呢個卜卜蜆煲的味道就係澳門食隻味,價錢經濟好多,而且係任飲任食,不過環境係街市熟食,雖然唔太衛生但比其他熟食市場乾淨,而且有冷氣比較舒服,另外每日提供不同的海鮮,就要睇運氣當日提供,而且是先到先得,非常建議5:30至6:00過去人流不多而且會比較多海鮮提供

📍 新廣發 (粉嶺)
粉嶺和滿街9號聯和墟街市2樓熟食中心CF7號舖
  • 卜卜蜆煲
  • 大桶蠔
  • 是日海鮮
  • 魚仔
  • 日本麥啤
  • 喜力
2023-04-02 1832 views
蝦蟹 有d人有 有d人無 7點半左右 咩都無。好似熟客先有蝦蟹。我地早黎又話無 人地遲黎又有 去問又話無 呃人店舖。大家幫襯真係要諗清楚 選擇又少。吾好學人做任食啦 搵人笨。湯底好似清水甘得個色。真係第一次食任食遇到呢個情況
蝦蟹 有d人有 有d人無 7點半左右 咩都無。
遇到呢個情況
2023-04-02
Type of Meal
Dinner
2022-10-29 1961 views
麻甩牛豬雜豬腸火鍋,抵食好味😋。老闆話豬腸日日新鮮屠房出嚟,牛三寶牛筋軟滑入味。而且份量十足,淨係食牛雜已經飽。158一位,任飲任食加一份海鮮,海鮮有蝦蟹蜆同蠔,蟹仲係新鮮劏,仲要唔使加一,真心抵。其他仲有大路丸同菜,啤酒都係任飲仲有幾隻牌子揀。但美中不足就係有d熱同埋煙味,凍少少嚟食仲正,店員招呼都周到。
其他仲有大路丸同菜,啤酒都係任飲仲有幾隻牌子揀。
牛雜煲
牛雜煲
2021-08-13 2073 views
今日黎到粉嶺聯和墟嘅新廣發即係以前沙角村大排檔果間打邊爐佢位置比較難揾喺市政大廈,即係街市,樓上嘅熟食中心$138卜卜蜆煲再加任飲任食打邊爐真係冇得輸其實佢仲有個平啲嘅卜卜蜆煲,啲蜆就會細隻啲,價錢亦都優惠啲,侍應亦都推介我哋食牛雜鍋,佢話都好好食,不過呢個要等下次再嚟試啦最可惜係佢冇左玻璃樽裝嘅汽水🤦🏻‍♂️其實今次已經係第二次黎呢度食希望第三次/第四次/第五次⋯⋯可以見到大家啦餐後感:最緊要!我食完冇肚痛🤣
今日黎到粉嶺聯和墟嘅新廣發
即係以前沙角村大排檔果間打邊爐

佢位置比較難揾
喺市政大廈,即係街市,樓上嘅熟食中心

$138卜卜蜆煲再加任飲任食打邊爐真係冇得輸
最可惜係佢冇左玻璃樽裝嘅汽水🤦🏻‍♂️

其實今次已經係第二次黎呢度食
希望第三次/第四次/第五次⋯⋯可以見到大家啦

餐後感:
最緊要!
我食完冇肚痛🤣

2021-07-25 1500 views
到粉嶺食晚飯!一上到呢度熟食中心!環境真係好一般!見呢個檔口坐滿人咁利害埋去 see see先!見到每位138 任食任飲牛雜鍋!即時要試試!抱住好又一餐唔好又一餐嘅心!笨實都係一次過!先上左一鍋牛雜鍋!頂佢丫!原來咁鬼大鍋!有牛肚!牛腩!牛筋同粉腸!味道不過不失牛筋夠淋!真係食完都飽幾成!粉腸真不錯!跟手加湯食火鍋!有菜有丸類!菜非常新鮮!可能樓下是街市所以有咁新鮮嘅菜!憑單記得取海鮮一碟!蝦蠔青口等!有時仲有蟹添!因第一次唔知道亞姐仲自動送過來!仲提醒我下次記得取!食物雖然不是太高質!但服務同性價比超高!會再來的
2020-12-18 1732 views
行完山,其實是因為親戚的朋友介紹那傳說中的牛三寶而行山的我,來到新廣發,一開始都懷疑是真是假門面如一般街市大街檔。但未坐下來已受到店員們熱情招待!分好枱後隨即點個牛三寶火鍋。再出去看看有什麼火鍋料選擇。真的非常多款選擇!而且食素的友人也找到她喜愛的火鍋料,而且對她來就也有很多選擇!主角來了!好入味的牛三寶,若再配他們的辣椒油,真是享受!吃到我們都超。級。飽註:個人非常滿意餐廳提供玻璃支樽的汽水!而且食到飽有質素來說真是好抵食!
門面如一般街市大街檔。

但未坐下來已受到店員們熱情招待!
分好枱後隨即點個牛三寶火鍋。再出去看看有什麼火鍋料選擇。

主角來了!
好入味的牛三寶,若再配他們的辣椒油,真是享受!
吃到我們都超。級。飽

2020-12-06 889 views
朋友推介 經開粉嶺就試一下疫情影響下,熟食中心人流稀疏必食推介, 豬腸牛雜火鍋 任食火鍋,海鮮🦞 啤酒 汽水任食任飲只需$138 免加一,無時間限制仲有不同既火鍋選擇,例如雞煲,四季火鍋等等。地點位於熟食中心二樓,環境一般,衛生情況尚何。 但食物質數性價比高,火鍋配料選擇多,海蝦新鮮。 蔬菜🥬種類繁多。 平民既既價錢,食到真材實料既牛雜。店員服務態度欣勤,不時會主動幫忙加湯,照顧到客人既需要。店員注重客人既意見 值得再次幫襯
朋友推介 經開粉嶺就試一下
疫情影響下,熟食中心人流稀疏

必食推介,
豬腸牛雜火鍋

任食火鍋,海鮮🦞 啤酒 汽水任食任飲
只需$138 免加一,無時間限制

仲有不同既火鍋選擇,例如雞煲,四季火鍋等等。
店員服務態度欣勤,不時會主動幫忙加湯,照顧到客人既需要。
店員注重客人既意見

值得再次幫襯

2020-12-06
$138 (Dinner)
  • 豬腸牛雜火鍋
好耐都無試過有一間令我甘興奮既一間火鍋店性價比極高‼️比台式火鍋更正真心‼️九龍入黎食都抵‼️❤️‼️啤酒任飲‼️海鮮任叫‼️食物任拎‼️明碼實價,好後悔點解自己唔係學生一入到去都見到丸,肉,菜,都擺哂出黎,都fill得好快,種類都好多。海鮮新鮮到爆,可能樓下街市,識人拎到靚貨但我呢個價錢118食到甘靚蝦,蜆,超回本‼️‼️‼️唯一缺點真係唯一一樣野:街市熟食中心,環境比較一般。但丫姐d服務好好笑容又客氣.完全好地道,以前十幾年前打港式邊爐感覺❤️溫馨提示:海鮮係要同姐姐叫先有‼️
好耐都無試過有一間令我甘興奮既一間火鍋

性價比極高‼️比台式火鍋更正

真心‼️九龍入黎食都抵‼️❤️
‼️啤酒任飲‼️海鮮任叫‼️食物任拎‼️

明碼實價,好後悔點解自己唔係學生

海鮮新鮮到爆,可能樓下街市,識人拎到靚貨
但我呢個價錢118食到甘靚蝦,蜆,超回本‼️‼️‼️

唯一缺點真係唯一一樣野:街市熟食中心,環境比較一般。
但丫姐d服務好好笑容又客氣.
完全好地道,以前十幾年前打港式邊爐感覺

❤️溫馨提示:海鮮係要同姐姐叫先有‼️

2020-05-01 1041 views
本來諗住上黎食小菜但有個姐姐極力推廣 話保證食完覺得好咁就試試有好多唔同煲 我想食蜆煲 但我fd叫雞煲最後食雞煲好好食 仲有豆卜同粟子係到食食下佢地好熱情問要唔要加雞不過我地食唔到咁多所以冇加然後又送左海鮮比我地食有蟹有聖子蝦蠔青口同埋佢本身可以食既野都好多炸魚皮都好好食仲有野飲都係任飲既之後佢地拎左炸蜆出黎任我地夾唔洗蜆煲都有蜆食目前黎講 我食過性價比最高既打邊爐有機會會再黎 真心抵野飲記得唔止忌廉 佢放左其他係後面見到有其他人誤會以為冇 好搞笑
本來諗住上黎食小菜

唔洗蜆煲都有蜆食

目前黎講 我食過性價比最高既打邊爐
有機會會再黎 真心抵

野飲記得唔止忌廉 佢放左其他係後面
見到有其他人誤會以為冇 好搞笑
新廣發以前係沙角都有幫襯過 , 雖然次數唔多 , 老實講90一個人  , 湯底24 , 食物質素你都唔會有高期望啦 , 但對得住個價錢有特啦 , 又可以自己出去揀 , 唔洗寫紙仔等佢拎俾你 , 有時D酒樓寫左又唔俾 , 仲有啤酒任飲 , 方便成班人吹水其實搬左去聯和墟街市環境仲好過以前沙角果陣 , 至少叫窒內又乾淨d 食物就推薦水餃 , 海鮮我就冇乜興趣 , 其他都係大路野 ,  可以想像到既味道不過睇Openrice食評啤酒有Hoegaarden , 但去到得Blue Ice, 獅威同森堡
First thing first:* 我食過全香港最抵食嘅任食火鍋,無加一,$100 有找* 任飲啤酒汽水、海鮮(蜆、螺、獅蚶、蠔、青口任食,蝦同蟶子一份份比你)、肥牛、鮮滑牛肉、雞、菜etc* 丸嘅種類多到好似去左街市買丸既鋪頭咁* 即包新鮮韭菜餃,正!* 熟食中心入面,坐得闊落,姐姐好好禮貌呢間餐廳真係平到不得了,我唔知仲可以係邊度搵到一間$100有找任食海鮮嘅火鍋店。坐低即刻揀湯底,冇記得晒湯底款,但肯定有胡椒豬肚、沙嗲、麻辣、清湯、鴛鴦(沙嗲加清湯)。任揀其一就唔需要加錢,如果要雙併嘅話只需要加$10,係成個煲只需要加$10唔係每個人都要加$10!👍🏻 我哋叫咗清湯同埋麻辣,個麻辣湯底非常之得,老老實實有幾多間任食火鍋店個麻辣湯底係真係麻同辣?而呢間個麻辣湯底係越食越麻!👍🏻😋😋上咗個麻辣湯底之後,佢會跟人頭配蝦同埋蟶子俾你。每人大概會分到幾隻蝦同埋幾隻蟶子。我本身對呢兩款海鮮都冇特別嘅喜好,所以佢份量多同少我都唔係好介意。我今次黎嘅目標係蜆!之前試過其他餐廳嘅卜卜蜆煲,而呢度嘅蜆係任你攞仲要基本上每一隻蜆都係無沙、大隻、鮮甜同飽滿!我其他餸真係食得唔多,但係我一個人差唔多食
First thing first:
* 我食過全香港最抵食嘅任食火鍋,無加一,$100 有找
* 丸嘅種類多到好似去左街市買丸既鋪頭咁
* 即包新鮮韭菜餃,正!
* 熟食中心入面,坐得闊落,姐姐好好禮貌

我今次黎嘅目標係蜆!之前試過其他餐廳嘅卜卜蜆煲,而呢度嘅蜆係任你攞仲要基本上每一隻蜆都係無沙、大隻、鮮甜同飽滿!我其他餸真係食得唔多,但係我一個人差唔多食咗50隻蜆~

丸嘅種類多到好似係街市買丸返屋企打邊爐咁,唔係淨係得個三四款等你係張紙到慢慢剔,係成個area 任你攞。

最驚喜嘅就係擺喺丸隔離嘅新鮮即包韭菜餃,見到有個職員現場不停包餃子。新鮮包嘅餃子係唔同,食落去嘅韭菜就知道fresh 好多~ 我作為一個對餃子有要求嘅人,真係肯俾錢買呢度嘅餃子返屋企打邊爐!

肉嘅種類又係多到傻。唔係間間任食火鍋店都會有雞腎豬肚鵝腸,我唔食內臟,朋友試咗豬肚同鵝腸,話鵝腸非常超班,唔係漂都白晒嗰種,係爽同有脂肪~~~

啤酒有幾款,有Hoegaarden 、Blue Ice 同SKOL;汽水有玻璃支裝可樂、雪碧、芬達,亦都有罐裝椰子汁、蔗汁。

侍應姐姐服務態度真係好好。食到最後我唔想再飲甜野,問侍應姐姐可唔可以俾杯水我。姐姐居然拎左杯加咗冰嘅水比我!我喺譚仔叫杯水,d 姐姐淨係會比滾水jar,呢度居然會比杯有冰既水我!😍😍👍🏻 仲有我掛住周圍影相,唔小心擋住侍應姐姐嘅路,佢完全冇黑面。當我發現同佢講唔好意思時,佢仲要調返轉頭同我講:「多謝你」。
天呀,呢度真係一個熟食街市入面、任食火鍋店嘅服務態度?😂😂👍🏻

總括而言,呢間鋪真係可以無限encore!已經推介左幾個鍾意食火鍋嘅朋友去試~~~ 希望佢保持到質素同埋唔好加價加得咁快😂😂👍🏻
2019-07-08
$100 (Dinner)
  • 韭菜餃
  • 麻辣湯
2019-05-09 1258 views
$90一位任食,開爐費和湯底$24。四人,每人加多$6以前在沙角村食了幾次。搬去聯和墟熟食中心,升level呀,有冷氣食物質素一般,不過咩都有得食。海鮮要問侍應,有蝦,蟹,螺,蜆,聖子。我本人覺得蝦和螺食得過任飲飲品,樽裝汽水,好正。仲有玉泉的產品,好懷舊呀!湯底唔明無味,唯有己加配料吧!
$90一位任食,開爐費和湯底$24。四人,每人加多$6

任飲飲品,樽裝汽水,好正。仲有玉泉的產
品,好懷舊呀!

湯底唔明無味,唯有己加配料吧!

2019-05-05
2019-04-13 913 views
同朋友一大班人黎食火鍋放題 每人$90 再加湯底錢 每人都係$90幾蚊 好抵食!於是就試下佢!首先湯底一定要簡鴛鴦鍋 我地叫左皮蛋芫荽加麻辣 麻辣湯底唔算好辣 但好有麻香 好正一黎佢就送左大大隻蟹同埋蝦上黎 味道不錯不過蝦蟹數量有限 想食多啲就要早啲黎 呢到肉類只要手切肥牛 另外魷魚都係特別推薦 飲品任飲咁平就食到咁多種食物 係一大班朋友聚會之選 抵啊
於是就試下佢!

一黎佢就送左大大隻蟹同埋蝦上黎 味道不錯