Hiring
1 day ago
25 days ago
25 days ago
2023-07-25 232 views
諗住試吓呢間馬鞍山泰菜 點知叫完餐之後 等完又等等完又等我 等寂寞到夜深~都未嚟個冬陰功 真陰功 催一次冇乜反應 隔離嗰台成枱都嚟晒啦 我哋一個餸都未有 再催佢多一次態度就唔係咁好啦 好啦重點嚟啦 佢嘅嘢食根本就唔好味 叫個冬陰功湯隻蝦仲係霉嘅添 最搞笑係聽到有台客話你隻青口壞咗喎 即刻想行過去同佢講咁啱呀我都係啊 係霉蝦同壞青口相遇 仲唔係命運你仲敢唔敢食🙂 總結 諗住可以試吓新嘢 點知中大伏 想食泰菜有其他選擇囉 唔推薦唔推薦唔推薦
2023-07-24 209 views
第一食物質素我嗰陣嗌咗個冬陰功湯入邊有幾隻蝦啲蝦全部都係有霉味,我仲要聽到前一台,佢哋個青口變壞咗,食物根本唔安全,隨時唔知有冇發霉,變壞。第二餐牌問題因為女兒唔食得辣,特登睇咗個餐牌嗌咗個南瓜飯,隔離冇辣椒,嗌出嚟成個飯都係辣汁,跟住個囡完全食唔到嘢。第三等候時間我想講間嘢三個餸可以等咗我成一個半鐘,趕時間啲人真係唔好去食,然後我哋吹個侍應叫佢快啲送菜嚟,根本冇用!跟住諗住另外加一個菜,又話跟訂單嚟,又要等,但係我啱啱先見到隔離個枱遲坐低過我哋,啲嘢食快過我哋嚟齊,根本間餐廳就係睇吓邊個餐多人嗌煮咗邊個餐先,所謂嘅跟訂單嚟,只不過係大話!第四侍應服務態度/人手問題如果你枱面唔係嗌咗好多嘢食,啲侍應根本唔會對你好聲好氣,我唔係嗌咗好多嘢食,跟住想問個侍應攞餐牌,個侍應成塊餐牌劈咗落張枱度,勁大聲,勁冇禮貌,樓面仲要得幾個人根本都唔夠人,導致嘢食要等好耐,到最後啲侍應見到你銀包多錢嘅話咪對你好聲好氣啲囉,跟住我諗住嗰幾蚊佢會找返俾我,佢以為我唔要,當小費,嗰度都$20雞呀,然後直接冇俾返我,真係有冇搞錯!大家真係千祈唔好去食。
第一食物質素

第二餐牌問題

第三等候時間

第四侍應服務態度/人手問題

大家真係千祈唔好去食。

2023-07-24
Waiting Time
150 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2023-07-18 201 views
冬蔭功(細) $78有兩隻蝦,好多菇,都好足料,唔係好食得辣都可以食到。越式蝦米紙卷 $68比較清淡,需要依靠酸辣醬,去到調味,眼見每一塊都有一隻蝦🍤醃無骨鳳爪沙律 $68好爽口的鳳爪,係有好多隻。我覺得酸辣度岩岩好。泰式柚子蝦沙律 $98值得推薦,醬汁調度得好,柚子亦係大大塊,好有口感。馬沙文咖哩(牛腩)$88咖哩比較順滑,配搭酥餅好夾,牛腩都好煙韌,亦都有好多塊。泰式蝦炒金邊粉 $108有驚喜的金邊粉,上枱已經好精緻,第一啖係甜甜地,食多兩啖就好好味😋芒果沙冰 $38沙冰🍧平時食開比較大粒,今次係好香滑的芒果味的沙冰,唔會太甜,大家不妨一試!印度酥餅 $32暖粒粒的酥餅,亦好鬆軟,唔想食飯都係一個好選擇。
冬蔭功(細) $78
有兩隻蝦,好多菇,都好足料,唔係好食得辣都可以食到。

越式蝦米紙卷 $68
比較清淡,需要依靠酸辣醬,去到調味,眼見每一塊都有一隻蝦🍤

醃無骨鳳爪沙律 $68
好爽口的鳳爪,係有好多隻。我覺得酸辣度岩岩好。

泰式柚子蝦沙律 $98
值得推薦,醬汁調度得好,柚子亦係大大塊,好有口感。

馬沙文咖哩(牛腩)$88
咖哩比較順滑,配搭酥餅好夾,牛腩都好煙韌,亦都有好多塊。

泰式蝦炒金邊粉 $108

芒果沙冰 $38

印度酥餅 $32
暖粒粒的酥餅,亦好鬆軟,唔想食飯都係一個好選擇。
2023-07-18 166 views
馬鞍山向來一直都有美食沙漠之稱而泰國野食更係買少見少今日行過見到裝修不錯所以決定入去試一試我覺得味道不錯叫左3個小食鳳爪沙律-味道酸酸甜甜-鳳爪爽-前菜黎講好多隻柚子蝦沙律-柚子酸甜幾開胃-蝦有鮮味-都係份量足蝦米紙卷-同出面吾同,細細件有8件-每件都有蝦-食落好清新主菜馬沙文牛腩-好足椰香味-牛腩好滑似半筋腩位-薯仔有炸過印度酥餅-配合個馬沙文牛腩一流-熱辣辣-足兩大塊,切開8小塊泰式蝦炒金邊-食泰國野必叫之選-色香味俱全-蝦應該用沙律個蝦,一樣有鮮味冬陰功湯-又係泰國野必叫-微微辣-香料味十足-好多好多菇-都有一隻蝦原本諗住最後叫埋芒果糯米飯但是佢啲野食實在比出面泰國鋪份量多所以只好留番下次
馬鞍山向來一直都有美食沙漠之稱

-足兩大塊,切開8小塊

泰式蝦炒金邊
-食泰國野必叫之選
-色香味俱全
-蝦應該用沙律個蝦,一樣有鮮味

冬陰功湯

但是佢啲野食實在比出面泰國鋪份量多
所以只好留番下次
  • 泰式蝦炒金邊粉
2023-07-14 166 views
去了新泰東南亞餐廳 (馬鞍山廣場) (馬鞍山),整體而言,我對這裡的菜品和味道感到非常滿意。這家餐廳提供了多種東南亞料理,包括泰國、越南和印尼菜。菜單上的選擇非常豐富,無論你喜歡辣味、酸味還是清淡口味,都能找到合適的菜式。我品嚐了他們的泰式綠咖喱雞和越南春卷,兩者的味道都非常正宗。咖喱雞的口感鮮嫩,配料豐富,咖喱的香氣和辣度恰到好處。春卷的皮脆而內餡爽口,搭配特製的蘸醬更加美味。東南亞餐廳,這些都是必食菜式。

東南亞餐廳,這些都是必食菜式。
2023-07-07
Type of Meal
Lunch
2023-07-09 138 views
剛去了這家,點了三個菜:豬肉生菜包,椰汁雞湯和明爐烏頭魚。冰凍豬肉沒味道,冰凍雞淹得很咸。第一口烏頭魚就覺得不對勁,很甜,放了很多糖。跟那個男經理反應,他居然用🥄連續三次直接插進魚汁裡撓起來放進自己咀裡,惡心至極!說這就是他們原來的味道!我們剛開始用餐就馬上買單。他沒有一句道歉。這種食物品質,服務態度!發誓以後不再光顧!!!
2023-07-09
$150 (Dinner)
2023-07-04 192 views
呢間餐館喺馬鞍山廣場,位置比較偏,但夠寧靜,裝潢好靚,非常有泰國feel平日有午市套餐,$75有1 set,好抵食,特飲加$8,多一份小食加$28泰式海南雞飯雞肉夠滑嫩,雞油飯夠香,蔬菜夠多,但碗湯就比較多咗味精泰式蝦炒金邊粉蝦肉夠彈牙,味道夠晒開胃整體:環境非常好,食物味道好,擺盤靚,價錢合理,服務ok

泰式海南雞飯
雞肉夠滑嫩,雞油飯夠香,蔬菜夠多,但碗湯就比較多咗味精

泰式蝦炒金邊粉
蝦肉夠彈牙,味道夠晒開胃

整體:環境非常好,食物味道好,擺盤靚,價錢合理,服務ok

2023-07-03
$75 (Lunch)
2023-06-27 129 views
難得嚟到沙田行街,突然間好想嚟食泰菜,聽過朋友講馬鞍山有一間泰菜性價比都幾高,特登搭車過嚟馬鞍山食泰菜!而呢間泰菜餐廳嘅名就係新泰。呢度嘅職員都幾熱情,服務態度都幾好,有介紹有邊樣泰菜推介。由於今次好肚餓嘅關係,我哋叫咗好多嘢食!首先,我哋叫咗個青木瓜沙律,酸酸甜甜咁樣,加上青木瓜爽脆嘅口感,令人好開胃!之後我哋仲叫咗細嘅冬陰功,酸辣嘅比例剛剛好,唔會好酸,唔會好辣!我地仲叫左鴨肉生菜包,平時多數都係得豬肉生菜包,鴨肉真係比較少見,味道都唔錯,幾好食!食泰國野當然要食下串燒啦!有豬牛雞各2串,唔會好乾唔會好柴口,加埋串燒汁食不得了!最後仲叫左馬拉盞炒通菜,食得太多肉都要食返啲菜中左下,呢間餐廳啲份量都唔錯,都幾抵食,大大碟好夠飽!
呢度嘅職員都幾熱情,服務態度都幾好,有介紹有邊樣泰菜推介。
由於今次好肚餓嘅關係,我哋叫咗好多嘢食!
2023-06-23 108 views
餐廳燈光柔和,營造出一個舒適、放鬆的用餐環境。店員都係泰國人菜式嘅口味都幾正宗。菜單上的選擇非常多樣化,從小吃到主菜,從肉類到素食都有,讓每個人都能找到自己喜歡的菜式。冬陰功魚煲是一道結合了泰國和中國菜式特色的美食,以新鮮的鱸魚、椰子奶、香茅、辣椒、薑和檸檬葉等作為主要材料。這道菜式的特色在於酸辣清香的湯汁,湯汁中的酸度和辣度非常適中,味道清爽而不失味覺層次。鱸魚肉質鮮美,當鱸魚與湯汁融合在一起時,鱸魚的清甜和湯汁的酸辣完美結合,越式蝦米紙卷:這是一道非常傳統的越南小吃,由透明的米紙卷起蝦仁、生菜、泰國香葉、薄荷、味道清新,健康,適合作為開胃菜椰青 味道甜美 仲有好多椰肉可以食夏天非常適合,可以幫助消暑解渴。椰青pancake 味道就比較甜少少🤏🏻入邊啲餡有一絲絲嘅椰青肉

椰青 味道甜美 仲有好多椰肉可以食
夏天非常適合,可以幫助消暑解渴。

2023-06-20 103 views
一向聽馬鞍山係美食沙漠,但係近年商場大改革,有好多唔同嘅餐廳進駐,所以今日我同老公都特登過嚟馬鞍山食晚餐,見好耐冇食泰菜,所以就今次揀咗新泰呢一間泰國餐廳。之前母親節嘅時候,已經見到有好多食客大排長龍,所以一直都好想試!而今次好彩我哋有book位,所以唔使點排隊就已經入到嚟。聽日到餐廳裝修都幾好,有好多卡位可以坐,都幾闊落坐得幾舒服!睇到餐牌,都見到有幾多嘢食選擇!真係花多眼亂!而今次我哋就叫咗冬陰功,串燒,青芒果沙律!味道都幾好,份量又夠多,價錢真係幾合理!而最令我印象難忘嘅就係鴨胸生菜包,好少地方可以食!而呢個味道都幾唔錯!大家都可以一試!我哋都有叫馬沙文牛腩咖喱!呢個味道都幾特別,一啲都唔辣,又夠香,點印度烤餅食真係絕配!
睇到餐牌,都見到有幾多嘢食選擇!真係花多眼亂!
2023-06-18 70 views
今日同朋友去咗一間東南亞餐廳,食咗一頓好味嘅晚餐。餐廳嘅裝潢好有異國風情,燈光柔和,氣氛好舒服。首先,我哋叫咗一份蝦醬炒飯。呢道菜嘅味道好特別,蝦醬嘅香氣好濃郁,飯都煮得啱啱好,口感好好。蝦醬炒飯入面仲有啲青豆同埋玉米粒,加多咗啲層次感。之後,我哋又叫咗一份泰式金邊粉。呢道菜係我哋嘅必叫之一,因為我哋好鐘意泰國菜。金邊粉嘅湯汁好鮮美,而且微微有啲辣味,好開胃。裡面仲有啲豬肉、豆芽同花生碎,口感好豐富。金邊粉嘅粉條都好有嚼勁,煮得啱啱好。最後,我哋又叫咗一份肥牛湯河。呢道菜嘅湯汁好鮮美,牛肉都煮得好嫩滑,入口即化。湯河都好入味,同湯汁好好融合埋一齊,好好食。整餐飯食落嚟,每道菜都好好食,我哋都食得好滿足。服務員都好親切,令我哋有一個好好嘅用餐體驗。如果你想試吓東南亞風味嘅美食,呢間餐廳絕對係一個好好嘅選擇。

2023-05-22 195 views
眾所週知馬鞍山一直有「美食沙漠」嘅稱號,不過本人認為近年來已積極「洗底」,目的無非都是想為馬鞍山的居民提供更多具質素的美食,今次去咗馬鞍山廣場(海栢花園)入面尋找新面孔,就係呢間新泰東南亞餐廳,先講下嘢食嘅款式,餐牌列出嘅食物應有盡有,由於一行得兩人嘅關係,既要識食,更要惜食,我地就嗌咗以下呢幾樣嘢:蝦醬炒飯、巴東牛𦟌、鴨肉生菜包、印度酥餅。先講下蝦醬炒飯,材分別有蝦醬、肉鬆、臘腸、洋蔥、青豆等配料炒製而成,味道濃郁香辣,蝦醬又唔會令到整碟飯好咸,配上微微焦香的飯粒,非常開胃美味,巴東牛𦟌呢味餸係用厚切的牛𦟌搭配泰式香料烤製而成,口感豐富又帶甜味,醬汁亦可用嚟配搭酥餅,認真一流。最後就係鴨肉甜菜包,呢味餸以煎過的鴨肉切成小塊,搭配生菜、青椒、薄荷葉等配料,再以甜酸醬汁調味,最後包裹在生菜中食用,口感清爽、鮮嫩,唔識得辣嘅朋友可能要注意下,不過呢一道餸絕對係不可錯過嘅美食。

2023-05-15 224 views
今次去了新泰東南亞餐廳,感覺舒適闊落,氣氛不錯。點了幾道招牌菜,先試了118元的南瓜焗海鮮飯,這道飯看上去色澤金黃,讓人食指大動。入口後,味道鮮美,海鮮和南瓜的味道融合得很好,份量也很足。接下來是75元的馬拉盞通菜,這道菜口味偏辣,但不會太辣,吃起來很開胃。通菜的綠色在紅色馬拉盞的衬托下显得非常漂亮,味道也不錯。再來是108元的泰式炒花蛤,花蛤口感Q彈,加上泰式醬料的調味,非常開胃。大蒜和辣椒的味道也很突出,不失炒菜的風味。之後是98元的燒原隻魷魚,魷魚的口感非常嫩滑,燒得恰到好處,吃起來鮮美可口,不油膩。再來是88元的香芒軟殼蟹米紙卷,軟殼蟹的炸製非常香脆,加上芒果的酸甜味,讓整道菜的味道更加豐富。米紙也非常軟嫩,非常好吃。最後是68元的芒果糯米飯,糯米飯配上新鮮芒果,口感香甜,非常適合甜品或者下午茶。份量也很足,非常值得一試。總的來說,這次的用餐體驗非常不錯。每道菜的價格也很實惠,讓人覺得物超所值。如果你對東南亞菜式有興趣,那麼新泰東南亞餐廳是一個值得一試的好地方。

2023-05-15 142 views
是日母親節食飯,野食等好耐都未上,有食物更加係落單好耐先知原來無,極度離譜。由於等得太耐,屋企人對侍應態度唔好,侍應態度好差,講到食個飯咁忟做咩,想D人老母咁制,態度極惡劣。眼見其他枱都有漏單情況,追都無法,經理仲要話今日多人無辦法,唯有講句,你唔得唔好接咁多客,得失客人做咩,又係抵比人串。呢間野永不錄用啦

呢間野永不錄用啦
2023-05-06 156 views
馬鞍山新泰東南亞餐廳,之前都有食過呢間餐廳嘅其他分店,尖沙咀分店梗係排隊排到不得了,估唔到馬鞍山分店都唔弱, 7:00去到餐廳,門口都有幾多人等緊。我同朋友仔叫咗南瓜海鮮飯、馬拉盞通菜、芒果軟殼蟹咪紙卷、燒完條魷魚筒、炒蜆同芒果糯米飯。米紙卷基本上係東南亞美食代表之一,軟殼蟹同芒果嘅搭配簡直係一絕,好好味,同朋友仔都讚不絕口。魷魚筒雖然燒過,但係調味比較淡口,要靠醬汁提味。馬拉盞炒通菜,又係東南亞代表食物,惹味。炒蜆醬汁甜甜地,好味,不過份量就唔算多。南瓜海鮮飯,賣相一流,感覺上相對健康,而且味道都好唔錯,推介!食東南亞菜式,最尾一定要食芒果糯米飯,呢度嘅芒果糯米飯熱辣辣,更加滋味。整體來講,呢餐飯食得好滿足,會再回頭。

魷魚筒雖然燒過,但係調味比較淡口,要靠醬汁提味。
馬拉盞炒通菜,又係東南亞代表食物,惹味。
炒蜆醬汁甜甜地,好味,不過份量就唔算多。

整體來講,呢餐飯食得好滿足,會再回頭。