2017-01-09 599 views
小編知道官塘雖細,但其實慢慢發掘一下,都有唔少高水準的餐廳,令人眼前一亮。話說小編透過朋友介紹,一試工廠大廈內的 sumprime cafe。平日時去,晚餐只有小編的那一枱,可見此餐廳欠缺人流。但其實位置都算方便,位於官塘東廣場的左面,也十分客易尋找。Sumprime cafe 的晚餐餐單主要是set dinner, 包括餐湯,前菜,主菜(飯/意粉/扒),餐飲及甜品。小編一行4個人,叫了3個dinner set 再加一個招牌拼盤。店主見小編與朋友們分享,竟然多送一個餐湯,餐飲及甜品。小店非常有人情味令小編印象深刻。食物方面,當中有幾個菜式都令小編認為超出預期。一開始的南瓜湯非常香滑,甜度適中。之後的前菜如藍芝士菠菜撻,煙三文魚他他多士及蟹餅配芒果沙沙不但外觀美觀,而且非常細緻和豐富,可見廚師的用心。而主菜方面,最令小編的驚喜的是西班牙豚肉卷,想不到炸豚肉卷裏面還有流心芝士,口感非常豐富。可惜分量太少,小編與朋友只分到每人一個,完全不夠喉。而最值得與友人分享的,一定是招牌拼盤,份量大之餘,拼盤裏的芝士多士也十分特別。總括而言,sumprime cafe 是一間平民價但超出你預期的小店,也

小店非常有人情味
令小編印象深刻。

總括而言,sumprime cafe 是一間平民價但超出你預期的小店,也十分適合與朋友gathering,特別是在平日的時候。
$160 (Dinner)
  • 招牌拼盤,西班牙豚肉卷
2016-11-25 985 views
之前無意間撞入呢間sunprime cafe,每次食都覺得好食,今次再帶新同事黎食訂左枱準時去到就有位~沙律份量好足,醬汁特別~蜆湯又係好足料,好香濃~同事叫的燒春雞,雞脾好嫩,雞胸就粗左少少~魚皮煎得好脆,好似食包裝魚皮咁脆成條魚起晒骨,魚肉沾上了青醬,層次分明!薯蓉仲正,松露好香,差點想舔碟配菜亦十分好食,有特別煮過,配上醬汁可以叫多碗飯了好味!同事叫的豬柳lunch set最貴既扒類,鵝肝牛扒薯仔粒佢地既扒係我同事間相當好評,由之前的羊架到今次的牛扒,都有讚冇彈,今次都唔例外飲埋杯奶綠,甜得濟XD 不過好似水吧少左個人?原諒佢地啦呢間餐廳雖小,但水準真心拍得住酒店,而且平均lunch消費都唔過100蚊,有前菜+主菜+飲品(免加一!)cp值超高!即使說是觀塘區最好食既cafe都唔過份,我都好難諗到邊間cafe好食過佢。食物睇+食得出有用心料理,至少配菜唔hea,次次都有d唔同,醬汁又好好味,同成個餐好夾,食到唔同既層次,份量同用料都唔偷雞,服務亦很專業有禮食完唔會勁飽,但感覺相當滿足~款款都好食有驚喜,從未中伏我對呢間餐廳充滿期望!希望可以keep住水準
訂左枱準時去到就有位~

沙律份量好足,醬汁特別~
前菜:沙律
蜆湯又係好足料,好香濃~
前菜:粟米忌廉蜆肉湯,連餐包
同事叫的燒春雞,雞脾好嫩,雞胸就粗左少少~
燒春燒
魚皮煎得好脆,好似食包裝魚皮咁脆
配菜亦十分好食,有特別煮過,配上醬汁可以叫多碗飯了
好味!
(好似係)香煎黃立倉+松露薯蓉
同事叫的豬柳
lunch set最貴既扒類,鵝肝牛扒薯仔粒
飲埋杯奶綠,甜得濟XD 不過好似水吧少左個人?原諒佢地啦

食完唔會勁飽,但感覺相當滿足~款款都好食有驚喜,從未中伏

我對呢間餐廳充滿期望!希望可以keep住水準

2016-11-25
$90 (Lunch)
前菜:粟米忌廉蜆肉湯,連餐包
燒春燒
(好似係)香煎黃立倉+松露薯蓉
2016-11-12 672 views
已有一個月沒來,昨晚再來幫襯,皆因換了些新菜色及依然無變的欣勤招待,一進門嚇了一跳,生意不錯喔,竟然差不多爆滿,証明有好嘢自然客似雲來。前菜有菠菜芝士撻及蟹餅,然後點了個招牌拼盆,有水牛雞翼,羊奶芝士多士,洋蔥圈及腸仔,超級好味,主菜再選了至愛扒虎蝦龍蝦汁意粉及美國牛小排,好juicy,個薯仔粒醬好好味,甜品有Tiramisu及木糠蛋糕,再來榛了咖啡作結尾,好豐富,好滿足
2016-11-11
$300 (Dinner)
  • 招牌拼盆
2016-11-07 446 views
小妹家住麗港城,之前看到他們的易拉架,決定於上週末一試他們的晚餐!環境舒適,老闆唔會趕客,任你坐,哈哈晚餐定價非常合理,$150-$220,已包括頭盤,餐湯,主菜,甜品及餐飲!同老公點左2個晚餐,再加左個小吃,食完係飽到上心口!推介法式洋蔥湯同鵝肝意粉!一試難忘!當晚見到有另外一檯客人慶生,訂了燒乳豬(偷影左一下)下次一定要試下!
法式洋蔥渴
羊架
乳豬
  • 法式洋蔥湯
2016-10-08 676 views
前幾日小弟生日,決定食餐好嘅,選擇了這間工廈𥚃的Cafe. 先嚟餐前小食,有蟹餅配芒果沙沙及煙三文魚他他多士,再另加了一個水牛雞翼,個汁酸酸辣辣,好惹味👍🏻。再來一個今日例湯,香濃煙肉薯仔湯🍵。主菜方面,選擇了香煎盲鰽魚柳🐟及秘製法國鵪鶉🐥,旁邊的配菜一D都唔嗎乎,色香味俱全。甜品有芝士餅🍰及焦糖蘋果雪糕法式班戟🌮,最後來一杯凍Capuchino就Perfect啦。
2016-10-05
$220 (Dinner)
Celebration
Birthday
2016-09-24 645 views
一行二人嘗試剛開業三個月的cafe, 由兩位洒店出身的年輕人主持,環境舒服,服務細心。食物方面,前菜沙律藜麥好有口感,蟹餅D蟹肉豐富,餐湯+$15轉了香濃蘑菇湯及龍蝦湯,主菜選了羊架及大蝦意粉,羊架七成熟一D都唔羶唔靭,配了粟米茸更好味,大蝦意粉配了蘑菇龍蝦汁,粉質爽口。甜品有木糠蛋糕,還有大杯餐茶,確係抵食!
2016-09-24
$173 (Dinner)
2016-08-17 862 views
近來試左間新開的西餐廳,位於觀塘工廠區,近年觀塘工廠區都開了不少有誠意的餐廳,呢間喺其中一間。因為book左枱的關係,中午時分1點去到就有位。餐廳唔算太大,但坐得幾舒服。我同朋友各點了set lunch, 有餐包,湯/沙津,主菜,仲有餐飲,另外可以加錢叫特飲同甜品。本來以為呢間西餐廳d野都係d普通白汁意粉之類,但一上菜時即刻呆一呆,因為個presentation 好靚!我試左朋友的南瓜湯,好香,好滑👍🏻我的沙津的汁調得剛剛好,甜甜地,酸酸地,幾清新開胃主菜出場,我點左個豬仔肶,個汁好香,豬仔肶夠淋,配菜的粟米都好食至於服務方面,我本身就好怕d冇禮貌的侍應,呢間餐廳的人都好有禮貌,合格睇黎以後中午又多個好去處~

睇黎以後中午又多個好去處~
$80 (Lunch)