2017-10-24 151 views
聽到朋友食過呢間工廈入面的餐廳的菜式都幾特別都擺盤好靚,所以決定到光顧下!雖然係工廠但唔難搵,餐廳內的氣氛都好好。員工好親切,會推介一D有什麼著名菜。今次叫了一客燒豬鞍同雞肉意大利飯。晚市套餐會有沙律,主菜,飲品。上枱時,真係SURPRISE到,因為個擺盤真係好靚而且有心思。豬鞍已經切好一片片,加上玩上配菜真係好似藝術品咁。我少係出面餐廳食豬的菜式,因為豬一OVER COOK 好容易”UN”,今次燒豬鞍不但唔”UN”,仲要燒得好香。雞肉意大利飯好得意,係將意大利飯炒好後釀入雞肉,將平平無奇的雞肉意大利飯變成一道有睇頭的菜式。一個個炸球入面都係意大利飯,好搞笑。最後我叫左個栗子法式PANCAKE,PANCAKE 同出面果D好唔同,因為呢到既PANCAKE 係好似紙皮咁,硬硬地,唔係淋架。食落去加埋雪糕,栗子粒同焦糖又有一番風味。個人覺得,間餐廳好有心思去服務客人,食物亦好出色。希望能夠繼續做落去。

2017-10-07 160 views
呢間cafe主打唔係玩boardgame, 而係真係食野.裝修偏靚,食物質素都係高.湯我係俾好高分既, 因為湯夠濃, 濃得黎好飲,我中意份量少少地既濃味湯, 除左可以滿足味道上既感覺外,份量都唔會太飽搞到食唔落其他野.沙拉黎講有小小大份, 唔太食得晒, 因為要留肚食其他野,味道黎講唔錯的, 幾開胃, 酸酸甜甜易入口.牛扒係食物質素黎講算係不錯, 牛味本身濃烈,扒身唔會煮得過熟, 口感岩岩好, 易入口.旁邊會有一d果醬作調味用途,.如果再黎一次,我會再點既食物之一, 豬身好爽口,咬落唔會太咬,唔會咬到一絲絲咁樣既,同樣地, 旁邊有d果醬俾人點, 呢隻果醬我覺得好食過牛扒個隻.呢到心太軟係好味既, 朱古力用偏濃既材料去整, 中心都係流心無咩大問題,試過有D餐廳係無流心...旁邊有多個雪糕要食左先 以免溶.整體服務不錯的, 店員都十分之NICE!
呢間cafe主打唔係玩boardgame, 而係真係食野.
裝修偏靚,食物質素都係高.
湯我係俾好高分既, 因為湯夠濃, 濃得黎好飲,
我中意份量少少地既濃味湯, 除左可以滿足味道上既感覺外,
份量都唔會太飽搞到食唔落其他野.
沙拉黎講有小小大份, 唔太食得晒, 因為要留肚食其他野,
味道黎講唔錯的, 幾開胃, 酸酸甜甜易入口.
牛扒係食物質素黎講算係不錯, 牛味本身濃烈,
扒身唔會煮得過熟, 口感岩岩好, 易入口.
旁邊會有一d果醬作調味用途,.
如果再黎一次,我會再點既食物之一, 豬身好爽口,
咬落唔會太咬,唔會咬到一絲絲咁樣既,
試過有D餐廳係無流心...旁邊有多個雪糕要食左先 以免溶.

整體服務不錯的, 店員都十分之NICE!
2017-10-07
2017-09-10 180 views
Sunprime Cafe,大半年前朋友帶過我去食,食完覺得唔錯,今晚就帶左男朋友上去食。Cafe離地鐵站唔遠,行五分鐘就到。上到去,發現餐廳外觀上,同之前差唔多,但枱櫈就調過位黎。而牆上既餐廳名整得好靚,好有大自然既畫風,仲用左射燈去打光我地太早上去食晚飯啦,所以我地係第一枱客影左張全景相,枱係用左黑色既雲石,好有質感餐廳既光暗都適中,比人一種舒服既感覺原來今晚咁啱係餐廳轉左新既menu,我地有幸成為第一枱客試新menu我地叫左兩個set dinner。Appertizer係橙香雞絲沙律配香橙酒醋汁。一人一碟,份量好足,雞絲同疏菜都好新鮮。香橙酒醋汁第一次食,原來同雞絲沙律好夾,味道清新,非常開胃黑松露野菌湯,味道好濃郁,睇得出係餐廳用心煲既個湯既有松露既香味,仲有小小野菌蓉,幾有口感男朋友個湯係法式嫩鴨雜菜清湯。望落好似好清咁,但飲落口,就好唔同啦。個湯有鴨肉絲,好鮮嫩,仲有切粒既雜菜,飲落口好鮮甜,又多層口感讚!以下呢碟非常推薦!香草慢煮三文魚 配海鮮汁意大利飯 百里香牛油汁($218)就咁聽個名,已經覺得好特別,慢煮牛扒就聽得多。慢煮三文魚係香港真係好少餐廳有得食。侍應同我地講

Cafe離地鐵站唔遠,行五分鐘就到。

上到去,發現餐廳外觀上,同之前差唔多,但枱櫈就調過位黎。

而牆上既餐廳名整得好靚
,好有大自然既畫風,仲用左射燈去打光

我地太早上去食晚飯啦,所以我地係第一枱客

影左張全景相,枱係用左黑色既雲石,好有質感

餐廳既光暗都適中,比人一種舒服既感覺

我地叫左兩個set dinner。

Appertizer係橙香雞絲沙律配香橙酒醋汁。

橙香雞絲沙律玩香橙酒醋汁

黑松露野菌湯,味道好濃郁,睇得出係餐廳用心煲既

個湯既有松露既香味,仲有小小野菌蓉,幾有口感

黑松露野菌湯

男朋友個湯係法式嫩鴨雜菜清湯。
望落好似好清咁,但飲落口,就好唔同啦。
讚!
法式嫩鴨雜菜清湯

以下呢碟非常推薦!
香草慢煮三文魚 配海鮮汁意大利飯 百里香牛油汁($218)
就咁聽個名,已經覺得好特別,慢煮牛扒就聽得多。
慢煮三文魚係香港真係好少餐廳有得食。
侍應同我地講,呢間餐廳既慢煮三文魚係水溫50-60度既情況下煮左8個鐘先完成,真係好有誠意

三文魚望落好似三文魚刺身,但用刀切開,見到入面係粉嫩色,配埋百圼香牛油汁,食落口好滑好香口,好滿足

而個海鮮汁意大利飯飯身軟硬適中,仲有三色椒襯托,食落好有咬口

香草慢煮三文魚    配海鮮汁意大利飯    百里香牛油汁

另一主菜係秘製乳鴿 伴藍芝士鴨肉雲吞 配薯蓉 田園炒雜菜 燒汁 ($255)
估唔到呢間西餐有乳鴿食,而且仲同平時食開中式整法既乳鴿大有不同

呢隻乳鴿皮略脆,而肉身鮮嫩,呈粉紅色,有啲似牛扒,但食落口充滿乳鴿既香味,咬落口好Juicy,真係令人一試難忘,齒頰留香

除左乳鴿正之外,鴨肉雲吞都係令人感到驚喜之作。
鴨肉一絲絲咁,雲吞皮薄,食落味道好夾

而薯蓉都好正,仲食到有啲薯蓉粒既口感。
秒製乳鴿    伴藍芝士鴨肉雲吞  配薯蓉    田園炒雜菜    燒汁

而個set dinner杯野飲,我就選擇左Hazelnut Latte。
拉花都幾靚,咖啡味濃,但略嫌榛子味較少。
Hazelnut  Latte

Hot Chocolate,同平時飲既種古力有啲唔同,呢杯係用黑朱古力沖架,唔會好甜,朱古力味濃。
Hot  chocolate

甜品方面,揀左法式焦糖燉蛋($30) 焦糖脆而不太甜,而燉蛋香而滑

法式焦糖燉蛋

朱古力心太軟配雲呢拿雪糕($48)
朱古力相當香濃, 入面既流心唔會好似瀑布咁瀉出黎, 而係慢慢邊食邊流

好豐富既set dinner menu
食到我同男朋友帶住個肚腩走

呢間餐廳多款菜式做法創新,而且味道又好味,價錢又得宜,我會推薦俾朋友去食啦
2017-09-06
Hazelnut  Latte
Hot  chocolate
法式焦糖燉蛋
2017-09-09 158 views
今晚girl's night同朋友到佢公司附近既廠下覓食, 一直有個想法, 樓上cafe質素好多時候都keep唔到, 但呢間餐廳朋友之前已經食過兩三次, 每次都沒有失望, 水準一直都幾好, 所以今晚帶我來試試;我地約8點多入座, 可能係平日人不算太多, 氣氛較為浪漫;我地叫左1個set dinner, 包括有沙律, 黑松露蘑菇湯, 黑毛豬, 熱情果mosse蛋糕), 另外散叫左1份煎鵝肝意大利飯;最滿意係黑松露蘑菇湯, 而煎鵝肝意大利飯較為鹹左少少, 黑毛豬肉爽加上用橙調較既汁, 食落酸酸甜甜好開胃👍🏻;最要讚👍🏻既係餐廳既通風做得好好, 因為好多廠下cafe都好悶熱同食完個身會有好大油煙味, 但這間餐廳完全無呢兩個問題!
2017-09-08
$230 (Dinner)
2017-08-31 391 views
觀塘工廈係好多樓上CAFE既集中地,每次來到試唔同的CAFE都充滿驚喜。今次最新發掘到一間隱身於成業街的Sunprime Cafe~~~坐低安頓後,環顧四周,餐廳室內裝修簡潔,而其中有一面牆,有餐廳名字的特色繪畫佢地主要由一,二個經理去服務咁多台的客人,佢地既服務態度非常好,呢個抵讚!佢簡單介紹左Dinner同餐牌,都幾多選擇,而我地最後揀左2個set dinner,基本上包晒沙律.餐湯.主菜.飲品.同甜品,都好豐富。餐湯方面我地就加錢轉左要法式龍蝦湯同香濃野菌湯法式龍蝦湯-入面有d龍蝦肉,雖然唔多,但d龍蝦肉都幾鮮味,其實成個湯都好鮮味香濃野菌湯-名符其實十分濃郁,第一啖飲落已經覺得好重菇味,又好creamy,個人幾鐘意菲逹芝士魷魚沙律配意大利油醋汁蔬菜色澤翠綠好新鮮,加上其他各種配菜,色彩繽紛! 而帶鹹味的菲逹芝士粒加上油醋汁,鹹鹹酸酸好開胃! 而魷魚圈肉質亦新鮮爽口!主菜:蕎麥法式班戟配炸原隻軟殼蟹,蕃茄莎莎沙律,意大利黑醋汁依個主菜幾有驚喜,首先最欣賞隻原隻炸軟殼蟹,我就好中意食軟殼蟹,試過有d餐廳炸到好軟又油林林,但依個就算我放左一陣先食,依然食落乾身脆口!另外,蕎麥班戟佢地

餐湯方面我地就加錢轉左要法式龍蝦湯同香濃野菌湯

菲逹芝士魷魚沙律配意大利油醋汁
蔬菜色澤翠綠好新鮮,加上其他各種配菜,色彩繽紛!

另外,蕎麥班戟佢地特意用一個法式焗爐去整,木系啡色,麥味香濃,配埋黑醋汁同蕃茄粒,口感乾爽香脆而又帶酸酸甜甜,幾好味
不過沙律菜同前菜既一樣,所以食左好多沙律
減肥啦減肥啦

另一主菜:海陸拼盤
入面有安格斯牛柳,煎得剛剛好,肉汁濃郁,入口好軟,唔怕煎到個面乾哂,五成熟既火喉掌握得唔錯。
仲有隻大大隻虎蝦,都幾新鮮,而肉質都好結實唔會鬆哂咁
而薯蓉佢加入左黑松露,幾特別既配搭!

飲品:朱古力及咖啡
左邊杯朱古力真係要讚下,係餐廳自己調,除左用朱古力粉,仲將原塊朱古力即溶後融入一齊,所以飲落唔似出邊咁甜,反而帶點苦澀同好濃朱古力味,個人好喜歡咁樣沖調

甜品: 士多啤梨拿破崙千層酥 (補差價$25)
甜度適中,拿破崙亦十分酥脆,唔淋
兩層吉士醬份量亦岩岩好,唔會太溜,多重口感配搭下唔錯唔錯

而同經理閒談間,發現依間餐廳會每兩個星期左右就轉一次餐廳SET DINNER內容
佢地幾個親自諗當中菜式、配搭等,好有心思,咁客人每次尼都可以試到新菜式!
所以總括黎講都係非常唔錯既一間樓上CAFE,我既心愛餐廳又多一間了~~

2017-08-24
$270 (Dinner)
2017-08-23 4474 views
室內裝修簡潔,有一面牆畫上餐廳名字我和友人各點了一份set dinner.菲逹芝士魷魚沙律配意大利油醋汁以爽脆清甜沙律菜墊底,再撒上紅椒絲、紅椒絲、開邊車厘茄、以及帶鹹味的菲逹芝士粒,鋪砌出顏色鮮艷的沙律.魷魚圈作為最頂層的裝飾,為沙律增添海鮮鮮味.香濃野菌湯 (跟餐+$15)野菌打得細滑,入口菇香四溢,濃稠程度適中雜菜湯材料豐富,每一羹都有不同類型蔬菜和瓜類,蕃茄湯味道酸甜平衡寶雲酥澳洲羊西冷拼菠菜利可他芝士酥皮卷配粟米蓉,迷迭香燒汁 $235羊西冷柔軟嫩滑,肉質細緻,有少許羶味.外層的麵包糠煎得香口菠菜酥皮卷的菠菜切得很細,酥皮鬆脆.刀一切下去,酥皮會一層層散開.配角粟米蓉也是一個亮點,食下去甚至可感到粟米外層的口感.海陸拼盤(美國安格斯牛柳及虎蝦)配黑松露薯蓉,田園炒雜菜,紅酒汁 $278美國安格斯牛柳肉汁濃郁,切開後可見中間部分呈粉嫩紅色,廚師把七成火喉掌握得恰到好處.虎蝦肉質結實,新鮮彈牙。薯蓉滿有松露香,飽肚又美味.是日甜品-花生慕絲慕絲幼滑之餘, 還散發出淡淡花生味,而味道亦不會太甜.士多啤梨拿破崙千層酥 (原價為$45,現補差價$25)在這裏竟然找到 集酥、香、脆、甜於
室內裝修簡潔,有一面牆畫上餐廳名字

我和友人各點了一份set dinner.

菲逹芝士魷魚沙律配意大利油醋汁

香濃野菌湯 (跟餐+$15)

野菌打得細滑,入口菇香四溢,濃稠程度適中

雜菜湯

材料豐富,每一羹都有不同類型蔬菜和瓜類,蕃茄湯味道酸甜平衡

羊西冷柔軟嫩滑,肉質細緻,有少許羶味.外層的麵包糠煎得香口

配角粟米蓉也是一個亮點,食下去甚至可感到粟米外層的口感.

虎蝦肉質結實,新鮮彈牙。薯蓉滿有松露香,飽肚又美味.

是日甜品-花生慕絲

慕絲幼滑之餘, 還散發出淡淡花生味,而味道亦不會太甜.

士多啤梨拿破崙千層酥 (原價為$45,現補差價$25)

在這裏竟然找到 集酥、香、脆、甜於一身的拿破崙千層酥.

拿破崙酥脆,中間的兩層吉士醬(custard)夾著得一片片士多啤梨.

吉士醬的滑、拿破崙酥皮的脆和水果的甜, 形成多重口感.

自家制朱古力特飲

想不到工廈小店也會如五星級酒店般,選用72%朱古力,將之熱溶作為餐飲.

朱古力味濃又不膩, 略帶可可苦味,朱古力迷不能錯過.

$300 (Dinner)
2017-08-23 126 views
觀塘既工廠大廈多,cafe都好多,但有甘靚甘高級環境感覺既餐廳我真係第一次黎。一入到黎見到用好靚既雲石做檯,影野食相做背景一流。今次同朋友每人食左一份set dinner菲達芝士魷魚沙律配意大利油醋汁好大份,上面有既係芝士粒而唔係芝士粉。第一次見沙律有甘多料,洋蔥、魷魚、三色椒、菜、芝士粒、蕃茄仔、青瓜同欖油。每一啖都有口感。而且上面既魷魚唔會好un。法式龍蝦湯有好多龍蝦肉係底。我就食到有少少辣辣地。朋友既洋蔥湯,洋蔥有咬口,唔會好林,表面有好大塊芝士,偏濃味。寶雲酥澳洲羊西冷拼菠菜利可他芝士酥皮卷配燒粟米蓉羊肉聞落少少酥味但食落就唔覺,唔鐘意酥味既要考慮下。芝士酥皮好香芝士同奶味。太大條要同朋友share食海陸拼盤(美國安格斯牛柳虎蝦)配左個黑松露薯蓉,黑松露連埋薯蓉食正牛柳嗌左5成熟,有少少un但接到。2款main course份量唔大,但少吃多滋味,唔怕食得多變到好流。加上有沙律同湯,甘既份量我覺得好足夠了。自家制朱古力特飲好似話用左72%朱古力,唔鐘意飲太甜既岩哂飲落比用粉沖既更濃同好傑。將表面既Cream 同朱古力溝埋一齊就帶有少少既甜味。另外值得一提既係沙律定main co

一入到黎見到用好靚既雲石做檯,影野食相做背景一流。

今次同朋友每人食左一份set dinner
菲達芝士魷魚沙律配意大利油醋汁
好大份,上面有既係芝士粒而唔係芝士粉。
而且上面既魷魚唔會好un。

法式龍蝦湯
有好多龍蝦肉係底。我就食到有少少辣辣地。

寶雲酥澳洲羊西冷拼菠菜利可他芝士酥皮卷配燒粟米蓉
羊肉聞落少少酥味但食落就唔覺,唔鐘意酥味既要考慮下。
芝士酥皮好香芝士同奶味。太大條要同朋友share食

海陸拼盤(美國安格斯牛柳虎蝦)
配左個黑松露薯蓉,黑松露連埋薯蓉食正

牛柳嗌左5成熟,有少少un但接到。

好似話用左72%朱古力,唔鐘意飲太甜既岩哂

另外值得一提既係沙律定main course 廚師都好有心思甘擺放材料,好有美感。同埋會主動比杯冰水飲,目的係清下上一碟食物既味,唔好影響下一碟食物。
2017-08-17 2705 views
觀塘的樓上cafe,多數都集中觀塘與牛頭角之間,突然見到成業街有一街看來不錯的Sunprime Cafe,地點就腳,最重要飽飽仲可以行路回家,一於諗多一秒都好像浪費時間。Welcome to Sunprime CafeDinner Set有多種選擇豐儉由人,而且餐湯、飲料同甜品都可加錢轉,又彈性又貼心。Dinner Set會大約兩星期轉一次,包你次次都有新鮮感。菲達芝士尤魚沙律配意大利油醋汁,先上前菜的沙律,上枱時,真係俾佢嘅陣容和擺碟嚇到個心離一離,前菜姐,都咁有,咁一陣咪更有驚喜。沙律用料強爆足,尤魚彈牙,還有什麼可求??香濃野菌湯(加15元),野菌打得頗幼碎,但菌味很濃,湯很滑,幸好我們點了兩款不同的湯,點解??因為高水準,所以更想試多款。法式洋蔥湯(加15元),香香的芝士配上多士,在誘人的洋蔥湯上漂浮,追求的不太多,可這就是我的最愛。松子野菌釀雞卷(配脆炸意大利飯,田園炒雜菜,百里香燒汁),雞卷食得多,可中間用上松子野菌,我都係第一次見。上枱的擺碟,一如之前的沙律WONDERFUL,可見廚師的細心和堅持。另外,當你認真的品嚐雞卷時,更可深刻感受到廚師的態度和手功。寶雲酥澳洲羊西
Welcome to Sunprime Cafe
寶雲酥澳洲羊西冷拼菠菜利可他芝士酥皮(配燒燒粟米蓉,送迷迭香燒汁),驚喜真的接二連三的送上,除了之前說的好,這主菜的配搭真的令我更細心的品嚐。羊西冷的生熟度控制好,加上酥皮菠菜的味道,加上配菜的選擇,我真的找不到缺點。
自家制朱古力特飲,餐廳自家用上75度的朱古力制成的,誘人得來,也不會太膩,餐廳還細心的送上冰水,好樣大家在品嚐了濃濃濃朱古力之後,給口腔中和一下。
山葵芝士凍餅(加錢)和木糠布甸(是日甜品),又是一款既彈性又貼心的選擇,如果你不喜歡是日甜品,可當20元加錢選擇其他的甜品。在甜品單上,見到山葵這兩字,一秒的考慮,就定下來。一啖咬下,淡淡的山葵味,配上芝士餅,人生一大樂事也。
2017-07-31
$220 (Dinner)
2017-08-17 129 views
雖然係觀塘區返工,亦都知有好多唔同既工業區樓上餐廳,成日都想試下,但又「1516」唔知試邊間好,今日試左朋友介紹既Sunprime Café,係APM行過去只係5mins度,都唔難搵。今日同朋友點左兩份Set Dinner,味道都唔錯,但最令我驚喜既係頭盤「菲達芝士魷魚沙律配意大利油醋汁」+「法式洋蔥湯」,沙律菜新鮮配合埋Fata cheese同意大利醋真係愈食愈開胃,而洋蔥湯既洋蔥好腍,連埋溶左係洋蔥表面既芝士一齊食,口感好豐富,餐飯未食完,我地已經plan緊下次gathering再黎食😋😋
2017-08-16
Type of Meal
Dinner
  • 菲達芝士魷魚沙律配意大利油醋汁
  • 法式洋蔥湯
  • 海陸拼盤配黑松露薯蓉
2017-08-15 128 views
夜晚7點🌙係觀塘試完姐妹裙👗,想揾個地方傾下食下. 立即打開open rice就揾到黎間工廠大廈中既cafe. 上到去一打開門,係比較暗既燈光. 佢店鋪面積唔大,但係因為少人既關係,都好有私人空間,唔洗就住就住咁傾計. 👍🏻我點左甜品,粟子法式班㦸配雪糕. 我個人覺得都okay, d粟子粒粒都個雪糕都好有粟子味. 飲品方面,原本想叫抺茶鮮奶. 可惜佢無貨,暫停左. 最後叫左個洋甘菊茶. 就係普通茶包放落熱水到. 無特別. 佢整體感覺都幾好,有服務,又乾淨企理!
夜晚7點🌙係觀塘試完姐妹裙👗,想揾個地方傾下食下.
佢整體感覺都幾好,有服務,又乾淨企理!
栗子法式班㦸配栗子雪糕
2017-08-09 1876 views
朋友在觀塘上班,跟我說︰「在觀塘上班有一個好處,就是人多,人多自然食肆就多。近年觀塘工廈食肆愈開愈多,有競爭下餐廳食物服務提升,最大得益者自然是食客。」之前已跟他吃過幾家水準不錯的工廈cafe,今晚他OT後就帶我到Sunprime大吃一番。Set dinner挺化算,兩人各點了一客。頭盤是菲達芝士魷魚沙律配意大利油醋汁 - 很清新的一道頭盤。新鮮的蔬菜、鮮甜的蕃茄、爽彈的魷魚圈、充滿營養的三色椒、粒粒入口即溶的菲達芝士。多種清新但和而不同的口味混合,再淋上微酸的黑醋汁,很適合作為頭盤開開胃。每日餐湯,另加$15就可以轉香濃野菌湯、法式洋蔥湯或法式龍蝦湯。我們點了法式龍蝦湯和法式洋蔥湯。法式龍蝦湯 - 湯不濃稠所以喝起來不致飽肚。龍蝦味很濃郁,可見應烹煮了一段不短的時間。湯裡還有很多鮮蟹肉,無論味道和用料都絕不欺場,讚!法式洋蔥湯 - 牛肉湯味道適中,洋蔥烹煮得軟腍所以連湯喝起來容易入口。最impressive的是那半溶芝士,芝士味濃郁而且質感相當軟滑,問了店員這是用上了瑞士芝士Emmentaler,有別於其他餐廳一般會用的意大利Mozzarella。雖然Emmentaler不如Mozz

Set dinner挺化算,兩人各點了一客。

法式龍蝦湯 / 法式洋蔥湯

法式洋蔥湯 - 牛肉湯味道適中,洋蔥烹煮得軟腍所以連湯喝起來容易入口。最impressive的是那半溶芝士,芝士味濃郁而且質感相當軟滑,問了店員這是用上了瑞士芝士Emmentaler,有別於其他餐廳一般會用的意大利Mozzarella。雖然Emmentaler不如Mozzarella般能做到拉絲效果,但我覺得味道更好,軟滑的質感配在湯裡的法式面包相當匹配。比用上Mozzarella烹煮的更出色。

F餐 - 海陸拼盤(美國安格斯牛柳及虎蝦)配黑松露薯蓉,田園炒雜菜,紅酒汁$278
很有藝術氣質的擺碟,底下一抹像油彩的紅菜頭汁,以及紅酒汁,伴碟的黑松露薯蓉、炒南瓜片、炒雜菜分別在倒三角形的三角位置,三角位置中間是主角安格斯牛柳和虎蝦。薯蓉混入了黑松露所以吃起來很可口,平常不太喜歡吃薯蓉的我也吃過清光。
點了五成熟安格斯牛柳,肉質鮮嫩而且肉汁豐富,和紅酒汁是絕配;虎蝦size則沒預期中的大,不過微烤過也十分惹味。

D餐 - 松子野菌釀雞卷配脆炸意大利飯,田園炒雜菜,百里香燒汁$190
底下是紅紅綠綠的百里香燒汁,三粒脆炸意大利飯分佈三角,旁邊有些炒雜菜,中間是四件雞卷。
松子野菌釀雞卷配脆炸意大利飯,田園炒雜菜,百里香燒汁

第一次吃炸意大利飯很有新鮮感,外觀像薯蓉球但切開才知道是意大利飯。
雞肉很juicy肉嫩,中間釀的松子野菌質感軟腍,整個卷吃下去口感不錯。

焦糖蘋果法式班戟配雪糕(原價$60,套餐轉配+$40)
一上枱嚇了一跳,法式班戟很大份,最初怕吃不完,不過其實班戟是很薄很脆的那種,所以吃起來不怕吃不消。班戟本身味道也不會過甜,所以跟甜蘋果肉和雪糕一起吃也不會過於甜膩。感覺很balance的一道甜品
焦糖栗子法式班戟配栗子雪糕

士多啤梨拿破崙千層酥(原價$45,套餐轉配+$25)
千層酥酥皮十分香脆,口感非常好。佈滿兩層的custard cream吃起來好像有點果蓉在裡面,真材實料。兩個甜品都甜而不膩,讚!
士多啤梨拿破崙千層酥

熱榛子鮮奶咖啡(上) - 咖啡香滑,甜道適中。

熱自家製朱古力特飲(下) - 這個「特飲」讓我以為賣相應有點特別,但原來其貌不揚,有少少失望~不過朱古力味道很濃郁,是貴價朱古力那種味道,應是餐廳自己調配的,有令我想喝多一杯的衝動。
榛子鮮奶咖啡(熱) / 自家製朱古力特飲(熱)

朋友說同事之前帶他過來吃午餐的,午市套餐價格合理,味道不錯,11點半開始到4點幾供應,而且2點後還有八折。想不到晚餐也不貴,會再來的!
Type of Meal
Dinner
法式龍蝦湯 / 法式洋蔥湯
松子野菌釀雞卷配脆炸意大利飯,田園炒雜菜,百里香燒汁
士多啤梨拿破崙千層酥
榛子鮮奶咖啡(熱) / 自家製朱古力特飲(熱)
  • 菲達芝士魷魚沙律配意大利油醋汁
2017-08-09 1328 views
觀塘有唔少特色cafe,正正啱晒我地呢啲上班一族放工後享受工廈既寧靜。呢間Cafe都幾近地鐵站,大概需要5至10分鐘左右。我哋夜晚去到人流唔算多,同場仲有其他放工人士。我哋叫咗兩份Dinner Set。頭盤係一個好豐富既《菲達芝士尤魚沙律配意大利油醋汁》。菲達芝士為原本一道普通既沙律菜增色不少,廚師特登將芝士切到細細粒,讓顧客能夠輕易一口將芝士、沙律菜仲有魷魚放進口裏。有少少可惜嘅係相比沙律嘅份量,意大利油醋汁並唔多,所以食落去有啲乾,而佢個魷魚亦都冇好重嘅味道,重口味嘅人可能會覺得比較清淡。餐湯方面,我哋選擇咗《香濃野菌湯》同《法式龍蝦湯》。野菌湯嘅菌味濃厚,感覺上好足料,不過我自己就唔係太食得慣湯上面嘅油,撈埋啲湯後有啲結。而龍蝦湯質感上較容易入口,底下嘅龍蝦鮮甜,咸度適中,相信中意龍蝦既男女都會好滿意呢個湯。主菜方面,我地叫咗D同E。主菜D《松子野菌釀雞卷配脆炸意大利飯》令人眼前一亮。炸意大利飯波波圍繞著切到細細舊既雞卷,開頭食落去誤以為係薯餅波波,之後睇清楚啲先發現有一粒粒嘅意大利飯,完全滿足到我視覺上同味覺上嘅體驗。雞卷嘅大小啱啱好可以放進女仔口裏,擺落口前冇為意雞卷裏釀咗野

主菜方面,我地叫咗D同E。
主菜D《松子野菌釀雞卷配脆炸意大利飯》令人眼前一亮。炸意大利飯波波圍繞著切到細細舊既雞卷,開頭食落去誤以為係薯餅波波,之後睇清楚啲先發現有一粒粒嘅意大利飯,完全滿足到我視覺上同味覺上嘅體驗。雞卷嘅大小啱啱好可以放進女仔口裏,擺落口前冇為意雞卷裏釀咗野菌,所以咬到野菌既汁時好有驚喜。

主菜E《寶雲酥澳洲羊西冷拼菠菜利可他芝士酥皮卷配粟米蓉》則令我重拾舊憶。與朋友相識於內蒙古大草原,在該處嚐過不少既羊肉。特意點呢款主菜,微炸既羊肉配上蕃薯蓉別有一番風味。只可惜朋友覺得羊肉稍為有啲羶,不過仍可以接受。開頭以為旁邊嘅酥皮卷係普通春卷,切開後先發覺入面係芝士菠菜茸,幾特別。

飲住點綴著晚餐結尾既Mocha,再品嚐提拉米蘇同朱古力心太軟,完全滿足到我呢個朱古力愛好者😋

總括而言,間Cafe都算平民,價錢合理,食物質素同份量都好足夠。最欣賞既係每一碟菜嘅設計,餐廳用上色彩鮮豔既雜菜同水果襯托出每一碟菜嘅主角,使尤其是女顧客不禁「相機食先」。此外,員工服務質素好好,俾我哋渡過左一餐好滿足嘅晚餐.
2017-08-09 102 views
一向都知觀塘工業區好多隱世而有質素嘅餐廳食肆,今次上到去一間叫做「Sunprime Cafe」,見到門面擺放咗晚市套餐嘅餐牌同埋餐廳招牌,所以好易搵到餐廳。入到去幾乎滿座,我哋三位就被安排坐四人枱,環境好舒服而且位置好寬敞,燈光比較暗,有浪漫氣氛,入到去覺得好舒服。除咗晚市套餐,另外仲有啲散叫食物可以選擇,我哋就揀咗兩個「晚市套餐」,包括係C餐嘅「香煎海鱸魚墨魚汁天使麵」同埋牛魔王最鍾意食嘅F餐「日本A5和牛配燒紫薯田園炒雜菜紅彩頭用配紅酒汁」。套餐包括「前菜」同「餐湯」,前菜就係「自家製煙三文魚慕絲」,賣相好吸引,一碟有兩件而且配有雜菜,見到三文魚慕絲醬放喺多士上面,用手揸住嚟食口感唔錯,分別有好濃烈嘅三文魚醬味道同埋脆卜卜嘅口感,而且味道比較creamy,咁樣match好特別。餐湯分別係「龍蝦湯」同埋「黑松露忌廉湯」,一人一碗好大碗,飲落去龍蝦味道濃郁,而且入面仲有細細隻嘅蝦仔,咬落去口感好爽。另外黑松露忌廉湯好濃郁Creamy,好香嘅黑松露味道,飲落去唔算太漏幾好。主菜嚟啦,首先就係「香煎海鱸魚墨魚汁天使麵」,離遠已經聞到香煎海鱸魚嘅香味,成碟賣相非常吸引,見到香煎海鱸魚放喺墨魚

主菜嚟啦,首先就係「香煎海鱸魚墨魚汁天使麵」,離遠已經聞到香煎海鱸魚嘅香味,成碟賣相非常吸引,見到香煎海鱸魚放喺墨魚汁天使麵上面,海鱸魚嘅外皮煎得非常香脆,連埋啲肉食非常可口鮮嫩,而且唔算油膩,條魚好滑,點埋佢啲creamy嘅汁一齊食,正。天使麵好濃郁嘅墨魚汁味道,仲有蘑菇同埋蘆筍仔等等嘅配料,好味到食到成口都係墨魚汁都制。

之後就係我朋友最鍾意食嘅「日本A5和牛配燒紫薯田園炒雜菜紅菜頭蓉配紅酒汁」,食物香味好香好吸引,用黑色嘅版做底上菜,更可突顯食物嘅顏色。和牛切成幾片,每一片都好厚而且好大塊,食落去中間生生地,外面比較熟,非常有口感,滿口都係和牛味道,再配以紫薯粒,好似食緊薯仔咁,外脆內軟嘅口感,好好味。

甜品方面就係「朱古力心太軟配雲呢拿雪糕」同埋「雜莓法式班cake配雪糕」,兩個甜品都好好食,我特別喜歡心太軟,朱古力心太軟等左15分鐘就有啦,用匙羹拆開心太軟,佢入面啲朱古力醬熱辣辣,即刻流晒出嚟,兩者一齊食有好濃郁嘅朱古力味道,再配以雲呢拿雪糕中和味道,唔算太甜,整得啱啱好。

飲品方面都有好多唔同特式嘅飲品,仲有我至愛嘅「抹茶鮮奶」,我朋友就叫咗「自家製朱古力特飲」。兩款飲品都唔會好甜,味道剛剛好,而且好濃郁,飲完真係好飽啊。

食咗咁多嘢都只係$500左右埋單,價錢合理而且超值,服務態度又好,又有Wi-Fi服務,一定會再帶幾個朋友來試吓。
觀塘Cafe 真係可其之多 ,懵下懵下我們中左上Sunprime ,上到去人唔多 , 個Feel 都好啱我們兩個傾下計 .Meun我地 order 左 Set B 同埋 Set E .頭盤係自家制煙三文魚慕絲 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥啲野細細碟望落去好精緻.個係底一塊薄薄的多士 , 而上面就係三文魚慕絲 .三文魚味確實好香 , 咸咸香香咁 .加上好滑 , 絕對係齒夾留香 , 佢會不斷係個口道回味.我中意的一道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥再配埋沙律 同自家製黑醋 做頭盤真係好啱.黑醋的甜甜酸酸寧捨開胃.香濃野菌湯 + $15野菌真係永遠都無輸 ! Cream 又易入口.龍蝦忌廉湯 + $15 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥必點! 係出面真係無飲過咁正!單點都值得的一款湯 .一端上立即嗅到好香! 單單係香依樣已經Win 左九條街.顏色比出面的橙 , 因為唔係第二啲咁加上好多Cream.至於味道真係十分之香 ! 係真龍蝦味 .本身有一刻覺得佢係味精 (誤...)但飲完都唔口渴, 証明真材實料扒大虎蝦 , 柚子沙律 , 芝士法式班戟 $170依個Set 女仔就啱晒 ! 輕食之選 , 仲唔肥添 ,不嬲都知海鮮的脂肪唔高加
觀塘Cafe 真係可其之多 ,
懵下懵下我們中左上Sunprime ,
上到去人唔多 , 個Feel 都好啱我們兩個傾下計 .
Meun
我地 order 左 Set B 同埋 Set E .
頭盤係自家制煙三文魚慕絲 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
啲野細細碟望落去好精緻.
個係底一塊薄薄的多士 , 而上面就係三文魚慕絲 .
三文魚味確實好香 , 咸咸香香咁 .
加上好滑 , 絕對係齒夾留香 , 佢會不斷係個口道回味.
我中意的一道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
再配埋沙律 同自家製黑醋 做頭盤真係好啱.
黑醋的甜甜酸酸寧捨開胃.

香濃野菌湯 + $15
野菌真係永遠都無輸 ! Cream 又易入口.

龍蝦忌廉湯 + $15 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
必點! 係出面真係無飲過咁正!
單點都值得的一款湯 .
一端上立即嗅到好香! 單單係香依樣已經Win 左九條街.
顏色比出面的橙 , 因為唔係第二啲咁加上好多Cream.
至於味道真係十分之香 ! 係真龍蝦味 .
本身有一刻覺得佢係味精 (誤...)
但飲完都唔口渴, 証明真材實料

扒大虎蝦 , 柚子沙律 , 芝士法式班戟 $170
依個Set 女仔就啱晒 ! 輕食之選 , 仲唔肥添 ,
不嬲都知海鮮的脂肪唔高
加上中間係柚子沙律 , 低熱量之選 !
我最中意佢將啲菜切得好細 , 一口一啖 ,
又唔會整到女仔個咀.
加上佢個法式班戟都好健康
係用蕎麥粉做嘅, 高纖 !
可能有啲人都覺得有啲乾
( 店員同我講佢有啲似紙皮Feel, 加埋佢的顏色又有啲似 )
但我依個面包愛好者好中意 , 特別點埋佢的黑醋
佢啲黑醋好濃! 明顯係有煮過 , 同埋仲有加左糖,
就算平時無食開醋的朋友仔都梗容易入口

澳洲羊冧扒 , 燒粟米蓉 , 法式燴雜菜 , 芥未籽燒汁 $205
羊冧扒 , 有名你叫羊冧.... 啲肉真係好冧又嫩口
我地點左的係5成熟! 如果中意熟啲嘅朋友仔記得點返自己喜好
而且已經切好晒 , 對於我依啲唔係好識切野嘅小嵐嵐表示幸福
中間又無骨 !
配上的燒粟米蓉勁正! 好香好香好香粟米味 ( 很重要, 所以要說三次)
真係好特別 ! 而且仲保留返原有粟米的甜味!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 強烈推介粟米蓉

士多啤梨拿破崙千層蘇 $45
士多啤梨 + 吉士醬配上脆脆的千層蘇, 無得輸!

焦糖栗子法式班戟配栗子雪糕 $68
我地繼續食紙皮 (誤...)
不過你問我 , 我覺得配沙律比較好味
而點解我會點佢 ? 係因為栗子雪糕
係坊間已經越黎越少見栗子蛋糕栗子雪糕咁
係依道竟然見到 (心心眼)
再配埋有啲栗子粒粒 ! 好滿足吖 ♥
班戟記得要配住雪糕食! 咁先唔乾又好食
仲可以中和一下雪糕的甜

餐後飲品一定係叫Chocolate
濃濃的朱古力味 , 暖入心
而且唔甜 , 唔係朱古力粉開出的貨
2017-06-21
$250 (Dinner)
  • 焦糖栗子法式班戟配栗子雪糕
  • 燒粟米蓉
  • 龍蝦忌廉湯
  • 自家制煙三文魚慕絲
1K
觀塘工廈已成美食集中地,每次來到都讓舌尖充滿驚喜。最新發掘的工廈小店就是 隱身於成業街的Sunprime Cafe!餐廳沒有華麗浮誇的裝潢,讓焦點重回食物本身,但勝在環境衛生,坐得鬆動,不用限時交枱。晚餐總共有六款選擇,大約兩星期就會轉一次餐牌,保持著一定的新鮮感。甜品menu 款式也不少,本身跟餐甜品值$20,可以加錢轉款。菲達芝士魷魚沙律配意大利油醋汁魷魚肉質新鮮爽口,以醋香撲鼻的油醋,帶出鮮味,將炎熱帶來的悶氣一掃而空。香濃野菌湯 (+$15)菌香滿溢,當攪拌表面的橄欖油,空氣便可以跟油脂混合,而令野菌湯變得厚稠,喝起來濃濃滑滑的,散發濃郁菇菌味。龍蝦忌廉湯 (+$15)這款湯頭雖然不及野菌湯濃稠,但卻是用十足的材料,每一口均有新鮮的龍蝦肉,味道濃郁咸鮮,使湯底混有忌廉的香滑。松子野菌釀雞卷、脆炸意大利飯、百里香燒汁 $190點菜時見到這個菜式名就覺得與別不同,一上枱更覺驚喜,賣相都是非一般充滿藝術感。食西餐最怕就是遇上鞋口粗糙的雞胸肉,即使這個松子野菌釀雞卷的雞肉幾乎沒有脂肪,卻難得地可讓肉質保持嫩滑,配上松子野菌餡料,讓雞卷口感滋味非常豐富。原來脆炸意大利飯的賣相和味道都很像
觀塘工廈已成美食集中地,每次來到都讓舌尖充滿驚喜。

菲達芝士魷魚沙律配意大利油醋汁

香濃野菌湯 (+$15)
香濃野菌湯

龍蝦忌廉湯 (+$15)
龍蝦忌廉湯

松子野菌釀雞卷、脆炸意大利飯、百里香燒汁 $190

松子野菌釀雞卷、脆炸意大利飯、百里香燒汁

原來脆炸意大利飯的賣相和味道都很像炸薯波,圓鼓鼓的波波造型可愛,外皮炸得酥脆可口,不會炸得過於油膩,配合煙韌有咬口的意大利飯,飽肚之餘亦美味非常。

香煎黑立魚柳配紅菜頭忌廉汁天使麵 $190
粉紅色的賣相極盡精緻,多了一份少女的浪漫與夢幻,粉紅色是來自紅菜頭的天然顏色,令到這碟意粉更奪目誘人。
香煎黑立魚柳配紅菜頭忌廉汁天使麵

魚皮煎得金黃脆口,帶有微微焦香,魚肉雪白豐厚,口感嫩滑。
香煎黑立魚柳配紅菜頭忌廉汁天使麵

天使麵份量不少,足夠兩個女生share,忌廉汁香滑濃稠,加上紅菜頭為忌廉汁隱約帶來微微甜味。平時出街食很少會點天使麵,因為大部分餐廳都會煮得過軟,但這裡卻可煮出Al dente輕微韌度的口感,確實是高質之選。
香煎黑立魚柳配紅菜頭忌廉汁天使麵

焦糖蘋果法式班戟配雪糕 (+$40)
Crêpe一身木系啡調,因為是以蕎麥作粉漿炮製而成,麥味香濃,口感乾爽香脆,將新鮮蘋果沾滿焦糖,甜中帶酸,沒那麼甜膩。
焦糖蘋果法式班戟配雪糕

朱古力心太軟配雲呢拿雪糕 (+$28)
心太軟向來是我的至愛,這個甜度適中,不會過膩。
朱古力心太軟配雲呢拿雪糕

切下脆脆的表層就會緩緩地流出香濃的朱古力醬溶漿,不會變成固體,結合微溫的朱古力蛋糕,伴雪糕吃,一冷一熱,就是最高享受。
朱古力心太軟配雲呢拿雪糕

自家制朱古力特飲 (+$8)
這裡的朱古力特飲也是非普通貨色可比擬,不是用坊間常用的朱古力粉所沖調,朱古力味道極之濃郁,微苦夠香醇,假如你是朱古力控,絕對不能錯過!

茉莉花茶
茶就沒甚麼特別,不過這裡的晚餐份量超足,兩個人都吃得飽飽的,來杯熱茶也可中和一下飽膩感。
茉莉花茶
2017-08-01
$270 (Dinner)
龍蝦忌廉湯