2009-10-03 51 views
打去訂位的時候, 說要4人松腳蟹餐, 點知有個嬸嬸說沒有了, 轉了另一個人同我講, 都話做到9月30日, 10月1日就沒有! 我說網上跟報紙都寫明是到10月31日, 不是9月30日, 究竟有定無?最後轉到去一個叫李主任的跟我說話, 話有! 咁我再問清楚佢, 係唔係一定有, 會唔會去到就無!佢就好肯定地告訴我已經寫了下來一定有, 放心吧!我們4人7點埋位, 不是很多人食飯, 所以招呼還可以, 會問好多次有茶未, 又問係2位定4位, 叫咩餐等等, 又幫我地斟埋茶, 服務好似好好咁下單叫了四人餐:燕窩冬茸熷生翅--好水下, 唔多見到有燕窩既? 但翅都有幾條川椒雞帶子--好細碟呢, 4人份量喎, 點解一人一件雞都無既, 帶子好明顯係一開二百花炸釀松葉蟹腿--香脆是必然的, 但蟹味不濃郁脆皮烤野鴨--好油呀!!! 而且吃過一件後, 感覺得好膩了!飄香荷葉飯--乾身但無咩料, 一只冬菇都應該無, 切得好細粒下, 而雞粒都是!麻沙糍--甜椰椰的, 尚好的是熱~蒜蓉粉絲蒸扇貝--最差之作, 88蚊8只, 粉絲太淋, 扇貝有沙! 而且催左十次先上, 好明顯係漏左單!!! 叫了十萬次都話叫等多十分鐘, 想
佢就好肯定地告訴我已經寫了下來一定有, 放心吧!

我們4人7點埋位, 不是很多人食飯, 所以招呼還可以,

下單叫了四人餐:
百花炸釀松葉蟹腿--香脆是必然的, 但蟹味不濃郁
麻沙糍--甜椰椰的, 尚好的是熱~
蒜蓉粉絲蒸扇貝--最差之作, 88蚊8只, 粉絲太淋, 扇貝有沙! 而且催左十次先上, 好明顯係漏左單!!! 叫了十萬次都話叫等多十分鐘, 想cancel時又出黎了!
紅豆沙--一個字:淡而無味! 唔係沖水, 但好明顯係唔記得下糖!

服務不過不失, 沒有黑面, 說會跟單, 但見到有人說不擺位, 只顧現客好了, 聽得出係講悔氣說話!
2009-10-01
Celebration
Chinese New Year
2009-08-28 102 views
同d朋友仔一心諗住鴻星d黃油蟹一定好好食啦...點知..見到勁失望...都冇諗過會係咁既...仲要諗住加多隻食..點知一出黎..一隻就出晒水咁。。一隻就d膏好似蛋白咁。。。咁我冇可能千幾蚊食d咁既野。。。咁同經理講。。佢換過俾我啦。。。第2次叫做個樣好d。。但係都唔係我想要既野。。都算啦。。食落去係冇蟹味既。。。食屋企整個d膏蟹仲好食。。已經唔好食。。第2個菜仲要等勁耐。。。d帶子又唔新鮮。。。到食個翅啦。。俾我食到條膠條。。。係最後個甜品叫做好D囉。。。成餐飯食左3個鍾。。。

係最後個甜品叫做好D囉。。。
成餐飯食左3個鍾。。。
2009-08-24
2009-07-01 42 views
表哥新婚不久,即一索得男,真得是可喜可賀,今天表哥在此酒樓擺個滿月酒,我也藉此祝BB快高長大。此集團的酒樓其實也吃過不少遍,雖說自己是石頭魚專門店,但相信大部份的人也不是為此而去,而我本人也是未曾吃過石頭魚的,但酒席及喝茶也真的是到訪過很多呢!今天店家也細心的間了一間頗大的場地給我們七圍人馬,而且跟大廳最大的分別是,此房樓底特高,足有外邊的兩倍,所以那麼多人聚在一起,也不算太吵耳。與BB及表哥及表嫂拍高照後,也是等吃的時候了,今晚的菜式分別有打頭陣的紅雞蛋及酸薑,再來的是乳豬,接着來三個酒席菜,分別是發財瑤柱脯、碧綠玻璃大蝦球及金銀帶子,然後會有一個原盅雞燉鳳尾鮑翅淸淸味蕾,之後再來三個酒席菜,分別是清蒸老虎斑、澳州鮑脯扒花菇玉掌及酒釀脆皮鴨,最後單尾是薑粒燒肉炒飯及長壽伊麵,另敬送精美甜品及果盤,絕對是很夠吃的。自談打頭陣的紅雞蛋及酸薑,是擺滿月必有的菜式,但是若可以以豬腳薑醋代替酸薑會更妙,今天的酸薑,不算老但也不可以說是嫩,酸味薄得來但太死酸,而且還有怪怪的甜味,所以吃下一口,已經不再吃了,而紅雞蛋是普通不過的一隻烚蛋,不加修飾,也千萬不要在此酒樓希望能吃到溏芯蛋,所以吃過了蛋白

自談打頭陣的紅雞蛋及酸薑,是擺滿月必有的菜式,但是若可以以豬腳薑醋代替酸薑會更妙,今天的酸薑,不算老但也不可以說是嫩,酸味薄得來但太死酸,而且還有怪怪的甜味,所以吃下一口,已經不再吃了,而紅雞蛋是普通不過的一隻烚蛋,不加修飾,也千萬不要在此酒樓希望能吃到溏芯蛋,所以吃過了蛋白後,就放棄了蛋黃。

乳豬來的時候當然也是氣氛熱烈的,也夾了近豬尾的位置來吃,豬皮燒得脆脆的像薯片,很不錯,中間夾着的肥膏稍嫌是硬實的不夠甘香,沒有爆油的感覺,而且肉的部份更是頗差,肉身雖未至於是咬不入,但也不太鬆軟,而且最弊的是鹹得很可怕呢,所以吃了兩塊也停手了。

第一味的酒席菜是發財瑤柱脯,說穿了其實是以髮菜及原粒瑤柱脯蓋在生菜上,再扣上蠔油茨汁即成,此道菜端上來是熱騰騰的,先贏一仗,雖然髮菜吃下去,很明顯的是由其他素材製成,但本人也不太支持吃真正的,而瑤柱脯粒粒飽滿,咬下雖不是鹹香滿溢的貨色,但也有陣陣的元貝味,而且生菜也是鮮爽,所以縱使蠔油茨汁毫無蠔香,此道仍可說是合格有餘。

再來的是碧綠玻璃大蝦球及金銀帶子,碧綠玻璃大蝦球相信大家聽名字也已知一二了,想不到現在連鴻星也做此菜式,玻璃大蝦球的意思是將蝦球的外層紅色的肉切掉,剩下的就只有白雪雪的肉了,但今天的蝦球根本不可能稱之為玻璃蝦球,因為蝦球根本看上去已是全不雪白,好像沒有被修飾過一樣,真的想問,究就是師傅不想浪費食物,還是師傅偷懶呢?但吃下也是爽口而頗大隻的,味道也不錯,而碧綠則是蔬菜之意,今天用上的是翠玉瓜,翠玉瓜煮得軟腍,只下了一點鹽調味,也不會難吃,整體來說其實不太差,可是稍有欺客之嫌;金銀帶子又是一道海鮮菜,以帶子、紅黃綠椒及蒜蓉同炒,其中的帶子應是銀帶子,而在碟邊的炸帶子則是所謂的金帶子了,先談炸帶子,炸漿也算下得薄,而且也算是脆身,但炸的總希望它能如日式吉列帶子般的肥美,今天的當不是這回事,相反,這個厚度的帶子炒起來已是非常的飽滿了,配着爽口的紅黃綠椒及惹味的蒜同吃,也着實不錯,若帶子再彈牙一點會更好。

連吃三個酒席菜後,大家每人來吃一盅雞燉鳳尾鮑翅,坦白說,在鴻星也不期望有什麼排翅吃,但求啖湯好喝就是了,可惜事與願違,有些親友覺得湯是偏鹹,但個人覺得鹹度是適中的,反之肉味真的是太薄了,完全不能為翅提味,真的有些不明白為何在碗內有不少的湯渣也是如此。

淸過味蕾後,舌頭重新上路,大家先吃一尾頗大的清蒸老虎斑,聽親友說肉身太嚡,可能是蒸得過熟了,但本人不以為然,因為本人只吃了魚扣及魚鰭的位置,那些位置連骨的肉有膠有肉,肉身特別嫩滑,怎蒸也是咁好吃,稍嫌那些蒸魚豉油不夠香罷了。

隨後而上的是澳州鮑脯扒花菇玉掌,鮑脯扒雖是薄薄一片罐頭鮑,但至少不是給食客菇類及螺片來冒充,而是老老實的鮑魚,要求好像是低了一點,但就是在外吃飯很多時遇到的情形,鮑魚吃起來有嚼勁,再配上鮑汁同吃,也不會太差,而鵝掌也炆得軟腍入味,非常不錯,而小棠菜也是煮得腍腍,也吸了鮑汁,也是不會難吃的。

最後來的是酒釀脆皮鴨,比每次臨尾都是吃雞新穎了一點,好主意,所謂脆皮鴨,其皮也真的是不覺得是何脆之有,可能是放了太久,或是師傅太早淋上了酒釀汁所致,而且酒釀也真的吃不出有任何酒味,但是鴨伕軟腍有鴨味,皮是腍了,但吸了甜甜而有桂花香的汁,也着實可以。

最後單尾是薑粒燒肉炒飯及長壽伊麵,薑粒燒肉炒飯炒成一pat pat濕濕的,絕對是一個不合格的炒飯,再說薑粒味太薄,有點寥寥可數的感覺,而燒肉也是嚡口得很厲害的全瘦肉,所以炒飯中也不太多油份,吃予半碗不再吃了;反之伊麵吃起來有點煙韌,雖未至於是彈牙的,但吸足了豉油,而且麵條熱度比飯更高,所以也是不錯,最後更添多一碗。

最後的精美甜品是紅豆沙,也是去飲喜酒的必然之選,本人常說,現在要找好吃的紅豆沙很難,有找懂煲的店家,一難!有找有心機煲的店家,再難!要找陳皮同煲,超難,最好吃的,是暫時在陸羽飯局中吃到的,然後已經是數到一品斎了,今天的也不是很差的出品,但店家就是以果皮充陳皮,就不太對胃了,而果盤也沒什麼好談,最特別的莫過於連西瓜也可以不太甜。

大家吃得飽飽的,最重要的是莫過於BB快高長大,身體健康,表哥三年抱兩!
樓底夠高
先來吃紅雞蛋,再來的是乳豬及發財瑤柱脯
不玻璃的玻璃大蝦球及炒得算惹味的金銀帶子
肉味太薄的雞燉鳳尾鮑翅
也算是不錯的澳州鮑脯扒花菇玉掌
清蒸老虎斑及酒釀脆皮鴨
長壽伊麵不錯,薑粒燒肉炒飯就...
以果皮充陳皮的紅豆沙及敬送的果盤
2009-06-27
樓底夠高
2009-06-22 26 views
最近做緊超值原隻鮑魚,雞燉翅,松葉蟹拑全包宴,重話有七五折,咁又去試下囉。一向都知鴻星啲嘢偏咸味/味精重,今次都叫定師傅走味精,點知張單真係mark住"無味精",咁即係話有其他客都覺得佢地味精重啦!出街食飯都唔可以要求咁高下下講健康,但落少啲無咁咸都無壞啫!我有friend同有親戚食過將軍澳個間分別透唔到氣同頭痛,你話味精有幾重喇!原盅雞燉鳳尾鮑翅 - 我諗呢味無得走味精,一早煲定家嘛!我唔怕味精嘅,梗係覺得味濃啦!不過唔係盅盅翅都有咁大塊架,我阿媽塊細啲。京醬爆雪花蚌 - 雖然走味精,但反而味道啱啱好,啲蚌爽身又唔腥,其實師傅手勢都幾好啫,唔駛落咁咸嘅。百花炸釀松葉蟹拑 - 有原隻蟹肉拑,但大隻啲會好啲。有啲沙律幾好味。原隻鮑魚花菇翡翠 - 鮑魚爽脆,冬菇算厚肉。脆皮黄油鷄 - 一般啦!蝦子烤燴伊麵 - 最抵讚嘅一味,炒得爽身不油膩,蝦子香,麵質唔硬又唔太"林"。精美甜品係喳咋,一般啦!一家四口有電視睇環境舒適酒樓晚飯有鮑有翅都係$500,算係咁啦!

原隻鮑魚花菇翡翠 - 鮑魚爽脆,冬菇算厚肉。

脆皮黄油鷄 - 一般啦!

精美甜品係喳咋,一般啦!

原盅雞燉鳳尾鮑翅
京醬爆雪花蚌
百花炸釀松葉蟹拑
脆皮黄油鷄
蝦子烤燴伊麵
2009-06-10
京醬爆雪花蚌
蝦子烤燴伊麵
  • 蝦子烤燴伊麵,原隻鮑魚花菇翡翠
2008-12-16 32 views
前晚同一大班 friend 提早做冬, order 咗外賣原隻三十頭鮑魚金裝盤菜 (12隻鮑魚).對於第一次食盤菜嘅我, 本身對盤菜無乜期望, 點知出乎意料之外, 好好味!首先論外相, 個盤菜超大個煲, 真係盤滿砵滿, 我哋原本都擔心食唔哂.論食物, 種類多而講究, 有12隻原隻三十頭鮑魚, 花膠筒, 暚柱, 冬菇, 髮菜, 燒雞, 鴨, 豬手, 蠔屎, 鯪魚球, 芋頭, 豬脷, 魷魚......等等, 附送 一大枝鮑魚汁, 同埋一盒芋絲+白蘿蔔.論味道, 好好味, 特別係D鮑魚汁, 芋頭......D 食物好入味, 味道剛剛好, 我哋仲自己加咗生菜+一丁麵, 第一次食咁好味嘅鮑魚汁生菜+一丁麵 此外, 仲附送湯丸+年糕, 但係真係實在太飽了, 所以無食到.

• 鮑魚汁
  • 芋頭
2008-09-25 15 views
680蚊鮑翅全包餐,四位用,有八個菜,本應抱有期望地與家人慶祝一番!鴻星確實有不少分店,不幸地選中了淘大店!不談食物,先談地方問題.其實環境佈置不俗,但一坐低,就感覺到斷斷續續的震動,之後試坐過其他位置,情況都一樣.侍應聽到我們的對話,便說每個位置也是這樣,不悄地解釋因為酒樓位處二樓,中間沒有大柱承托的關係,所以每逢侍應或食客經過,都會感到大大小小的震動,坐得非常不舒服!無奈地接受了令人渾身不自在的震動後,不想破壞慶祝心情,唯有寄望食物方面.個翅ok,牛柳條夠"淋"、但味道偏鹹,蟹煲唔夠鮮味,鮑魚花膠筒都幾"淋"、但太多"獻"、好"杰"咁,豉油雞幾滑、有鮮味、但好油,伊麵就比較甜口,當晚甜品係椰汁紫米露,甜度剛剛好、但比較"稀",最後係壽包一籠,賣相ok、蓮容不是太甜、蛋黃漏油、但包身不太軟熟、口感怪怪的,而且個蒸籠發出陣陣怪味添!由於冷氣過大,好多食物上菜無耐已經凍晒,影響食慾.冷氣太凍,坐位震動,食完就想快快走人,應該以後也不會再幫襯!對我黎講,食物質素固然重要,但環境舒適也同樣重要!總括而言,呢個雖則係全包宴,但不太值得,整體食物及環境都不及格、服務一般,有些失望!幸好一家人開開

鴻星確實有不少分店,不幸地選中了淘大店!
不談食物,先談地方問題.
其實環境佈置不俗,但一坐低,就感覺到斷斷續續的震動,
之後試坐過其他位置,情況都一樣.
侍應聽到我們的對話,便說每個位置也是這樣,
不悄地解釋因為酒樓位處二樓,中間沒有大柱承托的關係,

由於冷氣過大,好多食物上菜無耐已經凍晒,影響食慾.
對我黎講,食物質素固然重要,但環境舒適也同樣重要!
幸好一家人開開心心,不太介意!

2008-09-17 18 views
訂左4人table, 早半個鐘去到都有位, 正!好多點心, choose唔落手!企鵝餃, 香煎"米需"米雞都好特別, 真係未試過...佢地個個雪菜肉絲炆米唔係用米粉, 而係用粉絲~食左真係好多野, 埋單都係350左右, 4個人分, ok!services真不錯, 叫加水都好快, 不過太多人問你要唔要呢樣要唔要個樣, 有點煩!
訂左4人table, 早半個鐘去到都有位, 正!

好多點心, choose唔落手!

企鵝餃, 香煎"米需"米雞都好特別, 真係未試過...
佢地個個雪菜肉絲炆米唔係用米粉, 而係用粉絲~

食左真係好多野, 埋單都係350左右, 4個人分, ok!

• 企鵝餃
  • 香煎"米需"米雞
2008-09-14 28 views
同事有高興事請食飯, 本來是相約晚飯, 但不想他太破費時間就改了在中午, 原隻飽魚翅套餐($680), 再加來回的士錢, 在此講聲多謝原盅雞燉鳳尾飽翅 - 湯底滲有金華火腿香, 很清甜靈芝菇泡蝦球 - 餐牌上雖寫上靈芝菇, 但出到來翠肉瓜份量比它還要多, 蝦肉大隻兼爽口, 但可惜太油順德沙煲蟹 - 其實即是沙嗲蟹煲, 沙嗲味淡淡不夠香濃, 不過尚幸蟹肉夠鮮, 蟹拑份量足, 用手拿著吃很是滿足原隻飽魚花膠筒 - 花菇厚身, 各樣食材同樣扣得夠腍同入味酒釀脆皮鴨 - 得獎名菜, 鴨肉微暖, 肉算滑, 但皮已經不夠脆, 酒釀汁味太淡, 不夠酒香, 吃下有點失望乾燒伊麵 - 簡單的只用上菇同韮王同炒, 豉油汁輕輕的掛在每條麵身上, 火候控制不錯綠豆沙 - 質感很杰身, 綠豆煲到已起沙, 吃下真的很飽壽包 - 同之前吃的差不多

原盅雞燉鳳尾飽翅 - 湯底滲有金華火腿香, 很清甜

原隻飽魚花膠筒 - 花菇厚身, 各樣食材同樣扣得夠腍同入味

綠豆沙 - 質感很杰身, 綠豆煲到已起沙, 吃下真的很飽

壽包 - 同之前吃的差不多
2008-09-14 266 views
中秋做節, 哥哥0係鴻星買左個外賣盤菜...我心諗...唔係呀嘛? 一向都認為外賣盤菜好難食...哥哥拎返黎既時候, 超大個袋...好大個煲呢!仲有一大枝鮑魚汁...同埋一盒芋絲同白蘿蔔煲好左, 一人分到一隻鮑魚...點解我0個隻係超細碼? T_T 慘另外0個几隻都差唔多size, 點解我0個隻特別細...但係味道唔錯...食食下發現停唔到口...鮑魚汁唔咸, 好好味...芋絲, 白蘿蔔, 冬菇, 好好味...最正係食到一半, 爸爸成煲拎入廚房加生菜...生菜+鮑魚汁...正!!! 其他燒鴨, 雞, 豬手0個d 都唔錯...喜出望外!但係蠔屎好少囉... 媽媽話佢一隻都無食過... :-/
中秋做節, 哥哥0係鴻星買左個外賣盤菜...
我心諗...唔係呀嘛? 一向都認為外賣盤菜好難食...

哥哥拎返黎既時候, 超大個袋...好大個煲呢!
仲有一大枝鮑魚汁...同埋一盒芋絲同白蘿蔔
另外0個几隻都差唔多size, 點解我0個隻特別細...
但係味道唔錯...

食食下發現停唔到口...鮑魚汁唔咸, 好好味...
芋絲, 白蘿蔔, 冬菇, 好好味...
最正係食到一半, 爸爸成煲拎入廚房加生菜...
生菜+鮑魚汁...正!!!

其他燒鴨, 雞, 豬手0個d 都唔錯...喜出望外!
但係蠔屎好少囉...
媽媽話佢一隻都無食過... :-/
(Non-member)
2008-07-24 18 views
今個月大破費,去咗2次飲,一間在中港城皇廷,一間在九龍灣鴻星。先講皇廷,個侍應分菜搞到碗邊同埋隻碟都係,上完一道菜几分鍾就過黎問「邊個要?」之後大大「斤」分俾人,想食就要鬥快舉手,佢地好似好趕時間,但下一個菜又等成十多分鍾先到,都唔知佢咁趕做乜。另一間鴻星,服務同埋上菜時間好平均,唔會食得急,個侍應又會叫我地慢用,唔知係咪慢慢食,覺得d 食物質素好好多。雖然2 間裝修佈置都好靚,又有白免仔綿花甜品,但係有比較之下,高低立見。
$500 (Other)
2008-07-02 32 views
小弟生日!女友大人話請我食黃油蟹,入流浮山好遠走左去九龍灣鴻星食(因食黃油蟹有九折)。叫左套餐每位$7xx(包每人一隻六兩蟹)跟住要左兩隻九兩蟹(已經係最大隻),要加錢$3xx!http://i15.photobucket.com/albums/a377/cassius87316/011.jpghttp://i15.photobucket.com/albums/a377/cassius87316/004.jpg見到流晒口水,食落有D失望!海棠炒什箘,簽中銀咭送($88)http://i15.photobucket.com/albums/a377/cassius87316/005.jpg呢個好味!原盅雞炖翅。(有二兩翅)http://i15.photobucket.com/albums/a377/cassius87316/006.jpg原全唔得!南非三十頭鮑魚+袖皮。http://i15.photobucket.com/albums/a377/cassius87316/007.jpg食之無味,棄之何識。京遼參帶子。http://i15.photobucket.com/albums/a3
[IMG]http://i15.photobucket.com/albums/a377/cassius87316/011.jpg[/IMG]
[IMG]http://i15.photobucket.com/albums/a377/cassius87316/004.jpg[/IMG]
見到流晒口水,食落有D失望!
海棠炒什箘,簽中銀咭送($88)
[IMG]http://i15.photobucket.com/albums/a377/cassius87316/005.jpg[/IMG]
呢個好味!
原盅雞炖翅。(有二兩翅)
[IMG]http://i15.photobucket.com/albums/a377/cassius87316/006.jpg[/IMG]
原全唔得!
南非三十頭鮑魚+袖皮。
[IMG]http://i15.photobucket.com/albums/a377/cassius87316/007.jpg[/IMG]
食之無味,棄之何識。
京遼參帶子。
[IMG]http://i15.photobucket.com/albums/a377/cassius87316/008.jpg[/IMG]
真係唔環保及殘忍,食左參孫落肚!
十八羅漢讓竹笙。
[IMG]http://i15.photobucket.com/albums/a377/cassius87316/009.jpg[/IMG]
唔識講!無味道!
杏汁燕窩。
[IMG]http://i15.photobucket.com/albums/a377/cassius87316/010.jpg[/IMG]
呢個好好味呀!
總括黎講食蟹就食蟹,食乜鬼套餐浪費金錢,兩隻九兩蟹$1100,再叫心頭好咪好囉,個套餐絕對唔抵食!
埋單$18xx+$18x=$2082。比埋貼士$2200(不過服務就好得)!
ps.跟住去行街街,大人睇中部Samaung F488電話(講聲多謝就唔見$3800),天呀點解要咁對我,乜唔係我生日咩,真係唔好貪女人D小便宜即刻有報應!

2008-05-22 16 views
自從上次同家人一起去左time square果間鴻星飲茶之後, 一直都心思思想再去飲茶食佢地既點心...上星期六又係長命工作日, 所以叫左老闆陪我去淘大間鴻星飲茶..點知上到去睇到張點心紙先發現原來此分店d 點心少好多架..無上次我去time square果間咁多款式..不過d點心都唔錯我地叫左個灌湯餃, 點心拚盤(蝦餃, 燒賣, 牛肉同埋石頭魚餃), 黃橋燒餅同埋一個脆雞絲腸粉...個腸粉都幾特別腸粉入面包d好似春卷皮脆卜卜都唔錯.其實佢地d點心真係唔錯, 不過此分店點心選擇少左d啦..但我已經好滿足啦.

$70 (Lunch)
2008-03-19 20 views
雖然要專登搭車來, 但有人請仲包埋打的費當然無所謂. 上次食過套餐, 今次就試下佢既皇牌點心係咪真係咁掂點心拼盤- 賣相好盞鬼, 企鵝係蝦加豬肉餡, 皮煙煙韌韌, 綠色皮係韮菜餃, 咬開韮菜汁豐富. 而蝦餃就皮薄蝦肉大大隻幾爽燒腩肉- 太肥, 不過個皮就幾脆炸墨魚鬚- 炸漿太厚, 同埋無味黃金豆腐- 皮好脆, 咬開豆腐肉好軟滑, 不過同墨魚鬚一樣都係無味, 之後要再叫淮鹽來點鴨舌- 好冰凍, 不過唔太入味啫啫唐生菜- 菜好新鮮, 味道又好濃, 唔太好菜既我都覺正魚雲- 魚雲用蔥和洋蔥等同炒, 魚骨炒到脆口, 幾惹味炒蘿蔔糕- 又係一道惹味菜和牛炒飯- 新出菜式, 睇落平平無奇, 但點知食落口就一試難忘, 和牛雖然切得一小片, 但食落幾甘香, 牛羶味同事嫌太重, 但我就反而喜歡上, 平時只係食一匙飯既我, 今次就一添再添另有點其他, 但因無食就唔題因個和牛炒飯, 唔比笑都唔得

燒腩肉- 太肥, 不過個皮就幾脆

炸墨魚鬚- 炸漿太厚, 同埋無味

鴨舌- 好冰凍, 不過唔太入味

啫啫唐生菜- 菜好新鮮, 味道又好濃, 唔太好菜既我都覺正

魚雲- 魚雲用蔥和洋蔥等同炒, 魚骨炒到脆口, 幾惹味

炒蘿蔔糕- 又係一道惹味菜

另有點其他, 但因無食就唔題

因個和牛炒飯, 唔比笑都唔得
2007-12-27 11 views
老友記同事生日, 想食餐好D就一早係呢度訂左個餐, 未夠十二點半已經同同事飛的士過去四人餐拼盤- 有素鵝, 豆腐同燒肉, 同事比較欣賞素鵝, 而我就燒肉比較鍾情, 皮脆肉嫩, 唔錯燒雞- 皮脆肉仲幾滑砂鍋紅燒翅- 真係有一梳梳翅, 生日飯都算有D睇頭, 個湯唔太濃味, 清清地都收貨冬菇白菜- 菇身幾厚肉, 蠔油獻炆得幾入味蒸海斑- 普通椰汁紫米露- 幾香, 又唔太甜生日飯又點可以少左麵同飽, 所以另加左以下呢兩樣野飽魚海參炆伊麵- 整得幾好味, 又唔油, 至緊要個名夠貴氣壽飽- 超大個, 飽身好軟腍, 食完真係飽到上心口

四人餐
燒雞- 皮脆肉仲幾滑
冬菇白菜- 菇身幾厚肉, 蠔油獻炆得幾入味
蒸海斑- 普通
椰汁紫米露- 幾香, 又唔太甜

生日飯又點可以少左麵同飽, 所以另加左以下呢兩樣野
飽魚海參炆伊麵- 整得幾好味, 又唔油, 至緊要個名夠貴氣
壽飽- 超大個, 飽身好軟腍, 食完真係飽到上心口
2007-11-17 13 views
lunch因要keep fit又想飲茶,就選鴻星啦,因這兒有一系列既健康點心~d健康餃,材料多用魚肉,蝦肉,及菇類做餡,味道都幾好!真係好健康!唔單只食得仲睇得,有企鵝形,白兔形,魚形,蟹形,好cutie!另一喜歡鴻星,係因為唔駛等位,同埋環境亦好靚同好靜~
另一喜歡鴻星,係因為唔駛等位,同埋環境亦好靚同好靜~