2012-02-14 177 views
壽司廣是食過最喜歡的一間壽司店, 貪其位置方便, 近男朋友公司.其實一直是食元綠, 元氣, 接著是一壽司等日本餐廳大的其後男朋友帶過我一次食之後, 就愛上了不過多數都是吃午飯多, 因為午飯的價錢更實惠, 吃得更開心午餐中的茶碗蒸都是我期待之一菜色, 蛋蒸得很滑, 滑得似喝入喉嚨似的主菜我最常叫的是雜錦魚生飯, 貪咩刺身都有得食, 而且顏色都好漂亮雖然是午膳但魚生依然是很新鮮的!! 帶子海膽特別鮮甜, 奉上白飯大愛<3<3<3味噌湯, 生果, ok埋單$16x, 以食物的質量來說, 超值!
其實一直是食元綠, 元氣, 接著是一壽司等日本餐廳大的
其後男朋友帶過我一次食之後, 就愛上了

味噌湯, 生果, ok

埋單$16x, 以食物的質量來說, 超值!
日本人在新年會吃御節料理,雖然我和E先生都沒吃過,但奈何灘萬的起不了那麼早,今佐的又吃不起,唯有退而求其次,到壽司廣吃元旦特別ランチメニュー 。元旦日壽司廣門口有漂亮的賀年佈置元旦日有特別的午市套餐首先,奉上有吉祥意味的前菜: (左至右)燒魚- 吉利喜慶 穴子八幡卷- 深深扎根、代代永續長老喜&黑豆-長壽、勤勉健康 床節旨煮-鮑魚代表長壽數の子 (中)-鹽漬鯡魚子代表兒孫滿堂、子孫繁榮好有意思的前菜,而且每樣的味道都不錯呢!雜煮前菜之後,就是一碗熱騰騰的雜煮,材料有蔬菜、鮮菇、豆卜、魚蛋片、豬肉,還有煙煙韌韌的日本年糕,湯底清甜,味道不錯,喝下後整個身子都有暖烘烘的感覺。壽司御膳 $230有燒玉子及卷物,另有八件壽司,樣樣都新鮮美味。16件自選壽司御膳 $400(上) 蔥碎吞拿魚腩、2x海膽、帶子(中) 赤貝、鳥貝、池魚、深海池魚、鯛魚、花鮫魚(下) 平政、吞拿魚、左口魚、深海池魚、2x吞拿魚腩魚生新鮮,多款白身魚魚味甚濃,美味!紅豆湯紅豆湯大大粒紅豆,還有湯丸,煙煙韌韌,甜蜜蜜的感覺。最後,還有餐飲熱檸檬茶。2012年的第一餐,吃到豐富而美味的食物,是新一年的好開始。大滿足!
元旦日壽司廣門口有漂亮的賀年佈置
元旦日有特別的午市套餐
首先,奉上有吉祥意味的前菜:
(左至右)
燒魚- 吉利喜慶
穴子八幡卷- 深深扎根、代代永續
長老喜&黑豆-長壽、勤勉健康
床節旨煮-鮑魚代表長壽
數の子 (中)-鹽漬鯡魚子代表兒孫滿堂、子孫繁榮

好有意思的前菜,而且每樣的味道都不錯呢!
雜煮
壽司御膳 $230
有燒玉子及卷物,另有八件壽司,樣樣都新鮮美味。
16件自選壽司御膳 $400
(上) 蔥碎吞拿魚腩、2x海膽、帶子
(中) 赤貝、鳥貝、池魚、深海池魚、鯛魚、花鮫魚
(下) 平政、吞拿魚、左口魚、深海池魚、2x吞拿魚腩

魚生新鮮,多款白身魚魚味甚濃,美味!
紅豆湯
紅豆湯大大粒紅豆,還有湯丸,煙煙韌韌,甜蜜蜜的感覺。
最後,還有餐飲熱檸檬茶。

大滿足!
$350 (Lunch)
2011-11-07 121 views
壽司廣的師傅, 侍應, 太多都是日本人, 上去的時候要說英文啦, 餐廳環境充滿日本風味,同時優雅寬敞。喜知次壽司 ($120) 這件喜知次到目前為止是我吃過最豪的一件壽司,原產地為北海道,其實它是一條用人手釣上嚟的深海魚, 鮮肉雪白而充滿水份,刺身上保留了一小部分新鮮魚皮, 粉粉紅紅賣相非常漂亮,廚師應該用鹽燒過一下,入口非常香口,肉質彈牙且煙韌。左口魚壽司 ($45) 師傅將活生生的左口魚製成刺身,味道清甜煙韌。再order 了九件的SET, 壽司飯醋味剛剛好, 紫菜非常清脆!! 新鮮沒話說, 的確一分錢一分貨. 最後媽媽加上的岩手蠔外形極飽滿,海鮮味極濃,原隻即開即食,一口咬下去,啖啖幸福滿足。 正宗日本壽司應該要如此!!

正宗日本壽司應該要如此!!
2011-07-28 137 views
食Omakase,往往是希望有一些驚喜。自問食過唔少的日本菜,但可能同師傅唔熟,今餐好失望!本人覺得Omakase應該係精(特別魚種)、量要適中(不可能多於三片)、presentation要好靚(絕唔係所有都只是放在食物板上比我食飽)、有工藝感等!但今次所食的魚種全無特別,如左口魚邊、Kinki魚,無特別!Toro太肥,過肥!另外池魚確實不算太新鮮!醬汁味道過重,搶了魚味!最差係有一些不太吸引的魚,比成4片我地!另外蝦都無,海膽要叫先比!有比較先至知好與壞,但真係好失望!之後師傅問我地要唔要加份燒和牛。第一二件覺得味道同口感不錯,但第三件覺得比較咸同油!我覺得處理上他們不應該用鐡板上,應該用方法比人睇到少啲油!樓面服務非常好!環境屬一般日本菜格局!今次係地震之後第一次的proper日本餐,真係要返去我其他的愛店!

樓面服務非常好!環境屬一般日本菜格局!

2011-07-22
  • 不知道
2011-07-23 82 views
星期五下午一時半, 無訂位下一個人走到壽司廣, 無諗到咁多人. RECEPTION 先生忙著賣單又要接待剛到的客人坐低左, 就叫左我食開的雜錦壽司飯 (HKD160, 又加左價了)食物質素依然. 茶碗煮香滑, 魚生新鮮份量充足, 最愛還是壽司飯上的海膽和三文魚籽, 令白飯吃下特別香甜三十分鐘後, 把前菜,茶碗煮,魚生,壽司飯,味噌湯,生果, 餐飲都掃光了雖然加左價, 但係已食物質素, 壽司廣提供的日式快餐還是很不錯的, 當然中午吃快餐要求是不可以太高的

茶碗煮
雜錦壽司飯

2011-07-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$160 (Lunch)
茶碗煮
雜錦壽司飯
2011-05-26 79 views
尋晚身痕,突然間好想食日本野,之後有個fd提起話想食壽司廣,所以就約埋一齊去尖沙咀食啦...其實之前都聽過呢間野架lar...不過礙於價錢問題..所以一直都無去試''本來都想散叫既...<<平d呀嘛....不過我個fd又想豪下..咁就跟佢啦一於Omakase 唔洗諗又有人度身幫我諗食咩都抵返啦 用料仲會用最新鮮個款tim師父仲好細心咁問我地有咩唔食 <<<呢樣抵讚 之後佢仲好詳細咁介紹每一種魚有咩特別tim~~有一款魚真係唔可以唔提!就係針魚lar!之前都有係第二間餐廳食過針魚,不過呢度既針魚真係唔同d wor!厚薄適中,仲超鮮甜呀!雖然貴dd....不過真係好好食呀有一個highly recommended既就係榮螺,我就不嬲都鐘意食螺肉既,螺肉最緊要就係爽口,呢度既榮螺真係又爽口又煙韌!正!仲有喜知次,今次係我人生第一次食喜知次,我見平時既餐廳都係用鹽燒黎整,今次師父將喜知次做刺身!特顯左佢獨特既魚鮮味!真係一大驚喜!喜知次比起其他魚油份較高,一開始都擔心會唔會太油,不過一食入口就知擔心都係多餘!肥美度arm arm好!好味>3
師父仲好細心咁問我地有咩唔食

喜知次比起其他魚油份較高,一開始都擔心會唔會太油,不過一食入口就知擔心都係多餘!肥美度arm arm好!好味>3<
仲encore左個海膽,超級好味,入口即融,仲有d海水味tim!

壽司廣最好既地方就係不時不食!隨住每個季節就有唔同既menu,呢d先係高級日本餐廳應有既水準!食刺身就係為左佢既新鮮!
始終一分錢一分貨,以呢個價錢食到咁優質既日本餐真係物超所值

P.S.呢度d客人大部份都係日本人黎架,我諗連日本客都黎食,都應該幾正宗lar gua
2011-05-23
$600 (Dinner)
2011-03-09 64 views
壽司廣在香港很有名氣,終於有機會拜訪。入到去1點半,客人不多,但侍應們很忙,應該是很多客人結棖走的時間。沒有坐壽司吧,客人主要是港人,與前食評說的不同,可能是名氣太大了?另外價目亦比前食評與其網址所寫的貴了,單點一件カマトロ或北海道海膽索值$110(最貴的item)。店的裝潢很日式,而且整間店瀰漫著一股傳統壽司店獨有的香氣,是醋飯加上食物混合的香氣,將人非常舒服。坐下後侍應便排好餐具與放下熱毛巾,遞上menu與熱茶。點了最貴的おもいきっリ寿司御膳 $320,即自選十六件壽司定食,包茶碗蒸,前菜x2,味噌湯,水果和餐飲。可選擇的壽司款式很多,唯當日海膽賣晒。落order後,前菜與茶碗蒸很快就來了,整定先,唔出奇。Menu話前菜得2客,但黎到有3客。左面的不知是甚麼,很開胃。中間的螺煮得很淋,但可以更入味。右邊的都不知是甚麼,不似豆腐似是糕點,很柔滑,一口吃下。茶碗蒸水準也不錯。好,吃完前菜不久,壽司也來了,非常興奮。壽司排得公整,非常新鮮有光澤,盛壽司的藍色碟子亦很美,一件件的壽司有如一條條的活魚在大海中奔騰。赤貝爽口,而且唔腥。帆立貝肉質柔軟,唔腥亦唔夠甜。赤身真是不得了,平時在外面吃
壽司廣在香港很有名氣,終於有機會拜訪。
另外價目亦比前食評與其網址所寫的貴了,

店的裝潢很日式,而且整間店瀰漫著一股傳統壽司店獨有的香氣,
是醋飯加上食物混合的香氣,將人非常舒服。
坐下後侍應便排好餐具與放下熱毛巾,遞上menu與熱茶。
包茶碗蒸,前菜x2,味噌湯,水果和餐飲。
可選擇的壽司款式很多,唯當日海膽賣晒。

落order後,前菜與茶碗蒸很快就來了,
整定先,唔出奇。
Menu話前菜得2客,但黎到有3客。

左面的不知是甚麼,很開胃。
中間的螺煮得很淋,但可以更入味。
右邊的都不知是甚麼,不似豆腐似是糕點,
很柔滑,一口吃下。
茶碗蒸水準也不錯。

好,吃完前菜不久,壽司也來了,非常興奮。
壽司排得公整,非常新鮮有光澤,盛壽司的藍色碟子亦很美,
一件件的壽司有如一條條的活魚在大海中奔騰。
赤身非常好
赤貝爽口,而且唔腥。
帆立貝肉質柔軟,唔腥亦唔夠甜。
赤身真是不得了,平時在外面吃到的赤身多數有血味和不新鮮,
但這件色澤鮮艷,厚切,魚味濃郁,吃罷魚香在嘴中四溢,
係與中拖羅不同的好滋味。

後悔只叫了一件。
中拖羅入口即溶,油脂在嘴入面瞬間爆發。

不過與日本築地吃到的中拖羅還有一段距離,
是午市將貨就價的關係嗎?
平政(ヒラマサ),深海池魚(シマアジ),兩件都不是時令,但都是出面難搵到的貴價魚。
色澤非常美,具透明感,白裡透紅。
因為兩種魚的壽司都是第1次食,加上外觀非常相似,所以不懂得分...

(相信應該是左平政右深池,但不肯定。)
食落是有分別的,一件比較多油脂,一件肉質比較有彈性。
兩件都好清甜,唔會有佢地兄弟養殖油甘魚同池魚的腥味。
驚喜之作
小肌(コハダ)亦是佳作之一,肉質結實,
調味很好,酸酸甜甜,風味極佳。
金目鯛(キンメダイ)亦是第1次食其作魚材既壽司
外表的淡粉紅唔講真係以為佢是一件大拖羅。

肉質柔軟嫩滑。

石鯛與鳥貝無特別,碎蔥拖羅不比赤身好吃,早知點些三文魚子,鯖魚或甜蝦。
穴子魚與玉子口感綿滑香甜,是很好的結尾。

食到7成的時候侍應奉上味噌湯,剛好可以消一消滯,
最後還有水果(橙)和餐飲,很滿足。

壽司魚材無論新鮮度與刀工在午市來說非常有水準,
因為不是壽司吧,不知是日藉還是本地的師傅握制壽司
但握得也算不錯,不會太實不會太散。
醋飯的醋味不是太強,但香甜得很自然,如再重少少更可突出魚材的鮮味。
要彈的是米粒與wasabi,不是差但應該可以更好,
醋飯有少少黏,難道是放耐了差了嗎?

而wasabi相信是鮮磨的,但沒有辣味。
素來不喜歡壽司店在壽司上放上無謂的配料(我傳統),
壽司廣不會這樣做,可以欣賞到壽司本身的姿態與刀工。
壽司廣的壽司很合我口味,不造作,是實實在在的好壽司(但可以更好)。

服務方面是不錯的,笑容與禮貌是非常好,令人吃得很舒服。
特別是其中一位短髮的女侍應態度非常好,這是反映出她的心,為人處事態度也很好呀。

不足是她們不會介紹食材(其實不是人人是食家,但反過黎我亦沒有主動問。)
同埋不會主動幫你加茶(可能太忙),杯茶是很好喝的日本抹茶。

走時已近他們落場的時間,只見侍應們合作努力在整理餐巾,
大師傅坐著吃三文治看小說,是難得一見的文化修養。

有機會,一定再拜訪。
2011-03-07
$300 (Lunch)
赤身非常好
驚喜之作
  • おもいきっり寿司御膳
2011-03-04 61 views
是夜想吃清清地,清清地自然諗起壽司,想食壽司就諗起壽司廣。點了壽司煮物套餐。前菜是磯燒鮑魚 接著看到一盤新鮮壽司迎面而來,每款魚生都蠻新鮮,不錯不錯 !還有京燒銀雪魚,但魚肉偏鞋 如果可以自選壽司種類就更好啦 ! **可能2人開飯關係,侍應態度給人感覺愛理不理。始終是比較關注大檯的客人為先,來杯熱茶都要三催四請。
是夜想吃清清地,
清清地自然諗起壽司
想食壽司就諗起壽司廣。

點了壽司煮物套餐。

前菜是磯燒鮑魚
接著看到一盤新鮮壽司迎面而來,
每款魚生都蠻新鮮,不錯不錯 !
鮮 !
三文魚子可以x 2嗎 =P
還有京燒銀雪魚,
但魚肉偏鞋

如果可以自選壽司種類就更好啦 !

**可能2人開飯關係,
侍應態度給人感覺愛理不理。

始終是比較關注大檯的客人為先,
來杯熱茶都要三催四請。
2011-03-01
三文魚子可以x 2嗎 =P
鮮 !
2011-01-02 86 views
先在這裡祝各位2011快樂, 繼續嚐到好吃的每一樣食物 ^^2011的1月1日, 想要第一頓吃到自己愛吃的, 其中一樣是日本菜, 就想到壽司想到這裡一進來聞到很重的壽司醋飯味道, 也看到很多日本人在慶祝元旦幸好早上有打來訂位子, 等了不久經理安排了座位給我們這天來吃中餐的人超多, 好像在築地市場很多人在排隊等吃1月1日是日本人的元旦, 是很重要的一個節日, 所以今天有special menu湯跟甜點都改了有日本年糕, 前菜也是元旦限定, 還沒睡醒就跑出去的我也突然變得很期待很開心一心來吃壽司, 心想9件餐的也有卷物跟手卷, 份量其實跟16件差不多, 自己想要選自己想吃的兩人都點了自選16件壽司元旦午餐這個午餐有前菜, 湯, 16件壽司, 甜點及餐茶其實這天他們很忙, 先來了壽司才上前菜跟湯, 不過也不是等好久, 我們等到前菜才開動這天的前菜有紅豆糕, 栗子, 小芋頭, 竹筍, 魚卵, 黑豆酸瓜串紅豆糕有很香的紅豆味, 吃下去鬆鬆的不會硬栗子跟小芋頭用糖水煮過, 香甜鬆化竹筍的質感清爽, 清香的竹筍味更徹底地喚醒了味蕾旁邊的魚卵用醬油煮過, 是乾乾硬硬的那種, 但味道好, 不錯吃黑豆煮成
一進來聞到很重的壽司醋飯味道, 也看到很多日本人在慶祝元旦
幸好早上有打來訂位子, 等了不久經理安排了座位給我們
這天來吃中餐的人超多, 好像在築地市場很多人在排隊等吃

元旦special menu

兩人都點了自選16件壽司元旦午餐
這個午餐有前菜, 湯, 16件壽司, 甜點及餐茶
前菜

這天的前菜紅豆糕, 栗子, 小芋頭, 竹筍, 魚卵, 黑豆酸瓜串
紅豆糕有很香的紅豆味, 吃下去鬆鬆的不會硬
栗子跟小芋頭用糖水煮過, 香甜鬆化
竹筍的質感清爽, 清香的竹筍味更徹底地喚醒了味蕾
黑豆煮成甜的, 跟醋酸香味十足的酸瓜一起吃很搭
年糕清湯

接著上了湯
今天是清湯加上年糕, 雞肉, 豆皮, 魚板片, 冬菇
湯頭清甜順口, 每樣食材都入味好吃, 烤過的年糕加入鹹湯有另一番日本風味
雞肉不柴軟嫩, 冬菇夠厚吸了湯頭味道好好吃
自選16件壽司

開始吃壽司了, 先從白肉魚吃起
深海池魚, 左口魚

左口魚, 深海池魚
深海池魚的脂肪含量足夠而平順, 一點都不乾澀
滑潤的油脂感覺和醋飯的微酸達成巧妙的平衡
左口魚很嫩之餘帶爽度, 跟深海池魚有不一樣的質感
玉子, 鯖魚, 魷魚, 海鰻魚

魷魚, 鯖魚
魷魚爽脆而有彈性, 爽甜而帶黏度, 配上醋飯吃完口中還留著魷魚的味道
鯖魚的油脂有夠, 所以吃起來不會乾柴
醋酸度剛好, 醃透了魚肉, 味道清爽很不錯
鳥貝, 赤貝

赤貝, 鳥貝
鳥貝味道有點不太討好, 鮮味不突出, 沒有太喜歡吃這個
但這裡的赤貝鮮甜無比, 吃起來脆脆的
個人推介來這裡要吃他們的赤貝, 爽脆好吃
帶子, 甜蝦

甜蝦
甜蝦蠻大隻的, 蝦肉鮮甜度夠
但可能在其他地方也吃過鮮甜的甜蝦, 所以沒有太大驚喜
帶子
吃了這麼多, 應該是最喜歡壽司廣的帶子
他沒有像外面把帶子一開二, 大大的一塊做成壽司
入口軟嫩而甘甜, 帶子的味道充滿了整個口腔, 這個好好吃!
吞拿魚腩, 吞拿魚

吞拿魚, 吞拿魚腩
想試一下兩者分別, 我又喜歡吃吞拿魚就叫了這兩款
左邊是吞拿魚腩, 右邊是吞拿魚
先吃吞拿魚, 已經覺得細膩甜美, 越咬越能吃的出吞拿魚的味道
再吃吞拿魚腩, 油脂的甜美豐腴, 在口中很快很快就蔓延開來
甜嫩細膩的油脂感比吞拿魚更強烈, 這個toro帶點筋, 但也很有水準
海鰻魚
鰻魚肉質鬆軟綿嫩, 入口即化
醬汁調味很剛好不會太甜, 也沒有蓋過海鰻魚的鮮味, 我也很喜歡這個壽司

蔥碎吞拿魚腩
這個軍艦我平常在外面也會點來吃, 加上蔥的吞拿魚蓉我非常喜歡
這裡的出品不錯, 吞拿魚蓉幼滑魚香十足, 蔥香也很突出
三文魚籽
晶瑩剔透的三文魚卵醃得入味, 每顆都很飽滿
咬下去立即體會到濃厚海味在口中爆漿的感覺
三文魚籽, 海膽

海膽
愛吃海膽的我對這裡的海膽壽司有點失望
質感濃滑, 但鮮味還是不太足夠, 海膽的鮮甜度不夠我之前吃過其他的出品
不過份量算很多, 是不錯吃但不夠好
玉子
我個人是喜歡把玉子放到整個壽司餐的最後吃作為終結
玉子燒很厚, 吃下去卻是鬆鬆軟軟
蛋香濃郁而沒有過甜, 已經吃到很飽還是覺得這個玉子壽司很不錯
他們的芥末是自己磨的, 很有山葵味道很讚, 薑片也是很夠味好吃
年糕紅豆甜湯, 熱檸茶

紅豆年糕甜湯, 熱檸檬茶
熱檸檬茶的茶香很夠, 配上檸檬可以幫我清一下口腔味道吃甜點
最後上了甜湯, 日本人新年會吃紅豆年糕, 他們的年糕被烤過, 有烤過的香氣
紅豆湯很香濃可口, 不會太甜, 為整個元旦午餐畫下一個超圓滿的句點
跟朋友邊吃邊聊2011的願意跟計劃, 吃的很充實, 對話也很充實, 很滿足
再一次跟大家說: 2011, 大家都要開開心心, 衷心希望大家健康快樂
2011-01-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$374 (Lunch)
元旦special menu
年糕清湯
年糕紅豆甜湯, 熱檸茶
  • 自選16件午餐
2010-12-17 934 views
First of all this restuarant's price range is NOT 150- 300!! It cost about 400-500 person for dinner and a very, very bad service! The waitress are very unprofessinal. They argued in front of the customer as there is no one around. The food is average but I don't see what is so special about it that makes it charges more than other restuarant. It was a poor experience and I don't wanna go there again!
2010-12-16
$500 (Dinner)
2010-10-23 49 views
weekend 想食日本野, 同男朋友既不二之選通常都係半島 imasa(最主要因為男朋友係半島熟客, 我地永遠唔使訂位都有得食..同埋service 200個attentive..)上星期六, imasa 裝修 我地決定左去好耐冇去既sushi hirowalk-in 都有位.. 不過感覺上d waiter/ waitress 好似唔同晒:1) 佢地完全唔熟menu. 我問佢地d sushi sets 有咩. 佢地要問3個唔同既人先答到我. 有冇搞錯?!2) 間野已經細, 佢地不斷行黎行去 (我已經坐角落位) 我覺得好disturbing..好, 講番食物..我地叫左1個sushi set, 1個黑豚肉shabu shabu, 2個牛肉稻庭烏冬, 1個燒秋刀魚, 1個劍魚刺身. 個牛肉烏冬最早黎, 因為我一坐低就叫.. (其實li個係menu冇既, 我自己另外叫, 因為我好想食烏冬!)幾好味, 牛肉夠嫩, 面夠咬口, 湯底都好味!(我俾我男朋友試完之後佢都encore左一碗)...份量 okay, 其實唔係好夠飽 (可能因為我同男朋友都係大食之人..) 所以絕對唔認同下面的食評所講p

上星期六, imasa 裝修

我地決定左去好耐冇去既sushi hiro

好, 講番食物..

幾好味, 牛肉夠嫩, 面夠咬口, 湯底都好味!
(我俾我男朋友試完之後佢都encore左一碗)...
份量 okay, 其實唔係好夠飽 (可能因為我同男朋友都係大食之人..) 所以絕對唔認同下面的食評所講portion太多!!

sushi set 同劍魚只係一般,
特別個劍魚..得個幾片.. 又唔係話特別鮮味

sushi set 有幾件ok, 最好味係個帶子.. 其他好average..

黑豚肉shabu shabu.. 佢個presentation好得意.. 係用紙做個鍋..
入面有豆腐呀, 菜呀, 冬菇等..
好味! d黑豚肉加埋d 醬汁好夾! 而且li 個都只係$1xx -- 抵食!

燒秋刀魚 -- li 個都係不過不失

埋單1200 for 2

****** 張單係得個銀碼, 佢係唔會specify 有咩items..
我問個waiter, 佢話佢地只能offer 落單個陣d手寫單...**********

無錯, 好多居酒屋都係咁..
但係香港, 我expect 我問到你..你都可以答到我with proof how to come up with this amount!

600 一個人黎講, 我覺得一d都唔值..
service唔得d魚又唔係特別新鮮..
短期之內唔會再去!

$600 (Dinner)
  • 牛肉稻庭烏冬
  • 黑豚肉shabu shabu
2010-10-07 67 views
中國國慶假 -- 內地工作的老公仍然放假.最近到過兩間常去的日本料理/壽司店, 水準下滑 -- 十分失望.老公要找新的店子.....不吃刺身, 壽司不行嗎? 老公少少嬲說, "你哋喺香港食一次唔好食, 聽日可以再去食, 我喺大陸不可能吃到好的魚, 所以不吃, 週末回港吃期待已久的魚, 不好吃的話, 你說我有多失望?...." 今天他說要試壽司廣, 1140已到 toy house. 1200營業的關係我們在樓下等了一會.1155入店, 原來已有好些客人.一見 鯖ばってら 老公己決定點這個, 不過他自言自語說, "應該在大坂吃的吧? 唔..."我點北海丼因為有海膽--不用多, 我想吃少少海膽. 說明要少飯--我很討厭吃剩, 尤其是飯.先來的前菜是鷄肉芽ひじき(hijiki -海草的一種) 味道沒有過濃, 添了白芝麻, 香口了不少. 老公公吩咐我下次煮 hijiki時也要添白芝麻.老公跟餐的茶碗蒸 -- 好像用了做烏冬的湯底, 清新簡約, 很好啊, 沒有一般過甜的弊病 -- 過多味醂.老公有點滿意了, 再來的主食滿意的話, 壽司廣就是食堂了!我的北海丼----天呀, 好亂, 個碗
中國國慶假 -- 內地工作的老公仍然放假.
1155入店, 原來已有好些客人.

老公有點滿意了, 再來的主食滿意的話, 壽司廣就是食堂了!

我的北海丼----天呀, 好亂, 個碗好肉酸. 點解用呢個膠碗? d魚生, 青芥末, 漬薑堆了一大埋, 仲放到幾乎出界!!!!!!!!!!!!!!!! 我看到送飯給我的waitress無可避免咁用手指觸碰了我的魚生-- 嘔! 真係想喊!
唯有避開所有邊緣食物.
飯多到呢~~~~~仲要"質"到實一實.....餓咗3日都無可能食得晒, 我明明要求少飯格.

北海內容:
魷魚 - 韌 -- 95%嘅魷魚都係咁韌 -- 無嘢講.
海膽 - lucky! 它在正中間, 被一堆雜亂的海苔蓋著, 可以比較安心吃, 帶有甜味.....不過真的少得可憐--緊緊夠做一個手握壽司的份量.
三文魚子 - 舊了點 (不想說不新鮮, 因為感覺它是舊), 不過尚可, 沒太多腥味.
三文魚 - 一大堆, 尚算新鮮, 不過有被觸碰過的嫌疑 -- 反胃
帆立貝 - 水汪汪的感覺.....只有水汪汪的感覺..............

老公嘅鯖ばってら-- 外貌只算可以, 鯖新鮮, 不過做得很鬆, 一夾就散 -- 不合格. 另外它像三文治般, 夾了干瓢在中間, 老公說, 第一次吃. 還可以. 不夾干瓢應該無咁易散.

再來竟然送來 にゅうめん (暖的素麵) 一大碗. 問清楚, 原來是跟老公的鯖ばってら餐的. 老公已吃飽了, 這樣的一大碗麵 -- 如果, 那是我家裡煮的午餐, 可以. 但隨餐附送付的話應該替客人著想, 吃了少量前菜, 一個茶碗蒸, 一客飯ばってら, 胃至少也有7成滿吧 ? (我們少吃的, 更已吃飽了!) 店方應該溫柔點, 貼心點, 做個湯多麵少的にゅうめん吧. 來壽司廣的客人大多不時吃極不飽的發肯中男孩吧. 那碗麵, 麵多湯少, 味道不差, 但卻毫不上品, 暴殄天物.....

我的北海丼有あら汁 (用魚的頭頭尾尾, 碎骨等做的味噌湯, 一般只在夀司, 刺身店供應), 做這個湯, 最難是去除魚的腥味. 雜骨先用滾水灼, 再用清水洗(最好用冰水), 說難不難, 卻說易不易. 壽司廣的 あら汁很好 -- 完全沒有腥味, 雜骨很齊整, 不正確的是過熱, 味噌湯, 放味噌後不應煮至沸點, 縱使長時間烘著, 都應該用永遠不會煮到沸騰的火力.) 老公飽得只能吃幾口素麵, 卻飲了我大半碗湯 ! --因為是上品之故.

埋了單, 等上了洗手間的老公回來就可以走了. 這時 waitress 來問, 要飲什麼? 咖啡, 茶....?

仲有嘢飲? 要了兩杯咖啡. 送來時, 西瓜也有......

咖啡可以, 熱度夠, 酸度低, 有果甜味.....如果, 不是太飽, 配一件餅吃就好了. 今天覺得咖啡和西瓜是多餘. 本想不要, 不想浪費, 但很想知道壽司廣的咖啡質素.

今天的結論是:
壽司廣應該重質不重量, 給客人吃精品吧, 將要吃量的客人留給其他港式日本料理店吧.

OK是給北海丼以外的食物. 北海丼是10個喊面!!
waitress 的服務也很麻麻, 人多但做事一點也不俐落, 遊魂似的.
鶏肉ひじき煮
咖啡有果甜, 有點意外
最有水準的"魚骨味噌湯" あら汁
有水準的茶碗蒸し
第一次見咁核凸....點解要"質"成咁??
.......味道好, 賣相....呢個應該"質"實D, 實D!
蛋下面的素麵太多太多...."質" 得太多了.....
2010-10-06
$154 (Lunch)
(Non-member)
2010-08-15 29 views
我們都可以話係常客, 知道舊有的師傅走了, 但係諗住應該不會影響色物質素, 所以同老公去食個LUNCH, 睇下咩環境. 我哋被安排坐壽司BAR, 只見到果班新黎嘅師傅仔同迴轉壽司果仲無咩分別, 個心已涼咗一截. 老公一如以往, 叫了16件自選壽司. 帶子, 還可以, 但食唔出鮮甜味 拖羅, 比以往差海膽, 出水喇海鰻, 麻麻, 水準之下 鯛魚, O.K.深海池魚, 唔新鮮, 有鯹味鯖魚, O.K.我ORDER 了一個5件壽司 + TEMPURA 飯 + SOBATEMPURA 飯同 SOBA, 同以往差不多.5件壽司, 果只海膽軍艦的紫菜飛起的, 如果按一個壽司司傅的要求, 真係唔及格唔知係咪要節省成本, 一班新手師傅同食材根本不及水準. 呢班新手一定唔值平日晚飯兩人要花$2000的代價.

老公一如以往, 叫了16件自選壽司.
帶子, 還可以, 但食唔出鮮甜味
拖羅, 比以往差

海膽, 出水喇

海鰻, 麻麻, 水準之下
鯛魚, O.K.
深海池魚, 唔新鮮, 有鯹味
鯖魚, O.K.

TEMPURA 飯同 SOBA, 同以往差不多.

2010-08-14
2010-08-15 18 views
銅鑼灣店的服務態度認真麻麻,不過銅鑼灣店已經約一年多前的事情,期後鳥信又不行.,再給多一次機會,不過今回去尖沙咀分店.已見到不少客人正在等候壽司,一名日本師傅帶著四名徒弟,加緊速度去握壽司,二百九十元的十六件自選壽司我以前領教過,多是徒弟去握的,吃得貴,出來效果不好,不敢風險,選上人氣之丼物,就是那個北海丼,同侍應說一聲,不要三文魚,之後一直等午餐,差不多等到有點想睡著,師傅們根本忙到不斷出貨.丼物可選烏冬,蕎麦以及味噌湯,穏陣一點選烏冬,烏冬不是什麼自家手打,用上包裝貨,談不上好食,湯底反觀做得不錯,帶有海帶的味道,不過未食飯就已經食烏冬,有點奇怪.當看到北海丼的樣子,真的意想不到,真的求其放在飯上就算了,根本沒有用心去擺好,內有魷魚,帶子,吞拿魚,海膽,三文魚子,未談刺身之前,先評白飯如何,出現三個問題,第一個問題就是白飯過多,本來放得已經來得差,再配大量白飯,突顯了其缺點,第二就是飯來得濕,很黏口,難以一口魚一口白飯來進食,第三就是熱了一點,總結就是食不完的白飯,魷魚雖切成一條條,但沒有去切開,令到咬很韌,帶子就切碎,容易入口,反而最好食的一款,吞拿魚宋食看一看色水也知道如何,吃

當看到北海丼的樣子,真的意想不到,真的求其放在飯上就算了,根本沒有用心去擺好,內有魷魚,帶子,吞拿魚,海膽,三文魚子,未談刺身之前,先評白飯如何,出現三個問題,第一個問題就是白飯過多,本來放得已經來得差,再配大量白飯,突顯了其缺點,第二就是飯來得濕,很黏口,難以一口魚一口白飯來進食,第三就是熱了一點,總結就是食不完的白飯,魷魚雖切成一條條,但沒有去切開,令到咬很韌,帶子就切碎,容易入口,反而最好食的一款,吞拿魚宋食看一看色水也知道如何,吃落帶有腥味,份量雖多,但其實不好食,海膽帶有少許腥味,這個還可以體諒,整體上來講是不合格的北海丼,還說是人氣之選,令我大跌眼鏡,在香港食過不少丼,這個算是我吃過的最難食,因為第一次吃不完

應該說再三失望,我在日本吃過不少有名氣的壽司店,店鋪的座位都不多,師傅足夠用時間應付每個客人,不像壽司廣,海膽壽司也要預早握好十多件白飯,失望也要結尾,一杯檸檬茶自行去加糖水,不會難飲,配上二件淡淡的西瓜,

埋單一百六十五,不便宜,走的時候都是淡淡的離開

足本版本:http://cky20080.blogspot.com/2010/08/blog-post_14.html
差 醜樣的北海丼
$165 (Lunch)
今次係第二次o黎食, 對上一次己經係幾年前o既事...番兜既原因, 都係抵食又好食啦...上次2人叫o左2 set 9件sushi $160今次2個人share 1 個set, total 16 件sushi $290,可以o係一張list到選16件, 每款只可以選最多2件.我地選o左: (sort by 好食指數)海膽: 拖羅: 蔥碎吞拿魚: 海鰻: 甜蝦: 帶子: 大粒但不是太鮮甜左口魚: 三文魚: 個set 仲包括幾個前菜同一杯drink.本來諗住要加多幾件sushi, 但原來2人share, 都好飽.
今次係第二次o黎食, 對上一次己經係幾年前o既事...
番兜既原因, 都係抵食又好食啦...
上次2人叫o左2 set 9件sushi $160

可以o係一張list到選16件, 每款只可以選最多2件.
我地選o左: (sort by 好食指數)
海膽:

拖羅:

蔥碎吞拿魚:

海鰻:

甜蝦:

帶子: 大粒但不是太鮮甜
左口魚:
三文魚:

個set 仲包括幾個前菜同一杯drink.
2010-07-24
$160 (Lunch)
  • 海膽sushi