2019-05-05 1479 views
朋友生日食飯選擇了這裏,應該開了沒有多久,sushi bar 好似只坐到八至九個人,另外有一間VIP可以坐六個人! 魷魚爽甜,烏賊香口,鰹魚肥美,所有魚同壽司飯之間的平衡做得非常之好,最值得讚揚嘅係個鰻魚壽司非常之值得追加!本來我唔係好鍾意食生蠔但係佢個生蠔食完之後回味無窮!我個人比較怕肥膩嘅魚,所以比較喜歡酸的壽司飯,而且着重師傅控制魚同飯嘅溫度!日藉師傅Chiba San 將各方面都配合得天衣無縫,值得讚賞!

魷魚
2019-03-26 1709 views
看過好多關於這家壽司店的食評 早就在我的必到之處的名單上。今天碰到朋友請食飯,我們一行七人提早兩星期預約了琥珀鮨。Confirm table 的時候明明說今晚讓我們包場,我們到步卻看到兩位其他的客人,感覺有點不良好。師傅是很傳統的日本人,但可能接待慣了香港人也知道我們不守規矩,大癲大肺。師傅對我們沾什麼醬很有執着。關於食物,有幾道生魚片也很魚油有咬口。螢光墨魚🦑串幾得意,大拖羅非常多油。魷魚壽司是我吃過裏邊最厚切的,原來厚切才最原汁原味。我跟師傅說我很怕魚腥,它給我試了幾款自家腌的銀皮魚,果然很不錯👍🏻
看過好多關於這家壽司店的食評 早就在我的必到之處的名單上。
今天碰到朋友請食飯,我們一行七人提早兩星期預約了琥珀鮨。

師傅對我們沾什麼醬很有執着。

關於食物,有幾道生魚片也很魚油有咬口。
螢光墨魚🦑串幾得意,大拖羅非常多油。
魷魚壽司是我吃過裏邊最厚切的,原來厚切才最原汁原味。

• 蒸蛋
  • 螢光魷魚
  • 鹽水海膽壽司
2019-02-13 3704 views
出色嘅壽司店唔知點解總係集中喺中環, 之前試過"中本"已經覺得很出色,原來高處未算高, 竟然發現一間更上一層樓的壽司店。唔好以為 壽司唔使煮,就冇乜功夫可言其實每一個壽司師傅,都有其獨特風格;米飯的口感, 選用材料與製作過程從而直接影響到放上枱的壽司。 omagase就是有此奧妙之處, 呢間餐廳的主廚 Chiba San喜歡將食材製造成入口即溶的滑溜口感和層次感, 出菜次序亦有細心舖排 ,食足4個鐘約3幾道菜,值回票價。主廚跟日本的海產商有直接聯繫,有幸優先食到 第一手的螢光魷魚(ホタルイカ)。黑椒柚子鮑魚, 軟硬適中。茶碗蒸(ちゃわんむし)加咗梅子兩者非常夾, 真正係主廚嘅創作料理。香箱蟹,淡淡清醇酒香。食過呢度嘅真正多春魚(ししゃも), 先知原來面上好多假, 口感一食就知。霜降吞拿魚(霜降リトロ),入口即溶!鮟鱇魚肝日本蘿蔔(あん肝大根)軟滑層次感非常豐厚。真心係超唔鍾意食死甜紅豆榚,但哩間嘅羊羹(ようかん)唔同,好食!

黑椒柚子鮑魚, 軟硬適中。

香箱蟹,淡淡清醇酒香。

霜降吞拿魚(霜降リトロ),入口即溶!

鮟鱇魚肝日本蘿蔔(あん肝大根)軟滑層次感非常豐厚。

2019-01-17
$3000 (Dinner)
2019-02-01 2040 views
千葉博文師傅主理嘅Omakase, 食咗約四個鐘頭,共32個Course, 基本上毫無冷場。食材算係我係香港食過嘅其中一家最廣同最不惜工本嘅。形式有啲似東京嘅すし匠 Sushisho,前菜,壽司,酒肴,熟食等唔依一定次序上,等你估佢唔到。壽司飯有咬口醋味唔算重,而且好難得全晚啲飯都好Consistent。我平常食壽司都係午餐多,晚餐比較少。老實講如果食咁長時間如果氣氛一池死水咁都唔好話唔折磨。但當晚就冇呢個問題,可能因為餐廳主要空間係8個位一條L型壽司Counter枱一眼見哂,氣氛同比例都比較融洽。另外又可能因為當晚有幾位日本客人,佢哋都頗主動,食到中途已經請我及其他客人飲清酒。食到最後氣氛都好高漲吓,打成一片咁,可惜冇爭住幫我埋埋張單。對我嚟講算係幾特別嘅經驗。最Last嗰幾張相係個人認為整晚最突出嘅Item。墨烏賊 | Sumi ika超厚,口感一流赤貝 | Akagai宮城縣名取市聽講好把閉,個肝另外Serve,好食👍🏻香箱蟹 | Kobabo crab比正常大頗多,配清酒/味醂穴子 | Anago師傅識長崎県嘅船家真接攞貨,可以選擇配鹽或醬汁,呢件其貌不揚,但絕對精彩🤤霜降呑拿

最Last嗰幾張相係個人認為整晚最突出嘅Item。
希靈魚子配鰹魚乾 | Herring roe with shaved dried Katsuo

小肌 |  Kohada
赤貝  |  Akagai
酸汁白子  |  Shirako  ponzu
北海道赤海膽  |  Aka  uni  from  Hokkaido
香箱蟹 | Kobako  crab
穴子| Anago

超厚,口感一流

宮城縣名取市
聽講好把閉,個肝另外Serve,好食👍🏻

香箱蟹  |  Kobako  crab

香箱蟹 | Kobabo crab
比正常大頗多,配清酒/味醂

穴子  |  Anago

穴子 | Anago

霜降呑拿魚腩  |  Shimofuri  toro

霜降呑拿魚腩 | Shimofuri toro
有丁點咬口,越咀嚼越有魚脂滲出嗰種

咁多個Course當然唔會完全零改進空間啦,但都係小問題,而且有啲可能係我個人主觀意見。例如白子可以再放‘暖’啲至完全室溫,配鮑魚嘅柚子胡椒味搶咗少少,同配鮟肝嘅籮蔔甜咗啲。都無傷大雅哈哈😌
2019-01-22
$3000 (Dinner)
小肌 |  Kohada
赤貝  |  Akagai