好耐之前已經有朋友同埋媒體推介過呢一間立食壽司,主打超級平民嘅omakase !所謂立食,係真係冇位坐㗎 !但係相比起千幾$2000嘅omakase ,呢間定價只係$380! 又平又好食,難怪冇位坐,企喺度都要食!今次因為時間嘅關係,我冇食到廚師發板,因此單點一些壽司同埋魚生!質素同樣超班,好食過唔少鮨店,用料極其新鮮,難怪成為美食家的新寵兒!這一間真的要推介給大家!🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🍃燒蝦頭配觧蝦味噌湯15.00比一般味噌湯不同,這個湯配合燒過的蝦頭,充滿濃郁蝦味~🍃特上吞拿魚盛合170.00👍🏻有齊本鮪赤身壽司、中吞拿魚腩壽司、大吞拿魚腩壽司、碎蔥吞拿魚腩軍艦、火炙中吞拿魚腩壽司!每一款都油脂豐盈,連赤身都十分肥美而鮮香!吞拿魚控表示好興奮🥰🍃火炙左口魚邊壽司25.00👍🏻同出面食既有少少唔同!其他店家的左口魚比較軟 、這個則是保持魚生的鮮嫩,有咬口,火炙後逼出油脂,香氣滿溢!🍃北海道活象拔蚌壽司48.00👍🏻見到好多人推介呢個壽司!一於試吓,點知真係有驚喜,鮮甜有咬口,脆卜卜! 個甜度在口中湧出來!🍃白子小食 (3pcs) 58.00👍🏻期間限定!呢個季節就最啱食鱈

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🍃燒蝦頭配觧蝦味噌湯15.00
比一般味噌湯不同,這個湯配合燒過的蝦頭,充滿濃郁蝦味~

🍃特上吞拿魚盛合170.00👍🏻
有齊本鮪赤身壽司、中吞拿魚腩壽司、大吞拿魚腩壽

🍃火炙左口魚邊壽司25.00👍🏻

🍃北海道活象拔蚌壽司48.00👍🏻

🍃白子小食 (3pcs) 58.00👍🏻
期間限定!呢個季節就最啱食鱈魚白子!
一入口既能品嚐白子的柔滑豐腴,繼而是內部的細膩,有奶油般食感!而一客三件性價比頗高呢!原來白子含豐富蛋白質同維他命D,具養顏功效!好吃又養顏~
2022-11-11 33 views
💛好味指數:4.6/5💛💜回頭指數:4.7/5💜有時候一個人食飯怕尷尬/無咩時間想快食都可以試吓立食壽司🍣除咗壽司,仲有好多選擇,有啲仲要係季節性嘅食物😍🔸壽司叫咗自選壽司定食10貫$188再追加幾款壽司,其中火灸嘅三文魚和左口魚邊推薦大家必點,Cp值高👍🏻另外叫咗普通嘅帶子同海膽試吓個分別,北海道海膽和珍寶帶子真係好食好多,真係值得俾貴小小追加試吓(追加有優惠價添😍)想特別啲可以試下下面呢兩款👇🏻朋友推薦食間八魚,原來是指體長達2m以上的大型鰤魚,魚肉厚實,油份較少食咗季節性嘅白子壽司,爆漿嘅感覺好香停留係口腔入面😜朋友第一次食都好中意呢個口感🔸手卷呢度嘅手卷卷法同一般嘅唔同,可以每一啖都食到飯同食材,而且底部都包住,如果全部壽司店都係咁包就好😆最愛鰻魚手卷,我次次都點👍🏻🔸其他-活赤貝刺身睇到個色澤已經好靚,好新鮮爽甜,配青檸好夾🍋-日本靜岡產糖番茄番茄配蒜幾特別🍅不過份量唔算好多-迷你魚籽海膽杯本身以為下面係飯,點知係大量魚籽配海膽,呢個真係必點‼性價比最高👍🏻️單食又得,放啲係沙律/壽司一齊食又得😂-櫻花蝦玉子燒玉子燒好香,蛋味好出😌仲配咗啲三文魚籽一齊食😄🔸飲品朋友選咗青森希望
💛好味指數:4.6/5💛
💜回頭指數:4.7/5💜
🔸壽司

想特別啲可以試下下面呢兩款👇🏻
🔸手卷
🔸其他
-活赤貝刺身
睇到個色澤已經好靚,好新鮮爽甜,配青檸好夾🍋
-日本靜岡產糖番茄
番茄配蒜幾特別🍅不過份量唔算好多

-迷你魚籽海膽杯

-櫻花蝦玉子燒
玉子燒好香,蛋味好出😌仲配咗啲三文魚籽一齊食😄

🔸飲品
朋友選咗青森希望蘋果汁,唔會假甜幾好飲🍎

🐻總結
立鮨比起以前多咗好多選擇,而且估唔到除咗壽司其他食物都咁有驚喜👍🏻

📍立鮨 (Tower 535) (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下03A號舖
2022-11-11 58 views
立鮨開咗咁耐 都係第一次去立食位置全部都係圍住師傅淨係lunch set都有3個大類 仲有好多唔同set揀 揀到有啲攰揀咗一大輪終於都落好單自選壽司定食10貫 $188-粒貝壽司 爽口又清甜-火炙牛油赤蝦壽司食落口就有陣牛油香出咗嚟 同隻蝦幾夾 又唔會膩有啲surprise-火灸左口魚邊壽司爆出嚟嘅油香-蟹肉蟹膏軍艦鮮甜嘅蟹肉 + 濃味嘅蟹膏-北海道帶子壽司大粒又厚肉其他款款都唔錯啦-劍魚腩壽司-深海池魚壽司-油甘魚壽司-日本真鯛壽司-鰻魚壽司大吞拿魚腩壽司 +$38一貫大拖羅嘅肥美北海道海膽壽司 +$45好鮮甜🥹係幸福嘅感覺🥹吞拿魚腦天壽司 $48唔係好多地方有 見到當然要嗌油脂多到呢 魚味又濃lunch set配嘅沙律同湯 都係正常發揮啦係一個幾滿足嘅立食體驗
立鮨開咗咁耐 都係第一次去立食

Type of Meal
Lunch
  • 北海道海膽壽司
2022-11-10 26 views
今日經過銅鑼灣總統戲院果頭, 見到轉角位有間好靚既玻璃屋, 原來係一間壽司店,所以就入去試試,入到去店舖位置不大, 大約得10個企位, 無錯係企位,你無睇錯,因為呢間係一間立食壽司店。我地點左10款壽司,有三文魚腩壽司、鮫鰈魚邊壽司、碎蔥吞拿魚腩軍艦、原隻活赤貝壽司、北海道特大珍寶帶子壽司、海膽軍艦、秋刀魚壽司、珍寶赤蝦壽司、赤鯥壽司同中吞拿魚腩壽司。當中比較特別既就係秋天時令既秋刀魚壽司,肉質好新鮮,充滿海洋既味道, 其次係北海道特大珍寶帶子壽司,入口鮮甜, 仲有原隻活赤貝壽司、赤鯥壽司同中吞拿魚腩壽司都係非常肥美。雖然係立食, 但司傅上菜速度都幾快, 唔使半個鐘就食完, 又唔會覺得企到好攰, 今次立食體驗整體不錯。

2022-11-04 79 views
今次去左銅鑼灣食立食壽司,立食可能吾係人人都會鍾意,可能怕企到腳仔軟?今次我就用左三十分鐘去體驗下立食。餐廳係用手機落單,主要分為刺身、手卷、丼飯、盛合、壽司,連Omakase都有,另外仲有每日時令魚類。落單後約十分鐘,壽司已經一次過到齊,速度都相當快。我地點左三文魚腩壽司、鮫鰈魚邊壽司、碎蔥吞拿魚腩軍艦、原隻活赤貝壽司、北海道特大珍寶帶子壽司、海膽軍艦、秋刀魚壽司、珍寶赤蝦壽司、赤鯥壽司同中吞拿魚腩壽司。壽司整體質素不錯,魚生肥美新鮮,特別是秋天當造的秋刀魚。仲有北海道特大珍寶帶子壽司,帶子真係超大隻,一啖咬落去口感十足,肉質鮮嫩,味道鮮甜無比。不得不提原隻活赤貝壽司,入口爽脆彈牙,豐富海洋既味道,十分滿足。

我地點左三文魚腩壽司、鮫鰈魚邊壽司、碎蔥吞拿魚腩軍艦、原隻活赤貝壽司、北海道特大珍寶帶子壽司、海膽軍艦、秋刀魚壽司、珍寶赤蝦壽司、赤鯥壽司同中吞拿魚腩壽司壽司整體質素不錯,魚生肥美新鮮,特別是秋天當造的秋刀魚。仲有北海道特大珍寶帶子壽司,帶子真係超大隻,一啖咬落去口感十足,肉質鮮嫩,味道鮮甜無比。不得不提原隻活赤貝壽司,入口爽脆彈牙,豐富海洋既味道,十分滿足。
2022-11-01 86 views
忙碌而又充實既10月份終於過左,11月又係努力工作既時候,今日lunch同同事食餐好既,揀左呢間近銅鑼灣Tower 535既立鮨,主打立食壽司,佢地午市都有Omakase,今次就豪返次試下佢地既Omakase 先Omakase ($380/person)🌟刺身四款師傅先送上四款時令刺身,包括牡丹蝦,深海池魚、中拖羅、赤貝,赤貝厚肉且鮮甜,牡丹蝦都好大隻,食落爽口彈牙,深海池魚厚切,口感鮮嫩,最後就食中拖羅,油脂分佈平均,魚味最香濃👍🏻👍🏻🌟壽司6件師傅好細心咁介紹每款壽司,由白蝦壽司開始食,順次序由右至左食,最後食油份最重既大拖羅🍣白蝦口感扎實,蝦味濃郁,上面加左少少芝麻調味🍣伊佐目伊佐木魚肉味道鮮甜彈牙,口感爽口而不油膩😉🍣馬糞海膽味道香濃而又鮮甜,口感creamy,高質🍣金目鯛金目鯛魚皮經過炙燒,逼出魚油甘香,魚肉新鮮肥美,肉質柔嫩🍣秋刀魚一到秋天又係食秋刀魚既季節,今日既秋刀魚非常肥美,肉質油潤,上面加左薑蓉同蔥調味🍣大拖羅大拖羅脂肪分佈好像雪花般,富天然魚油脂的甘香,入口即溶🌟吞拿魚蓉手卷吞拿魚蓉用上魚腩部分,油分豐腴, 加上微脆的紫菜,作為Omakase既結尾超正🌟大蝦味噌湯

Omakase ($380/person)

🌟刺身四款

🌟壽司6件

🍣白蝦
口感扎實,蝦味濃郁,上面加左少少芝麻調味

🍣伊佐目
伊佐木魚肉味道鮮甜彈牙,口感爽口而不油膩😉

🍣馬糞海膽
味道香濃而又鮮甜,口感creamy,高質

🍣金目鯛
金目鯛魚皮經過炙燒,逼出魚油甘香,魚肉新鮮肥美,肉質柔嫩

🍣秋刀魚

🍣大拖羅
大拖羅脂肪分佈好像雪花般,富天然魚油脂的甘香,入口即溶

🌟吞拿魚蓉手卷

🌟大蝦味噌湯
聞落好香蝦味既味噌湯,做得好出色,鹹度膏中,蝦味濃郁

🌟大滿足海膽特盛 (優惠價$88)
我呢個海膽控當然要用優惠價試埋佢地既大滿足海膽特盛啦,壽司飯同海膽既比例接近一比一,而且口感鮮甜順滑,必點推介💯

2022-10-31 43 views
I've been coming to sushi tachi since they first opened in TST.Was a huge fan, though the quality and portions have dropped the last few years since their main chef seems to have changed, the freshness of the fish and marinated salmon eggs are always one of my favourites.Use the points card/membership for better benefit, will be back again soon!

2022-10-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2022-10-19 125 views
🍣立鮨有四間分店,之前嚮唔同店食過幾次,但每一次去水準都好似俾上一次差,👩‍💼食物質素同服務都好唔穩定🤷🏻‍♀️🍁到秋天當然又有秋刀魚食啦,今次試左呢款秋刀魚三味,🔥個人最鍾意炙燒,咬落魚油充足,夠曬惹味。🧐而其他壽司味道就平平,三文魚小卷更有怪味,舊魚食落好酸,失望失望!😩🦐黎到立鮨每次必點就係鮮蝦味噌湯,仲係唯獨一樣味道不變既食物,湯飲落味道鮮甜濃郁。🥑另外,每次都叫有牛油果壽司,但呢個好講彩數,😌有時大大塊牛油果食落十分滋味,有時就超細塊兼半爛狀態🤣😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 6/10——————————————————————————————🍣Sushi Tachi has four branches and I have tried some for few times, 👩‍💼but there quality of food and service seems decline every time we visited🤷🏻‍♀️🍁Autumn means Pacific Saury is available to eat, this time I tr

🍁Autumn means Pacific Saury is available to eat, this time I try the Pacific Saury in three styles🔥 Personally I like the grilled one as it’s full of fish oil and taste delicious🧐 The flavour of other sushi are average, there is even sour and weird taste for the salmon roll, which is disappointing😩

🦐The must order item is the prawn miso soup as it’s sweet, dense and taste the same every single time 🥑 Besides, we usually order the avocado sushi as well, 😌but then its quality fluctuate, sometimes they give a large piece of avocado while sometimes it’s small and in broken condition🤣

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 6/10
2022-10-02 245 views
首次試立食,成個感覺一般。如果只睇壽司質素系合格,各款魚生都十分新鮮。色澤均勻的醋飯是亮點,,輕微帶酸;飯不散開,飯和魚生比列平均,魚生足夠將飯覆蓋,入口size剛剛好 。秋刀魚壽司 $28立鮨 壽司拼盤$98黑松露玉子壽司 $15最令我覺得有改善的地方是,店員和師傅都好似冇經過training , 基本日本食店的歡迎光臨都冇講。離開時收銀都冇同我講多謝,未見過鮨店對客人咁冷淡 🥲價錢同有座位的壽司店相差冇幾,完全0 服務、吾明白點解要加一。

首次試立食,成個感覺一般。

如果只睇壽司質素系合格,各款魚生都十分新鮮。

秋刀魚壽司 $28
立鮨 壽司拼盤$98
黑松露玉子壽司 $15

最令我覺得有改善的地方是,

離開時收銀都冇同我講多謝,未見過鮨店對客人咁冷淡 🥲

價錢同有座位的壽司店相差冇幾,
完全0 服務、吾明白點解要加一。
2022-09-18 235 views
是日有事要去銅鑼灣,順便食埋飯。見到立鮨印象幾多好評就入去試吓。叫咗三色魚生飯($198 plus 10%),本身最期待係魚膽,但三文魚子好有驚喜☺️。份量唔單止多,質素仲好好,好鮮甜,完全超出預期。海膽同碎蔥呑拿魚腩都唔錯,三文魚子太出色🥰。雖然overall質素唔錯,但整體份量偏細,男嘅一定唔夠。老老實實,其實企喺度食嘢真係有啲辛苦😂。

雖然overall質素唔錯,但整體份量偏細,男嘅一定唔夠。

老老實實,其實企喺度食嘢真係有啲辛苦😂。
Type of Meal
Lunch
2022-07-26 645 views
.🔖 立鮨 | 𝑪𝒂𝒖𝒔𝒆𝒘𝒂𝒚 𝑩𝒂𝒚呢間係景隆街轉角位嘅壽司店已經食過好多次。記得第一次食係佢啱啱開張嘅時候,每件壽司都好新鮮好有質素,令我非常深刻。👅所以之後堂食同外賣都幫襯左好幾次,但最近呢一次去竟然有啲失望🥹。.以前最欣賞佢嘅壽司飯,飯底啡啡地食因為已經用獨有嘅醬油調好曬味,連鼓油都唔洗點🍣~ 今次食嘅壽司飯明顯比之前淺色,食落冇咩味,變番平平無奇嘅飯底,真係有啲失望。我最鍾意食嘅係火炙牛油赤蝦壽司,之前第一次食真係好食到嘩一聲。火炙牛油燒到勁香 ,赤蝦大隻又夠新鮮,啲牛油流咗落壽司飯度食落好夾,所以每次黎都係必嗌!✋🏻但今次食就變到好普通,已經冇咗以往嘅味道同驚喜🤥。.因為疫情原故所以隔左好多板,本身舖面都唔係好大,但每個位都排得好密,所以真係企得好迫。😶‍🌫️ 雖然係立食壽司,但本身價錢都唔平。每人食咗8-9件壽司埋單都要四百幾蚊,覺得呢個價錢以宜家呢個質素黎講有更好嘅選擇。🦦
🔖 立鮨 | 𝑪𝒂𝒖𝒔𝒆𝒘𝒂𝒚 𝑩𝒂𝒚
之前外賣過幾次,覺得好好食加埋果陣有8折🤪因為覺得CP值幾高又食赤醋飯真係鼓油都唔洗點夠哂魯。今日過嚟堂食。食個丼飯 - 特上北海道魚生飯甜蝦好鮮,海膽都唔錯,不過未去到甜嘅質素!嚴選火炙盛合追加左口魚裙邊同三文魚腩壽司最正一定係大拖,油脂大爆發!跟住就係左口魚裙邊,其他就不過不失!再追加壽司,唔知點解赤蝦來黎係好食,鮮甜有黏性,但始終諗返起壽司郎嘅赤蝦壽司….蔥碎吞拿腩手卷, 講真,之前外賣好食啲,今次無少左魚油香味,可惜🥲總結,其實都好食,只係無外賣果時咁高CP值,有折嘅係必食😁

今日過嚟堂食。

食個丼飯 - 特上北海道魚生飯
甜蝦好鮮,海膽都唔錯,不過未去到甜嘅質素!

嚴選火炙盛合追加左口魚裙邊同三文魚腩壽司

總結,其實都好食,只係無外賣果時咁高CP值,有折嘅係必食😁

2022-07-12 393 views
今日又係我銅鑼灣食神同大家寫食評,今日又返到嚟本簿銅鑼灣。去到呢間叫立鮨嘅,睇燈飾頂多首先要講吓泊車先。當日我係星期日去星期日我就會間唔中掂下我部大玩具「得得地」,今次就揸佢出去銅鑼灣食飯「其實只係銅鑼灣去銅鑼灣😂😂😂」「嗰隻係一隻牛幾難揸長途車,短途出嚟型吓咪算數囉!」我就揸到去謝斐道盡頭近世貿嗰啲邊位。就咁放喺度已經有人影相,又有人模拜,淨係這種虛榮感,好多困難就已經過了,點解今日講咁多廢話呢..講返正題,我部紅車就拍咗去門口,就入去食。呢間餐廳都幾特別冇櫈坐。對於我成日坐嘅人企吓當然冇問題👍🏻,舒服幾好。我就叫咗嗰個$380「Omakase 」😂😂😂應該係ELITA 版。我從來未試過咁平梗係要試吓。一來再嚟過少少刺身拼盤,都有件中拖,蝦算大合格。之後六件壽司🍣,高質!睇吓我食評嘅都知道好食嘅,由於Complex,所以唔使點形容,想知道自己落去試吓。好食,食完就一條手卷,再加個湯!完我從未試過廚師發板咁簡單加$88要個大滿足海膽….我個胃才勉強夠…我只可以講嗰度方便,食都可以嘅,PQ值斜對面嗰間高啲啲。最後要讚下師傅喫飯嘅功力,唔死實又唔易散,有啲功力!勁!

好食,食完就一條手卷,再加個湯!

我從未試過廚師發板咁簡單

加$88要個大滿足海膽….我個胃才勉強夠…

我只可以講嗰度方便,食都可以嘅,PQ值斜對面嗰間高啲啲。

最後要讚下師傅喫飯嘅功力,唔死實又唔易散,有啲功力!勁!

ʕ•ﻌ•ʔฅ𝓢𝓾𝓼𝓱𝓲 𝓲𝓼 𝓪𝓵𝔀𝓪𝔂𝓼 𝓶𝔂 𝓬𝓸𝓶𝓯𝓸𝓻𝓽 𝓯𝓸𝓸𝓭很想念東京的立食壽司🇯🇵,今次就來試試香港的立鮨吧!★三文魚籽軍艦 $20 滿瀉的三文魚籽上灑上柚子皮,口味清新而且帶出魚籽的鮮甜。魚籽不會醃得過鹹。咬爆每粒飽滿的魚籽時滲出濃烈的魚油香,是滿滿的幸福感啊~(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) (圖1)★白子小食 $58 (3pcs)滑嘟嘟的白子入口即溶,鮮甜軟滑,配上酸汁和蘿蔔蓉非常開胃~敢吃的朋友必試~ (圖2)★特選三文魚盛合 $58、自選壽司魚生用料新鮮,壽司用上赤醋飯,酸度不算非常高,為魚肉的鮮味錦上添花。特別一提,鰻魚質地軟綿綿,表面用火槍燒過,焦香味十足!三文魚肥美、性價比高,三文魚迷必定滿足! (圖3)★火炙大吞拿魚腩海苔壽司 $48 肥美的吞拿魚與脆卜卜紫菜的配搭,是邪惡的象徵!用滿滿的油脂作結尾簡直無得輸!( ´▽`)  (圖4)立食壽司適合日本職人忙碌的生活和香港講求快、靚、正的文化。這次立鮨的體驗與日本立食壽司不一樣的地方,是立鮨採用一次性的上菜方式。喜歡吃軍艦的朋友們,記得要襯紫菜還脆卜卜時趕快先吃了!整體來說,立鮨壽司絕對能緩解對日本壽司的相思之苦~去試試看
ʕ•ﻌ•ʔฅ

很想念東京的立食壽司🇯🇵,今次就來試試香港的立鮨吧!

★三文魚籽軍艦 $20 [推薦💯︎]

★白子小食 $58 (3pcs)

★特選三文魚盛合 $58、自選壽司
 (圖3)

★火炙大吞拿魚腩海苔壽司 $48

整體來說,立鮨壽司絕對能緩解對日本壽司的相思之苦~去試試看吧~
三文魚籽軍艦 [推薦💯︎]
白子小食
特選三文魚盛合
火炙大吞拿魚腩海苔壽司
2022-06-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
三文魚籽軍艦 [推薦💯︎]
白子小食
特選三文魚盛合
火炙大吞拿魚腩海苔壽司
  • 三文魚籽軍艦 $20
2022-06-22 473 views
CP value高嘅$380 omakase刺身4件,拖羅好食!壽司6件加送玉子2件,海膽絕對唔同你慳,多過舊飯手卷1件湯1碗,個湯超好飲!個蝦頭加埋落去完全係畫龍點晴
CP value高嘅$380 omakase
刺身4件,拖羅好食!
壽司6件加送玉子2件,海膽絕對唔同你慳,多過舊飯
手卷1件