2024-11-27 6 views
爭鮮壽司,不嬲都係要求唔高嘅就OK,唯一好處就係就腳同快捷 早餐買碌手卷就走得 一出閘返屋企前買一盒又得,得左,推介玻璃蝦 赤貝 盒裝10嚿三文魚,仲有白色嗰個唔記得咩名😂
2022-04-06 337 views
黑糖小麻糬($18)賣相:🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧小麻糬一共十粒,以膠盒簡單包裝。小麻糬一口大小,外表圓潤小巧,沾滿黃豆粉。味道方面,小麻糬入口煙韌有嚼口,柔軟潤滑,甜度適中,黑糖味有但未算濃郁。🐧❤️結語:值得一試的平價新甜品。
黑糖小麻糬($18)

賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

小麻糬一共十粒,以膠盒簡單包裝。

小麻糬一口大小,外表圓潤小巧,沾滿黃豆粉。

🐧❤️結語:值得一試的平價新甜品
2022-04-03
Type of Meal
Tea
  • 黑糖小麻糬
2022-02-14 199 views
家附近和公司附近都沒這平民寿司店想吃也不一定能吃到今天有事到觀塘(白行)一趟所以就順便附近花些零錢買幾件寿司不過嘴饞的在下不小心越夾越多幸好的是拿了個細盒寿司件數有限把寿司帶到回家其實也不知道他們是什麼儘管服務麻麻 質素麻麻 味道麻麻也總算是滿足了自己的寿司慾望希靈魚 有點腥腥的蟹棒 正正常常軍艦有龍蝦沙律 螺肉 🤔想不起來了每粒軍艦的飯的鬆軟度都一致手捏跟機捏的就是不一樣不會破壞飯的質感也不會讓人太飽其實配著料的量度還真的剛好不會太重味讓人吃不下也不會太多的醋飯讓人難以吞嚥這也可說是出色之處吧
家附近和公司附近都沒這平民寿司店

不會太重味讓人吃不下
也不會太多的醋飯讓人難以吞嚥
這也可說是出色之處吧
2019-08-19 440 views
喺人來人往嘅牛頭角港鐵站,入面開着呢間的骰嘅爭鮮店舖,平時淘大個間爭鮮大排人龍,所以都係收工係呢間外帶店買返屋企食就最快最好!店舖服務十分好,而且乾淨企理,令人係店鋪選擇食物都比較安心,同埋又可以以便宜既價錢買到我最愛既壽司食👍🏻👍🏻👍🏻岩晒收工想買野食但又唔知食咩好既我😋
2019-03-19 446 views
爭鮮推出一個冷麵餐盒,28蚊就有4件壽司、少量青瓜沙律、一份蕎麥冷麵。價錢真係良心,而且買呢個餐盒爭鮮仲會捐$1去香港肌健協會,幫助漸凍人及肌肉萎縮症患者。多春魚籽青瓜沙律: 青瓜絲夠fresh,而且沙律醬好多加州卷及燒八爪魚壽司: 加州卷夠實淨,唔會一夾就散,而且蟹柳夠大條八爪魚就比較淡,如果淋多d燒汁就好~可能係預先整好既關係,蕎麥麵比較乾,已經放到痴埋一舊。好彩呢個麵係有汁搭配,可惜冷麵汗食落係酸酸地,應該係喼汁??下次我試下烏冬先有得食又可以做善事,我梗係要支持啦!

多春魚籽青瓜沙律: 青瓜絲夠fresh,而且沙律醬好多

八爪魚就
比較淡,如果淋多d燒汁就好~

有得食又可以做善事,我梗係要支持啦!

2019-02-07 215 views
在2019年2月3日的星期日晚上八點。而且不是每一間爭鮮外帶都會有同一款的限定餐盒選擇。😟😟今次在牛頭角站的爭鮮外帶所找到的芝麻雞肉卷餐盒。芝麻雞肉卷餐盒售價$25一盒,而且不多不少,份量足夠。雞肉是經過高溫煮熟,然後在壽司卷上加工,再放在冷藏櫃。口感有點像吃冰鮮雞肉,壽司卷外面灑滿了白芝麻,而且口感有點飯團的感覺。環境衛生方面,從收銀檯看到工作室在店舖打烊後清潔地面的平面海綿拖把,我想應該是用來幫我洗澡擦背和拖地。😆😆😆

2019-02-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$25 (Dinner)
  • 芝麻雞肉卷
2016-05-08 563 views
一個人 OT完 又想食魚生街左去牛頭角地鐵站買個平魚生飯過下口癮$38 一大碗三文魚飯 又唔係話唔新鮮都唔差嫁喇!有陣時如果真係諗唔到食咩野爭鮮都係一個不錯選擇又平又大碗!
一個人 OT完 又想食魚生

又平又大碗!
三文魚飯
三文魚飯
2015-05-22 361 views
我諗好多食爭鮮壽司除左想食日本野外,亦因為佢款式夠多夠平,所以先吸引到人。我同我啲同事亦因為呢個原因,買左兩大盆壽司 -- 首先,鰻魚壽司必定推介,佢嘅醬汁帶有啲燒汁嘅感覺,極之惹味, 魚身亦有灸燒嘅感覺, 食落口非常香口; 另外,花之戀亦是必食之選,厚身而新鮮嘅三文魚本身已經好吸引,加上酸酸地沙津醬同埋蟹籽,口感同味道簡直尤如世界極品!!
2015-05-13
TakeAway
$40 (Lunch)
2014-12-02 667 views
爭鮮的壽司出名抵食,$3件,但就不是款款也好味。三文魚壽司: 不好吃。三文魚切得超薄,不太肥美,口感差。蛋壽司: 不俗!蛋很甜美,也算厚身。花之戀:超級好吃!三文魚肥美,厚身,大件,和沙律醬及蟹籽配合得天依無逢,加上豉油簡直極品!又抵又好吃!三文魚卷:$18三條長長的三文魚卷,抵吃!
爭鮮的壽司出名抵食,$3件,但就不是款款也好味。

三文魚壽司: 不好吃。三文魚切得超薄,不太肥美,口感差。

壽司: 不俗!蛋很甜美,也算厚身。

三文魚卷:$18三條長長的三文魚卷,抵吃!
  • 花之戀
  • 三文魚卷
2014-08-10 260 views
3蚊一件真係好抵食,我試過好多間爭鮮,每一間會有分別,但整體都係比我感覺好正面,所以我都好中意買爭鮮,特別係牛頭角呢間,因為成日會經過,排隊又唔洗等好耐。 有幾款係我好中意,1.海膽蝦壽司,佢好特別,因為玻璃蝦係食佢口感,而加左海膽係上面再燒,好獨特。2. 芝士蟹子,自己本身中意芝士,加埋蟹子,完美配搭3. 花之戀,好足料,有好多沙津醬,去第2度食係冇咁多
有幾款係我好中意,
2. 芝士蟹子,自己本身中意芝士,加埋蟹子,完美配搭
3. 花之戀,好足料,有好多沙津醬,去第2度食係冇咁多
花之戀
各種壽司
2014-08-10
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$40 (Lunch)
花之戀
各種壽司
  • 海膽蝦壽司
  • 芝士蟹子
2013-06-20 175 views
 晚餐前極肚餓, 想起壽司之味力又要快, 就近在地鐵爭先買D頂下肚, 雖然之前食過麻麻, 唔緊要比多次機會佢小心D 選, 天氣太熱就不選魚生了。一伸手去取壽司就知出事, 因為個凍櫃唔凍, 咁會唔會變壞呢?唔理啦選熟食, 海膽魷魚、芥辣墨魚、煙三文魚、芝士蝦芝士蝦都不錯, 有芝士味同鮮蝦味煙三文魚 ok la芥辣墨魚不夠芥辣海膽魷魚就出事, 海膽汁是臭臭地, 不是苦不是甘好難食都知一分錢一分貸, 目的都下解下單思壽司之苦又可以頂下肚,所以要求不高不難食就ok la 但希望出品前找人試一下先出品囉

芝士蝦都不錯, 有芝士味同鮮蝦味

煙三文魚 ok la

芥辣墨魚不夠芥辣
海膽魷魚就出事, 海膽汁是臭臭地, 不是苦不是甘
好難食

但希望出品前找人試一下先出品囉
2013-06-11
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$12 (Tea)
  • 芝士蝦
2012-11-10 91 views
還記得第1次光顧"爭鮮"是2010年去台灣旅行的時候, 一吃..便愛上了!!香港爭鮮的堂食質素比台灣的爭鮮差太多了, 說真的!! 吃了2次堂食店...差素真的裊差異因此在香港, 我也是光顧外帶~~~$3/件的質素 (相片絕冇P經過PS!!!!!) 最愛的玻璃蝦, 甜蝦因為第1次光顧牛頭角此店, 先試試質素.. 但飯的硬度比平時光顧的大埔店鬆散.但整體都ok, 下次經過會再買!!!

因此在香港, 我也是光顧外帶~~~
$3/件的質素
(相片絕冇P經過PS!!!!!)
最愛的玻璃蝦, 甜蝦

但整體都ok, 下次經過會再買!!!

2012-11-09