Hiring
2021-01-08 524 views
有次到屯門深井掃管笏極遠的地方玩耍,心知那應該都沒有什麼餐廳,連外賣都可能要等很久🤔如果去這麼久,倒不如在等候的時間先買點外賣。又到了這間爭鮮買幾件壽司,早上時間已接近12時,因此人流極少。買了一些軍艦,有些三文魚以及火炙三文魚,不知是否因為提早少許拿出來,因此感覺上質感沒有那麼乾因為之前在大埔那間刺身丼飯,這次可能提早拿出來,因此米飯質地沒有那麼乾。即使軍艦的紫菜有點兒軟了,但中間的餡料夠多,因此味道還可以的

又到了這間
爭鮮買幾件壽司,早上時間已接近12時,因此人流極少。

買了一些
軍艦,有些

即使
軍艦的紫菜有點兒軟了,但中間的餡料夠多,因此味道還可以的

Type of Meal
Lunch
2020-12-02 175 views
疫情嚴重我哋打消咗出外食嘢嘅念頭, 於是就買咗啲壽司返屋企開餐, 壽司種類繁多, 有三文魚 、蟹柳、鰻魚、八爪魚、 螺片 ,一大盒三文魚魚生都只係20蚊咋 ,好抵食只係兩蚊一件。 而味道方面尚算可以, 三文魚鮮甜可口,同喺餐廳食不相伯仲, 可為係疫市之下嘅一種新體驗!
2020-11-28
2020-03-05 202 views
平時平平地都好喜歡食爭鮮既丼飯,例如三文魚加三文魚籽嗰嗰丼飯,好好食。但因為好多文章都話三文魚如果運送得唔好,好易生蟲,就少食好多。之後就發現左爭鮮既鯖魚飯,我好喜歡呢個飯,好似只係30幾蚊,佢係全熟嘅。一開始見佢個樣,怕佢有好多好細既魚骨好似鰻魚咁。但佢係少少骨都無,佢個汁仲要好好撈飯,非常推薦大家諗唔到爭鮮食咩好時揀佢試吓,會愛上鯖魚><
2019-11-01 179 views
今日路過有d餓餓地,又無時間坐低食lunch,就平平地食個手卷喇,$9黎講,都算係唔錯,我買左軟殼蟹飯卷,因紫菜同飯係分隔包裝,所以包飯後仲係好脆口,另外軟殼蟹有蟹香,仲配埋沙律醬,味道唔錯,又係月頭未出糧時既恩物
2019-10-05 132 views
廢話唔多講,直接寫食評🙈海鮮餐盒 ($60)嗱,有個句講個句,油甘魚我食得多,顏色嘅瘀黑嘅,就真係第一次,咩味?唔洗問啦,係唔係?帶子食到冰水味,好似未解凍就拎黎用咁,魚子又有腥味,想俾多少少分都俾唔落手!成個餐盒除左個花之戀正常d之外 (因為沙律醬嘅味道cover曬所有野),其他都不予置評law.....價錢又唔算平,平時Justco夜晚特價個d都好過佢啦🙈仲要標榜自己嘅材料係日本嚟,真心咩?禁止可以話佢哋處理食材手法係差到一個點!
廢話唔多講,直接寫食評🙈

海鮮餐盒 ($60)

價錢又唔算平,平時Justco夜晚特價個d都好過佢啦🙈

2019-07-22 110 views
其實依間野初時係做得幾好,不過去到後來服務態度差咗而且選擇好似少過以前............雖然三文魚同吞拿魚都好多件,但係我已經唔敢食咁多三文魚同埋吞拿魚,我主要都係食其他款式嘅壽司,其實我想建議整多啲熱食壽司,除咗鰻魚同埋玉子都可以有更多嘅選擇............呢度嘅服務態度真係需要改善,同埋職員做事效率比較低,例如唔記得比豉油同埋芥末...........飯比較凍, 希望可以改善.........
飯比較凍, 希望可以改善.........
之前多間刺身驗到有事,天氣又唔好,一定少咗人食壽司,唔係佢邊會指定幾間外帶舖連做三日特價,真係開舖梗簡單咩?價錢吸引必有勇者,但似乎宣傳唔夠?假期出哂街唔買外賣?定真係怕怕?點幾去到都唔洗排隊,款仲好齊,難得兩蚊件,要咩質素?就係過吓囗癮,會唔會有人驚死叮熱食呢?

2019-03-21 372 views
爭鮮嘅外帶店在每天臨關店的45分鐘前會推出大平賣,大部分貨品會照價最低8折出售,因此各位大大可以再ot後享受平價壽司但要注意每間外帶店的關閉時間都不一樣,否則錯過了時間就要等待下一晚特價時段了。

三文魚鮮蝦盒  原價36
2017-08-07 351 views
前日(5-8-2017 Sat)自己落荃灣整o野,之後諗吓食咩好,天時暑熱,買啲甜品返屋企俾爸爸食都好,記得老公話天氣咁熱,食壽司咪好囉,係喎,順便買埋俾爸爸食,記得呢o度有間爭鮮,唔使行去大窩口o既AEON,就o黎呢o度買,由於只有我同爸爸,所以唔買咁多,揀o左$48.00o既精緻花之戀,同$30.00o既什錦壽司盛,俾錢時,店員推銷$15.00三個o既芒果布甸,咁o岩o既?想買楊支甘露o個類o野俾爸爸食,就順便買埋啦,咁就$93.00.返到屋企,爸爸唔o係o度,自己出o左去食o野,咁我一人只食什錦壽司盛, 精緻花之戀就雪住佢,等夜晚同埋老公三人一齊食啦.打開什錦壽司盛,由左至由,上至下咁食,基本上,刺身o既厚度正常唔會太薄,口感唔算好爽但未至於霉;壽司飯o既醋唔多而且都散散地.但值得一提o既係,右下方o既吞拿魚同希靈魚,吞拿魚顏色唔係靚,但佢o既魚味竟然係最特出,一食就食到.而希靈魚o既鹹度o岩o岩好,唔錯.而精緻花之戀呢,因為老公未食晏,所以佢返到o黎就食,我叫佢留一件三文魚子海膽俾爸爸,其餘5件佢就食晒.由雪櫃拎出o黎睇,嘩!海膽顏色深o左,只係雪o左3個鐘,咁恐怖?我黐食少少

返到屋企,爸爸唔o係o度,自己出o左去食o野,
上: 什錦壽司盛, 下: 精緻花之戀

由雪櫃拎出o黎睇,嘩!海膽顏色深o左,
精緻花之戀
精緻花之戀
只係雪o左3個鐘,咁恐怖?我黐食少少帶子,薄切,味道正常.

到夜晚開飯,我老公話唔好俾爸爸食o個件壽司,因為怕海膽唔新鮮,爸爸接受唔到.

咁我食啦, 海膽味道真係已經唔鮮,開始變味,我就咁食完就算喇.

而芒果布甸呢,
芒果布甸
老公食先,打開睇,唔大兜,
入面有啲椰果粒,
芒果布甸
而郁吓佢,彈o既,但彈得好緊要,覺得唔應該彈得咁誇張,佢質地滑,芒果味濃亦唔算好甜,但冇乜奶味.

味道係2.88分,抵食係2.5分

對上一次幫襯原來係兩年前o既事.o個個食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E5%B7%AE%E4%B8%80%E7%9A%AE-e2478958
2017-08-05
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$46.5 (Other)
2017-04-27 251 views
今晚一個人食飯,所以又係食爭鮮。一個人買番屋企食既最好選擇!仲有埋甜品買,其實我買開咁多年,都無買過佢d甜品嫁因為睇落係一d都唔吸引...不過今日又口淡淡,突然想食甜野所以今日除左買壽司之外,仲買左一盒藍莓芝士凍餅試下。壽司唔洗講啦!都係同其他分店差不多咁上下,今日d三文魚有d樣衰不過至在平!講番件cake啦$16蚊有2件其實真係好抵,仲平過美心果d西餅!個樣係醜左小小,不過我一食落去就改觀了!果然唔好以貌取人食落又幾好味!啖啖都充滿藍莓味,餅底脆,個糕身都好有芝士味!完全估唔到咁好味,睇黎我一直都錯過曬,下次會再買
今晚一個人食飯,所以又係食爭鮮。
一個人買番屋企食既最好選擇!

仲有埋甜品買,其實我買開咁多年,
都無買過佢d甜品

因為睇落係一d都唔吸引...

不過今日又口淡淡,突然想食甜野

所以今日除左買壽司之外,
仲買左一盒藍莓芝士凍餅試下。

壽司唔洗講啦!都係同其他分店差不多咁上下,
今日d三文魚有d樣衰

不過至在平!

講番件cake啦

藍莓芝士凍餅

$16蚊有2件其實真係好抵,
仲平過美心果d西餅!
個樣係醜左小小,
不過我一食落去就改觀了!
果然唔好以貌取人

食落又幾好味!
啖啖都充滿藍莓味,餅底脆,個糕身都好有芝士味!
完全估唔到咁好味,
睇黎我一直都錯過曬,下次會再買
2017-04-25
TakeAway
$56 (Dinner)
藍莓芝士凍餅
2016-01-31 403 views
爭鮮一向以價廉物美見稱,好耐都無去過爭鮮買壽司,所以前幾日就去幫襯過。今次就買左腐皮,好有煙韌感覺,甜甜地,飯糰D米唔硬無生米,有水準;另三文魚都幾厚切,油脂多相當肥美。總括兩款都唔錯,大家不妨一試
2015-08-09 340 views
尋日(8-8-2015 Sat)晏晝男友放工後買o野食,大熱天時最好食凍o野,佢就o係o度買o左同樣係$38.00o既海鮮大丼飯同三鮮丼飯,同$10.00o既大巨蛋.我o地先食兩個飯,海鮮大丼飯有六種海鮮,而三鮮丼飯就係有三種蝦,加蟹子,中華沙律同蛋絲.我o地撈埋o黎食,魚生方面,我有食吞拿魚,只有男友食,佢話有筋,而三種蝦呢,鮮味一般,蛋絲連蛋味都冇乜.其他刺身亦不過不失,唔係最好又唔係最差.而飯o既醋都落得o岩o岩好,唔錯o既.至於大巨蛋,我o地當tea食,大巨蛋係咩o黎?packing冇寫係乜,亦冇寫成份,呢個係咪觸犯o左法例?而男友其實o係買o既時候問職員其實係咩o黎?係咪糥米糍o個種?個職員都含糊咁答係o個類.男友問係咩饀?佢答黑糖囉,雲呢拿囉.=.=”我o地食喇,男友咬開,睇到裡面係兩層,黑糖味道好出,而所謂o既雲呢拿我食唔到雲呢拿味,都唔合咩味,而口感又似mousse又似棉花糖,外皮都煙煙韌韌.而另一件,原來係一樣,只係佢o地整到黑白兩邊做面而已.抵食係1.5分

我o地先食兩個飯,海鮮大丼飯有六種海鮮,
海鮮大丼飯
而三鮮丼飯就係有三種蝦,加蟹子,中華沙律同蛋絲.
三鮮丼飯
三鮮丼飯o既中華沙律汁染到啲飯
三鮮丼飯o既飯好厚
而飯o既醋都落得o岩o岩好,唔錯o既.

至於大巨蛋,
大巨蛋

我o地食喇,男友咬開,睇到裡面係兩層,
大巨蛋

而另一件,原來係一樣,只係佢o地整到黑白兩邊做面而已.

抵食係1.5分
2015-08-08
TakeAway
$43.00 (Other)
2015-02-21 395 views
爭鮮的壽司向來以價錢取勝,味道不過不失,不能叫上好吃,也不像明將那麼難入口,但我絕對要推薦一下他們的芝士蛋糕。爭鮮不是經常有售芝士蛋糕,我每次經過都會去碰一碰運氣,即使有售也未必有你想吃的味道,我個人較喜歡blueberry和new york cheese cake。今次買到的是芒果味,雖然一盒兩件只是售不用$20,但味道仍不錯,蛋糕質地實正挺身,不是「林池池」的像mousse又不像mousse的質地。芝士味充足,當然不能要求如starbucks的芝士蛋糕般濃郁,但用來「頂芝士蛋糕癮」或當作宵夜絕對足夠,不會太膩。網上有人說爭鮮賣的芝士蛋糕和大埔梁九記的一樣,如果是真的也不錯,起碼不用千里迢迢走入大埔,也不用一買便要買一整個20多件。

芒果芝士蛋糕

芒果芝士蛋糕
  • 芝士蛋糕
2014-09-28 336 views
好耐無食過壽司,於是經過外賣爭鮮就入去買壽司食。買左個鯖魚丼飯、青瓜卷物同埋一堆花之戀壽司。個飯其實ok,30蚊有幾塊鯖魚,而且D飯都ok多,仲有d海草食下,味道唔差,份量亦足夠,30蚊算係合理既價錢。至於D青瓜卷物同埋D花之戀壽司,勝在夠平,青瓜卷物就本身都無乜特別,D飯無散開,以呢個價錢係講都算好好,個花之戀壽司都係一樣,三文魚都唔錯,都有D魚味。總括黎講,價錢夠平,雖然D野食就唔算特別好吃,不過間中食一次平價都幾好。
好耐無食過壽司,於是經過外賣爭鮮就入去買壽司食。

買左個鯖魚丼飯、青瓜卷物同埋一堆花之戀壽司
鯖魚丼飯
青瓜卷、花之戀壽司

2014-09-28
TakeAway
$50 (Lunch)
2014-06-26 247 views
今日婆婆嚟接我同妹妹放學,我哋好開心,婆婆仲話同我哋食午餐,我同妹妹都想食壽司,但又唔想同人迫,所以我哋選擇買外賣 我哋去咗呢間爭鮮,好抵食,只係3元一件,我哋買咗最愛嘅三文魚壽司,芥辣八爪魚壽司,蛋壽司,蝦壽司,最後我哋買咗60件,都係180元,抵食 當然最好味係至愛嘅三文魚,好新鮮而芥辣八爪魚好夠芥辣,我食到標晒眼水,好過癮呀而其他嘅壽司都好好味,全部都算新鮮抵食

當然最好味係至愛嘅三文魚,好新鮮
而芥辣八爪魚好夠芥辣,我食到標晒眼水,好過癮呀
而其他嘅壽司都好好味,全部都算新鮮抵食
2014-06-25
TakeAway
$60 (Lunch)